Keresés

Részletes keresés

nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 14683

Bocs.

Nekem erről a gyerekkori törökméz jutott eszembe amit szeletelni szoktak az árusok.

Nagyon régen láttam ilyent.

Előzmény: BigFic (14678)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.10.22 0 0 14682

Azért az idén őszre alig van/lett érett füge.

Tavaly alig győztük a dzsem készítést.

Néha azért akad megenni való.

evodia2010 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 14681
Előzmény: BigFic (14678)
Belohin Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14680

Törökök talán keményítőbe hempergetnek. Hajtogatott tésztához biztos, hogy azt használják.

Előzmény: BigFic (14678)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14679

Ha cukor lenne, ragadna. Lehet burgonya vagy kukoricakeményítő, vagy hasonló. Ezek ízetlenek, nagyon vékony rétegben lehet alkalmazni mert mint a púder, olyan a szemcseméretük.

Fehérjés szeletet szőlőmaglisztbe szoktam hempergetni. Lehet hogy kipróbálom jövőre a sajtot még kigondolom mibe megforgatva. Jó ötletet adtál, köszi.

 

Hihetetlen hogy még mindig érik a füge, és a vártnál jobb ízű. Ami kissé aszalódik, finom édes. Előbb nem is érdemes levenni.

Előzmény: BigFic (14678)
BigFic Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14678

Nekünk nem ragad extrém módon. (csak az első 2 hétben.) Lehet, hogy füge fajta függő is.

Egyébként pont azon gondolkodtam, hogy a törököknek van valami édességük, ami kis kockákban van, de kívülről be van porcukrozva, hogy ne ragadjon. Lehet, hogy ki kellene próbálni.

Aztán az is lehet, hogy valami liszt féle, mert nem édes a por rajta :)

Előzmény: 55judit (14676)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14677

Sőt készítettem már fügecsipszet, ami csak frissen készítve nem ragadt.

 

Szoktam készíteni aszalóban gyümölcslapokat, édes és sós krékereket. Gyümölcsök, magvak, zöldségek felhasználásával. Ezek mintájára készítettem fügekrékert is. Ha agyonig szárítottam, akkor is ragadt. Úgy döntöttem van egy csomó egészséges finomság amit készíteni lehet, fügéből megelégszem a sima aszalással, fagyasztással, lekvár készítéssel. Idén folytattam a kisérletezést, megint máshogy  készült a lekvár. Talán a mostani lett a legfinomabb.

Előzmény: 55judit (14676)
55judit Creative Commons License 2021.10.19 0 0 14676

Én is készítettem, de nagyon ragadt. Még akkor is, mikor agyonig szárítottam. Soha nem lesz olyan sima ragacsmentes a felülete mint a birsalmasajtté. Ezért marad a lekvár, akár jó sűrűn is. Ahhoz használunk kanalat és nem kell fogdosni.

Előzmény: BigFic (14675)
BigFic Creative Commons License 2021.10.18 0 0 14675

Asszonypajti fügesajtot készített a birsalmasajthoz hasonlóan. Nagyon finom lett.

Előzmény: 55judit (14672)
55judit Creative Commons License 2021.10.17 0 0 14674

Igen, feltétlen várjál. Még mindig azt mutatják, hogy nálam szerdán 19 fok lesz, csütörtökön 18, és csak délutántól várható eső. Én ma is sok fügét ettem, az a barna amilyen a tied, nagyon finom édes még mindig amikor aszalódik. Ha kibirod, várd ki az urolsó percig amíg nem asik az eső, hátha elvszíti a bőre a feszességét. Akkor lesz érett. Én csak az ilyeneket szedem le, vagy aelyik már aszalódott. Most a Szivar fügén vannak ilyen szemek, de hagyom szersáig, ez nem potyog le. A Michurinska10-ről most ettem le az utolsó aszalódott szemeket. Leérett, ezen nem marad éretlen szem. A RdB mutat még néhány félérett szemet, de olyan kevés, hogy mégsem lesz befőtt. :) A barna fügéken maradnak éretlen szemek, de ezeket azért szeretem mégis, mert jól megtartják az első termést. Na meg aszalódottan nagyon-nagyon finom még így ősszel is.

 

A Smena8-tól ajándékba kapott Miss Figgy csemetét kiültettem a kertbe.  Minden nap megnézem, olyan kis  szép. :) Komoly takarást kap télire.

Előzmény: GSanyi52 (14673)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.17 0 1 14673

Köszönöm Judit! Akkor várok még vele. Még van több is, mely hirtelen besárgult, talán azokkal is sikerem lesz.

Előzmény: 55judit (14672)
55judit Creative Commons License 2021.10.16 0 1 14672

Innem úgy látszik nagyon szép, de holnapra nem lesz érett. Sajnos édes meg egyáltalán nem lesz, de füge az akkor is. :))

Állítólag szerdáig melegszik az idő. Próbáld meg kivárni szerda-csütörtököt. Én is rávárok néhány napot, amit az időjárás enged.

Ilyen majdnem érett állapotú szemeket leszedem, és befőttnek elteszem. A nyáron teljesen éretteket tettem üvegbe a Michurinskábó, külön a RdB-ból. Szegfűszeggel ízesítve. Nyáron kevés cukorral, a mostaniba biztosan több kell, de még nem próbáltam, most eljött az ideje. :)

 

Idén máshogy készítettem a lekvárt mint tavaly. Most kilónként tettem 1 ek cukrot, és kevés citromsavat. Nagyon finom lett. Aki kóstolta nem győzött hümmögni. :)

Előzmény: GSanyi52 (14671)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.15 0 0 14671

Igen, de örülök neki! Nálam nem sok lesz, de be fog érni valahány. Tegnap fotóztam, éjjel itt mínusz volt, de úgy néz ki, hogy a házfal megvédte és holnap le is szedem.

Érdekesek: Egyik napról a másikra hirtelen megsárgul és nagyot nő (úgy 3 cm-ről 4-re), akkor már látom, hogy pár nap és leszedhetem.

Előzmény: 55judit (14670)
55judit Creative Commons License 2021.10.14 0 0 14670

Visszajön a fügeérlelő meleg? 😊

Sparr0w121 Creative Commons License 2021.10.09 0 0 14669

Ma reggelre 3fok, Alföld közepe. Én elkezdtem lecsípni pár napja a köröm méretű fügeket, úgysem érleli be, ne vegye el a bokor erejét.

Nálunk még nagyon szép zöldek a levelek, káliumot is kapnak augusztus közepe óta.

A Michurinska10 1 hónap alatt ekkorát nőtt, azaz miota augusztus végén ki lett ültetve. Mostmár megállhatna és elkezdhetne beérni :) 

dragobert Creative Commons License 2021.10.09 0 0 14668

 

            Szia!  Ma péntek délelőtt vettem át, tegnap (csütörtök) délben érkezett a postára.

A csomagolása nagyon precíz, robbanásbiztos volt, még a levele sem görbűlt meg.

Egy kicsit megkókadt ugyan, de locsolásután magához tért.

Mindenesetre a postára úgy látom nem lehet számítani.

Volt, hogy Zalaegerszegről rendeltem valamit és másnap délutánra megérkezett.

Nagyon szépen köszönöm! A lényeg, hogy "kissé" megkésve, de megérkezett.

 

          Kellemes hétvégét kívánok!

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14666)
GSanyi52 Creative Commons License 2021.10.08 0 0 14667

Ne csodálkozz, hasonlóan jártam, bár más dologban: Laptop alkatrészt rendeltem, az MPL-en keresztül küldték. A küldés múlt hónap 28-a volt, ma kaptam meg. A Posta logisztika volt a hibás, de örültem, hogy az alkatrész megérkezett végre.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14666)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.10.08 0 0 14666

Fasza!

Hétfőn adtam fel. A doboza masszív, asztalosokkal csináltattam. Attól nem félek, hogy sérül, de azért nem laksz a világ végén...

Szombaton nyitva nálatok a posta?

Előzmény: dragobert (14665)
dragobert Creative Commons License 2021.10.07 0 0 14665

 

            Tegnapelőtt még nem tudtak róla, ma bezárt a posta mire hazaértem.

Holnap délelőtt bemegyek megint.

Az az érdekes, hogy se email-ben, se telefonon nem értesítettek.Ha meg lesz jelezni fogok.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14664)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.10.07 0 0 14664

Szia!

Megérkezett épségben?

Előzmény: dragobert (14634)
tg7086 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 14663

4500ft?Ha jól olvastam ezért az összegért 25 kgig rendelhetsz.A rendelt 1 darab füge mellé még kb 20 fát is rendelhetsz.Én soha nem rendelek csak egy terméket pont a szállítási költség miatt.

 

Előzmény: s189 (14563)
smena8m Creative Commons License 2021.09.27 0 1 14662

Ha nem is egy Isten Ajándéka, de remélem jókat falatozunk róla! :-)

Előzmény: 55judit (14658)
Krizsanyik Creative Commons License 2021.09.23 0 0 14661

Értem a választ, köszi.

Előzmény: PathosVerdesIII (14660)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2021.09.23 0 2 14660

Azt lehet tudni, hogy egy fügefajta, amit valaki agymenéses állapotban átnevezett, mert miért ne.

Előzmény: Krizsanyik (14659)
Krizsanyik Creative Commons License 2021.09.20 -1 0 14659

Érdeklődöm, hogy van e valakinek Isten Ajándéka elnevezésű fügéje. Mit lehet tudni erről a fajtáról?

 

55judit Creative Commons License 2021.09.19 0 1 14658

Kaptam Smena8m-től egy Miss Figgit:

 

 

nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.09.18 0 0 14657

Akkor jó sok fügéd lehet.

Jó pálinkázást.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14656)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2021.09.16 0 1 14656

A tetejet (szarat) levagom, de....

En azert fagyasztom, mert folyamatosan erik es ha lement a szezon, akkor felengedem es cefre lesz belole, aztan meg finom fuge palinka megspekelve a sajat aszalt fugemmel, a vegeredmeny pedig agyas fugepalinka lesz.

Tehat nem zacskozok, minden egyes szedes egy 60literes zsakban kerul llefagyasztasra.

Előzmény: nyuggerfarhat88 (14654)
pupákdézi Creative Commons License 2021.09.16 0 0 14655

Sajnálnám kivágni, mivel az első termést nem károsítják csak a mostani másodot.

Előzmény: 55judit (14652)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2021.09.16 0 0 14654

Egészben egyenként fagyasztod le és utána zacsiba rakod én így szoktam.

Vagy  pépesen rakod el.

Nekem a nénikém az egyben lefagyasztottat szereti.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (14647)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!