Nagyon fontos a napfény és a víz ! Némi mikramid öntözve is sokat segít ! Bőven kell öntözni szereti a vizet ,de ellenőrizni is kell a víz elérte-e a gyökereket !! Máskülönben a termést ledobja ,és alig halad maga a növény ,szinte áll a vízhiánytól ! Vederrel nem lehet megöntözni !
Ilyen az élet. A kert sosincs kész, mindig alakul. Nálam a legidősebb füge 5 éves, a többi 3-4. Most ami legalább 20 évig a fügém volt, arról nem beszélek. Csak annyit, elég régen gyűjtöm a fügékkel kapcsolatos tapasztalatokat. :) Nálam is mostanra alakult ki, hogy a meglévőkből melyik nem vált be. De ez nem azt jelenti hogy azok rossz fajták, hisz ahonnan származnak, sokkal jobban teljesítenek mint az én kertemben. Ellenben van olyan is, ami meg nálam minden várakozást felülmúlt. Én is szedek ki párat, de a helyük nem marad üresen.Több kis tő is várakozik konténerben, akiket ez után fogok kiültetve tesztelni. Ma is kaptam vesszőket, a Györöki ujjast. Bár az őszi dugványozásnak nem vagyok híve, de most kénytelen leszek végrehajtani. :)
Irigykedve olvasom a sikeres szezonokról a beszámolókat. Sajnos az én füge-szezonom közel sem volt ilyen fényes. A fajtáimat úgy tűnik nem elég körültekintően válogattam össze. Úgy tűnik, tavasszal bemutatom néhány fügebokromat az ásónak. Az 5 legrégebbi fügémet 2016 tavaszán ültettem, és ezek közül csak az egyiken volt pár szem első termés, (az is hitvány). A többin semmi!!! Ugyanakkor néhány később ültetett, és ezáltal kisebb fügém az elfagyás ellenére is szépen hozott termést (már amennyit egy 1 m -es növény képes hozni).
A terv az, hogy nagyon édes fügéből készítem. Apróra felaprítom, formába nyomkodom, és megaszalom. csak lenne már több fügém, mert ami naponta érik, el is fogy.
Azóta foglalkoztat a nyers sajt gondolata, mióta láttam a Tescoban és a Penyben is pici kerek füge préselvényt. Már nem emlékszem milyen néven árulják, nem vettem, nagyon drága ez is.
Szívesen. Sok sikert ha kipróbálod, és ha rájönnél egyszerűbb készítési módra, kérlek hogy oszd meg velünk. Én gondolkodom a nyers fügesajt verzión is.
Elsőre úgy készült mint a lekvár, sütőben. Csak kicsivel jobban besűrítettem. A muffin formákat nem raktam tele, hogy majd lapos kis korongokat kapjak a gyorsabb kiszárítás végett. A megtöltött formákat betettem az aszalóba, hogy mielőbb megbőrösödjön a sajt teteje. Töprengtem, hogyan szedjem ki a formából. Betettem a fagyasztóba 1 napra.Persze hogy nem keményedett meg a fagyasztóban, ezért a tetejüket el kellett igazgatni. Kistányéron betettem a hűtőbe, mert ott nagyon jól szikkad. Elégedett vagyok az eredménnyel, de a technikán még finomítani kell, mert nem szeretek ennyit vacakolni de megoldom. :))