Szomorú lenne, ha idén elfagyna a füge. Tavaly egyedül fügéből volt termés mi felént, csak azt tudtam aszalással eltartósítani. Áprilisban elfagyott minden más hazai gyümölcs, egyedül a füge hozott bő termést. Ez abszurd, de így van.
egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy az a sásszerű díszfű a legjobb mulcs. nem fújja el ez a szél; ha leteríted, pont úgy rétegződik a szerkezeténél fogva, hogy nem is tömörödik és nem is túl levegős.
pontosan ugyanez történt az én fügécsemetémmel is. szalmával volt mulcsolva első télen. most rettegek, hogy a selyemmirtuszt fogják kinyírni, mert azt takartam vastagon lombbal.
Tapasztalat: talán 2012-ben volt itt nálunk egy éjszaka -15 fok, amikor elfagyott a fügebokor, majd újra kihajtott. Előtte -14 fokot még kibírta. Most a jan.12-14. tűnik esetleg kritikusnak, de még messzi van. Azon gondolkodom, hogy úgyis lesz rengeteg hó, azt felkupacolom a bokorra, amilyen magasra csak tudom. Majd akkor, ha már biztosabb előrejelzés lesz.
Ehhez olyat tudok hozzászólni, amilyet próbáltam: a saját lehullott lombját felkupacoltam a bokor tövénél, hogy legalább azt védjem a fagy ellen. Nem derült ki, hogy a fagy ellen mennyire jó, mert más probléma keletkezett: a védett helyre húzódtak a rágcsálók, és elrágták a tövet. Egyszer valahol olvastam, hogy ebből a szempontból a durvább sás a jó takaróanyag, mert azt nem szeretik a rágeszek.
Jövő hétre igérnek -15 fok körüli hőmérsékleteket, ami pont a füge fagytűrési határa. Mit szólnátok, ha összeszednénk a védekezési lehetőségeket? Engem speciel a nagyobb bokrok védelme érdekel (kb. 2-3 méteresek).
GPT az alábbiakat javasolta, lehet, hogy fele hülyeség, átbeszélhetnénk, hátha jön egy jó ötlet.
1. Ágak földre fektetése és földelés
Alkalmazható kis fára: Igen (rugalmas ágaknál).
Várható védelem: 10–15 °C plusz védelem.
Leírás: A legbiztosabb módszer. Az ágakat óvatosan a földre hajlítjuk, rögzítjük, majd 20-30 cm vastagon földdel befedjük.
2. Hőszigetelő henger (Drótháló + lomb)
Alkalmazható kis fára: Igen.
Várható védelem: 6–10 °C plusz védelem.
Leírás: A fa köré dróthálóból hengert készítünk, amit teletömünk száraz falevéllel vagy szalmával. A tetejére vízhatlan (de szellőző) sapka kell.
3. Kukoricaszár vagy nádfonat takarás
Várható védelem: 5–8 °C plusz védelem.
Leírás: Klasszikus módszer. A törzs köré gúlába állítjuk a szárakat. Kiválóan szellőzik, nem fülled be alatta a növény.
4. Vastag agrotextil (több rétegben)
Várható védelem: 3–6 °C plusz védelem.
Leírás: Fehér színű, vastag fátyolfólia. Fontos, hogy ne legyen légmentes! A sima műanyag fólia kerülendő, mert alatta gombásodás indulhat el.
5. Tővédelem (Mulcsolás/Földelés)
Alkalmazható kis fára: Minden méretnél kötelező!
Várható védelem: 3–5 °C (a gyökérzetnek).
Leírás: A fa tövét 40-50 cm magasan felkupacoljuk földdel vagy szalmával. Ha a fa le is fagy, a tő életben marad és tavasszal újrahajt.
6. Cserép + mécses módszer
Alkalmazható kis fára: Igen (vödörrel/hordóval takarva).
Várható védelem: 2–4 °C plusz védelem.
Leírás: Egy felfordított agyagcserép alá mécsest gyújtunk, ami hőt ad le. Csak zártabb takarás alatt hatásos, és tűzveszélyes!
7. Füstölés vagy vizes permetezés
Alkalmazható kis fára: Nem ajánlott.
Várható védelem: 1–2 °C.
Leírás: -15 fokos tartós hidegben hatástalanok. A vizes permetezésnél a ráfagyó jég súlya ráadásul össze is törheti a füge ágait.
judit, jelentem, hogy a két túlélő füge megtalálta a helyét. az egyiket a szembeszomszéd néninek adtam, a másikat meg egy másik néninek, akitől pár éve illatos gólyaorrt kaptam.
nálunk nem volt hely nekik, mert - mint utóbb kiderült -, sikerült egy nagyon rossz, zöld fügét ültetni helyettük. piacos vásárlás volt, nem én vettem, de annyira biztos voltam benne, hogy még a színét sem sikerül eltalálni...
az lenne a kérdésem, hogy veszprém megyében nincs-e valakinek violette de bordeaux (vdb) fügéje? ha csere is jó, akkor rosa the fairy rózsát tudok adni háromféle rózsaszínben, van még ernyős verbénám, annabelle hortenziám. más gyökeres növényem asszem nincs most. persze szívesen fizetek is érte, ha a csere nem érdekes. és helybe mennék érte.
Már 27,5 kg fügét lefagyasztottam, kb 5 kg-ot elosztogattam, ugyanennyit leaszaltam. Figyelembe véve, hogy a fagyasztás előtt némi tisztításon esik át, 44-45 kg köré saccolom ami idáig letermett a második hullámban és még nagyon nincs vége a szezonnak! :-)
Most estefelé a fügebokorról a fügét evő rózsabogár 5 fügén lakmározó saccra úgy 40 példányát markoltam le nejlon zacskóval fügével együtt és tapostam agyon. Annyira undorító, amit a fügén művelnek, hogy elmegy az ember kedve az egésztől. Tavaly is voltak, de idén sokkal több! Lehet ezek ellen valamit csinálni? (érik a füge)
Sziasztok fügeszakértők! Lenne ötletetek a következő problémára? Nevelek egy fügebokrot, ami lehet most olyan 1,6 m magas. 2 éve már termett
17 db fügét, de csak az első hullámban. Tavaly csupán 1 db termés volt. Most 3 db van, ami még mindig csak zöld dió méretű és színű, amíg máshol lassan már ehető.
Most először indult meg a második hullám is, de borsó, bab méretnél megállt a növekedésben. Máshol a második hullám majdnem akkora, mint nálam az első.
Mi lehet a gond? Agyagos a föld, vagyis szinte csak agyag. Ültetéskor tettem alá humuszos földet. Tudom valahogy javítani a termőképességet?
Ha annyira körbe ásod hogy talajszinten vagy alatta el lehessen vágni, onnan újra tudnád nevelni a fát. Ha néhány centivel talajszint felett sikerül, fel lehetne tölteni földdel hogy ne látszódjon. Meg tudnád te ez esztétikusan oldani. A kerted, tavad csodaszép, az a fügefa ott nagyon beleillik a képbe.
Ezt a fát elsősorban nem a terméséért tartottam, hanem az árnyékáért, tetszetős formájáért. Szándékosan ilyenre metszettem. Van ezen kívül 6 másik fa és bokor, amiből lekvár és/vagy pálinka lesz. Ez a fa a tavam és a kerti sütögetőnél áll. Szóval központi helyen...
Esztétikailag nyilván menthetetlen. Talán ha a föld felett 40-50 cm-el elvágnám vízszintesen és szigorúan csak egy hajtást hagynék meg. Valószínűleg gyorsan nőne a fejlett gyökérzet miatt, de esztétikailag kérdéses az eredmény, mert nem lesz szép törzse.
A megdőlt törzsét óvatosan vissza lehet állítani, és egy erős, leásott oszlop vagy vascső mellé odahúzni és megkötözni. Lomb nélkül tavasszal könnyebb még húzni a fán, és jobban odakötni hogy valamennyire függőlegesen álljon.
A helyedben én bizony tennék egy próbát a megmentésére, főleg ha büszkeséged a fa. ( ha nem sikerül utána is kiáshatod) Valóban formás és erőteljes. A fák sok mindent kibírnak, és még láthatóan fiatal is. A törésnél látom hogy 50 százaléknál több a kéreg ami maradt körben a törzsön, elvileg a vizet és a tápanyagot tudja szállítani. Egy próbát megér, és ha túléli akkor ez egy igazán élni akaró lakó a kertedben.
Valahogy levágnám alul a letört negyed lombot úgy, hogy lefelé ne szakadjon fel jobban a kéreg, és törött felületet lefesteném sima olajfestékkel. A cél az, hogy minél hamarabb megakadályozd a kiszáradást. Jó vastagon kenném be, és egy picit a kéreg nélküli rész határától tovább festeném a kéregre, biztos ami biztos alapon. Mással is belehetne kenni, de az UV sugarak kárt tennének benne, viszont az olajfesték ha megszárad szívósabb. Már a kenés pillanatában lezárja a fa pórusait. Hasonló esetem nekem is volt már, és a fát megtudtam menteni. Idővel a törött rész szélén megvastagodott, picit megkérgesedett. A festék alatt is, ami az évek alatt eltűnt, lepergett. Nem múlt el a nyoma, de a fa él.
Budapesten dolgozok, agglomerációban lakom. Célszerűen Budapesten tudnám odaadni a vesszőket. A hajtatáshoz már nagyon az utolsó utáni pillanat van! Megnézem, kaptam-e email-t, ott tudok telefonszámot is adni.
Egyébként is metszeni akartam a héten (a fügéket is), leveszek pár vesszőt és beteszem a hűtőbe. Ha nem kell, majd kidobom.
The Dark Side of the Moon, téged is megszólítalak, te is ajánlottál Perretta ágat. Lactarius Curtis-ról hamar kiderült, hogy elérhető helyen lakik, de úgy tűnik, nem jár erre. Rólad nem tudom, merre vagy. Ha úgy gondolod, küldj emailt.
Ne fussunk ki az időből, amíg vérveszteség nélkül lehet vágni.