A kertünben kinőtt gombákról szeretnék egy szakértőt megkérdezni. Nem tudom hogy kerülhetett hozzánk és mikor. Ilyen gombával még nem találkoztam, képen sem. Az az érdekes benne, hogy a friss vágás helyén sárga színűvé vált, ahol csigák megrágták a kalapján is.
Tudja esetleg valaki mi a neve?
Úgy tudom a természetben a sárga a veszély és riasztás színe.
Nálatok a kertben nem szoktak váratlanul megjelenni ilyen ismeretlen lakók?
Tudnátok segíteni, milyen szerrel tudnám eltüntetni a kertünkben, a fűben megjelent gombákat?
Már próbáltam rá két féle szert is, de egyik sem volt hatásos. A hétvégén vidéken voltunk, mire hazaértünk ez várt :( Tinta gomba, ha jól tudom. Megköszönném ha segítene valaki.
Ősszel voltak pár hónapos nyárfarönkjeim. Azokat oltottam kint, elásva, lefóliázva, felkupacolva. Tavasszal bontottam ki az oltást. Szépen át lett szőve. Valamelyik hibrid fajtával.
Sziasztok! Jövőre szeretnék a kertemben megpróbálkozni az alább linkelt cikkben leírt laskagomba termesztési móddal. Aki már csinál ilyet vagy hasonlót, kérem ossza meg velem a tapasztalatait, tanűcsait!
A kertemben 3-4 féle gomba mindíg megtalálható esső után. Ezzel nincs is gondom, mert én szeretem őket, szerintem aranyosak, mutatósak. Van egy kislányom aki most már elkezdett mászkálni a kertbe és féltem, nehogy mérgező gombák legyenek és hozzá nyúljon vagy megegye. Be tudnátok ezeket azonosítani? Most 2 féle gombát fotóztam le! Legallábbis nekem nem egyformának tünnek! Köszönöm!
Mottó: Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Egyébként Gyűrűs tuskógomba a tönkje kivételével 20 perc főzés után ehető.
Kis élmény beszámoló is: Tegnap ettem egy vargánya levest egy nagykanizsai vendéglőben. Életemben ilyen finomat még nem ettem gombából! El is határoztam, hogy nekifekszem a dolognak, vel a Mecsek lábánál lakom, az erdő szélén.
Ha van valami tuti gombahatározó oldal, örömmel veszem a tippeket!
Sziasztok. Totál el vagyok bizonytalanodva. Találtam egy tucat gombát szanaszét szórva a fűben, de nem találok hozzá hasonlót egy meghatározóban sem.
Hegyeskalapú galócára gondolok, de ennek nincsen bocskora.
Hófehér, mindene (kalap, szár, lemezek), van gallérja, de nulla bocskor, ugyanakkor a szára föld felöli oldala szélesedett. Vannak párhuzamos rövidebb lemezei, amik nem teljes hosszban futnak, ezért is gondoltam a galócára.
Találkoztatok már ilyennel? Lehetséges, hogy nics bocskor, nem szakad le, csak széles a szár a földnél? (nagyon egyben van)
Úgy zártam ki a sárgulót, hogy megettem és nem lett bajom tőle. Ma megnéztem a termőhelyet, reggel leszedek 4 újat. Érdekes, hogy a fiatalabbnak barnás lemezei voltak, az idősebbnek rózsaszín.
Egyébként az erdőszélinek is ánizsos beütése van, csak a sárguló csiperkét zártam ki ily módon... (azt azért nem ajánlatos megenni, hacsak nem akar valaki egy extra gyors tisztítókúrát tartani...) :)