Keresés

Részletes keresés

edula2 Creative Commons License 2 órája 0 0 160670

Ne keserits. A kucsmaszezon jo volt, de aprilis utan minden kimaradt, remenykedem, hogy szeptember vege vagy oktober eleje meg hoz valamit. Egy kis trombitat ugy szeretnek (2014 ota nem talaltam.) A fugenk bezzeg mar megint rohad es ecetesedik, annak ennyi eso is eleg volt. 

Előzmény: Tharkus (160659)
Bencuc Creative Commons License 6 órája 0 0 160669

Eső után mennyivel kezdenek megjelenni, azaz szedhető méretet elérni? Tavaly találtam én is egyet de messze van a hely, és nem tudom most odamenjek-e megnézni. 

Előzmény: morel_whisperer (160668)
morel_whisperer Creative Commons License 6 órája 0 0 160668

Szuper! Ez is volt az eszemben, hogy ha valaki őzláb miatt akácos felé venné az irányt, a pöfikre is állítsa rá a szemét.

A maradék növekedési idő szerintem inkább a 2-3 napos tartományba esik, miután rátalálsz egyre (mérettől függően). A teljes kifejlődés - nulláról - inkább a második időintervallumra tehető.

Előzmény: Jacktwoo (160667)
Jacktwoo Creative Commons License 7 órája 0 0 160667

Pöfik növekedési ciklusa, hogy is alakul??

2-3 nap?

4-5?

Hatvan, egyelőre csak ez az 1

Popenka Creative Commons License 10 órája 0 0 160666

mert a múltat egy hétre visszamenőleg nem kunszt megjósolni, el kell engedni és közössé tenni a saját adatot

T_u_d_o_m más generáció vagyunk, másképp viszonyolunk a sajáthoz és a közöshöz 

Előzmény: Popenka (160665)
Popenka Creative Commons License 10 órája 0 0 160665

bedobják a közösbe...

Előzmény: Tharkus (160664)
Tharkus Creative Commons License 10 órája 0 0 160664

ha egyszer két külön cég, valamint külön mérők vannak (és azok sem ugyanott), akkor "ezt így hogy?"

Előzmény: Popenka (160663)
Popenka Creative Commons License 11 órája -1 0 160663

"...precízen kell értelmezni egy-egy előrejelzést.."

Nem az előrejelzésekkel van baj. Azt tudjuk, hogy nem igaz egyik se.

Azt pedzegettük, hogy a múltat kellene egyeztetni. Hogy mennyi eső esett. Két t-vel.

:)

Igaz, a történészeknek se megy ez, de talán a múlt idejű csapadék esetében nincs ideológiai és politikai probléma.

:)

Előzmény: Tharkus (160657)
Tharkus Creative Commons License 11 órája 0 0 160662

teljesen jó (modellfuttatások vizualizálására)

Előzmény: muz (160660)
Bencuc Creative Commons License 16 órája 0 0 160661

Nálunk beázott rendesen az erdő, tavasz óta először. Valami ebből lehet. De sokmindent még nem találtam. Fenyőtinóru még nincs, érdestinórut is néztem még az se. Mindössze ilyen pirosas fehéres galambgombák bújtak eddig ki az avarból. De ha marad ez az időjárás valami lesz. Kérdés marad-e, vagy betör újra a szárazság. 

muz Creative Commons License 17 órája 0 0 160660

Elég keveset foglalkozom az időjárással mert megjósolni nem nagyon tudják, ráhatásom meg nincs a dologra.

De ha mégis, akkor erre szoktam rápillantani.

https://www.windy.com/?47.564,19.095,5,p:metars

Tharkus Creative Commons License 18 órája 0 0 160659

reméljük, hogy a következő kör két héten belül jön. hétvégére van egy modellben, de egy picit kevés csapadékkal. ez a mostani nagyon kellett, de felénk önmagában nem volt elég sztem egy kiterjedt őszi hullámhoz.

Előzmény: stark_100 (160658)
stark_100 Creative Commons License 19 órája 0 0 160658

Ezek a területi átlagban jelentős esők hiányoznak mostanában. Jól látszik, hogy szinte mindenhol hasonló mennyiségek estek, köszönhetően, hogy a csapadék formája nem konvektív volt Persze itt-ott egy-egy záporral megspékelve több is eshetett, de ezek azok az esők, amik egyenletesen áztatják a földeket, és ezek hiányoznak az aszály mérséklődéséhez. Persze ahová igazán kellene egy ilyen, oda megint nem jutott el, de előbb-utóbb fordul a kocka.

Előzmény: Tharkus (160657)
Tharkus Creative Commons License 19 órája 0 0 160657

"A térképen mutatjuk, hogyan alakult a csapadék eloszlása az elmúlt 24 órában az automata méréseink alapján."

ez tehát a 24 órás, mérőedényekben mért (NEM radar-korrelált) adat. fogalmam sincs, hogy ki mit nézett, látott, gondolt, de még mindig él az aranyszabály a meteorológiánál: precízen kell értelmezni egy-egy előrejelzést vagy akár grafikont, és sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Tharkus Creative Commons License 21 órája 0 2 160656

nem tudom, az ilyen esetekben az első gondolatom az szokott lenni, hogy mit nem értek, nem az, hogy miért helikopter mindenki más.

Előzmény: gomba10 (160655)
gomba10 Creative Commons License 26 órája -3 0 160655

vagy inkább használhatatlan a csapadéktérkép 1-2 órája Lókúthoz még 4-5 centi esőt írt, ráfrissítek levette 0,5mm-re és az egész dunántúlról eltűnt a lilás-bordó szín. gratulálok hozzá. no comment.

hal40 Creative Commons License 1 napja 0 0 160654

Igen, az. Túl sokat nem találtunk (6-7 db).

Előzmény: morel_whisperer (160650)
Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 0 160653

Ezeket a képfeltöltéseket néztem én is de pont nem a releváns része Nógrádnak. Pedig elsőre megörültem. 

Előzmény: Popenka (160649)
stark_100 Creative Commons License 1 napja 0 0 160652

Mától legalább újra van remény errefelé. Szépen ázunk, és a folytatás sem száraz időt sejtet. A meleg is marad, de nem a durva fajtából.

Tharkus Creative Commons License 1 napja 0 0 160651

hát "szezonja" épp lehet nekik, de egy mai gyorskör alapján 4 db talajlakó termőtesttel zártam egy top hely bejárását. szóval itt porzik és üres, sajnos.

Előzmény: morel_whisperer (160650)
morel_whisperer Creative Commons License 1 napja 0 0 160650

Szuper! A 9. képen az ott fenyőtinóru? A kéttű stimmel mellette. Tegnap volt eszemben, hogy beírom ide friendly remindernek, akinek van lelőhelye, érdemes lehet ellenőriznie. Nekem ilyentájt szokott teremni. Jó lenne némi nagyvad is, de azokra nem számítok annyira. Jah, csiperkét is érdemes keresni, az udvarban előjött pár darab. De az őzlábnak ill. a trombitának is szezonja van.

Előzmény: hal40 (160648)
Popenka Creative Commons License 1 napja 0 0 160649

"Menjetek gombászni :)"

Csakazértse. ;)

Előzmény: hal40 (160648)
hal40 Creative Commons License 1 napja 0 1 160648

Hétvége Nógrád.

Menjetek gombászni :)

Bencuc Creative Commons License 1 napja -2 0 160647

Mondjuk az már csak minimum aggályos, ha a hírekben bemondja, hogy Bátonyterenyén bődületes eső volt, de a MET-en ennek semmi nyoma. Valahol elmegy a hurrikán, de ott nem volt mérőállomás, hát ne is jelöljük a térképen. Elég röhelyes ez valahol. Mert 1-2 mm eltérés OK, de 64???

Előzmény: Tharkus (160645)
Popenka Creative Commons License 1 napja 0 0 160646

Pont.

Ez van.

Nem lehet minden fa mellé mérőállomást telepíteni.

/mindenesetre lehetne egyeztetni, legalább a múltat, ha már a jövendölést nem is/

Előzmény: Tharkus (160645)
Tharkus Creative Commons License 1 napja 0 1 160645

az időképnek saját (közösségi) mérőpontjai vannak, meg talán még radarja is. ők is és a met.hu is azt teszi közzé, amit ők maguk mértek. az a hatalmas zuhé nagyon lokális volt, már szuha is töredéket kapott csak, szóval simán lehet, hogy az egyiknél van helyi mérő és ott megjelenik a nagy szám, a másiknál meg nincs és így nem.

Előzmény: Popenka (160644)
Popenka Creative Commons License 1 napja 0 0 160644

Megerősítem, amit írsz.

Aznap hajnalban, amiről írsz, 2-3 óra között égiháborúra ébredtem. Csapkodott a villám mindenhol.

Északon kezdte, arra néz az emeleti hálószoba, volt fényjáték, mint aug. 20-án a Duna felett.

Azután a robbanások átjöttek ide, sűrűn csapott le a villám a közeli hegyoldalakban is. Már feljutott a Kékes északi lejtőjére is. A végén már dél felől is csapkodott keményen. Nem sokat aludtam.

Másnap reggel hallom a rádióban, hogy Bátonyterenye 140 mm volt. Egész délelőtt még abban az irányban látszott az eső innen fentről.

Nézem a csapadék térképeket, csak az Időkép jelezte ezt az adatot, 120 mm-t, a többin nem tűnt fel. 

Fura, de ne rugózz ezen.

Az időjárás hosszú évek óta állami monopólium, az van, és az volt, amit a hivatalos, egyetlen jelentő cég mond.

Ja, hogy ő nem mondta be. Hát akkor nem is volt, álmodtam.

Mindenesetre itt az egész haccacáré ellenére csak 6 mm volt, a napfelkelte utáni kis záport is beleszámolva. :(

Sok láng, sok füst, kevés eredmény.

Előzmény: Bencuc (160641)
Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 0 160643

Én nem tudom, ezért kérdeztem. A képet azért vettem alapul mert kiköpött a mása volt az enyém is: kalap szivacs ugyan ilyen, tönk sárga, alig kékül, a rágások helye sárga, nem kék. Tehát a képhez megszólalásig hasonlított. A kékülés az mondjuk valóban visszafakult. De a csöves rész az belül az enyémen is sárgás volt, a felszín volt csak narancsárga. A kalap alapján nekem is elsőre a vörös tinóru ugrott be, de mikor felemeltem akkor láttam hogy ennek a tönkje nem igazán vörös. Elsőre olyan volt mint egy illatos tinóru vörös tinóru hibrid. 

Előzmény: heyderia (160642)
heyderia Creative Commons License 1 napja 0 0 160642

A sárga formáknál külön említik azt a kép alatt, ennél és még soknál nem írják, hisz nem sárga formája a céklatinórúnak. Nem mondom, hogy a MIGE mindenben logikus, de itt elég egyértelmű a dolog.

Előzmény: Bencuc (160633)
Bencuc Creative Commons License 2 napja -2 0 160641

Az a vicc, hogy tegnap vagy tegnapelőtt jelezte az Időképen az éjfél óta esett című térképen, hogy Mátraszelén 64mm esett. Na ennek mára már nyoma sincs. Ennek a 64 mm-nek. Met-en megnézem azt a környéket, MET-en 5 naposban nem ír oda annyit. Időkép említi. De MET nem. Mondjuk MET-en meg Dél-Heveshez ír 37-et, annak meg Időképen nincs nyoma se. Attól függően melyiket nézed ír ezt vagy azt. 

Előzmény: Tharkus (160640)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!