Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Azt én is úgy szoktam. Ott azért direktben éri a jóval forróbb olaj, egységnyi idő alatt nagyobb hőátadás valósul meg, mint a rizspárolóban (ami nagyon nem egyenlő gőzbefúvással). Viszont olajban kisütésnél is a töltelékbe kerülő *kg darabok előtte kapnak egy külön dinsztelést nálam.
Azért én a süvegeket is csak alapos hőkezelés után használnám fel. Simán megsütném serpenyőben, nem lenne semmi baja. Csináltam már így, simán meg lehet tölteni. És akkor gyakorlatilag minimalizálva van az esetleges negatív hatás esélye. A 10 perc gőz szerintem nem elégséges, legalábbis elvi síkon.
ha már átcsúsztunk főzősbe, nálunk ördögszekeres rizottó volt tegnap. asszonypajtás erős rizs/rizottó vonalon, a gomba tavalyi aa+ minőség, és bár tudom, hogy nagyon szeretem az ördögszekeret, de még így is meglepődtem, hogy mennyire jó gomba. az illata talán #1 a klasszikus "barackos" rókagombaillat mellett, ám ez utóbbiból egy jobb szezonban hamar telítődök, míg az ördögszekér illata megunhatatlan.
faterom egyébként friss őzláb dobverőket talált két napja pilisxy környékén, szóval még felénk is lehet értelme keresgélni a ráérőknek.
(pacal, velő, kakastöke vonalon az abonyi Mászáros legendás volt, majdnemmindigfriss kemencés libatöpörtyűs pogácsájával, sajnos bezárt, jó is, hogy Szolnok felé nincsen munkánk, sűrűn reggeliztem itt)
A tárkonyos ragulevesekbe kötelező a citrom. Főleg mikor kakastökét is süllyesztek a lébe. :)
Én pontosan úgy vagyok az ecettel, mint Bencuc! Kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt. Helyette citrom. Én is szoktam gombalevest készíteni citrommal savanyítva. Vegyes gombából, de vargánya is kerül bele, mivel abból van betárolva a legtöbb.
Nekem nincs bajom az ecettel, de pl. a citromot úgy szoktam enni, hogy merek hozzá egy kevéske tárkonyos csirkeragulevest. :)
Ránézésre a gombával meredeknek tűnik, ahogy pl. a csípős vs. vargánya is annak tűnt. De ma rájöttem, hogy a szárított vargánya + jalapeno nagyon jó együtt, csak kell közéjük cheddar, amolyan mediátornak.
Nyilván azokat nem gondoltam komolyan. Valószínűleg a narancssárga is sárgarépa. Egy hete adjusztálom a puncsreceptemet, aztán most mindenről az jut az eszembe elsőre. :)
hát igen, itt felénk ez dívik, automata locsolórendszer és a többi tipikus dolog, mintha kötelező lenne. amikor pár éve vízhiány volt nyáron, ment a méltatlankodás, hogy ő aztán nem fogja hagyni a több milliós pázsitját veszendőbe menni, úgyhogy ment éjjel a locsolója, nappal meg nem jött semmi a csapból egyikünknek sem.
a gombáknak azért alapvetően a talaj felső 20 cm-e számít, meg a termőtestképzési idő alatti páratartalom. a télen 100%-ra feltöltődő talajból sem feltétlenül következik egy tavasz végi vargányahullám, ha május elején fúj egy hétig egy jó meleg főnszél, ropogósra szárad minden. a régi, klasszik medárdi esős időszak tökéletes lenne, de azóta már új világ van erre, egyelőre úgy fest, hogy attól alapvetően elköszönhetünk (kivétel mindig lehet).
de az biztos, hogy jó lenne, ha tél végére 100%-ra tudnának töltődni a talajok, és ez a legutóbbi két nagy eső úgy kellett, mint egy falat kenyér.
Talán ha az ismétlődő felhőszakadások és villámárvizek helyett (aminerk ideje nincs elnyelődni a talajban) áztató, „medárdos”, 40 napos eső lett volna, megfulladnak. Talán itt az eleve nedves talaj és a nem hideg, hirtelen, gyors lefolyású csapadék volt a döntő.