Keresés

Részletes keresés

szentimrei.agnes Creative Commons License 5 órája 0 0 156672

dehogy késő, hisz még csak most jön a szezon:)

 

ezt a párolós-darálós fagyasztóst is elmentem!

Előzmény: nyúlfüligomba (156671)
nyúlfüligomba Creative Commons License 2 napja 0 0 156671

Ha még nem késő az őzláb gombához:

 

Amikor dömping van, akkor a kalapokat letisztítjuk, pár cikkre széttépjük. Sózzuk és egy nagy lábosba rakjuk, Ha egy kis levet eresztett, akkor egy kis olajat hozzáadva addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Hagyjuk kihűlni. Ledaráljuk. Darált sertéshússal vagy anélkül  az otthoni gyakorlatnak megfelelően gombócokat készítünk és fagyasztjuk.  Levesekbe (pl. krumpli leves) nagyon jók, de ki is süthetjük olajban. Gombóc formázása nélkül is dobozokban lefagyaszthatjuk ezt az alapanyagot és pl. stefánia vagdalthoz, dagadó töltéséhez is jól használható.

 

Az egészen fiatal dobverőhöz hasonló fejek és ilyenkor még a száruk nagy része is levesnek, salátának, gombás rízsnek is alkalmas rugalmas állagú, bár jobb az íznek ha más gomba is kerül mellé.

 

A buzogányokat meg lehet tölteni és sütőben megsütni, de érdemes ilyenkor  besamel mártással, vagy sajt mártással leönteni, mert különben száraz lesz a végén. Kiadós, látványos étel.

 

Talán azzal kellett volna kezdeni, hogy a kukacok az őzlábat is szeretik, de elég aprók, a járatok sem igazán jól láthatók annak, aki nem számít ere, és sokan emiatt nincsenek tisztában azzal, hogy kukacos gombát esznek.A leszedett őzláb állaga nagyon gyorsan romlik ezért minél hamarabb el kell készíteni. A kalapokat addig is szét kell rakni, hogy ne legyenek egymáson, ami ronthatja a minőséget.

A másik, hogy a már megázott tisztára mosott öreg kalapokat nem érdemes gyűjteni, mert azok már nem jó minőségűek.

 

Tapasztalatom szerint az első augusztus végi/ szeptember eleji jelentős esők hozzák meg az dél pesti erdőkben a jelentős őzláb hullámot.

Előzmény: szentimrei.agnes (156670)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2 napja 0 0 156670

A "csiperkét miért eltenni, miért nem frissen venni" kérdésre: itthonra piacon veszem frissen, munkaszerűleg meg konyhás vagyok egy fogyatékkal élők bentlakásos otthonában. Élelmiszerbanktól kapunk néha ládányi gombát, nyilván frissen elkészítve adom ki, de a maradékot szeretem tartósítani, savanyítva pl. nagyon jó rántottás/húskrémes/stb. szendvicsre. A gondozottak érdekében nem kockáztathatok, erre vonatkozott az eltarthatóság kérdés, viszont szeretném ha változatosan étkeznének. Itthon gyorsan elfogy a piacon vett maradéka savanyítva, bent viszont ritka de dömpingszerű, olyankor több üvegnyiről van szó. De megnyugtattatok, ezek szerint savanyítva hónapokig eláll. Hűtőben tartom.

 

Őzláb: a panírozva fagyasztást, darálást, szárítást pornak, ki fogom próbálni... csak már jönne a szezon, az eső, az ősz!

 

Köszönöm mindenkinek az ötleteket, tanácsokat. (ja, és őzlábat eddig csak bükkös-tölgyes-fenyős részeken kerestem, de a figyelmembe ajánlott akácost is lesni fogom:)

edula2 Creative Commons License 3 napja 0 0 156669

a vaj - mascarpone arany milyen? (Az ozlab gondolom izles dolga)

Előzmény: cc (156668)
cc Creative Commons License 3 napja 0 0 156668

őzláb, főként a tönk, szétszálazom, leszárítom, utána a késes szecskázóban porrá örlöm, így bármilyen kajába isteni.

az őzláb gombapor mascarponéval és vajjal isteni gomba krém, mindenféle mártogatóshoz.

Előzmény: szentimrei.agnes (156662)
edula2 Creative Commons License 4 napja 0 0 156667

Ozlab. Foleg szaritom (l. Beetee), de tavaly kiprobaltam, hogy ledaraltam es igy tettem el melyhutobe (kulonben rengeteg helyet foglal), abbol keszult telen az ozlab kremleves. Nagyon jo volt. 

Előzmény: szentimrei.agnes (156662)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 156666

meg valami. ha neadjisten az jutna az eszedbe, ami a zasszonyak is szokott, hogy csirekmellet tesz a fagyoba, csak te ezt gombaval potolnad, akkor ne tedd. az a bo'ti csiperke, meg a csirekmell mindig is ott lesz a bo'tban. egy erdei gomba mar mas teszta termeszetesen, az nem mindig terem a zo"ccsegespulton.

Előzmény: homerx (156665)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 156665

beeteehez meg kis adalek. en is savanyitok gombat. minenfele erdeit. a sima, uborkahoz valo savanyale tokeletes hozza. nalam van mar 3 eves is, siman eheto. annyi csak, hogy a megfigyeleseim szerint szeret utolag osszemenni. teletoltom az uveget gombaval, felontom a level, es nehany nap mulva ugy nez ki, mintha a felet kiettuk volna belole. szoval szerintem erdemes az elteves elott kisse aztatni a savanya leben, hogy meg akkor toporodjon. nem szoktam elokezelni, ahogy egy uborkat sem szokas.

a tobbivel egyetertek. panirozd, majd fagyaszd egyesevel, es utana csomagold a fagyasztoba. igy mindig annyit tudsz kivenni, amennyi kell. ja, ezt a tonkot nem ertem. a gomba tonkje pontosan ugyanabbol az anyagbol keszul, mint a kalapja. ha eddig kidobtad, nagy bunt kovettel el, a vilag vegezeteig sanyaru sors var rad a purgatoriumban :) szerinted ebbol a gombabol mit esznek? a kalapjat?

Előzmény: beetee (156663)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 156664

kel=kell

Előzmény: beetee (156663)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 156663

Őzláb:

panírozva, elősütve, külön(szeparáltan, hogy felhasználáskor ne egy tömbbe legyen fagyva, akár tálcán fagyasztva, akár zsírpapírral elválasztva) fagyasztható. 

Vagy leszárítva csörgősre és utána megőrölve gombapornak (krémlevesnek, vagy fűszernek) jól záródó üvegben, dobozban jó sokáig eláll.

 

Csiperkét 

szintén panírozva, elősütve,

vagy darabolva, lepárolva (akár hagymásan-fűszerezve, vagy csak natúr zsiradékon) lehet fagyasztani. 

Esetleg a blansírozás is mehetne, mert valami hőkezelés kell fagyasztás előtt, de én nem dobnék ki a főzőlével kioldódó ízeket...

 

A fagyasztott gombát nem kel/szabad felolvasztani, egyből fagyosan mehet a készre sütés, vagy főzés.

 

Én tettem már el simán sós lében is gombát befőttesüvegbe, mint egy konzervet. Igaz, van befőzőautomatám.

(elég sokáig és magas hőfokon írják a tuti hőkezelését. Biztos hogy 100 fokra kellett állítani, és talán több időt is kívánt ott, mint egy óra. De korrekt lett. Persze ezek erdei gomák nem bóti csiperkék)

Előzmény: szentimrei.agnes (156662)
szentimrei.agnes Creative Commons License 4 napja 0 0 156662

köszönöm mindenkinek aki írt az őzlábas kérdésre!

A termesztés eszembe sem jutott, mindössze annyi történt hogy vittem hátra a komposztra, és a "dzsumbujos" résznél felvillant, miért ne szórnám el itt, hátha... Mert a reményhal nekem is barátom:)

 

Itt tőletek meg jött az újabb ötlet, hogyhát csiperke. Elég sokat eszünk/tartósítok, de a tönkök és öreg fejek a komposzt helyett ezután szintén itt végzik majd. És megint a reményhal: jó lesz eső utáni napokban lesni (ugyan eső mutatóban sincs hetek óta), de maaajd egyszer arra hazajönni-kukucskálni, hátha! persze tudom 0% az esély, de akkor is:)))

Az erdőjárásban is ezt a kutakodást szeretem, minden növény, gomba, kő, ami eddig még ismeretlen volt, szeretem felfedezni, jobban megismerni, lesni mit találok, mi okoz meglepit.  

 

És ha már itt vagyok, egy kérdés. Gombaeltevés.

Őzláb mindig dömpingszerű, amit nem eszünk frissiben kirántva, szétajándékozom(vagy ugye most megy a szaporításkísérlet:). Érdemes valahogy eltenni? ahogy utánanéztem, nem.

Csiperke (sajnos nem szedett, hanem bolti/piaci): van hogy marad, ebből savanyú készül, kis üvegekben rakom el, olajban fonnyasztva aztán savanyúságlével felöntve-összeforralva, kis olaj a tetején. Eddig napokon belül megettük, most pár üveg maradt. Szerintetek meddig tartható ez így el? Van van jobb ötlet tartósításra?

edula2 Creative Commons License 4 napja 0 0 156661

keves foldet tettem ra - a multban is igy csinaltam. Mondhatnank, hogy ez volt a gond - de hogyan nott helyette rukola? 

Előzmény: homerx (156658)
morel_whisperer Creative Commons License 5 napja 0 0 156660

Ötlet: gombanyelven kísérletezzünk ki egy beszédszintetizátort, ami azt ismételgeti: képezzetek termőtesteket. :)

Előzmény: garass (156659)
garass Creative Commons License 5 napja 0 0 156659
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 156658

nem tudom mennyire tudatosan vetetted, de  bazsalikomot nem kell takarni. tehat csak siman kiszorod a foldre.

Előzmény: edula2 (156657)
edula2 Creative Commons License 5 napja 0 0 156657

En bazsalikom magot vetettem egy tasakkal, kb. 3-4 szal nott ki. Ezzel szemben nott rukola, amit nem vetettem. 

Előzmény: homerx (156651)
edula2 Creative Commons License 5 napja 0 0 156656

Nem drotszoru vizsla, hanem drotszoru airedale terrier :)  De teny, hogy senki sem tart tole (baj eseten nekem kell harapnom, hogy ot megvedjem.) 

A strandnal a nagy ag is tisztabb lehet. Jo, Godon nem furodnek, de akkor mar az ivoviz nagyobb kerdes

Előzmény: homerx (156642)
morel_whisperer Creative Commons License 5 napja 0 0 156655

Én nem kísérleteznék őzláb "telepítéssel". Szerintem inkább próbálj meg keresni egy jó akácos termőhelyet. Vagy tölgyest. Nekem ez a kettő jött be a legjobban. Viszonylag stabilan előjön, de vannak kiugróan jó évek is. Elszórhatod a nyesedéket, nagy baj nem lesz, de valószínűleg előbb tudsz majd szedni, ha elmész egy erdei lelőhelyre. Nálunk a csiperke (instabilan), a lilatönkű pereszke és a mezei szegfűgomba nő, hasonló módszerrel teleped(het)ett meg. (Nyesedék, mosóvíz kiönt mindenfelé, semmi egyéb.)

Előzmény: szentimrei.agnes (156643)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 156654

igen, nagyon szép példányok voltak, én is találtam, pedig nem is járok kimondottan rókás helyre, csak ami szembejött (ezen majd változtatunk)

Előzmény: Norbert1997 (156653)
Norbert1997 Creative Commons License 6 napja 0 0 156653

Norbert1997 Creative Commons License 6 napja 0 0 156652

Kb egy hónapja, ilyen kisebb rókákat sikerült talalni.

homerx Creative Commons License 6 napja 0 0 156651

sajnos ez nem olyan, mint a bab vagy borso, hogy elvetjuk, aztan 90% kihajt, hoz termest. ha igy lenne, akkor popenkanak minden evben lenne galocaja, nalam meg tobzodna az osszes nem gyokerkapcsolt gomba :) es megis csak a csiperkek jonnek elo nalam, de azok legalabb menetrend szerint. talan vagy 15 eve egyszer megjelent az egyik tinoru ahol rendszeresen kiszalltam az autobol, de az is csak az egyik evben. azota sem. pedig van a kozelben tobb fenyo is. gondolom nem veletlen, hogy egy gomba termotest vegtelen mennyisegu sporat termel. meglepodnel, hogy a levegoben mennyi spora van, megsem no mindenhol gomba. azert ne add fel, ismerjuk a remenyhalat :)

Előzmény: szentimrei.agnes (156649)
szentimrei.agnes Creative Commons License 6 napja 0 0 156649

köszönöm a választ!

Erdei fenyő, és a kert ezen része háborítatlan: páfrány, tüdőfű, meténg és borostyán tenyészik ott, hullik rá a barnult fenyőtű és a szomszédos fák lombja. Tavasszal medvehagyma bújik, meg valamiféle vadvirágok. Sötét, árnyékos, száraz. de így szeretem ahogy van. Szerencsére ez egy szomszédok által be nem látható zug, mert kapnám az ívet tőlük, hogy "dzsumbuj".

Na akkor kap némi vizet néha, és reménykedem:))) Ősszel lehet már valami mozgolódás( már ha lesz) vagy csak jövőre reménykedjek?

Előzmény: Popenka (156645)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 156648

ja, nem akartam én innen nagy megfejtésekbe bocsátkozni, helyben látva dől el mindig, hogy mi a helyzet valójában. szerencsére itt is elég jó volt ahhoz, hogy helyben maradjak végig. a mátra számomra izgalmasabb részeinek bejárása rajta van a listámon, de innen azért az több időt vesz igénybe.

Előzmény: Popenka (156647)
Popenka Creative Commons License 6 napja 0 0 156647

Figyelj, a cigarettát is ugyanilyen gyors döntéssel tettem le, 33 évvel ezelőtt.

De legyen a kedvedért egy utolsó szál cigi:

 

A Mátra északi oldalán járok. Nem mondom, hogy mindenhol volt találatom. Voltak üres helyek. Ismert helyeim közül 2-3 viszont tökéletesen működött. 4-5 naponta visszatérve is, újra. Tölgyes is, később bükkös is. Kétszer fordult elő, hogy le kellett vennem a felső ruházatomat és abba csomagoltam a vargányát. Nadrág maradt... ;)

A minőség/kihozatal is átlagon felüli volt.

 

Füst... :)

Előzmény: Tharkus (156646)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 156646

örülnék, ha mégis maradnál, többször is eszembe jutottál a szezon folyamán.

(cserébe a mátrában idén nem is voltam még, sajnos, bár ahogy nézem, az északi oldal jóval kevésbé volt szerencsés május-júniusban, mint tavaly)

Előzmény: Popenka (156645)
Popenka Creative Commons License 6 napja 0 0 156645

Azt kell tudnod, hogy az őzláb gomba korhadékon tenyészik. (nem gyökérkapcsolt, tehát nem függ közvetlenül a fától) A lényeg, hogy a fenyő alatt, ahová kiszórtad, legyen elég korhadék. Mély, évekig nem megzavart avar. Ha kertápolási céllal mindig összesepred, gereblyézed az alját, akkor ezzel hátráltatod. Nem mondom, hogy nem, mert van az az éghajlat, de összefüggő korhadék nélkül necces.

Mint tudjuk, gomba ott nő és akkor, ahol, amikor akar. :)

A locsolás, nedvesen tartás segíthet, de nem szabad túlzásba vinni. "Kerti fenyő" remélem valami lucfenyő, erdei fenyő, bár nagy jelentősége nincs, inkább az avar megléte érdekes.

 

A korai, június végi, júliusi őzláb nem kivétel. Tömegesen ugyan csak 2 alkalommal láttam ilyen korán az elmúlt 40 évben, lucosban, de akkor százával. Tölgyesben szórványosan volt idén is, a vargánya közt.

 

Ez a kiszórásos gombaszaporítás állandó vita tárgya.

Én évtizedek óta kiszórom a kertembe a maradékokat, de nem bizonyítható, hogy attól bármi is előjött.

Mert jött.

Akik ismernek, tudják, hogy van császárgalóca folt a kertem közepén. Pár éve egyszerre kb. 12 termőtestet hozott, ha jól emlékszem, de tavaly csak egyet. Naptárra pontosan jön. Idén lehet kiég.

Ehhez idén először, egyetlen termőtest erejéig csatlakozott egy kerti nyári vargánya, ami eddig soha nem volt. Pezsgőbontás! :)

Csakhogy ez a telek erdő széle, nem kell meglepődni semmin. Egy mázsa büdös galambgomba között kinőtt egy varesz kerítésen belül végre. :)

 

Na mindegy, újévi fogadalmamat nem adtam fel, miszerint nem olvasok és nem írok itt. Csak egy picit érdekelt, ki hogyan teljesítette az idei kvótáit eddig, ti is megszedtétek-e már az idei teljes mennyiséget. Látom igen, örülök neki.

 

Trollkodás. Nem igaz, hogy nem ismeritek fel. Szerintem most engedték ki hosszabb gyógykezelésről a Konyhaasztal másik fórumán tavaly is gyakran vergődő csávót, több nick névvel szokta saját magát lájkolni. Először kérdez, mintha érdekelné valami, lehet érdekli is, aztán berág, kitiltják, aztán gyógykezelik. Ez a menetrendje.

 

Mindenesetre gyilkos galóca már 3-4 hete bőven szedhető a Mátrában, aki szereti. Most a kánikulában nyilván visszafogott, de volt már nagyon szépen.

 

Állatok. Idén volt egy pillanat, amikor úgy éreztem az egyik erre alkalmas helyen, hogy közel volt a maci. Illat és zajok. Miközben hajlongtam a vareszokért. Nem kutyát kell oda vinni, hanem homer-t, ő majd szót ért vele. :)

 

Na jó, nem trollkodok itt tovább.

Előzmény: szentimrei.agnes (156643)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 156644

ahhoz nagyon jönni sem kell, itt van, viszont a távoli rokonunk pár napra megüresedett parasztháza meg a káli-medencénél, és éltünk a lehetőséggel a gyerekek legnagyobb örömére :)

Előzmény: edula2 (156637)
szentimrei.agnes Creative Commons License 6 napja 0 0 156643

Kedves gombázók!

Nem kell tőlem tartanotok, senki vadászterületére nem kérdezek/megyek, egy kérdés miatt merészkedtem ide.

Ha kirándulok csak nagy őzlábat szedek, ez tudom miről felismerhető-megkülönböztető a többi őzlábtól.

Június végén a közeli erdőben ezeket találtam(sose gondoltam volna, hogy nyáron is van)

Kettő ki lett rántva szeletekben, tudom hogy öreg, de így is isteni volt... de a legnagyobbra nem maradt tojás. Ezt darabokra tépkedve szétszórtam a kerti fenyő alatt, mivel párszáz méterre ilyen helyen szedtem.

Biztos hogy hülye a kérdés, de nőhet ebből itt gomba?

Adjak a területnek vizet néha, vagy teljesen hülyeség a dolog, érdemes vele izmoznom?

Előre is köszönök minden választ.

 

  

homerx Creative Commons License 2024.07.12 0 0 156642

hat, igen, nem drotszoru vizslat, hanem kaukazusi medveolot kell tartani. attol mindenki tartana :)

Előzmény: edula2 (156638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!