Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.08 0 0 23
Szerintem van ilyen feketelista... csak ez némileg lehet ám szubjektív is. Pl ahol én lakom, a környéken kb 5-6 'vállalkozó' épít házat. Van aki erre esküszik, van aki a másikra... Én pl az egyiket rühellem, mert kispórol minden szart amit lehet, fa nyílászárókat tesz be, stb. Más meg isteníti, mert a szar típustervét eladja úgy, hogy a bejárati ajtónál van szélfogó... ami valójában azt jelenti, hogy a bejűrat egy 90cm széles, 50 cm mély 'lyuk' a ház oldalában... egy bútort nem lehet bevinni, ablakon keresztül költöznek.....
Előzmény: japex (22)
japex Creative Commons License 2006.05.08 0 0 22

Kösz az infót, ezt nem is tudtam.

 

Más:Tudtok-e esetleg valamilyen feketelistát ajánlani, fogyasztóvédelemnél vagy akár itt a fórumon is??!! Most nem a hangáthallás miatt, az normális ikerháznál, hanem, ha a kivitelezö mindent elb*szott, amit el lehet és amit kijavít garisan, azt még jobban elcseszi, hogy már inkább kijavítom én csak ne lássam a paraszt, tudatlan fejüket? Valahol csak kell figyelmeztetni az embereket, hogy melyik építőtől ne vegyenek semmit! De akár nyithatok is egy ilyen topikot, ha még nincs.

Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.08 0 0 19

Hungarocell nem ér semmit. Ha annyira áthallatszik, akkor kőzetgyapot+gipszkarton. Viszont a testhangot nem fogod tudni levédeni, csak a léghangot.

Előzmény: japex (14)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.08 0 0 18
Olyanba szerintem nem szabad belemenni, ahol a telek osztatlan közös tulajdon: jogilag semmi lehetőséged nincs megakadályozni, hogy mondjuk a stzomszéd pont a Te teraszod elé rakja a gyerekcsúszdát, és élvezheted a hatását...
Előzmény: március 15. Kristóf (17)
március 15. Kristóf Creative Commons License 2006.05.04 0 0 17

jogilag csak akkor osztható meg az ikerház/sorház, ha statikailag különálló főfallal rendelkezik, ha mind a két oldalon megvan a 30-40-es fal.

ha nem akkor csak albetét lehet, vagy esetleg különálló ingatlan ami különbözik a telek helyrajziszámától. vagy a telek is osztatlan közös tulajdon, ami ott vethet fel problémákat, ahol az egyik félhez nagyobb terület tartozik, ez leginkább a sorházaknál jellemző, ahol a szélsőnek nagyobb terület jut.

Előzmény: macskamati (6)
tyrkisk Creative Commons License 2006.05.04 0 0 16
en is ilyen ikerfelben nyomom bo ket eve.
az biztos, hogy panelhez kepest sokkal jobb.
mivel en is es parom is csaladi hazban nott fel ezert szerettuk volna megadni ugyanezt a sracainknak is.
az igaz, hogy hacsak nem sikerul kifogni valami lelkiismeretes kivitelezot a lent leirt zavaro effectek lesznek.
de. akarmilyen kicsi a kert az megis csak kizarolag a Tied (es a sracaide). nyugodtan lehet fetrengeni a fuvon, kis viragoskertet patyolgatni stb.
szoval en most is belevagnek. de arra nagyon ugyelj, hogy amikor atveszed a lakast, meg a fizetes elott! egy muszaki szakerovel legalabb egyszer alaposan nezesd meg. ha lehetoseg van minel tobb munkafazisban legyen meg ez a kontroll. es legyel nagyon, de nagyon ramenos amikor a szerzodesben leirod, hogy mit hogyan csinalnak meg es mikor van az a kesz allapot! komolyan, legyen leirva az abalakparkanytol kezdve a konnektorok szaman at a festes, burkolas atveteli minosegi kriteriuma. ha ezt betartatod es erre viszel egy megbizhato embert akkor csak jol jarhatsz.
mert vagy minden popec mindosegben lesz elkeszitve, vagy pedig az arbol lehet letekerni ha meg elfogadhato hibak/hianyossagok vannak.
ja: es soha ne bizz meg semmilyen kivitelezoben akitol venni akarsz!
sok sikert! majd szamolj be hogyan sikerult!
japex Creative Commons License 2006.05.04 0 0 14

Nálunk a szomszéd még nem lakik bent, de amit eddig áthallottunk nem megnyugtató: Kinyitják a garázsajtót vagy felmegy valaki alépcsőn, olyan mintha az ágyam mellett volna. Qrvára lehet hallani, ki is vagyok akadva rendesen. Hát még mi lesz, ha beköltözik a 3 gyerekes család. Szívás. Már gondolkozom a hungarocelles borításon. De a beton aljzat akkor is vezetni fogja a hangot.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 13

Mikor szerződést kötsz, van egy terv, és egy kivitelezési terv. Ebben le van írva, hogy pl sávalap 80 cm mélységben, 38cm-es porotherm tégla főfalak, 10cm-e tégla belső válaszfalak, bramac cserép, stb.

 

Ha a kivitelezés során nincs sávalap, a tégla nem 38as csak 30as, a bramac az nem cserép hanem zsindely, az ablak nem alu hanem fa, stb, akkor tudsz és jogod is van kekeckedni. Sőt, a saját érdekedben meg is kell tenned....mi pl hetente 2x jártunk kint az építkezésen. Soha nem volt semmi kifogás, vagy bibi, sőt, volt olyan, amit az eredeti tervhez képest jobban csináltak meg. Azóta a kivitelezőt már vagy 5 ismerősnek is ajánlottam, szerintem ez így neki is megéri... 

Előzmény: macskamati (11)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 12

Teljesen önálló tud lenni az egész. A tulajdoni lapon külön helyrajzi száma is van a két háznak/teleknek, és jogilag a társasházi szerződés is megvan, melynek alapján nincs közös tulajdon.

 

A gyerekesekkel csak ott lehet gond, ahol a gyerekek nem kapnak neveltetést... mi megszívtuk ezt, bár az utóbbi időben erősen javuló tendenciát mutat a dolog. Későn jöttünk rá, hogy ahhoz hogy a szomszéd gyerekei nevelve legyenek, nekünk kell ezt megtenni....

 

Ahol dupla válaszfal van szigeteléssel, az biztos nagyon jó dolog. Én SEHOL nem láttam hogy ilyet csináltak volna a környékünkön ikerháznál, pedig ez biztos megoldja az áthallás problémáját.

Előzmény: macskamati (6)
macskamati Creative Commons License 2006.05.04 0 0 11

Na igen, de csak akkor tudom szemmel tartani, ha már szerződtem, nem? Akkor pedig beszélhetek én, hogy csókolom, ez az alap nem okés így, ha szerinte mégis okés. Magyarán, nem nekem építi, hanem a vállalkozónak, a vállalkozó megbízása és elvárásai alapján. Én meg sokat nem beszélhetek bele, és mivel már foglalóztam, visszaléphetek ugyan, ha nem tetszik valami, csak drágán.

 

Tényleg nem kekeckedem, csak önmagammal vitatkozom! :D

Előzmény: harkacsi (5)
szs75 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 10
A gyerek miatt ne aggódj, valószínűleg a szomszédnak is van, vagy lesz.
Előzmény: macskamati (6)
harkacsi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 9

A telek-a legtöbb esetben teljesen önállóak, nálunk pld két külön helyrajzi számon is vannak.Úgy szoktam fogalmazni,ez tulajdonképpen egymástól nulla méter távolságra levő két családi ház..

Előzmény: macskamati (6)
szs75 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 8

Mi vettünk, néhány héten belül költözünk. Érdemes olyantól venni, aki nem az elsőt építi, akkor rá tudsz kérdezni másokra, hogy meg vannak-e elégedve.

Normálisabb helyen, ha még az építkezés elején beszállsz, lát(hat)sz mindent, hiszen bármikor kimehetsz az építkezésre. Érdemes is! Elégedett senkivel nem leszel, de kevésbé rosszat tudsz találni.

Előzmény: macskamati (-)
harkacsi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 7

Érdekes amit Fecó mond...Mi speciel remekül megvagyunk az ikerszomszéddal,nincsen semmi gond.

 

A másik dolog:nálunk  a "közös" fal 2x38cm porotherm, közte szigetelő.Én még azt sem hallom, ha a szomszéd Vídiával fúrja a falat, nem még a gyereksírást(pedig ott két pici is van)Szal szerintem ha normálisan megcsinálták, nincs panel fíling.

 

Nekem nem a tetősíkban hanem a födémben van a szigetelés, tehát ott sem jön át semmi zaj.

 

Ami viszont szerintem még nagy előny:kisebb fűtési költség, hiszen egy jelentős felület(a közös fal) védett, ráadásul a szomszéd által (is) fűtött.

a 96nm-ert mínusz húszban is kifűtöttem tízenegynéhányezerből..

Előzmény: Törölt nick (4)
macskamati Creative Commons License 2006.05.04 0 0 6

Feco: igen, a szomszéd meg a másik (ezredik :) ) aggályom. Ez esetben ugyanis mi lennénk a zajongó gyerekesek... Láttam olyan konstrukciót, hogy a házak csak a garázsnál voltak szomszédosak, és a teraszok is más irányba néztek, ezt még meg tudnám szokni.

Viszont amit az albetétesítésről írsz, az érdekes, bennem fel sem merült, hogy ne lenne minden esetben teljesen független a két fél. :( Ja igen, és a telek ilyenkor osztatlan közös tulajdon? Vagy itt is lehet önállósodni?

Előzmény: Törölt nick (4)
harkacsi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 5

Persze oda kell figyelni, a legjobb, ha már az alapozástól szemmel tudod tartani az építkezést. Mi speciel közel szerkezetkész állapotban(falak álltak, tető fenn volt)válaztottuk ki.Az lényeges hogy a kivitelező milyen referenciákat tud mutatni, illetve ki az építésvezető és milyen a hozzáállása. Vele jó jóban lenni egyébként:)

Egyszóval:én nem bántam meg,egyelőre azt kaptam amit elvártam.

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 4

Új épÍtésű ikerben lakunk, és hogy mégegyszer belevágnánk-e? Hát ez attól függ....

 

2004-ben vettük, 86nm+terasz, + kb 300nm kert, ez akkor 20M volt, ma 24ért megy, tehát anyagilag jól jártunk. Akkor az alternatíva a pest közeli ikerház kerttel, vagy a pesti, de külső kerületi újépítésű lakás 60-70nm környékén, beállóval: ezek voltak egy árban. Vállaltuk a napi közel két óra autózást.

 

Egy tapasztalat: az ikerház két tulaja sosincs jóban. A többi szomszéddal igen, a közvetlennel nem....

 

A 30cm-es téglafal, ami elválasztja a két lakást kevés: ha teljesen csönd van, hallod ha a szomszédban a gyerekek kicsit hangosabbak már; bár az igaz, hogy TV-t, házimozit még nem hallottunk át. A betonfödém viszi a hangot rendesen, kb panel-szinten. Ha nem szigeteled le a hang miatt, és a szomszédban kisgyerek van, akkor hallani fogod. Persze ha nem üvölt a gyerek, ez nem zavaró, de 'alapzaj'.

 

Az ikerházaknál jellemzően több is van egymás mellett, és a telek kicsinysége miatt a szomszédok egy kommunában élnek. Látni, mikor a másik a teraszon reggelizik, rokonok jönnek, stb. Ezen lehet segíteni lamellás kerítéssel, de az meg leárnyékol. Ha a Tied a déli fekvésű telek, ez annyira nem zavaró, de akié a másik oldal, ő bizony szívni fog.

 

Az ikerháznál fontos, hogy albetétesítve legyen: így azon kívül, hogy fizikailag ez egy ház, gyakorlatilag semmi közöd nincs a másikhoz: nincs közös kötelezettség, sem egyéb móka. Ha felette ázik a tető, nem neked kell javíttatni. Ha hitelt akarsz rá, nem kell az ő engedélye, stb.

 

Árakról: jelenlegi árak szerint egy telek a mi környékünkön 13-14M, ez olyan 6-700nm. Erre felépítenek egy ikerházat, darabja 23,5M, tehát 47M-t hoz ki az építtetőnek. Ha egyéni a ház, 30 felett nem lehet eladni.... ezért van ennyi ikerház, ez a leggazdaságosabb. Az építőnek...

Előzmény: macskamati (-)
macskamati Creative Commons License 2006.05.04 0 0 3

harkacsi: elégedettek vagytok vele? Nincs semmi gond? Mert akivel mi beszéltünk (építtető), az vállal valami 3 év garit, na de felteszem vannak olyan dolgok, amik később jöhetnek elő. Nem értek hozzá sajnos. :( Mondják mindig, hogy bármilyen építkezés közben nagyon-nagyon kell figyelni, mit tesznek bele ténylegesen a házba. Itt ugyi nem igazán lehet figyelni, vagy? Mit hagyhatnak ki belőle?

 

Vajk, igen, ezekre gondoltam én is... Csak az a fránya gyanakvásom ne lenne! :( Ami meg a házadat illeti, 15 milkát lehet alkudni? :DD

Vajk Creative Commons License 2006.05.04 0 0 2
az is az olcsóság titka lehet, hogy a telek egy darab normális mérerű, amin ketten osztoznak.
Az is lehet az olcsóság ára, hogy egyszerre rendelték meg a téglát, kedvezény van a fuvarra is meg a téglára is.
Én pl a 90 % ig kész ikerház egyik felét Madárdombon 35M környékén adnám el.Garázs, pince, mosokonyha, 2 emelet + beépíthető tetőtér.

na?:)
Előzmény: macskamati (-)
harkacsi Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1

Üdv,

 

Mi is ikerben lakunk 2003 óta, egy pestközeli településen.Telek 650nm, a ház 96nm.

2003-ban 20milla volt(kulcsrakészen,nem könnyűszerkezetes, hanme tégla, egyszintes alpesi tipusú).Meg vagyunk vele elégedve.Az általad említett árkülönbözet onnan ered, hogy a nálunk pld a kivitelező nem egy telket, hanem több hektárt(!!) vásárolt fel, ergo szemtelenül olcsón jutott hozzá.Továbbá,több építkezést egyszerre fajlagosan sokkal olcsóbban lehet kivitelezni mint egyet(jelentős kedvezményeket tud a gyártóktól elérni ha pld 10 ikerházat épít egyszerre)

 

Szóval:merj nyugodtan belevágni 

Tombolda Creative Commons License 2006.05.04 0 0 0
0
Előzmény: macskamati (-)
macskamati Creative Commons License 2006.05.04 0 0 topiknyitó

Remélem, nincs ezer ilyen topic, igyekeztem utána nézni.

Kifejezetten az új építésű _családi házak_ érdekelnek, nem a lakások, bár biztos van

sok közös pont.

 

macskamati

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!