Keresés

Részletes keresés

GABATT Creative Commons License 2026.02.22 0 3 16593

Csak most hallottam ezt a szomorú hírt!

Eltávozott  Sárközi János mechanikai műszerész mester! Az összes modellembe ő készítette a fogaskereket nagy precizitással.

Köszönet minden kis ékszerért amit készített nekem!

GABATT Creative Commons License 2026.02.22 0 0 16592

Szeretném elkérni az elérhetőségedet!

Előzmény: von Smallhausen (16522)
alkotasu Creative Commons License 2026.02.10 -5 0 16591

Ha a legolcsóbb vágányzat érdekel, akkor a régi PIKO a legolcsóbb, ott 380 mm a kisebb ívsugár.

Előzmény: Tamás Gerencsér (16588)
Tamás Gerencsér Creative Commons License 2026.02.09 -1 0 16590

Köszönöm szépen!

Előzmény: ysenyerkesz (16589)
ysenyerkesz Creative Commons License 2026.02.09 -1 1 16589

PIKO A-gleis R1 360 mm;

PECO code 100 R1 371 mm;

Fleischmann Profi R1 356,5mm;

ROCO Geoline R2 358mm;

ROCO line (42221) R1 250mm

Előzmény: Tamás Gerencsér (16588)
Tamás Gerencsér Creative Commons License 2026.02.09 -4 0 16588

PANTOGRÁFOSAT!

H0 méretben a legolcsóbb váganyzatból mekkora átmérőjű lehet a legkisebb kör?

Köszönöm!

gertam

GABATT Creative Commons License 2026.02.01 0 0 16587

Megtaláltam én is köszi!

Előzmény: rezgaras (16576)
rezgaras Creative Commons License 2026.02.01 -1 0 16586

Dehogynem emlékszem. Csak engem a dobmotorok nem nagyon érdekeltek.

De még valami, lehet, hogy már korábban írtam. Régebben sok cuccot rendeltem kínai webshopoktól. Szerszámokat, elektronikai alkatrészeket, modulokat. De a tapasztalatom az volt, hogy ezeknek jó 2/3-a selejt volt. Egy részüknél már a kicsomagolásnál kiderült, más részüknél a beméréskor, de volt olyan is, hogy csak hosszabb idő múlva (pl. LED, ami 3-4 hónap után égett ki - de módszeresen). Az a benyomásom támadt, hogy amit webshopokban kínálnak nagyon olcsón, az talán a gyárak selejtsoráról származik. Egy európai cég a selejtet megsemmisíti, mert árthat a cég hírnevének. A kínaiakat ez nem érdekli, olcsón eladják. Nyilván arra számítanak, hogy egy pár eurós cuccot senki nem küld vissza. És ez a számítás beválik.

Ezért írtam, hogy a motorokkal hosszú távú tapasztalatom nincs, majd idővel kiderül.

Előzmény: diginewl (16585)
diginewl Creative Commons License 2026.02.01 -3 0 16585

Hihi! Nem emlékszel?

Erről beszélgettünk annó, hogy a kínai jóval olcsóbb faluhaber motor pontosan passzol a Fleischmann dobmotor helyére (mint amit az SB modellbeu árul 3-szor annyiért), sőt a régi Piko VT 135 tengelyvége még azonos is, ott még fogaskereket sem kell mókolni.

Így alakítottam át FL BR55, Br86, Br24, Br38-as gőzösket, valamint egy őslelet piko VT135-öt.

A Br38-as elég sűrűn elő van véve, most is nagyon szépen megy (gyorsan és lassan is), szóval bírja nagyon :)

Itt egy példa FL BR55:

https://youtu.be/Ntk5yC1cKvE?si=5uCZ6LX6k_6_gONm

_Tapicska_forgalmista Creative Commons License 2026.02.01 0 0 16584
Előzmény: rezgaras (16582)
szalamander007 Creative Commons License 2026.02.01 0 0 16583

Keresd fel a Modellbahnunion bolt honlajpát,ott konkrétan a márkák felsorolásában van mikromotor is,sőt komplett mozdony átalakító szettek is vannak minden szükséges alkatrésszel együtt sok mozdony fajtához is. vannak csiga és fogaskerekek is.

Előzmény: szergely22 (16579)
rezgaras Creative Commons License 2026.02.01 -1 0 16582

Most látom, hogy van 1725-ös motor két tengelyvéggel is. Az is jóval drágább, mint az egyszerű. A kínaiak is tudják, mitől döglik a légy...

Előzmény: rezgaras (16581)
rezgaras Creative Commons License 2026.02.01 0 0 16581

Nem küldök linket, mert az Aliexpressnél gyakran változnak a kínálók. Az a link, amin én rendeltem négy héttel ezelőtt, már nem létezik. Nem tudom pontosan, hogyan működik ez, de az a benyomásom, hogy valamilyen cég gyártja a motorokat Kínában és számtalan, ilyen-olyan közvetítő kínálja az Aliexpresszen. Menj be az Aliexpress keresőjére és írd be: "DC 5V-12V 13mm 1332 5-pole motor" Fogsz kapni egy csomó linket - olyat is, aminek semmi köze a motorhoz :-))

A motorokat 3 különböző tengelyvéggel kínálják. Szerintem a közönséges kerek tengely a leghasznosabb.

Előzmény: szergely22 (16579)
M63,012 Creative Commons License 2026.02.01 0 2 16580

Állítólag a Canon is rendelkezett a licensszel, de ilyet még sohasem láttam.

'80-as...'90-es években gyártott Fulgurex modellben láttam Canon motort; sajnos nem fényképeztem le.

szergely22 Creative Commons License 2026.02.01 0 2 16579

Az durva! Esetleg még egy linket kérhetek, ahol érdemes ezek között válogatni?

Köszönöm!

Előzmény: rezgaras (16578)
rezgaras Creative Commons License 2026.01.31 -1 1 16578

Nagy. Egy Faulhaber (egy tengelyvéggel) az SB-Modellbau-nál (akik az átépítéseket is vállalják) 60 Euró (két tengelyvéggel 70). A kínai valami 2200Ft + szállítás volt.

Előzmény: szergely22 (16577)
szergely22 Creative Commons License 2026.01.31 0 0 16577

És árban mekkora az eltérs?

rezgaras Creative Commons License 2026.01.31 -1 5 16576

Kínai Faulhaber

Közismert, hogy modellmozdonyok számára a legjobb motor az ún. vasmentes-forgórészű motor, közismert nevén Faulhaber motor (németül "Glockenanker motor", angolul "Ironless-core motor", néha tévesen "Ironless motor"). Ennek az az oka, hogy az ilyen motorok elég nagy nyomatékkal rendelkeznek és ami a legfontosabb, mentesek az ún. "mágneses reteszelődés" jelenségétől. Ezeket a motorokat a német Faulhaber cég fejlesztette ki, lehetett kapni a svájci Micromotor SA-tól is, licenszben pedig a Maxxon készítette. Állítólag a Canon is rendelkezett a licensszel, de ilyet még sohasem láttam. A Faulhaber motorok (a licensz motorok is) igen drágák és ráadásul egyre drágábbak. Most már több, mint kétszer annyiba kerülnek, mint pl. 15 évvel ezelőtt. A másik probléma velük az, hogy alapvetően egy tengelyvéggel rendelkeznek. A Faulhaber gyárt két tengelyvéggel is motorokat, ezeket kifejezetten modellvasutak számára (szinte kizárólag 12V-os kivitelben), ezek jó 15%-kal még drágábbak.

Mivel a Faulhaber szabadalom már több éve lejárt nem értettem, hogy a kínaiak miért nem másolták le. Nos kiderült, hogy lemásolták és az Aliexpressen lehet is kapni ilyeneket. Ezért rendeltem ott egy párat, 24 nappal később érkeztek meg. A 1332-es kivitelt rendeltem meg. Az ennek megfelelő Faulhaber 1331-es típus (13mm a motortest átmérője, 31mm a hossza) egy kicsit "kakukktojás" a kínálatban, mert mind a teljesítménye, mind a forgatónyomatéka a katalógus szerint nagyobb, mint nála kissé nagyobb testvéreié. Emellett jól belefér egy H0-ás gőzmozdony kazánjába. A sokkal nagyobb "kasztnival" rendelkező dízelekhez és villanymozdonyokhoz persze jóval nagyobb motort is lehet rendelni - de ott nyilvánvalóan csak a két tengelyvéggel rendelkező kivitel jöhet szóba.

Egy kis összehasonlítás:

- A kínai motorok 1mm-rel hosszabbak, ahogy ez a megnevezésükből is látszik. Az átmérőjük pontosan 13.0mm

- Ezek is kb. 0,3V-nál indulnak meg (motor egyedül, terhelés nélkül), finoman, rezgés nélkül járnak.

- A fordulatszámuk azonos feszültség mellett kisebb lehet, mint az eredeti Faulhaberé. Ezt nem tudtam megmérni, de a hangjuk jól hallhatóan alacsonyabb frekvenciájú.

- Nyomatékot sem tudtam mérni, kézzel fékezve hasonló az eredetihez.

- A kínai motoroknak viszont nagyon erős szórt mágneses terük van. A csavarhúzót, vas alkatrészeket már 10-15mm távolságról is magukhoz rántják. Az eredeti Faulhabereknek is van egy kevés szórt mágnesességük, de messze nem ennyi. Nem tudom, ennek mi lehet az oka. Az egyik tippem az, hogy a kínai motorokban erősebb mágnes van. Ez nem lehetetlen, hiszen a Faulhaber motorokat jó 30-35 évvel ezelőtt tervezték és azóta gyártják, ezidő alatt a mágnesek technológiája sokat fejlődött. Ez egyébként magyarázat lehetne az alacsonyabb fordulatszámra is. A másik oka az lehet, hogy a Faulhaber motorokban a motorháznak komoly mágneses szerepe is van, a lágyvas serleg körbezárja a mágneses teret. Lehet, hogy ezt a funkciót a kínaiak kevésbé hatékonyan valósították meg és a mágnesesség jobban kiszóródik.

A hosszabb távú tapasztalatokat majd akkor lehet megosztani, ha valahová beépítek ilyen motort.

rezgaras Creative Commons License 2026.01.31 -1 2 16575

Szép lett.

Előzmény: GABATT (16574)
GABATT Creative Commons License 2026.01.30 -2 14 16574

Sziasztok!

Elkészültem vele HO 375 a digitális előkészítés NEM651 foglalattal a szén tárolóban kapott helyet. 

Így fotózás után, festék hiányt látok kár hogy csak ilyenkor jövök rá.

rezgaras Creative Commons License 2026.01.25 -1 0 16573

Kösz, nem láttam még. Hogy ezek a 73 éves vénemberek mire képesek!

Szép szerszámparkja van. Egy stancoló meg egy hajlító készülék nagyon meggyorsítja a munkát.

Az jól látszott, hogy a pákája sok hőt tud a forrasztási helyre vezetni. Ráadásul úgy néz ki, nem is hőfokszbályozós, nyilván rohadt meleg. De hogy az öreg hogyan fogja a csupasz kezében a forrasztás alatt a sárgaréz lemezt, az rejtély. Talán azbesztből van a bőre... Érdekes az a vastag, bádogos ón is. (a szovjet űrelektronikát is ilyennel forrasztották, a gyantát - folyasztószert - a hangszerboltban vették hozzá)

Kicsit furcsa, hogy a kerekek csavarozva vannak a tengelyre. Rettenetes ponttosan kell ehhez dolgozni, hogy ne legyen benne 8-as. Emellett nem látszott, hol van a szigetelés! Márpedig 2-sínes járművet készített.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy ez 0-ás nagyság. Én fele ekkorákat készítek.

Előzmény: nazareth (16570)
somytomy Creative Commons License 2026.01.25 -1 0 16572

"Emellett a súlya miatt nehéz pontosan a szükséges helyen tartani."

Most eszembe jutott, amikor egyszer egy ismerős régi csehszlovák pillanatpákájával kellett pár dolgot forrasztani egy kis kiállításon, de a kissé viharvert készülékben nem állt stabilan a trafó és persze feszt akkor billent odébb az a dög kolonc, amikor megfolyt volna végre az ón.

Előzmény: rezgaras (16569)
szakmókus Creative Commons License 2026.01.25 0 0 16571

Nekem az ugrott be hogy ez a pákahegy nagyobb mint a modell amit készítek.

Egyébként azt is elhiszem hogy az öreg ezzel SMD alkatrészt is gond nélkul rögzít... de biztos van neki kisebb pákája is a kisebb méretarányhoz.

Rezgaras

"a szerszám nem képes a környezetet kellően átmelegíteni, emiatt a forrasztás hideg, törött lesz"

Ez teljesen igaz, rézlemez esetén (alpakkával nincs tapasztalatom) főleg ha az nagyméretű.

A horganyzott lágyacél esetén mint már írtam nem vezeti el a hőt mint a réz.Nekem ezzel van (jó) tapasztalatom, neked más anyagokkal.

Nem kell, (nem is akarok) pálcát törni semmilyen technika mellett, mindkettőnk a saját tapasztalatát osztotta meg.

Ismét:

Egy adott munkára a megfelelő alaku, méretű,megfelelő teljesítményű páka szukséges ez tény.

Előzmény: nazareth (16570)
nazareth Creative Commons License 2026.01.25 0 1 16570

Hát most nekem erről az öreg Inami bácsi ugrott be:

https://youtu.be/o93J-ebHGhs?t=173

Előzmény: rezgaras (16569)
rezgaras Creative Commons License 2026.01.25 -3 0 16569

Nem értek egyet. Ez a szerszám nem képes a környezetet kellően átmelegíteni, emiatt a forrasztás hideg, törött lesz. Ha vastagabb drótot teszel bele, akkor a trafót terheled túl. Emellett a súlya miatt nehéz pontosan a szükséges helyen tartani.

Amúgy azt sem értem, hogy egyáltalán minek? Lehet tisztasséges pákát is kapni. De csináld úgy, ahogy akarod!

Előzmény: szakmókus (16568)
szakmókus Creative Commons License 2026.01.24 0 1 16568

"Hatékonyan lehet vele hibás forrasztásokat készíteni."

Kellően tiszta feluletek forrasztását művészet hibásan kivitelezni bármilyen pákával.

A hibás forrasztás inkább emberi tényezőn mulik, mint a pákán.

A szóban forgó pisztolypáka hátrányait ismerve nem csak a szerencsén mulik a siker.

Igen, a muködéséből adódóan igaz hogy a hőfoka nem szabályozható, a pákahegyen (rézhuzal) átfolyó kb100A miatt a felulete revésedik,szakaszosan uzemeltethető,a huzal hegyet gyakorta cserélni kell. A huzal keresztmetszete miatt pontszerű a hőátadás felulete.(kicsi) 

Utóbbin azért lehet javítani ha vastagabb rézhuzalt használunk és a hajlított véget kissé kalapáccsal lenyujtjuk és reszelővel "fazonra" igazítjuk.Bár nem tart örökké de nagyságrendel javul a hatásfoka. Nagyon vékony huzallal apró SMD LED kapcsaira forrasztottam vezetéket ugy hogy a házát nem olvasztottam meg és a LED sem ment tönkre.

Szerintem akinek ez jutott ismeri ezeket,és sikeresen használja.

A fűtőbetétes pákák előnyeit nem kell méltatni, de azokból ki lehet fogni gyatra minőségűt is.

Egy adott munkára a megfelelő alaku, méretű,megfelelő teljesítményű páka szukséges ez tény.

Előzmény: rezgaras (16567)
rezgaras Creative Commons License 2026.01.23 -3 0 16567

A horganyzott lemez jó ötlet, de a tapasztalatom szerint jóval nehezebb reszelni.

A "pistolypáka" az nem páka. Messzire kerülöm. Hatékonyan lehet vele hibás forrasztásokat készíteni. Szerencsével jót is.

Előzmény: szakmókus (16566)
szakmókus Creative Commons License 2026.01.22 -1 0 16566

"Régi trükk, hogy az egyik oldalt elkészíted pontosan, majd..."

Egy darabszám esetén az is bevált hogy a két szemben lévő egyforma (vagy éppen nem egyforma) sík lemezt összefogatunk forrasztással,ragasztással, csavarral vagy szegeccsel, akár ugy is hogy az utobbi kettő egy ideiglenes eltávolítandó nyulványon kap helyet.

Így elég jól átmásolódnak a pozicionáló furatok, vagy egyéb furatok. Ha valamely furat a menetnek készul az a magfurattal lesz kifurva, és a szétválasztás után kap menetet és a szemben lévő is ekkor kerul felbóvítésre.

De van hogy a hozzávetőlegesen (nagyolt) összefogott lemezen rajzolom elő a kontur vonalakat és azt reszelem ki méretre.

Van hogy a véglegesre reszelt részen ujabb forrasztással  kell rögzíteni, míg más ilyen hely éppen az lereszelődik.

Nagy feluleten nem érdemes (nem is ajánlott) az egész feluletet ónnal befuttatni,elég csak az éleken.

"(nagyolt) összefogott lemezen rajzolom elő..."

Persze megtehetem a pazarlást, én a kulönböző vastagságu horganyzott lemezt használok.A réz lemez csak ritkán kerul elő.

A horganyzott lemeznek van egy előnye a rézzel szemben, kevésbé vezeti a hőt, így rendszerint a forrasztás helye melegszik fel ami hasznos ha a forrasztási helyhez közel már van egy forrasztással rögzített alkatrész. Gyorsabban ki is hűl. Lehet a rézzel kombinálni.

A horgany pl vízkőoldóba merítve eltávolítható a végén. Hátránya hogy rozsdásodhat, vagy aki a régi cseh pisztolypákát használja a hegy félmenetének mágneses tere a kisebb alkatrészeket magához rántja.

A horgany eltávolítása után a járművunk szerintem máris autentikusabb hatásuak mint a rézből készult darabok legalább is míg le nem lesz festve.

Előzmény: rezgaras (16561)
rezgaras Creative Commons License 2026.01.21 -1 1 16565

"legalább olyan  nyomatékkal bírnak mint vasmagos társaik."

A nyomatékuk olyan sőt, nagyobb. Az inercianyomatékuk (tehetetlenségük) kicsi.

(Amúgy egy terheletlen, 12V-os Faulhaber motor már 0,5V-nál elindul, másodpercenként 1-et vagy kevesebbet fordul. Erre azért képes, mert nincs benne "mágneses reteszelődés". Vagyis hogy a hagyományos motorban az állómágnes vonzza a forgórész vasát.)

Előzmény: GABATT (16562)
diginewl Creative Commons License 2026.01.21 -2 0 16564

Igen. Egy vasmentes motorral kész idegbaj az egyenáramú pályán elindulni. Elemeld a feszt, aztán egyszercsak megindul... Viszont DCC-ben, vagy PWM hajtással nagyon szépen gyalogolnak.

Előzmény: GABATT (16562)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!