Az Arckép című műsor vendége Bella Máté volt. Bella Máté igazából kortárs zeneszerző, többek között ő írta a Liszt Ferenc Zeneakadémia 150. születésnapján előadott szimfonikus darabot. Vannak azonban popzenei alkotásai is, többek között a Dal című műsorában szerzőtárs volt Tolvai Reni, Polyák Lilla dala, illetve az egyik győztes dal, a Mostantól esetében. Nagyon érdekes gondolatai vannak a zenéről, élvezetes, jól hallgatható darabokat is válogattak össze, érdemes meghallgatni annak is, aki a komoly zene irányában nem olyan tüzes.
Dorimoczi dalát utólag hallgattam meg, figyelemre méltó szerzemény szerintem. Kicsit ilyen "ByeAlex"-vonal, hogy a szövegből indul ki a dal, és nem fordítva. Nincs túlgondolva, nagyon egyszerű eszközökkel dolgozik, a tempóval játszik inkább, úgy mondanám, hogy "bölcsész alter" zene, aki bírja az ilyet, annak tetszik, aki nem, annak nem :)
Valahogy éreztem, hogy Trap rá fogja tenni a 10-est, ott volt egy lyuk, és így volt teljes a koreográfia. Timi mentsége, hogy egész jól fogadta a 4. helyezést.
Az nagyon meglepett, hogy Barilacika csak a 3. volt, még Morcidorci is megelőzte a semmijével.
Kíváncsi leszek, hogy Rebekának lesz-e ezzel a dallal vagy általában a "zeneiparban" utóélete. Jó ideje nem jegyzik ennek a műsornak még a győztesét se, ami jelen esetben kár lenne. Mindenesetre megköszönhetjük Döbrögi királyunknak, hogy ezt a lehetőséget is elvette Magyarországtól, hogy 7. éve nem küldünk ki senkit az ESC-re.
Én is pont ezt néztem, hogy micsoda meglepetés, a három aranygombos 4-ben van (bár Timinél komolyan rezgett a léc), és Rebekát tették be melléjük, csúnya lett volna, ha nem őt.
Pár gondolat:
Arany Timi: az ízlést nem lehet tanítani, neki nincs nagyon, illetve tudomásul kéne venni, hogy nem annyira jó énekesnő, mint azt mondták neki / gondolja magáról, mert nagyon kellemetlen hallgatni, amikor erőlteti azt, ami nem megy.
BariLaci: szövegvilág kimondottan hitvány, már bocsánat. Nagy éneklés, de minek, amikor nincs gondolat, amit a zene felerősítsen, így öncélú mutogatás lett belőle.
Rebeka messze kiemelkedett a mezőnyből.
Pál-Baláz Kármen pedig nagyon jó énekesnő lett (na, náluk viszont van ízlés, és pontosan tudják, hogy Olivérnek mi áll jól és mi nem)
Persze, lehet darabokra szedni az egészet. Itt, ebben a mezőnyben szerintem egy kifejezetten értékes színfolt volt. Remélem megveri Barilacikát a nézőknél, az ugye nem kérdés senkinek, hogy a Mócit nem hozzák ki győztesnek (Arany Timi is meglepne).
Ezt a 'Dórimócit" ki a fene futtatta be ennek a korrupt műsornak a döntőjébe? A dala nulla, előadóként se adott semmit hozzá, erre 28 pont. Barilacika no comment, engem vallatni lehet vele. Arany Timi ma kifejezetten gyenge volt. De persze a 3 aranygombosnak benn kellett lennie, mert.
Re Va Dame és Olivérék mellett normális esetben vagy a Vintage Dolls, vagy a Rich Man Orchestra vagy a Firkin lett volna a bejutó a top 4-ben.
Megnéztem ezek miatt a Rebekát; a dal valóban érdekes és jól van megírva. De szerintem nem elég jól adja elő. A vége erős lett, előtte manírosan búg, maga elé nézve orrhangon szuggerálgat. Mintha egy párizsi mulatóban lenne, de ott a három tequila után jó a közönségnek; dalverseny döntőjében kevés.
Zeneszerzőnek másvalaki volt kiírva, nem ő. Illő volna megemlíteni, hiszen a dal igazi erőssége a jól megírt zene és dallam.
Rebeka üde színfolt az idei versenyben. Megnyerni nem fogja, mert a zsűri annyira nem nyomatja, mint pl. Lacit vagy Timit, de jó itt újra látni, hallgatni. És nagyon örülök, hogy eljutott a döntőig, és énekelhet szimfonikus kísérettel.
Re Va Dame az nem más, mint Balogh Rebeka Valéria. Szerintem jó lett a dala, többször meghallgattam. Jó látni és hallani, az egész jelenség fantasztikus, valami földöntúli jóság árad belőle.
Olivér és Kármen is jó, valahogy tőlük mindig minőséget kapunk ebbe az amúgy nem minősíthető műsorba.
Horányi Juliék elmentek szódával. Ebben a mezőnyben bőven a felső polcon voltak.
A Kígyóról már írtam, alapvetően jó, dalversenybe leginkább ez való, a szövegből csak annyit érteni, hogy "meg se várja, hogy meggyógyuljak".
A Firkin, az Eldobott kő, a Ligetes lánycsapat még elmentek. Bárány Lászlótól felfordul a gyomrom, fogalmam sincs, hogy mit esznek rajta.
Remélem jövőre visszakapja a műsor a valódi rangját.
Tetszik, nem tetszik Arany, ebből a hitvány mezőnyből egyedül ez a Kígyó üti meg egy dalverseny szintjét, mondjuk az ESC döntőig, 15. helyig lenne szavatossága.
Nekem a műsor hangmérnökéhez is lenne azért pár szavam. Az első rockdal olyan pocsék hangminőségben jött át a készüléken, hogy nem tudtam eldönteni, mi hol torzít ennyire.
Egyes előadók esetében pedig komolyan megkérdőjelezném, hogy valók -e színpadra azzal az énektudással. Valószínűleg több "énekes" is kizúgott volna a versenyből, ha ez egy tehetségkutató műsorsorozat előválogatója.
Tipikus Arany Timi-produkció egyébként, megmutatja az erősségeit - és a gyengeségeit is bőven. (Nekem a magas torokhangjai egyáltalán nem tetszenek, arra bőven ráférne még hangképzés, de mivel bravúrosnak gondolja - és sokan annak is mondják -, ezért erőlteti.) A dal tempójáról volt itt szó, azt most néztem, hogy 2.41 hosszú a dal, simán elbírná minden szempontból, hogy pár BPM-et lassítsanak rajta, és hátha a szöveg is érthető lenne.
A táncmozdulatairól meg nem az jut eszembe, hogy wow vagy szexi, hanem kicsit proli.
Na, de ez én vagyok. És mindennel együtt valóban ez volt az egyetlen produkció tegnap, ami 21. században értelmezhető.
De hadd másoljam ide a főoldal borítóképét, a logóval.
Mi ez a kusza igénytelenség? Azt mondják az egyik asszisztensnek, hogy "Figyusz, csináltass AI-vel valami képet és írasd rá, hogy Dal", "De mi legyen a kép? Mindegy, valami színes izé. A paréj közönségnek úgyis jó lesz."".
Arany Timi daláról jól írod, lenne benne kakaó, de az erőlködés, hogy valamit kivegyünk a szövegből, elrontja az élményt.
Hat hónap fogházat javaslok azoknak, akik így bánnak a magyar nyelvvel és a közönség figyelmével. Közmunkával esetleg kiváltható, de ahhoz nagyon jótékony munkának kell lenni.
Köszönöm, olyan középműfajú pancsoknak tűnnek....néztem utána a Disco Dráma nevű előadókkal való interjút, a zene olyan kis kellemes, ők viszont szimpatikusan beszélnek.
Arany Timi dala pörgős, még lennének is jó ötletek benne, de teljességgel érthetetlen a szöveg
Horányi Juliéké hallgatható, vannak benne szép részek, szerintem hosszú a dal ahhoz képest, mennyi ötlet van (vagy pont nincs) benne
Gábor Márkó kicsit Azahriah-koppincs
Kármen-Olivér már kinn volt hetekkel ezelőtt a YouTube-on, szerintem a tavalyi daluk jobb volt
Zabos Regina - Káté (itt a páros felállást sem értem, a srác közelében nincs a csajszinak, tavaly is nagy volt a különbség kettejük között), ők sem tudtak most mit kezdeni magukkal, némileg 80-as évek hangzású a dal, a tavalyi itt is jobb volt