Ezt a topikot azoknak a rutinos és kevésbé rutinos háziasszonyoknak és (amatőr) szakács uraknak nyitnám akik csakis a receptek és főzési technikák okán néznek be ide és szívesen osztják meg egymással a felvetődő kérdésekre az általuk a konyhájukban főzés közben megtapasztaltakat. Csak olyanokat várok akik nem isteníteni akarják a szóbanforgó termékeket, hanem csak egyszerűen főzni akarnak! :)
Kétféle hozzászólás kategóriát nem látnék szívesen: Értékesítési céllal érkezőket és az AMC és Zepter edények fikázóit. Erre már van topik ezért arra szeretném kérni az ilyesféle célzattal garázdálkodókat, hogy ezt itt most ne! :)
milyen jó, hogy igazán jó recepteket teszel fel ide. (Végre nem a veszekedés, hanem konkrét receptek, jó tanácsok.)
Rég jártam erre, és az AMC-m továbbra is pihen (közben a férjem csendben kivitte a garázsba. De annyi minden volt utolsó 1-2 évben, hogy nem tudtam odafigyelni K(hol fekvőgipsz, hol szívműtét, és ilyenkor tényleg nem lehet ugrabugrálni).
Nem mondom, hogy mindjárt nekilátok, de remélem, hogy visszatérek még az AMC főzéshez.
Melyik generációs edényed van? Illetve inkább a secu érdekel: úgy zárod le, hogy elcsavarod az egészet a visiobár megfogásával vagy külön elzáró szerelvény van rajta?
Ha az utóbbi, akkor kijelzi a főzési tartományban a hőmérsékletet fokokban is vagy még a régebbi, amelyikben csak egy skála mozog?
Persze, az elv ugyanaz, csak a legújabbnál van komoly technikai különbség.
Alapból annyi a lényeg, hogy melegítsd elő az edényt üresen az első piros (a legújabbnál zöld) jelzésig. Persze, minden hozzávalót készíts oda, mert nincs idő közben az előkészítésre, de ha már húsleves és kocsonya sikerült, akkor ezt tudod, csak azért a pörihez nem fogsz vizet adni, itt jobban kell figyelni a szaftra.
Tehát mindent készíts oda, amit bele akarsz tenni, feldarabolva, hogy rakhasd bele sorban.
2/3 hővel melegítsd elő az edényt, amikor elérte a skála a jelzést, először a megmosott, de leszárított húst rakd bele, minden zsiradék nélkül. Ne törődj vele, hogy az aljzathoz tapad a hús, ne kavargasd, nafeszegesd, amíg magától el nem engedi. Akkor forgasd meg, hogy minden oldala piruljon.
Amikor látod, hogy van alatta egy kis lé (1-2 perc), húzd félre a húst, és a szaftra öntsd rá a hagymát. Jó sokat használj belőle, 60 dkg húshoz kb. 30 dkg hagymát, mert az élettani hatása nagyon jó, csak a kellemetlen íz- és szaghatásai miatt hagyományos főzésnél módjával kell vele bánni, de az AMC-ben nem lesz semmilyen kellemetlen tulajdonsága.
Tehát a hagymát rakd bele, keverd össze a hússal és máris rátehetsz minden fűszert, sót, borsot, paprikát, amit akarsz.
A tetejére tehetsz meghámozott krumplikat egészben, és akkor megy rá a secu. Lezárod, és most lényeges, hogy milyen húsból készítetted, mert ha marhából, akkor 25 perc, ha sertésből, akkor 20, ha csirkéből, akkor 7-8. Ennyi ideig főzd a secuval, de úgy, hogy a mutató a főzési tartomány utolsó piros jelzését ne érje el. A secu lezárása után egészen kis hő kell neki, lényegében ha csak már 6-7 perc van hátra a főzési időből, akkor akár le is lehet venni. Hagyd, amig felnyílik a secu, szedd le a krumplikat a tetejéről - egészben fognak maradni, csak megfőttek - és a pörit jól kavard át, ettől a szaft sűrű és krémes lesz. Kóstold meg és ha kell, nyugodtan fűszerezd utána.
Imádni fogod!
De nem írtad, hogy van-e audiothermed - az sokat segít az idő és a hőmérséklet beszabályozásánál!
Hali! Segítséget kérnék! Pörköltet szeretnék fözni amc gyorsfőzővel. Tud valaki receptet adni? Csak egy nagy amc edényem, és a hozzávaló gyorsfőző fedelem van. Húslevest, kocsonyát kiválóan sikerült, most ennék 1 jó marhapörit.
- 50 dkg csirkemell filé - 2 db alma - 25 dkg sajt (nem tévedés, semmilyen fűszer sem kell hozzá, még só sem!)
Elkészítés:
Ezt a sültet egyik kolléganőm mutatta, rendkívül egyszerű és finom.
A Navigenión előmelegítek egy 2,5 l-es, 24 cm-es AMC alapelemet a visiotherm első zöld jelzéséig. A vékonyra szeletelt csirkemelleket mindkét oldalukon szép pirosra sütöm.
Az almákat meghámozom, felszeletelem, a sajtot vastagabb szeletekre vágom.
Amikor minden szelet hús szépen kisült, jó szorosan egymás mellé rakom az edényben, mindegyikre teszek egy szelet almát és egy szelet sajtot.
Ráfordítom a Navigeniót és 2-es fokozaton addig pirítom, amíg a sajt rózsaszínű nem lesz.
Azonnal tálalom rizskörettel. Frissen a legfinomabb.
A sajt ellenére is nagyon könnyű étel, érdemes megnézni a képeken, milyen szépen pirul a csirkemell egyetlen csepp olaj vagy más zsiradék nélkül is!
Köszi az ötletes receptet, mármint hogy a padlizsán sütésénél így elkerülhetjük a túl sok olajat, amit a padlizsán képes felvenni.
Nagyon régen használtam már AMC-t , már nem is emlékszem, hogy kell. Remélem, hogy ezt a receptet kipróbálom - jó ötletet adtál. (Van még ilyen a tarsolyodban?)
Ugyan Navigenióm nincs, de azt a részt majd nyilván lehet pótolni grillel, vagy crisppel.
- 1 db közepes padlizsán - 1 paradicsom - 1 doboz aprított tonhal saját lében - 1 gerezd fokhagyma - petrezselyemzöld - tengeri só, ételízesítő (só nélkül)
Elkészítés:
A padlizsánt kissé vastagabb karikákra vágom, a paradicsomot vékonyra karikázom. A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomom, a zöldpetrezselymet felaprítom.
Előmelegítek egy 2,5 l-es, 24 cm-es AMC serpenyőt magas hővel az első zöld (régebbi tipusoknál piros) jelzésig és a hőt közepes fokozatra véve a padlizsán karikák mindkét oldalát hirtelen megsütöm. Semmilyen zsiradékot nem teszek alá és ekkor még nem is fűszerezem.
Amikor mindkét oldaluk megpirult, elzárom a hőforrást, leteszem az edényt egy alátétre és a padlizsán karikákat szorosan egymás mellé rendezem benne. Tetejüket megszórom a sómentes ételízesítővel, tengeri sóval, majd jól megkenem az aprított tonhallal. A halat nem szűröm le, nem baj, ha a levéből is kerül a padlizsánokra. A hal tetejére paradicsom karikát teszek, amit szintén megfűszerezek, rászórom a fokhagymát és a zöldpetrezselymet is.
Az edényre fordítom a Navigeniót és 2-es fokozaton jól átsütöm.
Amikor kész, lapáttal tányérra szedem. Finom, mégis könnyű étel, ha meg bírjuk állni, hogy ne faljuk föl egyszerre az egészet, még fogyókúrához is kiváló, mivel nem teszünk hozzá semmilyen zsiradékot - pedig a padlizsán nagyon szereti, de AMC edényben anélkül is el lehet készíteni.
Sziasztok! Mi most vettünk egy Leonardo Milan típusú edénykészletet bemutatóval, viszont magyar nyelvű receptgyűjteményt vagy szakácskönyvet nem mellékeltek. Ebben kérem a segítségetek, ugyanis kimazsoláztam pár dolgot innen a fórumról, de kedvenc anyósom a fő felhasználó,és neki inkább az ilyen dokumentáció a világa :-)
Sziasztok! Nagyon jó sztem az amc:). Annyit szeretnék kérdezni valakinek van tapasztalata, az olyan serpenyőkkel ami grillezésre jó?Pl.otthon gáztűzhelyen.Köszi
AMC-Zepter különbség semmi, csak az, hogy egyik drágább, mint a másik.
Ugyan azt produkálják, mint a töredék áru nemesacél-szendvicstalpú kotlák, amelyekhez nincs "örökélet garancia", mert nem is kell. Nekem is ilyenek vannak.
Egy kotlában mi a túró hibásodhat meg?
Van egy 9 l-es gyorsfőzőm /9 e. HuF volt/, amihez 1 éves garanciát adtak. Nem is kell több, mert nincs ami elromoljon benne. Szelepe súlyzáras, a fedő fém-fém záródású. Max akkor menne tönkre, ha baltával szétverném a kotla, vagy a fedő illeszkedő részét. A fölhasználói idiotizmusra meg egyébként sem szól a garancia.
Valamennyi hasonló edénynek azonos a tulajdonsága: bármilyen ételt pompásan, energia takarékosan el lehet készíteni bennük, valamint könnyen tisztíthatóak.
/A rántáshoz azért külön vettem egy szimplatalpú nero kotlát, mert a szendvicsesek túlpirították-főzték, ami ezen konyhatechnkai műveletnél előnytelen./
Az AMC edényhez minden tartozékot cserél az "AMC" valamilye cimed biztos van ahová fordulj
Èletre szolo garancia van minden egyes részére!
èn pont most cserélem az elözö AMC készletem a legujabbra hát ez még zseniálisabb ,mint a legutobbi kiadás ,nagyon meg vagyok elégedve ezekkel a lábaskákkal
Próbált mér valaki zepter edényt leadni javításra? Készüljön fel aki erre vetemedik mert azt is megkérdezik, hogy miért használtad az edényt. Ennyi pénzért lehet, hogy vitrinben kellene tartanunk?