Tök mag olasz rendelésből.Most kezdtem el még ki kell tapasztalni a termesztési technológiát.Maga a tök nem érte el az 5 és 10 kg-t.A nagy szárazság ellenére ez is valami.Októberbe megkóstoljuk. Kicsit még érjenek.
Jól néztek ki Zotya papa! :) Ha megkóstoltátok a tököt, kérlek írd meg milyen az íze.
Rákerestem erre a sütőtökre. Remélem kapok tavasszal valahol magját, mert én is szeretném kipróbálni. Csökkentem a kis veteményes méretét, de a különlegességeket szeretem én is kipróbálni.
Diospyros Guagnzhou érik a kertemben. Az első gyümölcsöt meg is kóstoltuk. Tökéletes íz,krémes hús.Finom.
Úgy döntöttünk nem szedjük le egyszerre. Naponta ellenőrizzük és folyamatosan szedjük. A fagyok és a gyümölcshullás ellenére elég szépen termett.Mivel nagyon korai érésű előnyünk van az áruházakkal szemben nem kell megvenni a drága gyümölcsöt. Keményen édes.
Ez még egy fiatal fa, de sokat már nem kell várni a termésére. Össze tudod majd hasonlítani a magonc és az oltott fa gyümölcseit. Kis szerencsével mind a két fajta gyümölcsével elégedett leszel. A magoncom Jezsoviczki Lászlótól származó gyümölcs magjából kelt. Most hét évesen elég sok termés van rajta. Több mint egy hete tettem fel képeket, ha visszanézed, elég nagyok a gyümölcsök. Ha figyeled a fórumot majd láthatod éréskor is.
Nagy mákunk volt, le volt pottyanva a földre 3 termés, melyekből kóstolni is tudtunk. Bár picit ütődöttek voltak, talán még nem is értek be teljesen, de közelebb kerültünk az ízvilághoz.
Nem fog elfagyni, ez teljesen biztos. Elkövettem én is egy ilyen oltást, de utólag nézve nem volt jó ötlet. Az a gond az ilyen oltással, hogy továbbra is a magonc növekedése marad domináns. Prima van annyira értékes fajta, hogy hosszú távon sokkal jobb lett volna teljesen átoltani a magoncot. Egy ilyen erős alanyon 3 év elteltével már termés lehet, de a magonc is csak 3 év elteltével fog teremni.
Köszönöm a választ! Azt, hogy mennyire jól bírja a hideget, olvastam róla, nem is amiatt aggódok. Hanem másfél méter magasan van a kis oltás, amiben ha március- áprilisban elindul a nedvkeringés, majd jön egy tavaszi reggeli fagy, akkor az a vékony vessző, ahol az oltás van, vagy akár alatta is, elfagyhat. Igaz maga a növény megmarad, de a nemes része elveszik, csak a magonc marad meg, szóval a prima-1216-os fajta elveszik belőle. Erre gondoltam, hogy takarni lehetne-e, kell-e?
Az indián banán É-Amerikából származik, egész a Nagy-Tavak déli vidékéig őshonos, ahol pedig az északi, sarki hidegbetörések miatt úgy fejlődött, hogy a téli nagy hidegekhez alkalmazkodott. Itthon tuti semmi baja nem lesz, a mi klímánk sokkal enyhébb
lásd itt a térképen zölddel az eredeti elterjedési területét:
Sziasztok! Ti mit gondoltok, ha az oltás itt, kb 1meter magasan helyezkedik el, van rá esély, hogy elfagy? Félek hiába szereztem egy nagyon kedves kertbaráttól oltványt, hiába kupacolom fel, ilyen magasságig lehetetlen felkupacolni. Mindenféle ötletet és véleményt meghallgatok. Arra gondoltam, ami van, a fűtés csövekre húzható szivacs olyat tennék rá. Vagy egész szárral. A fügénél is jártam úgy, hogy komplett ág fagyott el. Beindul a nedvkeringés, majd egy áprilisi fagy elviszi. Szerintetek? A sárga részén van az oltás.
Jelentősége van az oltványnak mert neve van de a magonc is teremhet olyan jó minőségű gyümölcsöt mint az oltvány. Persze az csak jujuba magonc.Ami az Alibánál van az is magonc az én nagy fámról szelektáltam.
Csak kicsi jujubám van tavalyi ültetés némelyiken már van termés a növény 25-30 cm.Ezek mind önporzósak.
Találkoztam olyan oltvánnyal amely önmagában nem termett így jól meg kell gondolni mit választ nincs elkésve.A jujuba gyorsan növekszik.Az idén tavasszal oltottam 10 db-t de egy sem kötött meg. Ez az év számomra rendkívül gyatra.
Bocsánat amiért félreérthető, jujubából keresek egy nagyobb példányt és nem is tudom mekkora a jelentősége hogy oltvány vagy magonc. Alibácsi hozzád irányított a kérdésemmel, hogy ezek öntermők-e, csak egynek lenne helyem.