Keresés

Részletes keresés

szentimrei.agnes Creative Commons License 2026.03.17 0 0 179

erre azt mondták (meg olvastam is), öntermő. De annyira új dolog nálunk a jujuba, hogy hiszem ha látom, nincs többéves tapasztalat.

A méretes fának örülök, szép lesz, lombot ad, termés ha pár szem lesz kóstolóba, annak is:)

Előzmény: 55judit (178)
55judit Creative Commons License 2026.03.17 0 0 178

Örülök hogy hasznos volt. Remélem idén már termésed is lesz. Ugye tudod hogy 2 kellene ahhoz hogy jól teremjen? Ha nincs párja, azt hallottam csak 1-2 maroknyi jön le róla. Szomszédomnál is alig terem, de ő nem bánja mert nem is szereti.

Előzmény: szentimrei.agnes (177)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2026.03.17 0 0 177

Köszönöm Judit a linket, egy helyen találtam is megfizethető/megnézhető/BKV-val még épp elhozható konténerest, haza is jött velem. Kb. 170-180centis, többágas, egészséges fa, mondjuk jó nehéz volt, de itt van:) A kertész/eladó nagyon hozzáértőnek tűnt, türelmes, készséges volt, több méret, ár és fajta közül választhattam.

Végül egy "Giuggiolo Tondo" lett.

Ismeri valaki ezt a fajtát? 

55judit Creative Commons License 2026.03.14 0 0 176

Még időben vagy Ágnes, hisz most töltik a kertészeteket.

Én most kérdeztem AI-t,  Budapesti kertészetben milyen jujuba kapható. Fent a fajtákat, lent a kertészeteket sorolja. Ha most még nincs, figyeld ezeket a helyeket:

https://www.google.com/search?q=Budapesti+kert%C3%A9szetben+milyen+jujuba+kaphat%C3%B3%3F&oq=Budapesti+kert%C3%A9szetben+milyen+jujuba+kaphat%C3%B3%3F&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRigAdIBCTE2Mzc1ajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Sok sikert kívánok!

Előzmény: szentimrei.agnes (175)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2026.03.13 0 0 175

Ősszel is kerestem, meg most már februártól, de Budapesten nem találtam. Rendelni látatlanban nem szeretek növényt, elmennék érte kertészetbe. Nem vagyok már fiatal, nagyobb, 120-150 centis konténeres(esetleg szabadgyökerű) fa kellene... ezt még haza is tudom cipelni, és van esély hogy 2-3 éven belül ehessek róla.

Tövismentesnek a DongZao-t írják. De a tövist sem bánnám, valami későn termő lenne jó.

Van a közelben 2 fa, kihajlanak az utcára. Késő ősszel, amikor már nemigen van gyümölcs, sokszor szedtem róluk/alóluk. Az egyik tulaját sikerült elcsípnem, egy kínai nő, sajnos alig ért magyarul, de nagyon szívélyes: behívott a kertjébe, mutogatta a fáit, gyönyörű kakiszilvája is van, de sajnos bármit kérdeztem, nem tudott válaszolni. 

Előzmény: 55judit (171)
55judit Creative Commons License 2026.03.13 0 0 174

Sugana fajtám van. Ősszel ültettem új helyre mert kiélte a helyét.

Előzmény: 55judit (173)
55judit Creative Commons License 2026.03.13 0 0 173

A málna fagyokig érik. Októberben már csak csipegetni lehet, nem szedek egy tállal, de van.

Előzmény: Belohin (172)
Belohin Creative Commons License 2026.03.13 0 0 172

Nálad októberben érik a málna?

Egyébként frissen nem annyira szenzációs az íze, aszalva viszont finom. És aszalásra majdnem mindegy, mikor érik. Könnyen aszalódik. De egyik fajta sem magvaváló.

Előzmény: 55judit (171)
55judit Creative Commons License 2026.03.13 0 0 171

Még csak most kezdik az árusítást a kertészetek, ki is néztem egyet, de gondolkozok ültessek-e.

Szembe szomszédnál tősarjakat szedtünk ki egy ismerősömnek, de olyan tüskés, hogy teljesen elment tőle a kedvem. Pedig egyet én is elültettem volna, hogy ne kelljen 2 db oltványt venni a beporzás miatt.

Másrészt pont amikor érik a jujuba, sok a málna és a füge is nálam, egyedül nem vagyok képes ennyi mindent elfogyasztani.

Sok olvasás után annyi biztos, hogy ha aszalni is szeretnél jujubát, a Lang fajtát ültesd. Ennek a termései sokáig a fán hagyhatók, már ott el kezd aszalódni. Ennek hosszúkás a termése. A kerek fajtákról azt állítják, frissen fogyasztásra valók inkább, mert nehezebben aszalódnak a vastagabb gyümölcshús miatt. na meg az sem szimpatikus, hogy úgy kell leerőszakolni a magjáról, mert nem magvaváló.

Előzmény: szentimrei.agnes (170)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2026.03.13 0 0 170

A halódó kajszifáim helyett keresek új növényeket, az egyiket már kiváltotta egy datolyaszilva, a másiknál jujubát szeretnék.

Nem tudom mennyire lehet hinni a leírásoknak, kártevőknek és fagynak ellenállónak mondják. Van a környéken 2 fa is, tehát a környezetet bírná.

Vennék. Szinte mindegy, milyen fajta... Szép maga a fa is, a gyümölcs csak ajándék lesz.

Tudtok beszerzési forrásokat?

JUDIT, neked sikerült szerezned?

vén betyár Creative Commons License 2026.03.09 0 0 169

Kb négy éve kaptam tőled két tövet, egyik maradt meg. Nagyon lassan nő, ezért szeretnék veled beszélni meg kellene agy cseresznye oltóág is. Megkereslek személyesen valamelyik délelőtt

Előzmény: Ali-bá (167)
Belohin Creative Commons License 2026.03.08 0 0 168

Lehajlítással nem igazán kell bajlódni, minden ága úgy néz ki, mint egy lefelé görbülő, nagy madárkarom. A nagyon behajló vég már nem szokott tovább hosszabbodni, valahol az ív tetején jön ki a friss hosszabbító típusú (vastagabb) hajtás. De a déli oldalon egy nagyon kilóg nemcsak a többi közül, hanem az egész fából. A fiatalabbik fán is van egy hasonló, de az még abszolút méretben kisebb. 

Előzmény: Ali-bá (167)
Ali-bá Creative Commons License 2026.03.07 0 0 167

A felfele törő oldalágak lehajlítását elég jól tűri, ami aztán terem ezerrel.

Előzmény: Belohin (166)
Belohin Creative Commons License 2026.03.07 0 0 166

A legnagyobbik fa jegenye-alkatúra nőtt, le akarom csípni a tetejét, hogy inkább az ágai fejlődjenek. Meg van egy ága, amelyik túlméretes, kiegyensúlyozatlan tőle. Azt is megkurtítom.

Előzmény: Ali-bá (165)
Ali-bá Creative Commons License 2026.03.07 0 0 165

Hozzányúlni csak óvatosan, mert tövises!  

Metszeni akarod? Miért is? Sűrű vagy csak a méretét akarod korlátozni? 
Most még teljes nyugalomban van. Szerintem metszheted, nem kell várni, hogy meginduljon. 

Előzmény: Belohin (164)
Belohin Creative Commons License 2026.03.07 0 0 164

A jujuba fához mikor lehet hozzányúlni? Vagy mikor nem? Későn indul, még biztosan nem késtem el, csak nem tudom, meg kell-e várni az indulás elejét, mint a csonthéjasoknál.

55judit Creative Commons License 2026.02.05 0 0 163

AI tájékoztatott a fajták virágzási idejéről 7 webhely olvasása alapján.

Előzmény: Belohin (162)
Belohin Creative Commons License 2026.02.05 0 0 162

Nem tudom, honnan van az infó, hogy napszakos a virágzás. A három fajta egyikénél sem tapasztaltam.

Előzmény: 55judit (161)
55judit Creative Commons License 2026.02.05 0 0 161

Mivel azt tervezem hogy Dong fajtát vásárolok és e mellé kellene egy tősarj, a tősarj már meg is van. Probléma az lehet hogy a tősarjak többnyire délelőtt nyílnak, a Dong pedig délután nyíló fajta. A kettő virágzása mennyire fedheti egymást?

Kinél vannak olyan fák ahol egyik délelőtt, másik délután virágzik?

szucsl57 Creative Commons License 2026.02.03 0 0 160

Én kaptam ősszel Sugarcane-t és egy Honey Jar jujuba oltványt. Mindkettő korai és ízletes édes fajta, a Sugarcane az nagyon jól aszalódó is. Ha valakit érdekel, privátban tudok küldeni, a beszerzési forrásomat. Én cserébe kaptam, korábban küldtem neki jujuba magoncokat. 

Előzmény: Belohin (156)
55judit Creative Commons License 2026.02.03 0 0 159

Igen. Bátran szokjál hozzá! Reggelente ha nem miso levest, akkor rizskását esznek. A  jujubát belefőzik. Az aszaltat is. Ez ízesít. A kása erősíti a gyomrot, a lépet. Reggelinek az emésztés gyengéd beindításához tökéletes. Vértápláló, erősíti a szervezetet. De főzik a kását más gyümölcsökkel is, a HKO a körtét, almát is ajánlja. Én szoktam ilyet reggelizni. Ceyloni fahéjjal szeretem. Barna basmati rizst, fekete rizst, zabpejhet és kölest használok. A HKO szerint mindnek más eü. előnye van. A jujubát is ételízesítésre és desszertekhez szánom. Meg is aszalom ha eljutok addig hogy lesz.

Előzmény: Belohin (158)
Belohin Creative Commons License 2026.02.03 0 0 158

Valahol olvastam, hogy a kínaiak rizzsel (is) eszik. Valamiért nem lepett meg, hogy ha a kínaiak esznek valamit, akkor azt rizzsel (is) eszik. Azt magam is megpróbáltam, hogy belekevertem tejberizsbe. Kevés kardamómmal fűszereztem. Hozzá tudnék szokni :-)

Előzmény: 55judit (157)
55judit Creative Commons License 2026.02.03 0 0 157

A HKO a jujubát az élet gyümölcseként említi. Egész sor gyógyhatást tulajdonítanak neki. Aszalva, főzve, teaként is sokféle módon fogyasztható.

Előzmény: Belohin (156)
Belohin Creative Commons License 2026.02.03 0 0 156

Fénykedvelő, és viszonylag későn érik - bár későn is kezdi a virágzást, nem a tenyészidő hosszú. A békebeli őszi idő valószínűleg nem kedvez neki. Frissen elsőre nem egy különleges élmény, nekem aszalva jobban tetszik. És nem mindegy a fajta.

Díszként kiemelhetem a leveleit: olyan fényesek, mintha olajozva lennének.

Előzmény: CBNora (155)
CBNora Creative Commons License 2026.02.03 0 0 155

Az jó.

Egyszer kóstoltam a jujubát, akkor nem ízlett. Az íze hasonlított az almához, csak sokkal rágósabb volt és kevésbé zamatos. Sokkal kevésbé volt finom, mint az alma.

A növény viszont nagyon tetszik, de dísznek mindenképpen a tüskés/tövises (nem tudom) változatokat tudnám elképzelni. Da ha már van, akkor azért lehetőleg legyen valamennyire finom.

Mennyire fényigényes?

Előzmény: Belohin (154)
Belohin Creative Commons License 2026.02.03 0 0 154

Mindegyik fajtám szúrós; nem néztem alaposabban, de talán inkább tövis. Nagyon még nem vesztem össze ezzel a tulajdonságával. Az azévi hajtásokon terem, amelyek akár összetett levél gerincének is tekinthetők lennének enélkül, mert télen elhalnak, lehullanak.

Előzmény: CBNora (152)
55judit Creative Commons License 2026.02.03 0 0 153

Azt olvastam, a hagyományos tüskés fajtákhoz tartozik.

Előzmény: CBNora (152)
CBNora Creative Commons License 2026.02.03 0 0 152

A Nostrano tüskés?

Előzmény: Belohin (151)
Belohin Creative Commons License 2026.02.03 0 0 151

Itt már leírtam részletesebben; a fajták leírásait elég bizonytalannak találom, a saját tapasztalatok biztosak. Penészedés, cefrésedés még nem fordult elő, az viszont igen, hogy a Nostrano gyümölcsökbe belekóstoltak - a rágásnyom után valószínűleg darazsak.

A fa elég lassan nő, viszont hamar termőre fordul. Amíg a Lang egyedül volt, alig kötött, amióta vannak mellette más fajták, jóval többet.

Előzmény: 55judit (150)
55judit Creative Commons License 2026.02.02 0 0 150

Válasz erre: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171310206&t=9107936

Köszönöm hogy leírtad. Én csak olvasás alapján annyit tudok, hogy a lédúsabb fajták mint a Li, könnyebben repednek, penészesednek és nem maradnak a fán aszalódni mint a szárazabb fajták, mint pl. a Lang. De ha ez nem finom megnézem azokat amiket finomnak mondasz. A Dong-ot olvastam, prémium minőségnek írják le és tüskenélküli. Pillanatnyilag nagyon piciket árulnak.  Leginkább olyat szeretnék ami nem cefrésedik. De ugye olyan nincsen, Zotya papának is csak 1, amiről idén megpróbál szaporítani dugványozással. Biztos adna ha sikerrel járna, csak tartok tőle hogy én annak a kielégítő termésmennyiségét már nem tudom megvárni. 

Most néztem a Nostrano Grosso-t. Szerintem nem előny hogy kisebb szemű mint a Lang és a LI, amellett hogy nehéz a magot kibányászni a jujubából.

Jó lehet a Fellini is. majd látom tavasszal mihez jutok hozzá.

Mivel neked több is van, valószínű te sem tudod egyetlen fa ültetésével mennyi termésre számíthatok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!