A kerítésnek nem volt semmi baja. Szépen lebontotta egy kis részen. Az első eset után végig húztam még egy sort, de mintha nem is csináltam volna semmit.:(
(Érdekesen felosztották maguk között a szerepeket. A fiú süniket tálal elém, a lány cinkéket:( )
Viszont szegény sünik ettől még nem menekültek meg:( Sajnos nem találtam meg a szomszéd telkén, hol tanyáznak/tanyáztak, így előfordulhat, hogy idén is kapok néhány sünit az ajtóm elé:(
Az történt, hogy két topicot nyitottam, mert rájöttem, hogy nem tudom, hol pörög fel nagyobb eséllyel: itt vagy az Állatiban? A másik topic pörgött fel jobban. Érdemes benézni, tök jó sztorik vannak, néhányan épp teleltetnek át sünit lakásban.
Nem árt, ha tudjátok, hogy a sün (Erinaceus concolor) védett állat (10e Forint az eszmei értéke). Ez pedig a következőt jelenti (1996. évi LIII. tv., részletek):
43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. (2) Az igazgatóság engedélye szükséges védett, illetve - ha nemzetközi egyezmény vagy jogszabály másként nem rendelkezik - nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó állatfaj a) állományának szabályozásához; b) egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához, idomításához; c) egyedeinek mesterséges szaporításához; [...] e) egyedének élőállat gyűjteményben történő tartásához; f) hazai állatfaj-állományának külföldi állományból származó egyeddel történő kiegészítéséhez; g) állományai közötti mesterséges géncseréhez; h) egyedének cseréjéhez, adásvételéhez; [...] m) egyedének háziasításához.Értem a jószándékot, de attól a törvény törvény marad...
hét végén a Tabánnál találtam egy szegény kicsi sünit, azért volt szegény, mert láttam, hogy vonaglik, azt hittem sérült és haldoklik, de észrevettem, hogy a hátába befúrta magát három darázs és nem bírt megszabadulni tőlük. kipiszkáltam a darazsakat, a süni örömmel összegömbölyödött. felvettem, hogy hazavigyem a kertbe, ahol már több család él. hallottam, hogy tovább zúg még egy bogár benne. ez már nem okozott gondot neki, szépen kipiszkálta a hasa alol és megette, majd kellemesen elpihent a tenyeremben,aludt egészen hazáig, ugyanis mindez kutya-sétáltatás közben történt. olyan aranyosan aludt a tenyeremben, békésen, hogy megszabadult a kínzóitól.
Ha Valaki szeretne egy sünit szivesen elajándékoznánk,mert a kutyusunk szétturja miatta a kertet!Budapest és környékén vagyok.Email:stefjudit@freemail.hu
Tegnaptól nekünk is van sünink. Sőt négy! Egy anyuka, meg három csemete. Már idősebbek lehetnek a 4 hétnél, mert azt a tüskét, amivel születtek,már elhullajtották. Már igazi tüskéjük van, de még szopnak. A szomszédék hozták Balatonról. Akinél nyaraltak, szétbontott egy farakást, és alatta voltak a sünök. Természetesen a gyerekek kikönyörögték, hogy elhozhassák haza. A három gyerek két napon át nyüstölte szegényeket, és akkor a szülők azt mondták, hogy elég. Ideadták nekem (titokban, hogy a gyerekek ne tudják meg, hogy hova lettek). Nálunk jó helyük lesz, mert van egy kb. 20 cm-es lábakon álló nagy farakás, ami alatt kényelmesen elférnek. Raktam nekik a bejárathoz szénát is. Úgy tűnik, hogy belakják, mert az anyuka elhurcolta a szénát valamelyik sarokba. Nemrég voltam kint egy zseblámpával. Az anyuka vacsorát keresett (nem sokat kellett érte mennie), a picik meg a farakás előtt tébláboltak. Nagyon aranyosak voltak.
Mikor kutyám kb fél éves volt(elég kicsi volt akkor) 1 sünt kiszimatolt a kerben aztán fél órán át ugatott és mint a vadállat csaholt ide óda de a sünt nem merte bántani:) a sün meg nem nagyon zavartatta magát valami sün hangot adott ki folyamatosan amit a kutyám eltanult töle azt azóta is használja...:)
(különben meg nem túl humánus belevakuzni a sün szemébe, sőt talán még sokkolónak is mondaná, ha tudna beszélni. Nem is tennék ilyet, ha más módon rá tudnám venni, hogy ne mozogjon, amíg exponálok.)