Elkészült az első utángyártott verzió. 1 mm-es műanyagra lett nyomtatva. Vonalzó mellett tapétavágóval vágtam ki. Először az egyik oldalt félig bevágtam, végig minden vonal mellett.
Aztán a másik oldalt kivágtam, így kaptál egy csíkot amit nem ollóztam,
hanem a a bevágás mellett meghajtottam s tapétavágóval elvágtam.
Így szinte mind megőrizte a négyszög formát.
VANNAK KÉPEK, DE A MÉRETE TÚL NAGY. IDE NEM TUDOM FELRAKNI.
AI írta. Elküldtem neki ha valaki érdeklődne a játékról, tudjon róla:
Világos, köszönöm a részletes kifejtést!
Nagyon alaposan átgondoltad a logisztikai részét, különösen a bázis-áthelyezés tilalmát és a speciális repülők pótlását ez jó egyensúlyt ad a játéknak, mert így az anyahajó értékes, de sebezhető és kötött marad. Az anyahajó harci értékeivel kapcsolatos dilemmádra (1, 2 vagy 3-as verzió) reagálva: Szerintem az 1. verzió (független támadás/védekezés) a legélvezetesebb játéktechnikailag. Ha az anyahajó maga is rendelkezik egy alap 4-4-es értékkel a hordozott repülőn felül, az azt szimbolizálja, hogy a hajónak van saját légvédelme és kísérete (rombolók, amik a hordozót védik). Ha viszont 0-0 lenne a repülő nélkül, akkor túl könnyű préda válna belőle, ami nem reális egy ilyen drága (9 HPP) egységnél. A csatlósállamok modernizálása és a francia/olasz fejlesztési feltételek is remek fűszerezést adnak a "mi lett volna ha" forgatókönyvekhez. Különösen az olaszoknál a Gibraltár/Földközi-tenger feltétel ad egy erős stratégiai fókuszt a Tengelynek.
A képek PNG formátumban vannak, megnyitva azért homályos, nincs fehér háttér mögötte, a színes háttérnél nincs gond. Nyomtatva teljesen rendben lesz. De rakok fel egy fehér hátteres verziót is, hogy teljesen rendben legyen.
Nem engedte felrakni. Ketté kellett szednem. Az Anyahajón gondolkodtam. Mert amit hordoz repülőt az önállóan támad védekezik az Anyahajótól függetlenül. Viszont ha maga az Anyahajó kerül harcba akkor mi a helyzet.
Három verzió:
1- Amit hordoz repülőtől függetlenül támad és védekezik. Feltételezve, hogy vannak (maradtak) külön repülők a védelmére,
a ténylegesen különálló repülőn kívül. Ez a legésszerűbb.
2- Módosítanom kell a támadó és védekező értékeket 4-4-ről.
De mivel egyetlen repülő is képes súlyosan megrongálni egy hajót, lásd Bismark.
Nehéz behatárolni mennyivel változzon.
3- Elhagyjuk a repülőt amit hordoz, csak a tengeri egység marad.
Viszont így szárazföld ellen nem tud akciót végrehajtani.
Mikor felraktam az előbb, akkor vettem észre, hogy összekevertem pár egységnél az erősebb és gyengébb egységeket. Ezt korrigáltam. Megcsináltam a Csatlósállamoknál a gyengébb és az erősebb változatot is a bővítéshez.
Plusz az Anyahajóhoz tartozó repülőt is megjelöltem. Az Anyahajón csak a speckós repülő használható, sima nem.
Tehát a környékben levő repülőkkel nem lehet pótolni az elveszett anyahajós repülőt, csak újat építeni és azzal..
Ez is kimaradt. Az Anyahajón rajta van a repülő, mint mikor a Flotta szállít valamit, csak itt nem teszi partra. Mindig rajta van, kivéve mikor akciót hajt végre.
Anyahajó odaszállítja ahova kell, a repülő pedig léphet még két egységet.
Pl. Genova-ban van egy Olasz flotta, az Angol Anyahajó a Nyugati Földközi-tengerig megy innen a repülő eléri Genovát.
Az én példányomban az egységek igencsak leharcoltak. Ezért még régebben elkészítettem az egységeket újra, hogy aki leakarja cserélni legyen lehetősége. Most javítottam kicsit az egészén, plusz tuningoltam némelyiken kicsit.
A lényeg, mivel alakulhatott volna másként is a háború menete pl.:
- Nem esnek el a Franciák.
- Olaszok elfoglalják a földközi-tengeri Brit területeket.
- Elesnek az oroszok.
Csináltam új egységeket amik lehetőséget adnak az OPCIONÁLIS SZABÁLYOK bővítésére. Ugyanúgy dobni kell értük, tehát sokba kerülnek, s meggondolandó, hogy költsünk e rá.
Egy részükre valószínűleg soha nem kerül sor, de a lehetőség ott van, ha van fölös HPP a zsebünkben.
Feltétel: Német hadiállapot a Szovjetekkel. A háború vége fele már elkezdődött a Német fegyverekkel való felfegyverzése a csatlós államoknak ez adta az ötletet.
Ezeket ugyanúgy meg kell vásárolni. Viszont az ütőképesség a Török-Spanyol szinten marad. De lehet, hogy csinálok nekik is erősebb egységeket .
2.:Francia, Olasz haderő ütőképesebbé válása. A gyengébb védekező és támadó képesség fejlesztése.
Az egységek ugyan olyan szinte lépnek mit egy Német vagy Angol egységek. Franciáknál a Desszantos, Bombázó, Olaszoknál Bombázó mint új egység lép még pluszban színre.
Feltétel:
Olaszország esetén a teljes földközitengeri Brit területek birtoklása, Gibraltár eleste Tengelyhatalmak általi birtoklása. Franciaország esetén Olaszország eleste (ami azt jelenti, hogy a Franciáknak addig ki kell tartani a Német nyomás ellenére).
Az új egységek a régiek eleste esetén, megvásárolva kerülhetnének be a játékba.
Így előfordulhat, hogy a régi és új egységek egyszerre harcolnak, míg ki nem cserélődik a teljes gárda. Az elesett régi egységeket nem lehet újra építeni, helyettük a fejlettebb egységek lépnek színre.
A 3. és 4. pontok össze is vonhatók, de külön is működik, döntse el mindenki. 3.: Anyahajók. 8 HPP- be kerül, de szállít egy repülőt, így az Anyahajó a bázis. Innen operálhat a repülő ugyanúgy mint a földi bázisról.
Repülőre ugyan azok a szabályok vonatkoznak bevetésnél mint a szárazföldön, annyi, hogy az Anyahajó viszi a helyszínre s onnan operál toávább a Légierő.
Ha elvesszik az Anyahajón lévő repülő, újraépíthető, így pótolni lehet, Akár egy meglévő repülővel, vagy egy új repülővel. Viszont a pótlás fordulójában nem végezhet akciót az Anyahajó.
Feltétel: Olaszország és Franciaország csak akkor élhet vele, ha a haderő ütőképesebbé válása megtörtént. A pótlás menete:
- Ha 6 mozgás egységen belül van az Anyahajó és a repülő, nem kell mozognia az anyahajónak,
csatán kívüli mozgás keretén belül létrejön a pótlás.
6-ot léphet s visszatér a bázisára. Vagy az Áthelyezés fázisában.
- Vagy tengeri Flotta szállítással, a meglévő szabályok szerint. Kísérő Flotta stb.
Csatában, ha az Anyahajó elveszik a rajta lévő repülők is megsemmisülnek,
de erre kicsi az esély mert hamarabb elpusztulnak veszteségként a repülők mint az Anyahajó.
4.: Flotta fejlesztés. Tengeralattjáró, Rombolók építése. Ami hiányzik a repertoárból elérhető lesz, plusz Flotta létszám bővítésre is van lehetőség.
Ma befejeztünk egy teljes háborút a fiammal (36 éves én 56) :).
Olyan 15 óra kellett két részletben.
Az első részlet is hosszú volt. Az biztos, hogy ma délután fél háromtól este fél tízig nyomtuk. A fiam volt a Németekkel én a Szövetségesekkel.
Franciák, Oroszok elestek gyorsan.
Viszont egy bravúros partraszállással kiütöttem az Olaszokat 41 telén, 44 végéig tartottam is Rómát.
Mellette kétszer foglaltam vissza Párizst, amit 45 elején vesztettem el újra.
A végén kijött az erőfölény, itt már védenem kellett volna Rómát, Gibraltárt, Párizst, London nem volt veszélyben csak a desszantostól kellett tartani. Mindenhova áthelyezni, hajókat biztosítani. Folyamatos közbe avatkozásról gondoskodni a Flottákat támadó repülők ellen. Kemény. Többszőr tettek mozgásképtelenné minimális támadó erők komoly repülő és flotta egységeket.
A Németek a Törököket, Spanyolokat is csatlakoztatták magukhoz. Dobtak érte. Viszont a Görögök, Dánok Skandinávok semlegesek maradtak. Megúszták.
Szuez 43 esett el.
45 nyarán egy partraszállással a fő erőkkel Róma ellen semlegesítettem a földközi-tengeri Német-Török-Spanyol légierőt, hajóhadat, légierőt...
Nem kis áldozatokat követelve. Elvérzett mindenki, de ez volt az elterelés. A Német repülők harcoltak, nem tudtak közbeavatkozni.
Így három külön partraszállással sikerült Szuezt, Törökországot, Bulgárián keresztül Romániáig visszafoglalni a Balkán- Földközi- tengerei régiókat.
Németek nyertek. A végén volt egy kis szépségtapasz a szövetségeseknek.
Tetszik a felütés, de a térképen nagyon lenne mit csiszolniuk. Még ha játéktechnikai okokból is van, akkor se értem miért csak egy mező Magyarország, miközben Románia vagy öt, Bulgária kettő etc.
Szlovákiánál meg hiába nem hiteles, de vagy nagyítottam volna a térképen, vagy más jelzőt használnék, mert eléggé lefedi ami rajta van. A térképhez ezek a jelzők nem nagyon passzolnak. Tudom, hogy a katonai jelzések miatt az átlag wargame-nél négyzet alapú a jelölő, de itt talán észszerűbb lett volna kör alakút választani. Ami egy-két dolog fura nekem, az inkább a dizájn. Ezeket pedig remélhetőleg megjelenésig javítják. Például hogy a képek egy része színes, másik részük fekete-fehér. Még ha történelmileg hitelesek is akarnak lenni, ezek így eléggé felemásan néznek ki.
Ha kijavítják a hibákat, akkor viszont elég jó játék lesz belőle.
Nem tudom mennyire aktív a fórum, de kiváncsi lennék a véleményetekre, első benyomásokra egy új projekt kapcsán. Bár a játékmenete eléggé eltér a Harc Európáérttól, a második világháborús tematika adott. A legjobb nyilván az lenne, ha egy hasonlóan népszerű és érdekes játék lenne ebből is:https://elozdmegtrianont.hu/hadak-utjan-1933/
Hali, hát nem sűrűn járok erre, bocsi, hogy csak most válaszolok. Tudom megígértem, hogy feltöltöm a játék alkatrészeit, el is kezdtem dolgozni rajta, gyakorlatilag újra rajzolva egyes elemeket photoshopban, de még mindig nem volt elég időm erre. Olyan formában szeretném feltenni, hogy jó minőségben lehessen nyomtatni szabállyal, táblával, mindenestül, ha valakinek kell. Látom, hogy ektrebor kolléga azóta szép munkát végzett és így mondhatni okafogyottá vált, de ettől függetlenül meg szeretném csinálni továbbra is. A vassal modulon is fogok frissíteni, mert nemrég az újabb vassal verzióval megnyitottam és láttam pár hibát (pl. nem nyílik meg a játékszabály, legalábbis nálam.) Egyébként ha valakinek van ezzel kapcsolatban kérése, észrevétele, akkor szóljon. Talán még mielőtt mindannyian nyugdíjba megyünk, még meg is csinálom... :-)