"de van, aki az egészet autót kibélelte, de ő vadkempingezik is, Norvégiát is megjárta vele:))"
Én volnék az. Aludtam a kocsiban -28 C-ban és -30 C-ban 1 pulóverben vezettem a kocsit. Ennyi arról, hogy -10 C-ban már kabátban kell autózni. Mindezt úgy, hogy RANGE MODE-ban használom a a Teslát, ilyenkor "csak" 3 kW-al működteti a PTC fűtést, nem 6 kW-al...
Nekem az rémlik ,hogy mivel nincs váltó a nagy fordulat a melegedés miatt teszi tönkre . Azért javasolják , hogy ZOE-val nem illik 60 fokos aszfalhőmérsékletnél autópályás tempót menni . Ez a léghűtés elégtelensége miatt van, ami jelen esetben átok , viszont biztosan nem folyik bele a hűtővíz se a motorba se a akkupakkba ::))
Elnézést, nem itt akarom hirdetni majd, csak bedobom gondolatébresztőnek.
Szóval úgy alakult hogy eladósorba fog kerülni pár hónapon belül a Csufi, a családi kedvenc. (amit a lányom megsiratott, úgyhogy azért ígértem neki hogy pár hónapig még marad). Az ok egyszerű, kinőttük, nagyok a gyerekek, így vettem egy leaf-et második autónak és nem akarom hogy álltában porladjon.
Van mellette még egy villanyos JDM is, szóval ennyi jármű elég..
Reva G-Wiz, L7e kategória, 4 személyes (2+2gyerek), gyári villanyos, 13kW.
2.5 éve vettem, apróra szétszedtem, kilakatoltam, aminek értelme volt cseréltem, minden fotóval dokumentálva.
A teljesség igénye nélkül: az összes csapágy (motor, difi, kerékagyak) kormánymű szétszedve, minden csukló, főfékhenger, fém és gumicsövek, munkahenger, pofák cserélve, az összes szilent, szóval sok időre terveztem vele.
48V DC motor, Curtis vezérlő, beépített töltő, kiváló állapotú BMW I3 lítium akksiból 3 modul van benne most (van még 2 polcon), központi zár, dízel állófűtés, napelem a tetején.
Szóval eladó lesz (friss műszakival), akksival vagy anélkül is, az árát még nem tudom, ha valaki tervez ilyet a közeljövőben akkor van idő rágódni.
Persze hogy ismeri egy mérnök, max a hatását becsüli alá. De leginkább a marketingeseknél dőlhet el a dolog.
Olyan is van hogy a motor tengelyére raknak egy földelőkefét (pl szénkefe) ami a csapágyat hivatott elektromosan átzárni, így a csapágy tehermentesül az ilyen terhelések alól.
De vasúti kocsikon is van a tengelyen ilyen áramátvezető kefe, hogy ne a csapágyon záródjon az áramkör (ami a felsővezetékből indul).
De felhasználóként engem annyia nem érdekel hogy a mérnök vagy a marketinges volt a hunyó, ne gyártsanak már szart ha 10+ millióért adják. Főleg az elején kellene még bizonyítani nagyon...
P.S.: a saját építésű kis villanyos mopedautómban is odaért a csapágy a kínai QS motors motorban, abba is kerámia fog menni...
Nem, a golyók azok, és bírják ezer évig. Csak az áruk drága. Én is használtam anno, a mazdák comprex feltöltőjét javítottam vele. 5x annyi ideig bírta mint a sima acélgolyós.
Hát amikor egy 400-500kW-os agyag és kőzettörő gépben kerámia csapágyak vannak ahol a törőhengerek olyan ütéseket kap, mintha ágyúlövedék esne melléd, és a kerámiacsapágyát 20 év után kellett cserélni, akkor nem mondanám azt, hogy túl törékeny lenne.....
Persze ha pl a terhelés jellege / iránya más mint amire a csapágyat tervezték, akkor lehet baj, de az minden csapágynál bajt okoz, ah nem arra használják, mint amire tervezték.
Ez a csapágyprobléma az ecaroknál valami komoly future lett ahogy nézem....
Kizárt hogy nem ismerik ezt a hatást pl a villanymotor tervezők. Vagy épp ők megtervezik, a vezetőség meg áthúzza, nem tudhatjuk, sok esetben nem a mérnök téved, hanem van más prioritás (gazdasági).
Ez inkább spórolás kategóriának tűnik.
A szigetelt csapágyak azért jelentősen drágábbak, mint a sima. Iparban 50-60kW felett szerintem nagy általánosságban már alapból (frekiváltós hajtásnál) szigetelt csapágyakat használnak (vagy olyan, a szokványostól eltérő szigetelt pajzs kialakítást, hogy nem tud megjelenni a "csapágyáram").