hááát... úgy készült, hogy a századfordulón már több volt a hamisítvány, mint az igazi. A természetes összetevők (pl ürömfű) nem okoztak gondot, a hamisításkor használt vegyületek és az ipari alkohol annál inkább.
Azt is észben kell tartani, hogy akkoriban szinte mindenki abszintot ivott, és ha minden igaz volna amit állítottak róla, akkor Franciaország mint olyan, a szúk 100 év alatt kétszer is eltűnt volna a térképről:)
Már amerikában is legális, és úgy tapasztaltam, Magyarországon sokkal jobban él ez a mérgezősdi a köztudatban. 20 olyan magyarból, aki hallott az abszintról, kb 19 szentül hiszi, hogy ma fekete ürömből készül.
Néhány fontosabb részlet a http://hu.wikipedia.org/wiki/Abszint lapról: (legutóbbi szerkesztés)
"Ahogy az ital egyre jobban terjedt, úgy szaporodtak a részben, vagy teljesen mesterséges hamisítványok. A növényi esszenciákból készített változatok befestésére sokszor rézszulfátot használtak, a louche-hatás pótlására pedig antimon-trikloridot. Mindkettő erős méreg, ezért az ilyen hamisítványok kitűnő táptalajt adtak az abszint elleni támadásoknak. A hamisítók gyakran megvásárolták a valódi abszint készítésekor fennmaradó elő- és utópárlatot, majd ebből készítették az italt. Az abszintot olyan sokféleképp hamisították, hogy a XX. század elején egyes kortárs kutatók nem voltak biztosak benne, gyártanak-e még valódit. A tipikus olcsó „abszint” ipari alkoholból, ízesítőkből és mesterséges színezékekből állt."
"Az abszintot gyakran tévesen hallucinogénként állítják be. Az 1970-es években egy tudományos magazin a tujon hatását (molekulájának hasonló szerkezete miatt) helytelenül a THC-éhez hasonlította, mely a kender fő hatóanyaga. [...] Ma már tudvalevő, hogy az abszint nem okoz hallucinációkat.[25] A tujon GABA-antagonista; és bár nagy adagokban izomrángásokat és görcsöket okozhat, semmi sem bizonyítja, hogy hallucinogén is lenne. [...] A korabeli „abszintizmus” tüneteit nem lehet egyértelműen megkülönböztetni a súlyos alkoholizmusétól, és nincs közük a tujon-túladagolás tüneteihez sem. Megjegyzendő azonban, hogy az ürömfű egyéb anyagokat is tartalmaz, és kevés jó tanulmány született eddig a hosszútávú abszintfogyasztás lehetséges hatásairól.[2]"
Nem legenda a hallucináció, hanem régen tényleg úgy készült hogy olyan alapanyagok is voltak benne amik ezt a bódultságot előhozhatták. De ez mára teljesen el is tűnt és ezért is lett ez legális, de ha jól tudom akkor amerikában még mindig megvan ez a köztudatban és ott még mindig nem legális.
Szia, nagykerben csak kamu-abszintot árulnak (nincs rá elég kereslet, mert az igazi az drága). A Rodniks-ra esetleg sok jóindulattal rá lehet fogni, hogy abszint, de attól is csak berúgni lehet.
Én ittam igazit, a hallucináció csak legenda. (A wiki-n elég jó cikk van az absinthe-ról, ha többet akarsz tudni.) Ha elég erőset találsz (a gyógynövény-tartalomra gondolok -- külföldről rendelsz, vagy otthon áztatsz; semmi különleges nem kell hozzá), attól egyfajta "józan részegséget" élsz át, de semmi trippelés:) Illetve utána az álmaim furcsák szoktak lenni, ha több pohárral iszok:D
magyarországon kapható, ismerek olyan "kocsmát" ahol kapható. jövő évtől a jogharmonizáció keretében, minden eu-s államban szabadon kapható.
min68% alk.tart. rulez!
Tom
Kockacukron csorgatják át.
Szerintem az keserű olajból készült ital már nem keserű (kevésbé, mint mondjuk az Unikum).
Kis kortyokban fogyasztva kellemes melegséget okoz az egész fejben, ami nem fogható más piához, és nem csupán a az alkoholtartalommal, hanem más alkotórészekkel áll összeföggésben.
na tessek, epp a hallucinaciot felejtettem el a nagy okoskodasban.
szal a feheruromfu 40-90%-ban tartalmaz thujont, ami szerkezetileg nagyon hasonlit a tetra-hidro-cannabinolhoz, es mindket anyag allitolag az agy ua. reszet stimulalja. csakhogy cca. 2.5 kilo uromfubol cca. 100 liter abszint keszul, igy egy italnyi dozis legfeljebb par milligramm thujont tartalmazhat. ezt az alkohol meg a fogyasztas soran szokasosan alkalmazott 1:3, 1:4 aranyu vizes higitas ellenere (50-75% az indulo alkoholtartalom) is jelentosen meghaladja.
artemisia absinthium, a feherurom. belole keszul az oleum absynthii, abbol meg az abszint.
ket eve a sohoban jo nehany helyen figyelt volt a kirakatban, de meg ottani mertekkel is igen draga volt imho. nem akarok tul nagyokat mondani, de emlekeim szerint meg a legkisebb uveg (<2dl) is 10+ font volt. erdekes volt nezni, eszembe jutott lautrec, meg az apam, ahogy lautrecet neztunk egyutt egy albumban vagy harminc eve, es meselt arrol h betiltottak.
nem lattam a napfogyakozast, de az vmi nem lehetett (kocka)cukor? ti. az absinthin keseru, mint allat, a cukron atontes szokasos praktika volt a fogyasztas soran.
sok helyen tenyleg betiltottak, azt hittek h oroklodo fuggoseget okoz.
nekem is prágából van. mivel bizonytalan, mikor megyek oda legközelebb, beosztással élek. amúgyilaga a teljes napfogyatkozás c. filmben volt megfigyelhető, ahogy verlaine és rimbaud sajátos technikával készíti elő a piát. átcsurgatták valamin...
mi hoztunk prágából, több mint egy éve, szép ződ színe van, de sokat nem ittunk belőle, mert ojjan bazi erős, hogycsakna.
miféle hallucinogén ez? nem az agyromboló hatása miatt zúzták be az összes abszintot annakidején? (70 fokos asszem) (+néztem, annyi)
Húú, velem egyszer itatott egy jóbarátom (ill.akart itatni:)) ) Absinthot, de örök élmény maradt..:) Elémrakott egy kb.1dl-s pohárban, hogy "egyslukkra!"..Szerencsére óvatosabb voltam, beleszagoltam, hát már attól libabőrös lettem, majd ittam belőle egy fél kortyot, nem többet(!!), és azthittem szétrobban a fejem...
Mondom "ha jól tudom" nem azt mondtam hogy biztos vagyok benne... :-) Lehet bizonytalan eredetű a pénz amiért akkor a vámosok behunyják a szemüket :-))
jó anyag kicsit olyan mint a szájmosó viz, de üt mint a buszkerék. :-)
Amúgy ha jól tudom Mo.-n nem lehet forgalomba hozni mert droglistán van. Mi is a Csehekkel hozatjuk :-)