Wroclaw 2026
Wizzairrel utaztunk, nem vettem ülőhelyet, és mivel a gyerek már elmúlt 14 éves, így szépen külön ültetett minket a rendszer. Kifelé a fiúkat legalább az egymást követő sorokba, csak ellentétes oldalon, engem meg 13 sorral hátrébb.
Visszafelére már egész barátian közeli ülőhelyeket kaptunk, 2 ugyanabban a sorban, 1 hely 2 sorral hátrébb. Visszafelé a választás napján 2 órát késett a gép, így a wroclawi reptéren kaptunk egy-egy étkezési kupont. Sok mindenre nem lehetett felhasználni, a hármat összeadva jött ki egy hamburger-sültkrumpli menü az étteremben.
A reptérről busszal (106) utaztunk be a városba, buszjegyet a buszon lehet venni a bankkártya érintésével. Nekem ezzel a 106-os busszal nem volt szerencsém, se oda, se vissza nem fogadta el a Revolut kártyámat, míg a párom Revolutját simán csippantotta. Egyébként nekem is tök oké volt a Revolut minden más helyen.
Egy nagyon jó kis bauhaus stílusú, jól felszerelt apartmanban laktunk a Renoma megálló mellett. (A reptéri busz is megáll itt.) A belváros kb. 10-15 perc séta volt gyalog. Legközelebb is ezt foglalnám.
Instán: @enjoytheview_apartment
Első nap tettünk egy kört a Rynek környékén, és megkerestük a gyerek által óhajtott burgerezőt (Burger Ltd).
Második nap szintén a Ryneken kezdtünk, majd a Mária Magdolna templomban ketten felmásztunk a toronyba (247 lépcső), ahol a két tornyot összekötő hídról az ikonikus törpékkel lehet fényképezni a wroclawi óvárosra nyíló kilátást. Szerintem megérte felmenni, más toronyba úgyse másztunk fel. A templom ajándékboltja egyébként tök jó, és némileg olcsóbb mint a Ryneken levő Turista Infós ajándékbolt.
Meglehetősen hideg volt, így már örömmel ültünk be ebédezni egy meleg helyre, egy ázsiai fúziós éttermet választottunk (Woosabi), finom volt. Délutánra végre kisütött a nap, így egy kicsit komfortosabb volt a hőérzetünk a sétálgatás folyamán. Gondolkodtunk a hajókázáson is, de a hideg miatt elvetettük az ötletet.
Átsétáltunk az Ostrow Tumski szigetre (Keresztelő Szent János Katedrális itt is lehetett volna még tornyot mászni, de drága volt /27 PLN/, és a napi toronymászás amúgy is megvolt már), majd visszafelé benéztünk a Hala Targowaba (Vásárcsarnok). A Vásárcsarnokon nem dobtunk hátast, inkább az árakon (mézet néztünk), vásárlásügyileg maradtunk a jól bevált Biedronkánál.
Másnap a zsidó temetőben kezdtünk. Ez Lengyelország szinte egyetlen viszonylag épségben maradt zsidó temetője vagyonos családok hatalmas síremlékekeivel. Néha rákerestünk a neten egy-egy emberre, és érdekes sztorikat dobott ki. Délután egy lengyel étterembe ültünk be az óvárosban (Kurna Chata), jó volt, bár csak én mertem beválasztani echte lengyel specialitást (hússal töltött krumplis gombóc, erdei gombás raguban). A szép napos időben kerültünk még egy kört az Ostrow Tumskin, megnéztük a Szűz Mária templomot. Hazafelé a Rynek se maradhatott ki.
A főtéri Turistainfóban lehet venni olyan térképet (és matricakollekciót), amin jelölve vannak a wroclawi törpék. Gyerekeknek jópofa szórakozás megkeresni a térkép alapján a törpét, és ha megvan, beragaszthatja az adott matricát. Cybergyerekeknek van telefonos alkalmazás is:
https://wroclaw.citygame.com.pl/en/
2025-ben 1170 törp volt számontartva Wroclawban, lehet keresgélni egy darabig.
https://wromap.pl/en/
Harmadnapra úgy éreztük, hogy részünkről Wroclaw ennyi volt, és végül egy poznani kirándulás mellett döntöttünk másnapra.
Ha okosak lettünk volna, megvesszük előre a vonatjegyet is, mert másnap reggel, amikor a tervezettnél egyébként is vagy két vonattal később kisétáltunk a vasútállomásra, közölték, hogy a kinézett 11-es vonat fullon van. Tanácstalanságunkat látva, a kasszás hölgy annyit hozzátett, hogy az első osztályon még van hely. Így történt - hogy ne bukjuk a napot-, belecsaptunk a luxiba, és első osztályon vonatoztunk Poznanig. Egyébként nem volt semmi extra, csak fülkés volt a kocsi. 40 PLN-el került többe mint a másodosztály. (Hazafelé már másodon jöttünk.)
Másfél óra volt az út Poznanig, ami nem egy kicsi állomás, és kb. fél óra sétára van az óvárostól. Sajnos így pont lemaradtunk Poznan fő látványosságáról, a városháza toronyórából előbújó kecskebakok déli összecsapásáról. Sajnos tényleg nem ismételték meg, pedig kettőkor is nagyon reménykedtünk.
Poznan egyébként már jobban hasonlít Magyarországhoz, kicsit leharcoltabb, szemetesebb mint Wroclaw.
Itt is szép a Rynek, tele van a környék éttermekkel. Itt is van egy Ostrow Tumski, ahol a Szent Péter és Pál apostol főszékesegyházban meg lehet tekinteni az első lengyel királyok, I. Mieszkó és fia, Boleszláv sírját, valamint az Arany kápolnát. A kripta belépős, és csak KP-van lehet fizetni.
A Katedrális-szigeten még egy látványosság fért bele, egy street art, 3D festett házfal, ami Lengyelország új csodáinak egyike. Visszafelé a folyóparton ittunk egy KV-t, belibbentünk az Porta Posnania Interkatív Központ mosdójába, és az üveghídján visszasétáltunk a város felé. Teljesen találomra ültünk be a Restauracja Dmuchawce-be, ami nagyon jó választás lett, finomabb focacciát és pizzát készítenek, mint amilyet előző héten Rómában ettünk.
Átgyalogolva a Ryneken még bevertünk egy meggylikőrt a Pijana Wisniában, és a fél hetes vonattal visszavonatoztunk Wroclawba.
Utolsó nap, vasárnap reggelére egy különösen fontos feladatunk marad: megejteni a 2026-os választást. A szavazást már amint lehetett, átkértem Wroclawba, így reggel az ágyból - majdnem üdén - kiugorva leszavaztunk a 12 percnyi sétára levő konzulátuson. Nagyon kedvesek voltak, még az után is érdeklődtek, hogy tetszik Wroclaw.
Mire este BP-re és onnan vonattal hazaértünk, lehetett érezni a levegőben, hogy érik a változás, és este egy újabb kör meggylikőrrel koccintottunk az eredményre (és a szerencsés hazaérkezésre).
Összefoglalva:
Wroclaw egy nagyon kellemes, élhető hely, turistatömegek nélkül, 2-3 napra is jó választás.