Használható volt és az értékelési rendszernek köszönhetően megbízható is, amíg ki nem találták, hogy jó lenne ha a pénz rajtuk keresztül áramlana. Sok vásárló szereti az eladó elérhetőségét tudni, és vele lebonyolítani a fizetést, ahogy sok eladó is ennek a híve.
Sosem rendelek és nem is küldök semmit utánvéttel, így nincs ezzel tapasztalatom. A Vaterával mi a gond? Romlott a színvonala? Legalább 5 éve nem voltam ott, de régebben jó kis hely volt. Sok szép tárgyat vettem ott viszonylag olcsón.
Annyira "nincs fogalmam", hogy rendszeresen vásárolok innen-onnan. Egyébként azt csinálsz amit akarsz! Miért írtad ki a kérdést egyáltalán, utalsz és vagy jön valami vagy nem. Azt te sem gondolod komolyan, hogy utánvételes vásárlásnál te bontogatod a csomagot, és nem fizeted ki ha nem tetszik, hanem kezdjen a postás vele amit akar?
A vaterán működött biztonságosan az előreutalás( míg működött a vatera), mert ott értékelt eladók voltak személyes adatokkal az eladók. Én a jófogáson soha nem utaltam előre, bármennyire szerették volna. Ami egyébként ki is volt írva. Ha te szeretnél Makula Ronaldinnyótól vásárolni utalással akkor vásárolj! Köszönöm, hogy segíthettem!
Na igen, nyilván nem szabad 400 km-rel arrébb hirdetett áruért menni, nálam a max táv Budapest területe és a lakóhelyem 40 km-es körzete, mert úgy vannak haverjaim, fuvarjaim. Néha egyszerűen csak annyira kell valami hogy vállalom a kockázatot, főleg ingyen hirdetett cuccok esetében. Az eddigi maximumom amiért személyesen utaztam az 92 km volt. Ezek persze mind terjedelmes és törékeny dolgok, tehát tömegközlekedés sosem játszott.
Mindenesetre azért nem árt az óvatosság, főleg a marketplacen.
Én legalább 100 vásárláson vagyok túl az elmúlt 15 évben, hál' Istennek 98%-uk pozitív volt. Talán ha 3 esetben vertek át, akkor is csak pár ezer ft-tal.
Bár ingyen utazom, de szívbetegként lusta vagyok 200-400 km-t utazni valamiért. Az oda-vissza 400-800 km.
És amilyen gerinctelen némelyik eladó, simán eladja a tárgyat, amíg én a vonaton/buszon ülök. Hallottam már ilyenről. Az illető autóval ment, fél napja ráment az útra, csomó benzin is, aztán amikor odaért, az eladó be se engedte, mert időközben eladta a tárgyat másnak.
Marketplacen és hasonló oldalakon soha nem utalnék előre semmiért, nagyobb érték esetében még vaterán sem, ezért csak olyasmit szoktam nézegetni amiért személyesen is el tudok menni, miután telefonon egyeztettünk az eladóval. Persze itt is gyakori a jelenség, hogy az asszony/nőrokon neve mögé bújva hirdet a valódi eladó. Aki a személyes átvételt bármilyen okból elutasítja, az nálam tiltólista. Az első lépés mindig az, hogy a felrakott fotókat végigfuttatom néhány képkereső szolgáltatáson, múltkor így buktattam le egy csalót a szerkesztett, ebayről lopott képeivel.
Esetleg kérjek utánvétes postázást? Kicsit drágább, de amikor hozza a postás a csomagot, felbontom és ha nem az van benne, amit rendeltem, akkor nem veszem át. Így nem veszthetek semmit.
2 hét alatt sem válaszoltak de az automata üzenet már megérkezett, hogy értékeljem az adásvételt, amit persze továbbra sem lehet.
Ezek után semmiféle vevőgaranciában vagy egyéb hangzatos biztonsági intézkedésben nem hiszek, hiszen ügyfélszolgálat sincs. Annyival lerendezhetnek egy panaszt, hogy nem válaszolnak, ez így nem szolgáltatás, ez nulla.
És akkor a mai nappal jött a levél, hogy ezek a balfaszok bebuktatják a JÓFOGÁS-t is és október 14-től ott is minden megváltozik hasonló irányba mint a vaterán :D Döbbenet... Tényleg itt az ideje, hogy valaki kijöjjön egy konkurenciával és ezek a nyomoroncok 2 nap alatt teljesen lecsődöljenek és egy életre elhúzzanak a magyar netes piactérről ( ha valaki nem tudná a szomszédból -RO- származik az új tulajdonosi kör ) - no comment...
Egyébiránt a Vatera ezzel a húzással pont lenullázta a jó eladók többszázas-többezres értékeléseit, hiszen mostantól ugyanúgy vehetsz nullás meg 2 értékeléses eladótól is árut, majd legfeljebb visszaküldöd és visszakapod a pénzt pár hónap múlva.
Válaszolnak ezek 3 nap meg egy hét múlva, általában akkor már, mikor nem aktuális semmi. Láthatóan fix állásban 1-2 ember lehet az "ügyfélszolgálaton" vagy még annyi sem, mindent igyekeztek automatizálni és a legnagyobb lehúzásra rámenni. 9% eladóktól, több, mint 3% vevőktől, nulla ügyfélszolgálattal. Ki fogják terjeszteni az összes kategóriára, efelől nincs kétség.
Röhej már hogy nem mehetek át a X. kerületből a IX.-be megnézni az árut és kifizetni készpénzzel. Majd én eldöntöm, hogy megfelelő e, nem fogok hónapokig várni a pénzemre, mire a Vatera kedves majd az én javamra dönt( jó esetben) és megjárattuk oda-vissza a postát is.
"... A kereskedő eladók jogszabály alapján kötelesek a fogyasztók számára valamely értékesítési csatornájukon készpénzfizetési lehetőséget biztosítani ..."
EZÉRT kellett a kereskedők számára visszaállítani a választás lehetőségét a készpénzfizetés vonatkozásában. A korlátozása jogellenes volt.
Szerintem érezhetik a népek elégedetlenségét és a forgalom visszaesését, mert változtatgatnak a szabályzatukon, amivel viszont csak a kereskedőknek kedveznek:
...a korábban meghatározott 10 kategóriában (Állateledel, állattartás; Babaruházat, babaholmi; Egészség, szépségápolás; Ékszer, óra; Erotika; Gyerek - baba; Gyerekruházat; Mobiltelefon, vezetékes készülék; Papír, írószer, irodatechnika; Szabadidő, utazás) a kereskedő eladók a hirdetés feladásakor nem kötelesek az Online fizetést kiválasztani."
"A kereskedő eladók jogszabály alapján kötelesek a fogyasztók számára valamely értékesítési csatornájukon készpénzfizetési lehetőséget biztosítani. Ez az értékesítési csatorna nem minden esetben a Vatera oldala."
Sima alkalmi eladóknak marad a szopatás:
"A magánszemély eladó Felhasználók is maguk választhatják ki az alkalmazható fizetési és szállítási módokat, kivéve a fenti 10 kategóriában, ahol kizárólag a Vevővédelmi szolgáltatás, így az Online fizetés állítható be."
Ez tulajdonképpen az ebayes út, ahol a top eladók extra szolgáltatásokat kapnak a normál eladókkal szemben.
A vevőkkel abszolút nincs kommunikáció, rákérdeztem a rendelésindítások összevonásának lehetőségére, semmi. Nyilván a vevővédelem is ilyen hatékonysággal működik a gyakorlatban, bejelented és nem válaszolnak, mert nincs ügyfélszolgálat sem. A vevővédelem díját elteszik, nem lepődnék meg, ha nemsokára minden kategóriában kötelezővé válna.
Egyébként ugyanezt meglépte az ebay is amikor ott lett kötelező a paypal, nagyon gyorsan leálltak vele, amikor lezuhant a forgalmuk. Majd a vevő eldönti, mekkora kockázatot vállal.
Ezért sem küldtem el akkor a rendelést, tudtam, hogy azzal azt a pénzt bukom.
Sajnos az Ebay nem opció az őrült árak miatt, azt a tengerentúli vevők pénztárcájához szabják az eladók. A GS nem csinál retro számtek cuccokat, a marketplace keresője pedig használhatatlan, de nem is szoktak ott ilyesmit nagyon hirdetni, max a lomisok.
Néha kicsit reménykedem abban, hogy valaki felfigyel a piaci résre és létrehoz egy ütőképes konkurenciát a vaterának, de eddig semmi.
Üdv a Vateránál! Egy pénzsóvár brigád felforgatta az eddig jól működő rendszert. És ennyi. Át kell menni a Facebookra vagy a Galeria Savariára, vagy az Ebayre.
Ha végigment volna az eladás az új módi szerint, az 5800 forintodat soha nem kaptad volna vissza, mert az a "vevővédelmi díj"-nek kikiáltott nagy büdös semmi. Kb akkor kaptad volna vissza, ha van egy karc az árun és azt nem fotózta le az eladó te meg szóváteszed. De ha hamisítvány lett volna már akkor sem! Olvasd el a leírást.
A legnagyobb szemétség, hogy nem kapod meg soha az eladó elérhetőségeit. EZ EGY VICC.
Nem is értem pontosan a logikát amögött, hogy minden egyes tételnél külön rendelést kell indítani. A licit önmagában miért nem volt elég a vásárlási szándék kifejezésére? Egyazon eladótól megnyert tételek esetében miért nem elég egyetlen összevont rendelésindítás? Egyáltalán miért nincs az összesre egyetlen gomb: "Választott tételeket megrendelése"? Katasztrófa.
De az végképp nem megbocsátható, hogy nyertes licitnél többé nem hajlandó automatikusan megadni az eladó adatait a rendszer.
A vevővédelmet nem is értem pontosan, mert attól még nem vagyok védett, hogy a csomagkézbesítés visszaigazolásra került. Az csak azt jelenti, hogy valamit kézbesített a futár.
Ráadásul most ott van a levegőben egy rendelésem ami gyakorlatilag teljesült de a rendszer szerint még fel se vettem az eladóval a kapcsolatot, akkor én most nem is vettem semmit és így jutalékot se fizet az eladó, tehát a vatera saját magával szúrt ki nagyon durván. Balfaszok.
Szerintem esetedben a balfasz egyedül az üzemeltető brigád, aki kegyetlenül pénzéhes. Míg nem akarták minden fillérre rátenni a mancsukat, addig úgy-ahogy működött az az ótvar. Én litániát vezetek vagy 500 eladó elérhetőségéről, akiktől többször vásároltam már. Ha megtetszik valami ezen eladók termékei közül, lebeszélem vele és lóf@sz a jutalék a vaterának. Ne bohóckodjunk már, hogy egy olyan cégnek fizessek bankkártyával mindenféle kitalált sarcot, akinek egy odúra van bejelentve a székhelye és egy élőlénnyel sehol nem tudna az ember beszélni probléma esetén.
Szevasztok, kis segítség kellene ennek eldöntésében: én balfaszkodtam vagy az eladó?
Adott egy informatikai tétel amit megnyertem licittel. Volt rajta vevővédelem és az eladó a leírásnál személyes átvételt javasolt, de a szállítási feltételeknél csak fospost/GLS házhoz vagy automata volt. Gondoltam majd a licit után megbeszéljük a feltételeket és a kápés fizetést, ahogy előtte több százszor.
Csakhogy nem kaptam meg az eladó adatait, be kellett állítani számlázási/szállítási címet, ki kellett választani a szállítási módot és kötelezően ki kellett volna fizetni előre az egészet bankkártyával szállításostul vevővédelmestül, tehát az alapáron felül +5800 Ft-ot. Személyes átvétel nem volt a listán, kápé meg pláne. Nyilván nem akartam extrát fizetni olyan szolgáltatásért, amit nem veszek igénybe, szerencsére az eladó kapcsolatba tudott lépni velem és így sikerült az adásvétel.
Mit tehettem volna én, ha az eladó nem jelentkezik? Kifizetem az 5800-at, aztán reménykedem, hogy valaki visszafizeti? Kifizetem és benyelem a veszteséget? Nem fizetek, az eladó nem jelentkezik és bukom az üzletet?
Egyébként a mai napig szürke az Értékelés leadása lehetőség, hiszen valójában az üzlet a vatera szempontjából meg sem történt, rendelést nem adtam le.
Az eladó szúrta el a hirdetést azzal, hogy nem volt beállítva személyes átvétel, esetleg azzal, hogy bekapcsolta a vevővédelmet, vagy én rontottam el valamit?
Más kérdés: ha megnyerek valakitől licittel 100 apró terméket, akkor minden egyes esetben külön be kell állítani a számlázási/szállítási címet? Nemrég volt ilyen valakivel, és minden piszlicsáré kis szarra egyenként kellett beállítani. Meg lehet ezt csinálni központilag, hogy ne kelljen ezzel vesződni?
Off topik, de hátha tud valaki segíteni. Thaiföldről szeretnék rendelni egy apró tárgyat 30 ezer ft-ért. A cég elvileg megbízható, más évek óta rendel tőlük, mindig megjött a csomag 3-4 héten belül. A vámon se akadt fennt soha. 73 éves nyugdíjasként abszolút nem értek az utaláshoz, így egy családtagom utalna. De előtte leírom mit írtak e-mailben, a biztonság kedvéért. Nehogy véletlen valami átverés legyen.
-------------------
You can try to use your card to send payment via wise.com , remitly.com , sendwave.com , taptapsend.com or other platforms. Please select Recipient to receive payment 3,000 THB exactly ( 92 usd is about 3,000 baht (THB) to : Bank : Siam Commercial Bank (SCB)
Account name :. ...........
Account number : .........
Address : ........... Lampang City,
Country : Thailand
Postal code : 52190
Phone : ...........
Email : ..............
Please pay for transfer fee and please don't deduct it from this payment. I have already sold at cheap price.
Nem szűnt meg csak 200 forintra vitték le a "promóció" ideje alatt. Az 1000 forint alatti elkelt tételeknél lett nulla. Kérdezném, hogy mi a fasz lesz a "promóció" letelte után? 500 ft+ 5% a vevő részéről?
Ennyi balfácánt, remélem behintik sóval az egész kócerájt
Üdv! Nem lesz itt jogi eljárás, legalábbis a Vatera kimarad belőle, mert jó előre beleírták a szabályzatba, hogy a vevővédelem a hamisnak bizonyult termékekre NEM VONATKOZIK.
Tehát ha nem vágja le a delikvens a fotókról, hogy kamu a Roller, akkor úgy járt. 4 nap múlva a Vatera kiutalja az eladónak az összeget, a Vevő meg gazdagabb lesz egy 5 ezer forint értékű lommal. És semmilyen elérhetősége nem lesz az eladó felé, mehet majd a rendőrségre.
Tehát a Vaterára csak a kellemes dolgok vonatkoznak, úgy mint: más pénzének a kezelése, kamatoztatása, a jutalék levonása, de ha baj van akkor előveszi a SZABÁLYZAT apróbetűs részeit (én végigolvastam) és elhajtja a delikvenst a vérvörös picsába.