Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

garázsharcos Creative Commons License 2026.07.04 0 0 36332

A táguló edény pont azért van, hogy az oda kijutott folyadék ne vesszen el.

Amikor kihűl a motor, vákum keletkezik a hűtőben, a sapkáben lévő szelep kinyit és a folyadék visszakerül a hűtőbe.

Ez csak akkor működik, ha mindkét szelep jó a sapkában.

Ha vissza kell önteni, akkor ez az automatikus rendszer valamiért nem működik.

Előzmény: zotyax (36331)
zotyax Creative Commons License 2026.06.27 0 0 36331

Jogos. A tünet annyi hogy valami oknál kinyomja a hűtőfolyadékot a tágulási tartàlyba. A CO2 teszter szintelen lett. olaj nem vizes víz nem olajos. Hűtőfolyadék nem kopik mert ami a tagulasiba folyik azt ha visszaöntöm tele van a hűtő. 

Előzmény: varjúistván (36328)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.06.27 0 0 36330

Aszem kár lenne időt pazarolnom rá, mivel ezeket az agyonvezérelt motorokat messze kerülöm.

PUG-tól legfeljebb az 1.4 benzines, vagy az 1.4 HDI.

Bár, ez tavaj márciusi adat, de azért....megcsinálták.. :-)

Jó, a hengerfejhez nem kellett nyúlnia, mert azt 20 Km-el korábban megcsinálták.

/igen, 20 egész Km-t bírt a motor elmenni az előző javítgatás után. :-P, bár az a "valaki" nem tudta kivenni a kipuffogó vezérműtengely csapágy csavarjait, aztán....hát, a szelepszár szimmeringeket azt nem cserélte és nyilván zabálta az olajat, meg füstölt állatmód. Amúgy szépen lesíkolták, meg lecserélték a vezérmű kerekeket is../

Azóta is megy, csak kikellett irtani belőle pár apróságot.

Meg újraíratni a bst-t...vagy minek hívja a PUG.

Változó vezérlésű motoros kocsit meg ha ingyen adnák se vennék.

Erről meg amúgy is tudom, hogy béjemvések is hánynak tőle..:-)

De a gazdája is....örökölte..

Ő nézegetett valami videókat a youtubén, aztán.....nemrég sikerült valakire rá testálni az autót a hülyeségeivel együtt..

Szerencsére azóta nem engem nyektetnek vele....:-P :-P

A két holtponti jeladóval, és a két mágnes szeleppel töketlenkedik csak időnként..

De...megy... :-D

Előzmény: varjúistván (36329)
varjúistván Creative Commons License 2026.06.27 0 0 36329

"Az egyik kollégának a 207-es Pugjára 1.5 millát mondtak teljes motorfelújításra, arra a fránya 1.6 VTI-re.

/Mert ez a motor van az 1-es bömbiben is meg a Mini-ben is, mondjuk...mindben átokfajzat rossz... :-P/

Mennyit kaszált volna, ha tudjuk, hogy 300-ba került egy megbízható havernél a teljes fúrás és egyebek...

S még a blokkot sem kellett volna kiszerelniük, merthogy csomagtérben volt."

Azt a szarkupacot nem lehet felújítani másfél millióból, még véletlenül sem. Olyanról meg főleg ne is álmodozz hogy a haver megcsinálja 300-ból. Ajánlom megtekinteni a témában Novoth Tibi videóit. 

Az ilyen motoros autót nem szabad megvenni vagy ha már megvan meg kell tőle szabadulni.

Előzmény: Wagnrsx7 (36327)
varjúistván Creative Commons License 2026.06.27 0 0 36328

Nem derül ki a posztodból, de miért kellene hengerfejezni az autót?

Előzmény: zotyax (36326)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.06.26 0 0 36327

Mert nem akar vele foglalkozni......

Hát...a bátorság sokszor tényleg nem elég..

Még AI-val sem.

Esetenként főleg AI-val.

A szerelők amúgy is szeretnek úgy csinálni, mintha minden motor F1 motor lenne és csak új, vagy sokkal jobb állapotban lehetne összerakni.

Részben érthető is...amennyi vacak, semmirevaló pótalkatrészt forgalmaznak..

De azért....ez akkor is csak egy Suzuki motor..

/nem, nem lekicsinylően értem..../

Az egyik kollégának a 207-es Pugjára 1.5 millát mondtak teljes motorfelújításra, arra a fránya 1.6 VTI-re.

/Mert ez a motor van az 1-es bömbiben is meg a Mini-ben is, mondjuk...mindben átokfajzat rossz... :-P/

Mennyit kaszált volna, ha tudjuk, hogy 300-ba került egy megbízható havernél a teljes fúrás és egyebek...

S még a blokkot sem kellett volna kiszerelniük, merthogy csomagtérben volt.

Előzmény: zotyax (36326)
zotyax Creative Commons License 2026.06.26 0 0 36326

Egy 130-ba még benne is lennék, de ma kérdeztem a közeli maszek szervizt és 200-zal kezdte. és ez csak a hengerfejtömítés munkálatok. Azért a könyvet megveszem az jó lesz máskor is mert már a fékeket is gyengének érzem. Hát képzettségem sajnos nincs csak bátorságom, az meg nem mindig elég.  

Előzmény: Wagnrsx7 (36325)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.06.26 0 0 36325

Ez a könyv van nekem is.

Elég jó és részletes könyv.

Azt azért figyelembe kell venni, hogy nem csak ez, de az összes könyv feltételez némi képzettséget, vagy felkészültséget.

Attól függ, mennyire akar nyaralni a szerelő a te pénzeden........

Itt nemrég 130.000-ért akartak hengerfejezni egy autót.

Helyszín és szerelője válogatja.

Az isten összes pénzét rátudják fogni egy hengerfejre, főleg ha tudják, hogy beledolgozott a vízrendszerbe.

Meg látják, hogy a tulaj nem egy szerelő alkat.....

Akkor még mellétehetik a szelepvezetők és szelepek cseréjét, mert kopott a szelepszár, mellé persze a szelepszár szimmeringek, 

Felső tömítéskészlet, ilyesmik.

Itt, errefelé pl 1200 Ft-ért vették bele a szelepszár szimmeringeket...

Gőzöm sincs honnan, mert a legdrágább helyen is talán 600 Ft per db.

Hameg, nem akar vele foglalkozni, akkor mondanak olyan árat, hogy inkább eladod..

Egy drága "barátomnak" épp egy hete mondtak a Dacia kormánymű cserére olyan árat, hogy azonnal eladta...

Szerintük 450,000 egy kormánygép.

/még a Bárdiban is csak 260.000 az új../

Nem akartak játszani vele, aztán...nem elküldték, hanem olyan árat mondtak, hogy inkább lemondott az autóról..

Előzmény: zotyax (36324)
zotyax Creative Commons License 2026.06.26 0 0 36324

Igazából arra lennék kíváncsi ha szerelőhöz viszem kb mennyit kérhet el. Ha lenne egy javítasi kézikönyv meg lehet neki is kezdenék. Hát igen amit hoz magával olaj hűtőfolyadek akkor már gyertyák is hengerfej csavarok összes tömítés... Plusz síkoltatás nyomásproba. Termosztátot 2 éve cseréltem akkor azt hittem csak annyi baja volt, nem is vettem észre rajta semmit, de mostmár mindig tele nyomja a tágulási tartályt hűtő folyadékkal. Vettem egy olcsóbb CO2 teszter és sajnos nem maradt kék a folyadék.  

Ez a fajta könyv mennyire részletes, ismered esetleg? 

https://marotikonyvker.hu/suzuki-wagon-r-2000-tol-javitasi-konyv.html

Előzmény: Wagnrsx7 (36323)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.06.26 0 1 36323

Szia.

Nagyjából 10.000-ből kijön a tömítés.

Meg, amit hoz magával.

Ha magadnak csinálod, akkor tudod kontrollálni.

A vezérlés szett meg már 35-től is van hozzá.

Előzmény: zotyax (36322)
zotyax Creative Commons License 2026.06.25 0 0 36322

Üdv Mindenkinek! 

Volt mostanában valakinek hengerfej tömítés cseréje? Mibe kerül most egy ilyen mindennel együtt? Meg megérett már egy vezérlés csere is ha már szét van bontva.

Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.06.18 0 0 36321

Szia.

Kikéne azt olvastatni első körön, addig lutri az egész.

Elég régóta vergődtem egy G13BB hasonló problémájával.

Az is kilett olvastatva, legalább 3 szor.

Vagy 4 visszatérő hibaüzenettel..

Jó, bontottra, de kilett cserélve minden, csak a hiba maradt.

Most berágtam és széthúzgáltam az összes motortéri csatlakozót, a legkisebbtől a legnagyobbig, féktisztító, WD40 és többszöri szét és összedugás, féktisztító, végül szilikonzsírba fojtva a az összes.

Láss csodát, csak a vezérműtengely jeladója maradt a listában a kiolvasáskor.

Tudom én, hogy vízvédett minden csatlakozó, de valahogy pl az akksi mellett az a nagy benga csatlakozó mégis nedves volt belül, meg kicsit zöld is..

De ilyen néha előkerülő problémát már okozott a főtengely jeladója is.

Megállt a víz a burkolatában, aztán amíg ki nem száradt, időnként bebolondult.

Előzmény: GaborBear (36320)
GaborBear Creative Commons License 2026.06.16 0 0 36320

Sziasztok márkatársak! Segítsetek PLS..

A delikvens egy 2003 1.0 Wagon R+

Hibajelenség, már régebben jelentkezett, hogy egyszercsak fogta magát és leállt az autó alapjáraton. Aztán elmúlt, majd pár hónapra rá megint csinálta. Egyre gyakrabban jött ez a hiba. Most egy évvel később ott tartok, hogy egy akkulemerülés után amikor az alapjáratot akartam állítani (szokásos pedál nélküli indítás, semmi fogyasztó, így járatni melegedésig), akkor amikor a hideg motor elérte az üzemi hőmérsékletét, és felkapcsoltam a lámpát, ventit, rádiót ... Egyszercsak, kb 10 másodpercre rá leállt. Ekkor még nehezen de beindítható volt. Majd hamarosan megint leállt. Aztán már nem is indult... Gyertyák elosztófedél, rotor cserélve volt, a hibajelenség megmaradt ... Jól sejtem hogy a következő lépés az injektor, meg a gyújtásjeladó ellenőrzése lenne? vagy ez már nem otthoni barkács szint? Egyáltalán a kettő közül ki lehet választani hogy konkrétan melyiknek lehet baja? Elég drága cucc, és nem tudom visszavihetem-e hogy "bocs de nem ez volt a baj" ... Esetleg más ötlet? 

Előre is köszi hogy egyáltalán elolvastál ...

Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.04.23 0 1 36319

Azért, csak óvatosan, mert a golyó is szeret letörni az öregebb motorok tengelyéről..

Előzmény: ladawagon (36318)
ladawagon Creative Commons License 2026.04.23 0 0 36318

Köszönöm szépen kolléga, így már bátrabban próbálkozok.

Előzmény: Wagnrsx7 (36317)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.04.23 0 1 36317

Szia.

A Wagonnál az egy vicces dolog, mert amíg más autókban általában egy rugó is van, vagy a motor szárán, vagy a foncsort húzza ellenkező irányban egy rugó, addig nekünk az jutott, hogy a tengely végén van egy gömb, amit be /ki/ kell akasztani szereléskor.

A másik vicces része, hogy rendszeresen összekavarják az évjáratot és az Agilákban használttal.

2004 /?/ig nekünk 5mm-es a gömb a rúd végén, utána és az Agilákban meg talán 7 mm.

Eleve a kiszerelésnél, ha már elfordítottad a motort, akkor az égő irányában kell feszíteni, hogy kitudd akasztani.

Visszafelé meg...kell mégegy kéz, amelyik a foncsort az égő foglalatánál megfogva úgy legalsó állás irányában feszíti, közben bekell akasztani a gömböt és csak aztán visszaforgatni a motort a bajonett zárban.

Ha sikerült, akkor nem fog a foncsor mocorogni, csak ha már a motor tolja.

Előzmény: ladawagon (36316)
ladawagon Creative Commons License 2026.04.22 0 0 36316

Jó napot márkatársak!

Cserélt valaki közületek fényszóró magasságállító motort?

A jobb oldali nem működik és ki szeretném cserélni, de nem tudom hogyan kezdjek hozzá.
Köszönöm!

AndrewBlase Creative Commons License 2026.04.09 0 0 36315

Üdv!

Rég jártam erre, mivel a szeretett Wagon R+ gtk-os lett.
Kerülgetem a felnire szerelt nyári gumijait, ha valakit érdekel, jelképes összegért odaadom. 

A 2+1 (felni nélküli) gumi 2 szezont futott, a másik 2 mindössze 2 hónapot. (Defekt miatt lett cserélve) Végig garázsban tárolt kerekek.

Képek elérhetőek itt: https://photos.app.goo.gl/HZ9vEUyeAgyisv386

+36harminc39negyvennégy578, attila.balazs.34kukacgmail[pont]com

Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.03.04 0 0 36314
Előzmény: Wagnrsx7 (36313)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.03.04 0 0 36313

Tökéletesen leírtad a megoldást is, meg a probléma gyökerét is...

Én nem,de nejem a webdizájnal kapcsolatban esetenként kérdez tőle..

Sosem hittem, hogy rajtam kívül lenne bármi, ami feltudja olyan szinten forralni az agyát...

Hát, az AI-nak gyakran sikerül...:-p

Egy kedves ögyfélnek olyan óhaja volt, hogy neki a honlapja 97Ft-nál felfelé kerekítsen, mert az neki úgy jó...sz@rni rá, hogy ettől beborul az agyába a számlázz.hu és társai..

Végülis, minden ellenérzése ellenére megpróbálta a dolgot, AI válaszolt... De cseszd meg, a megoldásod borítja az egészet a 14210-es sortól kiakad minden, omlik a weblap, a szerver.

Igazad van. Hibás megoldás. megoldjuk máshogy.

Ritkán csattan a laptop teteje......

A legnagyobb baj ezzel az AI-val az, hogy pokolian gyerekcipőben jár, /inkább totyogóban/, mégis szentírásnak veszik sokan.

Pedig még csak a rácsos ágyban áll a rácsba kapaszkodva és üvölt....

Jó, ennyi idő alatt túlzás lenne elvárni, hogy az Enciklopédia galaktikát fejből tudja...

Megtörtént....

Laikus Lajoska megvette élete verdáját, egy óvatlan pillanatban kitalálta Lelkes Pisti cimborájával, hogy nemtudni a pontos előéletet, vezérműláncot kell cserélni...

A Pisti meg tudja, hisz ugyanilyen autója van...

/mondjuk, olyan apróság már kit érdekel, hogy az övé dízel, ez meg benzines../

Lajoska bevásárolt a haverja tanácsaival ellátva, persze nem a bárdiban, vagy olyan helyen,ahol kértek volna motorkódot...

Egy szépnek induló vasárnap reggel nekiesett Pistikével meg az AI-val felfegyverkezve, még akkor sem lett nekik kettőjüknek sem gyanús semmi, mikor már a láncvezetőről értekezett az AI, ebben a csodaverdában meg csak szíjfeszítőt találtak...

Délutánra már olajnyomás sem volt, mert ezek...szedtek le és ki mindent, amire rámutatott őszentsége..

Valamikor este 8 táján már nagyon unhatták a dolgot, mert úgy döntöttek, hogy meglesz az az olajnyomás, ha kimennek a verdával egyet kerülni....mert ugye olajcsere után sem azonnal van meg az olajnyomás...

200 méterre jutottak...ott csattant el az egyik hajtókar...

Reggel meg apuci rugdosott odébb egy ostoba kinézetű csavart, mert útban volt a padlón..

Az egyik olajcsatorna záródugó volt az....

Csak erre az esetre érvényesen...

Akinek a lakáskulcs is rosszul áll a kezében, azon nem segít az AI sem....

Kéne az AI-hoz is az, hogy jól kérdezzen az ember..

Meg, ahogy egy mesterem mondta anno...

A baj azokkal van, akik teljesen laikusak, meg azokkal, akik azt hiszik, hogy már tudják.

Előzmény: Landsmann_ (36312)
Landsmann_ Creative Commons License 2026.03.03 0 0 36312

A válaszait kétkedve kell fogadni, mert valóban szokott hülyeségeket válaszolni. Keresztkérdésekkel "sarokba lehet szorítani". Azaz kiszedni belőle az igazat. Néha egyébként meglepően jó válaszokat is tud adni műszaki kérdésben. Múltkor rádióvételi témában diskuráltam vele és adott jó ötletet, ami be is vált. Műszakilag megalapozott volt a válasza és a közölt adatok (koaxkábel hossz) is helyesek voltak. Persze ehhez mindent tudnia kellett. Kábel hossza, típusa, antennaközösítő, antennák típusa. Az egy kérdésre adott válasza nem feltétlen pontos, főleg ha a kérdés is rosszuil van feltéve. Leginkább olyan kérdésben ad pontos választ, ami számítási feladatokból áll, hiszen az adott témában pontos szakirodalom van. Például antennaméretezés, stb.

Előzmény: Wagnrsx7 (36311)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.03.03 0 0 36311

ÖÖö...izé...

https://www.vezess.hu/vezetunk/2026/03/02/szerelo-helyett-jo-lehet-a-mesterseges-intelligencia-a-szakember-ova-int/

A napokban poénból beírtam neki a Skoda Favorit egy jellegzetes baját...

Hát...érdekes volt olvasni, hogy abban is főtengely, vezérműtengely jeladókat akart cseréltetni, aztán gyertyákat és kábeleket, vákuum rendszer csöveket, /mondjuk ebben sokat nem nyúlt mellé/, vezérműlánc és kerekek ellenőrzése.

Akkor csaptam rá az ajtót, amikor a befecskendező rendszerről kezdett süketelni meg a katalizátorról...

Lévén egy rém egyszerű, sima gyújtáselosztós/karburátoros autóról van szó..se jeladók, se befecskendező, se katalizátor környéki lambdaszonda.

Azt már nem árultam el neki, hogy egy olyan gondról van szó, ami az elállítódott és/vagy megpiszkált karburátorokkal jelentkezik, amit házi módszerekkel nem lehet kiküszöbölni.

aki látta már a verda 370 oldalas kézikönyvét, az tudja, hogy 110 vagy 140 oldal foglalkozik a karburátor beszabályzásával, vákuummérő, és oszcilloszkóp segítségével.

Jópár évig Skotkodáztam, olyan elvetemülttel nem találkoztam, aki otthon belepiszkált volna a karburátorába, legalábbis javító céllal egyáltalán nem..:-P

Olyat meg pláne nem, aki sikerrel járt volna. elég sokan vettek újat, vagy inkább bontottat a probléma miatt.

Aztán egy idő után lecserélték a /talán Póló/ rendszerére, amit tévesen Volkswagen motorosnak említettek.

Jó poén ez az AI...

Előzmény: Vappali (36282)
Vappali Creative Commons License 2026.02.22 0 0 36310

Jajjjj Ady liget... Oda vonultam ~89-ben.

A kétütemi móka kimaradt az életemből. 

Előzmény: Wagnrsx7 (36309)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.02.21 0 0 36309

Anno  Wartburg/Trabant-oknál viszonylag sűrűn jelentkezett a gond, hogy a hengerfejből kijött a menet a gyertyával.

Wartburgoknál esetenként a menet közbeni gyertyarepülés...

/mentünk cimbivel Ady-ligetbe katonai esküre, valahol Monor környékén egy előzésnél jókora pukk, autó kicsit megtorpan, motorháztetön enyhe dudor kifelé, cimbi megáll, géptető felnyit, machinál, motor jár, káromkodás.. Géptető lecsap, beül..

Nah, akkor Trabanttal megyünk tovább.. Gyertya+kábel ülés alá dob... Goo /

Boltban drága volt / francokat.. az esztergályos a műhelyben egy kétdekásért maroknyit csinált rézből.. :-P /

De volt még az én tulajdonomban is olyan Trabantautó-szárnyas csikó, aminek az eredeti gyertyája M18-as volt /P75 Sachenring/

Nyilván, az tömör réz/bronz volt, meg kétütemű, ami olajba fürdet mindent, de sosem volt olyan gondunk, hogy valamit megevett volna.

A vas hengerfejről meg már a Ford is leszokott szerintem ezer éve..

Előzmény: Vappali (36308)
Vappali Creative Commons License 2026.02.21 0 0 36308

Vagyis nagy problémát nem csináltam, hogy egy kis Mannol 9896 pasztát kentem a gyertya menetre. :D

Előzmény: Wagnrsx7 (36307)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.02.21 0 0 36307

Hálistennek, olyan bántóan nagy választék nincs a nem alu hengerfejekből...

Gratula!

Előzmény: Vappali (36306)
Vappali Creative Commons License 2026.02.21 0 0 36306

Na csak eljutottam oda hogy a mai napon kicseréltem a gyertyát. Nagy előkészület, aztán tök könnyen kijött. Mit ne mondjak, az elektróda hézag nagysága hagy némi kívánnivalót maga mögött. Kárpótlásként iridium gyertyát kapott. A menetre kentem egy kis réz pasztát. Bar haver szerint nem lett volna szabad az aluhengerfej miatt. Ez már így maradt. 

Vissza is jött az a keresett negyed lőerő. :D

Előzmény: Vappali (36294)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.02.15 0 0 36305

Hát...kb érdemes elgondolkodni, hogy mire legközelebb leszeded, akkor valami vékony vásznas gumiból vágni alá valamit, vagy pl autóponyvából két réteget.

Vagy tektória nélkül FBS-be fojtani:-P

Előzmény: mosogep-szerelo (36304)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2026.02.15 0 0 36304

Lepattintottam a takaró műanyagot, körbekentem gumiámmal, sajnos csak az volt itthon, szép fehér :))) de ideiglenesen jó lesz! Ha pillanatnyilag meggátoltam a víz útját, elégedett leszek.

Tavasszal szétszedem rendesen kikenem szintelen anyaggal!

Ja' a gumilemez-szigetelés porlik, nem csoda 24. éves a kis Wagon! De megy! :))) Mindennapos használatban van! 

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Wagnrsx7 (36303)
Wagnrsx7 Creative Commons License 2026.02.15 0 0 36303

Néha elég az adott lefogatást felvenni és elvileg kijön alól a a gumialátét.

Mondjuk, ilyen mértékű lazaságot csak Fiatoknál tapasztaltam eddig.

Előzmény: mosogep-szerelo (36302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!