"Debrecenben és Fehérváron nem akarják felfogni, hogy semmi különös nem történt/történik, csak egyszerűen végére értünk a Gyűrűk Urának, az orkok, hobbitok, buzitündék meg a vidéki lakógödrök egyéb torzonborz népeinek az ideje lejárt, és a Király visszatért. " /Nem fog lefeküdni, James/
Kele irt is Otvosrol, bar most egy kicsit osszefuggestelenul, de a lenyeg kiolvashato
""Ötvös kiválásával a robusztusságát vesztette el a Fradi középpályája" - hangzik a verdikt, nekem meg eszembe jut a tegnap fölvett Ziccer arról, hogyan hajlik a narratíva idehaza többnyire úgy, mint a nád, függetlenül a valóságtól. Tény 1: a Ferencváros középpályását a félidőben sérülés miatt le kellett cserélni. Tény 2: a Fradi 0-1-es vezetésről, a felszínen reménykeltőnek látszó első 45 perc után a folytatásban összecsuklott a Qarabag elleni BL-selejtező odavágóján, és végül 3-1-re kikapott hazai pályán.De tényleg a robusztusság hiányzott?Intő jel volt, hogy már a fordulás előtti beszélgetésben fölmerült: Ötvos személyében _mélységi irányítóját_(!!!) vesztette el a Ferencváros. Még bizonyíték is akadt, mondván az előző szezonban senki nem passzolt az NB I-ből nála többször a támadóharmadba. Hmm, meggyőző, nemdebár? Milyen kár, hogya) Ötvös az előző szezon jelentékeny részében - játékpercei több mint kétharmadában - védőt játszott;b) a Paks finoman szólva nem a mélységi építkezéseiről volt híres a tavalyi idényben - mondjuk úgy, hogy alkalmazott játékukat valószínűleg sokkal szemléletesebben írná le a klasszikussá nemesült "baszdelőre" jelző.Persze van tovább is. Ötvös a Qarabag elleni első félidőt 20 labdaérintéssel és 14 pontos passzal zárta. Mélységi irányító? Hagyjuk is. Térjünk inkább vissza a robosztussághoz: nos, a Ferencváros az első 45 percben a földön 54%-át, a levegőben pedig 72%-át nyerte meg a párharcoknak, volt összesen 7 sikeres szerelésük (57%-os hatásfokkal), és 24 szabad labdát szedtek össze (ebből 9-et a középső harmadban). Ha a robusztusság elillant, ezek a számok nyilván kivétel nélkül jelentősen beszakadtak a második félidőre - gondolnánk mi, laikusok, de a helyzet (hogy mégis mik vannak?) történetesen nem ez. Nagyon nem. A párharcerősség és -volumen is szinten maradt (53% a földön, 69% a levegőben);a sikeres szerelések száma lényegében stagnált (6), a hatásfokuk pedig egyenesen javult (66,7%);és nagyjából ugyanannyi szabad labdát sikerült fölszedni (23), arányaiban ráadásul többször a középső harmadban (10), mint Ötvös sérülése előtt.Igen, tudom, ezer és egyféle dolog magyarázhatja ezeket a számokat, 1-2, majd pláne 1-3 után nyilván megváltozott a játék dinamikája is a game state miatt - értsd: a Qarabag visszaállt, a Fradi pedig nyomott, mint kezdő testépítő a kínpadon -, de a lényeg azért nehezen tagadható: robosztusságbeli visszaesést, a megnyert párharcok számának beszakadását, egyáltalán, a játék fizikális részében történő bármilyen orkántos változást finoman szólva is nehéz leszűrni a rendelkezésre álló objektív adatok alapján.Más kérdés, hogy Ötvös kiválásával a Fradinak nem maradt klasszikus hatosa, vagyis - jobb híján - Tóth Alexnek kellett egy sorral hátrébb mozognia a pálya tengelyében, ami borított egy csomó dominót: - a Fradi presszingje kevésbé volt hatékony (a Qarabag néggyel kevesebb labdát vesztett a saját védőharmadában, és majdnem másfélszer annyi passzt juttatott el a támadóharmadba), mint az első félidőben);- Tóth vertikális befutásainak, okos labda nélküli elmozgásainak hiányában kevesebb volt a pontos hosszú passz, következésképp kevesebb időre és a pálya értéktelenebb területein tudta csak megtartani a labdát a Fradi;- talán emiatt is, de jobb híján a beadások száma négyszereződött meg, miközben a csapat 25%-kal kevesebb passzt tudott eljuttatni a Qarabag védőharmadába az első 45 perchez képest.Nem mondom tovább, pedig lehetne, de talán ennyiből is látszik: a nagydarab, magas, erős játékos nem mindig a robusztussága miatt fontos, illetve persze amiatt is az lehet, de a játék ma már jóval bonyolultabb annál, mint hogy blőd, felszínes közhelyekkel meg lehessen úszni az érdemi értelmezését. Ez utóbbihoz olykor nem árt, ha az embernek vannak adatai is - hiszen így hihetőbb, erősebb az érvelés, látványosabb a megfesteni, elmagyarázni kívánt eseménysor -, de végül mindig a játék egészét, az egyes játékosok közötti dinamikus kapcsolatokat, a játékelemek egymásra gyakorolt hatását, a folyamatok összességét kell megpróbálnunk láttatni. Már persze, ha tényleg érteni akarjuk, mi történik a pályán, és miért fordulhat elő, hogy a magyar bajnok 1-0-s félidei vezetésről 3-1-re kikap a szezon számára talán legfontosabb mérkőzésén."
Maigát nem vágtam, a szerkezetváltást is említettem tegnap - Zacha nem 1v1 pótlásnak jött - én úgy látom, Cissé lett volna a leghelyesebb döntés Ötvös helyére.
Keita kapcsán teljesen egyetértek, vissza kell küldeni.
Abu Fani meg gondolom a saját kondijához képest is visszább esett, mivel úgy volt, hogy elmegy és el akarták kerülni a sérülését. így a közeljövőben neki vissza kell tornáznia magát versenysúlyra. gyanítom, sokáig nem edzett
Nézd meg a tegnapi tippemet, nem vártam győzelmet. Sőt, titkon vereségre számítottam, és leginkább az zavar, hogy nem mertem fogadni magunk ellen, mert így se győzelem, se pénz.
A gond inkább az, hogy egy ilyen csapat ellen nem sikerül bejutni a BL-be. Anno a Young Boys elleni kiesés még érthető volt (bár az odavágóból többet kellett volna kihozni), előtte a Zagreb elleni 0:4-et is jogosan kaptuk. Ezt a kiesést leginkább a 2004-es Prágához hasonlítanám, ráadásul ott még képesek voltunk nyerni idehaza.
De ha Azerbajdzsán jobban tud csapatot építeni, mint Magyarország, akkor ez van. A nagycsapatoknak meg jó utazgatást Madridból, Londonból, Párizsból Bakuba és nem Budapestre.
Kubatov urunknak van egy terve,pontosabban álma,európai kupát nyerni ezzel a csapattal,néhány éven belül.(Nem összekeverendő az ULM következo bajnokságával!)
De ehhez több minden is kellene!Pölő egy Qarabaq szintű csapatot oda-vissza leverni.
Egy edző,aki ismeri játékosait,nem hagyja őket szenvedni mondjuk a középpályán.mikor
Keita, Levi, Cadu a kispadon csak néznek ki a fejükből.
Nagyon csalódott vagyok és nem hinném,hogy jövő szerdán sokkal jobb lesz.
Maiga sérült, a keretben sem volt. Cadu szélsővédő, Cisse nem emlékszem, hogy nálunk játszott volna valaha 6-ost. Zachariassen-t egyébként nem Ötvös posztjára hozta be, hanem Tóth lépett vissza Kanikovszki mellé és a norvég játszott feljebb, ott ahol az első félidőben Alex kitűnő volt, de jobb híján őt kellett hátrébb mozgatni.
Ami ugye itt a fő probléma, hogy a keretben van az NB1 legjobban fizetett játékosa, Keita személyében, aki egy ilyen meccsen nem használható. Látjuk is az NB1-ben egyébként hogy miért nem. És ezt kurvára nem kérdezi meg senki Hajnal Tomitól, hogy ez miként lehet, hogy magasan a legnagyobb bért egy olyan játékosnak fizetjük, aki az év legfontosabb meccsén nem pályán tartható.
Az meg a másik ugye, hogy ezen a poszton szintén a fizetési listánkon van még Abu Fani is, akit úgy döntöttünk, hogy szintén nem használunk, függetlenül attól hogy fizetjük a bérét a mai napig, mert eladni sem sikerült még.
Így van az, hogy végül Zachariassen száll be egy, az egész szezont alapjában meghatározó meccsen, amikor kulcsposzton sérülés van. Kicsit luxi ez így. A fentieknek felelőse nincs nyilván.
Olyanok a hozzászólások, mint amikor valaki részeg volt és másnap reggel kijózanodik. A bolgár meccs után tényleg beleélték magokat a BL részvételbe. Hát nem megy.
Tóth A. szerintem is jó kis játékos, de rengeteg labdát elszórt - tiszta, kemény szerelések után többször előfordult, hogy felnézett, és lazán odabelsőzte egy azerihez. Mondjuk nyilván ezt könnyebb a későbbiekben kijavítani.
A válogatot szempontjából örülök, hogy a Fradi magyarjai jól játszanak.
Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a lomha védőink arra feltétlenül jók, hogy elfejeljék a beadásokat, az a része szerintem jól működik. A gond az 1 vs 1-nél van, ott sajnos beforgattak minket a Qarabaq gyors, mozgékony, és jól cselező játékosai.
Az Ötvös - Zacsi cserét senki nem értette. Van egy, a szerelésekben rendkívül hatékony, fiatal srác, aki helyett behozunk egy KP-st, aki kb 1,5 éve semmit nem tud hozzátenni a játékunkhoz, és már rég nem lenne szabad a keretben lennie, max itthon. Amikor ott van Maiga, Cadu, Cisse. Cisse ráadásul játszott, ismeri a posztot.
Erre rá 10-15 percre behozza Cissét. Szerintem belátta a (majdnem hogy) végzetes hibáját Keane.
Ami nagyon tetszett, az a lelkes játék az 1. félidőben, hatékony letámadás már az ellenfé 16-osa környékén, amiből rendre veszélyes szitukat tudtunk teremteni.
Tetszik még ahogy Szalai fejlődik. Vannak hibák, de jó a srác.
Makreckis is jó volt, és most nem szállt el az agya.
Aztán Alex, aki szerintem a Fradi legjobbja. Magyarként. nem kis doog
Három lajhár lassú védővel álltunk fel a felépítésükből adódó gyors azeriek ellen. Cissé nincs csúcsformában, de padoztatását nem értem. Ötvös sérülésére annyi volt a szakma válasza, hogy menjen be Zakariás. Hát ő a küzdeni tudása mellett sok mindent már nem tud hozzátenni. Közben padon várakozik Keita, Levi, Cadu. Előbbi kettő a játékminőség javítására alkalmas játékos volna. Varga kapott eleget, de cseréjét nem értettem. Feltételezem, hogy 90 percet tudna játszani. Bárhol, bármikor benne van a gól.
Megérdemelten győztek az azeriek, kb. azzal a játékkal vertek meg amivel legutóbb is. Gyorsak, teszik veszik. Hátul láthatóan nincsenek kész, ez lehet kint az esélyünk. Vezetni fogunk kint is a félidőben, kérdés milyen lesz a végjáték.
BL 0 pont nem tudom kell e, EL is nehéz menet lesz.
Az elso felidoben tartottuk magunkat, egy szep lovesbol gol lett, de akkor is latszott, hogy jobbak. Egyenileg is, csapatjatekban is, a 2.felidoben le is simàztàk.
Ennyivel elorebb jarnak, rurtinosabbak, realis sajnos az eredmeny.
Az fajo, hogy ennel csak rosszabb sorsolas lehetett volna, ez az àlom nagyon messze van.
Azonban semmi baj, EL lesz ugy, hogy mèg 4M penz is beesett, a tavalyira kell torekedni, minel tobb pontot gyujteni. Kb ott van a csapat, ahova valo, szakmailag nincs ezzel gond.
Nyilvan meg kell probalni a visszavagon, de ott is sima vereseg a papirforma.
Tottenhamtól 3:0-s zakó Londonban. Budapesten ugyanez 1:2, mondjuk azt, hogy reális.
Malmőtől hazai pályán kikaptak 1:2-re. Itthon 4:1-re vertük őket, ebben jobbak voltunk.
Továbbá kikaptak még otthon az Ajaxtól, Steaua utódtól, Lyontól. Idegenben az Olympiacostól simán és az Elfsborgtól, nyertek a Bodo ellen.
Nehéz sorsolás volt az övék, de a miénk is. Fene tudja, mi van ezekkel. Lehet olyan kétarcúak, mint mi, csak valahogy mindig előttünk járnak, kivéve persze ősszel.