Keresés

Részletes keresés

Tonio 2.0 Creative Commons License 5 órája 0 0 42106

Mindkétszer Kutya Párt, vagy félreértettelek?

Előzmény: Fatboy Slim (42105)
Fatboy Slim Creative Commons License 5 órája 0 0 42105

Ez az, ami 2026-ben egy magat rendszervaltonak tarto embernek tilos. mindket helyre 1 part kell keruljon, senki az oellenzek partjaibol egyik szavazason sem

Előzmény: Tonio 2.0 (42096)
Tonio 2.0 Creative Commons License 5 órája 0 0 42104

Hát azt meglátjuk.

A Fidesz mögül talán elpártoltak 2010 után, amikor visszaéltek a 2/3-dal? 16 éve 2/3 van (talán egy rövidebb megszakítás volt a második ciklusban).

Miért lenne egy átlag Tisza-szavazó kritikusabb a pártjával?

Nem nagyon hiszek ebben, mert ehhez tudatos polgárság kellene, ami nincs.

Másrészt valakinek nagy felhatalmazást adok, majd utána ha úgy is gondolom, hogy nem ilyen lovat akartam, akkor vajon milyen eszközeim vannak?

Várnom kell 4 évet.

De addigra mindenhová beültetik a saját embereiket és mindent leuralnak, így az eszközeim korlátozottak.

Eleve egy választópolgár mit tud tenni azon kívül, hogy 4 évente választ?

OK, lehet népszavazást kezdeményezni (ami vagy átmegy, vagy nem...), meg hát a tömegtüntetések.

De itt megint oda lyukadunk ki, hogy ehhez erős civil társadalom kellene és polgári öntudat.

Ezt én nem látom, a 40 év szocializmus, a 16 - vagy ki tudja, hány - év NER, meg az örökké tartó feudalizmus ezen nem segített. Erre mondaná Szűcs Jenő, hogy megkésett és csökevényes polgárosodás... Ha egyáltalán.

Előzmény: Doll, a stílusteremtő (42103)
Doll, a stílusteremtő Creative Commons License 6 órája 0 0 42103

Másrészt ha a JELENLEGI választási rendszerben a Tisza 2/3-ot kap, akkor mi érdeke fűződne ahhoz, hogy ezt átalakítsa?

Hát az, hogy a kritikus tömeg rögötn elpártol mögüle.

Én nem akarok kormánypárti szavazó lenni, egy esetleges Tisza Párt alkotta kormány esetén, maradok ellenzéki, mert csak így lehet megakadályozni, hogy még egyszer túlhatalma legyen egy kormánynak

Előzmény: Tonio 2.0 (42098)
Tonio 2.0 Creative Commons License 7 órája 0 0 42102

Politikusok ígérete szart se ér.

Egyébként most is azt mondta, hogy nem ez a legfontosabb kérdés.

Lehet, arányosabbá tennék valamivel, lehet, nem, de ehhez eleve 2/3 kellene.

Előzmény: pfffffffff (42100)
Pateusserieux Creative Commons License 1 napja -1 0 42101

Jéghoki helyett koncert? Vagy átért?

pfffffffff Creative Commons License 2 napja -1 0 42100

Nem érdeke, hanem ígérete, hogy egy normálisabb irányba alakítják át.

A DK meg az ingyenélő gecik szinonímája. Egyszerűen hírmondó se maradjon utánuk. Azt én értem, h miért akarnak a parlamentben maradni. Csak nem tudom elfogadni. Szarik rá, hogyan fognak a jövőben megélni. Nagy szerepük van abban, hogy a Fidesz ilyen métellyé vált, viseljék csak a következményeit az elmúlt 16 évnek.

Előzmény: Tonio 2.0 (42098)
pfffffffff Creative Commons License 2 napja -1 0 42099

Ezt nem én állítom, hanem a választási rendszerek szakértője mondta.

Előzmény: sergiototta (42095)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2 napja -1 1 42098

Bocs, de egyrészt a választási rendszer átalakításához 2/3 kell..

Másrészt ha a JELENLEGI választási rendszerben a Tisza 2/3-ot kap, akkor mi érdeke fűződne ahhoz, hogy ezt átalakítsa?

Aki visszalép, azért teszi, mert kiöregedett, elment a kedve az egészről, esélytelen, vagy pedig beígértek neki valamilyen pozíciót egy esetleges Tisza kormányban, vagy legalábbis ezt akarja, erre ácsingózik.

Senkinek se lehet megtiltani, hogy küzdjön.

Régen is mindig volt egy fő bűnös, Schiffer András, a Kutya Párt, mindig okoltak valakit, aki kilógott a sorból.

Ha bejutnak, például a DK, és meglesz még 4 évig a tuti parlamenti hely, akkor ezzel együtt fognak tudni élni.

Ha meg nem jutnak be, azzal úgy is végük van, akkor meg már mindegy nekik, hogy még a vereséget is a nyakukba varrják.

Előzmény: pfffffffff (42093)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2 napja -1 2 42097

Vitézy-re akkor is le fogok szavazni, ha legközelebb a Tisza támogatásával indul (ami most elég valószínűnek tűnik).

Előzmény: Tonio 2.0 (42096)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2 napja -1 1 42096

Te nem értesz alapvető logikai összefüggéseket.

Aki pl a Mi Hazánkra szavaz LISTÁN, még szavazhat a Fideszre egyéniben. Akkor ő mit akar? Kormányváltást?

Vagy aki anno a Jobbikra szavazott LISTÁN, még szavazhatott a Fideszre egyéniben. Akkor ő mit akart? Kormányváltást?

És ha egyéniben is MHM/Jobbikra szavazott, simán lehet, hogy preferencia szavazatot adott le rájuk, de ettől még nem volt problémája azzal, hogy marad a kormány.

Az LMP Schifferel CENTRUM pozícióban volt. Ott sem a kormányváltás volt a mögötte álló szavazók célja, hanem az ÉRTÉKVÁLASZTÁS, ahogy pl a Kutya Pártnál is (ki gondolta azt, hogy majd a Kutya Párttal fog kormányt váltani?)

A parlamenten kívüli törpe minoritásokról nem is szólva...

Az ténykérdés, hogy sokszor nem volt 50% felhatalmazás, ezzel nem vitatkozom, mivel ha ránézünk a listás eredményekre, ezt látjuk. Csak egyrészt vannak egyéni választókerületek is, ott is végig kellene nézni, hogy átlagosan mennyien szavaztak  Fideszre és az ellenzékre, másrészt abból, hogy a Fidesz mondjuk 49%-ot kapott, nem következik, hogy a többség kormányváltást akart, az meg végképp nem, hogy ez volt a fő prioritása (mert ha ez lett volna, mindenki leszavaz az összefogásra).

A Fidesznek 2010 óta komoly társadalmi felhatalmazása volt, egyedül 2014 vitatható, valamelyest, a többi már bűvészkedés a számokkal.

Ez tök független attól, hogy én kire szavaztam, de egyébként 2010-ig a Fideszre, utána 2014 Schiffer-féle LMP, 2018 néppártosodó Jobbik, 2022 Kutya Párt. Ez nem titok, itt többen már cikinek tartják, hogy a Gyurcsány-féle összefogásra szavaztak, legalább nem nagyon büszkélkedik ma már ezzel senki (a megmaradó DK-s kemény magon kívül).

Az se titok, hogy Tarlósra később is leszavaztam, meg Vitézy-re, mivel mindkettőt alkalmasabbnak tartottam (és tartom ma is) Karácsonynál.

Előzmény: sergiototta (42094)
sergiototta Creative Commons License 2 napja -1 2 42095

A választási matek sztem nem feltétlen ilyen egyszerű. Ha esetleg bejut a parlamentben a Tisza mellett egy másik párt is, az növelheti a nem fideszes többség esélyét a parlamentben. Persze nem ilyen fideszes szatelit pártokra, mint a mihazánk vagy a dk gondolok.

Váltás szempontjából egyéniben a Tiszára kell szavazni, az biztos, de listán ez nem feltétlen igaz.

Előzmény: pfffffffff (42093)
sergiototta Creative Commons License 2 napja -1 1 42094

Látom továbbra se érted azt a faék egyszerű dolgot, hogy aki nem a kormányzó pártra szavaz az változást akar. 

Értem, hogy kellemetlen, hogy az állampárti mantrával szemben nemhogy2/3-s, de sokszor még 50%-s támogatottság se volt.

Előzmény: Tonio 2.0 (42091)
pfffffffff Creative Commons License 2 napja -1 2 42093

Jelenleg azért kellene a jelenlegi szembenállóknak beállni a Tisza mögé, hogy az megkapja a felhatalmazást, hogy újra korrekt választási rendszert alkosson.

A fidesz magára írt választási rendszere persze demokratikus, de semmilyen konszenzuson nem alapul. Arra lett kitalálva, h nyugodtan induljon mindenki, rájuk lehetőség szerint egyenlő arányban szavazzanak, ők meg mindig nyernek. De ezt nyilván tudod. Ezzel pedig akárhogy is, az ország nagyobbik felét becsapták. Hisz a 2/3ad jóval közelebb van az 1/3hoz, de az 51 %ot se nagyon veri.

Tehát az a stratégia sokkal szimpatikusabb, amit az amúgy sem bejutók tesznek, h akkor kimondva beállnak a legerősebb mögé (amit a szavazók egyébként nagy részben már megtettek), és bíznak abban, h ez nem hiába való.

Klára és a DK megy a süllyesztőbe. Ha nem lesz kormányváltás azért, mert mindenki rájuk fogja sütni, h ez miattuk van, ha meg véletlenül bejutnak a parlamentbe, akkor meg azért. Hisz velük maximum erős ellenzék képzelhető el, de kormányváltás sehogysem. Hisz amit elvisznek az ellenállás oldalán, az duplán hiányzik a Tiszának majd.

Itt továbbra is csak abban lehet bízni, h a szavazók belátják, hogy mi a cél és ahhoz mit kell tenni.

Előzmény: Tonio 2.0 (42081)
Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja -1 2 42092

Amúgy fel szokták mérni rendszeresen, hogy mennyien akarják azt, hogy menjen/maradjon a kormány, persze megint ott kötünk ki, hogy hiszünk -e ezeknek a közvélemény-kutatási eredményeknek.

https://mandiner.hu/belfold/2025/09/politikai-elemzo-magyar-peter

(Horn Gábor) Másrészt hozzátette, míg 2021-ben csak a választók 47 százaléka mondta, hogy távozzon a kormány, most ez a szám 62 százalék.

Őszintén, én most nem fogok ennek utánanézni, akit érdekel, megnézheti, melyik választás előtt ki mit mért erre a kérdésre, és aztán hogyan alakultak a választási eredmények.

Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja 0 0 42091

Persze nyilván független szemlélődőként nyilván le lehet vezetni azt is, hogy valójában, aki nem a fideszre szavazott az is a fideszt támogatta.

Én ilyet nem írtam.

Ilyet szerintem a Mosópor írt, amikor még olvastam, meg a vad DK-sok, meg a behülyített ellenzéki szavazók jelentős része, hogy aki nem az Összefogást támogatja (hanem a Kutya Pártot, vagy bárki mást, aki külön indult), az valójában a Fideszt támogatja, mert ilyen és ilyen a választási rendszer, nincs más megoldás stb. Egyébként most a Tisza mellett is hasonló érvek hangzanak el, nem tőled, de másoktól.

Akkor most el kéne dönteni, hogy aki nem a Fideszre és nem a fő kihívóra szavaz, az akkor a Fideszt támogatja, vagy kormányváltást akarna?

Szerintem egyébként kormányváltást akarna, de nem mindenáron. De sok motiváció lehet. Lehet protest szavazat, aki az egész rendszert elutasítja, s benne minden rendszerpártot (3/4 év múlva már a Tisza is a rendszer része lesz...)

De mindegy, nem akarom túlbonyolítani.

Lehet így matekozni, hogy az összes parlamenti és parlamenten kívül közepes, kicsi és törpepártokat összeadogatjuk, és akkor kijön, hogy 50% + nem a kormánypártokra szavazott.

Mindez nem számít.

A mandátumok számítanak, és ez akkor is így lesz, ha történetesen a Tisza nyer 45-49%-kal.

...

Előzmény: sergiototta (42088)
Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja -1 2 42090
solozo Creative Commons License 3 napja -1 2 42089
sergiototta Creative Commons License 3 napja -1 1 42088

Az szerintem nem túl bonyolult dolog, hogy, aki nem a kormányzó pártra szavaz az váltás szeretne.

Persze nyilván független szemlélődőként nyilván le lehet vezetni azt is, hogy valójában, aki nem a fideszre szavazott az is a fideszt támogatta. De én nem vagyok annyira független, hogy ezt meg is értsem.

Előzmény: Tonio 2.0 (42086)
solozo Creative Commons License 3 napja -1 0 42087

Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja 0 0 42086

Ez matekozás. Ha egy párt be sem jut, akkor aki arra a pártra szavazott, annak a szavazata elveszik (illetve felosztják azok között, akik bejutottak), ez a világon mindenhol így van.

2014 mondjuk érdekes, mert ott a többi parlamenti pártra leadott szavazat összege magasabb volt, mint a Fideszé. Ez azért is vicces, mert az volt a legjobb ciklusuk, utána csak rosszabb jött. De ott is bonyolult, hogy egy "se egyik, se másik" Schiffer-féle LMP szavazó valójában mit akart? Akart kormányváltást? Elvileg igen, de annyira nem, hogy leszavazzon a baloldali összefogásra. A jobbikos mit akart? Akart kormányváltást? Elvileg igen, de olyan nagyon azért nem, hogy a baloldallal közösködjön...

Lehet persze matekozni, akár azt is kihozhatjuk, hogy a többség nem akarta Trumpot, mert hát ha összeadjuk a demokrata, zöld, libertárius, független jelöltre leadott szavazatot, akkor az együtt több volt. És akkor mi van?.. (2016-ban amúgy úgy nyert Trump, hogy a popular vote-on Clintonné kb 3 milliónyival több szavazatot kapott - az sem számított semmit.)

Előzmény: sergiototta (42076)
Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja 0 1 42085

És mi ezzel a gond, továbbra is képviselők akarnak lenni, mivel a piacon eladható életképes tudásuk nincs, a versenyszférában éhen halnának (tisztelet a kivételnek).

Csak azt nem látom, hogy az új ellenzékben majd kik lesznek, és ők miért lesznek jobbak, egyelőre a nevüket sem ismerjük, tehát ezeket a képviselőket random ismeretlen emberekre cseréljük.

Mondjuk lehet, hogy ennél a felhozatalnál a random műkedvelő is jobb, ez majd kiderül, ez egyelőre Rózsa Györggyel szólva zsákba macska.

Előzmény: Fatboy Slim (42084)
Fatboy Slim Creative Commons License 3 napja -1 0 42084

itt most szó nincs és nem is szabad essék demokrációról egy olyan helyen és egy olyan választási rendszer kapcsán, ami van. az óellenzék szándéknyilatkozata a lényeg: akarja-e, hogy a fidesz bérlistáján maradjanak és megkapják a zsíros fizujukat továbbra is a meglévő pozícióikkal, vagy tényleg akarják-e a váltást. 

azóta nincs dilemma, a DK jelezte, hogy indul, a Mi Hazánknak meg már megvan mind a 106 jelöltje

Előzmény: Tonio 2.0 (42081)
Fatboy Slim Creative Commons License 3 napja -1 0 42083

ja ja, vmi 3.06M lett a vege

Előzmény: Tonio 2.0 (42082)
Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja 0 2 42082

Ez a belföldi szavazatszám.

Ehhez jött még a Fidesznél 251 ezer határon túli szavazat.

A többieknél elhanyagolható.

Előzmény: Pac (42077)
Tonio 2.0 Creative Commons License 3 napja 0 1 42081

Azért ez a "mindenki lépjen vissza, aki nem a Tisza" elég érdekes demokrácia felfogásra utal.

Tudom, erre valaki azt mondja, hogy nincs demokrácia. De ha nincs demokrácia, miért indul bárki a választásokon? Ha nincs demokrácia, hogy lehet reménykedni a Tisza (vagy a Fideszen kívül bárki más) győzelmében?

Egyébként a Mi Hazánkos miért szavazna át a Tiszára? Nagy része szerintem el sem menne, de előbb szavazna a Fideszre.

Elkötelezett DK-s (aki még mindig kitart) sem feltétlenül szavazna le a Tiszára.

A Kutya Párti meg protest szavazat. Nagy rész otthon maradna, ha nem indulnak (vagy érvénytelenül szavazna).

Ez már 2022-ben is kiderült, hogy nem lehet így, mechanikusan összeadogatni a különböző pártokra érkező szavazatokat.

Volt csodálkozás, hogy a Jobbik szavazók jelentős része elpárolgott, és nem szavazott le a (döntően) baloldali és liberális pártokból álló összefogásra. Bár utólag nem tudom, ezen mi volt a meglepő.

Részvétel: legutóbb 70% fölött volt. Ennél magasabb talán a 2002-es 2. forduló volt, az se sokkal.

Mindig van egy kb 30%-os réteg, aki soha, semmilyen választásra nem megy el.

De a 70%-ból is van egy jelentős réteg, aki csak azért megy el, mert fizetnek neki (korábban a szocik, később a Fidesz).

Előzmény: Fatboy Slim (42080)
Fatboy Slim Creative Commons License 3 napja -1 0 42080

Olyan nem lesz. 2026-ban a 2.1M ay 2.1M marad. ezt tudja MP is. ezt így kell megvívni

Egyébként meg egy lemorzsolódó, örlődő fideszes előbb szavaz egy DK-ra, vagy egy Kutyára, mint a Tiszára. Ami kell szerintem

1) nagyon magas részvétel, magasabb, mint 22-ben

2) 106 + 93: hozni kell az egyéni körzeteket. Úgy gondolom, Magyar a kampányait jól célozza és a billegő körzetekben erősít.

3) Igazán biztos az lenne, ha a Mi hazánk, és/ vagy a DK visszalépne - scifi kategóriák

Előzmény: sergiototta (42079)
sergiototta Creative Commons License 3 napja -1 0 42079

De ettől pont nem lesz jobb a helyzet, csak átrendeződés van. 

Jobb, akkor lenne, ha a fidesz elvesztené a szavazóinak közel harmadát. Ezt meg én nagyon nem látom.

2014-ben 2,1 millió ember szavazott rájuk, 2022ben meg 2,8. A harmadával növelték a táborukat. Ez rengeteg. Úgy, hogy 22-ben már mindent pontosan lehetet tudni róluk. Jó 22ben talán még nem volt ennyire erős a moszkovita vonal, de az sok embert itthon sztem nem zavar. De az összes többi dolguk, amivel támadni szokták/lehet őket már ismert volt szerintem.

Tökmindegy, hogy éppen ki a legerősebb kihívó, mi a neve, a fidesz érdemi gyengülése nélkül nem lesz, nem lehet változás. Persze MP másként csinálja, mint a korábbiak, és lehet ez valami csodaszer, amit én nem látok át, de ebben azért erősen szkeptikus vagyok. Az egyéni körzetes szavazatomat azért jó eséllyel megkapja majd a Tisza.

Előzmény: Fatboy Slim (42078)
Fatboy Slim Creative Commons License 3 napja -1 0 42078

kösz az emlékeztetőt. a helyzet azért sokat változott, jó irányba. a hatpártiakban voltak:

- Jobbik - nincs

- Momentum - nincs, a baj mindkettővel, hogy kevesen voltak

- LMP - nincs

- Párbeszéd - nincs

- MSZP???????

- DK - sajnos Dobrev elnökasszonyt nem lehet eltántorítani a szándéktól, a posvány jó. ilyen szempontból károsabbak, mint viktor maga

A Mi Hazánk külön ment

Most van Tisza, aki jó eséllyel behúzza az első 4-et magához (Jobbik??), visz az MSZP-ből és talán a DK-ból is.

Az egyénivel nem tudom mi lesz...

Előzmény: Pac (42077)
Pac Creative Commons License 3 napja -1 1 42077

2022:

Fidesz-KDNP lista:  2,809 millió

Hatpártiak, Mi Hazánk, mandátumot nem szerzők összesen:  2,547 millió

Egyéni választókerületek: 87 - 19

Előzmény: sergiototta (42076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!