A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
gépekkel is foglalkoztok? van egy kávédaráló gépem ami az egyik napról a másikra nem akar dolgozni (darálni). elején azt hittem túl sok kávét raktam bele és ezért nem darál, de üresen is ugyanazt csinálni: nevezetesen bekapcsolva zúg és kész. merre induljak el? mi lehet a probléma? van itthon multiméter csak nemtudom mit kéne mérnem.. köszi
Egy BFC Junior Plus kávégéppel kapcsolatban kérném a tanácsotokat, a gépet átnéztem, kitakarítottam de amikor az OPV-t szerettem volna beállítani, nem csinál nyomást a karon hanem a kazánt tölti csordultig. Az OPV szinte teljesen ki van tekerve, nincs eldugulva. A fejen lehet kar nélkül folytni a vizet, a szinszabályzó is működik alaphelyzetben.
Összeraktam a gépet úgy, ahogy eredetileg volt. Kazán kitakarítva (használható állapotban van), új kazántömítés, új kartömítés, új termosztátok (biztos, ami biztos), rozsdamentes csavarok minden fontos helyen. Ami a működésben érdekes/furcsa:
- a főkapcsoló LED-je folyamatosan világít, nem jelzi, ha felfűtött a kazán
- a gőzcsapon lévő mikrokapcsoló látszólag semmit nem kapcsol, ha megnyitom a csapot, jön a víz vagy a gőz
- amikor fűt a kazán, egy idő után gőz jön a felsőszűrőn felsőszűrőn keresztül a fejből: olyan, mintha a 107 fokos termosztát nem kapcsolná le a fűtést
- fűtés közben csöpög a víz a felsőszűrőn át, de gondolom, ez normális lehet, mivel sem rugós-szilikongombás tömítés (à la Saeco), sem szolenoid nincs a gépben.
Ha kapcsolom a csapolást, szépen jön a forró víz a fejből, kifejezetten jól terít a rendszer.
Így néz ki a gép. Nem egy mai darab. Ahhoz képest belül eléggé rendben van, kívül verzett kissé.
Persze azért értek meglepetések, például a kazán teljesen más, mint a Classic-ban, pedig azt olvastam, hogy a Coffee gyakorlatilag 90%-ban egyezik a Classic-kal.
Evjaratot tudjuk? A teljes keszulekrol es az adattablarol tudsz egy sztarfotot adni? Hatha sikerul beazonositani es valami robbantott abrat, vagy szerviz manualt talalni hozza.
En sem lattam meg ilyet, de a 3 kapcsolos Classicoknal sem csinal mast a gozkapcsolo, mint hogy feljebbtornassza a kazan hofokat a nagyobb goznyomas erdekeben. Aztan kezzel kitekered a szelepet es orulsz, mar ha nincs eldugulva. Ha a viz atjon rajta, akkor kizarasos alapon valamiert nem kezdi el jobban felfuteni a kazant. Le kellene csekkolni valami fogyasztasmerovel, hogy a kitekeres pillanataban elkezdi-e az azonnali futest. Vagy valami infras homerovel nezni a kazant. Vagy ha a kitekeres utan fel perccel csapolsz, melegebb vizet kellene kapnod, mint elotte. Lehet hogy valami termosztat hiba, vagy a vezerles nem megy at. Vegul is rovidre is zarhatod azt a kapcsolot, ha ket laba van, semmi baj nem lehet. Csak vigyazz, mindenhol a 230 rohangal benne. Csipett mar meg engem is... :)
Köszönöm a választ! A csatlakozó egyik sarkáról valóban megy kábel a gőztermosztáthoz. Amikor elkezdem elfordítani a gőzcsapot, akkor az alumínium tárcsa kialakításából adódóan kapcsol a mikrokapcsoló, tehát elvileg működhet, amit mondasz. Most teljesen szét van szedve a gép, ha összerakom, akkor majd tudom próbálgatni. Egyébként nincs dugulás, víz jön a csapból, ha beindítom a csapolást. Nagyon furcsa az egész szerkezet, sehol nem láttam ilyen gépet a neten, mármint ami a kapcsolóját illeti. Mindenhol hármas kapcsolóval szerelt Classic-ok vannak (főkapcsoló-csapolás-gőz). Itt csak főkapcsoló és csapolás van, tehát az a mikrokapcsoló felel elvileg a gőzért valamilyen formában.
Egy Gaggia Coffee-t vettem jutányos áron, teljesen ismeretlen előélettel. Korábban csak Saeco-alapú gépekkel volt dolgom, most próbálom megérteni ennek a működését.
Elég egyszerű szerkezet, nincs OPV, nincs szolenoid benne.
Ami érdekes:
- csak két kapcsoló van rajta, egy ki-be, és egy, amivel a csapolást indítom
- a gőzcsap elfordításával kapcsol egy mikrokapcsolót (à la Saeco Via Venezia), de itt nem történik semmi, ha elfordítom a csapot
A kérdés az, hogy mivel lehet a gőzt előállítani, illetve hogy mi van ezzel a mikrokapcsolóval? Esetleg rossz lenne, vagy én nem használom megfelelően?
Régebben nagyon gyakran előkerült ez a téma. Nyomásfokozós szűrővel még csak kisérletezni sem lehet rendesen, mert fölülírja azt a viselkedést, ami a víz és őrlemény találkozásából őnélküle következne.
ez egy sokváltozós egyenlet. kb. a cél az, hogy a fél perces extrakció megtörténjen a kellő hőmérsékleten és kivonási aránnyal. hát ehez elég sok paramétert tudsz változtatni. az őrlés finomsága csak az egyik.
ott van még a tamperolás, a bemért bab tömege. a szűrő formája és lyukmérete, stb, stb.
Lassan 15 éve nem jártam itt ebben a fórumban, de most hogy bekukkantottam, megpróbállak képbe hozni.
1. Itt a téma az eszpresszó és onnan felfelé...a Krups géped nem igazán számit ebbe a kategóriába tartozónak, még inkább nem a Tchibo darálóval.
2. A vákuum csomagolt kockákban őrölt kávé minden, csak nem finomra őrölt.
3. Egy espresso 9-10 barra állított gépből jobb ki, a Krupsod 15 barja lényegesen fölé megy ennek sokszor 19 barig is felvibrál, így nehéz elképzelni hogy túl finom az örlemény, de ha mégis így van az nem azért van mert espressohoz lett örölve. Valszeg az a 15 bár már egy ideje nem annyi.
4. Eleve nincs olyan, hogy bizonyos gép típushoz örölünk... Mindig az adott géphez örülünk, és a beállítások változnak a géppel, páratartalommal, kv korával, ízléssel stb.
Szóval nem hinném, hogy kaphatsz kielégítő választ a kérdésedre, mert iránymutatások léteznek, pontosabban meghatározott "szemcseméret" nem.
Van egy Krups Virtuoso XP442 karos gépünk. 2 éves a gép, nagyon szeretjük. Kérdésem az lenne, hogy Ti milyen szemcsefinomságú kávét használtok a karos 15 baros gépekhez? Mi az ideális?
Én Tchibo kézi kávéőrlőt használok, amikor vettem azon a beállításon is használom, az őrölt kávé szemcsemérete kábé akkora, mint a boltban kapható 1 kg-os búzadara mérete.
Feleségem pénteken járt a helyi Tchibó üzletben, hozott 125 gr Brasil kávét, kóstolónak, de darálva. Kérdezte az eladó, milyen kávéfőzőt használunk, mondta hogy karosat, erre ledarálta gyorsan, szólni sem tudott az asszony, hogy nem kell darálni. Nem akkora gond, hamar elfogy ez a 125 gr kávé, viszont nagyon finomra darálták, hasonló finom szemcseméret, mint a vákuumos 250grammos kávéké. Lassabban is és kevesebb kávé is jön le ebből, és sok víz megmarad a kávépogácsán is.
eldurrant az egyik mágnesszelep. Ki lett cserélve viszont most nem tudom bekapcsolni a gépet. Első hátsó panelen ki lett mérve minden és kap áramot mindenhol de máégsem kacsol be. Hátsó panelt sikerült szerezni azzal sem jó (kap róla áramot az első panel)
Mi lehet a gond ilyenkor ? Próbáljak szerezni egy első panelt is ?
Olyan tiszteletteljes kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy nem régen vásárolt thermoblock fűtési rendszerű HiBREW H10A presszó kávéfőző gépem, rendelkezik vízhőfok szabályzási lehetőséggel. Azonban a maximálisan beállítható 95fokos értéken, a kilépő valós vízhőfok 89-90 fok. Ettől magasabb hőfokot sehogyan sem sikerül kicsikarni belőle. A regi De'Longhi kazános Bar12 gépem pár fokkal többet tud, és gyönyörű cremat tudok létrehozni vele. Az új géppel ezt sehogyan nem sikerült űberelni. Van crema de azért közel sem olyan.
Az lenne a kérdésem, van e valakinek ötlete, tapasztalata azzal kapcsolatban , hogy a thermoblock rendszerű gépek hőfoka, módosítható e szervizeléssel vagy bárhogy, vagy törődjek bele, ennyit tud..
Bevallom csalódott vagyok, mert a gép maga gyönyörű, a kiegészítők is teljesen rendben vannak, csak ez a fránya thermoblock... sajnos én voltam ezzel kapcsolatban figyelmetlen és nem jártam körül a témát vásárlás előtt.
Adott egy Delonghi Magnifica S (ecam.250.33TB) automata kávéfőző.
Elkezdte produkálni azt, hogy miután bekapcsolom egy kávé lefőzése után minden további lefőzött kávét a csepptálcába enged. Egy másik vezérlőpanellel tesztelve lett, ugyan ezt produkálja.
Szeretnék segítséget kérni a hibával kapcs. Mit kellene cserélni?
Orulok, ha sikerult megfejteni. En is kostoltam anno es nekem is kicsit savanyu volt, pedig elvileg ezt az olasz izek kedveloinek szanjak. Valahogy a La Pavonival nem akart jo lenni, a Gaggiam pedig eppen darabokban volt, igy vegul elengedtem.
A pumpa nem romolhatott el.=(..Jó.volt,,miellőtt rossz lett..!:-DD ) Csak egyszerűen beállt a vízkőtől! Szedd szét, és a szívóágnál egy injekciós fecskendővel pumpálj bele vízkőoldót, mialatt inditod a szívattyút (csapolást) , Pici, pár másodperc szüneteket iktass be..! Előbb-utóbb el
fog indulni a szívattyú a gépedben! Sok sikert kívánok!!
Köszönöm a választ! Úgy néz ki, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. A pumpa meg sem nyekken a bekapcsolásra, akár csapolást indítok, akár a gőzcsapot fordítom el. Semmi reakció. Olyan, mintha biztosíték-probléma lenne.
Ha jól emlékszem, valami golyó van benne, ami leragadhat. Én kicsit pofozgatni szoktam, de a gőzölő csavart is meg lehet engedni pár másodpercre, magához szokott térni. A szervízben is ez utóbbit javasolták
Kedves Fórumozók! Az alábbi problémám merült fel: Egy egyszerű Saeco Via Venezia gép hibátlanul működik. Hosszabb időre kikerül a használatból, ezért teljes vízmentesítés történik. Végül kb. két hét után mégis bekapcsolom, és semmi nem történik, a szivattyú nem szívja fel a tartályból a vizet. Hogy lehet ezt megoldani? Csatlakozók és csövek a helyükön vannak, ez nem lehet probléma. A fűtés is hibátlan.
Arra gondolok (bár lehet, hogy hülyeség), hogy a szivattyúban nincs elég víz.