A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nekem most nagyon kellemes meglepi volt a Vergnano Espresso Crema 800, (a kék). Nem háklis, de a magasabb hofok es a lassu lefolyas all neki igazan jo. Csokis de meglepoen osszetett izvilag, semmi savanyu, semmi mocsari robusta iz. Viszont nem olcso, es csak kilosban van.
Musettit rengeteget ittam, szerintem nem savanykás. Talán az Evoluzione picit, de azért az is nagyon finom. A Rossa és az Espresso egyáltalán nem savanykásak SZVSZ.
Nekem véletlenül hozta fel az alza az occaffe piros kávéját(crene rosso), meglepően baráti áron.( Ha jól emlékszem szállítással együtt volt 6 ezer ft). És jó.
Köszi a választ! Próbáltam, nekem az is savanykás, meg a Bárány Béla blendje is, a többi - szerintük - méginkább ez az irány. Ezeknél kellene valami minőségi mainstream olaszosabb. M3-son a Hatavanas fogadóban Piacetto van (zacsin pörkölési dátum is), az kb. az irány amit keresek, csak kapni nem lehet, meg kilós. Még a Musettiben reménykedem, az van helyben, de amit eddig kóstoltam szintén savanykás.
Sziasztok, Horvátországban nyaraltam és rájöttem hogy az utolsó költözés óta már elfelejtettem már milyen a (legalábbis nekem) jó KV. Leporoltam a Gaggiát meg az Ascasót, vettem a menő helyi pörkölésűből, de nekem ez nagyon "speciality", a vele járó savanykásság nem nekem való. Mit (és hol) vegyek (Debrecen) hogy savanykamentes de telt, már az illatával is megbolondító (de nem dél olaszos és nem is agyonrobusztázott) finomságot tudjak lehúzni? Tudom ízlés dolga, de remélem azért átmegy kb. mit keresek, azon belül meg szívesen próbálgatok. Ja, és kisebb kiszerelés előnyben.
Gaggia Classic 2024, tehát vadiúj, három hónap után a bekapcsoló gomb nem "ragad be", tehát folyamatosan nyomva tartva marad csak áram alatt a rendszer...
Természetesen mod van rajta, ezért nem tudom garanciálisan intézni.. Van rá egyszerű megoldás ?
gépekkel is foglalkoztok? van egy kávédaráló gépem ami az egyik napról a másikra nem akar dolgozni (darálni). elején azt hittem túl sok kávét raktam bele és ezért nem darál, de üresen is ugyanazt csinálni: nevezetesen bekapcsolva zúg és kész. merre induljak el? mi lehet a probléma? van itthon multiméter csak nemtudom mit kéne mérnem.. köszi
Egy BFC Junior Plus kávégéppel kapcsolatban kérném a tanácsotokat, a gépet átnéztem, kitakarítottam de amikor az OPV-t szerettem volna beállítani, nem csinál nyomást a karon hanem a kazánt tölti csordultig. Az OPV szinte teljesen ki van tekerve, nincs eldugulva. A fejen lehet kar nélkül folytni a vizet, a szinszabályzó is működik alaphelyzetben.
Összeraktam a gépet úgy, ahogy eredetileg volt. Kazán kitakarítva (használható állapotban van), új kazántömítés, új kartömítés, új termosztátok (biztos, ami biztos), rozsdamentes csavarok minden fontos helyen. Ami a működésben érdekes/furcsa:
- a főkapcsoló LED-je folyamatosan világít, nem jelzi, ha felfűtött a kazán
- a gőzcsapon lévő mikrokapcsoló látszólag semmit nem kapcsol, ha megnyitom a csapot, jön a víz vagy a gőz
- amikor fűt a kazán, egy idő után gőz jön a felsőszűrőn felsőszűrőn keresztül a fejből: olyan, mintha a 107 fokos termosztát nem kapcsolná le a fűtést
- fűtés közben csöpög a víz a felsőszűrőn át, de gondolom, ez normális lehet, mivel sem rugós-szilikongombás tömítés (à la Saeco), sem szolenoid nincs a gépben.
Ha kapcsolom a csapolást, szépen jön a forró víz a fejből, kifejezetten jól terít a rendszer.
Így néz ki a gép. Nem egy mai darab. Ahhoz képest belül eléggé rendben van, kívül verzett kissé.
Persze azért értek meglepetések, például a kazán teljesen más, mint a Classic-ban, pedig azt olvastam, hogy a Coffee gyakorlatilag 90%-ban egyezik a Classic-kal.
Evjaratot tudjuk? A teljes keszulekrol es az adattablarol tudsz egy sztarfotot adni? Hatha sikerul beazonositani es valami robbantott abrat, vagy szerviz manualt talalni hozza.
En sem lattam meg ilyet, de a 3 kapcsolos Classicoknal sem csinal mast a gozkapcsolo, mint hogy feljebbtornassza a kazan hofokat a nagyobb goznyomas erdekeben. Aztan kezzel kitekered a szelepet es orulsz, mar ha nincs eldugulva. Ha a viz atjon rajta, akkor kizarasos alapon valamiert nem kezdi el jobban felfuteni a kazant. Le kellene csekkolni valami fogyasztasmerovel, hogy a kitekeres pillanataban elkezdi-e az azonnali futest. Vagy valami infras homerovel nezni a kazant. Vagy ha a kitekeres utan fel perccel csapolsz, melegebb vizet kellene kapnod, mint elotte. Lehet hogy valami termosztat hiba, vagy a vezerles nem megy at. Vegul is rovidre is zarhatod azt a kapcsolot, ha ket laba van, semmi baj nem lehet. Csak vigyazz, mindenhol a 230 rohangal benne. Csipett mar meg engem is... :)
Köszönöm a választ! A csatlakozó egyik sarkáról valóban megy kábel a gőztermosztáthoz. Amikor elkezdem elfordítani a gőzcsapot, akkor az alumínium tárcsa kialakításából adódóan kapcsol a mikrokapcsoló, tehát elvileg működhet, amit mondasz. Most teljesen szét van szedve a gép, ha összerakom, akkor majd tudom próbálgatni. Egyébként nincs dugulás, víz jön a csapból, ha beindítom a csapolást. Nagyon furcsa az egész szerkezet, sehol nem láttam ilyen gépet a neten, mármint ami a kapcsolóját illeti. Mindenhol hármas kapcsolóval szerelt Classic-ok vannak (főkapcsoló-csapolás-gőz). Itt csak főkapcsoló és csapolás van, tehát az a mikrokapcsoló felel elvileg a gőzért valamilyen formában.
Egy Gaggia Coffee-t vettem jutányos áron, teljesen ismeretlen előélettel. Korábban csak Saeco-alapú gépekkel volt dolgom, most próbálom megérteni ennek a működését.
Elég egyszerű szerkezet, nincs OPV, nincs szolenoid benne.
Ami érdekes:
- csak két kapcsoló van rajta, egy ki-be, és egy, amivel a csapolást indítom
- a gőzcsap elfordításával kapcsol egy mikrokapcsolót (à la Saeco Via Venezia), de itt nem történik semmi, ha elfordítom a csapot
A kérdés az, hogy mivel lehet a gőzt előállítani, illetve hogy mi van ezzel a mikrokapcsolóval? Esetleg rossz lenne, vagy én nem használom megfelelően?
Régebben nagyon gyakran előkerült ez a téma. Nyomásfokozós szűrővel még csak kisérletezni sem lehet rendesen, mert fölülírja azt a viselkedést, ami a víz és őrlemény találkozásából őnélküle következne.
ez egy sokváltozós egyenlet. kb. a cél az, hogy a fél perces extrakció megtörténjen a kellő hőmérsékleten és kivonási aránnyal. hát ehez elég sok paramétert tudsz változtatni. az őrlés finomsága csak az egyik.
ott van még a tamperolás, a bemért bab tömege. a szűrő formája és lyukmérete, stb, stb.