Keresés

Részletes keresés

Ludovicus Creative Commons License 2021.06.22 0 2 182380

Köszi, hogy megosztottad, már én is rá akartam kérdezni egy ideje.

Előzmény: Horyk1 (182379)
Horyk1 Creative Commons License 2021.06.21 -2 1 182379

Igazad van és itt szeretném kijavítani magam. 😔

A Kapucziner Velencei Gondolások kávé 70% arabika és 30% robusztát tartalmaz.

Ez mai friss adat.

Illetve ha valamit nem találtok az oldalon a +36306254256 telefonszámon lehet érdeklődni! 

Előzmény: Ludovicus (182378)
Ludovicus Creative Commons License 2021.06.21 0 1 182378

Ár-érték arányban az egyik legjobb blend a Velencei gondolások. A 20% robusta arányra rákérdeztél náluk? Mert a leírásában nincs benne.

Előzmény: Horyk1 (182375)
Cartman (ex Cartman) Creative Commons License 2021.06.17 0 0 182377

Tudom, hogy ezzel nem vagyok egy nagy gourmet, de nekem kell az espresso-ba az a 20-40%-nyi robusta. És - az én igényszintemen! - nem is döglik meg ennyi idő alatt. Ehhez hozzátartozik, hogy Garai-éktól rendszeresen tudtam rendelni kéthónapos pörkölésű kávékat. Ez most nem volt ennyire friss, de szép a lefolyása, crema is van, viszont savasabb az íze. (Csomagolást is váltottak, innen sejtem, hogy más a blend is.)

 

Én amúgy nem csinálok a tárolásból nagy ügyet. Van egy aránylag jó kamrám, ott tartom a kávékat. Ez az adagonként bezacskózva-fagyasztva tárolás pl. nekem már sok a jóból. :)

 

Kösz a tippet (Kapucziner, ahogy néztem), ki fogom próbálni! 

Előzmény: Horyk1 (182375)
Horyk1 Creative Commons License 2021.06.17 -3 2 182376

Hát valakinek lehet fel áll rá, nem tudni ki mire gerjed. 😆

 

Egyszer bekeveredtem a husz topikba, hát......... 

Előzmény: Cartman (ex Cartman) (182374)
Horyk1 Creative Commons License 2021.06.17 -2 1 182375

Földes íz ??? Uhh, gondolom akkor a robusta mocsár ízére gondolsz. Akkor nem lőttem mellé, hogy a növényeknek kínáltam. 😆🤭

 

Ezért nem szabad ilyen sok kávét egyszerre berendelni.

4-5 kiló kávé megdöglik mire a végére érsz.

Hogyan tárolod amúgy?

 

Próbáld ki a Velencei gondolások kávé keveréket.

Igaz hogy csak 20% robusta van benne, de az friss is és olcsó is. 😉

Előzmény: Cartman (ex Cartman) (182372)
Cartman (ex Cartman) Creative Commons License 2021.06.17 0 0 182374

Hát régen jártam itt, az biztos, de akkor - úgy rémlik - nem ment ez a dedós, l’art pour l’art mínuszolgatás.

 

Sic transit gloria mundi… :)

Előzmény: heted7 (182373)
heted7 Creative Commons License 2021.06.17 -5 4 182373

"A down-ok amúgy minek szólnak? Szerintem minden korrekt a hozzászólásomban…"

Ne foglalkozz vele! Ebben a topikban (és sok másikban) a mínuszoknak kevés köze van a hozzászólások korrektségéhez. Sőt ahhoz sem, hogy mennyire ért (az amúgy korrekt) hozzászólással együtt a többség.

Előzmény: Cartman (ex Cartman) (182372)
Cartman (ex Cartman) Creative Commons License 2021.06.17 -2 0 182372

Lehet, hogy van itt egy kis félreértés. Nem szar a kávé, csak épp nem az én ízvilágom. Mielőtt variáltak rajta, ez volt a kedvenc kávém, emiatt is van belőle három kilóm itthon (mert négy-öt kilókat rendeltem belőle egy menetben).

 

Én (pontosabban mi, a családdal) a földes-kakaós-mogyorós ízeket szeretjük a kávéban, ez meg (már) nem olyan. 

A down-ok amúgy minek szólnak? Szerintem minden korrekt a hozzászólásomban…

Előzmény: Horyk1 (182370)
bacsacsa Creative Commons License 2021.06.16 0 0 182371

Na most lett elhasználva az 1 kiló kávé. Kellett neki 5 hét. (Csak egyedül fogyasztom)

A keserű íztől a végén én is tartottam azt hívén hogy a nagyon száraz kávé porlik. Azt pedig már megtapasztaltam hogy a nagyon apróra őrölt kávé keserű lesz. De abban a pozitív élményben volt részem hogy nem volt keserű még véletlenül sem. Ennek persze lehet hogy inkább az volt az oka hogy az automata JURA gép olyan gyorsan ledarálja hogy az alatt a néhány másodperc alatt nem tudja apróra őrölni.....valószínű.

Ettől függetlenül nagyon macerásnak tartom a szóban forgó tárolást.....

Most inkább a vákumos tasakban (vákuumfóliázóval dupla varratos hegesztéssel) kb.10-12 dekás kiporciózással tárolom. Előtte kiveszem. Szekrényben hagyom kiengedni hogy felvegye a környezeti hőmérsékletet. Utána nyitom csak ki. Az elsőnél nem ment el a vákuum (érdekes módon) . A többinél már több tapasztalat lesz. De egy biztos a frissen betöltött kávé előtt pont egy utolsó adag volt (2 napos)  ....egyértelmű volt az íz javulás. Meg is ittam a frisset a régiből csak egy kortyot ittam a többit kiöntöttem.

 

Szóval ez lesz a végleges befutó nekem tárolásban. Az előző nagyon macerás volt. Így fogok több fajtát eltenni. Legalább tudom variálni 2-3 naponta őket.

Előzmény: Freedom of mind (182324)
Horyk1 Creative Commons License 2021.06.16 -4 2 182370

Daráld le, a növények meghálálják. ;-)

Előzmény: Cartman (ex Cartman) (182369)
Cartman (ex Cartman) Creative Commons License 2021.06.16 -3 2 182369

Sziasztok!

 

Van három kiló ilyen kávém eladó, ha valakit érdekel:

https://www.garaipiviz.hu/termekek/royalbar-szemes-kave-1kg-san-giusto-caffe/

 

07.09.22-i lejáratúak. Ha valaki elviszi mindet, 2800 Ft-ért adom darabját. Nincs semmi bajuk, csak szerintem variáltak valamit az összetételen a korábbihoz képest, így savasabb az ízvilága, mint a régi változatnak. 

 

A stansmith008@gmail.com-on vagyok elérhető.

La_zoltan Creative Commons License 2021.06.14 0 0 182368

A kettévágós módszer szerint 15 grammos a kosár.

 

Vettem Olaszországban Kimbo Espresso bart, mert kint is azt szeretem a kutakon, a Velencei Gondolásokat pedig félretettem és így már értékelhetőt tudok főzni. Ahogy látom, a sötét pörkölést kevesebben szeretik ezekben a körökben, én viszont kifejezetten.

 

Mindenhol azt olvastam és még a Kapucziner tulaja is azt javasolta, hogy töltsem fullra a kosarat, mert az őrleménynek közel el kell érnie a felsőszűrőt és az 22gr körül lenne, ez tévesztett meg.

Köszönöm nektek a segítséget!

Előzmény: dzsézön??? (182366)
szekelypeti Creative Commons License 2021.06.10 -1 0 182367

Eladó a képen látható olasz retró masina.

Mindene működik, esztétikailag is jópofa, ne hiányzik róla semmi.

Nem OPV-s, ha jól emlékszem rézkazános.

Price 28ezer forint.

Érdeklődni hetven, kettőnyolcvanhat, negyvenkettőhatvanhat vagy szekelypeti kukac yahoo.co.uk

 

dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.10 0 0 182366

A kettévágós módszer:

Darálsz egy kupacot a kosárba,hogy jó csúcsos legyen,mondjuk 23-24 grammot,hogy a kosár pereme mentén körben még legyen egy kis üres hely.

Majd egy késsel mintha ketté akarnád vágni középen az őrleményt és a szűrőkosarat.Ahogy a kés elérte a kosarat,a kupac egyik felét (pl. bal) bal oldalra lehúzod egy edénybe vagy tálcára.Vissza a kés középre,és a másik oldalt szintén így.

Így elkerülhető hogy tömörítődjön is közben az őrlemény.Kaptál egy sík felületet a kosárban,és ami most benne van,az a max.töltőtömeg.Ettől csak kevesebbet kérhet.

Hogy ezt hogy számolod ki...

Én megmérném a kosárbanlévőt is,meg a lesepertet is,egyeznie kell a babok súlyával ha jól csináltad.

Előzmény: La_zoltan (182365)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.10 0 0 182365

Gyári kar, gyári kosárral, ugye eleve 51mm-es, a kosár magassága ha jól emlékszem 31mm.

 

Ha a perem passzol, talán jó hozzá a Lapavoni ims kosara (LP51-B602TH25), ami 25mm csak.

 

Mi ez a kettévágós módszer?

Előzmény: dzsézön??? (182364)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.09 0 0 182364

Nekem az jött le,hogy nemrég vette a gépet,valószinűsítem hogy a gyári.

Igazad van egyébként,de azért hagytam ki ezt a lépést,mert szerintem nem fogja tudni beazonosítani.Amelyik kosárnak meg 21+g a töltőtömege,az szerintem csak a feneketlen karban fér el.Ezért javasoltam egyből a csökkentést.Meg a túltöltés a csatornásodás melegágya.Nekem a 18-as VST,és a 16/22 IMS is 19 grammot kér a velenceiből.

De a kettévágós módszerrel ki lehet deríteni a kb töltőtömeget.

Előzmény: Horyk1 (182363)
Horyk1 Creative Commons License 2021.06.09 -1 0 182363

Szerintem jó lenne tudni milyen kosara van! 

Előzmény: dzsézön??? (182361)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.09 0 0 182362

Ja és a fogpiszkáló helyett használj valami vékonyabb drótdarabot.Nekem régebben szaloncukor akasztó működött.A fogpiszkáló vastag.

Előzmény: dzsézön??? (182359)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.09 0 0 182361

Az rengeteg,biztos hogy túltöltöd a kosarat.

Szerintem első sorban ez a csatornásodás oka.Akkor valóban őrölj finomabbra,és csak kevésbé tömöríts,de csökkentsd a mennyiséget!Én max 19-cel próbálkozmék.

Tömörítés után a csavar nem érhet a pogácsához.

Előzmény: La_zoltan (182360)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.09 0 0 182360

Alapból 21-21,5 grammal próbálkozom, úgy nem ér bele a csavar a pogácsába. Parafadugóba szúrt fogpiszkáló készülékkel alaposan átkavarom tömörítés előtt az őrleményt és egyenletesen, egy mozdulattal tömörítek.

 

Én a vízterítésre gyanakodtam, de akkor az hogy nem volt probléma az előző tulajnak?

Itt egy kép a felsőszűrőről:

 

Hétvégén megmérem a kifolyó víz hőmérsékletét (bár hűtőcsapolásnál először elég sárkányos)

 

Előzmény: dzsézön??? (182359)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.09 0 0 182359

Minden lehet persze,de nem jellemző.Pl az sem jellemző,hogy a belógó csavar miatt csatornásodjon.Akkor mindenkinél ez lenne a gond,de hát nem ez van.Ettől még meg kell szüntetni,a csatornásodást mindenképpen,nem egy nagy mutatvány.

 

Jól töltöd egyébként a kosarat?Nem írtad még hogy mennyit teszel bele,és hogyan csinálod.A jelképes tömörítéstől ne várj javulást.Ha standardhoz közeli lefolyás volt,akkor a darálás,tömörítés nem lehet annyira rossz,hogy az legyen a gond.

A velencei gondolkozások sem egy hisztis kávé.Én hőre gyanakszom.

Tudsz esetleg kifolyó víz hőmérsékletet mérni?

Előzmény: La_zoltan (182358)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.08 0 0 182358

Hétvégén teszek fel képet. A fórumos kereséseim alapján lehet savanyú a csatornásodás miatt is, játszottam vele hűtőcsapolás nélkül és hűtőcsapolással.

Valamit én ronthatok el, ha másnak sikerült jó eredményt elérni ugyanezzel a géppel vagy akár hasonló rendszerű qm-lel.

 

Következő alkalommal sokkal finomabbra darálok és csak jelképesen tömörítek.

 

Különben a cm702-be egy alátétet tettem és eddig 17-18-as fokozaton próbálkoztam (ahogy olvasom ez nem sokat mond, mindenkinek más), úgy adta ki a standardhoz közeli eredményt a lefolyás/mennyiség.

 

Előzmény: dzsézön??? (182357)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.06.08 0 0 182357

Be kell marni egy fészket egy süllyesztett fejű csavarnak,ahogy a Rancilio Sylviánál.

Kellene egy kép a fejről alulnézetből felsőszűrő nélkül.

A savanya az általában hőhiányt jelez,csatornásodás mást okoz.

Előzmény: La_zoltan (182351)
vinjo Creative Commons License 2021.06.06 0 0 182356

A Bariboo kft-nél lehet renddelni, pár nap alatt megjön.

Előzmény: lenezduvin (182331)
vinjo Creative Commons License 2021.06.06 0 0 182355

Ahol tudjuk, hogy lesz normális kávé, oda nem visszük, illetve nem ezt visszük, ha nagyobb csapattal utazunk. :-)

Előzmény: H_G (182314)
waxos73 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 182354

Nálam a QM-ben akkor szokott tocsogni a pogácsa, ha alul van töltve. Próbálj meg változtatni az örlemény finomságán, mennyiségén. Mondjuk a QM néhány kávéfajtánál nálam igényli a töltötömeg növelését. Próbáld ki durvább örleménnyel, növelve a töltőtömeget, hátha úgy jobb lesz.

Előzmény: La_zoltan (182353)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182353

Minden stimmel, szép a lefolyás, kivéve, hogy 10 másodperc után elkezd szőkülni és olyan is lesz, rettenetes citromlé ízű.

Kapuczíner Velencei gondolásokkal próbálkozom.

 

 

Az előző tulaj szerint nem kell túlzásba esni a tömörítéssel, de még ugy dem sikerült jot keszítenem, ráadásul sártenger marad a karban.

Előzmény: H_G (182352)
H_G Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182352

Az olyan, belelógott az én Quick Millemben is. Nem akadályozta a jó működést, de az ottani tömörítésnek a részleteit őszintén szólva már elfelejtettem.

 

Előzmény: La_zoltan (182351)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182351

Sziasztok!

 

Egy turmix tx10-zel kínlódok már egy ideje, akinek van, megtenné, hogy tesz fel képet a a fejről alulról?

 

Igazából egy normális felsőszűrőt kell találnom hozzá megfelelő csavarral, mert a mostani szűrő elég tákoltnak tűnik, mintha kilyukasztották volna, a csavar belóg 6mm-t a szűrőbe és hiába minden hókuszpókusz, WDT és tömörítés kézzel, lábbal, fejen állva, mindig egy ponton, a csavarnál csatornásodik, amitől csak citromlét tudok főzni.

 

https://photos.app.goo.gl/idJkiUWbdwrwgAJq6

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!