A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tudom, hogy ezzel nem vagyok egy nagy gourmet, de nekem kell az espresso-ba az a 20-40%-nyi robusta. És - az én igényszintemen! - nem is döglik meg ennyi idő alatt. Ehhez hozzátartozik, hogy Garai-éktól rendszeresen tudtam rendelni kéthónapos pörkölésű kávékat. Ez most nem volt ennyire friss, de szép a lefolyása, crema is van, viszont savasabb az íze. (Csomagolást is váltottak, innen sejtem, hogy más a blend is.)
Én amúgy nem csinálok a tárolásból nagy ügyet. Van egy aránylag jó kamrám, ott tartom a kávékat. Ez az adagonként bezacskózva-fagyasztva tárolás pl. nekem már sok a jóból. :)
Kösz a tippet (Kapucziner, ahogy néztem), ki fogom próbálni!
"A down-ok amúgy minek szólnak? Szerintem minden korrekt a hozzászólásomban…"
Ne foglalkozz vele! Ebben a topikban (és sok másikban) a mínuszoknak kevés köze van a hozzászólások korrektségéhez. Sőt ahhoz sem, hogy mennyire ért (az amúgy korrekt) hozzászólással együtt a többség.
Lehet, hogy van itt egy kis félreértés. Nem szar a kávé, csak épp nem az én ízvilágom. Mielőtt variáltak rajta, ez volt a kedvenc kávém, emiatt is van belőle három kilóm itthon (mert négy-öt kilókat rendeltem belőle egy menetben).
Én (pontosabban mi, a családdal) a földes-kakaós-mogyorós ízeket szeretjük a kávéban, ez meg (már) nem olyan.
A down-ok amúgy minek szólnak? Szerintem minden korrekt a hozzászólásomban…
Na most lett elhasználva az 1 kiló kávé. Kellett neki 5 hét. (Csak egyedül fogyasztom)
A keserű íztől a végén én is tartottam azt hívén hogy a nagyon száraz kávé porlik. Azt pedig már megtapasztaltam hogy a nagyon apróra őrölt kávé keserű lesz. De abban a pozitív élményben volt részem hogy nem volt keserű még véletlenül sem. Ennek persze lehet hogy inkább az volt az oka hogy az automata JURA gép olyan gyorsan ledarálja hogy az alatt a néhány másodperc alatt nem tudja apróra őrölni.....valószínű.
Ettől függetlenül nagyon macerásnak tartom a szóban forgó tárolást.....
Most inkább a vákumos tasakban (vákuumfóliázóval dupla varratos hegesztéssel) kb.10-12 dekás kiporciózással tárolom. Előtte kiveszem. Szekrényben hagyom kiengedni hogy felvegye a környezeti hőmérsékletet. Utána nyitom csak ki. Az elsőnél nem ment el a vákuum (érdekes módon) . A többinél már több tapasztalat lesz. De egy biztos a frissen betöltött kávé előtt pont egy utolsó adag volt (2 napos) ....egyértelmű volt az íz javulás. Meg is ittam a frisset a régiből csak egy kortyot ittam a többit kiöntöttem.
Szóval ez lesz a végleges befutó nekem tárolásban. Az előző nagyon macerás volt. Így fogok több fajtát eltenni. Legalább tudom variálni 2-3 naponta őket.
07.09.22-i lejáratúak. Ha valaki elviszi mindet, 2800 Ft-ért adom darabját. Nincs semmi bajuk, csak szerintem variáltak valamit az összetételen a korábbihoz képest, így savasabb az ízvilága, mint a régi változatnak.
Vettem Olaszországban Kimbo Espresso bart, mert kint is azt szeretem a kutakon, a Velencei Gondolásokat pedig félretettem és így már értékelhetőt tudok főzni. Ahogy látom, a sötét pörkölést kevesebben szeretik ezekben a körökben, én viszont kifejezetten.
Mindenhol azt olvastam és még a Kapucziner tulaja is azt javasolta, hogy töltsem fullra a kosarat, mert az őrleménynek közel el kell érnie a felsőszűrőt és az 22gr körül lenne, ez tévesztett meg.
Darálsz egy kupacot a kosárba,hogy jó csúcsos legyen,mondjuk 23-24 grammot,hogy a kosár pereme mentén körben még legyen egy kis üres hely.
Majd egy késsel mintha ketté akarnád vágni középen az őrleményt és a szűrőkosarat.Ahogy a kés elérte a kosarat,a kupac egyik felét (pl. bal) bal oldalra lehúzod egy edénybe vagy tálcára.Vissza a kés középre,és a másik oldalt szintén így.
Így elkerülhető hogy tömörítődjön is közben az őrlemény.Kaptál egy sík felületet a kosárban,és ami most benne van,az a max.töltőtömeg.Ettől csak kevesebbet kérhet.
Hogy ezt hogy számolod ki...
Én megmérném a kosárbanlévőt is,meg a lesepertet is,egyeznie kell a babok súlyával ha jól csináltad.
Nekem az jött le,hogy nemrég vette a gépet,valószinűsítem hogy a gyári.
Igazad van egyébként,de azért hagytam ki ezt a lépést,mert szerintem nem fogja tudni beazonosítani.Amelyik kosárnak meg 21+g a töltőtömege,az szerintem csak a feneketlen karban fér el.Ezért javasoltam egyből a csökkentést.Meg a túltöltés a csatornásodás melegágya.Nekem a 18-as VST,és a 16/22 IMS is 19 grammot kér a velenceiből.
De a kettévágós módszerrel ki lehet deríteni a kb töltőtömeget.
Szerintem első sorban ez a csatornásodás oka.Akkor valóban őrölj finomabbra,és csak kevésbé tömöríts,de csökkentsd a mennyiséget!Én max 19-cel próbálkozmék.
Alapból 21-21,5 grammal próbálkozom, úgy nem ér bele a csavar a pogácsába. Parafadugóba szúrt fogpiszkáló készülékkel alaposan átkavarom tömörítés előtt az őrleményt és egyenletesen, egy mozdulattal tömörítek.
Én a vízterítésre gyanakodtam, de akkor az hogy nem volt probléma az előző tulajnak?
Itt egy kép a felsőszűrőről:
Hétvégén megmérem a kifolyó víz hőmérsékletét (bár hűtőcsapolásnál először elég sárkányos)
Minden lehet persze,de nem jellemző.Pl az sem jellemző,hogy a belógó csavar miatt csatornásodjon.Akkor mindenkinél ez lenne a gond,de hát nem ez van.Ettől még meg kell szüntetni,a csatornásodást mindenképpen,nem egy nagy mutatvány.
Jól töltöd egyébként a kosarat?Nem írtad még hogy mennyit teszel bele,és hogyan csinálod.A jelképes tömörítéstől ne várj javulást.Ha standardhoz közeli lefolyás volt,akkor a darálás,tömörítés nem lehet annyira rossz,hogy az legyen a gond.
A velencei gondolkozások sem egy hisztis kávé.Én hőre gyanakszom.
Hétvégén teszek fel képet. A fórumos kereséseim alapján lehet savanyú a csatornásodás miatt is, játszottam vele hűtőcsapolás nélkül és hűtőcsapolással.
Valamit én ronthatok el, ha másnak sikerült jó eredményt elérni ugyanezzel a géppel vagy akár hasonló rendszerű qm-lel.
Következő alkalommal sokkal finomabbra darálok és csak jelképesen tömörítek.
Különben a cm702-be egy alátétet tettem és eddig 17-18-as fokozaton próbálkoztam (ahogy olvasom ez nem sokat mond, mindenkinek más), úgy adta ki a standardhoz közeli eredményt a lefolyás/mennyiség.
Nálam a QM-ben akkor szokott tocsogni a pogácsa, ha alul van töltve. Próbálj meg változtatni az örlemény finomságán, mennyiségén. Mondjuk a QM néhány kávéfajtánál nálam igényli a töltötömeg növelését. Próbáld ki durvább örleménnyel, növelve a töltőtömeget, hátha úgy jobb lesz.
Az olyan, belelógott az én Quick Millemben is. Nem akadályozta a jó működést, de az ottani tömörítésnek a részleteit őszintén szólva már elfelejtettem.
Egy turmix tx10-zel kínlódok már egy ideje, akinek van, megtenné, hogy tesz fel képet a a fejről alulról?
Igazából egy normális felsőszűrőt kell találnom hozzá megfelelő csavarral, mert a mostani szűrő elég tákoltnak tűnik, mintha kilyukasztották volna, a csavar belóg 6mm-t a szűrőbe és hiába minden hókuszpókusz, WDT és tömörítés kézzel, lábbal, fejen állva, mindig egy ponton, a csavarnál csatornásodik, amitől csak citromlét tudok főzni.