A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha beálltál egy adott kávé típusra akkor ok (én sem százforintosozok minden kávénál, sőt a maroktamper be van állítva egy mélységre és azt próbálom tartani a kávé mennyiség változtatásával). De ha pl néha kedvem támad otthon egy kis Locavore-ra a Yirga után akkor már nem működik a Yirga adagja. Az ember kiismeri a saját gépét egy idő után, de kezdésnél kicsit bonyolultabb a helyzet.
én amúgy őrlés előtt mérek, tizedgrammra pontosan és akkor nincs veszteség, de kb 16g minden esetben amit húzok és inkább a szemcsemérettel játszom, eddig bejött
A szőkülésre leállítani a csapolást olaszos pörkölésnél működik (és a tigriscsík is) de világos pörivel teljességgel megbízhatatlan. A 100ft-os trükk kiindulási alapnak jó, sötétebb pörkölésnél még ennyire sem bonyolítom. Sorár lemér -> kávéval telerak, kicsit megrázom, a fölösleget meg simán lehúzom -> újból lemérem, a különbség a kávé tömege,bezután már csak ennyit darálok.
szerintem kiindulásnak, iránynak ez a gramm érték nem rossz - de a kérdés inkább, hogy ami kijön az ízik-e? ha igen, akkor jól csináltad, ha nem, akkor érdmes próbálkozni
a következő szint meg hogy vizuálisan is tetszik-e amit látsz - én amit szoktam nézni: csapolás után min 3-5mp múlva jöjjön csak a kv, ha korábban "lefolyik" akkor valami nem jó, vagy kevés a kv vagy rossz a szemcseméret, mert csak átzubog a gépen a kv, és valsz ennek az íze is borzalmas
aztán jön a következő, hgy egérfarok kinézetű legyen a lefolyás, és szép színű (nem túl sötét, nem túl világos)
ha ez is megvan, akkor a kész kv-t érdemes nézni: van benne tigriscsík a tetején? :)
pár éve valaki írta, hogy nem is méri a mp-et pl a csapolásnál, hanem nézni h mikor "fehéredik ki" és akkor állítja le
Tömörítés után tegyél rá a kávéra egy 100 forintost, tedd föl a kart, húzd meg, majd vedd le. Ha a 100Ft-os éppen hogy csak picit bele nyomódott a kávéba akkor jó. Ha nagyon akkor sok a kávé, ha egyáltalán nem akkor meg kevés. Jó esetben a megduzzadt kávészemcsék éppen el fogják érni a felsőszűrőt a csapolás közben.
Az alapvetően a kávé pörkölésétől függ. A világosabb kávét finomabbra kell őrölni, ergo több kell belőle a kosárba. Kiindulási pontnak annyit kell általában a kosárba tenni az őrlőből kihulló laza őrleményből, hogy a kosár széléig érjen. Ha csapolásnál nyomot hagy a pogácsán a felső szűrő, akkor kicsit vissza kell venni az adagból mert az csatornásodást okoz. Ha így megvan a súly grammra, azt a későbbiekben fel tudod használni referenciának. Ettől akkor kell eltérni ha pl. változik a levegő páratartalma vagy öregszik a kávé. Utóbbi esetben pl. egyre finomabbra kell őrölni a babokat. A kosarak méretei egyébként a mai napig a klasszikus, sötét pörkölésre vannak jelölve. Tehát ha rá van írva, hogy 18 g, de a világosabb pörkölést kedveled, akkor akár 20-22 g is bele fog menni. Más gyártók éppen ezért két számmal jelölik egy ideje a méretet. Pl. 18/22.
Sziasztok! Újabb kérdés egy kezdő, de lelkes eszpresszó tanonctól: Ti hogy döntitek el, hogy egy adott kosárba mennyi kávét tesztek? Ahogy látom, ez eléggé egyéni. 18g-os kosarakba ritkán kerül pont annyi, inkább több. Ez a kávé fajtájától függ? Vagy ezt is egyszerűen íz után kell kalibrálni? Kiindulási pontként nem érdemes megpróbálni a megadott súlyt tartani? Köszönöm
Valóban nincs vérnyomás növelő hatása a koffeinnek. Nem a vérnyomást emeli hanem értágító hatása van és a pulzusszámot növeli. Csak ez meglévő érrendszeri betegség esetén nem szerencsés, főleg ha valaki nem iszik elég folyadékot, mert a sűrű vér komoly munkára készteti a szívet, az erek meg már nem tágulnak megfelelően, ezért nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. (Mindent egybevéve azonban a sokat kávézóknak (mindegy milyen formában) az élethossz kilátásai kimutatottan jobbak mint a keveset vagy nem kávézóké, ennek az oka azonban összetettebb.)
Kérdés, szokta valamelyikőtök nyalogatni a drága kávéfőzőjét?
Ezt találtam z egyik PH-s fórumon:
"Hello, itt akkor ezen a forumon nincsenek olyanok, akik nyalogatjak a sok szazezres kavefozoiket (mint az index kave forumain), es nem gond ha valaki tegla kavebol foz?". Bevallom kipróbáltam, alaposan bemelegítve persze, nehogy megfeküdje a hideg vas a gyomromat, erre a rohadék megégette a nyelvemet. Többet nem nyalogatom, le van tojva :). Hülye vas....
Bocs, hogy belevau, de egy masik forumon kellett kerdeznem fozocskezes temaban es a reagalasokbol szembesultem vele, mennyire mas szemleletuek irogatnak, akik egy resze, sajnos, nem igazan kulturember.
Egy oraja olvasgatom az utolso par szaz beirast, es megneztem a leirasban levo weboldalt is, ezek alapjan az alabbiakhoz hasonlo osszefoglalo beirasat javasolnam a forum leirasaba:
Sokak szerint az igazi szint az espresso kategoria, amikor meregeros ital az eredmeny eros vernyomasnovelo hatassal. Naluk a teljes folyamat hangsulyos: a kaveszemek fajtaja, begyujtese, porkolese, daralasa, tarolasa es vegul a kave elkeszitese. Kozuluk tobben arra eskusznek, hogy kizarolag egy kezen megszamolhato fajtaju kaveszemek leteznek, a tobbi hamisitvany, vagy szemetre valo, valamint meregdraga gepre van szukseg, ami mindig csak egyetlen adag kavet daral le es azonnal megfozi, mert a daralt (orolt) kave pillanatok alatt elveszti a kave jelleget, igy ha nem fozik meg azonnal a daralas utan, akkor szemetbe kell dobni.
Egy resztabor viszont ragaszkodik az "anyagi racionalitas"-hoz, azaz aboltokban szemes kavet vesz, lehetoleg kilos, vagy fel kilos kiszerelesben, amit azonnal ledaraltat ingyenesen a boltban, es a leheto leggondosabban visszacsomagol, ezzel szerinte nem illan el a kave ereje. A legolcsobb, "kotyogos" kavefozot hasznalja, mert ebben gondosan, kezzel lenyomkodhatja a daralt kavet es esetleg ugy betomitheti, hogy akar a kavefozo felrobbanasat is kockaztatja, amivel meregeros eredmenyt er el es ezt kortyolgatva mely elegtetelt erez az automata keszulekeket hasznalo taborral szemben, hogy "eloszor verjetek meg a vernyomasotokat a kaveivas elott es utan es utana mondjatok barmit".
Akarhogyan is, mindket csoport odavan a vernyomasfokozasert, es esetenkent elgondolkozik azon is, hogy adomanyokat tegyen "a kave nevu italnak az emberi szervezetbe intravenasan torteno bejuttatasanak modszerenek kidolgozasa" cimu kutatasi projektre.
A kovetkezo szinten levok ovatosabbak, a vernyomasnovelest nem tartjak szuksegesnek, a kavenak az illataval, vagy izevel elegedettek, nemelyek kozuluk arra buszkek, hogy tucatnyinal is tobbfele kavefajtat kostoltak es esetenkent tobbfelet isznak pillanatnyi szeszelyuk szerint. Az ide tartozok a legszelesebb skalan erdeklodnek a gepek irant a meregdraga, szines, szelesvasznu kaveautomataktol kezdve, (melyek legujabb verzioinal mar elvaras lesz az is, hogy az eppen kivalasztott kave elkeszitese alatt a webrol letoltott es kijelzon megjelenitett video szorakoztassa a kavejara varo fogyasztot) egeszen a preseleses modszerig, amikoris a megdaralt (orolt) kaveadagot egy uveg vagy femedenybe teszik, forro vizet ontenek ra, majd egy femszurovel ellatott fedot tesznek ra, majd par perc elteltevel fokozatosan, vagy egy mozdulattal a szurot lenyomva a szemcseket jo esetben elvalasztjak a forro vizben feloldott kavetol es bogrekbe (pardon: porcelan cseszekbe) tolthetik, es esetenkent elallo kisujjal kortyolhatjak.
Az "also szinten", illetve a felso szint szerint az ellentabor szerint a kaveszemek barmilyen hasznositasa a szervezet elleni eroszak es likvidalni kellene minden ilyet hasznalot, vagy legalabbis betiltani, es szerintuk csak a legalacsonyabb szinten szabad kavezni - azaz kaveszeru pornak latszo valamiket szabad kizarolag hasznalni, melyekben garantaltan nincsen semmifele koffein es a kaveszemekhez sics semmi koze, es a kavekeszites kulcsa a forro viz, amit a port tartalmazo bogrebe ontenek, kiskanallal talan ketszer megkeverik es csak arra varnak, hogy ihato homersekletre csokkenjen es elkortyoljak.
A leirasom lenyege az, hogy nemcsak ket tabor van, nem lehet egyszeruen "kek sarok - piros sarok: box!" megoldassal elni, es lehetoseget adok ujabb kaveivasi szintek definialasanak is, ha meg valakinek kedve van hozza.
Igen, szerintem is tök oké ha valaki vesz a lidl-ben akciós decaf-ot és örül neki, én azt is maximàlisan elfogadom hogy a rendelkezésére álló masinával számára teljesen megfelelő italt készít vele. De az nem várható el hogy ez az info egy ilyen fórumon mint ez, vmi extra nagy lelkesedést váltson ki. :-) Volt már olyan megkeresés nálam hogy egy hasonló kinyilatkoztatás után egy leendő vásárló megkérdezte hogy én mit ajánlok...hát magam is pont azt ajánlottam amit előtte kis idővel épp meghallgattam hogy milyen megelégedéssel fogyasztja a kérdező. :))) /volt is már nem egyszer hogy szemmel láthatóan hülyének néztek emiatt, bolond ez h kávé eladással foglalkozik, itt vagyok mint leendő vásárló és erre egy ”közértes cuccot” ajánl, de hát ha azt látom h vkit nem érdekli ilyen mélységig a dolog és megelégedéssel fogyaszt valamit, akkor nem fogok neki 2-3x drágább cuccot ajánlgatni/
Szvsz nincs itt disszonancia: az idelátogatóknak el kell fogadniuk, hogy itt, a Kávéológián a hardcore kávésok rajzolták meg az irányvonalat - ennyi. Mintha egy keményvonalas gasztroblogon valami "gasztroguru" bizonygatná, hogy a zacskós gyorsleves, vagy a mekis kölyökmenü legalább olyan ízélmény, mint Takács Lajos főztje anno, az Olimpiában...
Nincs baj a bolti őrölt téglakávéval, meg a nyomásfokozó karos csodagépekkel (ugye, kinek a pap, kinek a paplan) - erre valók a topiktársak által udvariasan belinkelt, ilyen hangulatú egyéb fórumok. Szerintem.
Ha beleolvasol akkor látod, hogy nem vicc. Szarvasi, instant kávé és hasonlók. Kár, hogy nem gondoltam rá előbb. Valakit aki Hario mini mill-t ajánlott átküldtek egy másik topic-ba. A gond, hogy igazán nincs téma, ezért alig van új hozzászólás.