A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A filter-eszpresszó pörk szinte minden spec. pörkölőnél fel van tüntetve.
Az a kevés kivétel ahol nincs, általában ők az omniroast-osak. Van pár ilyen pörkölő, de ők ilyen social median meg honlapon szoktak írogatni ezekről az infókról. De amúgy a többiek becsületesen írogatják a filter-presszó infót. Személy szerint nem hiszek az omniroastban. Legalábbis omni vizzel semmiképp. Én presszóhoz és filterhez amúgy is külön leverek vizet, de omniroast esetében ez méginkább szükséges. Ellenkező esetben valamelyik ital (vagy a presszó vagy a filter) biztosan kompromisszumos lesz.
Én úgy vélem, hogy hasznos, ha valami alapinformáció rajta van a zacsin, a többit tényleg döntse el a pörkölőmester. Jó, hagyjuk a cold brew-t az csak személyes rajongásom. :) Igazán sötét pörköléssel még nem találkoztam speciality pörkölőknél. Azaz ha így érted amit írtál, akkor is a filter- omni- espresso volna a minium amit fel kéne tüntetni. (pl. WCR) Ebből pont kiderül számomra, hogy ízvilágban mire számíthatok, nincs is szükségem többre. DE! Manapság már készül espresso a világostól a sötétig mindenből, azaz valakinek aki nem érti még a dolgokat vagy az adott pörkölő jelzéseit a kar a zacsin önmagában nem feltétlenül jelent bármit is. Nem véletlen, hogy még a kommersz pörkölők is elkezdték ráírni a zacsira a pörkölési szintet. Sőt olyat is láttam, hogy filter, de dark roast. Innentől kezdve pedig teljes a zűrzavar.
Visszatérve a spec. pörkölőhöz, a problémám nem az, hogy nem írják rá a pontos pörkölési szintet a zacsira hanem hogy más-más helyeken nem ugyanazokat az elnevezéseket használják melyek ráadásul sokszor eltérnek az ismert kategóriáktól, ki tudja miért. A filter-omni-espresso a legegyértelműbb, nincs mit magyarázni ha képben van az ember. A világos-közepes-sötét szerintem még jobb és ugyebár bízzuk a többit mesterre, de ez a csoportosítás már nem fedi az előzőt, pedig van összefüggés. Vagy mégsincs? Lásd feljebb amit írtam a dark roast, filterre pörkölt kávéról, bármi is annak az értelme.
Amikor viszont, bécsi-francia-olasz vagy hamburgi-bécsi-francia kategóriák vannak a zacskón, de a bécsi az egyiknél valójában City a francia pedig inkább Full City, az olasz pedig Full City +, a másiknál meg
csak a hamburgi stimmel, a bécsi és a francia viszont ott is a közepesen pörkölt kategóriák egyikét jelentik az már zavaró tud lenni annak aki nem ismeri a konkrét pörkölő termékeit.
Azok néhányan akiknek az elnevezéseit használtam egyik sem mondható kóklernek, mind az ismertebbek közül vannak. Nem értek tehát egyet azzal, hogy aki a filter és az espresso mellett mást is ráír a zacsira, vagy nem pont azzal jelöli a termékeit az nem is speciality pörkölő. Egyébként ennek az egésznek nincs semmi jelentősége ha valaki mindig ugyanonnan vásárolja a kávéit.
Specialty pörkölőknél nem szokás ráírni a színt. Ők igazából egy illetve kétféle pörkölést szoktak kiadni. De igyekeznek azt a színt (de inkább ízt) belőni ami szerintük legjobban reprezentálja a kávé terroir jellegét illetve ami szerintük a legkomplexebb és balanszosabb italt eredményezi. Azok szoktak szímeket írni akik a színskála teljes spektrumában pörkölnek, jellemzően ők nem specialty pörkölők (max annak hiszik magukat :) ) Az említett cold brew elégge terroir gyilkos. Magyarul egyenízt ad a kávéknak. Mindettől függetlenül eredményezhet finom italt, de nem fókuszálnak a pörkölők túl sokat a cold brewra. Egy időben nagy divat volt amúgy a spec közösségben is, de egyre kevésbé foglalkoznak vele mostanában.
Ha tíz kilóval be lehet járatni, az nem gond. Ha elég neki valami óccó vacak és nem feltétlenül valami keményebb, világos pörire utazik a kés. A Mazzer Major Drogheria-ról viszont most hallok először. Ha egy olyan eladó lenne, alig kell átalakítani.
Hogyan viszonyult ízben, állíthatóságban a Je-Plus ezekhez, az általad használt elektromos őrlőkhöz? (Sajnos még mindig nem jött meg a kvgépem, így csak gyönyörködöm a JE-Plusban :D.. pedig már nagyon tekerném élesben..)
Nem, a 151C-vel sem jöttek egyből az ízek, kaptam a pörkölő ismerősömtől 10 kilogram másra már nem alkalmas kávét, amit röpke fél óra alatt át toltam rajta :) Úgy tudom, hogy csak a bevonatos késeket nem kell bejáratni (red speed, titán).
azért ez a nagy különbség, mert az 151C az a Royal és a Major Drogheria (Zacskóba Örlő) változatának a kése. Köztes megoldás lehet még az 151B kés, ami a Háromfázisú major kése ez az A és a C között van időben is, ezt is próbáltam, ezzel kb. 7 mp a dupla.
Segíteni? Az nem kifejezés. Rendkívül hálás vagyok ezért a kimerítő válaszért. Már egy ideje őrlődöm a kérdésen és valahogy nekem is az volt az érzésem, hogy inkább a Major. És hogy két gyári kés között ekkora különbség legyen, ez hihetetlen. Jól értem, hogy az új 151C késekkel rögtön jöttek az ízek? Mert annak még külön örülnék. Ez a bejáratás egy folyton visszatérő probléma. Én csak adagonkénti őrlésre akarom használni, úgyhogy nem gond, de az furcsa, hogy kávéval a kések közt nem indul el az a bika erős motor. Pláne, hogy a 151C is gyári kés.
Az első kérdésre nem tudom a választ, de biztosan ki lehet valahogyan iktatni.A másodikra viszont igen, de előtte egy kis visszatekintés az Általam eddig használt őrlőkre:Graef CM900-zal kezdtem, ezt majd fél évig használtam. Mivel mindenhol azt olvastam, hogy az őrlő fontosabb, Ezért vettem egy Fiorenzato F4E Nano-t. Ebbe olyan módon bentragadt a presszó finomságú őrlemény a körtepumpa használata ellenére is, hogy 2 hét után meghirdettem és nagy megkönnyebbülés volt amikor 20e bukóval elvitte valaki. Használtam tovább a Graef-t. Aztán egy fórumtárs a Ph-ről felajánlotta, hogy pár hétre odaadja kipróbálásra az éppen eladó Mazzer Majorját. Nah, azt egy hét után megvettem. Nagyon nagy előrelépés volt ízben, viszont az akkori helyemen túl nagynak bizonyult, így lecseréltem egy Mazzer Mini E-re. Ez ízben visszalépést jelentett, ennek ellenére nagyon megszerettem. Aztán jött a Niche “őrület”, Amit vásárlás előtt szintén volt alkalmam kipróbálni az egyik fórumtársnál és nagyon megtetszett, így rendeltem egyet. A Mini E-t el is adtam egyből. Viszont az új Niche-sel nem jöttek az ízek, ameddig át nem toltam rajta 8-10 kg babot. És bár a Niche sem egy műanyag halmaz, közben mindig vissza - vissza vágytam a Mazzer robosztusságára. Szembejött megint egy Mini E jó áron, így megvettem és párhuzamosan használtam a Niche-sel kb. 3 hétig. Ekkorra viszont már nagyon elkényelmesedtem és a Mini E kétszeri ráindítás-garatseprés procedúrája miatt a Niche-t tartottam meg, mert kényelemben szerintem nem sok őrlő veri. Ízben volt ami az egyikkel, volt ami a másikkal volt jobb, de azért itt is a Niche javára billent a mérleg.Kb. 1,5 hónapja viszont megint “szembe jött” egy Mazzer jó áron, mégpedig egy Major E személyében. Gyári 151A kések voltak benne, ezzel nem jöttek a hűha ízek, elkezdtem kutakodni a lehetőségek után. SSP kést ~120ért gondoltam csak nem veszek bele, vettem viszont egy 151C jelű gyári késpárt 16e Ft-ért. Na ez így most odabasz minden szempontból a Niche-nek. Brutál gyors, 19g kávé ledarálása ~3,5 mp neki ( a gyári 151A késekkel ugyanez ~13 mp volt). Mivel ennyire gyors, nem is kell ráindítgatni, garatot seperni sem szinte, mert mindent kiad magából. Csak a tölcsért szoktam belülről kiseperni. Az eddig próbált kávékkal nálam ízben is nyert ezekkel a késekkel. A Niche-t már csak elvétve használom. Annyi még hozzá tartozik, hogy ezekkel a harapós késekkel csak adagonkénti őrlés lehetséges, mert ha van kávé a kések között, nem indul el.Remélem tudtam segíteni :)
Egy kérdésem volna: a Mazzer Major automata verzióban könnyű kiiktatni az automatikát? Csinált már ilyet valaki esetleg? És még egy: Mazzer Major vagy Niche Zero? Az ízekre gondolok és nem a pangó őrleményre és egyebekre. Már ha valaki ismeri a különbséget.
Ráírva nincs, csak jelölés van, de igaz. De az inkább a pörkölési profilt jelzi, nem feltétlenül a kávé színét. Nem is tudok mit kezdeni az omni roast-tal ilyen értelemben. Kétségtelen, hogy a filterre pörkölt kávék világosabb pörkölésűek, de nem csak ennyiről van szó amennyire tudom. Ilyen alapon pedig miért hagyjuk ki a cold brew-t? Nyáron gyakran csinálom nap közbeni fogyasztásra és imádom. Egy ideje külföldi pörkölőknél már látok kifejezetten cold brew-ra pörkölt kávékat. Fogalmam nincs ez mit takar pontosan, de itthon erre még nem találtam példát. Palackoznak cold brew kávékat egyesek, de külön nem árulnak cold brew pörkölést.
Amikor én vettem vagy kaptam ilyen kifejezetten világosakat, akkor annyi volt csak rajtuk, hogy pörkölés: világos, hamburgi meg omni roast. Ezek egyike sem a szokásos közepesen világosak voltak, hanem annál sokkal világosabbak. Nem mernék megesküdni, hogy pont cinnamon, azaz fahéj pörkölés, de a többivel való összehasonlításban ahhoz állt a színük a legközelebb. Itthon én sem hallottam senkitől ezt az elnevezést, de amúgy sem vettem észre, hogy lenne valami megegyezés a használt elnevezések tekintetében. A legtöbb esetben nem is írják ki a pörkölési szintet (pl. Roastopus, CM)
Elképzelhető, hogy a hosszú, akár 1 perces lefolyási idő miatt lejjebb kell vinni 1-1,5 fokkal, mintha normál lefolyási idővel készülne. Ezt ki kell tapasztalni.
Pides Gaggia Classic, a pid mutatja. Tokozatlan K hőelem a kazánban a termosztát helyén. A kifolyó vízhőmérséklet megegyezik a pid által mért és mutatott értékkel ( szintén tokozatlan k hőelemes műszerrel ellenőrizve úgy, hogy a hőelem a vízterítő egyik kis fúratában, a víz útjába van téve). A mérés fél óra melegedés után történt. Mivel caffe35 féle rézbojler van a gépben rézcsőtuninggal, így rettentő hőstabil a gép, egy dupla csapolása alatt 0,3 fokot esik a hőmérséklet.
Nem tudom, de ezt a cinnamon pörkölést az amcsiknál hallotta sokszor, meg a sweet marianál. De spec kávés körökben nem nagyon használja senki, de amúgy itthoni nem spec pörkölőknél is szonte senki. A spec pörkölők nem feltételnül színre pörkölnek, a cél a maximális édesség, az origin karakter megtartása mellett, túlzott pörkölés izjegyek megjelenése nélkül, kellemes savassággal. Legalábbis ez lenne a cél. Pl, az említett Casino Mocca és Roastopus is erre törekszik ez egészen biztos.
Tudtok nekem ajánlani pár kávé fajtát, van egy saeco Granbaristo gépem és szeretnék másfajta kávékat is kiprobálni mint amit aldiba, Auchan ba kapok. Lágy krémes kávékat keresek.
Szépek. :) Szóval akkor nem a cinnamon és társai, akkor jó. Ezt a világot én is ismerem. (A Roastopus Starfish egyébként ebben az évben az egyik nagy kedvencem lett.) Az értelemszerű, hogy minél világosabb, annál magasabb hőmérséklet, csak az érdekelt volna, hogy a standard lefolyáshoz képest állítasz-e a PID-en amikor hosszabb lefolyással kísérletezel.
Bocs a firtatásért, de nekem ez új terep. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor próbálkoztam igazán világos pörkölésű kávéval. Amikor próbáltam, nem volt rossz, de olyan testetlennek, hígnak éreztem. Amikor hosszabbra engedtem akkor sem volt sokkal jobb. No és az a vékonyka crema a tetején...
Kérdéseim, hogy nálad mennyire világos az a világos? A hőmérsékleten is állítasz olyankor?
Azt hittem én vagyok rosszul bekötve, hogy a 25mp-es időt nem tudom ezeknél a kávéknál tartani, de most megnyugodtam, hogy másnál is hosszabb lefolyással finomabbak ezek a kávék.