A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Amint írtad te is, pid beállítás kérdése többek között az is, hogy csapolásnál mennyire kezdje tolni a fűtést. Ezzel ott vagyunk amit mondtam, hogy ha túlmelegszik a fej csapolás során akkor az pid beállítási hiba. Ha jól van beépítve és beállítva nem fűtheti túl, épp ez a lényege.
Pár hétig használtam egy pid nélküli Silviát, a sötét pöriket rendre megégette. A GC is, de emlékeim szerint a Silvia hajlamosabb volt rá
"...de egy silvia inkább igényli a tuningot mint egy GC. " Így van! Silviám még nem volt, de az elődből (Nancy) vagy féltucatnyi, és már az elsőnél hamar bebizonyosodott számomra, hogy gyári állapotában nem az igazi:
Hőkamerával nézve a PID-es Silviámat fej, csapolás alatt, stb. semmi túlfűtést nem tapasztaltam a fejnél. Talán annyi, hogy a csapolás elején 92-re állított PID-nél 91-en indult, 93-ra felugrott egy pillanatra, majd 92 körül volt folyamatosan 1-2 tizeden belül. Többször megismételtem a méréseket.
szevasz! mikori pörkölések ezek a lolló kávék? én is valami olaszos cuccot keresek,de nem 8-10 rugóért. szegedről gondoltam rendelni,de a három kiló azért egyszerre sok.
A Silivában sok fém van, és 3 decis a bojler benne.
Az EVO / Classic-ban kevesebb a vas.
A Rancilio termosztát 85 C°-nál kapcsol be és 100°C-nál ki így a kazán hőfoka a kettő között oszcillál.
Ennek a hőfoknak az átlaga 92,5 fok ami némi veszteséggel számolva a fejnél (kar hősugárzása, hideg pogácsa kezdetben, vízterítő, stb) pont az ideális 90+/- 2 fokra áll be mikor csapol az ember.
-A PID-es kazán felfűt a beállított hőfokra és nagyon finoman tartja azt.
A hőáramlás folyamatos a fej/kar irányába így egy idő után a kar hőfoka közelíteni fogja a kazán hőfokot (el nem éri). Valamilyen, a gép adottságaiból következő, delta mindig lesz, ezért a különbség is más és más gépenként de a fej túlhevül a hiányzó "hülő szakasz" miatt (nincs ingázás max/min között)
Tehát emiatt óhatatlanul magasabb lesz a fej hőfoka mint a max 92 fok!
Elindul a csapolás, esik a kazánhőfok.
A PID (bállítástól függően) kis vagy padlógázt ad, mert tartani akarja a beállított értéket (=tempomat).
Innentől emelkedik a fej hőfoka, mert a hőramlás nem csak passzív, de az áramló víz gyorsítja is.
Következmény: nem max 92°C lesz a kiépő víz hanem 94-5-6...
A lényeg: a vas "átlagolja" a 85 és 100 fok közötti hőfokot amit tökéletes, a PID viszont mindig túlfűti.
Ez csak fizika.
***
-Az ideális az lene, ha egy primitív, állítható temosztáttal tudnám az alsó határértéket mondjuk 84 és 92 fok között állítani (a felső, 100-as maradna ugyanúgy), így a fejen jelentkező átlaghőfök is szépen tudna emelkedni ha a kávé megkívánná.
A fentiek miatt jutottam el oda 9 év hibbi kávézás után, hogy inkább iszunk olyan kávét amit a Szilvi csodásan csinál (csak olasz, és nem is a legdrágább), minthogy szórakozzak túlárazott, rossz, ilyen-olyan haza pörkölésekkel, hogy "kihozzak belőle" valamit...
Nem hozok ki.
Ami nem jó egy alap csapolással, felejtős.
:-)
(A Lolló Café nagyon bejön, majd mindegyik nagyon finom és ár /érték arányos)
Értem én, hogy a vason múlik minden, de a vas hőmérséklete meg a víz hőmérsékletétől függ, amit a pid állít. Ha pid mellett túlmelegedett a géped akkor valami nem úgy működött ahogy kellett volna.
Ha az EVO-ban ugyanaz a bojler van mint a Classic-ban akkor tudom milyen.
Ki lett már itt vesézve, de ha a "tuning" a PID-et jelenti akkor Silviába felesleges, mert a teljes folyamatot, a kazán és a fej hőtehetetlenségét végiggondolva a "vas"-on múlik úgyis nagyrészt az eredmény.
Nekem nem jött be, csak macera volt.
A PID-es géppel akkor lehet reprodukálható eredményt elérni ha kb 20°C-tól indul minden főzés.
A magára hagyott PID-es gép - pl.- 20/25 perc - túlmelegszik és éget minden kávét, mindegy mennyire van állítva...
Innentől kezdve meg számomra semmi értelme nem volt.
Ha mégis több hő kell akkor rányomom csapolás előtt a gőzgombot pár másodpercig..
A cégnél 2+ éve nyúzunk egy Annát, teljes megelégedéssel. Azt ismerem. Múlt héten vettem bele egy fejtömítést, amit majd cserélek ha ráérek. Ennyi. Én a részemről meleg szívvel ajánlom minden kezdő presszósnak. Bírja a gyűrődést, finom kávét készít. Bár valóban a Silvia robusztusabb, iparibb felépítésű, de az Anna nem annyira háklis. Ez utóbbi a szimplánál egyértelműen megfigyelhető, gondolom ez a 57-es szűrő folyománya.
Az ajánlatom továbbra is áll, tuningolt Silviámat elcserélném akár 1-2-3 hónapos tesztre is más, hasonló kategóriájú gépre tapasztalatszerzés céljából. Szeged környékiek előnyben.
Az ötlet jó, én is benne lennék. Nem annyira a cserében minthogy egymás mellé állítva a gépeinket főzzük és kóstolgatjuk a kávékat amíg el nem kezdünk remegni. XD Ez azonban most tárgytalan mert két hete és 3 napja eladtam a gépet csak még nem jöttek érte mert közben karantén alá kerültem. (Semmi bajom.) Ha meglesz az új gép, majd visszatérhetünk erre. Nem hinném amúgy, hogy különösebben érdekelt volna téged a mostani, ez csak egy PID-es Anna.
Mindenképpen a Silvi, de tuninggal :) ha van rá keret. Azért nem mondanám rá, hogy nagy gép :) sőt inkább kicsi, csakúgy, mint a Classic. Az ára az, ami nem kicsi :)
A DB1-et nem is értem hogy jött ide, olyan még forgalomban sincs, nameg dual bojleres. És mint ilyen csak akkor venném, ha sok-sok gőzre lenne szükségem. De erre várni kell, jó ha karácsonyra meg tudnád magad lepni vele. Az ára nagyon jó, próbálni még egy ember próbálta csak.
A másik kettő közül a Victoria többet tud alapból mint egy tuningolt Silvia. Milyen árban vannak egyébként? Értékegyezetéssel adnám a tuningolt Silviámat Victoriárért. Na nem azért mert nem vagyok megelégedve vele, de próbálnék már mást is.
Nézzél még Glendát is használtan, azok is jók, inkább az egy liga a Silviával szerintem.
Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, úgyhogy feladtad magadnak a leckét rendesen. Ha én választanék a következő lenne a sorrend: Rancilio, Lelit, AVX. Egy használt Rancilio + tuning lenne a nyerő nálam valószínűleg mert a gép egy erős alap amire lehet építeni ráadásul egyszerű mint egy faék, bárhol kapsz hozzá alkatrészeket és ha később továbblépsz vagy meggondolod magad, könnyen el tudod adni. A második befutó a Victoria lenne mert úgy ahogy van használható, plusz olyan funkciók is vannak benne ami másik két gépben nincs és nem is pótolható, vagy csak jó sok pénzért. És valljuk be őszintén, nagyon szép az a gép. Hátránya, hogy ha egy Lelithez alkatrész kell az erősen zsebbe nyúlós. Tudom mert nekem is Lelit gépem van. Az utolsó volna a sorban az AVX DB1. Béla igyekezett egy remek gépet összehozni és lehet, hogy sikerült is, de még nincsenek vele tapasztalatok, hiszen még be sem érkezett az országba. A kínai gyártás pedig alapvetően necces lehet ha a hosszabb távú alkatrészellátást nézem. Mindazonáltal amit eddig lehet róla tudni erről a gépről az nagyon biztató. Az egyetlen dolog ami nekem nagyon nem tetszik benne, hogy a víztartály körül nincs burkolat ami miatt algásodásra lesz hajlamos. Nem is értem, hogy ha annyi minden módosítva lett, miért nem került oda egy darab acéllemez. Azzal lenne teljes a gép. Persze le lehet utólag fóliázni a tartályt, de az már kényszermegoldás.
Készen is áll a kipróbálásra. Még annyit vettem észre, hogy a nyomás a csillagos égig fel volt tekerve. A 10 baros manométerem mutatóját úgy körbeforgatta, hogy felütötte alulról az ütközőt :-D
Köszi, épp most volt időm lekapni a tetejét. Úgy nézem, nem hiányzik innen semmi. Egy 145-15 és egy 107-8 hőkapcsolót találtam benne. Gondolom ezek is egyformák a "mezítlábas" változattal :-)
Nem szedtem még szét ilyen Caffita system-es gépet, de mintha olyat olvastam volna, hogy fejet is kell cserélni. Ezenkívül nem tudom, hogy van-e benne három járatú és opv?!