A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ígértem kávés képeket a Betsy kapcsán, ez remek alkalomnak tűnik. Az elsőn egy monsooned malabar, ezt nem tudtam nem megégetni, bármit csináltam. A második képen Cartapani Espresso Casa, a harmadikon Cartapani Extra.
A Hario v60-at ismeri-e valaki? És a Comandante c40 kézi örlő mit tudhat 60ezer Ft-ért? Mondjuk egy Graeffel, Imat Lux, stb felér-e örlemény minőségben? Én szívesen tekergetek...
A kávék lejárati ideje általában 2 év a pörköléstől számítva. Namármost egy fél évnél régebben pörkölt kávé is már igencsak kukába való... és akkor olaszosról beszéltem.
A 10 Bar érték befulladt pogácsa mellett csak annyit jelent, hogy annyira van állítva az OPV-d. Nézd meg a bolti kávéd lejárati idejét. Ha az nagyjából ok, nem hinném, hogy annyira rossz lehet, hogy ne lehessen belőle kávét készíteni. Én tovább kísérleteznék a helyedben. Tapasztald ki az őrlődet, a többit majd utána. Ha fullad a pogácsa nagyobb léptékben állíts a finomságon mintha csak finombeállítást végeznél főleg így első beüzemeléskor.
Olasz vonalnak tökéletesen megfelel.:-) Ascaso i-minim volt, mikor szétesett vettem egy Graef CM 800-t. Két éve hajtom napi átlag három duplával, szintén olaszosan. Különbség, hogy 800-n 40 fokozat van, 702-n 25, de az is okés.
Köszönöm Katoczi, asszem egy elektromosat kéne vennem... Az Eureka Mignon Manuale 85000 az AVX-nél. Ismeri valaki? Vagy egy Graef 702-t is elég volna? Én kizárólag olasz presszókat készítek.
Ha még nem volna egyengetőd, javasolnám a Puck Perfectert. Én is egy ilyent használok nagy megelégedéssel, de nem hinném, hogy a Mottádat lecserélni erre óriási előrelépés lenne. Ha egyébként megfelelő az előkészítés, szerintem a Motta is jól ellátja a feladatát.
A jó kézi őrlők (Commandante, Lido, Kinu, HG-1) drágábbak mint egy presszózásra már megfelelő Graef702. Ha az ár miatt nézelődsz a kézi hajtós gépek között, akkor rossz hírem van, a kis darabszám elviszi az elektromos alkatrészek megspórolásával nyert összeget.
Mi történt a sajátoddal? Annyira nem bonyolult szerkezetek ezek...
A magyarországi pörkölőktől érdemes rendelni, azok elég frissek szoktak lenni. A Pacificaffe, AVX, Kapuczíner pörkölőkkel nem lőssz mellé, de Pallyotz fórumtárstól is igényes friss kávét rendelhetsz.
Melyik a legjobb kézidaráló? A Hario Skertont ismerem. Van ennél kisebb fokozatú? Eszpresszónak szeretném, de az enyém szétesett. A Catler darálóm menthetetlen. Olcsón elektomos örlőt is vennék....
Az őrlemény mennyiségével nem tudsz sokat variálni, mert a szűrő megszaba, hogy mennyi az az őrlemény mennyiség, amit betamperolva szép egyenletesen felfekszik a felső szűrőre. Az őrlés finomságán /durvaságán kell változtatnod, hogy a kellő mennyiség lefőjön adott idő alatt. Ez a beállítás kávécsomagonként változik, sőt míg el nem fogy, addig közben is valszeg kiigazításra szorul. Az, hogy van-e és mennyi, milyen minőségű crema, az kávé/blend függvénye, illetve, hogy mennyire friss a pörkölés.
Tegnap vegre megvettem az elso orlo-gep kombomat itthonra Lelit Victoria es William, vettem hozza a botban kavet, hogy elkezdhessem probalgatni (nem ez lesz a vegleges fajta de most csak ez volt eleheto) az elso fozeseim termeszetesen vackok lettek, vagy nem akart atjonni a fozet vagy ha atjott akkor hig lett crema nelkul, igaz a gep 10 bar erteket mutat de van, hogy igy sem jon at. Elkezdtem az orlot allitgatni fokent duplakra konentralva es belottem a 14grammot, kicsit durvabbra vettem az orlemenyt is. Ezek alapjan milyen iranyba induljak el? Elnezest a laikus kerdesert de mit/miket cseszhetek el? Tul van tamperolva? Tul finom vagy tul durva az orlemeny? Sok a mennyiseg?
Kiserletezem tovabb magam is de talan igy nem kell fel kilo kavet lenyomnom mire egy jobb kavet csinalok.
Azért, hogy ne csak a negatívum legyen, az való igaz, hogy az őrleménye szépséges, és eszpresszósról kotyogósosra váltani sem bonyolult. Sőt, a csavarral vesződtemben még a gyártónak is írtam, és órákon belül válaszoltak. Mondjuk a tippjük nem jött be, de azért nem semmi:)
Jelenleg egy egyszerű filteres főzőt használok napi 1-2 kávé elkészítéséhez, de érdekelne a french press-el készített kávé, amihez viszont egy egyszerű kézi őrlőt szeretnék venni. Tudtok ajánlani olyan használható minőségű őrlőt, ami állítható, így filteres és french press felhasználáshoz is megfelelő őrleményt tud előállítani és olcsón hozzá tudok jutni? Külföldi rendelés most nem játszik, mert a jövő héten szeretném beszerezni, így webshop / apróhirdetés / hazai bolt jöhet szóba elsősorban. Néztem új/használt Hario Mini Mill-t, ami szimpatikusnak tűnt, de kíváncsi lennék mit tudtok ajánlani!
"Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)"
:))) Az ilyen balesetek viszik előre a világot :))
Eureka Mignon Silenzio tapasztalat következik. Ma megkíséreltem levenni a felsőkés-tartót, hogy megnézzem, mennyi kávé gyűlt össze itt-ott 4 hónap alatt.
Nem derült ki, mert a 3 csavar közül, ami tartja, csak kettőt tudtam kicsavarni, a harmadik nem engedett, és az a csavarfej már nem is lesz a régi soha.
Szóval, aki részben azért vásárolna ilyet (ahogy én is tettem), mert az ötletes állítómechanizmus lehetővé teszi, hogy tisztítás után is megmaradjon a beállítás, vagy aki úgy gondolja, hogy majd jól kitisztítja időnként, vagy majd egyszer saját maga őrlőtárcsát cserél, az jól gondolja meg!
Pörkölő ügyben kérném a segítségeteket. Tévedésből sikerült zöld kávét rendelnem legutóbb, amit 10 dekás adagokban légkeveréses sütőben nagy odafigyeléssel voltam kénytelen pörkölgetni, de még így is nagyon jó lett :)
Ezen felbuzdulva elgondolkodtam egy kisebb pörkölő beszerzésén. Hosszas keresgélés után ezt jónak gondolom:
Az utángyártott szimpla LM szűrővel sem kell állítani az őrlési finomságon. Valóban kell némi gyakorlás és nem hátrány egy tampersegéd sem, de a duplát nagyon megközelítő/elérő eredmény lesz a jutalom.
Szűrője válogatja, hogy kell-e állítani az örlőt hozzá. Az ism the single-hez nálam nem kell. Az ital valóban másabb, kicsit laposabb lesz a kávé, ami nálam egy harsány gyümis kenyainál még jó is. De hogy rossz lenne a kávé...bár minden ízlés dolga. Rossz lenne nem innám.
A szimplához meg szimpla csőr lesz a jó, vagy naked kar, dupla kifolyóval nálam sem adja jól. Azzal lesz crema igazán, ami pszihésen is dob a kávén.