A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
De lehet nem ártana az egészet szétszedni és kitisztítani, nem tudom mikor volt utoljára?! Egyébként szerintem jobb lenne "normális" vízzel használni, mint citromsavazni, nem tesz túl jót a kazánnak.
- durvább őrlemény mellett is nagyon hosszú idő alatt főzött le egy normális adagot. Ez alapján tuti dugulás van, vagy lehet komolyabb probléma is? Azt látom, hogy néha normálisan jön a víz, aztán még abban a bekapcsolásban elkezd elapadni. A vakszűrőzésnél sem a megszokott módon "halkul el" amiből tudom hogy ideje a kapcsolóhoz nyúlni, hanem egyenletesen berreg. Az elvezető csövön keresztül is kevesebb víz távozik.
- mennyi a GC normál vízhozama?
- nem vagyok egy nagy szerelő, merre keressem a problémát? Ha leveszem a felsőszűrőt, és a vízterítőt, akkor ott én nem tudom tovább bontani. Ilyenkor azt látom, hogy csak egy lukon jön be ott a víz, és már ott is ingadozik a vízhozam. Lehet hogy ez a pici luk van eldugulva?
Az valóban kevés, szűkítőzött gépeknek szokott lenni kb. ennyi. Valahol dugulás van, az biztos. Szét kell szedni és kitisztítani. Vagy próbálj meg vakszűrőzni többször, hátha segít.
Biztosan van, de én nem ismerem. Ha fizikai akadály van, akkor gondolom, szét kell szedni és kitisztítani, de az már nem biztos, hogy megy házilag (nekem nem menne).
Nem kellett bekapcsolni, működött anélkül is. Sz az érdekes, hogy ilyesmivel próbálkoztam beírás előtt is, de akkor biztos nem jól csináltam. Most a vízhozamon érzek egy kis csökkenést a megszokotthoz képest, leget hogy megerőltettem a szivattyút, de valószínűbb egy vízkőrög. Az ellen van megoldás?
Szerintem nem, de rá is kereshetsz itt, vagy más kávés fórumokon. Én most egy Rancilio Betsyvel ismerkedem, és az előző tulaj írta, hogy az első használat előtt végezzem el ezt a műveletet. Miután a tiéd is bojleres, gondolom, nagy különbség nem lehet, de csak nem pünkösdözik mindenki wifimentes övezetben, csak megjelenik majd itt egy tapasztalt gaggiás.
Mindenképpen várd meg Gaggia-szakértők válaszát, de nem lehet, hogy simán csak légteleníteni kell? Kinyitni a gőzcsapot, elindítani a szivattyút, és megvárni, amíg jön a víz a gőzölőcsövön.
A segítségetekre lenne szükségem. Ma a szokásos citromsavas vízkőtlenítés végén, amikor újra töltöttem tiszta vízzel a tartályt, észrevettem hogy a tartályba lógó szilikoncsövön keresztül visszafolyt a gépből a víz az asztalomra. Ezután visszatéve a tartályt már nem kapja fel a vizet, csak berreg a pumpa. Sajnos így most tele van a bojler citromsavas vízzel, és nem tudom kiöblíteni. Ráadásul már rá is melegedett a víz a bojlerben, ez még külön probléma is lehet. Van megoldás, vagy szervíz?
Szép darab, kár, hogy egyből belső tartályossá kellene alakítani. Meg az a gőzcső is elég rövidnek látszik, de némi hozzáértéssel remek kis kávésarkot lehetne belőle csinálni.
Stabil, megbízható gép, én 12 évig használtam meghibásodás nélkül.
Most egy drágább Lelit van, amivel az asszony is tud iható kávét főzni, de én a Ranciliot jobban szerettem.
A Rancilio sokkal masszívabb gép, mint a Lelit. Érzésre több benne az anyag, soha nem féltem, hogy a kezemben marad valami róla. Persze nem ez alapján kell megítélni egy gépet, de nekem ez is fontos.
A GC 2015 felejtős, az egy másik (gyengébb) kávéház.
Egy személyes élmény és dilemma. Hűtőben szoktam tartani adagonként csomagolva. Fagyasztót még nem próbáltam, a hűtős módszerrel minimális íz fakulást érzek csak az utolsó adagoknál, nekem így ok. Eddig a hűtőből ment közvetlenül a darálóba. Így valószínűleg mindig egy kicsit "párás" szemeket daráltam. Ki fogom próbálni, hogy egy vákum dobozos adagot kiteszek a pultra előző este. De lehet csak felesleges agymenés : )
Megtanultam a leckét egyszer s mindenkorra. Nagyobb volt a vásárolt mennyiség, hogy időm legyen üvegekbe rakni, de nem volt elég üvegem sem. Utána meg nekiálltam kóstolgatni és váltogatni őket mint egy tini srác a csajokat, nem számolva a következményekkel. Hülye voltam, na. Kíváncsi vagyok, hogy a sima hűtős tárolás mennyire válik be neked. Hosszabb távra szerintem a cikkben említett vákuumtasak + mélyhűtő volna talán a legjobb, csak az a baj, hogy utána műanyag szemét lesz belőle. :(
Az, hogy fagyasztani csak adagonként érdemes eddig sem volt titok, mint ahogy az sem, hogy a hűtőben lévő szagok ellen a szelepes zacskó nem ad kellő védelmet, ezért is fagyasztjuk legtöbben mézes (vagy propofolos) üvegekben. Ami érdekes lehet, az a fagyasztó/hűtő alternatíva, teszek is egy próbát legközelebb.
Köszönöm szépen, bevált az ötleted! Nem 100%-os, mert legalább 5-6 alkalommal ki lettek nyitva a zacskók már, de ha kiástam belőlük valamennyit, lejjebb ha nem is annyira intenzív ízei voltak, de még valamennyire élvezhetőek voltak a kávék. Kint épp jó száraz volt a levegő és fújt is a szél, hagytam annyit szellőzni, hogy elérjék a szemek a környezeti hőmérsékletet és ha volt rajtuk bármi nedvesség, az eltávozzon utána visszacsomagoltam. Nagy élvezetekre nem számítok egy ideig, de legalább nem kellett kidobni őket.