Keresés

Részletes keresés

ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.05 0 0 178865

Egyetértek, hígy a kalibrálás szó itt nem helyénvaló, de a gyártó / forgalmazó is ezt a szót használja:

https://graef.hu/sites/graef/files/downloads/graef_daralo_ujrakalibralasi_utmutato.pdf

Előzmény: kneissl (178864)
kneissl Creative Commons License 2019.06.05 -2 0 178864

Azért voltam kicsit meglepődve a kalibrálás szó láttán, mert általában hiteles mérésre alkalmas műszerek hitelesítését szokták kalibrálásnak nevezni, nem egy gyári berendezés megbuherálását.

Pl benzinkútnál a kútoszlop átfolyásmérőjét kell rendszeresen kalibrálni.

 

Másfelől a 800as sorozatú GRAEF a legfinomabbra állítva olyan finom őrleményt csinál, hogy a Saeco presszógép sem tudja rajta átnyomni a vizet, csak szenved vele, tehát nem értem, hova kellene még finomabbra állítani.

Harmadrészt:ezekben az őrlőkben a kúp pozícióját alátéttel módosítani elég durva beavatkozás, és valahol boztos, hogy kárt okozol vele, valamint az egész geometriát annyira módosítod, hogy a kés teljesen másként fog működni. Talán ezért is van, hogy a korábban belinkelt videón is sikerül teljesen használhatatlanná tenni az őrlőt.

Amúgy, milyen vastag alátétet raknak bele ilyenkor?

 

Előzmény: ogrEicsab (178860)
Mylord3 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178863

:-) Stimt! :-)

 

...de csakis kalibrált alátétekkel! :))

 

Off:

Férfiasan bevallom, hogy engem kifejezetten irritál(t) djboriska itteni fórumos ténykedése, a hozzászólásaitól lényegében mentális problémáim voltak, de a mai legutóbbi lenti kalibrált véleményével maximálisan egyetértek! 

Előzmény: ogrEicsab (178862)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178862

 Senki sem állította az ellenkezőjét! :)

Előzmény: Mylord3 (178861)
Mylord3 Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178861

"... A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani...."

 

 

+ a 800-as szériánál sincs tiltva az alátétek használata. :-)

Előzmény: ogrEicsab (178860)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178860

 Van rá eset, hogy gyárilag nem tudja a presszó finomságot. Ebben az esetben a 702-nél alátétek (1, 2, vagy 3 db) behelyezésével emeled meg az alsó kést, így tudod finomítani az őrleményt. A 800-as és 900-as szériánál ezt már máshogy oldották meg, ott a felső kést kivéve a késtartó kosár oldalán lévő csavarokkal tudsz finomabbra, illetve durvábbra állítani. 

Előzmény: kneissl (178848)
djboriska Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178859

Ha egyeszer úgy adódik szívesen kibeszélhetjük ezt privátban, nem akarom most ezzel zsibbasztani most ezt a fórumot.

Előzmény: Nibiru (178858)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178858

Tényleg nem érdemes. A beállítás is megfelel, de ha ismered a "kalibrál" szó eredetét (nézz utána) abból tudhatod, hogy ebban a konkrét esetben miért is teljesen helytálló az is. 

Előzmény: djboriska (178856)
djboriska Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178857

Igen ez a helyes megfogalmazás.

Előzmény: Nibiru (178854)
djboriska Creative Commons License 2019.06.04 -3 0 178856

A kalibrálás szóról nem érdemes hosszasan vitatkozni. A metrológusokon(méréstechnikusok) kívül sajnos rosszul elterjedt szóhhasználatban van még az angolban is. Javaslom a mellôzését. Ezért ajánlottam helyette a beállítás szót. Mindenttöl független engem nem zavar, ha a köznyelv nem megfelelô módon használja, csak javasoltam egy szerencsésebb szóhasználatot helyette.

Előzmény: Nibiru (178855)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178855

A lentiekből kifolyólag egyébként a kalibrálás szó teljesen helyénvaló.

Előzmény: djboriska (178851)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178854

Tehát újra: a tartományt NEM terjeszted ki...

Előzmény: Nibiru (178853)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178853

Nem egészen. A tartományt terjeszted ki, az ugyanúgy kics marad, csak eltolod annyival, hogy a presszó finomság elérhető legyen.

Előzmény: djboriska (178851)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178852

Bocsi, már nem emlékeztem. Egyébként meg LOL! :)

Előzmény: Mylord3 (178847)
djboriska Creative Commons License 2019.06.04 0 0 178851

Valójában nem kell kalibrálni semmit, csak egy szerencsétlen szóhasználat. Igazából sima alátétezés. Így lehet kiterjeszteni az örlô szemecseméretét, egészen durvától a finom tartományig, mert a alapesetben kicsi a tartomány amit egyszerre át tud fogni. Nevezzük örlôbeállításnak, talán az szerencsésebb megfogalmazás.

Előzmény: kneissl (178848)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.03 0 1 178850

Ha jól bekariblálod, akkor nem lesz vele porbléma:)

Előzmény: kneissl (178848)
_MrB_ Creative Commons License 2019.06.03 0 0 178849

Páldául azt, hogy adott tól-ig tartomány valójában milyen szemcsemérettől milyen szemcseméretig tartson. Avagy a legfinomabb fokozat milyen finom őrlemény legyen.

Előzmény: kneissl (178848)
kneissl Creative Commons License 2019.06.03 0 0 178848

Áruljátok már el, hogy mit kell kariblálni egy őrlőn?

Előzmény: Nibiru (178846)
Mylord3 Creative Commons License 2019.06.03 0 0 178847

Velem esett meg e kellemetlen eset, lejegyeztem, keresd meg lentebb! :-)

Előzmény: Nibiru (178846)
Nibiru Creative Commons License 2019.06.03 0 0 178846

Itt a fórumon volt valaki (talán Katoczi) aki engem is figyelmeztetett amikor kalibrálnom kellett anno az őrlőt, hogy a szétszedésnél vigyázzak, mert az állórészt tartó műanyagon lévő karmocskák, ha rosszul rakom össze, igen könnyen letörhetnek. Ha kiveszed az állórészt, megvannak még a karmocskák úgy ahogy ezen a képen is látszik? Ha igen, akkor szerencséd van és egy kis takarítás után vissza lehet rakni és ha az alátátezésen túlvagy, nem lesz több gondod.

Előzmény: malvin8 (178844)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.02 0 1 178845

Akkor valószínűleg pont ugyanúgy rosszul raktad össze, mint ő a videón :) Figyeltél pl. arra, hogy a felső késtartón lévő fehér jelölés egybe essen az állítógyűrű fehér jelölésével?

Előzmény: malvin8 (178844)
malvin8 Creative Commons License 2019.06.02 0 0 178844

egyebkent a 702-essel pont ugyanez volt a hibam,mint ami a videon.

https://www.youtube.com/watch?v=ajeSRVOA93o

 

Nemethferii Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178843

Ugyanitt egy fiorenzato fenice 2gr.

Előzmény: Nemethferii (178842)
Nemethferii Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178842

Van egy mazzer sj ha esetleg érdekel. Többit. nimferi@gmail.com 

Előzmény: malvin8 (178837)
heted7 Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178841

Nekem ez is új volt: https://www.youtube.com/watch?v=206FPhY_g_o

Egy finom és egy durvább szűrővel válogatja három részre az őrleményt. Jó lehet egy vacak darálóhoz, hogy lehessen vele jobb kávét főzni, de értelemszerűen pazarló.

Előzmény: kneissl (178830)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178840

Caffe 35- öt ajánlom én is, felújított, átalakított Mazzer SJ szokott lenni. Érdemes felhívni, ha jól tudom lesz mostanában is.

http://caffe35.hu/spl/294300/Hasznalt_gepek

Előzmény: malvin8 (178837)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178839

Sajnos nem tudok ilyet mondani, én a saját vénséges ipari őrlőmet egy itteni fórumozótól vettem, aki viszont már nem foglalkozik ilyesmivel. 

Előzmény: malvin8 (178837)
Katoczi Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178838

Sokan szívtak a Graeffel és egytől egyig user error volt. Könnyű rosszul összerakni.

Felújított darálókat a Caffe35-nél keress.

Előzmény: malvin8 (178837)
malvin8 Creative Commons License 2019.06.01 0 1 178837

koszi, az a baj, hogy ha egyszer nem lett jo, soha tobbe nem bizom meg ugyanabban a markaban/modellben :) ez egy ilyen hulye preferenciam :D

van olyan megbizhato ceg/szakember aki hasznalt/felujitott/ellenorzott daralokat arul?(honlap v satobbi??)

Előzmény: Giuseeppe (178836)
Giuseeppe Creative Commons License 2019.06.01 0 0 178836

Szerintem is tehetnél még egy próbát egy Graeffel, de ha nem jön be, akkor még mindig ott vannak a használt vendéglátóipari őrlők. Azokból viszont nem a régi közérteseket érdemes keresni, hanem olyanokat, mint La San Marco, Mazzer, Rancilio, Macap, Quamar és hasonlók. Ezek, ha jó állapotban vannak, akkor bármilyen finom őrleményt képesek előállítani, és otthoni használat mellett soha nem mennek tönkre. Viszont ezeket is olyan helyen érdemes venni, ahol az eladó vállal némi garanciát, vagy éppen számlát is ad.

Előzmény: malvin8 (178832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!