Mire ezekből lesz valami, már csak kerekesszékben közlekedek, pedig minden választási kampány előtt beígérik. Az elsőnél még örültem, mert azt hittem meglesz :(
Nem tudom az újszilvási M4 csomóponttal mikor kecsegtetnek megint...
"Tessék feljelentést tenni, hogy sem az e-ÚT vonatkozó előírásait, sem pedig az Útügyi Bizottság határozatában foglalt paramétereket nem tartják be."
Megtörtént. 19-én este kifogtam egy túlméretes szállítmányt Alsógallától, amely átlag 60 km/h-val ment. A kísérőautó (a szélesség miatt jogosan) nem engedte megelőzni, és ez már elég volt ahhoz, hogy foglalkozzak a témával a fórumon rantelésen kívül is. Ráadásul 19-én lefelé kifogtam egy négy órával korábbi balesetből maradt 20 km-es dugót, újabb utóbalesettel és időszakos pályazárral, amelyről persze tudott az út kezelője, de a digitális kijelzőkre már baszott kirakni. Ezek akarnak okosutat, amikor egy kijelző kezeléséhez is ostobák.
Csak leírtam, hogy már rég nem a 6 (9km-es) hosszak vannak érvényben, amiket folyamatosan beírtál, hanem annál hosszabbak.
Tessék feljelentést tenni, hogy sem az e-ÚT vonatkozó előírásait, sem pedig az Útügyi Bizottság határozatában foglalt paramétereket nem tartják be.
Pont ma volt szerencsém mindkét irányban végigmenni az M1-en, valóban nem volt kellemes mindkét terelésen végigmenni, de megoldotta mindenki, nem a terelés miatt voltak problémák. Persze hozzáteszem, hogy még a kamionok is 90-100 km/h-val mentek végig mindkét terelésen.
Sokkal nagyobb baj, hogy a belső sávba bemennek olyanok is, akik nem a forgalom ritmusával közlekednek, és emiatt van, hogy a külső sáv gyorsabbnak tűnik, és valamiért az autósok többsége úgy gondolja, hogy autópályán úgy kell előzni, mint az országúton, tehát a kb. 8-10 méteres résbe még minden további nélkül be lehet ugrani, plusz előbb mozdulnak és csak utánna jelez (már aki az irányjelzővel), és csak ezek után néz bele a tükörbe, hogy van-e mellette valaki, engem ma pont egy angol istenbarma tolt bele majdnem a terelésbe, mert ő nem jobbról próbált előzni és utána csak azután nézett a tükörbe, hogy van-e mellette valaki, amikor már jött át az én sávomba.
Egyébként pedig nem kell terelésnek lennie ahhoz, hogy alig tudj haladni, múlt héten Balaton felé hétköznap az M7-en 60 km-es masszív torlódás volt úgy, hogy nem volt munkavégzés sem terelés és teherforgalom is alig volt, mégis Érd és Székesfehérvár között nyolcszor álltunk meg teljesen.
68. Építési és Közlekedési Minisztérium 2025. január 1 - 2030. december 31. Baja – Zombor – Újvidék közötti kapcsolat fejlesztése érdekében az 51. számú – 2x2 sávos kialakítású, emelt sebességű (R51) – főút Baja és Hercegszántó, országhatár közötti szakasz fejlesztése (Hercegszántó-Backi Breg (Béreg) közúti határátkelő fejlesztésével) 145 000 000 000 Ft
217. Építési és Közlekedési Minisztérium 2031. január 1 - 2035. december 31. Baja észak-nyugati elkerülő út (51.sz.-511.sz. főúti csomópont és a Bajai Türr István Duna-híd közötti szakasz) 9 500 000 000 Ft
232. Építési és Közlekedési Minisztérium 2031. január 1 - 2035. december 31. 51. számú főút Baja észak (51. – 511. számú főúti csomópont) és a meglévő M9 gyorsforgalmi úti csomópont közötti szakasz fejlesztése (11,5 t-s megerősítés Sükösd- Érsekcsanád elkerülőkkel) 41 500 000 000 Ft
235. Építési és Közlekedési Minisztérium 2025. január 1 - 2030. december 31. Baja déli elkerülő út fejlesztése 13 500 000 000 Ft
58. Építési és Közlekedési Minisztérium 2025. január 1 - 2030. december 31. Pécs – Szigetvár –Verőce(HR) – Zágráb(HR) közötti kapcsolat kiépítése érdekében az M60 Pécs (nyugat) és Szigetvár (nyugat ) közötti szakaszának fejlesztése 190 000 000 000 Ft
77. Építési és Közlekedési Minisztérium 2025. január 1 - 2030. december 31. Mohácsi Duna-híd építése a kapcsolódó úthálózat fejlesztésével 389 300 000 000 Ft
511. Építési és Közlekedési Minisztérium 2031. január 1 - 2035. december 31. M60 Szigetvár (nyugat) és Barcs, országhatár közötti szakaszainak fejlesztése 250 000 000 000 Ft
276. Építési és Közlekedési Minisztérium 2031. január 1 - 2035. december 31. Mohácsi híd és közúti kapcsolat folytatása Csátaljától Bácsbokod irányába az 51. sz. – 55. sz. főutak közötti szakaszon 65 000 000 000 Ft
Mondjuk ezt a részt nem hívják M60-nak, csak a Mohács-Pécs-Szigetvár-Barcs útvonalat.
Magyarországról Hollóházáról vezet egy út 3999-es számú, Szlovákiába Eszkáros (Skáros) nevű faluba.
A szlovák oldalon 3416-os a száma.
Megnéztem volna rajta az átlagos forgalmat a határponton.
De a 3999-es magyar út a magyar statisztikában nincs is.
AZ ORSZÁGOS KÖZUTAK 2023. ÉVRE VONATKOZÓ KERESZTMETSZETI FORGALMA AZ ORSZÁGOS KÖZÚTHÁLÓZAT ÁTLAGOS NAPI FORGALMA ÖSSZESÍTŐ TÁBLÁZATOK (országos és kezelőnkénti bontás)
A valóságban persze már sok éve van.
Hogyan lehetne megtudni, hogy mekkora rajta a forgalom ?
Nem kell(ene) kismotor, meg nyerges stb. bontásban.
Elég lenne a napi személygépkocsi és kisteherautó db szám is.
Esetleg a szlovákok hasonló éves statisztikájukban megvan a saját oldaluk átlagos napi gjmű forgalmi száma a határon, vagy a faluban ?
"III.2. ÁTTERELÉSSEL NEM JÁRÓ ÁLLANDÓ TERELÉSEK TÁVOLSÁGA Az áttereléssel nem járó állandó terelések esetén az e-UT 04.05.12.:2020 ÚME-ban foglalt előírások betarthatóak, az üzemi átjárók nem befolyásolják a terelések hosszát."
Tehát állítólag ez biztosítható:
"Ha egy útszakaszon egy időben több forgalomkorlátozás kiépítése szükséges, akkor:
- két állandó munkahely között ugyanakkora forgalomterelés nélküli szakaszt kell biztosítani, mint a hosszabb forgalomterelés hossza."
Jelenleg ez az M1-en biztosan nem teljesül, hiszen egy 15 km-es terelés után van 3 km normál pálya, és utána egy újabb 14 km-es terelés.
A hatályos útügyi műszaki előírás szerint egy terelés (sávelhúzás vagy szembeforgalmas) maximális hossza 6 km, eseti engedéllyel 9 km, és kettő terelt szakasz között legalább annyi nem terelt szakasz biztosítandó, mint a két terelés közül a hosszabbik szakasz hossza.
Látom nem vagy igazán naprakész a szabályozás tekintetében, ugyanis az Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottság 108/2023. (IX.27.) ÚB határozata felülírta az e-UT 04.05.14:2020 Közúton folyó munkák elkorlátozása és ideiglenes forgalomszabályozása műszaki előírást.
Így az üzemi átjárók középvonalától mérve 12 km lehet azok egymástól mért távolsága, az első és az utolsó elkorlátozó elemek között pedig nem lehet több mint 15 km.
Az átterelés nélküli esetben, ha 1 sáv biztosítható, akkor 9 km, ha több forgalami sáv biztosítható, akkor pedig 15 km lehet a terelés hossza.
Vannak olyan helyek, ahol még sikerült záróvonalat felmaszatolni sárgával a STOP-táblás felhajtóknál, így szabályos közlekedéssel (jobbratartási kötelezettség + záróvonal át nem lépése) még nem is tudod segíteni azt, aki felhajtani a pályára.
Jelenleg Tatabánya és M0 között a teljes hossz 90%-as terelés, miközben érdemi munkavégzés a terelt szakasz 10%-án zajlik.
A hatályos útügyi műszaki előírás szerint egy terelés (sávelhúzás vagy szembeforgalmas) maximális hossza 6 km, eseti engedéllyel 9 km, és kettő terelt szakasz között legalább annyi nem terelt szakasz biztosítandó, mint a két terelés közül a hosszabbik szakasz hossza. Hát, ezekre bőven szarva vagyon, Tatabánya-Óváros - Óbarok, Bicske - Biatorbágy szakaszok vannak terelve, rendre 14 és 16 km hosszban, a kettő között kb. 2-3 km nem tereléssel...
A tempomat tud 50-et is, így Balatonszentgyörgy nem zavar annyira, előtte meg van kilátás :-) Körforgalom meg az M7 - M76 csomópontban is van.
Jártam mostanában a keszthelyi elkerülőn, nekem nem tűnt fel, hogy olyan gyalázatos lenne a minősége, talán csak ez az egy kátyú tűnt fel. Annak talán lenne értelme, hogy Fenékpuszta mögött menjen el egy út és legyen bekötve a jelenlegi 71-esbe, de 2x2 sávos autópálya erős túlzásnak tűnik, szerintem bőven elég egy 2x1 sávos út (aki Keszthely Balatonpartja felé megy, annak egyébként is a régi nyomvonal lenne jobb).
Viszont kényelmesebb az a pár km, mint a 76-oson, körforgalommal, Balatonszentgyörgyön átdöcögéssel. Főleg, aki Sármellék felé/felől megy.
Keszthely, Hévíz (és Egerszeg) felé meg nagyon kellene legalább az a hosszabbítás a 71×75 körforgalomig, főleg, hogy a 71-es ezen szakasza egy rövid, nemrég felújított fél oldal kivételével, nagyon gyalázatos állapotban van, plusz a 2 "90 fokos" kanyar is tréfált meg már jópár autóst. (Nem beszélve a rengeteg vadról, ami ezen a rövidke szakaszon előfordul.)
Amúgy a "folytatás", a nem olyan rég készült keszthelyi északi elkerülő itteni szakasza szintén nagyon rossz már, elég rendes süllyedések, kátyúk vannak. Itt (https://maps.app.goo.gl/6Y29T4QRoVMgzppz5) még csak ennyi volt (és "javítva"), de azóta több helyen is és nem igazán javítva.
Sziasztok! A napokban utaztam az épülő M4-en, és meglepődve láttam, hogy az utolsó, kisújszállási elkerülő szakaszán a hajdan autópályának indult út műszaki tartalmát a többi szakaszhoz képest is tovább csökkentették; itt már leállósávként használható murvás padka sincs; a padka egyébként is nagyon keskeny, de még ennek a közepére is betették a korlátot, ami így gyakorlatilag az út szélére került. Menekülési, leállási lehetőség nincsen, csak időnként van egy kicsi öböl-hol csak murvás, hol betonos. -Tudtok erről valamit? Így akarják folytatni?
Sok haszna nem lenne. Amióta a 71-es nem szintben keresztezi a vasútot meg körforgalom van a 76--ossal, nincs olyan nagy dugó. Az M76 kerülő (délebbre van az M7 csomópontja is), Zala megyei matrica is kellene és még gyorsabb sem lenne.