Keresés

Részletes keresés

von Smallhausen Creative Commons License 11 órája 0 0 104976

Ez valószínűleg egy 0,4mm-es modullal és +0,5-ös profileltolás-tényezővel készült kerék lesz. Szerintem tudok is ilyet készíteni.

Előzmény: diginewl (104975)
diginewl Creative Commons License 13 órája 0 0 104975

Elakadtam, por került a fogaskerekek közé. A FL BR86-ban 4086/4088-ban másmilyen a tengely fogaskerék - ezt tudtam, csak ilyent nem találok. Ebben kérek segítséget. Amit tudok róla:

 

Cikkszám: 56 4608 Fleischmann

Ritzel: 4,8mm a külső átmérő, Fogak száma: 9.

 

Ez milyen fogaskerék lehet? Ja, és nekem 1,5mm belső tengelyátmérős kell...

Ez is 0,5M-es lehet? De az nem jó, mert olyanban nem találtam 4,8mm átmérőset, csak 5,5mm-est, az meg nagy.

Előzmény: diginewl (104968)
csíkos-háTTú Creative Commons License 1 napja 0 1 104974

Azzal nem, de világítás beszerelés kapcsán a JC N-s ÖBB City Shuttle, és City Jet emeletesekkel sajnos van.

 

 

- A kinematika kialakítása egy vicc. A visszahúzó rugó gyenge, nincs megvezetve rendesen.

- Magának a kinematikának helyén tartása gyatra. Rá van bízva arra, hogy a belső berendezés tartja síkban, de a belső berendezés rögzítése az alvázhoz gyenge, könnyen szétnyílik, akkor is, ha a kaszni a helyén van, így a kupplungtartó kiugrik.

- Maga a kocsi alvázának a végei, pont, ahol a kinematika mozogna rendkívül vékony, és gyenge, magyarul hajlik.

- A kerekek nem a megszokott módon, egy oldalon szigeteltek, hanem a tengelytől mind a két kerék szigetelve van, így áramszedést csak úgy tudsz beszerelni, ha az áramszedő lamellák a kerekekhez nyomódnak, ergo szerelsz egy fix kéziféket a kocsiba. Mondjuk a vezérlőkocsi eleve gyárilag világító menetfényekkel van ellátva, és mind a nyolc kerék szed áramot, vagyis minden kerék meg van fékezve menet közben.

- A vezérlőkocsi a vonat végén, a fékezett kerekek miatt nehéznek tűnik, vontatáskor nagy az ellenállása, folyamatosan extrém terhelésnek teszi ki a gyenge kinematika rugókat, amik megnyúlnak, deformálódnak, így a kupplungtartó ki tud akadni a helyéből. Jó esetben nem mozdul ki a síkból, de a visszahúzó rugója elveszíti a funkcionalitását, a kupplung lötyög, nem áll be egyenesbe.

- Tolt üzemben, vezérlőkocsival előre a nagy menetellenállású vezérlőkocsi alaposan terheli a teljes szerelvényt, ami úgy néz ki menet közben, hogy a vezérlőkocsi könnyű ugyan, de fékezve van, közben ott vannak a betétkocsik, amik szintén könnyűek, de nincsnek fékezve, és ezt a vegyesfelvágottat tolná hátul egy hozzájuk képest "végtelen tömegű" mozdony. Ennek az az eredménye, hogy gyenge kinematika rugók, a szintén gyengére méretzett, a végeken nem eléggé merev kocsialvázak miatt a tolt ingavonat lépten-nyomon kisiklik, szétakad, mert a kinematikák nem bírják az ilyen terhelést.

 

Szinte minden ívben tolatás után lehet ellenőrizni a kinematikákat, hogy nem akadtak-e szét?

Vontatás esetén meg azt, hogy a visszahúzó rugó képes-e még pozícióba húzni a kupplungtartót?

 

Vannak kételyeim a modellek használhatóságával kapcsolatban... Más gyárók ezt azért képesek voltak kezelni, és ilyen hibákat nem elkövetni, kb. ugyanezért az árért.

Előzmény: PLACI (104956)
róbertke Creative Commons License 1 napja -1 1 104973

Piko E69 is így működik. :-)) 

Jól megküldi az ember, csak úgy átsuhan a szigetelt szakaszon. 

350‰ felett már magától legurul a lejtőn.

Előzmény: diginewl (104971)
benbe Creative Commons License 1 napja 0 0 104972

Lásd új Roco ICE.

Előzmény: róbertke (104970)
diginewl Creative Commons License 1 napja 0 0 104971

Igen, mivel nincsen a hajtásban csiga kerék, így sajnos ez az egy mellékhatás fellép.

Előzmény: róbertke (104970)
róbertke Creative Commons License 1 napja -1 0 104970

" Abban igazad van, hogy nincs mágneses reteszelődés, így valóban könnyen átforgatható a hajtás. Ez az egy mellékhatás van, kézifék nincs neki emelkedőn! :)" 

 

Ez most úgy értendő, hogy kellő lejtésszög fölött elindul a mozdony a lejtőn lefelé? 

Előzmény: diginewl (104968)
szergely22 Creative Commons License 1 napja 0 1 104969

Köszi mindkettőtöknek a kimerítő leírást az átépítésekről!

Igazán hasznos dolgok ezek...

diginewl Creative Commons License 1 napja 0 2 104968

Köszönöm a megerősítést!!! Szép lett - gratula Neked is!!! Valóban teljesen más dimenzióba lép a szép külcsíny, a teljesen tökéletes mozgással... Azt sajnálom, hogy nem leltem rá hamarább. Annó elkerülte a figyelmem a Bejegyzésedet.

 

Azért tartottam meg a külső fém motortartó lemezt, mert ez egyrészt minden ilyen dobmotornál megvan, így elég egyszer kitalálni a rögzítést, valamint ezt a lemezt, nagyon nagy felületen biztonsággal tudom előre beragasztani az alapöntvényhez, így biztosan nem ragasztom le a motor forgórészét (mindenre képes vagyok...) Valamint ez megadja a motor központosítását is, az általam már leírt sufnituning módszerekkel. A motort pedig csak két pici pöttyel kell rögzíteni, így a csere lehetősége is adott.

 

Abban igazad van, hogy nincs mágneses reteszelődés, így valóban könnyen átforgatható a hajtás. Ez az egy mellékhatás van, kézifék nincs neki emelkedőn! :)

 

 

Előzmény: Sihu (104966)
Sihu Creative Commons License 2 napja 0 2 104967

Vettem némi fáradtságot, szétkaptam a 94-est, hogy látszódjon miről beszéltem lejjebb. Az én megoldásom némileg eltér a diginewl-étól. A motortartó pajzsról mindent leszedtem, csak az alváz részét képező függőleges motortartó maradt meg. Az említett sztirol korong azért kellett, hogy a motor teljes felületén fel tudjon feküdni, így biztosan rá tudtam ragasztani. Remélem érthető...

 

 

Sihu Creative Commons License 2 napja 0 5 104966

Évekkel ezelőtt alakítottam át két Fleischmann mozdonyomat (Br65, Br94) ilyen motorral: https://www.ebay.com/itm/263905118204

A fogaskereket én speciel levandálkodtam a tengelyről, Dremellel megvágtam, aztán oldalcsípővel leroppantottam, a tengelynek nem lett baja, a fogaskerékre meg nem volt szükségem. (Lehúzóval is nehéz a fogas és a motorpajzs mögé benyúlni, elég szűk a hely). Fogaskereket én a https://shop.kkpmo.com/-ról szoktam rendelni, mindenféle méret van, rézből és Delrinből (kemény műanyag) lehet választani. 

A motor beragasztását én úgy végeztem, hogy a tengely felőli oldalra vágtam sztirol korongot a megfelelő méretben és átmérőben, ezzel befeküdt a motor a motorpajzs mélyedésébe. A ragasztás előtt Dremellel kicsit durvára megdörzsöltem-csiszoltam a motor és a motorpajzs ragasztandó felületét, a ragasztást két komponensű ragasztóval végeztem.

Már lehet mondani, hogy hosszabb távú tapasztalat, hogy a motor is és a ragasztás is tartósnak ígérkezett, gyönyörű selymes lassúmenettel, megfelelő erővel teszik a dolgukat a modellek, nekem abszolút megérte az átalakítás, ha még veszek Fleischmannt az első dolgom lesz a dobmotort kikukázni belőle. (Persze ha valaki meg van elégedve a gyári motor futásával, ill. digiben be tudta állítani hozzá a CV-ket, akkor a fentieket nyugodtan felejtse el). Egy hátránya van ennek a motornak, hogy nincs önzárása, lejtőn legurul, engem mondjuk nem érint...

 

Diginewl, nem "rátromfolni" akartam a leírásodra, inkább csak megerősítés, hogy működik a dolog hosszabb távon is, gratulálok a munkádhoz!

 

Köszönöm én is a figyelmet, üdv: Zoli

Előzmény: diginewl (104961)
rezgaras Creative Commons License 3 napja -1 1 104965

Én úgy tapasztaltam, hogy az egyetlen, tartós ragasztó a modellezésben az epoxi (Araldit). (az Epokitt egy szemét...) Csak márkásat használok, nagyon sokáig keverem és ha lehet, megkötés alatt melegítem. Műanyag ragasztásánál persze csak 70-80 fokra. Fémnél 120 fokra is lehet.

 

Van még egy titkos favorit, a poliuretán ragasztó. De abból nem használtam annyit, hogy meg tudjam ítélni minden tulajdonságát. Kellemetlen, hogy az edzőjével 1:5 arányban kell keverni. Míg az Araldit 1:1-es keverésű, amit szemmel is elég jól ki lehet mérni, az 1:5-öt nehéz szemre beállítani.

 

A pillanatragasztó csak akkor jó, ha gyári, friss. Idővel gyengül: lassul a megkötése és nem is ragad annyira. Sajnos nem lehet tudni, hogy a vásárlás előtt mennyit állt a polcon a boltban (olyan helyen érdemes venni, ahol feltehetőleg sok fogy).

Előzmény: diginewl (104964)
diginewl Creative Commons License 3 napja 0 1 104964

Köszönöm Mindenkinek az abszolút pozitív visszajelzését!

Egyetlen aggodalmam van ezzel az átalakítással, az pedig a ragasztás. Ez a ragasztó egy kaucsuk bázisú, igen erős és rugalmas ragasztó. Nem akarom fényezni, de uv álló, kültérben is évek óta (6-8év!) nagyon jól bizonyít. Viszont, benzinnel oldható - igaz lassan, de oldható. Azaz akkor visszalágyul. Ezért is használtam mellé pillanatragasztót, hogy ez lezárja a kívülről esetlegesen az olajozásokból odaszivárgó oldószert.

 

Még lesz egy másik ötletem a következő átalakításhoz: Pattex palma fix. Ez is brutális ragacs, ez nem oldódik vissza, de ha felbontom, akkor hetek alatt beszárad, akárhogyan zárom le.

 

Ha valakinek van fém ragasztásra másik ötlete, kérem ne tartsa magában!

 

Előzmény: rezgaras (104963)
rezgaras Creative Commons License 4 napja -1 2 104963

Szép, ötletes munka. Kalap le!

Előzmény: diginewl (104961)
nazareth Creative Commons License 4 napja 0 1 104962

Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a gyártók szeretnek 0mm-es tűréssel számolni, ha a közelkapcsoló-kinematikáról van szó. Ilyenek lettek Albert gabonásai (amelyekhez elvileg lehet szerezni valahonnan rövidebb ütközőket, hogy kurz-cal is össze lehessen kapcsolni őket), de a Brawa Halbijai is nagyon passzentosak. Nyilván ilyen esetekben tolva fokozottabban előjönnek a bajok. Hát igen, a közelkapcsoló-kinematika elég komoly kompromisszum, sok a nyűgje, és a kocsik futására sincs jó hatása.

Előzmény: PLACI (104960)
diginewl Creative Commons License 4 napja 0 11 104961

Köszönöm! Íme a munkafolyamat:

 

((Mindenki mindent figyel…. Ajaj. A múlt héten az SB-Modellbau oldalán néztem, a BR55 átalakító készletet. Ahogy az előző 4-5 évben 76EUR volt mindig. MOST hirtelen akciózásra került 68EUR-ra…))

https://www.sb-modellbau.com/details/H0-Motorisierungssatz-Fleischmann-BR-55_14079 

 

Az átalakítás:

Véletlenül, Ali-n keresgélve összefutottam egy 12V-os tatoo motorral ... (igen, tetováló motor), ami 26mm széles, és 7mm vastag volt. ~9900Ft (free shipping). Ennek a méretezési paraméterei ugyanazok, mint az SB-modellbau Flachmotoré…

https://www.sb-modellbau.com/index.php?page=gruppe&path=/00000665/00000677

 

Ezzel még nem lettem volna nagyon előrébb, mert az építőkészlet tartalmaz egy fogaskereket, és egy központosítót is. Ali-n keresgélve sikerült 1,5mm-es 0,5M 10 fogú kereket találni (100Ft/db). Így vágtam bele a műsorba. (Figyelem! A H0-ás Fleischmann mozdonyokban, ami dobmotoros, nem csak ez az egyféle fogaskerék van használatban!!!)

 

A kieső alkatrészek itt láthatók: A motor forgórészéről a fogaskereket csak lehúzóval/tengely kiütővel lehet leszedni. Máshogy NEM jön le, tényleg.

 

A motort tartó fémlemez beragasztásra került (pl. kék nyíl) több ponton, és alul is, ahol az alap, nagy öntvénnyel nagy felületen érintkezik a lemez, ezzel a ragasztóval.

Még mellé megkínáltam pillanatragasztóval is (biztos ami biztos).

A motor fém perselyének a helyét felbővítettem (zöld nyíl) egy lépcsős fúróval. Így beszerelés előtt felhúzható a motor tengelyére a fogaskerék, nem kell vele később bíbelődni.

 

A külső fémlemez, és a motor között kb 1-1,1mm-es rés van (piros nyíl). Ennek a körkörös kitöltésére teljesen alkalmas volt, a nejem kerékpárjáról levedlett kerékpár belsőgumi, ami 1mm vastag. A motorra pedig tettem egy kör szigetelő szalagot. A kettő hézagoló együttes eredménye egy pontosan illeszkedő, központosított tartás lett, melyet kívülről kettő helyen még leragasztottam, a biztos ami biztos végett (lila nyíl).

A motort fordítva kell bekötni, azaz + lesz a szürke, a – a narancs, így indul el a megfelelő irányban.

 

Digitools dekóderrel megy így! CV54/55 értékét 1-re állítva, megszűnt az ideges rángatózása a mozdonynak.

 

Remélem tudtam ötleteket adni másoknak is.

Köszönöm a figyelmet!

Előzmény: szergely22 (104959)
PLACI Creative Commons License 4 napja 0 0 104960

Köszönöm, ez nemcsak jól sikerült összefoglaló írás, hanem a lényeget foglaltad össze!

 

 

Viszont az volt a tapasztalatom, hogy annyira bumszlik, lekerekítés nélküli, szögletes, "űrszelvényt kimaxolóak" a kocsiszekrények, hogy a kengyeles kupplung ad akkora hézagot, hogy ne tolják ki egymást a kocsik. Az univerzál, ami egyben közlekapcsolós is, az kifordítja.

Ebben a videóban viszont mintha megoldást jelentene a magasságállítós, mert az nagyobb hézagot enged, de nem tudok németül: [Unboxing / Review] Jägerndorfer H0 Cityjet Doppelstockwagen (youtube.com)

Előzmény: nazareth (104957)
szergely22 Creative Commons License 5 napja 0 0 104959

Én a munkafolyamatot is szívesen megnénzném!

Frankó lett!

Előzmény: diginewl (104958)
diginewl Creative Commons License 5 napja 0 9 104958

Úgy érzem, kedves Fórumolvasók, hogy most sikerült valami jót alkotnom:
-Megérkezett Kínából a 12v-os tetováló motor, ami megszólalásig hasonlít az SB-modellbau flat motorjához, de ugye nem lehet az, hiszen harmad árban van.
-Sikerült hozzá rendelni szintén Kínából 0,5M-es 10 fogú fogaskereket.
-Sikerült leszednem (a lehúzó is megjött Kínából) a régi dobmotorról a fém fogaskereket, így szét tudtam szedni a régi motort
-Sikerült egy bicikligumi belsővel központosítani az új motort a réginek a házában.
Az eredmény ezen a videón látható. Valami gyönyörűséges szép mozgása lett ennek a krepegő mozdonynak. Max sebességnél is alig van hangja.
BR55 remotorized

Van ereje is - amíg el nem kapar. Azaz a vonóerő paraméter nem változott!

nazareth Creative Commons License 5 napja 0 3 104957

Hát konkrétan a nevezett kocsikat nem ismerem, de két általános érvényű (nem csak Jägendorferre, és nem csak Roco Kurzra vonatkozó) megjegyzés:

 

1.) A közelkapcsoló-kinematikák helyes működésének feltétele, hogy a kapcsolók megvezessék egymást és a kinematikát is, azaz ne tudjanak egymáshoz képest elfordulni (összekapcsolva egymás meghosszabbításában vannak, nem térhetnek ki). Ennek az összes közelkapcsoló megfelel, a kengyeles pedig nem. Emiatt a közelkapcsoló kinematikák kengyeles kapcsolókkal használva nyeklenek-nyaklanak. Egyik legszembetűnőbb probléma velük pont az, hogy húzva és tolva a kinematikák teljesen más pozícióba helyezkednek. 

 

2.) A közelkapcsolók lényege, hogy megvezetik egymást, ívekben is egymás meghosszabbításában állnak, ezzel kényszerítik ki a közelkapcsoló-kinematikák helyes pozícióját. Viszont ez csak az összekapcsolt állapotra igaz; az összekapcsolás során nem fogják tudni behúzni a közelkapcsoló-kinematikákat a helyes pozícióba. A kengyeles kapcsoló lényegesen "igénytelenebb", emiatt ívekben könnyebben összeakad. 

Előzmény: PLACI (104956)
PLACI Creative Commons License 5 napja 0 0 104956

Sziasztok!

 

Jägerndorfer H0 emeletes kocsik kupplungjával volt valakinek rossz tapasztalata? Gyárilag R=358-as ívben el kell tudnia menni, most egy ilyen ovál tesztpályán próbáltam (Roco geoline R2), és még a gyári kengyelessel is tolt üzemben kifordulhatnak a kocsik. A Roco univerzálkupplunggal meg össze se akadnak.

 

Köszönöm.

zsbazsi728 Creative Commons License 2024.04.16 0 1 104955

Sziasztok! Piko V43-assal kapcsolatban volt valakinek valamilyen negatív tapasztalata? Nekem az első nyikorgott, utána visszaküldtem, küldtek cseredarabot az van most, de mostanában az sem a legjobb. Lassúmenetben megáll, elindulásnál picit nyikorog, és mindha az áramfelvétel se lenne a legjobb.

A gép aligvolt sokat használva, első használat előtt jól be lett járatva, síneket és a mozdonykerekeket tisztítom úgyhogy mindent úgy csinálok ahogy kellene. Más mozdonynál ilyet még nem tapasztaltam. Másnak volt vele valamilyen gondja?

v46021 Creative Commons License 2024.04.15 0 1 104954

 

igen!

 

Előzmény: djt-123 (104953)
djt-123 Creative Commons License 2024.04.15 0 0 104953

a digitools digiloopja jó lehet erre,használható analóg rendszernél is?

djt-123 Creative Commons License 2024.04.14 0 0 104952

Sziasztok.A terepasztalomra egy deltavágányt szeretnék beépiteni mit ajánlotok hogy ne legyen zárlat?A digitools digiloop hurokvezérlője jó hozzá?Analóg pályát épitek,mivel HOe.

Dash 9 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 104951
Szia!

Köszönöm szépen!
Előzmény: zut2020 (104950)
zut2020 Creative Commons License 2024.04.02 0 1 104950

Szia!

 

A mostani modellek nem akadnak bele, az én legöregebb modellem amit asztalra teszek (egy kb 20 éves Roco M62 230) is elmegy rajta.

Előzmény: Dash 9 (104949)
Dash 9 Creative Commons License 2024.04.02 0 0 104949
Sziasztok!

Segítséget kérek abban, hogy a Peco Streamline Code 75-ös (1,9mm) vágányon a mostani járművek nyomkarimái nem érnek hozzá a sínrögzítés imitációhoz?

Ha valakinek van tapasztalata és megosztja, azt köszönöm!
Spd981 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 104948

Segítséget kérek, hogy a MÁV vasútállomásokon a térvilágítás oszlopainak mi a szabványos távolsága az űrszelvénytől illetve egymástól? Ebben volt érdemi változás a '60-as évekhez képest?

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2024.03.21 0 1 104947

A facebookon többen, több csoportba is föltették a hírt, illetve a hozzátartozói is kitették a gyászjelentést. Nem tudom, hogy a LÁVA honlapját, facebook oldalát ki kezeli, de ha esetleg ő maga, akkor ez lehet az indoka.

Előzmény: rejtövis (104946)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!