Keresés

Részletes keresés

Sheme Creative Commons License 2001.06.04 0 0 395
Hi!

És akkor mi lenne, ha visszacsatolnák? Te bevonulnál katonának, hogy harcolj érte?

Szerintem itt egyetlen megoldáls létezik, ami mindenki számára a legjobb: ha eltörölnék a határokat!

Gondolj csak bele: a volt NSZK-nak mennyibe is kerül/t/ felzárkóztatni a volt NDK-t? Vajon kibírná ezt a magyar gazdaság? Kötve hiszem!

Én nem akarok háborút, hogy visszakapcsolják az elrabolt területeinket, felesleges vérontás lenne itt belőle. Ne így legyünk hazafiak, hogy erőszakkal vissza akarjuk szerezni azt, ami a miénk lenne. Sok vér folyna miatta ...

Magyarkodni kéne inkább úgy, hogy nem engedjük be a magyar nyelvünkbe az idegen szavakat - nem shoppolni, hanem bevásárolni megyek, használjunk gyermekeink nevénél magyar neveket! Engem zavar, ha valakit péel Kovács Christopher-nek hívnak, bántja az identitástudatomat.

Nem kéne vásárolni a külföldi szemét ennivalókat: milka csoki, ilyesmi, hiszen vannak - vagy voltak? - sokkal inkább a MI izlésünkhöz közlelebb álló élelmiszerek.

Először ezeken a helyeken kell elindítani valamit, hogy ne olvadjunk bele az amerikamajmolásba! Kizártnak tartom, hogy Nektek megfelene az egyformaság boldogsága. Mert nekem nem.

Előzmény: urániumbányászlánya (394)
urániumbányászlánya Creative Commons License 2001.05.30 0 0 394
Csurka nem akarja a régi határokat csak a magyar lakta részeket.
Előzmény: Sheme (392)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.30 0 0 393
1541 után is így tűnt...
A történelem nem lezárt dolog. Soha nem tudhatod előre, mi lesz. A jelen alapján ne ítélj még 10 évre se. Ki tudja?
Előzmény: Sheme (392)
Sheme Creative Commons License 2001.05.30 0 0 392
Hi!

Mintha a nagyhatalmak húzták volna meg a határokat és nem mi, nekem úgy tűnik, de lehet, hogy tévedek. Szerinted mi lenne, ha visszaállítanák a régi határo(c)kat? Bele gondolni is rossz! Nekem is fáj, de ez ellen nem lehet 80 év távlatából mit tenni. Ez van, sajnos.

Előzmény: MoJo JoJo (386)
Léderer Creative Commons License 2001.05.29 0 0 391
:) te beteg vagy bogaram
Előzmény: MoJo JoJo (386)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.23 0 0 390
SZAVAZZ TRIANONRÓL!

http://polls.vantagenet.com/3/2/222375232/polls/22238237/index.htm

Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.22 0 0 389
Szentséges egek!
salez Creative Commons License 2001.05.21 0 0 388
te elolvastad amit írtál? :)
Előzmény: MoJo JoJo (386)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 387
EZ az! Tépjük ki a történelemkönyvekből!

TRIANON MONNYON LE!!!

Előzmény: MoJo JoJo (386)
MoJo JoJo Creative Commons License 2001.05.21 0 0 386
TRIANON HOSSZABB TÁVON TÖBBET ÁRTOTT KÖZÉP-EURÓPA NÉPEINEK, MINT A HOLOKAUSZT A ZSIDÓSÁGNAK!

EZÉRT VESSZEN TRIANON!!!

Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 385
Lehet. A te változatod kb. ugyanannyira tünik valószinünek, mint a tanitott változat(egyébként én böven az uj rendszerben tanultam ezt már.) De honnan lehet ezt biztosan megtudni? Németországban vajon hogy tanitják?

Az előbb különben nem nem értettelek meg, csak nem értettem egyet veled.- a népszavazás eredményével kapcsolatban. Ha az egész Délmagyarországot nézzük, akkor lehet, hogy MO.-ra szavaztak volna, de lett volna sok terület azon belül, amelyek nem.
A kiegyezés utáni felemelkedést, amely Mo. talán legszebb kora volt, nem Trianon törte meg, hanem már a háború. Utána meg a szétvert ország, utána a gazdasági világválság, majd nemsokkal utána az újabb világháború, az újralerombolt ország, majd végül a kommunista hatalomátvétel akadályozta meg a megkezdett fejlődés folytatását.

Abban viszont mindenképp igazad van, hogy mi a francért irogatok én ebbe a topicba, ha nem érdekel?!

Előzmény: Domingos deCarvalho (384)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 384
A középiskolás történelemkönyveket felejtsd el. A háborút leginkább az antant akarta. Hogy miért? Mert a "túlzott" fejlődést élt meg német gazdaság- szerintük. Valójában csak kezdte betölteni a predestinált szerepét. Az, hogy természetszerűleg sok helyütt kiszorította volna az angolszászokat és a franciákat, az evidens. Ez meg nem tetszett nekik ez volt a fő ok. Meg kellett törni a német dinamikát. Ez nyilvánvaló a békeszerződés kitételeiből is.
Előzmény: Májsz (383)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 383
Ugyan már, a háborút Németo. és a Monarchia akarta, bár némiképp különböző okokkal. A merénylet direkt jól jött, lett egy remek ürügy.

K.Trout, köszönöm az idézetet, pont erről beszéltem én is. Csak nem ilyen szépen.

Előzmény: Domingos deCarvalho (381)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 382
Nem értettél meg. Pont azt mondtam, hogy a népszavazás esetén a nemzetiségek túlnyomó része a Magyarországhoz mellet tartozás mellett voksolt volna, mert jobban élt itt és szabadabb volt, mint saját anyaországában. (pl. a románoknak több oktatási intézményt tartott fennt a magyar állam Erdélyben és a Partiumban, mint a Román Királyság a maga területén. A román nyelvművelés és kultúra egyenesen Erdélyben alakult ki a magyar állam tudatos politikája eredményeképpen. Ezt még Inochentie Micu-Klein püspök is elismeri a XVIII. sz. elején, aki pedig a dákoromán elmélet elterjesztéséért, a román őstörténetcseréért felelős.)
Másrészt erről vitatkozni korántsem értelmetlen. Ha számodra valóban az, akkor minek vagy itt egyáltalán? A múlt ismerete nélkül nem lehet helyes döntéseket hozni. NINCS OLYAN, HOGY LEZÁRT TÖRTÉNELEM. NINCS OLYAN, HOGY FELEJTSÜK EL. Nem felejtünk, maximum megbocsátunk. A ma viszonyait a múlt magyarázza, annak ismerete nélkül pedig a jövöre vonatkozóan csak hibás következtetéseket vonhatunk le.

A jólétről: szintén értetlen vagy. Sajnos nem tudom pontosan idézni Bethelot francia marsall szavait, de legyen, íme: ...számomra is érthetetlen, hogy miért bánnak el így ezzel az országgal, mely jóvátétel formájában bőségesen kárpótolhatott volna minket, most szétszabdalták és minden része egymás ellen acsarkodik, vámokat és gátakat emel az eddigi nagyszerű gazdasági kapcsolatok útjába...

Pontosan arról van szó, hogy a történeti Magyarország predestinált volt a gazdasági prosperitásra, s ezek a folyamatok a kiegyezés után elindultak, s a századfordulóra meg lehet nézni, milyen fejlődés ment végbe. Nincs igazad, mikor azt állítod, hogy akkor is így élnénk, ha nem lett volna Trianon. Ez abszurdum. Nem kezdek bele a tények felsorolásába, talán nézz utána, érdemes.

Előzmény: Májsz (374)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 381
Ha nem tudnád, gróf Tisza István magyar miniszterelnök volt az egyetlen, aki a háború ellen szavazott a minisztertanácsban. Különben sem mi indítottuk, hanem az Osztrák- Magyar Monarchia, ami a trianoni szerződés meghozataláig felbomlott jogutód nélkül, tehát mi meg főleg semmiképp nem vagyunk felelősek, legalábbis nem jobban, mint a szlovákok, románok, osztrákok, csehek, stb. a monarchia összes többi nemzetisége. Másrészt a háború kirobbantásáért ugyanúgy okolhatjuk az antanthatalmakat is, ők provokálták ki a trónörökös elleni merénylettel.
Előzmény: K.Trout (377)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.21 0 0 380

"És mond: Honfi! mit ér epedő kebel e romok ormán!
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess összve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl! "

Szabadelvue Creative Commons License 2001.05.21 0 0 379
"ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT "

- sajnos igaz :-(

"Arról nem is beszélve, hogy mi indítottuk... "

- naivitás/nagyképüség ezt állítani, s ráadásul nem is igaz...

Előzmény: K.Trout (377)
K.Trout Creative Commons License 2001.05.21 0 0 377
3. ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT

Arról nem is beszélve, hogy mi indítottuk...

Trout

Előzmény: Májsz (374)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 375
Toled el vennem a magyar allampolgarsagot! Ket millio erdelyi magyar sokkal jobban megerdemli!
Előzmény: Virág Árpád (365)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 374
Én ugyanúgy tudom, hogy a trianoni döntés iszonyú igazságtalan volt! Mivel ezzel minnyájan egyetértünk, kár is a vita!
A trianoni döntés okai:
1. A döntéshozók korlátoltsága
2. Nem tudtuk érdekeinket megfelelően képviselni
3. ELVESZTETTÜNK EGY VILÁGHÁBORÚT
4. Egyes területek valóban kevésbé voltak lakottak magyarok által, mint más népek által. Pl. a Délvidék egy része, persze nem akkora része, mint amekkorát elcsatoltak! Szerintem ez népszavazzással is kiderült volna. Mig pl, ha Svájcban lenne népszavazás, egészen biztosan maradna az egység.

Amit a határainkon túliak gazdasági helyzetéről állitasz, az nyilván igaz. És itt jön, amit emlitettem, a jólét kérdése, ami nem (csak)az én jólétem, hanem mindenkié.
Olyan dolgokról vitatkoznak/unk, aminek ma már semmi értelme: Hogy ez milyen igazságtalan volt, meg hogy kik a felelősök, kiket kell utálni, határrevizió lehetősége és jogossága, stb.
Ahelyett, hogy azon lenne inkább a hangsúly, hogy szomszédainknak mit kellene tenni a felemelkedés érdekében, hogyan tudja őket és az ottani magyar kisebbséget Mo. segiteni, hogy jobban éljenek! Minek mindig emlékeztetni őket, hogy közülünk még sokan igényt tartanak azokra a területekre?

Egyébként nekem, veletek ellentétben, a többi ember jóléte is fontos, nem csak a magyaroké! Persze az övéké egy kicsit jobban érdekel, de nem olyan sokkal, mint ahogy az nálatok látható.

A jólétet arra is értettem, hogy ha NagyMo. megmaradt volna, akkor szerintem ma "itt belül" ugyanugy élnénk, mint most. A jelenlegi határainkon túl élők is kb. ugyanúgy, tehát jobban, ez igaz.

Előzmény: Domingos deCarvalho (373)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 373
Az, hogy most a határainkon túl hogyan élnek, egyenes következménye a diktátumnak. Szétszakították a legtermészetesebb gazdasági egységet, ami 1000 év alatt alakult ki. Hegyvidékeket el, itt maradt az Alföld a teljes mezőgazdasági termeléssel, feldolgozóiparral, a nyersanyagok meg a határokon túl, azok behozatala most már vámmal járt. Az elszakított területek gazdaságát amennyire lehet kizsákmányolták- még ma is. Pl. a Felvidéki nehézipart a csehek teljesen leépítették, holott azt a magyar kormányok erőteljesen támogatták- bár még Szlovákia speciális helyzetben van, mert más birtoka nincs, teljes egészében a történeti Magyarország része volt, ugyebár. De vegyük Romániát: Bukarest többet kap a költségvetésből, mint egész Erdély! Az óromániai területek gazdasági fejlettségét 80 év alatt nem tudták egy szintre hozni Erdéllyel (sokkal inkább lesüllyeszteni, pedig Erdély potenciálisan Európa egyik leggazdagabb területe, csak okos politika kérdése az egész és persze időé). Vagy vegyük a Délvidéket, ami NEM VAJDASÁG. Ugyanis a Vojvidina nevet a rácok találták ki az első VH után, hogy az már 1848- ban külön kormányzattal rendelkező terület volt, szerb többségű, stb. Még térképeket is rajzoltak, hogy bizonyíthassák jogukat a területre. Szóval a Délvidéket eddig is mennyire kizsákmányolta a Jugoszláv hatalom! Azért van mindez, mert még mindig nem érzik biztosnak az elrabolt területek feletti uralmat, azért horkannak fel, ha bármiféle magyar megnyílvánulást hallanak. A tudatuk mélyén ott munkál, hogy mindez tökéletesen igazságtalan.

Ha pedig azt mondod, igazságtalan volt, mert sok idegen nemzetiségű területünk volt, akkor ezen az elven vágd négyfelé Svájcot, például. Most jöhet a válasz, Svájc az más... NEM MÁS. Gondolkozz el azon, miért nem engedtek népszavazást a nagyhatalmak a diktátum előtt, sem után, csak Sopron esetében! Vegyük pl. Masaryk és Benes megjegyzését:" VÁLASZTANUNK KELLETT A NÉPSZAVAZÁS, VAGY CSEHSZLOVÁKIA MEGTEREMTÉSE KÖZÖTT."
Vagy a tót parasztok 1919 elején:" Többet szenvedtünk a csehektől két hét alatt, mint a magyaroktól ezer év alatt."
Az egész nemzetiségi fikázás nem maguktól a nemzetiségektől jött, hanem azok szűk, alig száz fős értelmiségi "elitjétől". Azok pedig hatalmat akartak, ennyi. Ez tény.
Nem élnénk rosszabbul, hanem sokkal inkább jobban, ez egyszerű közgazdasági tény, nézz utána a korabeli viszonyoknak és ne a Világ, stb lapokban, hanem az elfogulatlan Statisztikai és közgazasági munkákban. Hozhatnám például Teleki Pált.

Előzmény: Májsz (362)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 372
Látod, ez nem túl jó példa. Mert neki is a saját sorsa a fontos. Csak ő úgy képzeli, hogy ettől majd a túlvilágon lesz jobb sorsa, mint a többieknek.
Előzmény: GoldSteal (371)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 370
Akkor honnan tudom Virág elvtárs keresztnevét? :-)
Egyébként meg azt hittem, az eggyel korábbi hozzászólásomra célzol.
Előzmény: Attila_Fradi (369)
Attila_Fradi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 369
Te meg nem láttad a Tanú c. filmet. :- (((
Mondjuk ettôl függetlenül sem értek veled egyet...
Előzmény: Virág Árpád (368)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 368
Talán olvasni is tanulj meg. Ja... azt mindig elfelejtem, hogy a fradi meccsen nem olvasni kell.
Előzmény: Attila_Fradi (367)
Attila_Fradi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 367
Virág Elvtárs!

Nemrég még az "internacionalista közösségvéllalást" szajkóztad, most pedig a "legfôbb érdek az egyéni érdek" - et. :- )))
Nem! Nem! Soha!

Attila

Előzmény: Virág Árpád (366)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 366
Kedvesem!
Egyrész tanulj meg helyesen írni! Az elmaradottabb, az két B! ;-)
Másrészt, ha nem változtatsz a szókincseden, akkor más nicken más topicban sem fogok veled többé szóba állni :-)
1ébként mutass nekem egy olyan embert, akinek nem a saját sorsa a legfontosabb!
Előzmény: GoldSteal (364)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.05.21 0 0 365
Furcsa... Nekem nem az fáj, hogy magyarok szenvednek. Sokkal inkább az, hogy olyan emberek (nemzetiségtől függetlenül), akik nem tehetnek sorsukról.
Szóval ilyen alapon te meg nem vagy ember, mert nem érdekel mások szenvedése, csak a magyaroké.
Előzmény: Domingos deCarvalho (361)
jackkennedy1 Creative Commons License 2001.05.21 0 0 363
Szerbek sehol sem voltak tobbsegben a Vajdasagban, vagy a Magyar Kiralysag mas teruleten! A Vajdasag 40% magyar, 20% nemet, 15% horvat, 5% zsido volt Trianon idejen. Szerb kevesebb mint 15% Ma 80% szerb! Magyar 15%, nemet 0, zsido 0, horvat 4%.
Előzmény: Májsz (362)
Májsz Creative Commons License 2001.05.21 0 0 362
Naaa, ki mondta, hogy nekem csak az a fontos, hogy ÉN hogy élek? Szó sincs róla. Az számit, hogy az orszég területén élő magyarok és nemmagyarok + a határainkon tuli magyarok hogyan élnek. Erre mondtam, hogy NagyMo. esetén is ugyanigy élne ez a 15M ember( kivéve a Vajdaságot), illetve mi 10M-an még rosszabbúl.

Mo. eredeti fennmaradása azért lett volna igazságtalan, mert sok olyan területünk volt, ahol tényleg kül. etnikumok(pl. szerbek) voltak nagy többségben. Persze Trianon még sokkal igazságtalanabb volt, ez biztos, de hogy lehet ez 81v év után a politika egyik fő témája???
Ezzel az erővel most utáljuk inkább a törököket, legyen mostantól ez a fő téma!

Előzmény: Domingos deCarvalho (361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!