ilyen az amikor a félművelt szakkifejezésekkel dobálózik:))) (vagy dyslexia, ha még az egyetemen tanultad és öreg vagy, vagy diszlexia, ha fiatal vagy és/vagy a neten olvastad) egyébként meg... Marina Fűzfő?
Nem érdekel a hajó kordinátája, a hajó azé, aki a tulajdonosa. Engem sohse zavart, ha másnak nagyobb hajója volt, maximum ha versenyzátsaimnak jobb felszerelése volt. De tudomásul vettem mindig, mi jobb, ha a pénzem a banomban, befektetésben van, vagy hogy a hajóra költsem pluszban.
A képedről pontosan nem látszik a csavar tengelye, akár oda is másolhattad, bár ezt nem feltételezem. Magyarul ebből a nézetből semmit se látni. A képen úgy néz ki hogy a tengely mintha a kiel legalsó pontjába menne be, ami meglehetősen szokatlan, mert akkor hol van a meghajtás.
Mégegyszer mondomnem keresek koordinátá, ami érdekes az konstrukció, az pedig nem látszik. Csak a vizvonal alatti részek érdekkesek.
Ó barátocskám, te az vagy, akinek semmi sem bizonyít semmit.
Engem pedig az nem motivál, hogy hitetlen Tamásoknak a kezét Jézus sebeire tapasszam. Ha neked a vitorláskikötői/kikötői térlátásod nem alakult még ki, hogy egy ilyen képből lásd, hogy kb. mi a helyzet, akkor még gyakorolj. Másrészt ha nem hiszed el nekem, hogy lemértem, szintén nincsen miről beszélni. Harmadrészt, megpróbálhatod a jpg fájlból kinyerni az EXIF-ből a GPS koordinátákból, hogy vajon melyik balatoni kikötőben készült a kép, elmehetsz oda és megnézheted magad a valóságot. Utána legalább elmondhatod, hogy egy kicsit dolgoztál a feladaton te is. Jutalmul megtudod, hogy milyen hajóról van szó, s talán arra is rájössz, miért nincsen a vízen.
"A bohócsipkával pedig próbálkozhatsz, önkéntes alapon, nekem az nem megy..."ó dehogynem, nagy gyakorlatod van benne :))) még az is lehet, hogy visszakeresem, a fórum nem felejt:) Amit alább a fórumtárs írt abból egyébként amúgy is az derül ki, hogy alapvetően ekkora méretben már gyakran kétcsavarosak a hajók, ott meg eleve kisebbek a csavarátmérők, érzésre még a 1.4 m merülésbe sem annyira fér bele egy méteres csavar, a 1.02-be pláne nem.
Beneteau 63 lábas motorosa (18,xx m) 1,4 métert merül maximálisan két csavarral. PL 19,21 cm hosszú kis jégtörőnek merülése 1 máter 2 cm. Két csavaros. IA második esetben, nem a sebesség, hanem a nagy tolóerő számít alacsonyabb sebességnél. .
"Nos, nem szoktam alaptalanul nyilatkozni." :)))) dehogynem szoktál... párszor már itt a fórumban rád húzták a bohócsipkát, simán vissza lehet keresni :))) Teljesen azért nem tartom elképzelhetetlennek amit mondasz, de sűrűn nem látni tengeri 55+ lábas motorosokat. Villanyosban van értelme a relatíve nagyobb csavarátmérőnek és mostanság elég nagy villanydögöket szoktam látni. Viszont egy 50 láb körüli vitorlás esetén a beépített motornak tuti nincs ekkora csavarja. Nem szégyellem a kalózt csak nekem nem kell, mert unalmas. Van helyette gyorsabb, izgalmasabb. De tény, hogy az alapokat megtanulni, meg jókat versenyezni kitűnően lehet a kalózban. De persze másban is (pl. RS200, RS400), csak itthon a kalóznak van mezőnye.
Nos azért nem, mert ez minimum 60-as hajó, csak nem emlékszem egyértelműen, hogy nem inkább 70 felé tart-e... De mivel saját kikötőmben van (oda nem lehet csak úgy besétálni), rövidesen megnézem, s pontos adatot szolgáltatok, hajóról, meg a motoros csavarról is.
Amire gondoltok az solaris 50, 2,8 a tengeri merülése, de 2,35-s merülésű kiadás is van. Nem mentem oda centiméterrel. Már vízre tették. Az árbóca nyaságából messziről észrevejető. Normál sétányon kb 37 méterre megközelíthető.
nem szoktam alaptalanul nyilatkozni. Megvan a méter is és meg van talán a hossz is. Te is megnézheted, de nem mondom meg hogy hol...:) (Majd küldök egy képet)
Ugyanott megnézheted a 60-70 lábas soha ki nem mozduló luxusvitorlást, 2.8-as merüléssel (nagyon szép, impozáns, mennék vele egyet, na nem a Balatonon, mondjuk Split - Vis között, egy tackon, szép, szeles 15-20kn-s időben), ha csak azóta nem módosították, mert azért van, aki átépítteti - de nem 1,2-es lesz..:).
Ne szégyelld a kalózt, az is vitorlás.
Tényleg, olyan hajókat hoznak a Balatonra, hogy elképedek - mik a tervek velük? Lassan már hamburgi vontatók is megjelennek valamelyik marínában...
"De olyanok is - tengeri motorosok, méteres átmérőjű hajócsavarral" biztos van ilyen:)))) csak hogy ne hülyítsd a népeket itt: méter körüli csavarátmérőhöz legalább 55-60 láb körüli motoros szokott tartozni, feltéve ha egycsavaros és vízkiszorításos üzemű, különben meg még nagyobb. Sok ilyet nem látni Balatonon...
azt nem tudom, mert kalózba vagy 30 éve nem ültem... majd ha öreg leszek, lassú és izületes:))) nem a 90 a gond most, hanem majd a 40 lesz majd szezon végén... és nem a nyílt vízen hanem vízretételnél...
Van már sok olyan hajó a Balatonon, a tengerről áttelepítve, amelyek ilyenkor(sem) ki sem bírnak jönni a kikötőből. Pl. 2,8m-es merülésű, 60 lábas, ragyogó állapotú, méregdrága vitorlás,
de nem is akarnak. Ezek a hajók sosem hagyják el a kikötőt - státus szimbólumkét szolgának..:)
De olyanok is - tengeri motorosok, méteres átmérőjű hajócsavarral - amelyek nem biztos, hogy valaha is forgalmi engedélyt kapnak - ...hacsak nem mentő hajóként, vízi taxiként, netán kísérő motorhajóként...
Úgy tudom +95cm-en áll, ilyenkor nemigen szokott ennél magasabb lenni. Van még hozzá bőven ideje, hogy elérje a 120cm-t, ami fölé nem engedik, mert a déli oldalon ilyenkor már nagy a sipákolás.