Adott egy 16-os cső 1 kanyarral. Jelenleg 7db másfeles MCu van benne. A jövőben viszont 2db másfelest és 5db 2,5-es MCu-t szeretnék benne látni. Ha Apám csinálta volna azt a kanyart, akkor tutira bele tudnám húzni, de tekintve a kivitelezés minőségét, elég nagy a rizikófaktor, hogy bele lehet-e varázsolni.
Konkrét kérdésem ez lenne:
1. Hagyjam bent azt a 2db másfelest, és úgy próbáljam meg mellé húzni az 5db 2,5-est, vagy inkább:
2. Húzzak ki mindent a csőből, és egyszerre próbáljam behúzni mind a 7 vezetéket???
Ebben porcelánnak látszó műanyag van, ha jól látom.
Nem emlékszem már, mekkora légrés volt, talán kevesebb, mint 1 cm, de amint észrevettem, hogy a lámpatest elkezd barnulni, hátrébb feszítettem a foglalatot, hogy messzebb legyen. (Mivel nincs rajta búra, elfér így is az izzó.) Matrica nem volt ott.
Tudom, hogy nem szabadott volna belerakni ekkorát, de kell a fény, mert barna konyhabútor van...
Igen. Mindenképpen nagyobbat raktam bele, mert a max. 60W helyett 70/92.
A halogén, úgy tudom, belül az izzószál közelében (egy belső üvegbúrában) melegebb, mint a hagyományos, viszont így sokkal több fényt ad, a végeredmény a jobb hatásfok.
Ha a halogén izzó hatásfoka jobb ("Múltkor vettem egy 70W-os körte formájú halogént, ami 92W-os hagyományosnak felel meg.") akkor ugyanakkora teljesítményű izzó kevesebb hőt termel elvileg.
Akkor miért "éget" jobban? vagy nagyobbat tettél bele?
Ha viszont nem jobb a hatásfoka, akkor a 70W-os nem felehet meg 92W-osnak (már ha a megfeleltetés a fényáramra vonatkozik).
800ft-ér, a félufó lámpának igen jó az ár/érték aránya. Porcelán foglalat van benne és 1cm légrést tart a felülettől amire szerelendő, szal nemigen tud elégni benne semmi. Max, ha a benne hagytál valami matricát, az éghet.
Amúgy, nem a foglalat égett meg, hanem az égő mögött a lámpatest. (búra nincs rajta jelenleg) Ez ilyen fél UFO.
Az a vicc, hogy kivonják a hagyományos égőket, kompakt fénycső nem igazán fér bele, (amelyiknek megfelelő fénye lenne) a halogénnek meg nem bírja a hőjét. Igazán csinálhatnának normális lámpatesteket is... :)
Ha meg tudott egni, akkor muanyag volt, abba meg max 60w mehetne :)
A rezista izzot lehetne arulni, iden szeptemberig, mert liftbe, kozlekedesi lampaba stb, de konkretan tilos haztartasi vilagitasi celra eladni, ennyi, tul okos akar lenni az auchan, csak nem olvassa el az egesz jogszabalyt
Az auchanban akcios a 100w normal izzo, amit 2010.01.01-ota nem szerezhetett volna be raktarra :)
Biztos 3 eve taroltak igaz???
Vagy csak a kis uzleteket basztatta az eu szabalyozas?
A termosztát, lehet, hogy a világítási körről megy, míg a relé érintkezőkre a fűtőkör kerül, innen a leállítás/reset esete. Én megnézném, hogy mi van akkor, ha ideiglenesen kiakasztom a hőérzékelőt, illetve visszateszem: van-e kapcsolás?
Köszönöm az ötleteket!-Lehet hogy néhány fogalmat rosszul használtam. A ház aminek a felső szintjén lakom gyakorlatilag egy nagyon nagy családi ház aminek a 3 szintje külön-külön ki van adva. Fő-fő megszakítóról (a pincében vagy közös helységben) én nem tudok, csak a lakásonkénti biztosítékszekrényekről. Ebben a szekrényben van egy kapcsoló (erre én főmegszakítóként hivatkoztam) ami az összes áramot lekapcsolja a lakásban, és van több kisebb (mint pl. a fürdőszobára vonatkozó) a lakás különböző területeire elosztva.-Tehát én csak ebben a szekrényben turkáltam, és ekkor vettem észre hogy a "fürdőszoba" megszakítót bármennyi időre is kapcsolom ki nem segít, míg az lakás főmegszakítója akár már pillanatnyi le-fel kapcsolással is megoldja a problémát. Természetesen tudom hogy az ember néha hajlamos teljesen összefüggéstelen dolgokban is rendszert látni és könnyen lehet hogy velem is ez történt. Ha nektek, hozzáértőknek sincs különösebb értelme a helyzetnek valószínű ez is történt, ebben az esetben csak pont furán játszottak össze az élet dolgai. -Relé probléma: fizikailag lehetséges hogy egyszer működik egyszer nem, vagy csak a jó-rossz lehetőségek vannak? Lehet-e a hibát valahogy mérni? -Idő: ez nem lehet tényező, ld. fent -Reset: ha ez teljes, software-es resetet jelent ez is kiesik, mert visszakpcsolásnál a megjegyzett beállítások jelennek meg. Rakok fel még néhány képet, hátha segít. A relében rázogatásra zörög valami, nem tudom ez mindenképp bajt jelent-e.
A szolgáltató a dobozba még mit pakol az az Ö dolga, külön olyan doboz nincs egyiknél sem rendszerben amit kis erőművekhez kérnek, max kérik hogy vezérelt kialakítású legyen hogy betudják rakni a szükséges modemet. A másik ami fontos ebben a téma körben az hogy mekkora teljesítményről beszélünk, mert az sok mindent eldönt. Az inverter ami létfontosságú ezekből csak egy kettő van elfogadva a szolgáltatók részéről, a műszaki információ tudja megadni melyik gyártó melyik típusa. Ezek az inverterek egyben tartalmazzák a felsorolt műszaki követelményeket. A kialakítás módja az óra és az inverter között megint attól függ mekkora teljesítmény.
Házi az ELMÜ területén max 3x16A 3F órahely, biztosító dobozba bekötött saját biztosítóval ellátott közvetlen vezetékezett inverter, az óra nullszaldós azaz azt méri mennyit fogyasztottál illetve mennyit tápláltál be és a különbséget fizeti a fogyasztó, vagy a másik szerződés típus amikor fizetnek is a plusz be tápért.
Ha tudod, mit csinálsz, tudsz programozni, használhatsz mikrovezérlőt amire ráakasztasz reléket, optocsatolóval kihasználod a bemeneteit, esetleg az ADC-jével környezeti paramétereket vizsgálsz. Ha tudsz panelt csinálni és nem ragaszkodsz a kalapsínre szerelhetőséghez fillérekből meg lehet oldani.
Pl. itt jó demoboard-ok vannak kísérletezéshez: https://www.olimex.com/Products/AVR/Development/
Ha valami egyszerű vezérlést kell csinálni én ezt szoktam hsználni: https://www.olimex.com/Products/AVR/Development/AVR-IO-M16/
Ha szükséges valami kijelzés és gombok ezzel szoktam összekötni: https://www.olimex.com/Products/AVR/Development/AVR-MT128/
Jó játék és nagyon klassz dolgokat meg lehet oldani olcsón úgy, hogy még az alkotás öröme is megvan.
Amit nem tudunk, hogy mennyi ido amig a lakaselosztonal van lekapcsolva, es mennyi a fokismegszakitonal. En arra gyanakszok, hogy a kulcsszo az idotenyezo. Ha a fokapcsolonal hosszabb idon keresztul van lekapcsolva, addig kisulnek az elektronikus vezerlesben a kondik es reseteli magat a cucc. En erre gondolok!
Picit visszakanyarodva az épületvezérléshez: Nem vagyok plc guru, de ha pl lehet kapni 50k alatt már használt omron plcket, akkor azokkal is meg lehetne ugyanezeket a feladatokat oldani, nem? Persze illesztőkártya, modulok stb, de ott programból ugyanúgy meg lehetne oldani az időzítéseket, reteszeket, nem?
És ha lekapcsolja a fogymérő előtti megszakítót akkor megjavul. Ez nem magyarázza meg a reléhibát... Én is erre tippelnék, talán rossz forrasztás a relé lábánál?
Helló! Ha ez a topic sokkal inkább szakamai témák megbeszélésre lett nyitva mint segítségnyújtásra, nyugodtan törölje a moderátor a hozzászólásomat.
Tanácsot szeretnék kérni, nem értek egy helyzetet. Egy fürdőszobai padlófűtés-termosztátról lenne szó, ami azt a hibát produkálja, hogy csak egyszer hajlandó felfűteni.Felszerelés után bekapcsolva működött, a padló elérte a kívánt hőfokot, majd természetesen "standby" üzemmódba állt vissza.
A probléma az, hogy miután x fokot lehűlt elvileg visszakapcsolja a fűtést, az aktivitást meg is jeleníti a kijelzőn(!), viszont semmi nem történik. Műszerrel is megnéztem és egyszerűen nincs kimenő áram. Hiába kapcsolgatom ki-be (teljen el ezek között 1 perc vagy 1 nap), hiába resetelem, hiába történik bármi, nem segít.
A csavar a történetben ott van, hogy ha a biztosítékszekrényben kilövöm a fürdőszobát (ezzel együtt a termosztátot is, mértem, biztos) majd visszakapcsolom, semmi nem történik, viszont ha a szekrényben a főmegszakítót kapcsolom ki majd be, megjavul a padlófűtés.Egyszerűen nem értem mi a különbség, hiszen egyik esetben sem kap áramot az eszköz. Elem természetesen van benne, tehát a beállításokat mindkét esetben megjegyzi, de bejövő áramot nem kap! A bekötési rajznak megfelelően van csatlakoztatva, a hőmérséklet szenzor is működik és valós adatot mutat. Itt van egyébként a rajz:
Bármilyen ötletet szívesen fogadok, számomra teljesen értelemetlen ami történik.
A tulaj határozott kérése hogy legyen bőven, sok helyen erős túlzások vannak szerintem. A rjaz elég képlékeny, pl keresztkapcsoló biztos hogy nem lesz, megy helyette az imp relé, a bejérati ajtónál sem sima mozgásérzékelő lesz hanem mozg.érzékelős kapcsoló. Ez csak azért kellett hogy legyen egy kiindulási alap.
Az tiszta sor, hogy a mérőhely "azonos", ez sem teljesen helytálló, mert GSM vagy internet alapú kontroll szükséges.
Olyan embert keresek aki a komplett ügyintézést kivitelezést végezte már az alábbi és esetlegesen egyéb felmerült kritériumok szerint.
A közcélú hálózathoz csatlakozó kis-erőműnek rendelkeznie kell az alábbi védelem-automatika funkciókkal:
rövidzárlati védelem,
túlterhelési védelem,
feszültségnövekedési védelem,
feszültségcsökkenési védelem,
frekvencianövekedési védelem,
frekvenciacsökkenési védelem,
elosztóhálózati-szigetüzem elleni védelem,
földzárlati/testzárlati védelem,
érintésvédelem,
egyenáramú védelem.
Az alkalmassági tanúsítvány kiadásához szükséges a gyártótól beszerezni azokat a dokumentációkat - elektronikus formában - melyeknek tartalmazniuk kell a fenti védelmi funkciók gyári vizsgálati jegyzőkönyveit és a védelmi funkciókat tartalmazó hardver eszköz (PLC, inverter, külön védelem- automatika készülék, stb.) elektromágneses zavartűrés vizsgálatáról szóló jegyzőkönyveket.
Ja, ezt nézegettem, köszi, de tájékoztatásra kell csak rajzolnom, arra meg megvan már minden jelem eszkabálva. Sokszor kéri a tulaj hogy csináljunk valami skiccet a szóban megbeszéltek alapján amit majd átnéz és módosít ha kell. Most épp ezt csináltam:
Van bizony. Nem válaszoltál! Én így csinálom, komolyabb programokkal nem boldogultam, így inkább szépen megrajzolgattam magamnak a jeleket, és azokat másolgatom. Úgyis csak megrendelő tájékoztató szerepe van, meg hogy mi tudjuk majd mit hova. Néhány jel nem is szabványos, a laikusoknak készül a rajz.
Nézz meg egy Berker árat. utána azt mondod ingyen van :-D Ami nagyon jó benne, hogy vegyesen lehet hagyományos nyomógombokat és EIB/KNX ketyeréket is használni hozzá.
Nekem is ez a bajom a loxone-al: baromi drága. Viszont akik csinálják biztos végigszámolták, hogy az nekik úgy jó, úgyse tudnak sokat eladni, minek adnák olcsón?!
Én inkább megvettem az 1wire rendszert, USAból vettem ebay-en relépanelt, a többit megcsináltam.
Sokat költöttem rá így is, most már meg tudnék csinálni 100-ból (anyagár) egy komplett rendszert.
De persze nem 100-ért adnám, mert sok-sok mérnökóra van benne.
Azért amikor iPhone-on mutatom a HMV meg a hőszivattyú bejövő 1 éves history görbéjét akkor szoktak nézni :)
Rá csak egy probléma van vele (tapasztalat) hogyha kihagyják a puffer tartályt akkor csak akkor fog fűteni amikor van vezérlés. Vagyis ingadozó lesz a rendszer hőmérséklete ami alkalmatlanná teszi normális hőszabályozásra.
Nem javítasz te se utánnam se más után. A helyzet egész más, te javítod a honfoglalás kori szereléseket, meg a paneleket, meg más javítóemberek kókányolásait, amikhez mi hozzá sem nyúlunk csak horonymaróval. Az esetek nagyrészében pont mi megyünk a hozzád hasonló javítók után, és leszaggatjuk az egészet és ujraszerelünk mindent. Azt hogy kimész egy címre és a szétégett kötésen tekersz egy tizesért egyet a kombifogóval ne azonosítsd be azzal hogy utánnunk javítasz. :-)
Legjobb ötletem egy hőmérő modul a saját plc családhoz. pl iparban használunk ilyet, de szerintem ugyanezt valahogy át is lehetne ültetni egyszerűbb egységekre is, mint pl épületautomatizálás, relévezérlők (moeller easy pl.)
Érdekelne 0-10V os kimenetű hőmérő ami stabilan működik zajos környezetben is, esetleg PT-100-as 0-10V-os vagy 4-20mA-s távadó esetleg LM35-ös ketyere.........Ha van ilyened keress meg e-mailban.
Azt hittem te programoztad. Nem lenyúlni akarom, hanem amit Dkgrinder kolléga is említett az előbb: hátha van benne olyan ötlet ami nekem is jól jöhet. Más szemlélet, egyszerűbben eljutni egy adott végeredményhez, stb...
Analóg digit converter. Egy analóg kimenetet úgy programozok fel, hogy meghajtja az adc-t ésátalakítja digitális jellé és a megfelelő relét húzatom meg. Ergo nem kell relés bővítőmodul 395 euróért. Ugyanezt, ugyanilyen gyorsan működik, összehoztam egy kismegszakítónyi modulhelyre+amennyi relé van, annyi helyet még kell egy dobozban keríteni a reléknek.
Dkgrinder: igen foglalkozok kissebb nagyobb vezérlések, programozások, áramkörök építésével, fejlesztésével, garanciális javításával, természetesen legális számlaképes kftmen keresztül.
Én azért szeretek elmenni ilyen tanfolyamokra, mert nagyon jó ötletekkel lehet gazdagodni. Nagyon sok mindent programozok, de mindig van olyan dolog amit én 50 sorban írok meg ,valaki meg mond egy ötletet ami után 20 soros lesz a progi. De amúgy is szeretek végigrágni mindet, mert sok minden van a sorok között. Pl. a gépészek mindig csodálkoznak, hogy minek olvasom végig a gépkönyvek hidraulikus részét a vezérléshez Azért mert vannak dolgok amiket az elektromos rész nem említ. pl. rengeteg négycsöves cirkónál amibe szabályozott a főégő csak akkor megy magasabb hőfokon, ha x liter/ sec átfolyás van a HMV körön, ezeket a cirkókat sokan kötik kétcsövesre mert egyedi hidraulikát építenek hozzá, (ami nem rossz és nem tiltott) csak a cirkó elveszti az égővezérlés lehetőségét. Ezek az infók az elektromos részben nincsenek benne, és nagy kopp amikor a kondenzációs kazit 80 fokon lehet csak járatni, mert különben nincs meklegvíz.
Nem nekem drága, hanem aki megveszi annak. Aki eljut oda hogy pl ma épít egy házat és lesz rá pénze gond nélkül, annak nem lesz drága az épületautomatizálás és a loxone sem. Bár pl ADC modul 60000 körül? Házilag 2000-ből kihozom. Nekem ez a fő bajom velük. Ha nem vagyok tolakvó nem tudnád elküldeni privátban azt a programot? Hasonló rendszerhez keresnék ötleteket, már működő programokat. Mondjuk én belevenném a riasztót is és a tűz/co érzékelőt is.
Én nem a programmozóira mentem volna, hanem csak közelebbről ismerkedni a termékkel, miután már sikerült egy müködő rendszert átadnom. Aki ért hozzá, azt mondja, hogy olcsóbb mint a többi hasonló vezérlő egység.
Ami konkrét feladatot megoldottunk vele: egy nagyobb ház vezérlése. Adott volt egy hőszivattyú, 2 db 500 literes fűtési, és 1 db 500 literes HMV tartály. Padló, menyezet,oldalfal,faincool, fűtés/fütésvezérlés, szellőzés vezérlés. Helyiségenkénti hő/páraérzékelővel. Internetes felülettel. Gépházban 16 érzékelővel. Ja és vizteres kandalló is volt. Néhány maradék kimeneteegyéb célra is bekötésre vár.
Remélem itt csupa ügyes villanyszerelő levelez egymással!
Én szeretnék barkácsolni egy olyan világító alkalmatosságot, ami bedugható lenne a konyhafelső-szekrényünk aljára szerelt konnektorba és megvilágítaná a munkalapot. Arra gondoltam, hogy veszek egy villásdugót és egy foglalatot - valami kicsi búrával - a körtének, majd egy igen rövid vezetékkel összekötöm őket. Viszont szeretném, ha nem csak lógna, hanem lenne tartása és hajlítgatni lehetne erre-arra. Kérdésem, hogy létezik-e olyan burkolat, amibe belecsúsztatva a vezetéket, ilyen fajta tartást ad neki?
Tudom, hogy létezik ilyen "konnektorlámpa" kereskedelmi forgalomban, de amit találtam az nagyon drága és nem való konyhába szerintem.
Én ismerem valamennyire a loxone-t, de hogy mit tudnának mutatni a programozóin azt nem tudom. Elég jól le van írva a doksi, és eléggé butított piko c-ben kell programozni. Nem igazán látom értelmét, azon felül egyes modulok óriási haszonnal vannak eladva. Maga a működése nem rossz, nekem nagyonis szimpatikus a megbízhatósága, de túl drágának tartom magyarországra.
Nagy teherautókban nem kötelező tartozék a biztnsági öv. Ha nem szereltek bele, értelem szerűen nem is tudod/kell használni, ha szereltek bele gyárilag (korábban egyáltalán nem, újabban nem annyira ritka), akkor kötelező használni.
Akár meg is érthetném, mert van olyan barátom, aki nem száll fel buszra mert kisgyermek korában saját hibájukból volt egy pityputty egy busszal.
Az urak szakmai hozzáértését nem akarom megítélni, mert nem ismerem őket.
Nem gondolom azt, ha valaki ragaszkodik a szabályok betartásához, akkor az rugalmatlan, "rossz" ember. Én is be szoktam tartani lehetőség szerint a szabályokat, és ettől jól érzem magam. Akik kitalálják a szabályokat nem minden esetben hülyék... :)
Még a '90-es években történt. Én és még másik három kollégámnak egy kis dolga akadt. Beültünk egy kombi Ladába. Elindultunk, de láttam, hogy ők nem kötötték be magukat. Mondom nekik, hogy vonulós tűzoltóként tudniuk kéne, hogy egy egészen kis sebességű ütközésnél is nagy bajok lesznek. Ááá, ne okoskodjak, nem lesz semmi gond. No, gondoltam magamban, akkor megtudjátok, hogy mi a magyarok istene. Felgyorsítottam kb. 20 km/h-ra és az éppen nyíló kapu előtt nyomtam egy padlóféket. Az elől ülő kollégám nekiesett a szélvédő-műszerfal párosnak és beverte a tokmány orrát, a hátul ülők meg az arcukkal estek neki az első ülések háttámláinak. Volt ám anyázás, hogy: Hogy lehetsz ilyen barom! Mindannyian a fejüket tapogatták és a nyakukat fájlalták. Mondanom sem kell, hogy azonnal bekötötték magukat.
És még egy másik eset: Láttam olyat, hogy a balesetes gépkocsi vezetője a kormányküllőkön keresztül kiharapott egy darabot a műszerfal óracsoport feletti ívéből. Nem részletezem, hogy miként is nézett ki a feje, de az összes első foga hiányzott. Az esetek 99,5 %-ában a biztonsági öv életet ment.
Pl. egyszer egy ajtót szeretet volna valaki egy falban arrébb helyezni. Az építész fórumon a javallat : statikai számítás, műleírás, technológiai leírás, művezetés majd a munka.
Az én javalatom egy kőmíves egy segéd, munkás , szerszám, anyag némi rutin és kb. 2 nap alatt megvan !!
Az útóbbi lett !
Amúgy hogy villanyos a téma. A házam tele van szabálytalan villany vezetéssel (is).
Sajnos !!
Pont ezért nem kötök biztosítást. Abból a 50 -60 dobozból biztos van pár ahol elavult a kötés. Csak azt nem tudom melyik !!
Nézzél lánglovagokat, akkor megtudod, hogy nem alaptalan az a félelem. Elég sok lukas szélvédőt mutatnak, meg amin kiesett a tag. Javaslom a nyílt napokat is, nekilódtanak asszem 10 kilométer/órával egy frontális ütközést szimulálva. Magyarul kis városi kocc. Oszt mindenki gurul lassan vigyorogva, kb. ahogy itt előadod. Ellenben a végén mikor megfogja az öv, akkor nem kicsit konyul le a vigyor.
Azt is látom Pl., hogy neked hiányzik az életedből az elismerés.
Nyilván az anyagi elismerés is, -mivel jóval a piaci ár alatt saccolgattál itt munkadíjakat- de sokkal inkább a szakmai, erkölcsi elismerés.
Pusztán azért jársz ide, hogy bizonyítsd, te vagy a legjobb, te tudsz mindent jobban.
Mondjuk, az elismerés mindenkinek jólesik. Én beérem azzal, ha egy öregasszony megköszöni a munkámat, és látom rajta, hogy örül neki, hogy működik újra valami kis csip-csup dolga...
De eddig azon csattogtál le mindenkit hogy "SZABVÁNYTALAN"
Most meg kiderül, hogy a te izlésednek nem tetszik... Hát tudod...
Volt egy statikusom az olyan vasat tervezett az áthidalókba, hogy mikor elmentem megrendelni megkérdezték: Az épülő Új felüljáróhoz lesz? Mikor elmondtam hogy nem csak egy családiházhoz kiröhögtek és mondták kapásból kérdés nélkül a statikus nevét! Kicsit túl volt biztosítva... feleslegesen!
Ja, fejlemény a lefüstöltetett géppel kapcsolatban. Megkerült a papírja, megrendelő nézte, 230 szerepel rajta. Jött valahonnan egy gyengeáramos, megnézte, és bejelentette hogy be lehetett volna kötni 230-ra is csak fordítva kellett volna. :-))) Megnéztem mik vannak benne. Van egy szivattyú motor, 110v, egy 110/24v trafó, erről mennek kisebb motorok szivattyúk, van egy vezérlő egység, 230v villásdugóval beledugva egy dobozba aminek egyik végén kijön egy vezeték a sorkapocsra a szivattyú meg a 24-es trafóval párhuzamosan, másik végén megy egy dugalj (ráöntött) ide megy az vezérlő dugvillája. Ezen a felirat 110/230v. Na ezt kellett volna fordítva bekötni, mégpedig oly módon hogy egy dugvillára kiküldjük a 230-at és beledugjul. És az a legjobb hogy a megrendelő ezeket a dolgokat még el is hiszi. Jövőhéten lehet hogy én is átnézem a video hálózatot. :-)
Félsz attól, hogy megbüntet a rendőr, félsz hogy meghalsz ha nincs bekötve az öved, vagy 50-nél gyorsabban mész, és félsz attól, hogy ha nem tartod be a szabványaidat, akkor majd valaki elővesz téged és akkor ajjajj. Egy biztonsági játékos vagy. Ez nem baj..., csak unalmas.
És mivel feszült vagy a félelmeidtől, ide jársz levezetni a feszkót. Lazítanod kéne egy kicsit...
Egyszer kipróbálhatnád, hogy mondjuk nem biztosítod túl a rendszered, csak éppen annyira, hogy ne legyen balesetveszélyes, akkor fele idő alatt végzel a melóval, jó pénzt keresl rajta, abból veszel egy jó kocsit, és mondjuk kikapcsolt biztonságiövvel megelőzöd a járőrautót úgy, hogy túlléped a sebességet. Hidd el, jobb lesz a napod, és akkor a mienk is.
Végre nem kéne az elméleti villanyszerelésidet boncolgatnunk itt heteken keresztül, és talán lenne valami normális téma. Talán még én is betennék 1-2 elégett wagóról képeket. :)
Soha nem kötöm be a biztonsági övet. Még a drótokat is lehúztam az ülésről, hogy ne csipogjon.
Hatéves voltam, amikor a családom (4felnőtt+2gyerek) felborult a wartburggal egy durrdefekt miatt. Az autó tetején csúsztunk.
Egyedül a nagyanyám volt bekötve, ő szállt ki utoljára a roncsból. Elöl izzott az autó teteje, hátul meg ömlött belőle a benzin, a nagyanyám meg lógott a biztonsági övön.
Nem beszéltünk tűzálló kábelezésről, funkciómegtartó-kábel szerelésről ...
Éghető anyagú szerkezetben történő szerelésről volt eddig szó.
Annak is egy speciális, hozzá nem férhető, "épületüregben" történő szerelés módozatáról.
Családi házban ki vállalja a kivitelezés szabályszerűségéért a felelősséget?
És egy konkrét példa.
/megpróbálom holnap beszkennelni, az cikket/
Egy család beköltözött a házába, és gyakorlatilag porig égett.
A fényképen látható, hogy gipszkartonos szerelés volt, éghető anyagú /faléc/ szerkezetre.
Az is látható, hogy a szerelő a szerkezetben védelem nélkül tette be a kábeleket.
A tűzoltóság szerint a tűz oka, a szabálytalan villanyszerelés. /nem kifejezetten a kábel, hanem általában/
Ebben az esetben kié a felelősség?
Az én véleményem a következő, és egyáltalán nem számít mit gondolnak mások ....
Nem vállalok felesleges kockázatot.
Ha egy általam kivitelezett ház leégne, akkor örökre eláshatnám magam.
Nekem ez nem éri meg.
Én nem úgy gondolkozom, " ha valamit a szabvány nem tilt, akkor azt szabad " .
Maximális biztonságra, az előírások betartására /adott esetben túlteljesítésére/ törekszem. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor hívjon mást.
Amíg én vállalom a felelősséget, én írom alá a nyilatkozatot, a garancialevelet, a jegyzőkönyveket ....
addig ennek szellemében értelmezem a szabványt.
Remélem világosan fogalmaztam.
Valaki betett ide egy képet (49986) szép. Én nem szerelném így. Igaz, hozzáférhető helyen van, de akkor is folyamatos csőben "vinném" a kábelt. Ha hozzá nem férhető üregben van, akkor mire észlelik a hibát /tűz/, addigra már lángolni fog.
Ezennel ezt a vitát lezártnak tekintem.
Ha más, másként gondolja, érzi, tudja, akkor igazat adok neki ....
A jelenleg érvényes szabványok villamos területen MSZ EN 60364 és társai nem rendelkeznek a tűz elleni védelemmel, ezekről külön szabványok vonatkoznak de mint vizsgálati szabványok hogy az adott vezeték, védőcső, síncsatorna, kábeltálca rendszer, megfelel e a tűzvédelmi követelményeknek ami alapján azokat tűzvédelmi osztályba sorolják, ha egy tervező vagy hatóság előírja hogy az adott szerelés A, B, C besorolásnak feleljen meg akkor az annak megfelelő és minősített rendszert kell szerelni. Családi házak besorolása ritkán éri el azt a fokozatot, hogy ezzel foglalkozni keljen. A védőcsöves szerelés mit javasolt plusz védelem a MEE érintésvédelmi munkabizottsága által kiadott javaslatban szerepelt utoljára az MSZ 2364 érvénybe lépésével azzal, hogy lehet alkalmazni a MSZ 1600 vagy más visszavont szabványt amennyiben az szigorúbb mint az érvényes, a felelősség magáé a tervezőé, és a minősített anyag szállítójáé ha a szerelési és létesítési speciális gyártói műszaki előírások be lettek tartva.
A szabványok listája lekérhető a MSZT honlapján. Nem kell fizikailag meglenni.
Vagyis a jogilag tiszta válasz:
- ha a tervező előírt tűzvédelmi fokozatot mondjuk B, akkor annak megfelelő anyagok szerelhetők a gyártói műszaki technológiai szerelési utasítás szerint.
- ha a tűzvédelemmel foglalkozó hatóság (megint átszerbezték) előír a tervezéskor tűzvédelmi követelményt akkor pontosan meghatározzák, hogy azt miként kell teljesíteni, pld festék felvitelével, megfelelő takarással, tűzgátló borítással, átvezetéseknél milyen megoldásokat fogad el.
Azt gondolom, erre a népnevelői attitűdre alapozva vallást kellene alapítanod, és vezetned a nyájadat. Annyira pökhendi vagy és olyan magasról nézel mindenkit, hogy borzasztóan kikezded azok toleranciáját is akiknek jutott ilyen áldás bőven. Mi lenne, ha csinálnál egy új topic-ot és ott gyűjtenél híveket, akik lesnék minden szavad? Azokat verbálisan ott és úgy alázhatnád meg ahol és ahogy tetszik.
Ha nem jönne senki, az is egy üzenet lenne...
Mielőtt félreérted! ( Márha képes vagy bármiben is tévedni!)
Amit írtam a stílusodról szólt, ami, mint tudjuk, maga az ember. Hogy szakmailag mit tudsz, mit érsz, nem érdekel, mert az üzeneted, ebben a stílusban, nem képes a saját aurádat elhagyni. Az igazán nagy vezetők, tanítók mindig szerények voltak és alázatosak, na nem a másik emberrel, ez ma keveseknek menne, de legalább a szakmájukkal, hivatásukkal szemben.
Családi ház, az aljzatbetont nem használhatjuk egyéb okok miatt, a födém már kész. A falak és a menyezet is gipszkarton borítást kap, a menyezet kb 10cm függesztéssel. A gyengeáram folytonos áthúzható csövezéséből nem tudunk engedni, ez a falakon nem valósítható meg. Más csővel, ezeken a viszonylag hosszú szakaszokon nehézkes lenne áthúzható csövezést csinálni. A gyengeáram mellett néhány célcsövet is teszükn fel, pl konyha betáp, fürdő betáp. Könnyebb, gyorsabb, jobb.
A gipsz lényegesen gyorsabban fagy mint köt. :-) Mi is most készülünk egy halom betonflexet menyezetre tenni, majd onnan falba, az az érzésem el fog néhány palack fogyni a gázlámpából.
Előre is izgulok, mit találsz ki megint. Egy elsős villnyszerelő is arra gondolna, hogy a sarkokban történő szerelés max a kábelt védi, de nem a fát a tűztől.
Ki beszél itt kábelek behányásról? Egyik általam is nagyrabecsült kollega képeiről mondtad, hogy tűzveszélyes, mert nincs végig csőben. Ne terelj!
Tervezem egy Wiedmüller Digi Check feszmérő vásárlását. Nem tudom eldönteni, hogy a korábbi 5.2-est vagy az új Pro-t vegyem.
A technikai leírások nem túl bőbeszédűek, de úgy értelmezem, hogy az 5.2-es pár dologgal többet tud (pl. ellenállást is mérni 2kohm-ig), hátránya, hogy az elem tartó fedele sokaknál eltört. A Pro-nál viszont tetszik, ahogy mágnesesen rögzül egymáshoz a két fél.
Akinek van valamelyikkel tapasztalata, megköszönném, ha leírná. Az különösen érdekelne, hogy az 5.2-esen az egymáshoz rögzítés hogyan van megoldva, az mennyire 'stabil'.
Akkor keresd elő azt a részt, ahol te azt olvastad, hogy éghető szerkezetekben elég a kábel.
Segítségként elárulom, hogy az MSZ 1600/15 7.611, és 7.612 pontja megengedte a kábel, és MM-fal használatát, " szerkezeti adottságok felhasználásával adódó védett elhelyezéssel (szegletek, sarkok)
nem minden esetben "kötelező" leoldania az ÁVK-nak.
Ha az ÁVK közelében van egy nem túl nagy fogyasztó, és te az ÁVK-tól jóval meszebb érinted össze az N, és PE vezetőt, akkor előfordulhat, hogy nem old le.
Az nem a hibás szerelés miatt van. /sokkal inkább a helyesen megválasztott vezetékkeresztmetszet "okán" /
Egyszerűen nem tud az ÁVK névleges kioldóáramánál nagyobb áram folyni a PE veztőn.
Ha érdekel a FI relé működése itt elolvashatod ha nem akkor nagyvonalakban (parasztosan fogalmazva) annyi, hogy a FI relében a Fázison és a Nullán ugyanakkora áram folyik ha különbség van akkor működésbe lép a kioldó szerv. Mivel összeérinted a FI relé után a földet és a nullát, a nulla egy része a földből jön (parasztosan) ezért a relében a nullán folyó áram kisebb lesz a fázisénál, ezért leold.
Ez aljzatbetonba való vagy földbe, falba tenni elég küzdelmes lenne (viszonylag merev, nagyobb íven lehet csak hajlítani különben megrogyik), fafödém alatt mit értesz (vakolat->nádpalló->deszka->légtér->deszka->sár rétegrendet)?
Új vagyok, és segítséget kérek.Keresek fekvő infraszaunába fűtőbetétet.Ez egy paplan szerű valami, amibe fűtőszálak futnak.Ezek a fűtőszálak kiégtek 1 ponton, megszakították az áramkört.Ilyet keresek, vagy olyan valakit, aki ezt össze tudja forrasztani.Sima forrasztóval nem lehet, mert a hő hatására elovad.Köszi!Zsuszi
Ok, világos, köszi. Ha jól értem tehát, arról van szó, hogy mivel a nullavezető és a védővezető ellenállása közel azonos (már ha jól le van verve a szonda), ezért az áram megoszlik köztük, legalábbis nagyságrendi eltérés nem lesz köztük. A védővezetőn folyó áram pedig már vágja is le a relét.
Gondolom, ezért is van, hogy a relé után már nem lehet közösíteni a nullát a földdel.
Hülyeség a nullavezetőről írt rész a magyarázat stimmel!
Mivel a szétválasztás a Fi előtt van, minden esetben fog a védővezetőn áram folyni, ha a lakásban valahol van fogyasztó bekapcsolva, és Te összeérinted a védővezetőt a nullával. A nulla vezető szerelési módja nem érdekes ebből a szempontból.
Nem figyeltél arra, hogy minden áramkörnek a nullasínről külön nulla menjen, így a nullán folyhat más áramkör árama is, akkor is ha az adott áramkört lekapcsolod, ezt az áramot amikor összeérinted a nullát avédővezetővel megosztod. Ha a megosztott áram védővezetőn folyó komponense eléri a Fi érzékenységét , le fog oldani.
Egyfázisú mérő, utána a nullavezető összekötve a földszondával, utána FI-relé. Minden király, egy dolgot kivéve: van egy olyan lakásáramkör (de lehet, hogy az összes ilyen), hogy ha a nullvezetőt hozzáérintem a védővezetőhöz. akkor leold a FI-relé. A fázis nem játszik szerepet, az adott áramkör kismegszakítója le is volt végig kapcsolva. Hogyan lehet feszültség a FI-relé utána nulla és a föld között, ha előtte nem volt? Vagy arról van szó, hogy az amúgy működő többi áramkör, és így a nullavezetőn folyó áram miatt a nullavezetőben keletkezik akkora potenciálesés, ami akkora áramot kelt, ami levágja a relét?
Az biztos, hogy stílusát tekintve nem illeszkedik egy nyilvános fórum szokásjogon alapuló rendszerébe, de amíg a moderátorok által meghatározott minimumot tartja, addig elfér. A fórum önkéntes, így semmire sem kötelezhető, a konstruktivitásra pláne nem. Ha zavar, ne beszélgessetek vele.
Az, hogy szanaszét töri a fórumot, segíteni nem segít, ellenben elbizonytalanít, az vagy szándékolt vagy egyszerűen csak okozat. Azok a kérdezők, akik nem szakmabeliek vagy elmennek innen, vagy figyelmen kívül hagyják, de ahhoz huzamosabban kell követniük a fórum menetét.
Többen kérték már, hogy segíts, de a nickedből is adódó egó ezt biztos meggátolja, nem tudom te miért kérdezel, hiszen szerinted nálad nem lehet senki okosabb, felkészültebb.
Komolytalan vagy, az biztos, hogy veled még egy izzót se cseréltetnék ki.
Ez a legjobb duma, amit itt előadsz: "Én tudom, de nektek nem mondom meg"
Autóval egyszerűbb és olcsóbb, vonattal elég nagy nyűg arrafelé utazni. No meg itten az úri közönség nem szórakozik, Szegeden is van n+1 normális cég, aki meg bírná oldani, elég szánalmas ez a vergődés. Webkamerás ötlet meg lehet bejön, én elég sokat távgyógyítanék, de még az is zűrös az egyszeri embernél, inkább kimegyek.
Emlékeim szerint Kádár Aba is közzétett olyan halálos balesetről leírást, ahol az EPH hiányában nem haltak volna meg ketten.
De persze a villamos biztonsági intézkedések a nagy átlagot mentik meg, nem pedig mindenkit.
Tán még emlékszik valaki arra az esetre, amikor a gyárudvaron hozzáért a géphez a munkás, és helyben meghalt. A védővezető folytonos volt. Emiatt halt meg. Mert a csatlakozóvezetéken volt egy hajszálrepedés az egyik fázisvezetőnél, és az bent tekergett egy tócsában, ő meg szintén abban a tócsában állt. Ettől még a védővezető teljesen jó találmány.
Viszont cserébe állandóan világít az érvilágító, felkapcsolt állapotban is. De ez a kisebbik gond. Biztos más tipussal is meg lehet csinálni, de azt azért nem merem biztosra mondani.
Nem a kádat földelni életveszélyes. Van egy kitalált rendszer, azt hiányosan megcsinálni életveszélyes. Pl.: beülsz az autóba, nem iszol, nem csúszik az út, nem mész gyorsan, jók a gumik, akkor kész a rendszer, amit tehettél megtettél a biztonságod érdekében. De ha ezekből csak egy feltétel adott, az lehet életveszélyes. Pl jók a gumik, de ittál, és gyorsan is mész a jeges úton.
Ja, ha csak egy billenős a kapcsolód, és kicseréled egy proxax classic érvilágítós váltókapcsolóra, a második rajz alapján bekötve, akkor relé sem kell.
Az a helyzet hogy ha a kád földelve van az még nem eph, ha meg van eph, akkor nem igaz amit írtál.Vagyis az általad felvázolt esetnek semmi köze az eph-hoz.
Szóval vagy tegyél egy relét egy obo dobozba ahoz a lámpához amelyikhez a kapcsolótól először megy a kábel, vagy cseréld le a kapcsolót váltóra és köss rá egy nullát. Itt van mind a két rajz:
A vizet köztudottan az egyik legjobb szigetelőnek is tartják az elektronikában. Ha szigetel, akkor ezek szerint nem vezeti az áramot. Az, hogy az adott víz vezeti-e az áramot, az a szennyezettségtől és kémiai összetevőktől függ. A sima csapi víz vezethei, hiszen ásványi mivoltjából eredően elektronok haladását tovasegíti. Az ioncserélt desztillált víz má,s nem vezeti az áramot.
Tehát a vezetés a szennyezettségtől függ, de nagyon ritkán vezet annyira, hogy lecsapjon pl egy 16-os kismegszakítót.
A kismegszakítók "Bakony" típusúak és 10 amperesek, mellettük még egy orosz csengő van felszerelve a dobozra.
Ezt a táblát még a 90'-es évek elején szerelték fel, előtte olvadóbiztosítós volt.
A gond az hogy az összes szoba összes konnektora egy kismegszakítón csücsül, ez két áramkört jelent, csak a fürdő és a konyha és a spájz konnektorai vannak külön megszakítókon.
Ez régi délépes hagyomány lehet a 70-es évekből.
A számítógépnek akarok egy külön áramkört külön megszakítóval, a fal már át van fúrva az előszobába és ki van dugva a 3x másfeles 1,5mt kábel. Ehhez kellene táblát cserélni mert 1-el több
megszakító kell. A simovill BSKN-8 amire cserélném itt van nálam, az új megszakítók meg rokon villanyszerelőnél aki kikapcsolta a telefont.
Ezt már picit kukacoskodásnak érzem, mert ő nem erről írt. Hanem arról, hogy ha nincs bekötve az EPH-ba és bekövetkezik egy meghibásodás, akkor nagyobbak a túlélés esélyei (szerinte).
Ez nem egyenlő azzal, hogy az EPH életveszélyes. (szerintem).
Úgy ismeretlek meg, hogy alapvetően jó emberi normákkal bírsz. Azt gondolom igazad van abban, ha a veszélyes és szabálytalan megoldásokat nem támogatod és felemeled a hangod. De ez most szerintem nem erről szólt!
A Fi relé az más téma, de az leold, ha van EPH, ha nincs. Elárulok egy titkot, de ne próbáld ki Ha fogsz egy fázis vezetőt és bedobod a kádba ami le van EPH-va nem fog leoldani. Marha nagy pezsgés lesz és kb. ennyi. Nézzük azt a helyzetet amit mondtam, mér nem folyik a víz, az illető a kádban van a bojleren nincs föld de van test zárlat. Ha EPH-s a kád és megérinti= Halál, ha nem akkor van esélye, pl egy kádat általában műanyag talpakra állítanak és a falszerkezet és a kád között szilikon van. Mi is kiépítünk minden kádhoz, zuhanytálcához még akrilhoz is EPH-t, de nincs rá statisztika, hogy melyik verzióban halnak meg többen. Sajnos a mai napig az látom, hogy 10 házból 9-ben még FI relé sincs, és a műszaki átadásokkor a kutya nem is keresi. Egy pár hete egy oviban voltam ami 3 éve épült ott se volt.
Nekem az lenne a kérdésem,hogy (ledes spotlámpám van..) nem flancolok...lecseréltem a sima csillár kapcsolomat villágítosra.....(asszony miatt.) miért világít halványan a ledlámpám,ha le van kapcsolva a kapcsolom...És lehet -e valamit csinálni vele ,hogy csak akkor villágítson amikor fel van kapcsolva....
Igen, érdekes. Beszélgettem egy profi villanyszerelővel (a lakásoktól üzleteken át komplett irodaházig mindent villanyszerel), és ő éghető szerkezet esetén simán hasznána magában MBCu-t hiszen az a kritérium, hogy kettős szigetelésű legyen.
Aha. Tényleg, ha minden tökéletes, akkor senki sem fog meghalni. Csakhogy a dolgok nem annyira szoktak tökéletes lenni.
És ha feltételezzük, hogy ráza bojler meg a vízcső, akkor jobbak az esélyeink, ha a kád nincs leföldelve.
Amúgy az ember sokmindent túlélhet. Nemrég, tán írtam is voltam egy kínai házában -viszonylag új szerelés vol- aminek a nullája az utcán megszakadt. Az egész házon kint volt a fázis! A vízcsöveken, a fűtéscsöveken, a gázcsövön, a teljes védővezetőhálózaton. Túlélték...
Már bocs de ne mondjál már ilyeneket. Ha van EPH és zárlatos a bojler akkor a kijövő viz, és a kád is 230V-os potenciálon lett volna, és nem történt vona semmi. illetve már bemászáskor kapott volna egy lórugást, de talán még túléli. Ha azEPH be lett volna kötve a PE-hez akkor meg lecsapott volna a bizti.
Ha van Firelé akkor 99%-hogy túlélte volna a lány.
Pedig ebben fáziscerkának igaza van. Ez pont olyan mint a biztonsági öv néha segít, néha megöl. Pl. Van egy fémkádunk és felette egy bojler ami elérhető, zárlatos, szakadt a földje, ez tíz 70-es években épült háznál 6-ban igaz. Ha van EPH a kádon és megérintjük a bojlert, tuti halál, ha nincs EPH akkor van némi esélyünk.
Ha tudnánk szerezni rendőr ruhát egy barátommal isten bizony beöltöznénk, és "letartóztatnánk" egy villanyszerelőt
aztán bilincsbe elvinnénk hozzám, és kényszerítenénk a munka elvégzésére :) Mostmár kiváncsi vagyok hogy 1 óra alatt elvégezhető e.
Mert úgy tűnik meghaladja az átlagos villanyszerelő képességeit egy délépes panellakás elosztótáblájának cseréje és egy új földelt konnektor bekötése :)
Ehhez egy délépes villamosmérnök villanyszerelő kell :) Meg is keresem azt a villamosmérnököt aki annak idején a ház meg a laksáhólózatot tervezte
és lehordom hogy milyen trehány munkát végzett hogy miatta nem tudjuk kicserélni az elosztótáblát és bekötni egy új áramkört :)
Már többször írtad, hogy rokon és ismerős villanyszerelők nem vállalják.
Lehet, hogy azért, mert már jól ismernek? A mamát is? :)
Ha itt közülünk valaki szakembert hív egy olyan munkához, amihez nem ért kellőképpen (burkolás, glettelés, stb) akkor nem fogja előre megszabni, hogy ez csak egy 3 órás munka és ezért csak 3ezret fizetek, mert nem ér többet. Örölünk, hogy jön. Védőital kapásból az asztalon, stb. És ez fordítva is így van.
Ilyen hozzáállással nem is fogsz találni egy épeszű villanyszerelőt sem, aki meg fogja szerelni azt az 1db dugaljat.
megegy ezt a tavdolgot komolyan is gondoltad? azt ha azt irja hogy nyald meg a fekete kabelt? a tulfelen jot rohog azt tolti a netre mig te elszuplimalsz
inkább mi fizessünk a melóert nem? ha a tmk s megcsinálta miert nem csinaltatod vele? eddig nem jottel ra hogy innen nem fogja megcsinalni? tobb kerdesem nincs:-)
Egyébként, meg az egyik TMK-s a cégünknél simán lecserélt régi házgyári olvadóbiztosítós táblát kismegszakítósra az egyik rokonánál, pedig nem villanyszerelő :)
Ebből is gondolom hogy nem nagy kunszt a dolog, és hogy max 1-1/2 óra alatt meg lehet csinálni! Nálunk az a "komplikáltabb" hogy egy új földelt konnektort kellene bekötni az egyik szobába, ez külön megszakítóra kerülne,
ezen lógna a gép, hogy ne a sorbakötött konnektoros földeletlen alukábeles megoldást kelljen használni, mert nem erre találták ki.
Na de max 2 óra alatt megvan, ezt mondta az a rokon villanyszerelő aki vállalta volna.
Olyan sokat csatornázni nem kell sokat, max 5m-t. a vezeték nagyrészt a meglevő csatornába megy majd.
Tehát most viccen kívül kérdezem, nem vállalná valaki 15-20 ezerért el ezt a melót? Nem nagy kunszt lecserélni az elosztótáblát és bekötni egy új áramkört (1 kábel 1 konnektor).
Ha nem is 1 de 1/2 óra alatt biztosan meglenne nem?
Jó vicc, ha elutalnád előre a pénzt+vonatjegyre is akkor se mennék le senkinek se vonattal sehova. 1 óra alatt még kékember se cseréli le nyitott szemmel a tábládat+csatornáz+kábelez+stb.
A profi szerelők nem járnak vonattal. A profi szerelők, ilyen jól felszerelt kisteherautókkal járnak, és nem te mondod meg, hogy mennyiért dolgozzanak. :)
Hát itt a lehetőség, pattanj vonatra gyere
le szegedre ha nem itt vagy, és csináld meg nekünk
max 20 ért. Hiszen ahogy előttem írták kb 1 órás rutinmunka
az egész. Várunk holnap vagy legkésőbb hétfőig. :)
Na látjátok itt az élő bizonyíték hogy online is működik a dolog!
És én nem webkamerával hanem picit jobb készülékkel (DV kamera) csinálnám, a villanyszerelő keze meg egy villanyszerelősegédként is dolgozott TMK-s lenne, így azért már nem reménytelen a dolog :)
Egy ismerősöm lerobbant belgiumban. A parkolóban egy étterem mellett volt WI-FI jel. Odatolták a kocsit, laptoppal a motortérben kameráról magyarországról irányította egy autószerelő,hogy mit hol szedjen szét,nézzen meg. Ha nem látta a szerelő a hibát akkor mentek tovább. Sikerült megcsinálniuk.
Ha már ennyire rutinos vagy akkor ha fizetjük a vonatjegyedet szegedre, felszállsz a reggeli vonatra és még világosba oda érsz akkor holnap ingyen kicseréled nekünk 1 óra alatt a táblát és bekötöd az új áramkört? :)
Ha ennyire ismered a paneleket akkor arra válaszolj hogy a biztosítótáblába be van e vezetve a földkábel, Illetve az esetek hány százalékában van benne, és hány százalékában kell keresgélni a fali elág dobozokban?
Csak hogy tudjam mennyire komplikált egy új szobai földelt konnektor bekötése. A 25-30 rongy/óra az szép fizetés, különösen annak fényében hogy az egész műveletet állításod szerint csuklóból le lehet zavarni.
Mikor ezt a standard, panelházi, lemezkasznis biztosítótáblát cserélem és nagyon unatkozom közben, azon szoktam töprengeni, hogy ezt megtunám-e csinálni becsukott szemmel és tervezegetem a lépéseket. -mármint a becsukott szemmel történő szereléshez. Lehet, hogy egyszer megpróbálom. :)
Amúgy, miért gondolod, hogy a villanyszerelő online munkadíja kevesebb, mint a helyszíni? Mindkét esetben a tudását kell hogy megfizesd, az meg ugyanannyi.
Kivetelt képezek én, mert én 3x-os pénzt kérek, ha oktatnom is kell :)
Vidéki átlag ház. Nem 100éves de nem is három. Bevallom nekem sincs FI de ezek után lesz mert elég régi a bojlerünk. Éjszakai áramos,gondolom nem egy nagy ördöngősség bekötni csak ennek az áramkörébe.
Ha szétreped a fűtőbetét és belelóg a vízbe az áram, akkor se csapja le a kismegszakítót, ha tökéletes a földelés, csak felforralja a vizet.
Ebbe nem szoktak belehalni, csak kicsit csípked tőle a víz. Millió ilyet láttam már.
Ha meg tömítésnél ereszt a bolyler és leáztatja az elektromos részeket, akkor hamarabb leveri a megszakítót. Ez az állapot nem szokott huzamosabb ideig fennálni.
Amúgy, ha a kád nincs bevonva az EPH-ba, akkor sokkal jobbak a túlélési esélyek.
Hmm lehet hogy az a villanyszerelő villamosmérnök is.
Aki meg nem az, annak a képességeit ezek szerint meghaladja egy elosztótábla csere és új földelt szobai konnektor áramkör (1 konnektor) bekötése panellakásban 1 óra alatt, nyilván ha meg lehetne oldani 1 óra alatt akkor jóval olcsóbb is lenne, és a rokon is kijött volna bekötni. A mestervizsga egyenlő a villamosmérnöki diplomával? :)
Lehet hogy a BME-n a rektorokat kellene megkérdeznem ők vállalnák e ezt az 1 órás melót :) Akár már holnap :) Nekik ez csuklóból menne :)
Lehet hogy csak "távgyógyászattal" tudjuk olcsón megoldani, 25-30at elkérnek egy ilyen melóért, aki meg olcsóbba vállalta volna az meg egyszerűen nem jött.
Így hogy a szerelőnek nem kellene kimennie a helyszínre ő is és mi is pénzt sprórolunk meg.
Ja és 20/10mb-es Digi a net, ez elég a normál 720x576 képhez, a villanyszerelőnél nem kell kamera, neki csak a hanját kell halljuk, a mi kamneránk képét ő látná és ez alapján dirigálna.
Szerintetek a táv villanyszerelés mennyire járható út?
Van egy Minidv kamerám, és hozzá egy 5m-es fw kábel, ez fel ér a géptől az elosztótábláig. Az elosztócsere idejére az egyik szomszédos lakásból vételezhetek áramot, így az internetes videólánc élne.
Kellene egy jó program ami P2P videókapcsolatot tud biztosítani, hogy a szerverek leterheltsége ne szóljon bele a dologba.
A cég ahol dolgozom a TMK-sok szerelgetnek villanyt, legalábbis ami a gépeket illeti. Egyikük már villanyszerelő mellett is dolgozott sokat.
Na most szerintem az egyik TMK-s ki tudná cserélni az elosztótáblát és bekötni az új áramkört a villanyszerelő instrukciói alapján aki a kamera képe alapján adná az utasításokat, a kamerát majd rögzítjük valahová, állványom is van, azt könyvekre vagy asztalra rakva meg tudom magasítani ha kell.
Elismerem a megoldás újszerű, de egy próbát megér, lehet hogy ez lesz a jövő. Már ki sem kell mozdulnia a villanyszerelőnek.
Az adó topikon is kérdezzél rá. De az alapszabály az hogy ha semmilyen plusz költséget nem raknak rá és sajnos csak a kw óradíjat az egyéb költséget csak elosztód akkor nincs adó vonzata. Ennek az alapja egy megfelelő nyilvántartás.
Hogy értve hogy duplán kell adózni? Ha nem duplaáron adom az áramot hanem a főmérő által mutatott fogyasztást osztom szét az almérők alapján szolgáltatói áron?
Mit akarsz kapcslgatni vele? Szerintem maga a prgkapcsoló nem lesz megfelelően védett, de létezik pl falba süllyeszthető doboz megfelelő IP védettséggel. Falon kívül detto.
Bécibácsi: igazából én sorkapcsot nem szoktam lakásban használni, csak wagót. A sorkapocs az szekrényben, sínre pattintva, szerelőlapra rögzítve, vagy ipari környezetben használatos inkább. Legalábbis nálam.
Jól húzd meg az elégkulccsal! :)
(beszélő nyomatékkulcs: húzd, húzd, eléééég, na most nézd meg mit csináltál!)
A mért legkisebb 6-os 3F esetén ,de egy fázisnál inkább 3x10,amúgy min. a 6-os az előírás. A szabvány a méretlenre nem, vonatkozik: MSZ 447 : alu 16 réz 10
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni a következőben! Spot lámpát szeretnék gipszkarton mennyezetbe! ez eddig tiszta sor...igazából azt szeretném megkérdezni tőletek h : egy 20nm-es mennyezetre hány darabot számoljak és mennyire tegyem el egymástól a spotokat ill a két szélén a falaktól mennyi helyet lehet elhagyni? Segítségeteket előre is köszönöm! üdv: Peti
Bocsi, valóban elkerülte a figyelmem, látom azóta már a kollega linkelte nekem. Csak volt itt veszekedés meg minden és lemaradtam róla mert másnak volt címezve. Még egyszer bocsi, majd jobban figyelek legközelebb.
Okés, csak egy kósza ötlet volt az a zsugorcső :) Nézegettem én is az obo-t csak mondjuk ha 150/db al számolunk és kell belőle pl 70 vagy 80 db akkor azért megfordul az ember fejében valami költségtakarékosabb megoldás is:) Igen lehetne wago is benne, de már megvannak a sorkapcsok, wagot világításra nem is számoltam eddig, csak a többi más kötésre. Hidd el jól meg lesz húzva az a sorkapocs :)
Sajnos az embernek nincs mindenre ismerőse. Amúgy mi bajod a fával? Ha fém szerkezet lenne csövezés plusz dobozok akkor is kellenének, max az mbcu nem kéne ami amúgy ha egyből azt vettem volna nem lett volna sokkal drágább mint a 3db ugyanolyan vastagságú mcu.
Igaz drágábbá válna, de lehetne alkalmazni egy matt aránylag vastag üveglapot vagy plexi lapot eléggé szétszórná a led pont világítási képét és nem a betű alá rakni hanem eltolva hogy a fényforrás a festék alatt legyen, vagy felvinni egy ezüst festék réteget pluszba ami refiként viselkedne.
Azért ezt így ne! sk-ra zsugorcső? Amúgy pl kb 80*30-as IP44-es obo dobozt vettem az obiban 200 Ft alatt. Én obo-t használok, de más márkák is léteznek ilyen olcsóbb kategóriákban. Mondjuk nem tudom, de szerintem ha már doboz akkor abban wago is lehetne nem?
Köszi az ötletet, tetszik ez a gégecsöves megoldás, viszont az obo-s doboz helyett elég lenne valami kisebb, egyszerűbb doboz is. Melyik az a (márka, méret) legkisebb doboz amibe belefér 1 db sokrapocs? Doboz helyett nem lenne jó ötlet, ha a két gégecső közé ahol a sorkapopocs lesz betennénk egy hőre zsugorodó csövet?? Így a sorkapocs is szigetelve lenne, plusz egy esetleges szerelésnél ki lehetne húzni a spot lyukán az egészet. Majd a szerelés után újra be zsugorcsövezni, így nem kéne doboz.
Hogy én is írjak valami elbaszást, ma sikeresen lefüstöltettünk egy épülő szépségszalon egyik párszáz ezer forintos gépét. A generál kivitelező, aki a gépet rendelte, szólt hogy be kellene kötni. Padlóból kiállás, végén lengőaljzat. Mondom tegyünk rá villásdugót, legalább leválasztható is lesz. Azt mondja hogy kössük be fixen. Bekötési vagy bármi egyéb dokumentáció semmi. Nézzük a gépet, rajta egy doboz, fedél levéve, eltüntetve. Dobozban sorkapocs, 3 szín belekötve, alján gumi átvezető a betápnak. Bekötjük, kolléga megy felkapcsolni. Felkapcsol, iszonyatos zúgás, kiabálok hogy kapcsold le, majd hatalmas füst. Aláfekszek, érzem hogy a szivattyú motorja tűz forró. Mi lehetetett a gond. Nézegetem, lesegetem, ilyen egység olyan egység, jól hátul az egységeken, látom van valami írás. Belekúszok, írás, 110V 60Hz. Gondolom a hiányzó doboztetőre is rá volt írva. Fasza.
Ezt nem nagyon értem,már csak azért mert az irodaházakban az álmennyezet alatt/ott általában kivehetős/ mindig tálcázva csináltuk,csak úgy mint a gyenge áramot.Ott ugye van felelős tervező,azt az utasítást kell követni,műszaki ellenőr felügyelete mellett.Nos, én még olyat nem láttam irodaházban hogy "pókhálósan" lenne vezetve a nyomvonal. Már csak azért sem mert ott megy a tűzjelző rendszer,a gépészet,szellőzés a már említett erős,és gyenge áramú hálózat mellett .Tálca,a szélén obo doboz,az megírva alkoholos filcel,jelölve az áramaköröket ami a tervben van. Volt már részem a szerelvénydoboz olvasztásában is:( Épitőipar,mit lehet ehhez hozzátenni,talán annyit hogy aki elvállalta a generált az tovább is adta gyorsan mert nem volt embere,az meg vidékről hozott embereket ,ahol nincs munka és 5-6 ezer forintért visszaélve a helyzetükkel dolgoztatja őket,az sem baj ha nem szakember,lényeg több pénze maradjon a "vállalkozó"-nak és a melós meg kussol!:) Ha szólsz hogy valami nem jó, akkor jó esetben az a válasz: Tudjuk,az még nincs kész"!:)) Amúgy egyszer minden kész lesz,működni fog,emberek dolgoznak majd benne..... hát ennyi. Mert valahogy mindig lesz:(
Minap voltam kint az egyik fő munkát adó partnercégem épülő irodaházánál és raktáránál, épp ott volt a felelős műszaki vezető, aki a kivitelezésért felel, és okította le a munkavezetőt, sokban igaza volt, ők persze ellenkeztek, mikor elmentek, az ügyvezető ugye bemutat nekik, hogy én vagyok amúgy az ő cégének a műszaki vezetője, én fogom ott a szervizt is vezetni, stb
nézelődünk, mondom figyi, az összes falban gégecső van, egyenes szakaszokon is, mert ugye álmennyezet felett pókháló stílusban szerelnek majd, és csak a falakban van a leszálló ágak (erősáram) és a körbe vízszintes (jelkábelek, lan, telefon) csővel.
Mondom 1: függőleges egyenes szakasz, minek gégecső?
2: vízszintesen 15m 2 kanyarral, gégecsőbe, utólag szálat eltolni? mert ugye méterenként odagipszelve, pont olyan volt a símasága mint a viharos balatoné, kb +-15cm símasággal.
Válasz, kapaszkodjatok: a síma falú csőre nem tapad a gipsz, azt nem lehet falba tenni, csak bilinccsel
Mondom elnézést, hogy mondtad?
nem tapad rá a gipsz.
Mire, a MÜII-MÜIII csőre?
Igen, csak a gégecsőre tapad meg.
Elkezdtem mondani, hogy ne haragudj, de...... (és itt elharaptam, mert nem érte volna meg... Minek magyarázzam neki, kinek mondja épp ezt az orbitrális fasságot?)
van színvonal, rendesen
Arról ne is beszéljek, hogy lebetonoztak, kimarták a hornyokat, berakták a dobozokat, gégecsöveket, és a falba szigeteléssel a fűtésnek a csöveket, AZUTÁN(!!!) jöttek lerakni a kátránypapír szigetelést a disznópörzsölővel, aztán mi mentünk fehér neoluxxal jelölni, melyik dobozt, melyik gégecsövet, és melyik fűtéscsövet kell cserélni.
Hm, csinálja meg ő :) passzolom ha látnám miből lehet gazdálkodni az jó lenne. Mi volna ha a tábla felülete le lenne simán telibe fújva fekete festékkel ahol meg a betűk vannak valami festő szalagot rárakni és száradás után levenni. A szalagot meg úgy elhelyezni mint a kelgyót így a betűk világítanának. Keret meg lehet fa amire a lap fel van csavarozva és lefestve.
Kicsit drágább ugyan, de 16-os lépésálló gégecsövet tettem álmenyezet fölé (az mozgatható, le-fel húzható), a sorkapocs meg 40x80-as OBO kötődobozban van.
Nekem ugyan mindegy, hogy ki és hogyan fogja kibogarászni a fényképekről az adatokat :) A másik mérőm meg digitális, olyan hasznos, hogy az idő 3/4-ében nem a fogyasztást mutatja...
A mi óránk is. Elővettem egy olcsó mobilt, és csináltam három képet, az egyik vaku nélkül, a második vakuval, a harmadik egy kis ügyessggel (bárki által elvégezhető semmi spec program vagy hardver nem kell hozzá).
Ezt kaptam:
Az utolsó képen még a vonalkód és a gyári szám is látszik (ha akarom :) ). Tehát csak egy pici lelemény kell, hogy jó legyen a kép. Bár eddig ezt kevés postásból nézem ki (tisztelet a kivételnek)! Dreamer
Köszönöm az ötleted, ha nem megy simán a behúzás kevés kanyar ellenére akkor megvan a megoldás :)
Ahogy látom a világítás szabványos szerelésére eddig senkinek nem volt ötlete, lehet így kéne hagyni, hiszen a 2x1,5-ös mtk bőven túl van méretezve 210 wattra. Felteszem még egyszer a képeket a világításról, hátha valaki még nem látta és nem tudja miről beszélek.
Szerelt már valaki ilyet, vagy ehhez hasonlót fa szerkezetben?
A csövezés azért lenne kicsit nehézkes, mert direkt hosszabra van hagyva a ledek közt az mtk, hogyha esetleg szerelni kell akkor a lyukon keresztül ki lehessen húzni, ha meg csőben lenne azt kicsit nehezen lehetne kihúzni a lyukon :) Viszont ha mást nem valami burkolás kellene a sorkapcsoknál, mert ott ugye a vezetéknek is csak egy szigetelése van, plusz a sorkapocs is csak úgy lóg.
Köszi a tippet az MTK-ról de inkább veszek nagyobb védőcsövet, csak hogy az is MBCU legyen. :) Túl sok kanyar nincs benne, úgyhogy be tudjuk húzni majd a 2,5-ös mbcu-t a 16-os csőbe, ha nehezen megy szét tudjuk szedni a kanyarokba és akkor azt szétszedve húzzuk bele ahogy ha4nz tanácsolta.
Építkezés előtt állok, szerelvényeknél szimpatikus a Legrand Valena vagy Schneider Sedna. Van olyan termékcsalád ami kedvezőbb árú és minőségben hasonló?
Ma átestünk az első postás leolvasáson. Nem a kézbesítő olvasott, hanem külön jött egy másik postás más időben. Így már nem nagyon értem mi a spórolás :) Nagyon "örült" az emberünk ennek a feladatnak (valaki jó pénzt kap érte - mondta), egy mobillal csinált pár homályos képet amin nem látszott semmi.
Köszönöm! Gyakorlatlan "fotel"villanyszerelőként, nekem is ezek a mérések jutottak az eszembe, de egy dologban bizonytalan vagyok, ezt kifejtem.
Az általad leírtak alapján, először ellenőrzöm, hogy a Fi megfelelően működik-e (próbalámpa 2x15W sorban). Aztán megmérem, hogy a védővezető és a fém részek között van-e feszültségkülönbség. Ha nincs esetleg ellenállás mérővel is rámérni.
A következő pont, miszerint próbalámpa segítségével fázis és fém részek között kapcsolat létesítése. Itt egy kicsit meginogtam. Valóban az elmélet az, hogy a fázis és védővezető között "lámpázásra" lekapcsol a védőkapcsoló. Nem okozok-e azzal máshol galibát, hogy ezt a vizsgálatot elvégzem? Akár a szomszédban, akár máshol ahol ez a fém vezető (ami elméletileg jelen van egy potenciálon)? Tudod tutira szeretnék menni, nem szeretnék bajt okozni senkinek!
Vannak led szalagok amik kültériek, de mindegyikre az van írva hogy burkolni nem szabad. Ha lehet kialakítani egy szellőző nyílást és olyan habot használsz ami hőre nem lágyuló szerintem megoldható.
Egy hónappal ezelőtt, egy iskola túlfeszültség védelmének kialakítása előtt, felhívtam, és az elképzeléseimet /írásban is/ egyeztettem a J. Pröpster hazai képviseletnek villámvédelmi szaktervezőjével.
Én azt gondolom:
Kérdezni nem szégyen!
Ha valamit nem tudok, vagy nem vagyok benne biztos, akkor megkérdezem.
Semmi gond, én is szívesen segítek, akár itt a fórumon keresztül. A merev műanyag csőben húzzunk mbcu-t ötlethez talán annyit, hogy a könyökben valóban nehéz lesz elhúzni, de azt megpróbálhatjátok, hogy behúzzátok az egyenesekben aztán utána fogjátok összetolni a könyökidommal, majd megint az egyenest a könyök túloldalára. Én is szereltem már így, kényszermegoldás, de sokkal kevesebb szenvedés.
Ha kiadom albérletbe pl a házam egyik szobáját, rakok fel egy almérőt és azalapján fizettetem a bérlővel a villanyt az mennyire legális?
Mert elméletileg áramot nem értékesíthetek tovább. Tehát ha áthúzom a szomszédba hosszabbítóval akkor azért 200 ezres büntiket osztogatnak. De ha a házon belül "adom tovább" az áramot?
2,5-es MBCu-t be lehet húzni 16-os csőbe, de nem könnyű. A főzőlaphoz, mivel gondolom megszakítás nélkül megy, én mt-t vinnék, könnyebb dolgozni vele és a külmérete is kisebb.
még lehet méregetni, beteszel egy fit ami már van, felnyomod a biztiket, a fém részek és a legközelebbi fázis között ráteszed a próba lámpát le kell vernie a fit. nulla és fém test nem világíthat. Azt kell nézni hogy a fázist próba lámpával rátesszük a fém felületre levág e a FI ha nem grimbusz van.
A multiméterrel szintén lehet nézegetni a nulla földhöz képest a fémtestek között van e feszültség különbség.
Értem, hogy nem kötelessége, de ha már ott van akkor rávethet egy pillantást :) A vezetékek méretezésén nem spórolunk. Tudjuk azt is, hogy ha megfelelő a méretezés plusz a kismegszakító akkor nagy gond nem lehet. Elmenne az mcu-n is a rendszer MűIII-as csőben, de mivel felmereült, hogy inkább mbcu-n kéne mennie, ezen sem spórolunk, inkább veszünk mindenhova azt. Minden áramkörnek külön csövet vittünk mindenhova (szóval sehol sincs olyan hogy 2mbcu-nak kéne mennie 1 csőben). Elfér a 3x2,5-ös MBCU vezeték egy 16mm-es csőben??? Mert legtöbb helyen az lesz. Egyedül a főzőlapnak lesz 3x4-es MBCU, az elfér a 16mm-es csőben? Csak mert akkor annak cserélni kéne a csövezését. Kötések falon kívüli bekötő dobozban lesznek wagoval (lesz a kötődobozoknál lenyíló szerelő ajtó, esetleges későbbi szerelésre is gondolva). Viszont ezért okoz gondot a világítás, mert ugye azt kb lehetetlen becsövezni plusz bedobozolni, mert 70-80 cm-enként van kötés sorkapoccsal. Viszont a méretezéssel itt sincs gond, mert 2x1,5-ös MTK-val van megoldva amiről (kb 70 3w-os spot megy majd) 210 watt fog menni, kismegszakítóval pedig az is meg lesz akadályozva, hogy a jövőben a ledeket valaki esetleg halogénre cserélje, ami ugyebár már megterhelheti a vezetéket. Szóval már csak a világítás szabványosságát kellene megoldani, arra kellene valami használható ötlet. Most még semmi sem fix, szét lehet szerelni.
Amúgy pont ha4nz villanyász úrra gondoltam mint e-on-os szerelő, mert mikor még több mint 1 hónapja először írtam ide, akkor felajánlotta a segítségét, mert helyben van és persze a hozzászólásai alapján korrekt szerelőnek gondoltam. Akkor viszont még sehol sem voltunk, mert mindent mi csináltunk eddig, faterommal: bontás, (régi vakolat betonig történő lekaparása, ugyanis csak egy mészhabarccsal volt megoldva a vakolat ami már 50 éves volt és semmit se ért (nem kívánom senkinek :)) újra vakolás, ablak csere, álmennyezet, víz, lefolyó szerelés, betonozás, redőny szerelés, glettelés (félig van csak meg) álmennyezet. Szóval mostanában értünk el a villanyszereléshez és ahhoz, hogy folytatni tudjuk, gipszkartonozással gletteléssel, először meg kell csinálni a rendszert és ampert kell emeltetni, csak ekkor tudunk továbblépni. Viszont nem tudom, hogy a sok hülye kérdésem után ki hívjam-e Őt, mert az egy dolog hogy olyan szerelők olvassák az amatőr kérdéseim akikkel sosem fogok találkozni, mintha az olvassa akivel mondjuk jövőhéten találkozok...:) Na mindegy, elnézést az offért. Ha valakinek van ötlete a post első részében található kérdéseimre, felvetéseimre, kérem ne habozzon megosztani :)
Mondta hogy 16-os van neki? Én nem olvastam, csak azt, hogy ő kiszámolta hogy erre van szüksége. De ha 16 A-re van akkor mi a túrónak a 16-os, ha nem 200 métert viszi és nem akar fénycsövet a végére? De addig amíg le nem ír mindent, nem mondhatom hogy rakjon 2,5-est mert az a tizedébe kerül, mert nem ismerem a körülményeket. Azt sem értem, hogy ha kiszámolta hogy 16-os réz kell neki, akkor hogy a túróba megy majd el 16A-ről?
Azt szeretném kérdezni, hogy az izét ha a hogyishívjákkal elhúzom innen amoda, akkor majd amaz bírja-e a másik oldalról fölérakott ugyan olyat mint az előző? Erre nem lehet értelmeset válaszolni. Az alap kérdés az az, hogy ha egy zsiguli kasznyiba beletesz egy BMW motort, akkor nem fog-e lerobbanni. Lehet titokzatoskodni, de akkor ne számítson hasznavehető válaszra.
De hogy mindenkit megnyugtassak, ha valaki egy 16A-rel biztosított 10-es alura rácsatlakozik 16-os rézzel, abból nem lesz baj. Nugodtan, akár 1 000000m2 keresztmetszettel is rá lehet.
A vezetékhez méretezzük a túláramvédelmi szervet. A vezetéket meg a teljesítmény igényhez. Ha neked van egy adott vezetékkeresztmetszeted, és ehhez van egy jól méretezett túláramvédelmi szerved, akkor annyit tudsz kivenni a hálózatból, amennyit az enged. Ha a túláramvédelmi szerv 32A, akkor folytathatod a hálózatot akár 240-essel is, csak nincs értelme. Akkorával elég bőven folytatni, amekkora keresztmetszet megfelel a túláramvédelmi szervnek. Szóval hiába pisilsz te 110-es csőbe, akkor is csak annyi jön ki a cső végén, amennyi a pisilődből. Kivéve, ha van esély későbbi bővítésre ( nagyobb lesz a pisilőd) vagy olyan messzire viszed a vezetéket hogy kalkulálnod kell a feszültségeséssel. (ha egy 50 cm hosszú csőbe pisilsz, tök mindegy hogy az 50-es vagy 110-es.
Írd le a távoilságot, a teljesítmény igényedet, a meglévő maximálisan felvehető teljesítményt (kismegszakító értékét) és megmondjuk milyen keresztmetszetet tegyél.
Koszonom, de ezzel tisztaban vagyok. Valahogy szerettem volna segiteni, mert a kisgyermeket elmondas alapjan megrazta a wc csapja (Schell).
Elmeseltem, hogy ez meg egy gyakorlott szerelonek sem kis feladat, mert a hibaaram ezer modon johet.
Sajnos nagyon csorok, es megsajnaltam oket. Tisztaban vagyok azzal, hogy a felsorolt eszkozokkel semmit nem lehet tisztessegesen megmerni, de remenykedtem, hatha van fogas amivel vegezhetek ellenorzest mennyire komoly a baj.
Az en "nyomasomra" szereltettek fel vedokapcsolot, es az eddig kicsit csopogo, de "jol" mukodo mosogeprol kiderult, hogy megsem jo...
Akkor kenytelen leszek megkerni a felulvizsgalo ismerosomet, hogy egy jutanyos arert nezzen mar ra a halozatukra. (Csak attol felek, hogy a jutanyos ar is sok lesz ... Pesze egy ember elete...
Sajnos néhányan olyan szavakkal dobálóznak , melyeknek nem ismerik a jelentését. Ezzel megmérgezik, és rossz irányba terelik a kommunikációt, ellentéteket szítanak.
A személyeskedés /ahogy a nevében is benn van/ - a személy támadása.
Nos, engem nem érdekel a személy, még utalást sem tettem ez irányban.
" Láthatóan fingod sincs a villám, és túlfeszültség védelemről !
Mi a fenének osztod itt az észt, és javasolsz ostobaságokat ? "
Megállapítottam, hogy a szakmának erről a részéről fingod sincs, és
szakmailag ostobaság amit javasolsz.
A személyeskedő hozzászólás az lenne: ostoba vagy. /egyszerű példa/
A népszerűség, kb. semennyire sem érdekel.
Inkább legyen nyers a modorom, mit életveszélyes, tűzveszélyes, stb. ostobaságokat javasoljak.
Én hajlandó vagyok tanulni a nálam tapasztaltabbaktól.
Aki erre nem hajlandó, vagy nem tudja beismerni a tévedését .....
Gondolom az a fém konzolos sorkapocs nincs amit lejjebb írtam. Az esetek nagy részében egy A/6-os OBO doboz szokott a tápláló vezetékre kerülni (ez fér be a lyukon), és ebbe megy a foglalat vezetéke is. A kötéshez bármilyen szabványos kötőelem használható, viszont a csavaros sorkapocs tapasztalataim szerint csak hibaforrások, mert fent, kényelmetlen testhelyzetben az ember, pláne ötven valahanyadik után hajlamos nem meghúzni a csavart, ami kötéshibához vezet. Szóval van olyan Wagó ami sodrott és tömör vezeték összekötéséhez is jó. Gyors is és megbízható is.
És a tápláló vezeték is sodrott? Csak mert tömör esetén eléggé necces a billentés. Jobb billenthető spotoknál van egy fém konzol, arra van erősítve egy sorkapocs, így a bekötött kábel nem korlátozza a billenést.
Azt gondold át, hogy most mekkora a maximálisan vételezhető energia. Gondolom azt a 10-es alu simán tudja, bizosítva is annak megfelelően van. Innentől az a kérdés, hogy biztos kell-e neked a 16-os réz. Jelen körülmények között, nem biztos hogy be kellene tenned, ha egyszen nem tudsz annyit vételezni. Más kérdés hogy esetleg később lesz-e lehetőséged bővíteni. Esetleg feszültségeséssel is lehet számolni. Szóval tudni kellene jelenleg mennyi a maximálisan vételezhető teljesítményed, és milyen hosszon szeretnéd a rezet vinni. A kettő összekötéséből, arra alkalmas kötőelemmel, pl. kismegszakító, természetesen semilyen tűz, semilyen galvánelem, semilyen veszély nem származik.
"Felhívnám a figyelmet, hogy ez /állítólag/ "szakmai fórum", ergó a személyeskedést /lehetőleg/ hagyják otthon."
Erről ennyit .
Visszanéztem néhány hozzá-/ ill. be-/ szólásodat, no comment.
Arra céloztam ( félreérthetően, ebben igazad van ) , hogy villámháritó esetén minden létező védelmi lépcsőt ki kell alakítani.
Villámháritó nélkül, viszont a túlfeszültség csak a vezetékeken ( pl. légvezeték,koax, telefon) érkezik.
A villámcsapás azon részét, mely átjut a külső védelmen, a belső védelemnek kell levezetnie, induktív, kapacitív hatások, átkötések, EPH kialakítások részét képezik a védelemnek. Tranziens jelenségekről most ne beszéljünk.
Az reg. szerelőnek nem kötelessége megvizsgálni a hálózatotodat,csak a mérőig,valamint az elmenő vezetékedet építi ki! Tehát nem ő a megmondóembered!:) Nem kavartál be a fa álmenyezettel,ne csüggedj jó lesz ha megfelelő a méretezés,korrekt a kötés akkor semmi gondod nem lesz. Ugyan is a vezeték nem melegedhet,mert a szerelő ha megfelelően kiépítette az áramköröket,a vezeték a hozzátartozó kismegszakítóval van védve nem melegedhet !!! A kötéseket azonban nem szerencsés elburkolni,legalább lenyitható szerelő ablakokat kell rakni a dobozok alá a gipszkartonba/gondodlom az lesz/ kapható a kereskedelemben. A csövezés kicsi lesz mert mcu-ra mérteztétek,gondolom több szál vezetékre,ebbe most kb 1 mbcu fér,a kanyarnál nem lesz röhögőgörcs!:) Mindegy FI relé legyen,megfelelő áramkör kiosztás legyen!!
Igen, jól gondolod, hogy nem vagyok villanyszerelő, ezt le is írtam még az elején. Az ismerősöm sem lakás villanyszereléssel foglalkozik már, ezt is jól látod (ebből adódhat, hogy nem teljesen naprakész). A terv az volt, hogy a belső szereléseket megcsináljuk, majd ha megvan a rendszer és jó is (ehhez gondoltam megosztom itt az elképzeléseket), akkor mivel az amper emelés miatt úgyis hívni kell majd egy e-onnal szerződött szerelőt, akinek elvileg meg kell vizsgálnia a lakás elektromos hálózatát Ő megmondja, hogy minden jó-e. Ezzel nyilvánvalóan a költségeken akartunk spórolni (anyagon, minőségen nem) mivel egy 56 nm-es lakás teljes elektromos hálózatának cseréje nem hinném hogy olcsó mulatság szerelésügyileg. A két szép szememért meg egy villanyszerelő sem fogja megcsinálni, vagy akár szakmai tanácsot adni élőben (ezért gondoltam erre a fórumra) ami persze villanyszerelői részről is abszolút érthető, mivel az idő pénz, és mindenki pénzből él. Viszont ezzel a fa álmennyezettel kicsit bekavartunk, saját dolgunkat nehezítettük, viszont más megoldás nem nagyon létezett a körülményekhez mérve, mivel a beton falba nem túl kellemes nagyflexel kivágni a csatornák helyét (mellesleg a szomszédok se nagyon díjaznák), illetve a kötődobozok helyét kivésni.
A legolcsóbb, ha a külső falra kerül az új tetőtartó (gondolom a fal nem lesz lebontva csak a tető) és onnan megy a régi helyére vagy a falon egy új dobozba. Ha a fal is bontás, akkor az oszlop és arra szerelt mérőhely, ami végleges kerítés vonalban, onnan majd valamikor földben menne a házig vagy az oszlopot felhasználva viszik légkábellel a házig. Ideiglenes lényege csak a helykialakítása ugyan az óra marad.
Azt tudod ellenőrizni, hogy folyamatos a földelési hálózat legalábbis a lakásban bemenő, a fázis és föld közé rakod a próba lámpát ha világít akkor jó, ha nem akkor nem, a nulla és föld között ha minden okés akkor nem szabad világítani. Ennyi. A többi műszeres, nem kis multiméteres ellenőrzési megoldás.
Van olyan relé bistabil ami 12, 18 vagy 24V-ról is működik, 8V-os hátén speciel olyat nem tudok per pillanat, neked ilyen kell, vagy sima relé. Az első esetben addig zárt a kör míg újra nem csengetnek, a másik esetben meg addig zárt míg csengetnek. A felhasználás pld világítás, akkor lehet sima relé, és egy időkapcsoló a világítási körbe.
Olvasgatok itt egy ideje, én is dunaújvárosi vagyok, de áruld már el, merre csinálod ezt a lakást? Arra már rájöttem, hogy te nem vagy villanyszerelő, de a kedves ismerősöd is nem lakásvillanyszereléssel foglalkozik főleg. Nem bántani akarlak, de nem kéne egy főállású villanyszerelő kivitelezőt is megkérdezned, aki naprakész?
Szeretnék egy csengő transszformátórbol ki jövő 8 volt feszültségü vezetékhez egy olyan kapcsolót vagy valami kapcsoló szerűséget ami ha csöngetnek betudnák vele kapcsolni 230 voltos készüléket. Ettöl érthetőbben nem tudom megfogalmszni. Okoskák.
Például zavaros. Nem az a baj, hogy nem vagy villanyszerelő.
Próbáld meg érthetőbben megfogalmazni, hogy mit szeretnél. Ha megértjük, akkor válaszolni is fogunk rá. Az érthetőségen sokat segít a magyar nyelv szabályainak betartása is. ;-)
Nem értek nagyon a villany szereléshez,de szeretnék egy csengö transszformátorból kijövő 8 volt feszültségü vezetékhez egy olyan kapcsolot ami ha csöngetnek betudnák vele kapcsolni 230voltos készüléket. Szóval van olyan kapcsoló szerüség ami 8voltal müködik? Ha igen akkor mi annak a neve vagy hogy lehetne ezt megoldani máshogy hogy például egy magnot müködtesen a csengő. Valakinek valami ötlate? Választ előre is köszönöm.
Arra van valakinek ötlete, hogy a világítást hogy lehetne megoldani szabályosan? (a lakás többi részének a vezetékelése MűIII-as cső lesz plusz MBCU) 1-2 oldallal előbbi képeken látszik, hogy jelenleg hogy van: 2x1,5 MTK a fa szerkezetben. 80- cm-enként azért elég durva lenne dobozt rakni, meg becsövezni. az kb 70 doboz lenne, meg milyen doboz lenne jó ilyen célra? Csak 1-1 sorkapocs lenne benne. Mennyezetre nem jó a rögzítés mert a foglalat vezetéke nem ér el a kívánt helyre, plusz akkor az 140 fúrás a betonba.
Bontás, majd azt követő épitkezés miatt kellene valamit csinálnom a meglévő 1F , 25A villanyórámmal. Légvezetékes bekötés. Észak Pest, ELMÜ területe.
A munkálatok idejére át akarom rakni valami ideiglenes helyre , majd később tetőtartón keresztül be a házba. Vagy akár egy végleges kialakitás is képbe jöhet a kerités mellett, de a 8 méter magas betongyámolitásos oszlopot el szeretném kerülni, ha egy lehetőség van rá.
Milyen lehetőségeim vannak? Ha valaki tud konkrét ajánlatot, privát mélbe jöhet.
Nekem is ugyanezt a típust dobta ki az a progi amit linkeltél. Látom ennek az alján van egy védővezető, ezt honnan kell odavinni? Ezt is az elrendezés miatt kérdem, meg hogy milyen csatornákat alakítsunk ki a két doboz között.
Köszönöm szépen, hogy próbálsz segíteni túlfeszültségügyben.
Lehet mégis beruházok egy olyanra amit linkeltél, mondjuk nem olcsó, de a TV meg a számítógép se az, szóval egy új tv-nél azért olcsóbb:D
Veszek egy ilyet mondjuk a jugavill-ben meg még egy biztosíték dobozt és akkor hogy kéne elrendezni a két dobozban a dolgokat? Bekötést majd e-onos szerelő végzi, mivel majd a hálózatfejlesztés miatt úgyis fel kell vennem egyikükkel a kapcsolatot (ha tudsz ajánlani valakit szívesen fogadom)
Lenne akkor mondjuk akkor 13 áramkör, plusz a bojleré ami nullát és fázist is szakít, egy FI relé, meg akkor ez a túlfeszültségelvezető.
Ahol nagyon szétszedtük a fogyasztókat, pl fürdő ahol 2 konnektor van amiről egy hajszárító és egy hajvasaló fog menni lehet 3x1,5-ös MBCU, C10-es kismegszakítóval, vagy maradjunk a 3x2,5-ösnél? Ilyen pl még a mosókonyha, vagy az akvárium áramköre ahol csak 3-3 konnektor lenne az áramkörön amiken a mosógépen kívül csak kisebb fogyasztó lesz.
A túlfeszültség védelemre visszatérve, ha veszek egy ilyen beépíthető túlfeszültséglevezetőt akkor nem kell a konnektorokhoz venni külön túlfeszültség védelmi dugaljat?
Ezt a neten találtam, osztom a vélaményt, inkább fordulj szakemberhez.
Alumínium és réz találkozása Az elektromos hálózatunk bővítése is problémát okozhat, ha az új részek elkészítéséhez réz vezetéket akarunk használni. Az alumínium és a réz galvanikusan távol eső fémek, így ha összeérnek, galvánelemet alkotnak. Ez gyakorlatilag megeszi az anyagot, így egyre bizonytalanabbá válik a kötés, nő az ellenállása. Bizony nagyon komoly veszélyforrás (és nem csak lehet!): a nagy ellenállás miatt melegedni kezd a drót, az amúgy is rideg, régi vezeték nem bírja: jó esetben csak zárlatos lesz, rosszabb esetben bizony lakástűzhöz is vezethet.
Lehet kéne vennem még egy biztosíték dobozt, (2 soros amúgy sem férne be) és akkor egy-két áramkörrel meg lehetne toldani a rendszert, vagy ez hülyeség?
Igen, a túlfeszültség védelem a másik fő téma amit meg akartam oldani, de végül apósom (Ő is valami elektromossági szakember a Vasműben) lebeszélt róla, merthogy 3 lépcsős kéne, nem éri meg a belefeccölt energiát ha úgyis csak pár (2-3) évig leszünk ott. Plusz még az is eltántorított, hogy csak 12 modulos a doboz, így spórolni kell a hellyel. Arra gondoltam (tudom nem sokat ér, de a semminél talán többet), hogy a drágább fogyasztókhoz veszek túlfeszültség védett dugaljat, így ha villámcsapást nem is, de kisebb túlfeszültségekre megfelelő. Vélemény?
Nem keverte össze, értetlenkedett is, hogy 40A-ese nincs ami 30mA-nél szakít meg, csak 30A-es ami 30mA-es. Amúgy Dunaújváros Verebély u. Pontos cégnevet nemtudok:P
Ha a nem a fára rakod a bilincseket akkor már nem is éghető anyagon szerelés, hanem álmenyezet fölötti szerelés, melynek egyetlen feltétele hogy a menyezethez vagy a falhoz rögzítve legyenek a kábelek. Obo bilincs, MűII-es cső.
Jajj az előbb kihagytam azt a kérdést, hogy ha az mbcu plusz cső a helyes megoldás akkor mi legyen a világítással? Ami ugye már nagyjából kész és 2x1,5-ös MTK val van megoldva...
Igen, rád emlékeztem, hogy Te nem díjaztad már a fórumon, ha nem mbcu-val van szerelve a fa szerkezet.
Sajnos már megvettük, az mcu-t de jó lesz ez a sok mcu majd egyszer valamire, nem romlik meg, a réz ára meg csak magasabb lesz...:) Szóval elcsomagolom aztán szerintem lesz pár év múlva még építkezésünk, majd akkor felhasználjuk téglába...:)
Megnéztem a műanyag csövet és rosszul emlékeztem, mert csak MüA III-as cső , bár a képekből is látszik talán. Jó lenne akkor ez a cső plusz 3x2,5-ös mbcu? Lángmentesítővel még ebben az esetben is le kéne kenni a fákat?
Hát az ne tegyen rá 16A-os kismegszakítót...hallottam én már olyanról is, hogy antennakábellel szereltek, mégsem szabályos. Mindig a vezeték keresztmetszetének megfelelően kell biztosítani az áramkörököröket, ez alól a világítás sem kivétel - jó, én mondjuk magamnál csináltam olyat, hogy a 1,5-t leágaztattam a 2,5-es normál hálózatról, és az lett a világítás, de azért ez nem követendő példa :)
És mi van akkor, ha valaki eleve vékony veztékeket tesz, mert úgy is LED lesz benne. Aztán bárki cserélheti halogénre... Igen, egyébként én is kismegszakítóval határolnám a történetet.
Ez 7 áramkörböl nem jöhet ki! A világítás legalább 2-3 ák. A konyha: ha 6 dug.alj az legalább 3 á.k,főzőlap,sütő,mosogató gép ,fagyasztó ,hűtő, Szobák:mindegyik külön á.k Fürdő-mosókonyha:mosógép, vasaló,dug.aljak Nem bonyolítom, kb 14-16 áramkör kéne.Persze a főzőlaphoz ki kéne húzni az 5 szál vezetéket/hátha 3F kell majd/. és a FI relé is 2 modul,tehát neked egy 2 soros tábla kéne.Persze elmegy 7 á.k -ról is meg 4-ről is nem akarlak összeugrasztani a haverral!:) Hát igen, Mbcu kéne .... mindegy majd írják.....
A kötődobozokat nem kéne az elzárt területre rakni!
Valami szabványszámot irnál azzal kapcsolatban, hogy mbcu-nak csőben kell végigmennie fa szerkezeten. A könyököknél se lehet szabadon? Mert sokszáz kilométer van így vezetve.
Hajlékony kábel: MTK, gumikábel, YSLY kábel. Nem fognak kiröhögni azt fogják mondani, hogy tökéletes már sokezer darabot eladtak, és nem volt reklamáció.
Te mond azt, hogy ennek ellenére neked 32A-od van, és kérnél drágább 40A-est.
Led ügyben szkeptikus vagyok, sokat szereltem már, itthon is van folyosón, de olyan ledessel még nem találkoztam amit betennék szobába, vagy konyhába.
Villog, szaggat, nem jó a szinhőmérséklet, kb ennyi.
Nem örülök, hogy ez az elmark mégse olyan túl jó :/ Igen a képen látható LEDekkel lesz az egész világítás (néhol 60smd led= 5w, legtöbb helyen pedig 3x1w-os smd led) elég erős, ki lett próbálva, mi sem voltunk benne biztosak, hogy jó lesz, pedig igen, sugárzási szögekkel sincs gond. Vagy miért nem tetszik ez az ötlet?
"Bekötésekhez hajlékony dukál, fözőlaphoz gumi se árt." Ezt a sort nem nagyon értem, kifejtenéd kérlek bővebben?
A FI relés tanácsot meg fogom fogadni, nem akarom, hogy gond legyen akármivel is, főleg nem az életvédelmi relével.
Szerintetek, ha visszaviszem a boltba kiröhögnek vagy kicserélik? (dobozzal együtt persze, mivel még nincs berakva)
Nagyon köszönöm ezt az ötletet is. Erre nem is gondoltunk, de így lesz, 10A helyett lesz egy 2A-es kismegszakító az elég a LED-eknek, viszont ha esetleg utánunk olyan költözik aki nem tudja, hogy ne tegyen be halogént egyből rájön ha mindig leveri a biztit :) (persze majd elmondom neki, hogy mi a helyzet...)
Nem mondanám márkának, inkább fantázianév-nek. a boltos ezt szerzi be olcsón, ezen van a legnagyobb haszna. EPh-ba nem kéne mikrót, meg ilyeneket bekötni, nincs is rá csatlakozási pont. A képen látható ledekkel akarnád az egész lakást megoldani?!
Bekötésekhez hajlékony dukál, fözőlaphoz gumi se árt.
Fi relét kicseréltetném mert könnyen tönkremehet, hisz csak 30A-t szavatolnak rá.
Köszönöm az ötletet, valóban megfontolandó, ha esetleg pont este megy el akkor gáz van. Ketté szedjük, így márcsak 1 szabad hely van a biztosítékdobozban.
"Más: A fa részekkel érintkezésre csak az a szabály hogy el legyen szigetelve tőle a villamos szerkezet, szikraképződés esetén a fát ne érje.
Kettős szigetelésű kábel és dobozolt kötésekkel nincs gond."
Köszönöm, most megnyugtattál, kicsit izgultam, hogy muszáj lenne most még pluszba az MBCU, de akkor így jó lesz, ha műanyag kábel plusz MCU, mert megvan a 2 réteg.
A FI relém az csak 30A-es, 40-est mondott a vill szerelő, olyat is kértem a szakboltban, de nő azt mondta nincs olyan (mármint azt hittem nem gyártanak olyat), úgyhogy 30-as lett, itt buktam 2A-t (pedig mondtam hogy 32A-es rendszerhez lesz). Szerezzek be 1 40-eset vagy jó így is?
Azért lett Elmark mert a szerelő ismerős nem mondott semmi márkát ebben a szakboltban meg ezt ajánlották. Rákerestem utána neten, hogy mégis milyen, de semmi érdemlegeset nem találtam?
Csak egy szosszenet: ha minden ledekkel van szerelve, akkor valamilyen módon (mechanikusan vagy egy kisebb értékű kismegszakítóval (pl. 2A)) meg kellene akadályozni, hogy a ledeket ne lehessen büntetlen kicserélni halogénre! Pl. 7 darab cseréje esetén már meglehetősen túl lehet terhelni 1,5-ös vezetéket!
> Kettős szigetelésű kábel és dobozolt kötésekkel nincs gond.
Néhány hónapja rakott fel az egyik topiktárs ilyen képeket. MbCu kábel MŰ-II-es csőben, ám a kanyarokban nem volt könyök idom. Mindez tetőtérben, fa szerkezeten. Egy másik topiktárs megemlítette, hogy ez a szerelési mód csak nem éghető környezetben szabályos.
Pontosan erre gondoltam. De az értékek így néznek ki:
Gyártó I.: 3,31 mm2 - 600V - 90°C
Gyártó II.: 5,26 mm2 - 600V - 90°C
Ezt a kettőt kell összekötni (direkt különböző a vastagság, a vékonyabb megy a konektrokhoz, kapcsolókhoz a kötődobozokból). Mind a kettő réz, de különböző a gyártó.
Sajnos az előző hsz-emnél nem sikerült rendesen beilleszteni a képeket, úgyhogy itt pótolom. Elnézést mindenkitől, nem tudom, hogy lehet-e szerkeszteni valahogy az előző postot.
Lakásfelújítást végzünk ezért egy ideje már olvasgatom a fórumot. A lakásfelújításban elérkeztünk a villanyszerelés fázisához ami a többi szakmunkához képest jóval nagyobb odafigyelést, felkészültséget igényel, mivel sokkal felelősségteljesebb és komplexebb munka mint pl a vakolás, vízszerelés festés...
Na de térjünk a lényegre: 56 nm-es salakpanel lakásomban (mely 1963 ban épült tömbben található) eddig régi MM alu falvezetékek voltak szóval azt úgy dobtuk ki a szemétbe ahogy volt. Elég elhanyagolt lakás volt ezért padlótól a plafonig minden cserére szorult.
Mivel hamar kiderült számunkra, hogy ezt a salakpanelt nem olyan egyszerű vésni mint a téglát ezért azt találtuk ki, hogy a villanyszerelés nagy részét fa szerkezetű álmennyezetben fogjuk megcsinálni. Fel is vettük a kapcsolatot egy villanyszerelő ismerősünkkel, hogy tervezze meg a lakás elektromos rendszerét.
Elmondtuk neki, hogy mi hol lesz (konnektoroknak, kapcsolóknak már a vakolás szakaszában kivágtuk a falból a helyét, betettük a műanyag csövet és a szerelvénydobozt). Szerinte 7db áramkör elég lesz a lakásban, felsorolom, hogy milyen vezetéket, kismegszakítót ajánlott az adott fogyasztócsoportokhoz:
- 1 fázis van a lakásban 16 A-ről lesz egy hálózatfejlesztés 32A-ig
Világítás: 1. ez 1db áramkör lenne az egész lakásban(álmennyezetben elvezetett 65 db Gu-10-es foglalatú 3x1w-os LED spotlámpa) 2x1,5 ös MTK vezeték sorkapoccsal szerelve minden db spotnál, 10A-es kismegszakító. Fürdőszobában extra biztosításként 12V-os világítást ajánlott 13 db 3W-os spot (szintén álmennyezetben) fürdőszobába való spot búrával.
4.- 6 db dugalj+ mosogatógép 2,5-ös MCU, C16A-es kismegszakító
Fürdő+mosókonyha+hálószoba: 5.-2db fürdőszoba dugalj (hajszárítónak, hajvasalónak), 3 db mosókonyhai dugalj (mosógép, vasaló, esetleg porszívó), hálószobába 4 db dugalj (1TV-nek, a többi az porszívónak, telefon töltőnek, laptop töltőnek) 2,5-ös MCU C16A-es kismegszakító, esetleg a végső leágazásoknál átváltva 1,5-ös MCU-ra
Bojler:6. -1800W-os fix bekötésű, 2,5-ös MCU C16A-es kismegszakítóval, ami nullát és fázist is szakít egyszerre
Folyosó+nappali: 7.- 3db dugalj folyosóra akváriumhoz tartozó fogyasztóknak plusz porszívó, 8 db dugalj a nappali egyik felébe (TV, házimozi, Modem, Router, porszívó, X-box) a másik felébe a nappalinak 2 db dugalj (1 laptopnak és 1 monitornak) 2,5-ös MCU C16A-es kismegszakítóval, a végső leágazásoknál esetleg átváltunk 1,5-ös MCU-ra
Ezek lennének a fogyasztó csoportok és az áramkörök számozva.
És akkor most jöjjenek a szerelési dolgok: Az összes kötés wagoval lesz megcsinálva a 10x10-es kötődobozokban, melyek MÜAII-es csőben futnak a fa álmennyezet szerkezetre rögzítve. Lesz 30A-es FI-relé mely 30mA-nél szakít meg. 12 helyes biztosíték dobozban lesznek elhelyezve ugye a FI relének 2 hely kell és a bojler kismegszakítójának is, így még van 3 hely.
Kismegszakítók és a biztosíték doboz is Elmark márkájú. A kismegszakítók fázis sínnel lesznek összekötve, a nulla és a föld pedig a biztosíték dobozban található réz összekötővel.
A fent felsorolt vezetékek és kismegszakítók már megvannak vásárolva, csak nincsenek összeszerelve. Ami viszont még nincs meg és szükséges lenne az az EPH rendszer kiépítése. Nincs gáz cső a lakásban, csak a távhő csövei, ezért erre gondoltuk kiépíteni az EPH-t. Állítható csőbilincsekre gondoltunk (EPH-hoz való) amit összekötünk majd a biztosítéktobozdő induló védővezetővel. Az EPH-t bojlerre, sütőre, mikrora gondoltunk, minden fém burkolatú dologra (zuhanytálca nem lesz).
Néhány kérdés felmerült bennem:- az eddig leírt dolgok jónak tűnnek (biztonságos, szabványos)?
- a lenti képeken található fa szerkezetben jó így a csövezés? mehet benne MCU vagy nem jó így, mert az oldalon találtam olyan hozzászólásokat is amiben az van, hogy csak úgy a szabványos fa szerkezetben szerelni, ha védőcső+ MBCU vezetékkel van megoldva a szerelés (sajnos már megvettük az összes vezetéket, kb 3x60 m 2,5-ös MCU plusz 3x20m 4-es MCU, és 70m 2x1,5-ös MTK-t a világításhoz)
Sajnos már csak a vásárlás után találtam rá arra, hogy ez így nem szabványos, rá is kérdeztem a villanyász ismerősünknél, aki szerint viszont jó így is, mivel a vezetékméretezésen múlik, hogy kigyullad-e és ezzel, hogy a fa szerkezetnél mindenhol minimum 2,5-ös MCU megy MÜAII-es védőcsőben így esélytelen, hogy kigyulladna. Az oldalon is láttam, hogy nem teljesen van mindenki azon a véleményen, hogy szükséges-e az MBCU megfelelő vezeték méretezés mellet és mivel már megvan a sok vezeték, így ha nem muszáj nem vennék MBCU-t.
A másik kérdéses dolog pedig a világítás, annak már nagyrészt megvan a szerelése 2x1,5-ös MTK-val, de ezek alapján az se jó úgy mert MBCU kellene oda is védőcsőben a fa szerkezet miatt. Szóval nem tudom mi legyen. Mennyire jó ez így ahogy leírtam? A lenti képeken még nincs lekenve a fa lángmentesítővel, de le lesz.
Mint látszik eléggé szeretném, hogy minden jó legyen és szabványos, viszont a jó ismerőst se szeretném megsérteni, hogy mást hívok megcsináltatni, plusz már megvannak az anyagok is, szóval kérdem Én, hogy jó lesz-e így?
Íme a képek: a csövezés nagy része, illetve a világítás megvan, a biztosíték doboz még nincs, mert előtte ki kellett cserélni az ajtót, mivel az ajtó felett lesz, továbbá még nincsenek behúzva a vezetékek sem.
Arra gondolsz hogy veszel egy tömör réz kábelt 1,5mm2 -est és majd egy másik ugyan ilyet de az egyik MKM, a másik BLENDEN gyártmány?
Akkor semmi gond akkor van ha egy alut akarsz összekötni egy rézzel azonos keresztmetszeten de a réz terhelésére méretezett biztosítóval, ha alura van méretezve nincs gond.
Vagyis:
- mekkora áramot képes elvezetni az megyegyezik akkor nincs probléma sem más anyagú sem más keresztmetszetnél
- gyártó nem számít
- ami még számít a szigetelés mértéke, két érték van 300/500V és 450/750 V erre figyelni kell.
A légvezetéket külön kell venni,ez már előtte megvan,csak úgy mint a berendezés,utána lehet készre jelenteni! befizetni a 16.000. ez akár 1,akár 3F esetén is ennyi. Tulajdonképpen a fogyasztásmérő elhelyezését,valamint a csatlakozó rákötését a hálózatra/oszlopon/ költsége