Lehet rögtön Somoggyal kezdeni, saját időbeosztásban, offline, bizonytalanság esetén szabad megjegyzésekkel, rugalmasan.
Szívből sajnálom az FS projektjét, mert hatalmas segítség volt (és az is még most is) az egyházi születések indexe, az indított el a családfakutatásban - de ez így... kínszenvedés :-(
Á te úgy értelmezted, hogy a nevezett családnak a neve, mert én úgy, mintha a "család neve" egybe lenne írva, mivel régen sok mindent írtak külön, amit ma egybeírunk. Valószínű, hogy igazad van, így egy kicsit értelmesebben hangzik, mint az én verzióm. Köszönöm. :)
"Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan függesztették fel adatrögzítő tevékenységüket az ellenőrök önhatalmú tevékenykedése miatt?"
Hát többnyire én is -- havonta talán egy-két köteget indexelek, és néha azok is a szlovákiai anyakönyvek, nem a civilek. Egyeztetésre mostanában nem mindig ad köteget, és olyankor nincs türelmem később visszajönni. (Az egyházi anykönyveket még nem próbáltam egyeztetni -- nagyon ritkán ad olyat, ami magyarul van, és latinul nem tudok eleget. A cirill és német betűseket indexelésnél is egyenest visszaküldöm.)
"Nevezett család"-ba beletartozik apa, anya, és gyermek is, de nem igazán tiszta, hogy hogyan kéne indexelni: meddig terjed a szövegértelmezés, és hol kezdődik a feltételezés?
Én talán "Klein or László"-t írnák az apának, csak "László"-t a gyermeknek, és hálát adnék, hogy az anyánál úgyis csak a lánykori nevét kérik.
508750248 1-2 névváltoztatás, de nem a szokásos "az itt bejegyzett gyermek", hanem "Nevezett család nevének ....-ra történt" kezdetű a bejegyzés. Még nem találkoztam ezzel a szófordulattal itt így. (Mondjuk ha a családnév szót egybeírja, akkor jobb lenne, mert így külön, mai helyesírással mást jelent.)
A "Nevezett" az itt nevet kapott gyermeket jelenti, gondolom. De mivel csak gondolom, ezért kérdezek is, ti mit gondoltok?
Ez bennem is felmerült, mivel pont akkor bukkant fel, amikor a többiek elkeztdtek üzenni 1708338-nak és Bajdó még ezt a fórumot is beírta valamelyik mezőbe.
De sajnos igazad van, mostanában ha le akarok tölteni 10 köteget, nem jön csak 1-2, mert csak annyi van. :P
Én 1,5 éve nem indexelek magyar projektet, akkor eldöntöttem, hogy amíg 2471208 ügyködik, addig csak ellenőrzök. Erre most még társult hozzá 1708338 is, és a helyzet nem jobb lett, hanem rosszabb. Így pár havonta letöltök néhányat, hogy lássam van-e javulás, meg hogy képben legyek, de ennyi. Viszont cserébe teljesen rákattantam az angolokra, és szerintem azóta abból már többet indexeltem, mint magyarból.
Valaki tudna segíteni nekem? Nagykárolyi anyakönyveket kutatnék. Sehol nem találtam eddig. Vajon csak a helyszínen lehet kutatnom vagy van valahol az interneten is lehetőség rá. Köszönöm előre is a válaszokat.
A mormonok legújabb javaslata az, hogy legyek én is ellenőr.
Így talán ki lehet kerülni a hibázó ellenőröket.
Hogyan, üljek a gép előtt és várjam az ellenőrizhető köteteket, csak azért, hogy beelőzzem őket?
De akkor ki fog indexelni, mert abból sem áll jól a magyar projekt:-(
Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan függesztették fel adatrögzítő tevékenységüket a ellenőrök önhatalmú tevékenykedése miatt?
Kár, hogy ilyen bírálói hozzáállással elrontják az indexelés sebességét, mert így sok sok év lesz még mire minden felkerül. Nekem Ennek ellenére is lenne kedvem indexelni, mert nem a % érdekel, hanem hogy mielőbb kereshető legyen minden. Ennek érdekében azt is lenyelem/ném ha pofátlanul bíráskodnak. Csak sajnos időm nincs ezt a tevékenységet kisgyermek mellett csinálni, így én is csak havi pár köteget tudok csinálni, de legalább annyival is többet halad a munka.
Ami eszembe jutott, hogy most már legalább tudni ki(k) vannak az arbID mögött. Másnak nem gyanús ez a bírálók mellett szóló iromány? Lehet maga a bíráló írta?
Visszatért a trollunk? Na nem baj, csak rákattintok a hülyeszűrőre, és máris volt, nincs. :)
Egyébként nem tudom miből gondolják, hogy ez csak a magyarokra vonatkozó szabály. Az többi nemzetnél sem indexelünk olyan dolgot, ami nincs odaírva. John son of William Moore-típusú bejegyzésnél John-nak sincs családnév indexelve. Sőt John Moore son of William esetén pedig az apának nincs családnév indexelve. Mi csak annyiban vagyunk különlegesek, hogy ezt nálunk sokkal kevesebb ember éri fel ésszel.
Mint kutató pedig felháborítónak tartom, hogy a nagy tudású indexelők/ellenőrök nem feltételezik rólam, hogy meg tudom állapítani Géza nevű ősömről, hogy mi volt a neme a "segítségük" nélkül is. Vagy, hogy Kovács János kislányának Gizikének vajon mi lehetett a családneve.
Komolyra véve a szót, azért mert nem indexeled a nemét, mert a szabály (a lentebb hosszasan sorolt okok miatt) szerint nem lehet, lesz neme, ha nem indexeled a vezetéknevét, mert a szabály szerint nem lehet, még lesz neve. A kutató megtalálja így is. Azt hiszem ez így igaz, tudja mindenki, legyen az ostoba, vagy sem.
Az egyik ismerősöm ma csak az egyik keresztnevemen szólított, a második keresztnevemet és a vezetéknevemet nem mondta. Zavarban vagyok. Akkor nekem ilyenek már nincsenek is, vagy elvesztek volna? Tejesdobozra velük! Sőt, a nememről sem tett említést. Kellemetlen. (Politikát pedig, ha lehet, ne hozzunk be erre a fórumra, nem idevaló.)
Jó lenne ha történne valami, mert én is meguntam a dolgot.
Múlt héten elküldtem nekik 60 köteget, eredmény átlagban 92%.
A hibák nagy része nálam is ez ellenőr felelőtlenségéből ered. (beírja az apa nevét a gyerek családneveként)
Tegnap küldtem nekik emailt, amelyben közöltem velük, hogy ameddig nem történik valami ebben a kérdésben, én nem indexelek. (több mint egy éve küldtem nekik az első levelet)
Elhatározásom nyomatékosításaként a programot is töröltem a gépről.
Köszönjék a 2471208 -as és a 1708338 -as számú ellenőrnek:(((
Az alábbi supportnak elküldött e-mailt elöbb kitettem ide. Valamiért eltünt. Talán most jobb lesz.
Tisztelt anonim!
KÉREM A 2471208-as, 1708338-as, és hasonló ARBITRATOROK VISSZAMINŐSÍTÉSÉT MEZEI INDEXELŐNEK!!!!!!
Vagy legalább kötelezni az indexelési szabályok betartására.
Hónapok óta következetesen utasításellenesen bíráskodnak.
Minden tiltakozásom ellenére, nem történik semmi (hiába nyomkodom a Feedback gombot, érdekel az valakit)
Ráadásul még igen szorgalmasak is. Mostanában színte csak ők bíráskodnak.
Néhány éve még 98%-os teljesítményem lassan 94% alá került. Ez igen zavar, mivel néhány elütéstől, és igazán furcsa betűtévesztésen kívül majdnem hibátlan kitöltésem lesz 92%-os. Ezért egyre ritkábban kérek új köteget. Kinek hiányzik az igazságtalan megaláztatás. Mostanában csak havi egy-két köteget kérek ki, és várom a változást.
A http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9217353 igen hasznos magyarnyelvű fórumon sokan panaszolják, hogy minden tiltakozás ellenére nem történik semmi. Talán nem cél a potos összehangolt munka? Talán nem cél a minnél több lelkes megelégedett indexelő? Talán nem cél a minnél több jólkitöltött adatlap?
Ilyen szövegértelmezési hibával küzdő tagok nem segítik a munkát, hanem riasztják az érdeklődőket.
Észre kéne venni.
Üdvözöl Bajdó Sándor Hunor aki közel van a harmincezredik kitöltött adatlaphoz.
Igen, megdöbbentő volt a tegnapi produkció, mikor azzal büszkélkedett az ostoba, hogy szándékosan mennyi kárt okozott az elmúlt 6 évben. Őszinte leszek én ezt előtte nem feltételeztem. Arra gondoltam, hogy régi motorosok és nem vették észre a szabályok módosulását, így valami régi szisztéma szerint dolgoznak. Mert ezek egyike sem újonc, ez látszik a számukból.
Nem tudom ti mennyi különböző arbID-t tudtok beazonosítani, de nekem hónapok óta csak ez a kettő javít, ha véletlenül indexelni merek (2471208, 1708338). Talán Bajdó szokta mondogatni, hogy túl sok az ellenőr, mivel 5 percen belül javítva vannak a kötegek, de nekem gyanús, hogy inkább az indexelők koptak ki a mostoha bánásmód miatt.
A tegnapi troll bemutatta, hogy miért vannak 2471208-féle arbitrátorok, és miért nincs semmi haszna a különféle tanítási kisérleteknek (mint például a szabály beírása az üresen hagyandó mezőbe). A szabálysértők tudják a szabályt, de nem értenek vele egyet, és mivel teljesen félreértik az indexelés célját és felhasználását, mennek a maguk bunkó feje után, csakazértis. Az, hogy ezáltal elrontják mindenkinek az egész folyamatot, náluk nem számít.
Nagyon szívesen. A kötegmegosztás lehetősége a tiéd. Bármikor, ha kérdésed van, bizonytalan vagy élj vele, valaki biztos erre jár előbb-utóbb, és segít. Ez a fórum ezért van többek között.