15-16 fokozat? Az még mindig több, mint az 1x12, 1x13, és messze használhatóbb a fokozatok miatt. Bármilyen lánckereket meg lehet venni, csak utána kell járni. A kazettát is szét lehet szedni, és összerakni úgy, hogy normális tartományban működjön. Pl. a Miche mai napig gyárt külön lánckereket 11-32 között, régebben forgalmazták nálunk is. Én 10-es Shimano sorokat szedtem szét és állítottam össze saját igény szerint. A régi Sram kazettákat 1,5-ös vagy 2-es imbusz csavar fogta össze, a 11-es Shimano is bontható.
A te - mi - szintünkön a mechanikus tárcsafék pont annyira megfelelne, mint a hidraulikus, de azt drágábban lehet eladni, szervizelni, és hát ugye a profik is azzal mennek. Amatőr szinten az adagolásnak nincs akkora jelentősége, mint egy profinál.
A felnifék esetében a fékpofa anyaga a lényeg. A KoolStop fekete-piros és a 2017-es (és a későbbi Dura Ace) fékbetétek nagyjából 2-3x nagyobb fékhatással bírnak, mint egy átlagos fékpofa. Kb. 6 különféle felnin használtam őket, szóval majdnem mindegy, milyen a felni.
Nincs bajom a 2x11 rendszerrel, igaz, országútin használom. A montin még mindig 3x9 van, tökéletes, olcsó, megbízható. Nincs extrém keresztbeváltás, ezáltal láncnyírás, és nem nyílik szét a sor, 4-6 fogas ugrásokkal.
Egy 3x9-es rendszeren kb. 15-16 fokozatot lehet használni, a tartományról nem is beszélve. Hát ha még a kazettákat ésszel állítanák össze, vagy lehetne külön venni lánckereket!
Az 1 x 11-et nem, de a hidraulikus tárcsát megvédeném. Leraktam a montit, mert a törés óta hamar kipurcant a kezem az egyenes kormányon. Vettem egy jó állapotú, használt gravelt, mert az országúti kormánnyal hosszú órákig elvagyok.
A tárcsa azért kellett, hogy az kopjon a városi totyogásban, ne a drága felni. Ja, meg nem is volt felnifékes abban a boltban.
Ha hosszabb ideig csak azt használom, mantrázni kell, hogy a felnifékes országútin hosszabb a fékút, úgy tekerjek.
A 11-es sor egy trágyakupac. A 2 x 8-on sosem nyávogtam, hogy túl durva lenne a fokozat ugrás, ezen van olyan köz, ahol az egyik kemény, a másik már túl pörgős. És, hullámvasutas úton, ahol sűrűn gurulsz, majd mászol, az életed megunod, míg azzal az egy váltóval kattogsz - kilencet, tízet. Mennyivel egyszerűbb kistányérra dobni a láncot és hátul odébb rakni kettővel!
A Sram váltó elég agyament. Használható, nincs vele baj, de, ha a Shimano kerül sorra, azon néha eltévedek.
1991 volt az első Rapidfire, akkor még az XT volt a versenyszett a montiknál. Az XTR 1994-ben lett elérhető a közönségnek, a váltó egy Dura Ace 7400 volt hosszabb kanállal, ez már Rapidfire Plus volt. Érdekes módon a markolat váltót a Campagnolo találta ki 1991-ben, de ott az egész markolat forgott, vagyis könnyű volt félreváltani vele. A Dual Control a súly miatt lett kitalálva, de hülyeség, pont azért mert egyszerre váltasz és fékezel vele.
Az átlag bringavásárló a mai napig úgy vesz biccigglit, hogy "simanó váltóval, mer az jó" és ezért lehet eladni a filléres szarokat, mert van rajta egy TY váltó.
Igen, a kaskalák versenycucca. Sokkal könnyebb úgy eladni valamit a parasztnak, hogy "dikk, há ez is ojan, mint amivel a versenyzők csapassák" - és a paraszt egyből megveszi, mert igaz, hogy az egész szett annyiba kerül, mint egy XTR váltó, de "az enyém is olyan." A Shimano nagyjából 50 éve "lecsorgatja" a fejlesztéseket az olcsóbb szettek felé, és erre csak rátesz a marketing: neked az jár, kell, szerezd meg.
Millió példát lehetne hozni, nézd meg a pár éve eluralkodott MTB-ben 29-es kerék, 3 helyett 2, majd 1 lánctányér, a hidraulikus fék, a tárcsafék, elektromos váltás, 12/13 fokozat, stb. Ezek az átlagfelhasználóknak teljesen fölöslegesek, sőt, csak 1-12-25+ extra hibalehetőség, hogy a paraszt mehessen minden dologgal a szervizbe. (Azt most hagyjuk, hogy mára sikerült oda eljutni, hogy egy átlagos embert a belső cseréje megállítja.) Valamelyik nap megnéztem egy bringaépítő videót, és a szervizes 30 percig matatta a számológépet ahhoz, hogy a rugóstagot és a teleszkópot beállítsa.
Érdemes megnézni a képeket, milyen egy Dual Control fékváltókar Deore LX szinten: https://www.ebay.co.uk/itm/202662715726, nekem félelmetes a három irányba mozgatandó kar.
Érdekes egyébként, hogy az indexelt váltás bevezetése óta csak az egyenes kormányoknál hányfajta váltókar-elrendezést próbált már ki a Shimano és a többi komponens gyártó:
aztán a Rapidfire Plus, ahol a bowden-engedő kar már hátrébb van, és mutatóujjal nyomandó, ha jól emlékszem, 1994-től (https://www.ebay.co.uk/itm/146355178857)
közben bejött a SRAM GripShift és a többi gyártó marokváltói (RevoShift, egyebek) is, komoly vallásháborúk voltak annak idején a híveik között, mostanra viszont nagyjából eltüntek
közben ott volt a fordított húzású Rapid Rise epizód is, nem is tudom hogy azokat milyen váltókarokkal párosították gyárilag, Rapidfire Plus vagy Dual Control?
Mutatóujjal felfelé váltani? Bizarr. Mondjuk van benne logika, mert ha rendesen markolod a kormányt, akkor nincs kéznél a váltókar. Ha meg rajt a hüvelykujj, akkor meg nem stabil a fogás.
Ez szerintem az a fázis, amikor már nem tudnak új, hasznos funkciókat kitalálni, ezért kitaálálnak olyat, amit egyszerű megvalósítani, bár igazából senkinek se hiányzott.
Az a kar csak arra van, hogy engedjen a váltóbowdenen egy (vagy két) fokozatnak megfelelő mennyiséget, és nyilván nem nehéz megcsinálni, hogy akár húzásra akár tolásra engedje a váltó rugóját egy (két) adag bowdent visszahúzni. A másik karnak húznia kell a bowdent a rugó ellenében, úgyhogy az csak egy irányba tud dolgozni.
Vén vagyok már, mint az országút, de, ha lehet reggelenként letekerek 25-30 km-t télen is. Ha HO-ban dolgozom, akkor otthonról megyek HO-ba. Abban az a jó, hogy az itt hozzászóló hülyék (önmagukat nagyra tartó törmelék) által utált országúti bringát is tudom használni (már sajnálom a felniket koptatni a belvárosban). És, munka végeztével haza is tekerek a HO-ból.
De van nagyon jó példa is, Koller Andor. Nem tudom, most merre jár, de egy időben rendszeresen járt Budapestre bringával úgy, hogy legalább két megyehatáron gurult át. Tessék ezt felülmúlni nagyszájú, xarmi és társai!
Attól, hogy mi nem ismerünk olyat, aki a Belváros-XVII. kerület viszonylatban rendszeresen tekerne, még lehetnek bőven. Pl. ismertem kerékpárboltost, aki Százhalombattáról járt fel mind nap a most Kimibike néven futó üzletbe. Én jártam rendszeresen Battyhányi térről Érd/Tárnok határához dolgozni. Barátom Esztergomból eljött kerékpárral a Bazilika mellé rokonhoz hetente. Attól, hogy egy trolisofőr mond valamit, az nem feltétlen igaz.
Esetleg a régiek közül SzeZo, Friczy, pROF, luiapple, Coccotti stb. tudna mesélni.
Kreszt nem tudó szarkeverők. Ezzel csak azt érik el, hogy a bringás után amár meg se fog állni elsőbbséget adni, hanem elektrolleres módon lassítás nélkül fog átmenni akkor is, ha jönnek az úton.
Zebra melletti átvezetésnél pedig szedjék le a faszba az elsőbbségadás táblát. Semmi értelme, ráadásul az autós nem is látja, hogy ott van 4 méter magasn az a kis szar nyalókatábla (de a bringás se látja).