A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Szia! Nekem lenne egy eladó EC152 gépem, két darab, egy szimpla és egy dupla, nyomásfokozó nélküli szűrővel, Évek óta nem használom, pár hónapja próbáltam, működött, de a biztonság kedvéért egy vízkőtlenítés ráfér.
A Bialetti Brikka elvben kétszemélyes, de max fél deci, ami kijön belőle, nekem három kis korty. Most fogok kölcsönkapni egy új változatot, kíváncsi leszek rá. A régit szeretem.
A műanyag fogantyú nem örökéletű és 1-2 sorja is előfordulhat (már nem Itáliában gyártják ezt se), de a dizájn továbbra is jó, nem égeti meg a kávét. Bár a gyártó ezt nem ajánlja, de sokan elforgatják az egyik csövet, hogy egy csészébe jöjjön az egész adag, kb. annyi elég is egy embernek.
Valóban, AirScape nem "space", persze..persze.., kösz. Hosszabb tárolásra azonban ott az eredeti zacsi, az én tapasztalatom szerint az jobb. Ha megvan, persze.
Ehhez hasonlo egyszemelyes kavefozom sajnos eltunt, milyen ujabbat ajanlotok vetelre, amivel eros kavet tudok fozni?
Tobbnyire napi egy adag kavet csinalok, esetleg ketszer egy nap egy-egy adagot, a lenyeg, hogy jo eros legyen, szeretem jol lenyomkodva betolteni a daralt kavet.
Sziasztok! Van egy Wega mininova kávéfőzőm, ám nem nyom ki vizet a szűrőkosárnál, hanem elkezd pittyegni pár másodperc után. Leszedtem a burkolatát, s azt látom, hogy a szivattyú levegős vizet szív, nagy buborékokkal, ám az nem megy el a szűrőkig. A forró víz s a gőz funció azonban működik. Van ötletetek, mi lehet a probléma, ki ismeri ezt a gépet?
A gőzcsap tekerőjét ki lehet szedni a bojler megbontása nélkül. 2000-es vízpapírra (finomabb is lehet) lesz szükséged, továbbá egy lapos csavarhúzóra és egy fúróra.
Csak teljesen hideg gépnek láss neki!
Van egy stift a gőzcsap hátsó oldalán. Azt ki kell nyomni egy csavarhúzóval belülről. Akkor férsz hozzá ha a csap zárva van. Utána a belső részt ki tudod teljesen tekerni. A végén lévő kúpos részen látsz majd egy gyűrűszerű halvány bemélyedést. A többi része lehet, hogy oxidált, fekete de az önmagában nem jelent problémát. A "gyűrű" akkor keletkezik ha valaki túl erősen zárja el a csapot. Ha a javítás után valamikor egyszer újra csöpögni kezd normális elzárásnál akkor valami vízkődarab vagy egyéb apró szennyeződés került a gőzcsapba. Nem szabad erőltetni, olyankor bekapcsolt pumpa melletti többszöri teljes kinyitás és elzárás ki szokta vinni a szennyeződést. A gőzcsap betétjét amit kitekertél, befogod egy fúróba úgy, hogy a kúpos rész kifelé legyen természetesen. Miközben forog a fúró alacsony fordulaton, a kezedben lévő mindig vizes polírpapírral egy-egy másodpercig szoríts rá erre a kúpra, de ne két oldalról, hanem igazodjon a kúp szögéhez ahogy "megcsíped". Az ujjad hegyén is lehet a papír ha úgy könnyebb. Nem vidd túlzásba, pár másodpercenként ellenőrizd hol tartasz. Ha a kúpos rész kifényesedik és eltűnik a gyűrű akkor készen is vagy. Visszatekerés előtt kukkants be a gőzcsap belsejébe! Ha nem találsz ott idegen anyagot és a látható felület homogén akkor visszatekerheted a belső részt, a stiftet vissza kell nyomni a helyére és jöhet a próba. Nem fog csöpögni, de ha mégis akkor a gőzcsap belső részét is ki kell takarítani ami egy következő fázis, de arra nem szokott szükség lenni.
Egyelőre nem vittem szervízbe a gépet. Egyrészt nem kaptam ajánlást (internetes keresés alapján azért találtam egy-két potenciális jelöltet), másrészt "elmúlt" a probléma: pár nap után abbahagyta a gőzcsap az eresztést. Azóta persze nem gőzöltem, nehogy újra előjöjjön (amúgy sem szoktam gyakran).
Ha tudsz rá házilag kivitelezhető megoldást, azt szívesen elolvasom.
Leírom az én módszerem a kávé tárolására, hátha közelebb kerülünk a „tökéleteshez”. Az alap probléma az az, hogy valahogy ki kell venni az épp elkészítendő kávét a többi közül, mikor a kávé készítésére kerül sor – ezt nem lehet megúszni. Erre én tartok egy kisebb mennyiséget egy Airspace tárolóban. Ennek ugyebár a fedele olyan, hogy bele lehet nyomni a tárolóba addig, amennyi kávé vna épp benne, tehát a többi levegőtől elzárja. Ha napi 2-3-at iszom, a vége felé már kicsit érezni, hogy veszít a frissességéből, de tényleg nem nagyon. A többi marad az eredeti zacskójában. Jól visszazárva szerintem az a legjobb. Abból töltöm az Airspace-t mindig újra. Ily módon az eredetit kb. négyszer nyitom fel egy rövid időre és zárom vissza amint lehet. Az eredeti csomagolás szerintem a legjobb – abban ezzel a módszerrel a vége is majdnem pont olyan, mint az első felbontáskor.
Ez igaz! Utólag rájöttem én is hogy nem a kávégépben lévőt kell hasonlítgatni. Hanem a tárolt kontra frissen felbontottat. Legközelebb azt fogom. Bár annyi megjegyzést hozzátennék hogy eddig is kb. 20-25 dkg kávét öntöttem a gépbe. A többit aromazáró (nem vákuumos) üvegben tároltam. De amikor az így tárolt kávét öntöttem a gépbe az nem volt annyival jobb aromájú, mint a tesztelt megoldás. Tehát nálam ez mindenképpen egy előrelépés volt aromamegtartást illetően. DE ahogy ígértem "rendes" teszt alá fogom vetni amikor felbontom az újabb zacskót. Az fog mindent eldönteni.
Mondjuk ez is valóban jó megoldásnak tűnik. Ilyenen is gondolkodtam már. Mondjuk lehegesztett fóliatasakban kiporciózva fagyóba téve. Ezt ki is fogom próbálni. Messze nem olyan körülményes mint a vákuumozás.
Sajnos ez nem olyan egyszerű. Keresvén a legjobb megoldást én is az oxigéntól akartam megvédeni a kávét. Vettem egy zsák Mylar tasakot. Ez egy oxigén abszorber. Konkrétan nagyon finom vaspor van a zacsikban NaCl mint katalizátor van mellette. Amikor lezárod a tasakot vagy a befőttes üveget, (kevésbé látványos) a vaspor magába szívja az összes oxigént, ami komoly vákuumot is okoz mivel a levegő harmada ugye bár oxigén. Nos, néhány hónap elteltével olyan vacak lett a kávé, hogy azt nehéz leírni. Azóta már írtak erről mások is pl: https://www.instagram.com/p/B4LwmlbBak3/?igshid=1r75u5xpsfqj5
“De az tény hogy most már meg merem venni simán az 1 kilós kávét.”
Én eddig is simán meg mertem venni... ahogy elérte a három hetes kort a pörkölés után, akkor bontom, mézes, befőttesüvegekben színültig töltve szét porciózom, hogy minél több oxigént kizárjak, és megy a fagyasztóba. Az egy éves kávé is olyan így, mint amikor elteszem.
Na beleöntöttem a tárolt kávét a gépbe. Előtte reggel kivettem a hűtőből. Kb. 5-6 óráig volt a konyhaszekrényben. A vákuum nem ment el, viszont a páratartalom még lejjebb ment. Majdnem elérte a 10 százalékot. Mondjuk ennek is megvan a magyarázata. Egyszerűen az történt hogy a zárt 5 fokos levegő felmelegedett, márpedig a hőmérséklet növelés hatására csökken a páratartalom.
Még egy érdekességet olvastam az analóg (mutatós) páramérőkről. Mégpedig azt hogy a mutatóval kapcsolatban lévő szálnak a tehetetlensége miatt nagyon magas illetve nagyon alacsony pára esetén csalnak. Felfele negatív, lefele pozitív irányba. A szélső értékeknél már akár 5 - 6 százalékot is. Ez azt jelenti hogy a 10 százalék környékén már valószínűleg alatta lehetett a páratartalom.
Ne de a lényeg......Egy adag maradt a kávégépben azt lefőztem. Utána azonnal beleöntöttem a tárolt kávét. Csak úgy kopogtak a szemek (bár ennek nincs jelentősége). A kóstolásnál figyeltem a placebó hatásra. (Tudjuk az a jelenség mikor az agy befolyásolja az érzékelést. Amikor valamiről ha tudom hogy finomabbra kell számítanom akkor úgy is fogom érezni) De megmondom őszintén semmi szükség nem volt rá mert markáns volt az aromában érezhető különbség. A krémessége meg színe (bár ennek részemről nagy jelentősége mint egyszerű kávéfogyasztó nem volt) megegyezett. Az aroma az markáns volt.
Zárszónak annyit hogy egy hibája azért mégiscsak van ennek a tárolási módnak és erről még nem beszéltem te persze tudjuk hogy van. Mégpedig a vákuum miatti szén-dioxid veszteség, Mert az is nagyon fontos a kávé habossága és íze miatt. Ez sajnos elveszlik. Ezt az egy fontos tulajdonságot elveszítjük. De sokat gondolkoztam azon vajon mennyire lehet ez fontosabb mint egy oxigén mentes brutálisan száraz (szerény véleményem hogy a felbontatlan zacskókban sem biztos hogy ilyen száraz) környezetben, ráadásul 5 fokon!
Majd még egy tesztet fogok végezni . Egy felbontatlan zacskóból való frissen lefőzött illetve a szokásosan tárolt kávé közti különbséget fogom tesztelni. Ja és a biztonság kedvéért kívülállókat kérek fel tesztelni.
Majd erről is beszámolok.
De az tény hogy most már meg merem venni simán az 1 kilós kávét.
Ennél a sorozatnál, de más gépeknél is ez elég gyakori. A gőzcsap cseréjéhez ugyan miszlikre kell szedni a bojlert, de elsőre nem mennék ilyen messze. Ritkán járok errefelé, de ha a napokban jelzed itt, hogy még nem vitted szervizbe a gépet akkor leírom, hogy mit kell csinálni. Legtöbb esetben javítható a gőzcsap a bojler szétszedése nélkül is.
Ennyire tudományos megközelítést nem alkalmaztam, de a fény, pára és levegő kombo szabályozásával én is sikereket tudtam elérni. Korábban adagonként tároltam hűtőben, de 1-1,5 hét után már érezhető volt a romlás. Egy ideje aluminium vákum dobozban tárolom nem a hűtőben. Igaz naponta kibontom és kiveszek egy adagot, de utána egyből vissza is zárom. Eddig ez a módszer jobbnak tűnik, mint az előző adagonkénti hűtőzés. Adagonként nem vákumozva volt tárolva, így egyben viszont vákum alatt van mindig.