Titász Hajdúban megköveteli a műanyag árammérő dobozt (a legolcsóbb CsatáriPlast is jó), horganyzott tetőtartót, 10-es réz elmenő vezetéket. Ha ezek megvannak, 32A-ig a teljesítménynövelés, és az esetleges légkábel csere 30m összhosszig díjmentes.
MSZ 447:2009 2.2.3.2 villanytűzhelyes lakás méretezési teljesítménye 11,04 Kw (persze ha általános tűzhelyet feltételezünk)
Az kemény 53A 1F esetén, 20A 3F szimetrikus. Amúgy én nem találkoztam olyannal hogy max xA-t adnak ki egy fázisra. Ha a megrendelő kifizeti a szükséges kábelezés költségét akkor simán.
Úgy rémlik te is sokszor hivatkozol a szabványokra. Mennyi is a villanytüzhelyes lahás/ház minimálisan beépitendő teljesitménye?
3*16A rémlik. Te is jól tudod, hogy a 3 fázisra legtöbbször magyarországon a teljesitmény miatt kell bekköttetni. Nálunk 1*40A a max amit adnak 1 fázisra.
Angliában 1*96A. Miközben már ki van épitve a 3 fázis, visszalépés lenne az 1-re visszaállni. Lehet sima buborékkal megkapná a bővitést. Később lehet klimák is kellenek.
Segítséget kérnék a Villanyszerelő Uraktól! G9-es ledizzót keresek dimmerelhetőt. A google nem éppen a "barátom". Hoz mindent csak azt nem. Talán Ti tudtok vlami beszerzési forrást.
Neem, csak a visszajelző glimm van az elején, de más már nincs. 120 literes és az alján nem mélybúra van csak egy sima lemez és ott lehet bejutni az alaplaphoz és a hűkorlátozóhoz, hőfokszabályozóhoz. Igazából azt tudom elképzelni, hogy pl 1200 vagy 1800-as fűtőbetét lehet benne és valamekkora szabályos hosszúságú anód, meg mondjuk egy csillagtömítés. Azon gondolkodtam tegnap, hogy olyat már átéltem hogy nem hudtam kihúzni az alaplapot mert a fűtőszálon egy akkora vízkőgolyó volt, hogy azt kellett előtte kalapáccsal szétvernem a tartály belsejében, de ebben vajon hogyan lehet megállapítani az anód gyári hosszát? Illetve láttam még valami anód emelő rudat is egy webshopban. Ez mire való?
Minden mérésnél mérem, a műszeren beállitod a Fi értékét, és utána az 1/2-et. ott nem szabad leoldania, aztám 1-re kell tenni ott leold, és kiírja a leoldási időt msec ben.
Volt más komolyabb müszer az 2-3 mA-enként emeli a hibaáramot, és az kiirja a pontos kioldási értéket is.
Szvsz az L-N közötti szűrőkondenzátorlánc közepe ki van kötve a házra. Ha azt megfogod, az pontosan hibaáramot generál, vagy pl. II. o. tv vevő esetén a földelt antennakábel. Ilyenkor lehet differenciális áramot mérni precíziós lakatfogóval, ha megvan, az a ludas. Vagy valamelyiknél túl nagy ez a hibaáram és/vagy sok kicsi sokra megy (II. o. készüléknél a szabvány max 0,5 mA-t enged meg, így 36 ilyen készülék pesszimista esetben nálad már magyarázza a hibát).
SZB50 válasz | megnéz | könyvjelző 2013.02.23 21:47:11 (50633)
Szerintem a nullád földzárlatos valahol, lehet valamelyik szerelvény körme odacsípte a nullát.
Előzmény: GeriSoft07 (50608)
Az ilyen gondolatokkal az a baj, megvoltak nekunk is
De az adott dugaljba bedugott probalampa nem oldotta le a fi relet a telefon tolto meg igen
Csak L-PE kozt oldott le
Szemrevetelezessel nem latszott hiba a bekoteseknel sem
És még azt is hozzá kell tennem hogy 3 fézis tűz, élet, és üzembiztonsági szmpontokból is sokkal jobb választás az 1 fázistól, és ezt a kollégáknak is tudni kellene. Szóval minőségi visszalépés az 1x32A!
Ne ülj fel mindenkinek, a 3x16A bőven elég. Gondolkozz! Ha csak 10A-t veszel ki fázisonként akkor 30A-nél tartasz Szóval az 1x32 hogy versenyezhetne a 3x16-tal? 16A 3600W! Hol veszel ki ekkora teljesítményt fázisonkét? De nézzük a másik részét. Kiépítesz 1x32A-t Reg szerelő, rakás pénz, ügyintétés,stb. Majd kiderül hogy nem jó, mert lenne egy 3fázisú gép (körfűrész, stb) de ugye csak 1 fázis van. Akkor kezded előlről. De a 3x16 esetén? Minden ok, ha valami csoda folytán mégis keveés, bármikor kérhetsz még rá. De nem lesz kevés, jópár lakás megy kevesebbről is. De kérdezősködj ismerősöknél akik kb hasonló eszközökkel rendelkeznek mint amit te tervezel, és kérdezd meg nekik mennyi van.
1x32-ről megy egy ház, amit 2 éve csináltunk. Indukciós főző, villanyos sütő, mosogatógép a konyhában. Műhelyben kompresszor, kis hegesztő, kisflex, nagyflex.
Összehangolják a dolgokat, vasárnapi ebédfőzés közben nem hegeszt a gazda.
Mi benne a furi?
Az L és N vezetők úgy voltak elosztva, hogy a fi relé kimeneti kötőelemére volt rosszul préselt érvéghüvellyel (kihúztam a vezetéket a meghúzottnak mondott kötés alól a hüvely bent maradt) betolva egy 6-os (lakás betáp) egy 4-es (garázs) és 2db 1,5-ös (helyi dugalj) bekötve
+ lakáselosztóban 4-5 laza nulla és fázis
Lacivill: igen, a régi fi relé túl érzékenynek tűnik
Az hogy mi lenne optimális a következőket érdemes figyelembe venni milyen eszközök vannak, ha három fázisúak akkor egyértelmű a 3F használata ezután ellehet azon filózni milyen módon osztjuk szét a fázisokra a különböző fogyasztókat, azok hogy működnek pld ha dolgozok akkor menni fog e más 3F cumo pld sütő, ha nem akkor egy két ampert hagyunk rá fázisonként plusz egyre vagy kettőre többet.
Gégecsővel a szolgáltatónak sincs baja csak megfelelő legyen. Jelenlegi szabvány szerint nagy mechanikai ellenálló képességű.
Vagyis ha a fogyasztók úgy jönnek ki hogy a gépnek elég 3x10A és szétlehet bontani a többit is több felé akkor a végén kijöhet úgy is hogy 2x 20 + 1x16A nem szükséges egyforma teljesítmény, a vezérelt 10A -re meg köthető az 1x16A ágra. Így lehet hogy megúszható a légvezeték csere pld.
Igazából nem tudom eldönteni, nekem kell-e 3 fázis, csak azt tudom, hogy miket sezretnék használni, azt már nem tudom, ahhoz hány fázis kell...
1. Villanysütő, indukciós főzőlap, lesz vmikor motoros garázskapu, (láncfűrész, heggesztés ezeket most eléggé levágja, láncost nem is lehet használni...), mosógép, mosogató gép, villanybojler, számítógép, tévék...
Kb ezeket fogjuk használni a közeljövőben, ehhez kéne biztonságos rendszer és elég kraft.
Én is a 3x16-re szavazok, képes ellátni az igényeidet, és mégiscsak van 3 fázisod. Persze 16A után csengetni kell de semmi sincs ingyen.... Az 1x32A egy minőségi visszalépés.
Elsőnek is nem hit kérdése,hogy mit szeretnél :-))
Szóval szükséged van a 3fázisra?
Mert ha nincs szükséged,akkor válasszad a 1x32A-t,mert azután nem kell fizetned hozzájárulást, és majd csak a regszerelőd munkája és a beépítet anyag kerül pénzedbe.
De.....
Viszont ha szükséged van a 3fázisra,akkor már hozzájárulás is keletkezik,pl ha 3x20A szeretnél akkor ugye 60-ból kivonod a 32-öt,így 28A- ki kell fizetned, és persze ugyan úgy a regszerelőt és az anyagot.
Hogy ez így mennyi? Természetesen ez a helyszínen állapítható meg.
Van nálunk is ilyen óra ezt itt kéttarifásnak hívják és A2 árszabásnál használják valamint H tarifánál. A vezéreltnél B tarifa, és GEO itt azért használnak külön órát mert központból kapcsolgatják be ki a hálózati terhelésnek megfelelően lehetőségekhez mérten.
Biztosan sok gond van vele, meg lehet nincs védővezető, de én ehhez teljesen laikus vagyok. Azt jó lenne megtudni, hogy mi lenne alegjobb, legmegbízhatóbb megoldás, nyílván fel kell venni a kapcsolatot a szolgáltatóval, de jó lenne ha itt forumon belül is lenne egyetértés abban, hogy most akkor 1x32A, vagy 3x20A....én mindenkinek hiszek :D
Mi a baj a gégecsővel, meg a 30 évvel :P
82-ben épült a ház...Bár lehet a villanyozás már korábban megtörtént, mert előtte egy öreg ház volt, ami le lett bontva és lehet meg lett hagyva ez a bekötés, majd megkérdezem a szülőket, hogy is volt ez.
Vezérelt,népiesen éjjeli áram nálunk(Szlovákiában) is van ,csak nem két kulon villanyóra méri a fogyasztást,hanem egy két számlálós.Arra gondoltam,hogy ilyet nem láttam,hogy két kulon óra van az olcsóbb és a drágább áramra.
Pontosan, de az egyikben csak akkor van villany (szabalyos esetben), ha a szolgaltato engedi. Ezert hivjak vezerelt aramnak ami valamennyivel olcsobb, de csak fixen bekotott futoeszkozt szabad rola uzemeltetni.
Egy dolog, hogy volt egy rakás laza kötés, amit meghúztam, és újrakötöttük a fő elosztó L-N csomópontokat (a FI relé az óra után a teljes hálózatot védi, felette N-PE közösítés, földelőszonda, minden ok)
Barátnál néztem át a rendszert, miszerint random leold a FI relé. Külön érdekes, hogy az előszedett eszközök mindegyike kettős szigetelésű és kés csatlakozós eszköz volt, garantáltan földfüggetlen (mobil töltő, fúrógép, netbook táp)
Mindegyikben egy közös, hogy van bennük L-N közt zavarszűrő kondi is. De NEM tartalmaznak védővezetőt, így külön érdekes, miért old le.
Még érdekesebb, hogy pl ha a fúrógépet ugyanoda bedugják, de hosszabbítóval együtt (+10m kábel) nem old le.
+ érdekesség, hogy nehéz visszakapcsolni, 2-3x fel kell nyomni mire fenn marad, és XBS :)
Egy dolog, hogy volt egy rakás laza kötés, amit meghúztam, és újrakötöttük a fő elosztó L-N csomópontokat (a FI relé az óra után a teljes hálózatot védi, felette N-PE közösítés, földelőszonda, minden ok)
L-N közé bármekkora terhelés tökéletes, 15W izzóval terhelve minden mérés a föld felé azonnal leoldáshoz vezet
Azután kipróbáltuk, hogy ha nem a FI relét kapcsolgatjuk, hanem bekapcsoljuk, majd az óránál a fő kismegszakítót kapcsolagtom fel le, 3-4 kapcsolás után leold a FI relé
miután mindent átnézve úgy döntöttünk, nem ok a FI relé, kicseréltük
azóta jónak tűnik, és érdekes, hogy az új relénél amikor így kapcsolgatom a fő kismegszakítót, akkor néha (5-10 kapcsolásból 1-2x) halk zizzenés/remegés hallatszik, mintha már reagálna valamire, de még nem old le
A régi XBS FI relé itthon kimérve ellenálláshíddal 12mA-nél még stabil, 18mA-nél azonnal leold, ergo nem jó tényleg, túl érzékeny.
Ami tippem a zizegésre és a leoldásokra lenne, nem tudom helytálló-e:
ha van a tápokban zavarszűrő kondi, ami üresen 1-2 hullámfélig rövidzárnak hat, amig töltődik, azok okozhatnak akkora impulzusnyi hibaáramot, ami már izgatja a FI relét?
De miért tud leoldani 2 vezetékes beköté sesetén, amikor garantáltan földfüggetlen eszközt tolok bele, nem pedig földelt középpontra hidegített tápot?
ez kicsit elgondolkodtat, azon kívül, hogy biztosan rossz volt a relé?
(ha fix elkötés, ázás, hiba lenne, akkor nem 10-ből 1x oldana le, hanem 10-ből 9-10x)
Tehát az elemi szálak felének akkor 0.25 mm2 a keresztmetszete. És kb 2 mm hosszon (mivel csak a vezeték legvégén a bekötésnél van ekkroa keresztmetszet)
Elég durva, hogy a vezérelt elmenődnél nincs védővezető (3 sz fényképből ez derűl ki).
Viszont jó lenne fénykép a mérőszekrénynél telepítet földelésről,valamint lehet nem eszik olyan forrón azt a kását mint ahogy azt a kolléga leírta.
Mert pl nálunk engedi a szolgáltató úgy a teljesítmény növelést a faszekrényben,hogy nem kellenek új mérőszekrények. Pl. az áramszolgáltatói csatlakozó megfelelő az igényelt teljesítményhez és nem kell cserélni.
Persze a belső hálózatról nem írtam,természetesen kell a sütőnek 3x2.5 vezeték,a főzőlapnak 5x2.5 vezeték! Mind kettő legyen kihúzva! Gondolom hogy az elosztó tábla sem mai darab,leht hogy a már említett vezetékhez tartozó kismegszakítók nem férnek bele,nem lesznek komatibilisek a sínhez,nincsFI relé így belső szekrénycsere,ha a vezérelt marad és ott sincs FI relé az egy másik,meg a tábla.. bla.. bla.. A szekrény természetesen külön pénz:( Azért így látatlanban nem mondok avval hülyeséget hogy 150-220 e ft közötti összeg lehet+ha kéred a 3x20A/128.000/ A biztonság mindenek előtt!
Ez egy egyszerű de annál költségesebb eset.Ahhoz hogy bővíteni tudd a hálózatod,szabványos fogyasztásmérő szekrényre lenne szükséged,mivel a fa szekrény nem az! A képen van egy 3x10A nappali mérőd,és van egy 1x10A vezérelt/éjszakai/ mérőd.Nos a vezérelten gondolom a bojler van,az maradhat is,de a nappali az bizony kevés lesz,Jobb lenne a 3x20A de azért fizetni kell kb 128.000 ft-ot az áramszolgáltató felé! Persze lehet 1X32 A is/eddig ad a szolgáltató "ingyen"/,egy fázis esetén azzal is eldöcöghet a ház,de azért a szekrényt2X 3Fázisúra kéne cserélni! Persze a földelő szonda gondolom hiányzik,már csak a vezérelt elmenő vezetékeiből gondolom.A csatlakozó vezeték ha vékony,estleg kötve van a tetőtartón akkor csere,/ez változó kell-e fizetni?/ persze ha nem tűzihorganyzott a tetőtartó az is csere.... Van még ezernyi dolog,ha gondolod írj egy emailt hívjál fel,ha nem nagyon van messze BP-től meg is nézem.Ha mégis, akkor nézz egy helyi reg.szerelőt és kimegy megnézi,felvilágosít....stb Mert jó a kép ,de a körülmények is sokat számítanak. Amúgy ilyen régi plomba azt hittem már csak a múzeumban van!:)
Pár napja kérdeztem, hogyan kellene fejleszteni 30 éves házunk villanykiépítését, hogy indukciós főzőlap, villanyos sütő, mosogató gép kombó reccenéstelenül menjen rajta. Csináltam pár képet a villanyóra doboz mögött rejlő finomságokról, ahogy kérted.
Nem tudom, ki mennyire ismeri ezeket tipus alapán, de tavasszal a nyaralónkban is kellene feújítani egy bojlert. Nagyon régi, még a 70-es évek eleje vagy 60-as évekből való, az alja olyan kialakítású, hogy nem ez a műanyag ház a hőfokszabályzóval, hanem simán egy lemez. A hőfokkapcsoló is belül van, a tartály alatti részen. Kb. 120 literes álló, de a fűtőszálakat, anódhosszt, alaplap tipusát a régit elcipelve is meg lehet állapítani? kb 20 éve matatott benne utoljára valaki, de jobb lenne előre bevásárolni alkatrészekből...
A mértelen vezeték MüI 36 -os cső minimum ,és függőleges vezetést igényel! Mi az a pad? Társasházban lehet benne 2 könyök,vagy zárópecsételhető dobozok,de nem gégecső! Az elmenő az lehet....
Erre szokták az APC Smart típusú szünetmenteseket keresni, vagy éppen kazános üzemeltető cégek kiszórni nagy mennyiségben a döglötteket :-) Egyszerűbb fesz átalakító az elég szögletes jelet csinál, amit a szívattyú "nem szeret". Tőlem is hordták ralklappal szívattyúnak, de van aki csak az invertert lőtte ki belőle, aztán bazi nagy akkukat lógatott rá a hosszabb futásidőért cserébe.
Neked egy relé kell amivel le tudod választani a két áramkört.
Gondolom akkuról menne a cucc, az akku töltését meg kell valósítani.
Ha van hálózati feszültség, akkor meghúzatsz egy relét ami kapcsolja a normál állapotot. Ha elmegy a fesz, akkor a relé elejt, és kapcsolja az inverteredet.
Persze ha az ember bonyolítani akarja, akkor berak egy késleltető elektronikát ami nem azonnal teszi vissza hálózatra, ha visszajön, hanem mondjuk fél perc múlva (ha ne talán lenne gyors egymás utáni kapcsolás).
Gyakori az áramkiesés környékünkön.A fatüzelésü kazánom viszont nem szereti ha a melegvíz nem kering a rendszerben.Attól félek,hogy a túlmelegedés miatt deformálódik a kazán. Ezért van egy 12 voltos fesz.átalakítom ami 220 voltot termel a 25wattos keringetö szivattyúnak. Ehhez kéne nekem egy kapcsolási rajz vagy v.megoldás,hogy ha éppen senki sincs a lakásban akkor autómatikusan áramkieséskor a fesz.átalakító lépjen üzembe. Ha valaki szakít idöt rán és a problémámra nagyon megköszönném.
Az a baj, hogy a legtöbb usernél (nem is értem, hogy miért) a kád felett van a vizmelegítő. Pl. az anyósoméknál is. Van nekik nagy pincéjük, nem tudom miért nem oda tették (nem sokkal kellett volna több cső).
A helyzetet súlyosbítja, hogy nincs nekik ÁVK. Már régen tettem volna, de elképzelhető, hogy kb. egy hét munka lenne mire fenn is maradna... :( Mivel tőlünk jó messze laknak, mostanában nem tartózkodtam egy huzamban náluk ennyi időt (de még töredékét sem)
5. víznyomáscsökkenés / vízhiány esetén használta a mammer és lesz*rta / láma volt hogy ha "elhasználja" a csordogáló vizet a bojlerből (bár nem tudom hogyan tudja ugye felépítése miatt, de tegyük fel) és közben megjön a vezérelt áram akkor lesz gond.
1. eltette a gyári cuccosokat és betett egy utángyártott kínai alaplapot és fűtőszálat
2. beerőszakolta a lapot és nem figyelt merre fordul. Ekkor az anód hozzáért a fűtőszálhoz vagy addig nyivogtatta míg a fűtőszál tömítése (10 ft) megsérült és víz került bele.
általában ha az anód hozzáér a fűtőszálhoz, azon a ponton nem hűl le és pillanatok alatt kinyíródik.
3. mamika jól feltekerte 100 fokra és nem vezérelt áramra volt kötve, ment 24h-t , lefújt vmi és szárazon vagy félszárazon ment
4. nem volt rendesen légtelenítve a BEJÖVŐ hideg vizes cső, szépen összegyűjt a bojlerben addig amíg a fűtőszál is ki nem lógott felül.
Szerintem egyik sem a Hajdú hibája (nem vagyok az ügynökük, de szereltem családban sok új és régi bojlert + az enyémet (Z200) teljesen átalakítottam.
Túlzás nélkül mondom, hogy negyedórát telefonálgattam, hogy elintézzem a maminak a garanciális javítást. Nagynehezen sikerült is, mire a mami kijelentette, hogy már nem bízik azokban, és csináljam meg neki azonnal, kerül amibe kerül.
2013.02.04.-én lett felszerelve ez a zsírúj bojler egy nyugdíjas lakásában. A mai napig bírta. Azok a kilógó drótok a fűtőszál. Nem én húzgáltam ki, így volt benne a víztérben.
A vágy tökéletes. Mint cég már tettünk pár ajánlatot az ilyen rendszerek felújítására Budapest különböző (lakó)épületeire. A lakók különböző negatív hozzáállását nem részletezem, a lényeg, hogy nem elég motort, és hatásosabb ventillátort cserélni, a tűzoltóság is közölte a feltételeit.(ami teljesen jogos).Az igény igencsak korszerű rendszert eredményezne, csak az a bizonyos bálanya... na az nem adott rá pénzt.
A bejárásokon igencsak kacifántos szívó-nyomó megoldásokat volt szerencsém látni akár a WC-kben, akár a konyhákban(már ahol volt)
Ezeket a szellőzőket eredetileg a hatvanas évek végén kezdték szerelni, azóta döcögősen újabb és újabb, de végeredményben nem igazán jó megoldások születtek. Azok, amiket mi(is) javasoltunk az jó, pontosabban nagyon korszerű, de az elektronika, az érzékelők, és a tűzvédelmi segédberendezések igencsak dobtak az áron.
Illő tisztelettel csak annyit jeleznék, hogy a tűzvédelmet vegyétek figyelembe
(nem részletezem, mert hosszú)
Mailt küldtem, mivel olyan kicsi a fogyasztása a motornak, és a szél energiáját is használja . Azért napelemet a müködtetéséhez nemigazán éri meg telepiteni.
Kinek milyen tapasztalatai vannak a régi 30-40 éves szellőventilátorok villanymotorjainak lecserélésében panelépületekben?
Érdemes ebbe komolyabb pénzt belefeccölni?
Milyen céget/márkát érdemes megkeresni a témában? Az aerecot találtam. Van más is? Kivel érdemes üzeletelni? Aerecoval tapasztalat?
Amit néztem, hogy 12V-os kisteljesítményű, DC-s megtáplálású motorokat adnak (Aereco). A honlapon kissé ellentmondásba keveredtem: egyik helyen leírják,hogy egy 10 emeletes épület egymás alatti lakások közös strangjára elvárt szellőzési igény 1000-1500m3/h. Akkor gondolom egy 5 emeletesben ennek nagyjából fele 500-750m3/h, nem? Mert az 5emeletesre ajánlott típus (VBP042, 043) max. légszállítása 400m3/h.... Nem kevés ez egy kicsit?
Lehetne bindenféle csili-vilivel feldíszíteni, pl. napelem, de arra szerintem végképp hülyeség beruházni, mert a megtérülés végére gondolom lehet feltenni az újabb napelemet, mert a régi elhasználódott. Tapasztalat?
Valaki tudna kb.árat mondani,hogy mi pénz egy ilyen modernizáció egy 5 emeletes épület két lépcsőházára (lépcsőházanként 5-5 lakás csatlakozik be jelenleg egy villanymotoros szellőzőbe, ilyen lépcsőházból van kettő az épületben). A lakásokban csak a fürdőszoba és a wc csatlakozik a szellőzőre, a konyhában nincskialakítva.
Hát egyébként is nehéz elképzelnem hogy mikor a nyolcadikon kicserélsz egy kapcsolót, akkor a tizessel amit kaptál érte, hazafelé bekanyarosz az akadémiatelep és vidéke takarékhoz és szépen beteszed a betétkövbe. :-)
Nincs kékkembernek semmiféle svájci bankszámlája. Magyar van, azon van valamennyi, jóval kevesebb mint ő azt szeretné, de azért meg is dolgozott. Sokszor szeret nagyítani a vállalási árait tekintve. A hozzá hasonló eber, mikor azt mondja elért oda ahova szeretett vbolna és akár abba is hagyhatná, az kb azt jelenti, tele van a tököm az egésszel. És nem azért mert napi 2 óra munkával tejesládába hordta haza a huszasokat. De ez lesír az arcáról.
Nem tudom, hogy mennyit szedsz össze így lakossági javítgatással egy hónapban, de szerintem nem élsz rosszul. Mondjuk nekem is ez hiányzik, a lakossági megrendelők. Jól érzem én magam a vasműben, de már jólesne egypár családiházat is felujítani, újrahúzni. Komolyan mondom, már az alállomásban néha az áramváltókkal beszélgetek...
Amúgy, tényleg úgy álltam hozzá, most aztán elbontom az egész színpadot ha kell és jól felszívtam magam, de ahhoz képest kevesebb erő és több taktika kellett hozzá. Elsőre ennyire futotta. :)
Láttam én ott a pihegést, azt hitted a bab is hús, úgy fogtál neki mintha MűIII-as csövet akarnál fűrészelni. ( a másik kimondottan pancser volt favágó léttére) Meg jó volt az olajozás!
Még akkor sem, amikor kiégett egy szoba abban a házban amit én szereltem. Fel se merült a feleleősségem senkiben. Kijavítottam a csőbe beleolvadt vezetékeket. :)
Én nagyon ritkán futok bele ilyenbe mert javítgatást, részleges átalakítást talán évente egyet ha csinálok, de ha valami életveszélyes felhívom a tulaj figyelmét és aláíratom vele, mert ha valami gáz lesz akkor jó Magyar módra tuti a szemedbe hazudik majd, hogy te nem is szóltál.
Csak egy kerdest engedj meg, nem tortent a hosszu evek alatt olyan helyzet amikor valami miatt szobakerult a neved mint mester aki a villanyt javitotta?
Amúgy, az utóbbi időben tényleg jól alszom. Nem sok minden van amin idegeskednem kéne... Sikerült elérnem azt az anyagi biztonságot, hogy ha most elpatkolok, a gyerekem akkor is fel tud nőni gond nélkül. És mindezt pusztán villanyszerelésből, ilyen alacsony tudásszinttel. :) Azért ez jó, nem?
Általában kijavítom a konkrét hibát, a többit lexarom. Még ha találok más elégett vackokat, azokat is úgyhagyom egyrészt mert legyen másnak is munkája, másrészt meg úgyis hiába mondom neki, hogy egy hónap múlva meg azért nem lesz villany, úgyse veszi a vételt.
Ha jókedvem van, meg időm is, akkor elmagyarázom, hogy miért fog leégni a háza, da túlnyomó részt annyit ér, mintha a budiajtónak beszélnék. Amelyiken látom az értelem cseppnyi szikráját, annak megadom citybá számát. Többet nem tehetek értük.
Amúgy háztartások 99%-a nem felel meg a mekkmesterek-mekkmesterének szabányainak. A világ gondját mégse vehetem a nyakamba, nem? :)
Természetesen tudom miről írsz, és hogy miről is lenne szó.
De, ebben nem olyan könnyű tanácsot adni/írni.
Pl. én Szabolcsban, annak is az ukrán-román elágazásánál élek-lakom-dolgozom.
Itt ahol jó ha 1 (egy) fő dolgozik, sokszor 47ezerpárszáz forintért.
Ki hív arra a hibára amit leírtál. Feltáráskor látod, hogy jobb esetben 1,5mm2 MCu áramköri vezeték B16A-s kismegszakítóval van védve. Bejövője a mérőtől jó ha 4mm2 Alu. Jah és a méretlen fővezeték 2,5mm2 Alu,ami vagy 3szor csak úgy rávan tekerve(bandázsolva) a 10mm2 légvezetékre a tetőtartónál.
És szuper földelővezető jön fel a földelődobozba, ami van vagy 4mm2-s lágyvas.
És tudod mit,azt ne merdd írni, hogy ez egy extrém történet,mert sajnos nem az.
Nah most kell elővenni azt az átírótömböt amit DkGrinder emleget és leírni hogy TE ott mit csináltál/csinálnál.
Az életveszélyes hibákat MEG KELL szüntetned. /pl. a védővezetőn fázis van, stb. /
A többit úgy hagyhatod, de írjál jegyzőkönyvet, nyilatkozatot.
Súlyos hiba, az érintésvédelem nélkül üzemelő berendezés. /pl. fénycsőarmatúra fémszerkezete nincs bekötve a védelembe, stb./
Nem megfelelő az érintésvédelem szabványossága a berendezésnek. /pl. a gáz-mérőóra EPH átkötése nem tipizált bilincsekkel, és vezetékekkel történt, Áram-védőkapcsoló nincs ott ahol szükséges lenne, EPH bekötés helye nem látható, stb. /
Pl., családi házban egy áramkör nem működik. Kiselosztóban elégett egy kötés (régen nem volt karbantartva). Ezt megjavítod, a többit is ellenőrzöd. Kifizetik mindenki boldog.
Aztán ne adj isten történik egy elektromos baleset. Te szerelted legutoljára a villanyt, tehát téged fognak elsőnek elővenni (és most még arról nem beszéltük, hogy mi miatt történt a baleset).
Tehát ezekre az esetekre lennék kiváncsi (hiszen az örög nem alszik), ezeket hogyan lehet kivédeni?
Elsőnek is elfogadjuk a kávé-kóla meghívást :-)) Persze habbal isszuk :-))
De most mi a hiba?
Mert ugye lehet éppen egy fényforrás kiégése miatt lement egy kismegszakító.
Ugye itt azért nem kezded el leírni hogy EPH meg stb hiányosság.
Vagy, ha a fél épületben nincs villany,mert csesztek kiépíteni új csatlakozást automatagépeknek,tűzhelynek és elégtek a kötések a dobozban, nah akkor sem kezded lepapírozni, hanem felhívod a "leendő" ügyfélnek a figyelmét, hogy elég súlyos a helyzett, vegye elő a kis pénzét a szekrényből és kérjen tőled árajánlatott.
Nah ekkor már TE ügyelsz arra, hogy sorkerüljön az érintésvédelmi szabványossági előírások betartására.
Egy szakembert kihív egy lakossági ügyfél hibaelhárításra, ott a villanyász szaki felfedez hiányosságokat (EPH, ÁVK hiány, stb). Ilyenkor Ti mit tesztek? Van nálatok egy nyilatkozat, hogy felhívtátok a figyelmet a meglévő hiányosságokra és nem tudtok felelőséget vállalni a hálózat működésére, és megjavítjátok a feltárt hibát? Vagy inkább passzoljátok a munkát és nem mentek bele ebbe a helyzetbe?
Jobb, mint C16-ra, az biztos. (Nálam meg ráadásul C20-ra biztosította az állat az egyik kört...)
Csináltam most magamnak 3 kört C13-as kismegszakítóval. Az egyik kör 2,5-es gerinc + a végén kb. 5 méter másfelessel. A másik kettő tiszta másfeles, de közel vannak a kiselosztóhoz.
Asszem Angliában szabvány az általad említett 13 Amper, ami valódi másfeleshez ideális, ha nem nagy a távolság.
A szabványról amúgy fogalmam sincs. Majd a MesterekMestere lektorál.
Ez? Ugyannem! Olyan is létezik, de az Rb-s kivitelű volt! Bár, talán ez a hajólámpa elődje lehetett? Ahogy nézem ez valami kültéri ip 44 körüli termék lehet? Ilyen van nálunk is a telken, de csak a búra látszik a többi vakolatba és a hungarocellbe van ágyazva. És nem én szerelhettem fel 1 évesen :(
Nem ertem, hogy miert kellene levelezni, ha itt is meg lehetne targyalni, sot meg tanulni is lehetne belole.
Sok ember nem szivesen ad tanacsot nyilvanossag elott, mert ha rosszul sul el a dolog, akkor ego van :(.
A masik, hogy itt mindenki belepofazodhat, na azt meg megint nem mindenki tudja elfogadni rohoges nelkul (pedig minden normalis hangnemu gondolat utkoztetese alap esetben a legjobb pelda eszkoze).
Nehez a forumos let, de azt gondolom, hogy az ertekes hozzaszolasokat (vagy azok tanulsagait) kiforogja az ido!
Szoval kerlek benneteket tegyunk egy probat, es ne maganba ertekezzetek!
Szeretném igénybe venni az Elmű-nél a Geo tarifát. Van egy AQV09F és egy AQV12F inverteres klímám felszerelve. Ki kell alakítani egy órahelyet, (panel épület) kb. öt méter van az óraszekrény és a lakás között. A klímák külön biztosítékon vannak, végig kábelcsatornában vezetve. Ha esetleg valaki kedvet kapott a munkára, két VET szerelőt nem érdekel a dolog .
Már párszor írtam itt a fórumban de 1-2emberke igen lekezelően adott "választ" volna valaki aki tudnak nekem segíteni pár alap dologban villanyszereléssel kapcsolatban?! Emailban pl ahol tudnánk kommunikálni!
Van varrat nélküli 2 colos galvanizált cső vagy azzal azonos tulajdonságú cső (pld rozsdamentes, üvegszálas, karbonszálas megfelelő műbizonylat kell), külön van a kábelbevezető hozzá.
Tetőn keresztüli árambevezető oszlopra vannak előírások hogy milyennek kell elnnie vagy lehet házilag is készíteni? Műanyag kupakot (bevezetőt) lehet külön kapni rá?
"Egyfázisú fogyasztói csatlakozás esetén max. 5 kVA-es termelő berendezés csatlakoztatható" részlet a szolgáltatói tájékoztatóból E-on de ugyan ez az ELMU-EMASZ nál is.
A tied 1,5KVA-es vagyis nem kell 3 fázisú mérőhely. A szolgáltató szépen befogja majd rakni a mérőjét, utána bizti fel és müködik a rendszer.
Nem teljesen értem. Van egy 3fázisú rendszer. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni akkor simán kap az inverter fázist, nullát, védőföldet és ennyi. Egy fázison táplál vissza a hálóztra.
Ha ettől ritkábban kapcsol villanyt, és kevesebbet fürdik, akkor akár működhet is. :-) Placebo hatás. Csak bírja a strapát a készülék. Pár hónapja írta itt valaki, hogy látott ilyet leégni.
> Ha ilyen az ember mentalitása, akkor az nem áll meg a színek semmibevételénél általában.
Egyet értek.
Ilyenkor van az, hogy kinyitod a dobozt, és össze-vissza vannak kötve a színek, de megnyugtat a szaki, hiszen a keresztmetszet megvan, és csak zöld-sárga volt olcsón.
Na, itt nem szabad hagyni magad, mert a csőben/vakolatban méteres darabokból szigszalagozott vezeték szokott lenni, rosszabb esetben alumíniummal és telefon vezetékkel kombinálva.
Van bőven munkám, egyáltalán nem kell nekem innen a fórumról megrendelő. Sőt! Ne is keressen innen senki ha lehet :)
Nem zavarsz senkit, nyugodtan írkálj ide. Kb hetente jönnek ide ugyanilyen problémával. Igazából más tanácsot nem lehet nekik ajánlani, mint hogy keressen szakembert.
A megrendelőim nagyrésze azzal kezdi a mondókáját, hogy nála milyen nagynevű villanyszerelő dolgozott. Na ezek szoktak a legnagyobb gányolások lenni. Mikor azzal kezdi, hogy elmüs szerelő fusizott nála akkor már a fejem fogom.
Nem annyira az összevissza színekkel van a baj, hanem azzal, hogy aki ennyire xarik a színjelölésekre, az miket csinálhatott még? Ha ilyen az ember mentalitása, akkor az nem áll meg a színek semmibevételénél általában.
Passz, de eonos regszer kolléga mesélte, hogy régen is ők kötötték fel az oszlopra, és ezt akarják visszahozni. Ehhez majd nyílván újra kell vizsgáztatni a népet kif-fam-ból munkavédelemből, meg kell venni a mászóvasat, sisakor, kif-fam bevizsgált szerszámkészletet. Eon meg ráérősen csak jön plombát rakni meg leolvasni.
Igen, jobb lett volna, ha nem keverik. Én se húztam volna kék és sárga-zöldet. Már be van húzva MCU és valahol annyira tömve van, hogy nem fogom tudni áthúzni.
Én kizárólag fekete vezetéket húzok minden kapcsolóhoz és dokumentálom melyiknek hol a helye (kivéve a 102-es kapcsolót mert oda akék vezetéket is be kell húzni).
Ha mégis az mkh vezeték mellett döntesz akkor fázis vezetőnek a fekete,szürke,barna,lila szineket szokták használni.
Ha más szined van azt is használhatod ,De a kék,zöld,zöld-sárga,piros szineket szigorúan tilos fázisvezetőként haználni (gondolom nem kell külön magyarázni miért)!
Fekete, szürke, barna a szokásos. Emiatt én a saját házamat nem huznám át, vehetsz pl.4es zsugorcsővet barnát, és teljes hosszában huzd rá az illetéktelen szinekre.
Kicsit túlspilázod a szerepedet nem gondolod? A te gyerekeidnek nem kell bejönniük! Az enyémek meg biztonságban vannak! :)
Mitől lenne életveszélyes? Nem rosszul van kötve, csak más színű kábelt használt. Ha valami megmondja milyen színt szokás a váltók összekötésére használni át tudom esetleg húzni. Csináltam feliratot rá és dokumentálom a kötéseket.
Aki csinálta szerintem zokon venné, ha barkácsolós havernak tekintenéd. Légy oly kedves és az IKEA-t hívd fel és szólj nekik, hogy ott egy barkácsolós csapat cseréli a vezérelt világítást! Kicsit nekem is elégtétel lenne, ha kivágnák, mert nem volt teljesen korrekt az ürge.
Nem szokott családi házakat csinálni, mert nem éri meg neki. Velünk az a baja szerintem, hogy nem volt neki túl jó üzlet. Én is voltam már így, de amit vállaltam tisztességgel megcsináltam.
A profi villanyszerelőkből már láttam már párat, tudnék mesélni. Gondolod, mert szakma szerint gyenge áramú vagyok nekem nagy kihívás a házban lévő kapcsolás? Nem olyan kérdésem volt, hogy mit hova kössek. Csak a felhasznált anyagok minősége érdekel, és a szokások amik számomra nem ismertek. Szeretném úgy megcsinálni, hogy az jó legyen, ezért kérdezek.
Ha ennyire zavaró, hogy ide írogatok, akkor mondjátok meg és nem érdeklődök errefelé. Sokan a fórumokat munka felhajtására használják. Ha valaki nem szakmabeli akkor hülye? Nagyon kevés információd van rólam, és az itt lévő dolgokról. Ennyi infóból sikerült a lehető legnegatívabb dolgot leszűrnöd! Elismerésem!
Nem szeretnénk nagyobb teljesítményt (16 A-es kism. van felszerelve ).
Nem szeretnénk áthelyezni a hérőhelyet nagyon jó helyen van a ház külső falán (az utcáról is kitűnően látni ).
Nem szeretnénk szép új dobozt sem.A lényeg ,hogy tudja és ellássa a funkcióját.
Amérőböl 16-os AL vezeték jön ki.
Amérö "felett" van egy Dol II aljzat .
A fázis természetesen a Dol ajzat egyik pontjára megy , a nulla (v. pen?) pedig egy sorkapocsban volt bekötve (a Dol II-es gúmantáblája alatt).
A Dol ajzatról és a sorkapocsról 1-es! mkh-val volt elvíve az áram az első dobozig ,ami a fal tulsó oldalán van (volt).
Tehát nagyjából rendbe van a rendszer az első védelmi pontig (legalábbis én a leirtak alpján így gondolnám).
De még mindig nem tudom mi legyen a földeléssel!
Azt értem és tudom is ,hogy az "anker-t" egy Müdn 100-as dobozba kellmegkötni a 16-os mkh-val.
Bár felénk csak olyan szondát lehet kapni amin egy kis zászló van hegesztve és azon van kötéspont kialakítva.Perzse az egész horganyzott!Ebben az esetben közvetlenül a szondára kössem az mkh-t ,vag közbe kell iktatni egy méteres darab "anker-t"?
És hol legyen a pen csomópont?
Kérem önöket hogy segítsék munkámat részletes tájékoztatással.
Szeretnénk a legjobban ,a leg költség hatékonyabb megoldással megvalósítani a felújítást.
Váltókapcsolónak milyen színű kábel szoktatok behúzni? Mert itt valahol kék valahol sárga-zöld és valahol mindhárom színnel csinálta.
Basszus...!!! Én a gyerekemet egy percre se engedném be egy ilyen házba.
Gondoltál már arra, hogy a barkácsolós haverod helyett hívsz egy profi villanyszerelőt, és megcsináltatod biztonságosra az elektromos hálózátot a házadban?
Így a leírásod alapján, életveszélyes amit ott taknyoltok... :/
Parasztvakítás. :) Ez olyan mint a benzinbe a tabletta és hasonlók. Rakj programozott kristályt! :)
Egyik házat amit anno béreltünk a tulaj ilyennel foglalkozott. Mi fele annyit fizettünk mit ő, mert nem programozott kristályt használtunk csak 21C-ot tartottunk napközben.
Sikerült a kapcsolók nagy részét felderíteni. 1-2 elkötést is találtam. Pl. Az előszoba, étkező, konyha részen 3 váltókapcsoló lenne és az egyiket konnektornak kötötte be, pedig az mindenhol 2,5-es. Kivéve ez amit 1,5 kábellel húzott be.
Váltókapcsolónak milyen színű kábel szoktatok behúzni? Mert itt valahol kék valahol sárga-zöld és valahol mindhárom színnel csinálta.
A 2,5 kábel összekötéseknél nincs WAGO felirat a WAGO-kon. De tök ugyanúgy néznek ki. 24A-ig jó a felirat szerint.
Az egyik ilyen WAGO-ba 1,5-es kábel is bekötött ami ugye eredetileg a váltókapcsoló lenne. De a WAGO-n 2,5 a felirat. Nem tudom, hogy egyáltalán szabadna e oda bedugni a 1,5-s MCU-t. Bár tök mindegy, mert az úgy is meg fog szűnni.
WAGO kötéseket lehet bontani valahogy? Vagy csak csípőfogó? Gondolom olyan WAGO kell amin van erre való fülecske.
Ha a mérőhely nem változik nem kell hozzá nyúlni. Abban az esetben kell foglalkozni vele ha
- kevés a teljesítmény
- máshova akarjátok rakni
- szép új dobozt szeretnétek
Akkor is ha nagyobb a teljesítmény igény és nem 16 os AL vagy nagyobb a meglévő vezeték. A szabvány önálló ingatlan esetén 10-es MKH vezetéket vagy 16-os AL vezetéket ír elő, ez 32A-ig okés. A felett számolgatni kell.
Javaslat átgondolásra:
- lesz e olyan fogyasztó amit meglehet táplálni majd vezéreltről
- lesz e olyan fűtés-hűtés ami ELMU-EMASZ területen meglehet táplálni H-tarifával
- vagy olyan geo berendezés amihez lehet GEO tarifát kérni.
Bármelyik lesz érdemes szétveretni a mérőhelyet és kialakítani a szükséges rendszert hozzá, még ha most nem is lesz használva.
Szabványos mérőhely, lehet egy vagy három fázis ez mindig attól függ mekkora a teljesítmény. Az inverternek beviszgáltnak és elfogadottnak kell lennie a szolgáltatónál van listájuk róla, megfelelő védelem kialakítása megfelelő vezetékezés, jó földelés. A mérőhely ha lakáson belül van vagy TLR-1 vagy TLR-3 lehet a BV10 már nem használható, kivéve ha azt hazudjuk ez már régen rajta volt (meglévő órahely).
T8-as fénycső, hagyományos vasmagos előtéttel, a fénye kevesebb mint kéne, és közben hullámzik, mintha úszna benne valami. A cső jó, az előtét is, (több cső több előtéttel is ezt produkálta) Lehet feszültslesés miatt?
A mérőhöz nyúlást nem fogod megúszni, mert az abból kijövő vezeték eleve nem lesz elég vastag sem használatra, sem arra hogy azt pen vezetőnek tekintsd. Így aztán a földelést sem tudod sehova bekötni. Ha csak egy fázis van, rekess be egy kombi csatárit reg szerelővel és meg lesz oldva minden.
A földelő vezetéknek nem kell a fogy,mérő helyen átmenni,de bonthatóan egy 100x100-as dobozban alumax kötőelem közbeiktatásával kell kiépíteni.Az óra és a tábla közötti rész min6-os mkh.A plombát reg.szerelő veheti le ,bejelntés szükséges.Az ármaszolgáltató akkor plombálja vissza ha a reg.szerelő által kiállított dokumnetumban nyilatkozok a fogy.mérőhely szabványos kiépítéséről.A fa szekrény nem az!:9 Nos innen kell kiindulni,pesrze utána a jelenlegi hálózati áramkörök kevésnek bizonyúlnak,nem lehet áthúzni,vésni kell ,több csövet berakni,több vezetéket behúzni,nagyobb elosztó kell,és ha csak 10-es alu a bejövő vezeték akkor csak 25A-lesz max 1Fázisban,sanszos a csere....stb Nem részletezem hiszen te is villanyszerelő vagy.
Nem tudom helyileg merre van, de szerintem országosan igaz, hogy szolgáltató adja a fogymérő(ke)t vezérlőt, kismegszakítókat a fogymérők elé. Regszerelő csinálja a szolgáltatónak a mérőhelyet, ennek belső vezetékezését, és a mért fővezetéket is ő köti be a lakáselosztóba. Illetve a jövőben ő köt majd rá az oszlopra a méretlen fővezetékkel.Onnantól már a megfelelően képzett villamos kollega csinálhat bármit a belső rendszeren. Lakáselosztó felszerelés és onnan az elmenők.
lehet ,hogy a a szolgáltatóval egyszerübb lenne és szabályos is valszeg reggel vill szerelő megcsinálja normálisan aztán az órától a a hálózat a tietek
Olvasom már egy ideje a fórumot ,de még nem írtam egyszer sem.
Most úgy döntöttem ,hogy tanácsot kérek tőletek.
A szitu a következő:
A bátyáméknak sikerült egy régi kis házat megvásárolniuk.
Mivel harminc éve csak lakták elég kopott belülről.
Ezért úgy döntöttek ,hogy nagyfelújítást végeznek miekőtt beköltöznének.
Többek között az elektromos hálózat is fel lesz újítva (ki lesz cserélve ).
Mivel a családban én vagyok az elektromos szerelő (ilyen végzettségem is van ) én fogom a kivitelezést végezni.
Épület villamossággal kevest vagyok kapcsolatban ,inkább gép villamossággal kell foglalkoznom ( a munkahelyemen ).
Rrégi tipusú fa mérőszekrény van beépítve és földelés sehol sincs a házban.
Természetesen fogok kiépíteni földelést ( földelőszondával ).
ÉV relé is lesz beépítve (a szabvány is előírja ,meg egyébként is jó dolog az ).
Na most értünk a lényeghez!
Én patentul elhelyezem a mérőszekrény alatt a földelőszondát,de a mérőszekrénybe csak nagyon körülményesen tudnám feljuttatni az mkh vezetéket ( mérőóra nem lenne megbontva! ).
Mindenképpen a szekrényben kell kialakítani a pen csomópontot vagy az elosztó dobozban is megcsinálhatom (lakossági kiselosztórol beszélek )?
A másik kérdésem ,hogy feltétlen szükséges a mérőóra és a kiselosztó között a 10-es mkh?Esetleg a várható terhelésre méretezett vezeték is elég?
Remélem érthetően fogalmaztam és várom kisegítő válaszaitokat.
Gondolom a régi honlapunkon nézted, ezek maximális terhelhetőségek, és a biztosíték sor nincs rajta. Ráadásul ez egy régi szabványból van, ami ma már nem igazán érvényes. Bár a valóságban ma se bír el kevesebbet egy vezeték mint 20 éve :-D Csak hát itt minden made in EU. Bár a haverok sokat járnak kint a németeknél mindegyik azt mondja, hogy ott már nem is csöveznek, kábel vakolat és kész. Most az egyik burkoló havert rázta meg kint a villany mert még kötődobozt se használt a szerelő Wagó és mehet rá a vakolat. Nálunk meg mindennel sza .nak
Stilo vettem egy IP védett dugvillát. Érvéghüvelyezett vezetéket akartam bekötni, és a meghúzáskor kinyalódott a menet :(. Pedig érzésből szoktam az ilyet meghúzni!
Nézegettem a két-vill-es honlapon a vezetékek terhelhetősége táblázatot. Gondolom még aktuális. Arra akartam rákeresni ha adott egy földkábel ami 3*95+osztott nullavezetőjű, minden vezető alu anyagú akkor annak, ha földben vezetem melyik terhelhetőségi oszlop az érvényes? Nem tudom hogy a földben van-e valamilyen járulékos védőcső a kábel körül pl vascső. Szerintem nincs. Gyakorlatilag ez a kábel: vezető ér, erenkénti szigetelés és külső köpenyszigetelés. Így épül fel.
Ezt a kábelt kellene kimérnem. Ami biztos: legalább 40 éves, és nem tudom milyen állapotban lehet a föld alatti része. Tekerjem meg meggerrel mondjuk min 400V-os próbafesszel, vagy 1 fázisú 30mA-es ávk-val kezdjem el próbázni? Elvileg TN-C rendszer 400/230V megy rajta.
Ismerős ismerősétől összeguberáltál valami olcsó szerelető akinek munkáját -meg nyilván a pénzét- menet közben még meg akartad kurtítani, hogy még spóroljál valamennyit.
Képesítés nélkül akarsz villamos kivitelezést megvalósítani.
Nem gondolod, hogy ez így egy kicsit meredek?
A levert vakolat meg a kőműves hibája. Miért vakolta el a dobozokat??? Egyáltalán miféle kőműves az, aki elvakol egy dobozt???
Nem az általam elvégzett munkát kell leszámlázni. Hanem amit ő csinált. Meg ami anyagokat megvásárolt és én kifizettem. A megállapodás szerint. A kedves kolléga nincs abban a helyzetben, hogy feljelentgessen.
Be se fejezte rendesen a munkát. Eredetileg az a helyzet, hogy nekem kellene megbízni egy másik szakembert és az elvégzett munkát a kifizettetni vele. De hát ennek esélye hogy lesz belőle valami annyi, mintha engem jelentenének fel és abból lenne valami.
Ez Magyarország.
Ez is tipikus, hogy valaki segítséget kér, és megy a fika a segítség helyett.
Egy befejezetlen házban vagyunk amire baszik az OTP kifenetni a szocpolt, mert vettünk fel hitelt szarik a törvényre. Egy megnyert és utalványozott pályázatot meg nem képes kifolyósítani az állam.
Ilyen helyzetben hagy ne kezdek el kapálózni másik szakember irányában.
Én a magam részéről nem hogy nem számláznám le az általad elvégzett munkát, hanem -ha nincs erősáramú képesítésed- még fel is jelentenélek gondalatlan veszélyeztetésért.
Valamint a vezeték melegedett, innentől meg jöhet kékember, hogy jajj szar a wago, mert ha bedobom a kazánba, akkor elolvad. Mi meg mondjuk, hogy jajaja, az olyan. Ha 100 Amperrel megküldik, akkor ne csodálkozzunk, ellenben tudjuk, erre való a megszakító. Értelmes körülmények közepette ilyen nem fordul elő, ha meg igen, akkor előbb olvad a vezeték a falban.
Akkor szerelj fel mindent és akkor tudod a világítást kisakkozni hogy melyik, mit is kapcsol. Stilo kismegszakítót nem ismerem, így nem mondok rá semmit se :)
16A-al vannak védve a 2,5 kábelek. Nem csak a gerinc 2,5. Minden konnektor ezzel van húzva végig. A blankolás hosszát nem tudom ugye megnézni, de volt Sripaxa. Gondolom azzal nem lesz gond.
Ilyen stílussal nem hívnám őt, ugye megérted. Ha nem akarja megcsinálni ne csinálja, mert annak nincs értelme. Inkább hívnék mást. Műszerész vagyok, tehát nem olyan messze van az én szakmámtól. A szerelvényezést mondtam neki, hogy én csinálnám és meg is beszéltük, hogy segít majd, hogy mit hogy kötött
Nekem nehezebb mindent feltérképezni, mintha elmondaná, hogy mit hogyan kábelezett. Egy villanyszelő másképp kábelez, mint én tenném. Ezért kellett volna vali információ, hogy átlássam a dolgot. Most majd méregetek.
Olyan dolgok is voltak, hogy öcsém munkanélküli lett és dolgozott nála. Talán a stílus változásban ez is szerepet játszik.
Azon is vitáztunk, hogy nem lesz elég egy fázis ennek a háznak. Meg olyanba is beleszólt, hogy a 9kW hőszivattyú nem fűti ki a házat és én októberben rohanok a Praktikerbe majd villanyradiátorért.
Meg az se szép dolog, hogy szólok neki, hogy abba az oszlopba ne véssen bele, mert tehertartó és mindenhova véshet csak oda ne és "csakazértis" belevés jó mélyen hosszanti irányban. Én meg számoltathatok statikát. Volt egy két hasonló dolog.
De tényleg nem panaszkodni szeretnék, csak néhány kérdésem volna, hogy a felhasznált eszközöket ne cseréljem e le.
Érzékeny témát érintettél!:)Egy-két alkalommal oldalakon kersztül ment a Wago téma,talán most nem lesz megint!:) A wago-nak a régebbi típusa a sötétszürke nem átlátszó,most is forgalomban van,nem gyengéb minőségű,és nem is olcsóbb,tehát ha az van akkor nincs életveszély!:) A 2 áramkör a világításra valóban kevés,a stiló cucc sem telitalálat,de forgalomban kapható,be is szerelik páran.Én a Mollert részesítem előnyben mondjuk most már EATON a neve,eddig nem volt rá panasz. Bocsi,de ha nem ismered fel a váltó kapcsolót,meg sok a lógó ,számodra nem be azonosítható vezeték,akkor hívj ki egy szerlőt,már csak a gyerkőcök miatt is!Amúgy én sem szerettem volna ha a tulaj szerelvényez,mi van akkor ha áramütés ér,és bajod esik? A szerelő lesz a hibás mert nem fejezte be a munkát,nem ellenőrzött le mindent,nem mérte le a hálózatot stb...
A végét tényleg összehányta. Ha tudok rejtett számról beszélni vele, akkor is le tud pattintani. Meg volt beszélve, hogy átjön és persze nem jött, azóta nem veszi fel a telefont. A számlára reagált, mert az adó-visszatérítés miatt az adóhatóság bekérni az összes számlánkat. Ott azért egy erős tökön rúgás érheti, mert nem fogom tartani a hátamat ilyen stílus után. Na arra az SMS-re reagált. Amikor visszaírtam, hogy részletes számla kell az anyagról azóta megint kuss van.
De nem is ez a lényeg, hanem, hogy nem tudom mit hogy kötött. Persze ki lehet mérni mindent, de sokkal több idő. Egyébként beköltözünk a házba és kisgyerek is van. Szóval jó lenne megoldani most már a dolgot, mert nem olyan jó, hogy lógnak a vezetékek a falból, akkor sem, ha nincs kint a fázis.
Volt olyan, hogy végigverte a falat a retyóba, és nem találta meg a konnektort. Nekem sikerült, mert volt fotóm. De ezt neki is felajánlottam. Volt netebookja is. De van még egy két ilyen ütlegelt vakolat.
A világítás 1,5-es, a konektorok 2,5-es MCU-val lettek húzva. Ezeket kötötte szürke WAGO 273-al, legalábbis 2 ami itt van az asztalon, amit kinyesetem a kapcsolok felszerelésénél. Kötödobozokbe lenne itt is.
Aki csinálta a villanyunkat nem veszi fel a telefont. Berágott valószínüleg, hogy én csinálnám a szerelvényezést. Azt szeretem volna megtudni tőle, hogy hol vannak a váltókapcsolók, és hogy milyen elv alapján kötötte a kábeleket leginkább a világítás. Elég flegma volt. Pedig amikor kifizettem a munkáját annak ellenére, hogy nem volt befejezve 100%-ig. Öcsém ismerőse a fickó.
WAGO-ből valami szürke vackokat rakott, gondolom ez a legolcsóbb, anno áttetsző színes WAGO-kat mutatott, hogy ő ezt használja, mert ez a jó. A kismegszakítóknak Stilo gyártmányú vakokat használt. Pedig itt is minőségi cuccnak kellene lennie. Számlát se írt a fickó a mai napig, pedig úgy volt, hogy az anyagról kapunk.
Szóval nem egy gerincoszoolp emberünk. Azt hiszem nem jött jól ki anyagilag, mert volt egy összeg amibe megállapodtunk és több kábel lett az épületben amire számított. Pedig nem volt utólagos extra kívánságunk. A végén talán ezért lett az olcsó WAGO és kismegszakító. Pedig ha szól volna, hogy nem fér bele a költségbe, nem ezeken kellett volna spórolni. Az összes világításra, kültéren is van elég sok 2 kismegszakító jutott (160nm-es ház)! :)
A lényeg, hogy milyen WAGO ami megfelelő minőségű? Kismegszakítóból milyet használjak? ABB, Schneider megfelelő? A dugaljak 2,5-es tömör rézzel vannak húzva, arra gondoltam, hogy esetleg jobb lenne a több dugó sorolását sodrott érvéghüvelyezett kábellel csinálni.
Néhány konnektort úgy vezette az emberke, hogy a szerelvényben közösítené a kábelt. Nem lenne jobb a dobozban megkötni fixen a sorba fűzést és abból elágazni?
Rendes gyerek vagyok, de ez ugyanaz a tag volt, aki kioktatott arrol, hogy azert van mindenhol gegecso a teglafalban is, mert a merevfalu csore nem tapad a gipsz mert sima, nem emlekszel a sztorira? Itt mutogatta par ember utana a gipszelt kotegeit :)
Mikor mondtam hogy jó? Isten bizony nem értelek, eddig egy rendes gyereknek ismertelek, most meg kiderül hogy kimész baszogatni azokat akiknek semmi köze a problémáidhoz. Nem ismerek rád!
Sok ellentmondás van a hozzászólásodba. :-) A szeretném rendesen, a szabványosan, a 2,5-es pen valahogy nem férnek össze. Tehát csak arra a kérdésre tudok választ adni hogy hogyan kössz össze egy 2,5-es alut 2db sodrott rézzel. Sorkapocs egyik oldalán az alu, a másik oldalon a két sodrott réz egy duplázó hüvelybe nyomva. A 2,5-es pen-t meg úgy csinálok mint ha nem is olvastam volna.
Hogyan tudok 2.5es alumínium vezetékre szabályosan rákötni két szál 2.5ös sodrott vezetéket?
Az alu eddig PEN vezetőként funkcionált. Az előző szakember itt választotta ketté kb30 éve (PE, N)
Énis itt akarom kettéválasztani, csak már ugye nem aluval hanem rézzel.
Milyen sorkapcsot használjak? 3as wago+alupaszta az kizárt .
Oké tudom kerülni kellene az ilyen szitukat, de szeretném rendesen megcsinálni, mert ugye az egész rendszer (melléképület villanyszerelése) ezen áll vagy bukik.
(Valameddig jó lesz akármilyet is használok, csak nem valameddig akarom, hanem lehetőleg örökre)
Te milyen minőségben voltál az építkezésen? Miért nem a segédmunkást baszogatod aki a tipli helyét fúrta az irányfénynek? Keresd meg a tervezőt és baszogasd azt. Ha meg a terven meg volt adva hogy hova kell tenni akkor követeld azt. Ha meg tervet csináltatni is lusták voltatok akkor ne menj oda "csak hogy beszólhass okosnak tűnve"
"Másrészt vajon elveszíti-e a lámpa a ce minősítését ha szétkötik 2 fázisra?"
Pont nem érdekel, akkor leszereli, és hoz másikat, ha nem megoldható
""vajon lehet élni kéz nélkül?""
Nálunk a stretch fólia áthajtó 500m/perc sebességgel hajt át, ez 8,3m/sec, ha elkapja a kezét, annyi
konkurrenciánál már van 9 ujjú ember, nálunk nem lesz terveink szerint
"Negyedrészt imádjuk mikor valaki feláll az íróasztaltól hogy ellenőrizze hogy úgy csináltunk-e meg mindent ahogy ő nem kérte,úgy ahogy ő nem terveztette, majd előadja azokat a dumákat amiket már a tanműhelyben is untunk"
Az a tudat azért kicsit nyomaszt hogy az a pénz aminek hozzánk kellett volna kerülnie az apránként a te zsebedbe landol majd. Azért a számodat megadom majd a mesternek aki szereli hogy kérjen tőled százalékot!
Nem baj, jobb ez így, annak aki még a "baráti" árat is ilyen mértékben sokalja jobb nem dolgozni. No meg kékembernek is élni kell valamiből, ez meg vagy 3-4 utcára van csak tőle, akár minden este is benézhet. :-)
Nemrég adtunk árat egy családiház szerelésére, mondhatni extrás, klímák,napkollektor,szg háló, el.redőny,rámpafűtés,stb.... A ház szerkezetén, az anyagokon látszik hogy van pénz. Nem eresztettük vastagra a cerkát, tél van, jól jött volna a lyukas napokra. Mikor leadtuk a tulaj bejelentette ő 1 misire gondolt anyagostól. Na ez olyan messze volt még a vicctől is hogy gondoltuk ennyiért nincs ember aki megszerelje. De van. Igazából meg is érdemlik egymást, a mester kizárt hogy ki jön ennyiből, pláne ha az utólsó részösszeget meg sem kapja, a tulaj meg kap valami gagyi füstölő pókhálót.
Negyedrészt imádjuk mikor valaki feláll az íróasztaltól hogy ellenőrizze hogy úgy csináltunk-e meg mindent ahogy ő nem kérte,úgy ahogy ő nem terveztette, majd előadja azokat a dumákat amiket már a tanműhelyben is untunk.
A csoda villanyszerelők a csarnokban felrakták a vészkijárat jelző lámpákat.....
........
........
6méter magasba a passz csatornára :):):):)
mikor mondtam, le kéne hozni mindet szemmagasságba a falra, akkor azt mondta a kivitelező helyi vezető embere, hogy a villamosmérnök már jelezte, hogy majd lehet hogy gond lesz, de megnézi jogszabályban
Mondom ne nézegessél semmit, kis csillag, a füst felfelé száll, és menekülés közben nem felfelé nézünk, és 1000000% hogy ott nem szabályos, hozzad lefele.
aztán mondom, itt lesz két forgó gép, minden fénycsöves lámpatest meg 2 csöves, egy fázison van
- nem, szét lesz kötve áramkörökre, 12 kapcsoló lesz, csak még mind ösze van tekerve
- de fogadjunk ez így nem jó
- miért?
- ezért (és lecsaptam az 1db 16A biztit, és sötét lett az összes lámpa). Nos, kisbarátom, mi lesz ha egy kismegszakító leold, és minden lámpa kialszik? és mi lesz ha egyfázisú lámpaestek alatt forgó gép üzemel, ha az fluorescens lámpa?
- Mi lesz?
(na itt elgondolkodtam az élet folyásán)
- állónak fog látszani, ha rosz ütemben villog, ezért vagy 3 fázisra kötsz minden lámpát, kétcsöves esetén váltogatva L1-L2, L2-L3, L3-L1 és így tovább, vagy ideraksz helyi megvilágításnak 3F lámpát vagy két nagy halogén izzós lámpát ami kompenzál
És nem értette, ő még nem hallott a stroboszkóp effektusról
Ha egy 10 60-as mérőt megküldesz 70A-rel a világon semmi nem történik. Azután már melegszik egy kicsikét. :-) Mondjuk 3 faázison, fázisonként 60-70A, az már elég sog garázst jelenthet. :-))
Az érdekes hogy nincs kismegszakító,nem ismerem az eon területet de valószínűtlen,nem lehet hogy almérő? Az osztott nulla hová lenne máshová kötve mint a PEN-re? a leágazás csak onnan történhet,tovább már lehet 5 vezetékes,illeteve kell is hogy az legyen.A háromvezetékes rendszerre nyilván az 1F+N+Föld-re gondolsz,nos az órába csak 2 vezeték megy be és 2 el tehát vagy 4 vezeték megy az órába vagy 8 ,illeteve az áramváltósba 13.,Amúgy minden hálózat 4 vezetékes,mármint a szolgáltatói. csinálj képet
Ez egy garázssor betápja, a két oldal tovább 3*80-3*80 NKI-vel van tovább védve a sor bal-jobb oldalánál. Utána tömbönként T elág és ott van 35A-ra korlátozva garázstömbönként. Ennél az eonos óránál nincs semmilyen védelem, ez egy négyvezetékes mérő lehet háromvezetékes hálózatra. Még a kábel osztott nullavezetője is a pen sínre van felkötve. Gyakorlatilag ha el akarod bontani a szakaszolót akkor ki kell venni a 125-ös NKI-kat és utána tudsz feszmentesen pl NKI aljzatot cserélni. Valamikor próbálok róla egy képet csinálni, de fényképezőgép hiányában marad a telefon. Ez a cella mindíg a garázssor betápját adta, meg másik leágazás pl a térvilágítást a parkolóban. De az külön szakaszoló ebben a cellában...
Azok a jelek a termikus kioldó (túlterhelés ellen), és az elektromágnes-kioldó (rövidzár védelem) jelei. Nincs szerepe, hogy milyen irányból táplálod meg.
Itt több dolog nem stimmel! Milyen kismegaszakító van az óra alatt? A 10-60 A jelzés az a terhelhetősége,nem tudod "megküldeni" mert nem hiszem hogy a 125-ös NKI lenne a védelme!:)) Tehát csak a kismegszakítod nagyságig tudnád eröltetni.:))
Ha áramváltós a mérő akkor 5 A lenne rá írva.Az áramváltó akkor működik rendesen ha a felső tartományban van a fogyasztás az esetedben 150/5-ös kéne de lehet hogy az sem kell meg kell mérni a terhelést,nem hiszem hogy a tiéd az áramváltó,biztosan volt rajt anagyfogyasztó valamikor.Mellékelj egy fényképet okosabbak leszünk!
Tegnap néztem, hogy a lenti óraszekrényben az egyik kismegszakító fordítva van bekötve. Ahogy a képen is látszik, elvileg alul kell betáplálni (2), felülre meg a fogyasztót kötni(1). Nálam az egyik fordítva van bekötve mint ahogyan fel van rajzolva. Én úgy tudom, mindegy a bekötési irány, de azért erősítsetek meg.
Ha egy fogyasztásmérőre 10 (60)A van írva akkor az névleges 10 max 60A-rel terhelhető. De ha a bekötését nem látom mert plombálta az eon, akkor honnan tudom hogy áramváltós-e a műszer vagy direktbekötésű? Szerintem direkt, mert kb 63A fölött szoktunk áramváltót rakni. Tehát, ha direktműszer, akkor mi történik vele, ha több mint 60A-rel megküldöm? Létezhet hogy pl a fékezése meghal? Két éve lett mérőcsere de azóta csak minden évben többet mutat, mint amennyi energiát valóban kivettünk a hálózatból szerintem. Max 125A mehet az órán át jelenleg. A betápon 3*125A NKI van előtte meg sínáramváltó 200/5 áttétellel. k-l rövdre van csak zárva, de szerintem oda jött volna a fogyasztásmérő és 125 helyett meg a 200-as NKI.
Eonos területgazda azt mondta, írjak egy levelet neki és akkor majd ő kivizsgálja a mérő bekötését. Vajon hogyan kellene ezt szépen megfogalmazni? Tudnátok ebben segíteni? Kell ezért fizetni vajon?
Szinte mindegy az elektronika mindegyikben madein kina. Amire figyelni kell az a garancia az legyen jó sok 2-5 év ha ennyit mernek adni rá a gyártó annyit ki is bír. A másik a beépítés a lap elektronikája termel hőt + az edények is melegszenek így az üveg felület is vagyis kell biztosítani légáramlást valahogy.
indukciós. és nem 9-re tekertem fel csak 3-4 ig a leírás a fagoré legalábbis leírja hogy 9-es fokozaton és teljes felületen érintkező edény esetében éri el a maximális felvett teljesítményét. De mivel 9-esen igen hamar fél perc sem telik el és már kapcsolgat az elektronikája. A lényeg nekem nem verte le a biztit. A leírások mindegyiknél 3-4 fokozatra javasolják a főzést. A nagyobb sütésre jó, vagy gyors forralásra.
OFF Amúgy igen érdekes mert a forrás sem olyan mint a gázon vagy más rendszerű megoldásoknál az egész löttyi melegszik és nem csak az alján keletkeznek buborékok hanem a víz teljes terjedelmében. Onnan lehet tudni hogy forr hogy párolog mint a veszedelem :) nagyon meg kell szokni. ON
Ebben az esetben azt lehet csinálni hogy a két 15-öst csak a sütőre biggyeszted, és a maradék tíz ampert meg megemelteted mondjuk 25A-re hogy minden jól elmenjen róla.
Ez az elmélet, ami járható lenne, de a tűzhelyhez akkor is új kiépítésű vezetékkel kell kiállni az előbb leírt módon, és a harmadik kismegszakítótól jövő mért fővezetéket is. Ha a lakásnak a 3. kismegszakítóját cserélteted, akkor ezt a kettőt meg 16-ra kell kérni. Így 17A-re kell fizetned a hálózatbővítés 3600+áfa összeget.
Miért nem cseréled le a csavart kötéseket? Én mindenhová bontható (wago) kötőelemeket tettem.
Pár éve dolgoztam egy helyen, ahol egy villanyszerelő mondta, hogy nem kell a kötődobozba kötőelem, csavarjam össze, oszt jól van. A legszomorúbb, hogy neki a szakmája volt a villanyszerelő, és ráadásul csoportvezető volt.
Azt nem tudom, ha tűz lenne, és a tűzoltóság meglátná ezeket a (manapság nem szabványos) kötéseket, és ráfogná a tűz keletkezésének okát erre, akkor fizetne-e a lakásbiztosításom egyáltalán???
Nálam (majdnem) másfeles vezetékre kb. 13 méteres távolságra 20A-re biztosított a paraszt. Igaz, csak 1 kört. A többit 16-ra, de ott nagyobb távolságok is vannak. Szóval, itt nem szeretnek nyugodtan aludni a kivitelezők... :)
Az a baj, adddig, amíg nem csuknak le ilyenért embereket, addig ezt fogják csinálni...
Nálunk(Szlovákiában) 1,5-os vezetéket max 10 A-ral lehet védeni,a konnektorokra 2,5-os van eloírva 16 A-os védelemmel + FI relé. Magyarországon nem így van?
Nálam a tetőtérben a maximális hossz 10 méter alatt van. Meg amúgy is milyen fogysztót használunk a hálószobákba? Össze számoltam nálunk mi lesz. Híradás technikai berendezések összesen 150 W, Esetleg mobil, és laptop töltők max 100W, porszívózásnál van extrém 1800W Összesen 2050W. Még egy 10 ampers kismegszakító is elég. Egy kollégám szavait idézzem "akkó mirűűűl is beszélünk?"
Egyébként mi ez az oda-vissza dolog? Ezt nem vágom.
Indukciós lett nekem is 32A-re van bővítve és a villanyóránál lévő elosztóból külön MT vezeték megy mind a sütőhöz mind a főzőlaphoz 1,5 10A-es biztosítókkal. Eddig 3 főzőlap használva max 3-4 fokozaton és plusz sütés nem vágta le. Az indukciósnál egy fontos az edényeket tesztelni kell, amivel biztos működik arra a kis mágnes tapad. Nekünk most kell cserélni az edényeink felét mert nem jók :) ja a főzőlap a maximum terhelést akkor veszi fel ha 9-esre van állítva az összes lap és akkora edény van rajtuk teli vízzel amekkora a jelölt méret kb. 1 percig aztán elkezd kapcsolgatni magától. Meg kell szokni vele a főzést, de nagyon hamar minden megfő.
Egy indukciós főzőlapot szeretnék, meg légkeveréses sütőt, házi használatra, nem iparira. A főzőlap kb 100-150 ezer lesz. A sütő úgy szintén. Nem házibarkácsolás lesz, tudom, hszakember kell. Ez egy családi ház, a villanyórától kb 12 méterre van a konyha. Mi fixre kötnénk az tuti, nem ki-be dugósra.
> Mért ne csinálhatnánk, ha a kisebb keresztmetszetre van méretezve a kismegszakitó?
Akkor igen. De a korábbi hozzászóló azt írta, hogy 2,5 gerinc, és arról 1,5 mcu-val ágaztatja le a dugaljakat. Ha 10 Amperes a biztosíték, akkor jó, de ő 16 Ampert írt.
Attól függ milyen a sütő. Ha egyfázisú akkor 32A-ig ingyenesen kérhetsz a szolgáltatótól hálózatbővítést, ha háromfázisú, akkor egy vagyon lesz. Mindenképpen ott kezdődik, hogy hívsz egy regisztrált szerelőt és vele felméreted a lehetőségeket. Fogyasztásmérőtől min. 6mm2-es rézvezető megy be a lakásba, ott a lakáselosztóban egy külön áramkör lesz a sütő. Ezt egy vagy háromfázisú kismegszakítóval véded és innen indulsz el egyenesen a sütőig. Ott ha egyfázisú dugvillás, akkor dugalj kerül rá, ha fix bekötésű akkor egy 100*100-as dobozban sorkapocs. Elektromos tűzhelynek általában 4mm2-essel szokás kiállni és valamilyen hőálló szigetelésű vezetékkel.
Ilyen lakásba szerintem nem a villanytűzhellyel és a sütő korszerűsítéssel kellene kezdeni, hanem a villamos és épületgépészeti felújítással. Nem tudom mennyiért nézted a sütőt, de minimum annyiba lesz mire átalakítod annyira elfogadhatóvá a hálózatodat, hogy egy szakember rá merje kötni. Házibarkács=lakástűz a te hálózatodon jelenleg.
Elektromos sütőhöz, főzőlaphoz milyen hálózatkiépítés, hány amper kell, ha most 15 Amperes van és alumínium villanyvezeték kábelek vannak a házba behúzva, 30 éve épült.
Most eltekintve a melegedéstől, ha tartani akarod a legfeljebb 4% feszültségesést a 16A-re biztosított 1,5-es vezetéken, akkor max. 21 méter lehet a hossza, azaz 10,5m oda-10,5m vissza. És ugye a 16A-es kismegszakítók néha egész sok ideig tudnak 16A felett működni...szóval, én ugyan nem tudom, mit mond a szabvány, de 13A-nél nagyobbat nem tennék 1,5-es vezetékhez.
Ahol nem számít a pénz, ott ráerőltetik a megrendelőre a nagyobb vezetéket. Azt behúzzák, aztán nem számít mit kötsz rá. Az okos ember meg felméri az igényeket, és úgy tervezteti meg a hálózatot.
Igen, úgy gondoltam, hogy ha mondjuk a fő kapcsoló szekrénytől a lakás egy másik pontjára kell átvinni az áramot, és ott szétosztani, akkor leht úgy, hogy 2,5-esl odáig, majd egy 10-es, vagy 16-os kismegszakító, és onnak 1,5.
Nálam mindenhol 1,5-es van behúzva. Nem lesznek nagy fogyasztók rákötve a konnektorokra. Kivéve a fürdőt, meg a mosókonyhát, mert oda 2,5-es van behúzva.
Nulla egész mennyivel kell szorozni együttfutó áramkörök esetén? Ha kiszámolod, akkor nagyon a határon, vagy alatta van az 1,5.
A gerincet úgy érted, hogy a szobáig 2,5 majd kismegszakító, majd onnantól 1,5? Mert tudtommal tilos csökkenteni a keresztmetszetet biztosíték nélkül. Tehát olyat nem csinálhatsz, hogy egy darabig 2,5 aztán egyszer csak 1,5.
Nem tudom, a mai világban nem igazán tennék gerincnek kétésfeles vezetéket. Persze ez csak az én véleményem. (Megjegyzésként annyit, hogy nem régen néztem egy üzlet profi kivitelezését, minden dugalj 2,5-es vezetéket kapott, pedig az esetek 80%-ban szükségtelennek látszik)
Terheléstől függ mekkora vezeték kell. Ritkán kell 2,5-es vezeték a konnektorokhoz. Maximum a gerincre kellhet ekkora. Egy 1,5-es vezeték falon belül védőcsőben 16 amperrel terhelhető az 3680 W.
Lakásban alapvetően a világításhoz 1,5-ös tömör réz, a dugaljakhoz 2,5-ös kell. A Conrad oldalán megnéztem, nem tartanak 230-as hálózathoz való (mcu, mbcu, mmfal, stb) vezetéket. Az általad linkelt vezetékek hangszóróhoz, riasztóhoz, egyéb gyengeáramú készülékekhez valók. Azon kívül, hogy nem megfelelőek, még az áruk is többszörös. A Conrad pedig extra drága, híradástechnikai cuccot sem vennék náluk.
Példaként: Egy méter 1,5-ös mcu vezeték átlagos ára 45-50 forint körül van villanyszerelési üzletben.
Szeretnék segítséget kérni! Villamos gép és készülék szerelő szakmát tanulok sajnos még csak elméleti dolgokat tanulunk, elég sokat rajzolunk mindenféle hálózati dolgokat fejben papíron elégé jól megy a villanyszerelős része!
Nővéremék bővítettek a házukat 2uj szobával, és ez most jó kis gyakorlás lenne így kezdésnek!
Amiben elakadtam az az hogy milyen vezetéket kellene vennem egy egyszerű 230as hálózatra (kék,fekete,zöld-sárga) vezetékekből!
Gyakran já4ok Bécsben a Conrád felé és ott olcsóbban kapni ilyen dolgokat a honlapjukon nézelődtem de annyiféle van hogy egyszerűen nem tudom mi az amit lehet venni ilyenre , hogy ne legyen vékony keresztmetszetű vezeték meg árban is azért legyen olcsóbb ne legyen a legdrágább.
Szóval tudnátok segíteni nekem hogy mit érdemes vásárolni?
itt az oldal címe, de gondolom ezt jó páran jól ismerik
Olyat hivj ki, aki addig nem megy el ameddig meg nem találja, hogy melyik kötésed laza, és éppen elkezdett csendben szétégni. Lehet éppen az elosztótáblánál van a gond.
Kb 3 hete tönkrement a fürdőszobában használt mosógépünk(büdös égett kábelszag kíséretében). Azóta vettünk újat. Viszont arra lettem figyelmes hogy fél óra használat után a szobákban elkezdenek villogni az égők (halványabban és egyszerre) és hallom a monitoromon is hogy "cicereg". Olyan mintha kevesebb kraftot kapna. Volt, hogy teszteléshez kihúztam a mosógépet és hajszárítót dugtam a helyére. Ekkor a villódzásokkal megeggyezőleg lassult a fordulatszáma (mármint a hajszárítónak).
És jön a csavar: a villanybojler (ami ugye áram alatt van, de épp nem melegít) hőfokát feltekertem annyira hogy bekapcsoljon, majd vissza. Ekkor beállt minden rendes üzembe (rendes fényerő villogás nélkül)
Most akkor mi van? Esetleg a bojler rossz? A falban éghetett meg egy vezeték?
Félek ha kihívok egy villanyszerelőt és én nem tudom reprodukálni a hibát akkor szépen le fog húzni. Kijön, bedugdossa a kis fázisceruzáját minden aljzatba, ami mindenhol ég, tehát minden jó, nesze semmi fogd meg jól, kiszállási díj 5000, munkadíj 5000, ágyő, balra el.
Úgy van ahogy írtad. Az órától elmenő vezetékek (mind a 3 fázis) egy elosztótáblába érkeznek, Ott van ketté ágaztatva, egyik megy a földszintre, amásik meg az emeleti táblába (ugyan csak mind a 3 fázis).
Viszont fent már csak a fürdőszobaira van rákötve a FI relé.
Persze ezen könnyen lehet segíteni, veszek egy három fázisu FI-t, bekötöm a kismegszakítók elé. A lámpákhoz meg csak egy mozdulat behúzni egy föld kábelt.
Hogy miért nincs most behúzva? Régi beidegződés. A földszinten sincs sehol csak két ér. Tudom, ez nem jelent semmit, meg hogy azóta változtak a szabványok...
Van egy ügyfelem, akinek mezőgazdasági övezetbe tervezek egy kis gazdasági épületet lakhatásra. Mivel az épület jól hőszigetelt lesz, a hőszivattyús fűtést ajánlottam nekik.
A gyakorlatban úgy működik hogy az órától elmenő vezetékek egy elosztótáblába érkeznek,oda kell tenni egy fővezetéki sorkapcsot,ott ketté ágazni és mehet a fenti elosztóba! Mert nagy baromság egy emeletes házban az alsó elósztóból felhúzogatni egy halom vezetéket a több áramkört.Egy gerincet kell felhúzni egy elosztóval,és már is különálló lesz és oda kell a FI relét. Már csak azért is mert hiba esetén nem kellemes botorkálni a földszinte a vaksötétben.Az alsó szintet át kéne nézni,és oda egy másik FI relét.Ennyi ,persze ha spórol az illető akkor mehet a népi összjáték,a villanyszerelés szomszédokkal !A FI relén nem azért van egy nulla kapocs mert egy áramkört lehet rá tenni ,hanem a nulla sínre megy és onnan kéne elosztani az áramaköröket.Mindenesetre érdekes hogy egy új szerelésnél miért nincs védővezető a lámpánál? Még egyszer leírom: a védővezetős érintésvédelmi mód egyik kiegészítő védelme a FI relé de csak akkor működik ha van védővezető!!Amúgy a végén majdnem jól írtad,minden áramkörnek külön nulla,föld,és 3 fázisú relé a fenti elosztóba!
A földszinten az órától külön megy mindenhová a három vezeték, csak nincs rendszer benne. 3 fázis van. Az egyiken van pl két szobának a konnektorai, meg a konyha világítása. A másikon a többi konnektor, és a szobai világítások...stb. Nem pont így van, csak a példa kedvéért írtam.
Ez elég csúnyán hangzik. Tudtommal minden áramkör mindhárom vezetéke (fázis, nulla, védővezető) az elosztóban kezdődik. A nulla is üzemi vezető, nem lehet kisebb a keresztmetszete, mint a hozzá tartozó fázisnak. A védővezetőnek úgyszintén. Az nem megfelelő, ha csak a fázisok futnak külön és a többi közös. Érdemes lenne mihamarabb kicserélni, és akkor a fi relé is működni fog az egész házban. Tudtommal az is előírás.
Ja, és ha leég a lakás, akkor problémázhat a biztosító, hogy nem volt szabályos a szerelés.
Szerintem csak az egész házra betéve van igazán értelme FI relének. Egy gyerek sem válogatja meg, melyik konnektorba dugja majd bele a pax toll betétet kézzel....
Ha meg egy FI relé valami miatt leold, ott rossz a hálózat, meg kell csinálni, nem pedig elsumákolni egy kikötött FI relével. Én is öreg házban lakom, mégsem old le. Párszor előfordult, megkerestem az okát. (boyler fűtőszál páralecsapódás). Inkább kikötöttem volna és megvárom, hogy mikor mi vág agyon? Eléggé struccpolitika...
Köszi, a tanácsot. Mivel új az egész építés a tetőtér, így természetesen van mindenhol védőcső, és be lehet húzni védőföldet bárhová. Mint ahogy be is van, csak a lámpáknál nincs, de Fi relé amúgy is csak a fürdőre van rákötve. Hogy miért? Mert a vizes helységekbe indokolt leginkább.
Miért nincs az egész házon FI? Mert 3 fázis van, és a földszinten össze-vissza vitték a vezetékeket. Az egyik lámpa az egyik fázison, a másik lámpa már lehet, hogy egy másik fázison. Nem tudom, hogy ha a villanyóra után betennénk egy FI-t, akkor az működne-e rendesen, vagy állandóan leoldana. Ekkora háznál már elég nagy lehet az áram szivárgás, nem biztos, hogy elég lenne a 30mA-es. Tehát a földszinten csak újra vezetékeléssel, és falbontással lehet megoldani a FI-relét.
A tetőtérben, a központi nullát úgy értem, hogy a kismegszakítótól elindulva megy a 3 ér, (fázis, nulla, védőföld) arról ágaznak le a konnektorok. Ennek a nullája van használva a lámpákhoz is. Ez csak a 3 szobában van így, mert oda nem lesznek nagyfogyasztók rákötve, bőven elbírja a vezeték. A füdőbe, és a mosókonyhába külön menek a vezetékek.
Mivel a tetőtérbe is 3 fázis megy fel, azt meg tudnám csinálni, hogy a tetőtérbe a kismegszakítók elé egy 3 fázisú FI-t teszek, így az egész tetőtér védve lenne, és jól is működne, mert a 3 fázisu FI-n csak 1 nulla bekötés van. A három külön FI relét teszek be, akkor mindenhová külön kellene nulla vezetéket is behúzni. Ezt még megfontolom, mert ez nem járna túl nagy költséggel.
kombicírkó, mosógép, vasaló, minszk hűtő, villanytűzhely, mind van.
Bár a mosógép és a tűzhely konnektora olyan földeltnek néz ki, a többi meg nem süllyesztett, nincs rajta földelő érintkező. De ha nincs földelés akkor mire jó a földelt konnektor?
Mivel a házban "állítólag" nincs földelés így nem tudok mit kezdeni vele. 80-as években a bermanncsöves vékony vezeték teljesen át lett kábelezve réz ill vastag alu vezetékké.
Ilyen esetben akkor hiába is veszek túlvesz védelmi elosztót a számítógépemre, nem érek vele semmit?
Attól, hogy azok a vezetékek - sem keresztmetszetben, sem szigetelésben - nem igazán ezekhez a teljesítmény igényekhez voltak méretezve.
Ha "csak" megperzselődött a kanóc, valószínűleg a konnektorban levő, vezetéket rögzítő csavar lehetett már laza, és a porszívózás során úgy felmelegedett, hogy a vezeték felületén oxidáció lépett fel, ami már megnövelhette a kötés átmeneti ellenállását. A TV tovább üzemelt mint a porszívó, így (függetlenül a kisebb áramfelvételre) akkor tudott olyan mértékben felmelegedni, hogy megégjen a szigetelés.
Mivel időben lekapcsoltad a kismegszakítót, valós rövidzárlat nem tudott létrejönni.
Hogy lakástűz keletkezhetett volna e, ezt mindig a körülmények határozzák meg.
Mert a legtöbb ember hamarabb költ terméskő lábazatra, meg házimozira mint a lakás villanyszerelésére. Vagy elmelegedett a csavarkötés és utánna nem volt rendes kontakt, vagy összemelegedett a fázis-nulla de csak annyira hogy ne verje ki a 16-os biztit. És igen ha pl szőnyegpadló van miért ne gyulladhatna ki....
Olyan kérdésem van hogy van egy 50es években épült ház, földeletlen konnektorokkal.
(talán még a házban sincs földelés)
Egyik rokonom porszívózott egy 1600 W teljesítményű porszívóval, majd utána a konnektorba bedugta a TV-t és néhány óra múlva zizegés és füst dőlt a konnektorból.
Én otthon voltam gyorsan lenyomtam az áramot, végülis az egyik (talán fázis) szigetelése perzselődött le egy 5-10 centit.
Namármost ez a jelenség mitől lehetett? Ha épp nincs otthon senki akkor leég az egész (vagy akár a lakás is?) Ha zárlat van miért nem vágta le a kismegszakító az áramot?
Zsolt vagyok! szeretnék megtudni valami kis Villanyszerelési trükköt (ha van ilyesmi)
220v van otthon de amit szeretnék üzemeltetni az egy 380 villanymotor.
kivitelezhető ez? nagyon nem értek a villanyhoz:-( azt tudom,hogy van olyan motor ami 220/380 csak azt hallottam hogy teljesítmény csökkenés van 380ast bekötöm 220-ra. nincs valami trükkötök arra,hogy mindent teljesítményt leadjon? esetleg valami doboz mi átalakít?
"Amúgy én még 16-os elmenő vezetéket nem láttam az órától! A 16-os a sodrott,ha tömör akkor 10-es lesz!Ahhoz nem kell kapocs"
4x16-os tömör Alu földkábel jön be! (a 4. ér nincs használva)
A távolság az óra és a kiselosztó között kb. 30 m. Én úgy saccolom, hogy nincs alulméretezve a mért fővezeték fesz. esés szempontjából 1x32 A-re, de szóljatok, ha nem így van.
Köszi, de ezt ismertem. Belülről réz, vagy olyasmi ötvözet, mint a kiselosztó sín. Ezzel sokkal nem vagyok előbbre, legfeljebb annyi, hogy nem csak 1 csavar nyomja.
Az sem ártana ha rendesen meg lenne csinálva a hálózat!:) Amúgy barkács ,és életveszélyes.Miért nem az egész lakáson van a FI relé? miért nincs védővezető a lámpánál? gondolom ez a jéghegy csúcsa és nincs csövezve a mennyezet, 2 eres a vezeték,vékony a cső nem lehet behúzni új szálat.Ez a "központi nulla" is nagy okosság,gondolom van vagy 2.5-ös:) A FI relé a védővezetővel kiépített hálózat kiegészítő eleme!Ha a fém lámpa felületére ér a fázis vezető, nem fog működni a lekapcsolás, mert nincs földelő vezető amin elmehetne a hibaáram és megkerühetné a FI relét,ami ugye a kioldáshoz vezet! Csak azért írom nehogy agyonvágjon a lámpa,mert azt hiszed de jó ,van védelmed!:((
A FI-n átmenő fázisról táplált fogyasztók nullájának is át kell mennie ugyanazon a FI-n, különben leold. Nem használhatsz olyan fázist ami nem megy át a FI-n de a nullája igen és nem használhatsz olyan nullát ami nem megy át a FI-n de a fázisa igen.
Nálam az összes világításhoz külön kismegszakítóról megy egy külön vezetéken. A nullát egy központi szálról veszem le minden szobában.
A fürdőszobába egy Fi relén keresztül megy a fázis és a nulla. A FI relén keresztüli nullát szerettem volna használni a fürdőszobai világításhoz, de amint felkapcsolom a villanyt, leold a FI relé.
Ha a FI relé fázisát, és nulláját használom a világítás bekötésére, akkor nem old le.
Ezek szerint a fürdőben külön vezetékről nem tudom megoldani a világítást, csak a külön egy nullát is behúzok?
Azért ne aprózd el magad. A fényforrás illetve lámpatest veszteség többszöröződik és összességében kevesebb fényáram jut az adott felületre, mint egy nagyobb fényforrásnál (ha azonos a beépített össz fényáram). Egy nagynál meg persze jön az egyenletesség és az árnyékhatás. Valamit, valamiért.
Lemezes sokapocsból kiveszel egy lemezt, és beteszed a csavar alá. Vékonyabb vezetékeknél meg csavarcsere, alátét, szem. Nem nagy kunszt, ennek ellenére vannak akik ennyire sem jönnek rá és maradnak a régi szaroknál.
3ezresnek is ugyanakkora szöge van, mint a 2 darabnak? Akkor magasabbra kell tenni, hogy beterítse a vackaidat, ezzel meg el is nyelted a fényt. Nézd meg más méretarányban, ha az 1 darab 100-ast a 10 méteres folyosó végére teszed, vagy ha 2 méterenként teszel 25öst? Ha annak elég a fénye, akkor egyenletesebb lesz, 100as az elején büntet, végén meg már vakoskodunk.
Attól függ. Ha a lámpatest egyenletesen szét tudja teríteni a megvilágítandó felületre a 3000 lument, természetesen a megvilágítás erősségének megkívánt magasságból (ugye fordítottan négyzetes arányosság), akkor jó az egy nagyobb. Ha ez nem így van, akkor nagyobb valódi megvilágítást tudsz elérni a két feleakkorával. SZERINTEM!
Másrészt, ha nőnek a palánták és árnyékolják egymást, akkor jobb lehet a kettő.
Nekem az az érzésem hogy az egy nagyobb jobb lenne. Igazából ha belegondolok hogy egy csillár amiben 4db 25w-os hagyományos izzó van az nem hiszem hogy világít úgy mint egy 100-as.
Akkor másképp fogalmazok. Túl vagyunk a vetési időszakon, már kelnek a paprika paradicsom magok, amiknek ilyenkor még világítani kell. Kérdés hogy jobban járok-e ha egy nagyobb fényforrást veszek, mintha több kisebbet?
Kólás palack, vagy klavór? Fénysűrűség is létezik, valamint a fényforrás mérete, sugárzási szöge, miazmás, kettővel lehet nagyobb a felület, ami kevésbé kontrasztos és jobbnak látjuk, szóval így ez kevés lesz.
Valaki szedett már szét régi tekerős meggert? Akárhogyan tekerem, ez sehogy sem akarja leadni azt a max feszt ami az adott fordulathoz tartozna. Hogyan álljak neki?
A 25A-en gyakorlatilag elmegy a tűzhely is+ a lakás ha 1 fázisra kötik. A vezetékek terhelhetőségét meg kell nézni,az 1Fázisra 3x 4mm-es vezeték kell! Különben nem köti be normális szerlő és ugrik a garancia! Tehát ha most 25A -ed van ,és vékony az elmenő vezeték akkor bizony cserélni kell! A bővítés ajánlott,és a 3fázisú rendszer is eloszthatóbb terhelést enged meg! Azt is meg kell vizsgálni milyen egyéb nagyfogyasztó van a lakásban, klíma,bojler,mosógép,mosogatógép, sütő.... stb Persze ha a bővítés helyett szelktíven használod a hálózatot ,pl: a mosógép nem megy,ha főzöl,vagy főzöl és sütsz,de nem megy a mosogatógép, kikapcsolod a klímát......stb akkor működhet.
Sziasztok!Segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban:szabadonálló elektromos tűzhelyt szeretnék vásárolni, azonban az ajánlott 3*16 amper helyett nálam csak 1*25 amper áll rendelkezésre. A teljesítménybővítés bonyolult és költséges lenne, így más megoldást keresek.
Mindenképpen szükséges a 3*16 amper a tűzhely/sütő használatához vagy alacsonyabb amperszámmal is tudnám használni?
Azt, ami ebből az állapotból nem érhető el: "Ami azt illeti, a piskóták 90%-ában nincs 5 vezető, mert egy szálat hosszan megcsupaszítva kötöttek be mindkét érintkezőbe, a nulla és a védőbe is."
Ha jól emlékszem, a fedelet levéve a porcelánon megvan a jelölés egyébként.
De ha nem lenne, ha szemben állsz az aljzattal, és ALUL vannak a nulla és a védő csatlakozók, akkor balra van a földelés, jobbra a nulla.
Ami azt illeti, a piskóták 90%-ában nincs 5 vezető, mert egy szálat hosszan megcsupaszítva kötöttek be mindkét érintkezőbe, a nulla és a védőbe is. Tehát arra készülj fel, hogy szabályosan nem tudsz működni.
Én nem sok ilyennel találkoztam, de azok nem 3+f tipusú erőátviteli aljzatok voltak? Nullavezető nélkül sehogyan nem tudod bekötni szabályosan, az életveszélyest meg nem fogom leírni.
Az ingyen melegvíz talán túlzás, másrészt meg tök jó szerintem. Nem túl költséges, és aki mondjuk vegyestüzelésű kazánnal fűt, annak biztos hogy jelentős megtakarítást hoz, pláne ha egy termosztátot is beiktat ami csak akkor engedi a melegvíz készítést ha a lakás egyébként már elég meleg, így igazából azzal a hővel tudja a melegvizet előállítani ami már fölöslegesen megy a lakásba.
Sziasztok! Hogy tudnék villanyórát telepíteni egy olyan telekre ami nincs az én nevemen?Azt szeretném hogy a villanyóra az én nevemen legyen mindenképp. Esetleg ha más út nincs akkor almérő is szóba jöhet mert a szomszéd telken van villanyóra, csak azt nem tudom hogy azt hogyan lehet intézni? Meg kell kérnem a szomszédot hogy engedje meg? És az almérő lehet az én nevemen?
Az a topic viszont nem ugyan az mint a villanyszerelés. Én egy vidéki kisfaluban élek, hobbi szinten kertészkedek, mostmár kezdek kilépni a hobbi szintből, jól ismerem a kertészkedők problémáit. Legtöbben nem mernek profi dolgokat megvásárolni, nem is nagyon van lehetőségük rá, nem is nagyon ismerik őket, viszont szivesen barkácsolnak. A topic ezen emberek segítésére jött létre. Én abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyok, hogy munkám során sok díszkertet látok, sok gyári megoldást, ezeket próbálom bárki számára elérhetővé tenni barkácsolás útján. Vannak olyan dolgok is, amiket készen is megvehetnék, van amit meg is veszek, ennek ellenére elkészítem a barkács változatát is, hogy segítsem azokat akik valamiért nem tudják megvenni a készet. Ettől függetlenül, nemrég egy gyári öntözőrendszer elemeit is segítettem ott összeszedni valakinek. De volt már hogy kerti térdeplőt segítettem összerakni, és volt akinek össze is raktam, el is vittem neki. Volt olyan is hogy élő növények posázását próbáltam szemléltetni, otthon fellelhető anyagokkal. Ez egy kicsit barkács, kicsit ujrahasznosítás topic. A topic címe is ezért az ami. Aki profi megoldást akar, annak van arra is ezer meg egy lehetősége.
Lényeges különbség a villanyszerelés és a kerti eszkába között, hogy az eszába egy hobbi, a villanyszerelésért pedig valaki fizet. Aki fizet, az profi megoldást akar, és azt is kap a pénzéért. A kettőt nem szabad keverni. A szigorúan pihenteknek kifejezés is szerepel a topic leírásában, amihez azért ember is kell, pl pet palack és 25-ös cső, és már kész is a 100ft-os tölcsér. Megéri? nem hiszem, de darab cső és flakon mindig van otthon. :-)
Nekem egy öngyujtó van szallagozva a tágító 11-es végéhez (azt ugye csak kékember használja) így minimális az időveszteség, 5mp-ből így is kijön egy toldás. A gyujtó elektromos és tölthető.
Nekem már előadást is tartott villanyszerelő, hogy a hasítás mennyire biztonságos, el nem akad a vezeték benne, tehát tök jó. Udvariasan végighallgattam. Én nem csináltam.
Egyébként utoljára ilyen többszázméter csövet elrakok kategóriában a 80-asok végén működtem, de a hidegtágítás akkor nekem marhára nem tetszett. A vásárolt cső fele repedt tágítás közben, fele meg olyan vastag, szívós, erős volt, hogy a csuklóm belesajgott. A végén már felszerszámoztam magamat 5-6 ócsó öngyújtóval, és megmelegítettem egy pillanatra a csövet. Ettől persze még hosszabb lett a művelet. Olyan is volt, hogy laza időszakban az egész köteget megtágítottam előre. Így meg több lett a hulladék, mert a darabolásban befolyásolt, hogy honnan kezdjem. A hulladékokat meg tágítani kellett, ha fel akartam használni. :)
valaki meg tudná mondani, hogy pontosan hogy is van ez a felelős műszaki vezető alkalmazás. Kinek kel alkalmazni, a generál kivitelezőnek, vagy a szakmánként mindenkinek kel, hogy alkalmazott legyen?
Azt is tegyük hozzá hogy hasitással 2mp egy toldás, tágítással meg 5. Ha egy lakásba 200m cső van, amit méteres darabokba toldunk vagyis 200 toldás. A két technika közötti időkülönbség 3mp. Ezt ha 200-al szorzom az 10 perc. Szóval ennyi időt lehet megtakarítani. Legyen 6000ft-os órabére kékember főnökének. Akkor kerek egy ezrest spórol lakésonként a gányolással. Na hogy ebből hogy lett porsche.... :-))
Hasítáááás!!! Mikor először láttam ilyet napokig röhögtünk a kollégákkal!:) Gondolkodóba ejtett hogy mi vihette rá a fickót/előtte zavarták el/ hogy így csinálja? Én arra tippeltem hogy lehet hogy nem ismerte a tágító tüskét.Más szerint csak a szalonnázó kése volt nála,és azzal oldott meg mindent,akadt aki külhoni magyarként emlegette:) De, nem! ezek szerint tudatosan cselekedhetett :)))Őrület,jobb is lett a kedvem,mert eszembe jutott megint a dolog:))
Na, igen. Jelenleg a 16-osban 7db másfeles van, tehát az még jó a szabvány szerint.
Ha ebből 5 db 2,5-es lesz, akkor ez az öt kevésbé fog melegedni, igaz kevesebb hely (levegő) marad a csőben.
Jelenleg 4%-os fesz.esést mértem 10A-es terhelésre az ák. végén (konnektor). Ez ugyebár jelenleg a másfeles vezetékeken disszipálódik. Ezután viszont a 2,5-esen nem fog ennyi fesz. esni, ezáltal kevésbé fog melegedni. (csökken a disszipáció)
Szerintem tehát nem lesz rosszabb a helyzet semmilyen szempontból.
Nem volt mit tenni, elkezdtük a lépcsőházi doboztól a lakás felé vésni a csövet. Találtunk egy elfalazott üreget, kb fél méter széleset, födémtől födémig magasat, amiben nem volt meg a cső, csak úgy átvezették a 2 szálat a levegőben. Az üreg alján feküdt karikában 18 méter a szalagunkból. :) Spóroltak 60 cm csövet. :)