Úgy hozta a sors, hogy villanyt kell szerelnem sáját házikóba, és szeretnék megkérdezni pár fortélyt:
1. dugaljakat lehet-e fölfűzni sorba (összesen kb mennyit) vagy csillagpontosan kell elvinni a vezetékeket? dupla konnektorok lesznek, általános otthoni használatra
2. milyen vezetékekkel dolgozzak? Sodrott/tömör, 1,5 mm, stb?
3. Milyen csatlakozókat használjak a vezetékhez? Régebben volt divatos a csoki, mely csavaros volt és ezáltal oldható, vagy inkább a ma többet használt sorkapocs, mely csak bedugom és ottmarad? Miért?
4. gégecsővel vezetem, ehhez van valami minimális hajlítási sugár, amit át lehet fűzni a vezetéket? vagy fűzzem be előre, és úgy kerüljön a falba?
5. Kültéri dugaljat tehetek-e 30 cm-re a burkolati síktól? Fedett terasz, de néha befújja a havat a szél.
6. Órától egy szakasz földkábelen kell bevinnem a házba az áramot. Kérdés, hogy az északai áramnak kell-e külön a nullát és földet bevinni, vagy elég a fázist és a sima nullát/földet használja? (nem kellene két földkábel, elég lenne egy 6 eres, ha jól számolom: 3 ér a nappali 3 fázis, 1 a nulla, 1 a föld és egy jutna az északai 1 fázisnak)
7. fa tetőszerkezet esetén a kettős szigetelésű kábel vezethető-e minden nélkül a gerenda mellett, vagy kell külön védelem? Ugyanez a kérdés szalmára is (szalmából készült a falazat)
8. mennyezeti és fali lámpákat szeretnék egy körre kötni, mennyit ajánlatos/javasolt maximum egy kismegszakítóra? Mekkora kismegszakító kell hozzá?
9. Mosogatógép, elektromos tűzhely, elektromos bojler, mosógép egyesével kapna egy-egy kismegszakítót. Mekkora legyen?
10. Jelenleg klasszikus rendszerben épül a rendszer 220V alapon. Ha egyszer összejön lecserélném a világítást 12/24V-os rendszerre. Megfelelnek majd a jelenlegi kábelek? Vagy a kevesebb Volt miatt annyival több lesz az Amper, amit ez a vezeték már nem bír el? Bár lehet a kis teljesítményű vagy akár ledes izzók használata ezt kompenzálja?
11. Szól valami az ellen, hogy azon a részen, ahol tudom csak egy falikar lesz nem teszek be gégecsövet, hanem falkábelként használok kettős szigetelésű kábelt? (Elfelejtettem kihagyni a helyét, és nem akarok sokat vésni)
De te viszonylag jó helyen laksz, még a 17-ből is gyorsan eljutsz bárhova. És nem mellékes az sem hogy az asszonyod is dolgozik, így ha eltöröd a lábad akkor sem haltok éhen. Az én feleségem meg gyesen van (ez havi 30 sincs ) még 3 hónapig, utánna elképzelésem sincs hogy mit fog csinálni. Lehetőség 0. És ott van a 2 gyerek is, nem hazárdírozhatok.
Üdv! Tegnap egy háznál elment az áram.megtaláltam a hibát. A betáp 4-es aluval indul ,és ez csokival megkötve 6-os rézen folytatódik. A csokinál a fáziskötés szétégett. (padláson). Ideiglenesen mivel a csokiba már nem lehetett visszakötni, egy 16A-os kismegszakítóval csatlakoztattam. Ma mosogatógép és öntözőrendszer egyszerre ment és leoldott. Kérdésem,hogy a 4-es alu hány amperos kismegszakítót bír el. ha jól gondolom az alut ki kell cserélni mert ugyanitt még egy autómata mosógép is van.
Egyéni vállakozónak az adóterhei soha nem voltak ilyen alacsonyak mint most. 60.000ft/ hó.
Az én rezsiköltségem 4misi/ év a kajám nélkül.
Ennek a többszörösét röhögve kitermelem, és válagotak a megrendelések között. Amelyik kicsit is nem tetszik, már passzolom is. Csak ezekből a leeső melókból simán megélne még egy szerelő, de nincs kedvem emberrel foglalkozni.
Ha lesz valami, amivel 2misit keresek / hó, és nem kell napi 7óránál többet dolgozni, akkor eltöprengek, hogy leváltsam e a villanyszerelést.
Mellesleg akartam én vállalkozó is lenni hajdanán. Mikor felszabadultam 18 évesen sehova nem vettek fel mint villanszerelő, senkit nem érdekelt a kitünő szakmunkás bizonyítvány így elmentem segédmunkásnak. 2 dolog volt amit már akkor is tudtam hogy nem szabad jól csinálnom, a horonymarás, és a vésés, mert ha ezeket jól csinálom, sosem kapok más melót. De azt is tudtam hogy szarul sem csinálhatom, mert akkor meg azt mondják hogy még ezt sem tudom. Így ha megkaptam a horonymarót, akkor nagy nagy odafigyeléssel, nyíl egyenes hornyokat vágtam, tökéletes függőben és vízszintben, megfelelő széllességben, természetesen lassan. Így aztán megállapították hogy túl precíz vagyok erre a munkára, és beállítottak 65-ös doboz gipszelésre. 12 fős brigád volt, nyomhattam nekik bőven. A csöveket amiket eldobáltak (50cm-es darabok) összeszedtem, majd gipszeszsákban hazahoztam, és elkezdtem gyakorolni a csőhajlítást. Mikor már ment, mindig figyeltem dobozgipszelés közben kinek kéne egy könyök, és már mentem is hogy hajtsak egyet? Mikor látták hogy megy, megengedték hogy szobákat csövezzek. Ekkor már minden vágyam az volt hogy saját vállalkozásom legyen egyszer. Az első fizetésemből egyből egy körfűrész meg egy fúrógépet vettem, egy vasam sem maradt, azt hittem anyám kiüt a hajam alól. Majd szép lassan a többi szerszámot. Elkezdtem itt helyben maszekolni, mindig vittem magammal egy cimbit segédnek, aki mindig azt mondta hogy én azért dolgozok hogy dolgozhassak, mert minden pénzből szerszámot vettem. Ezután eltöltöttem mégegy évet egy cégnél, ekkor már annyi szerszámom volt hogy 4-5 fővel is tudtam volna dolgozni. Viszont elkerültem egy másik céghez, ami akkor kezdett elindulni, főnök + 2 melós. Itt aztán törtettem mint az állat, és ahogy hízott a cég, úgy híztam én is. Mikor már 6-7 melós volt, akkor voltak nehezebb de jobb melók, mindig úgy helyezkedtem hogy én csinálhassam őket. Ha valami új jött, már rá is csaptam, így estem bele a riasztóba is, stb. Meg is lett az eredménye, jó pozícióba kerültem, vittem egyedül társasházat (nem lakóparkot), egyeztettem tulajokkal, építésvezetőkkel, csináltam rjzokat terveket, meg minden vackot, egyszóval jó helyem volt. Így repült el kb 10 év, és eszembe sem jutott a válallkozás. Én is elhittem hogy majd örökké tart a jóvilág. De mint korábban mondtam, vége lett a cégnek, a mester felfüggesztette a tevékenységét, így tovább kellett állnom, ami mostanában nem túl könnyű, pláne felénk. A környék egyetlen becsületes aktív vállalkozója akinek most dolgozok, csak hát a lejjebb említett okok miatt szerintem borítékolt a bukás, de ha az nem is, akkor a vegetálás. És most, új vállalkozást nyitni szerintem öngyilkosság.
Ez most nem a lehetőségek országa. Itt helyben képtelenség lenne fenntartani egy vállalkozást, ha meg eljárok hozzátok hibaelhárításra, azt elkezdeni is kész csőd. Max feketén lehetne megindulni, és ha már lenne ügyfélkör akkor be kellene rendeznem ott egy bázist, hogy ne 1 óra legyen a kivonulási idő és ne keljen 9000-ért tankolni minden egyes kivonuláshoz. A villanyszerelésben most nem nagy fantáziát látok, szerencsére kevés fiatal tanul villanyszerelőnek, és azoknak a zöme el is megy az országból, így pár év múlva talán annyira kevesen maradunk, hogy olcsóék nem visznek majd el minden melót, és lehet ujra normális árakon dolgozni. Az egyedül dolgozás szép dolog lenne, de tudod te jól, hogy mennyi egy havi költség, és munka meg vagy lesz, vagy nem. Persze ha ráakadnék valami üzemben egy jóbarátra akivel lehetne kötni mondjuk karbantartási szerződést ami már a fennmaradáshoz elég lenne, akor talán meg lehetne próbálni. De ugye mindenhol megvannak már az emberek, szóval szerintem valami egész más területen kellene próbálkozni.
Off. : Házi készítésű élelmiszerekben, házi (és nem bio) zöldségekben, kézműves tárgyakban nagyobb lehetőséget látok.
A töltőben nincs égő, csak én tettem a kivezetésre egy 24voltos féklámpa izzót. A töltő 12voltos állásában fél fénn,el világít. 24voltos állásban nem világít.
Csak 12v-on, holnap jön a tgk ami 24voltos. De a sofőr szerint nem töltött. Csak egy izzót találtam amivel gondoltam kipróbálom. Kevés lenne terhelésnek?
Használnom kellene egy cemont fast 18 tipusu akkutöltőt, de 24V használata esetén nem tölt (legalábbis a 24voltos próbaizzó nem világít), ellenben kis multiméter 24,2v-ot mutat. 12V-os módban működik, az izzó is világít. Merre kell keresnem a hibát?
Én alkalmazott vagyok, egy éve vagyok ennél a cégnél, oda megyek ahova mondják. Nem a világ legjobb cége, alapvető probléma az olcsón vállalás. Az előző cég, ahol 10 évet húztam le, megszünt miután a főnök azt mondta, köszi szépen, de ma csak beszopós munka van, abból nem kérek, a céget fenntartom jobb időkre várva, de embert nem. Engem tartott még 2 évig. Az a cég nem foglalkozottt ilyenekkel, ez igen. Nekem ugyan annyi a napi pénzem, de érezhető hogy nagyon alacsony a vállalási ár. Ráadásul nem az én főnököm vállalja, hanem az ő főnöke, ami azt eredményezi hogy sokszor én jobban keresek mint ők. Sokszor felhívom a figyelmüket hogy ők és a hozzájuk hasonlóak miatt nem lehet rendes áron dolgozni, de ilyen jámbor fajták, "örülni kell hogy ez is van" meg ilyenek. Én értem ezt is, de ez ördögi kör. Nemrég volt egy lakásfelújításunk, ahonnan a lakó nem akart kiköltözni. Vésd körbe a berendezett lakást. Azt mondta hívott egy mestert, de az azt mondta hogy amíg ki nem költözik addig szóba sem áll vele. Mi persze elvállaltuk kiköltözés nélkül is, jól le is szoptuk magunkat, majd megjelent a kőműves/vizes/festő brigád, és mégiscsak kiköltözött a tulaj. Kinek nem lett munkája? Aki normálisan akart dolgozni. Egy másik helyen meg azt mondja a tulaj kertvilágítás szereléskor, hogy hívott egy mestert, de azt mondta ássanak ki mindent mert ő nem ás. Mi persze ástunk. Kinek nem lett melója? Aki úgy érezte hogy egy villanyszerelő több attól hogy a földet túrja. Aztán egy olyan eset is volt hogy szólt a főnök hogy igyekezzünk mert nem sok pénz van a melón. Kérdezzük tőlle miért nincs? Erre ő, az úgy volt hogy hívtak egy mestert, az mondta hogy 4 kiló, én megnéztem és mondtam hogy megcsináljuk 3-ból. Na kinek nem lett melója? Aki normális áron akart dolgozni. Szóval összefoglalva egy olyan cégnek dolgozom amelyik csak azoknak a vállalkozásoknak van kárára akik normális körülmények között, normális áron, normális tempóban, akar dolgozni, szemelőtt tartva hogy a villanyszerelő szakember és nem segédmunkás. Elég nehéz ezt elviselni, de a főnököm egy kimondottan rendes ember, nem nyúl le olyan pénzeket amik nekem járnak (gyerekek után járó adókedvezmény, szabadságpénz, stb) Az alacson vállalási árak miatt viszont nem tud tartalékot képezni, így aztán bármikor megállhat a gépezet. Ja, és nem nagyon van más választásom, vagy ez, vagy a 4 műszak.
Szóval én nem kértem érte semmit, a főnököm főnöke viszont gondolom a benzinpénz körüli összeget elkérte. Ez van.