"kettős szigetelésű berendezések házát miért tilos leföldelni
Annak a szakirodalom szerint egy oka van, mégpedig az, hogy a kettős szigetelés biztonságosságán a védővezető csak rontana, mivel a védővezető alkalmazásának vannak veszélyei. Fázis-védő csere, rossz érintésvédelem esetén a hibafeszültség megjelenése a hibátlan készülék testén, a csatlakozóvezetékben fellépő zárlatok.""
Ez nem helyes magyarázat. Ennyi erővel önmaga a földelés is veszélyes lenne Valami olyan magyarázatra emlékszem, még munkavédelmi előadsbol, hogy a szigetelőanyag mint egy kondenzátor elektrikuma, a motor meghibásodás esetén a motor az egyik fegyverzet, a másik a gép külső fémburkolatja Ez mint egy kondenzátor szerepel ekkor De hogy miként okoz ez veszélyt nem értem.
Ingatlanon van már mérő? Ideiglenes szigorították így vagy kell lenni építési engedélynek vagy 2 éven belül kikell építeni a véglegest. Az igeiglenes feltétele a helyi szolgáltató tud pontossan válaszolni. Helyi eltérések.
Meg tudnátok nekem írni, hogy ideiglenes lekötéshez (munkatársam kert végében fut a közcélú hálózat) milyen feltételnek kell megfelelni? Milyen oszlop, doboz, fogadó, stb?
Én úgy számolom, hogy a 4-es is elégséges ha kapcsolóüzemű tápot használsz. (1A 3.5%) 2,5-össel is menne, de ott már szabványra sok lenne a fesz esés (5,6%)
Jaja, a videójel simán el fog menni az FTP kábelen.
Írtam, légvezetéken menne a 230 AC, valszeg villanyoszlopon. Csakhát eddig még nem vittem ilyen messzire hálózati feszt, ilyen távon nincs gyakorlatom, hogy mi lenne a gazdaságos.
Kaptam egy cégtől árajánlatot 2x16 mm2 villanykábel (szerintem az, amit az áramszolgáltató is használ a lakóházak betápjához). Ez jó, vagy van valami jobb lehetőség a gyakorlatban?
Amúgy nem vagyok villanyszerelő, csak elektroműszerész ipari szmk, meg riasztószerelői okj papírom van.
900 méterre a kompozit is érdekes lesz, helyben nem férsz bele a 90 méterbe, hogy esetleg ott legyen IP alapú? Netalántán wifis cucc, bár abból ami rendesen működik, az csöppet drágább, no meg a DVR/szoftver része. Így már érdekesebb, az biztos.
A 3x6 réz már elég (4x16 aluval is számolhatsz).Hol fog menni a kábel ?Keritésen,földben,levegőben ,lesz bővitve?(plusz dugalj ,világítás ,tartóoszlop,egyéb igény)A felhasznált anyagok kivitelezések között jókora különbségek vannak ,érdemes mindet átszámolni (árajánlatot kérni).
900 méterre szerintem 12 V-ot nem tudok elvinni UTP kábelen: 12V 1 A /kamera.
főleg a távolabbi részét kéne levédeni kamerákkal, úgyhogy sok utp kellene, ez egy kicsit luxusnak tűnik, tekintve az UV álló ftp légkábel árát. Még így is, hogy csak videójel fog menni rajta, így is 3-4 kábelt ki kell majd húzni a területre.
Biztosabb a stabil 12 V megléte a kameráknál, ha minden kamerának helyi tápegységet adok
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémám megoldásához: egy 900 m kerítésszakaszt kellene levédenem kamerákkal. Ezzel nincs is gond, de azzal van, hogy hogyan vigyem el nekik a 230 V AC-t. Milyen kábelt kellene alkalmaznom szerintetek? Figyelembe véve azt, hogy minden kameránál meg kellene szakítanom a kábelt, hogy a kis 12 V tápegységeimet fölszerelhessem vízmentes fémdobozba? 2 eres kábel elég, vagy védővezető is kellene, esetleg villanyoszlop, s áramszolgáltató által is használt vezeték? Mit ajánlanátok?
Nappali , vezérelt, H tarifa külön kábelek, külön biztosító dobozok, de lehet közös EPH vezető. 1% lehet az órától az elosztóig. Teljesítmény = A és mekkora biztosíték plusz hány fázis az attól függ mit üzemeltetsz és mekkora teljesítmény lesz.
Nappali, vezérelt, H-tarifa 32A nem kell fizetni, felette igen hogy 1 vagy 3 F lényegtelen. A vezéreltnél azt kell nézni mit használsz és azoknak mekkora az össz teljesítményük erre kell kérni A, a H tarifánál szintén de több nem lehet.
Ha nappali - vezérelt - H ban gondolkodol akkor az eleve 3 db órát jelent 3 db rakhellyel.
Szerintem nappali 32A vezérelt 16A H tarifa ami a klíma max teljesítményben felvesz.