Nos akkor ez nem teljesen az a probléma amire én gondoltam, sorry.
Így már hajlok arra, hogy azt gondoljam ez a tápegység tervezési hibája. Mi van ha nem LED-et köt rá az ember, hanem valami drága elektronikát, pl. számítógépet? Minden kikapcsoláskor ad neki gyorsan 7-8 tápfesz impulzust? Az ilyesmitől az elektronikus áramkörök boldogok lesznek.
Visszatérve: nem bizto shogy a relét nem ketyegtetné meg egyébként. Ki kell próbálni.
Esetleg próbaképpebn köss rá a LED-ekkel párhuzamosan egy izzót is. Egy néhány W-osat :-)
Na lemértem 2 másodpercig villog mint egy lassított stroboszkóp (kb 6-7 szer), aztán elalszik, de attól még zavaró :( Kérdeztem, hogy nem lehet-e hogy hibás a készülék, azt mondták, hogy nem hibás, csak a tápban található kondenzátorok miatt villognak az izzók, és ez akkor is így lenne, ha kicserélnék... Nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, már bánom kicsit, hogy 12V-os lett a fürdőszobai világítás, de nagy macera lenne kicserélni 230-ra úgyhogy marad ez.
Ha neked van igazad, akkor egy váltókapcsoló és némi vezeték is megoldja a problémát. Tesztelni úgy lehetne, hogy nem a kapcsolóval, hanem a villanyóránál kéne lekapcsolni, úgy van párhuzamos terhelés bőven.
A relé tekercse a LED-ekhez képest jelentéktelen terhelést okoz (igaz a tekercs nem 2-3V körül "éled" mint a LED), ezért valószínűleg a lüktetés a tekercs terhelése ellenére is megmarad.
Véleményem szerint a probléma a tápegység primer oldalán keresendő, a jelenség a kapcsoló üzemű tápegység felépítéséből és tulajdonságából adódik.
A primer köri egyenírányítás egy pufferkondit tölt (kb 320V-ra) ezt a DC-t "szaggatja" az elektronika.
A 230V-os primer oldalon csak az egyik szálat (fázist) megszakító kapcsoló és/vagy a kapcsolótól a tápegységig futó vezeték mellett párhuzamosan futó és feszültség alatt lévő más vezetékek kapacitív csatolásából a táp pufferkondenzátora szép lassan feltöltődik.
Egy bizonyos feszültségen beindul a tápegység és a szekunder oldalon feszültséget kezd szolgáltatni, de ennek fenntartásához nem kap elég áramot ezért a pufferek szinte azonnal kisülnek és a folyamat elölről kezdődik.
Ez történik a rejtélyesen villódzó, kikapcsolt kompakt fénycsöveknél is...
Ennélfogva szerintem a lüktetés még akkor is megmarad, ha a tápegység szekunderét nem hogy relével terheled, hanem konkrétan rövidre zárod.
A táp 120w, de ez nem számít, az számít hogy a ledek mennyire terhelik. Kétlem hogy a ledek összteljesítménye meghaladná a 60w-ot. De ha mégis, akkor nyilván annak megfelelő relé kell.
Azt a relés kapcsolást, amit javasolnál, nem ajánlanám.
Igaz ugyan, hogy így persze nem villog, de ez csak tüneti kezelés. A tápegység szép csendben ugyanúgy "lökdösődik" majd nonstop és hát nem biztos hogy ez nem rövidíti az élettartamát még "kikapcsolt" állapotban is.
(Bocs, nem beszólás, de a linkelést gyakorolni kéne kicsit, mert így nagyon gusztustulanul néz ki)
Köszi a segítséget, meg a rajzot is, azt még lehagytam, hogy ez egy 120W-os táp (10A), a relé meg ahogy néztem csak 5 A-os, így is jó vagy akkor reléből is 10A-es kéne?
Akkor neked nem az kell, hanem egy 12v-os relé a tápegységre kötve, a relé meg ha lekapcsoltad a tápot elejt, és megszakítja a led madzagját és már nem is villog. És még a 12v-ot sem kuszáltad össze a 230-al. Akár az első lámpához is beteheted.