Keresés

Részletes keresés

Dreamer Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52115

Igen, mivel nem a szakmában dolgozom, ezért nincsenek naprakész ismereteim, pont ezért kérdezek. Ha megbántanak megtanulom. Inkább elviselem akár a megaláztatást, de nem akarok hülyeséget csinálni.

Igen, nagyon nehéz két sort leírni, hogy igen, ezért, ezért, nem ezért ezért.

Amilyen tanácsot adok, többször megfontolom, és lehetőleg olyan tanácsot adok amivel kárt nem okozok. Amiben nem vagyok biztos, azt jelzem, vagy nem nyilatkozom benne.

Ennyi. Végül is a segítség miatt lenne itt ez a fórum, de persze nem kell. Nem kötelező, önkéntes.

Dreamer

Előzmény: cosalf (52114)
cosalf Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52114

Nem akarnak udvariatlanok lenni, azért nem válaszolnak.

Adod a tanácsokat, közben alapvető ismeretekkel sem rendelkezel. Ezerszer kitárgyalták már a kérdésed.

Előzmény: Dreamer (52113)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52113

Jogos amit írsz, és kicsit valóban bántó volt az olvtárs hozzászólása, de még mindig jobban jártál mint én, akit válaszra sem méltattak (talán szakmai gőgből, talán lustaságból,  ki tudja...).

Ne hari, de én még mindig nem értem, hogy mit szeretnél.

Nyilvánvaló, hogy senki nem tudja neked látatlanból leírni step by step mit kell tenned.

A szakid pedig (azt írtad meg vagy vele elégedve), pont a Te biztonságod miatt "bonyolítja" túl. Sajnos a villanyos szakmában is több megoldás van, általában ennek a drágább/bonyolultabb megoldása szokott lenni a legszabályosabb/legbiztonságosabb/legüzembiztosabb.

Kérlek konkrét kérdéssel segítsd a többieket, hogy pontosan válaszolni lehessen (ha akarnak).

Dreamer

Előzmény: Törölt nick (52110)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52112

Mi volt pontosan a kérdésed?

Előzmény: Törölt nick (52110)
ha4nz Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52111

Nekem picit még zavaros, de próbálok segíteni.

A medencédben van 2*300W világítás ez 12V-ról él. Ennek a fényerejét tudod a toroiddal vezérelni. Van valahol a medencéd mellett egy akna a medencéd gépészeti és villamos cuccainak és ennek a betápot a garázs adja. Ide érkezik a garázsból fi utánról egy 3 és egy 5 erű de mekkora keresztmetszetű? vezeték. Hány fázisú a fi a garázsban? Mekkora kismegszakító van a fi előtt? Csak a két kábeled egy külön áramkört képez vagy osztozik valamivel még?

A medence vizét forgatod egy 1kW 230V-os motorral. Gondolom fagyvédelem miatt van egy 9kW-nyi fűtésed a medencében szintén egy fázisról.Vagy három fázisú a fűtőszál, esetleg csak csőfűtésről beszélünk? Az aknavilágítás nem nagy fogyasztó, de ha vizbetörés van akkor azt mekkora teljesítményű szivattyúval akarod kiszivatni?

A szakid a mágneskapcsolókat azért vetette meg, mert ekkora teljesítményeket egy mezei kapcsolóval nem tudsz kapcsolni, de a mágneskapcsolók behúzótekercseit már bőven. Feltételezem az öteresen kimenne a három fázis, nulla, védővezető, a három eresen meg a működtetés a garázsban lévő kapcsolóktól a mágneskapcsolókig. Ezek alapján a mágneskapcsolók tekercse 230V-os lehet.

Ha a kérdéseimet megválaszolod, akkor tudunk tovább lépni.

Előzmény: Törölt nick (52104)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52110

ha4nz -

Igen a kérdésem pontosan arra irányult, hogy tényleg kellenek-e a mágneskapcsolók. A fűtési rendszeremben (ami gázkazán+vízteres kályha, 3 termosztáttal) az automatizálás miatt 5 darab mágneskapcsoló van... Nem tudom, hogy a mester penge és a mágneskapcsolók használata ennyire evidens vagy csak mágneskapcsoló mániákus.

Dreamer -

A kérdés a fentiek szerint értendő.

nap50 -

Tényleg nem tetszik a hozzászólásod. Sajnos ilyen emberekbe én sem először futok bele. Szeretnél a zsebemben turkálni? Mi közöd hozzá? Ja, ha van medencém akkor nyilván gazdag vagyok. Ilyen logikával elvárnád, hogy mindenért a dupláját fizessem. Mert van medencéje. Te már nyilván mindent tudsz rólam. Ja, és akinek van medencéje, az hogy jön ahhoz, hogy a fórumon ingyen kérdezzen! Nem akartam közhelyes lenni, de sajnos az ILYENEK miatt tartják sokan élhetetlennek ezt az országot.

Nagyon régen fórumoztam, de sikerült kapásból kiábrándítanod. Ha ez volt a célod, hogy okozz egy bosszús estét, akkor kipipálhatod.

Előzmény: ha4nz (52107)
peti.olah Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52109

Igen, kétéves kora előtt ki kell hívni a garis javításra jogosított szerelőt. Persze ez fizetős játék, 3 éve kb 5e ft-ot mondtak rá.

De nekem ezt nem kellett kifizetnem, mert 1év 10 hónaposan megadta magát a fűtőbetét, méghozzá úgy , h az elektromos csatlakozónál csepegett a víz, és földzárlatot csinált.

Azóta évente szétszedem, kitakarítom belőle a vízkövet, nincs baja.

Előzmény: ha4nz (52108)
ha4nz Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52108

Amúgy hazajöttem a Balatonról, bojlercsere megvolt, Z80EK az új jövevény. Csak abba keveredtem bele hogy van valami hosszított tartálygarancia, 2 év után anódcsere átnézés stb.de azt csak hajdu-s regszerelő végezheti el?

Amúgy mennyire megbízhatók a mai hajduk? Gondolkodtam az eco-s aquastic feliratúakon is, de nem győzött meg, hogy fele annyi anyag van benne és rövidebb a gari is rá.

ha4nz Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52107

Ha elmondja hogy mik a valós igényei akkor azt akarja kérdezni hogy mi hogyan terveznénk/csinálnánk meg.

Amúgy nem azzal van a gondja hogy van e pénze villanyszerelésre, hanem hogy szerinte túlbonyolítja a rendszert a jelenlegi kivitelezője.

Dreamer Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52106

Én -megmondom őszintén- azt sem értem, hogy mit szeretnél tőlünk kérdezni.

Leírtad, hogy milyenek a rendszer elemei, milyen adottságok vannak.

Dreamer

nap50 Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52105

Nem fog tetszeni a hozzászólásom, de nem birom ezt a hozzáállást. Medencére van pénz, de ha villanyszerelésre kell költeni akkor szívjuk a fogunkat. nem először futok bele ilyenbe.

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 52104

Tisztelt Villanyszerelő és szakértő Urak!

Had osszam meg Önökkel kételyeimet.

Adott egy medence, abban 2x300w 12V lámpa, annak aknájában egy 1KW teljesítményű keringtető szivattyú, egy 9kw teljesítményű termosztátos, nyomáskapcsolóval ellátott fűtő (érzékeli a keringetés megszűnését és automatikusan kikapcsol - gondolom), mint elektromos berendezések.

A gépészet a garázsból kapja a betápot, és azt szeretném, hogy a garázsból kapcsolhassam be/ki a vízforgató szivattyút, illetve kapcsolhassam be/ki a fűtést is (esetleg ide csatlakoztathassak időkapcsolókat) és a medencevilágítást is innen szeretném bekapcsolni. Itt lenne elhelyezve egy fi relé is(40A 30mA - ezt a boltban javasolták,  a villanyszerelő 300mA-t akart vetetni velem).

A medenceaknába ezentúl van egy villásdugóval ellátott vízszintkapcsolós szivattyú (vízbetőrés esetére) ill. egy lámpa kapcsolóval.

Az áram tehát a garázsban van, a garázs és a medenceakna között egy három és egy öteres kábel van telepítve. A medencelámpák kábele szintén az aknában van kivezetve és 2db 300VA toroid trafóra kapcsolódnak az aknában.

A nálam gyakran tevékenykedő és általam maximálisan megbecsült mester azonban érzésem (és tapasztalatom) szerint hajlamos túlbonyolítani mindent. Többek között most vetetett velem két mágneskapcsolót (40A,-30.000ft) is, ami szerinte elengedhetetlen.

Kérdésem az lenne, hogy leheltne minnél egyszerűbben, de biztonságosan megoldani az általam felvázolt rendszert.

Segítségüket előre is köszönöm!

Reléguru Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52103

A panel is jó valamire:-) Nálam 80-90 Mbps net van 4700 Ft-ért.

Előzmény: Dreamer (52102)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52102
Teljesen jogos, hogy az adatbazisban megsaccolt ertek a valosagban sosem ugy van... Meg Matavos idokbol megorokolt naprakesz nyilvantartas a fo bunos. Fel kellett volna reg szantani es soval felhinteni...

Csak annyit, hogy minden dslam tavolrol konfiguralhato, nem kell erte kontenerbe menni, a tul vegen a letesito egy kozponti helyen sasol.

Meg egy erdekesseg hazunk tajarol: olyan helyen lakom (nagyvaros, belvaros) ahol csak telefon (es muhold) van. Kabel egy meter sem. Az internet max 8m/512k piaci aron 12500 (huseg nelkul). Kollegam panelben 25mb optika, ip tv, digit telefon huseges ar 6500, nyilatkozat nelkul 8500!

Kafa! Eljen a kapitalizmus!
Dreamer
Előzmény: ficere50 (52099)
nazsolt75 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52101

Ha negem is szopatnak, megírom majd.:)

Előzmény: Szirty__ (52098)
nazsolt75 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52100

Kösz, remélem menni fog, elvileg lesz most  egy fórumról egy inviteles srác akin kerezstül csinálom, talán így rugalmasabban tudom intézni.

Előzmény: Jahno (52096)
ficere50 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52099

Csatlakozom...! nálam, miután észrevettem a honlapjukon, hogy az eggyel gyorsabb net-es csomag olcsóbb, mint amit most használok (T-Home) jelentkeztem csomagmódosításra. A telefonos hölgy kérte, hogy pár másodpercig várjak, mert lakhelyem szerint ellenőrzi a technikai feltételeket. Ez működött, tehát megkötöttük a szerződés-módosítást. Kérdeztem, hogy jön-e szerelő, lesz-e hardware csere, stb. Válasz: reggelre menni fog a gyorsabb net...mivel a modem tudja.

Reggel: nincs net.--> Ügyfélszolgálat.--> Hívjam a hibaelhárítást, mert náluk rendben megtörtént a csomagváltás. -->Technikus jelentkezik 3 óra múlva, hogy van-e net. Válaszom: nincs.

Kopog nálam, hogy megnézné a modemet, csatlakozást stb. Nála sem megy.

Telefon a kollágájának, aki a konténerben "dekkolt", hogy "húzd le a sebességet"... Eredmény: a régi sebességet tudja csak a hálózat, mert csak réz érpár, stb.

Konklúzió: van egy előfizetésem gyorsabb net-re, de nem lehet gyorsítani... ellenben hagytam, mert olcsóbb, mint az előző. A szolgáltató pedig nem ismeri a hálózata tudását. Még az a jó, hogy nem IPTV-t rendeltem, mert akkor kaptam volna igazán hülyét, mert nem tudta volna a 2 boxot ellátni!!!

Előzmény: Szirty__ (52098)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52098

Helló nazsolt75

Én ugyanígy jártam el, csak másik szolgáltatónál (T-offline kábelTV-s megoldás).

Mivel 4 Mbps sebességű net-et és TV előfizetést együtt 18e Ft körüli áron pengettünk, lépni kellett, mert ez az ár nem versenyképes. A két szolgáltatás ugyanazon a kábelen jött ugyanattól a szolgáltatótól ugyanabba a lakásba, de a kettő külön néven volt előfizetve.

Megnéztem az aktuális árakat és kiderült, hogy ha a TV és a net egy néven van előfizetve, akkor ugyanez 7e Ft-ba kerül.

Elzarándokoltam hát a magasságos ügyfélszolgálathoz, hogy számomra kedvezőbb konstrukciót üssünk nyélbe. Az ügyintéző szerint ezt csak úgy lehet megoldani, ha mindkét szolgáltatást felmondjuk és egy újat kötünk, ami tartalmazza mindekettőt.

Így lettem több mint 10 év után "új" előfizető, de ez most nem is lényeg. Mivel az egész művelet gyakorlatilag szinte csak irodai, excel táblás hókusz pókusz, gondoltamsima ügy lesz.

Nem lett az. Mivel a szolgáltatónál (ami budapesti székhelyű én meg vidéken lakom) jelentkezett egy bekötési igény, az itteni szakembert kiküldték bekötni a szolgáltatást, aki szembesült azzal a ténnyel, hogy már be van kötve. Egy kis papírmunka és modem csere után beüzemelte a gyorsabb netet és el is ment.

De ugyanennél a szolgáltatónál jelentkezett két lemondás is, hiszen ugyanezen a címen ketten is lemondtuk azt a két szolgáltatást, ami ugyanazon a kábelen volt kiszolgálva. Ezért ugyanez a szolgáltató néhány nappal később leküldte az itteni részlegnek a melót, és másik nap másik kolléga (aki mit sem tudott arról, hogy bekötés is meg lett rendelve) jött és szépen kikötötte a picsába az egészet.

Mégpedig úgy, hogy senki nem volt otthon, egyszerűen kikötötte a kábelt a lakáson kívüli elosztóból, így erről nem keletkezett papon nyoma a részemről.

Miután ismét elzarándokoltam a magasságos ügyfélszolgálatukhoz közölni velük, hogy mindkét dolgot sikeresen végrehajtották csak éppen rossz sorrendben, lett is egy kis adminisztrációs bökkenő:

Papíron (a nyilvántartsában) ugyanis az szerepelt, hogy be lett kötve és én még alá is írtam. Így azt javasolta jelentsem be a hibát és várjam hogy a központból lejöjjön a feladat és kiküldjenek egy harmadik embert aki meg arról nem tud mit csinált az előző kettő.

Szerencsére az első munkatárs meghagyta a telefonszámát (hátha tudok neki szerezni új belépőket) ezért felhívtam és vázoltam neki a kialakult helyzetet, hogy tud-e segíteni. Még aznap jött és visszakötötte. Azóta működik, de ezzel sem volt még vége a történetnek, mert a mailboxom nem működött.

Ezért ismét elzarándokltam a magasságos ügyfélszolgálatukhoz, és egy másik embernek elmeséltem az előzményeket és kérdeztem visszakaphatom-e a tizen éve használt és így a levelező partnereim által már jól ismert mail címemet, hiszen ugyanott ugyanolyan szolgáltatás van, csak miattuk kénytelen voltam újrakötni.

A hölgy biztosított arról, hogy természetesen, hiszen az általuk hasraütésre adott mail címem mellé további négyet létre lehet hozni, úgyhogy hozzam létre és kész is. Ez sajnos nem sikerült, mert az online ügyfélrendszerük szerint ahol ezt metehettem volna nem engedte azt a címet létrehozni arra hivatkozva, hogy az már létezik.

Ha azonban a postífiókomat próbáltam elérni azon a címen, azt is megtagadta de ekkor meg arra hivatkozott, hogy mert nem létezik.

Így történt, hogy megint elzarándokltam a magasságos ügyfélszolgálatukhoz, és sokadik munkatársnak ismét vázoltam a kilakult helyzetet bővítve az azóta tapasztaltakkal, mellékelten átnyújtva mindkét sikertelen kísérlet eredményét igazoló nyomtatott screenshotot.

Erre kijelentették, hogy ők ennek nem tudnak mit csinálni!

No de ha ők nem, akkor KIK tudnak?

Azt javasolták,hogy hívjam fel az ügyfélszolgálatot és jelentsem be a hibát. Itt már fogyott a türelmem kissé és megkérdeztem, hogy most nem egy ügyfélszolgálati irodában beszélgetünk-e véletlenül?

De akkor is hívjam fel a központi ügyfélszolgálatot.

Mivel korábbi hibabejelentések kapcsán a központi ügyfélszolgálat várakoztató zenéjét alkalmam volt már napokon keresztül több óráig is hallgatni, mondtam neki, hogy: - "Nem! Maga hívja fel őket!"

Végül felhívta, és néhány perc telefonálás után a problémát kiküszöbölték a központban dolgozó kollégák.

Azóta gond nincs, működik minden.

Mindenkit óvjon a teremtő attól, hogy az ügyfélszolgálattal dolga legyen!

Előzmény: nazsolt75 (52088)
rogi321 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52097

Sziasztok!

3 db 4mm2 aluminium kábelt szeretnék összekötni. Milyen kötő elemet használjak? Kb 16 amper folyik át ezeken a kábeleken max terhelésen.

üdv!

Jahno Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52096

Nem lesz gond, ahogy írták, menni fog a cserebere, bár attól függ mit rendelsz, T már sokszor üvegkábelen hozza a történeteit, vagy máshol koaxon. ADSLnél még olyan is van, hogy szünetmentes szolgáltatóváltás, akkor egymás közt lesakkoznak mindent.

Előzmény: nazsolt75 (52095)
nazsolt75 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52095

Kösz a segítséget invitel kérdésben!

Mmár tárgyaltam velük, felvetettem, hogy felmondom, alkudoztam az ügyfélmegtartó munkatárssal, ígérte, hogy "megoldjuk", aztán lerázott azzal, hgy "nem lehet". Szóval marad a kikapcs-bekapcs.

Nem tudom, most nekem ez jó hír-e, hogy fizikailag nem kötik ki, nem jelent-e problémát, hogy ugyanarra az oszloptól a házig futó vezetékre egy másik ügyfél köt most szerződést. De ha nem érdekli őket kié is az a drót, akkor mindegy.

Felmondáshoz jól gondolom, hogy kell írni nekik egy tértivevényes nyilatkozatot, a modemet pedig azt mondta valaki nekem, hogy személyesen vigyem be az ügyfélszolgálatra, gondolom erre van x napom, mikortól megszűnik a szolgáltatás, mivel ugye ezt használom addig.

Zs:) Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52094

Nálunk két szolgáltató közti váltásnál sem kötöttek semmit. Egyik vitte a másik hozta a saját eszközét.

Előzmény: *Steve (52092)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52093

Itt irta valaki , hogy MKH vezetékkel fogja csinálni a házát

MKH és gégecső kombó a szivatás

:)

Előzmény: DkGrinder (52089)
*Steve Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52092

egyiknél se kötnek semmit sőt a U.c-nél ki se megy az ember hanem szoftveresen lelövi azt jóvan

Előzmény: Dreamer (52091)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52091

A rózsaszín szolgáltatónál, nem mennek ki kikötni, csak hálózatból informatikai úton lenyomják a "főkapcsolót" és kész.

Aztán, ha kötöttél újat, akkor meg visszaállítják az új paraméterekkel. Szerintem kevés az esély, hogy az invitel is külön csapatot tart fent azért, amit egyébként informatikailag is meg lehet oldani "ingyen".

Dreamer

peti.olah Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52090

Nálunk fizikailag nem kötötték ki, hanem a telefonkonténerben lekapcsoltak. 3 nap múlva ugyanott visszakapcsolt, és kijött leellenőrizni a szolgáltatás meglétét.

Amikor én felmondtam az előző szolgáltatónál, két nap múlva hívtak, olyan ajánlatot mondott, ami sehol nincs leírva. "Ügyfélmegtartó" ajánlat.

Hívd fel őket, közöld, h le akarod mondani, sztem rögtön lesz jó ajánlatuk. Ha mégsem, akkor lehet a mama nevére újat kötni.

DkGrinder Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52089

A gégecső szabványos alapanyag, csak a behúzás elég nehézkes. A behúzásnak nem a behúzás része, hanem a behúzó szalag bejuttatása. Léteznek a Symalennél jóval olcsóbb, de vele azonos minőségű csövek kb. gége árban (MFLEX,BETONFLEX...)

Előzmény: _istvan_ (52086)
nazsolt75 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 52088

Sziasztok!

Off kérdés, de itt vannak  hozzáértők, meg tájékozott emberek.

Invitel net+telefonom van sok pénzért Pest melletti településen. Új előfizetőknek van feleannyiért gyorsabb. Próbáltam kérni, hadd váltsak rá, de nem engedik.

Arra gondoltam, hogy felmondom a szerződést (hűségidő lejárt már) és anyukám újként szerződik. Egy épületben lakunk, két lakás, de közös a telefonhálózat. Tehát fizikailag annyi változás lenne, hogy a dróton amin eddig az én nevemen jött a net, mostantól az övén jönne. Gondolom ez a szolgáltató részéről nem kifogásolható.

A kérdés.

Az utcai villanyoszlopról az ikerházba két vezeték jön be. Egyik a szomszédé, másik a miénk. Amikor lekapcsolnak engem a szolgáltatásról, fizikailag kikötik a kábelt a villanypózna tetjén  a kis elosztódobozból? Csak mert ugye anyukámnak szüksége van arra, mivel innentől ő lesz előfizető. Szóval én úgy gondoltam, hogy kijön a szerelő, kiköti a kábelt, majd pár nap múlva megint jön és ugyanazt visszaköti, csak most már anyukámnak jön rajta a szolgáltatás.

Így működik ez?

Zsolt

ISTI125 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52087

Hmmm... Lehet, hogy akkor hibás a táp...:s Lehet ezen a villogáson kívül valami nagyobb probléma belőle? Mert ugyebár ezt, vagy egy 102-es kapcsolóval, vagy a relés megoldással meg tudom szüntetni, viszont ha például ettől akár tűzveszélyes is lehet az már komolyabb gond. Elvileg pedig nem egy sz.r, szabályozható feszültség, túlfeszültséggátlós... Sajnos kicserélni sem túl egyszerű, mert el lett gipszkartonozva, persze nem lehetetlen, de ha nem muszáj akkor nem erőltetném:)

Előzmény: Szirty__ (52077)
_istvan_ Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52086

Hello!

Köszi! A "gégecső használhatatlan"-t úgy kell érteni, hogy jogszabályi korlátozás miatt tilos, vagy a vele való munka körülményes? Csak azért kérdezem, mert a riasztórendszer nyitásérzékelőit szeretném így vezetni, kőrben a házban, minden ablakhoz. Kicsi az esély, hogy itt vezetékcsere, vagy bármi kötés legyen. 

A symalen cső minimum a duplája a gégecsőnek árban, ezért spórolnék vele nem keveset.

Előzmény: DkGrinder (52049)
ötfelezős Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52085

Köszi!

Előzmény: Peter atyuska (52042)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52084

Vagy kiment a csapágya, tán beleér a házba a turbólapát, vagy éppen az lazult le

Milyen gép?

A Rakétám most állt le igy , már korábban is zörgött

de más a mechanikai és más az amperos hang

Előzmény: petike23 (52079)
Teaway Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52083

Nekem is ilyen gyári tápom van (csak ez 72W-os) és nem villog. Szerintem car a táp, bármit is mond az eladó, de nekem vásárláskor volt lehetőségem a boltban kipróbáltatni.

Előzmény: ISTI125 (52076)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.05.05 0 0 52082
Egy kep a kommutatorrol elarulja, de biztos hogy ivet huz rendesen
ficere50 Creative Commons License 2013.05.04 0 0 52081

Nagyon valószínü a forgórész zárlat...kuka?

Dreamer Creative Commons License 2013.05.04 0 0 52080
Koszi mindenkinek a segitseget! :(

En azert osszekotottem.

Dreamer
Előzmény: Dreamer (52043)
petike23 Creative Commons License 2013.05.04 0 0 52079

Szervusztok,

porszívó motorja "zörögve" jár, és a porszívó nem szív, viszont amperszagot áraszt; szétszedve a szénkeféken égésznyom.

Mi lehet a baj ?

(Nem vagyok villanyszerelő)

Köszi!

Dreamer Creative Commons License 2013.05.04 0 0 52078
Csuda vicces kedvedben vagy mostansag!

Dreamer
Előzmény: Fázisceruza (52073)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.04 0 0 52077

Helló ISTI125!

Nos akkor ez nem teljesen az a probléma amire én gondoltam, sorry.

Így már hajlok arra, hogy azt gondoljam ez a tápegység tervezési hibája. Mi van ha nem LED-et köt rá az ember, hanem valami drága elektronikát, pl. számítógépet? Minden kikapcsoláskor ad neki gyorsan 7-8 tápfesz impulzust? Az ilyesmitől az elektronikus áramkörök boldogok lesznek.

Visszatérve: nem bizto shogy a relét nem ketyegtetné meg egyébként. Ki kell próbálni.

Esetleg próbaképpebn köss rá a LED-ekkel párhuzamosan egy izzót is. Egy néhány W-osat :-)

Előzmény: ISTI125 (52076)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52076

Na lemértem 2 másodpercig villog mint egy lassított stroboszkóp (kb 6-7 szer), aztán elalszik, de attól még zavaró :( Kérdeztem, hogy nem lehet-e hogy hibás a készülék, azt mondták, hogy nem hibás, csak a tápban található kondenzátorok miatt villognak az izzók, és ez akkor is így lenne, ha kicserélnék... Nem tudom, hogy mi lenne a legjobb, már bánom kicsit, hogy 12V-os lett a fürdőszobai világítás, de nagy macera lenne kicserélni 230-ra úgyhogy marad ez. 

Előzmény: Szirty__ (52070)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52075

Ja, az más, tudjuk. :-)

Előzmény: Fázisceruza (52074)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52074

Erről van szó!

Nekem is van itthol ledszalag világítás, de az abszolúte nem villog. -jó, persze ezt én csináltam :)

Előzmény: gergerg (52072)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52073

Mondjuk, egy 500W-os halogépn refit. :D

Előzmény: Szirty__ (52068)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52072

Másrészt meg vissza kéne vinni a tápot hogy csesszék meg, adjanak olyat ami lekapcsol, ha lekapcsolod.

Előzmény: ISTI125 (52048)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52071

Ha neked van igazad, akkor egy váltókapcsoló és némi vezeték is megoldja a problémát. Tesztelni úgy lehetne, hogy nem a kapcsolóval, hanem a villanyóránál kéne lekapcsolni, úgy van párhuzamos terhelés bőven.

Előzmény: Szirty__ (52068)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52070

Hi!

Lehet hogy 2-3 másodpercenként és nem 2-3 másodpercig. Az előbbi lenne sokkal zavaróbb.

Előzmény: bcslaci (52067)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52069

Helló bcslaci!

Igen, én is olvastam mit írt. Én is arra válaszoltam.

"Akkor mi töltődik fel? Mikor? Miért?"

Ezekre a kérdésekre már válaszoltam!

Előzmény: bcslaci (52067)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52068

Hi!

A primer oldalra kellene egy kisebb terhelést tenni a tápegységgel párhuzamosan.

Előzmény: gergerg (52066)
bcslaci Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52067

A kérdező ezt írta: "a táp előtt van megszakítva a 230V, viszont így lekapcsolásoknál mindig villognak a ledek 2-3 másodpercig"

Akkor mi töltődik fel? Mikor? Miért?

Inkább lassan sül ki, ezt kell meggyorsítani vagy megszakítani a DC oldalt is.

Előzmény: Szirty__ (52065)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52066

Akkor szerinted mi a megoldás?

Előzmény: Szirty__ (52065)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52065

Hi Gergely!

A relé tekercse a LED-ekhez képest jelentéktelen terhelést okoz (igaz a tekercs nem 2-3V körül "éled" mint a LED), ezért valószínűleg a lüktetés a tekercs terhelése ellenére is megmarad.

Véleményem szerint a probléma a tápegység primer oldalán keresendő, a jelenség a kapcsoló üzemű tápegység felépítéséből és tulajdonságából adódik.

A primer köri egyenírányítás egy pufferkondit tölt (kb 320V-ra) ezt a DC-t "szaggatja" az elektronika.

A 230V-os primer oldalon csak az egyik szálat (fázist) megszakító kapcsoló és/vagy a kapcsolótól a tápegységig futó vezeték mellett párhuzamosan futó és feszültség alatt lévő más vezetékek kapacitív csatolásából a táp pufferkondenzátora szép lassan feltöltődik.

Egy bizonyos feszültségen beindul a tápegység és a szekunder oldalon feszültséget kezd szolgáltatni, de ennek fenntartásához nem kap elég áramot ezért a pufferek szinte azonnal kisülnek és a folyamat elölről kezdődik.

Ez történik a rejtélyesen villódzó, kikapcsolt kompakt fénycsöveknél is...

Ennélfogva szerintem a lüktetés még akkor is megmarad, ha a tápegység szekunderét nem hogy relével terheled, hanem konkrétan rövidre zárod.

Előzmény: gergerg (52063)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52064

kisültü=kisüti

Előzmény: gergerg (52063)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52063

Nézd meg a kapcsolást, a behúzótekercs kisültü a lökdösődést.

Előzmény: Szirty__ (52062)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52062

Helló bcslaci!

"Ha nincs 230V a tápon mitől "lökdösődne" non-stop? perpetum mobile????"

Ha a feltételezés, amit a kérdésedben fogalmaztál meg teljesülne, akkor mi szükség lenne erre a relés megoldásra és miért villognak a LED-ek?

Hm?

Előzmény: bcslaci (52058)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52061

Helló Gergely!

"Már miért lökdösődne?"

Azért, mert a problémát a tápegység primer oldalán a kikapcsoláskor is fennmaradó "maradék feszültség" okozza.

Azzol hogy a LED-et leválasztod a relével, megszünteted azok villogását, de a tápegység ugyanúgy szenved tovább, csak az most már nem látszik :-)

Előzmény: gergerg (52056)
bcslaci Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52060

u

Előzmény: bcslaci (52058)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52059

De azt sem mondom kétszer, hogy ha a ledekkel párhuzamosan be van kötve a behúzótekercs, már meg is szünik a probléma.

Előzmény: Szirty__ (52055)
bcslaci Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52058

Ha nincs 230V a tápon mitől "lökdösődne" non-stop? perpetum mobile????

gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52057

A táp 120w, de ez nem számít, az számít hogy a ledek mennyire terhelik. Kétlem hogy a ledek összteljesítménye meghaladná a 60w-ot. De ha mégis, akkor nyilván annak megfelelő relé kell.

Előzmény: ISTI125 (52054)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52056

Már miért lökdösődne? A tápját elveszed a kapcsolóval, a relé meg bontja a szekunder oldalt.

Szirty__ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52055

Helló Gergely!

Azt a relés kapcsolást, amit javasolnál, nem ajánlanám.

Igaz ugyan, hogy így persze nem villog, de ez csak tüneti kezelés. A tápegység szép csendben ugyanúgy "lökdösődik" majd nonstop és hát nem biztos hogy ez nem rövidíti az élettartamát még "kikapcsolt" állapotban is.

(Bocs, nem beszólás, de a linkelést gyakorolni kéne kicsit, mert így nagyon gusztustulanul néz ki)

Előzmény: gergerg (52052)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52054

Köszi a segítséget, meg a rajzot is, azt még lehagytam, hogy ez egy 120W-os táp (10A),  a relé meg ahogy néztem csak 5 A-os, így is jó vagy akkor reléből is 10A-es kéne? 

Köszi

Előzmény: gergerg (52053)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52053

Az első linken ennek kellett volna előjönnie:http://haloorshop.hu/TRAC_PR12-2V

Előzmény: gergerg (52052)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52052
Előzmény: ISTI125 (52051)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52051

Tudnál linkelni egyet, hogy milyenre gondolsz? 

Köszi

Előzmény: gergerg (52050)
gergerg Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52050

Akkor neked nem az kell, hanem egy 12v-os relé a tápegységre kötve, a relé meg ha lekapcsoltad a tápot elejt, és megszakítja a led madzagját és már nem is villog. És még a 12v-ot sem kuszáltad össze a 230-al. Akár az első lámpához is beteheted.

Előzmény: ISTI125 (52048)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52049

A gégecső használhatatlan, a MŰ cső meg törik, mindenképpen SYMALENT használj !!

Előzmény: _istvan_ (52045)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52048

Világításhoz kellene ez a megoldás. A fürdő világítása 12V-os LED spotokkal van megoldva amit egy egyenáramú beltéri tápegység működtet (http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.vled.hu/led/led_tapegyseg_150W_led%2520szalag.jpg&imgrefurl=http://www.vled.hu/led_tapegyseg/led_tapegyseg_150w_12v_led_szalag&h=480&w=640&sz=191&tbnid=5yXPTKPh3GJW6M:&tbnh=90&tbnw=120&zoom=1&usg=__J4VGnw2EZx8YlPGB3hEEy4F1DbI=&docid=nJUXi4LUcSx55M&hl=hu&sa=X&ei=cuSDUYqnC6ea1AWjsYHgCA&sqi=2&ved=0CGsQ9QEwAw&dur=272 ) Jelenleg úgy van megoldva, (hogy a tápegység ne menjen mindig) hogy a táp előtt van megszakítva a 230V, viszont így lekapcsolásoknál mindig villognak a ledek 2-3 másodpercig, ami eléggé zavaró. Ha a táp után van megszakítva a 12V akkor persze nincs ilyen probléma, viszont akkor 0-24-ben feszültség alatt lenne a táp, ezért lenne jó egy olyan kapcsoló ami egyszerre kapcsolná a 230-at és a 12V-ot. A boltban ahol vettem a tápot nem tanácsolták, hogy 0-24 ben feszültség alatt legyen. A részletek ismeretében ki mit tanácsol?

Köszi

Előzmény: Prefetto (52046)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52047
Kosz...

Dreamer
Előzmény: Fázisceruza (52044)
Prefetto Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52046

Típustól függ, de a "kettős alternatív" biztos vinni fogja. Normál kétsarkú kapcsoló csak akkor, ha tudsz rá tenni kettős billenőlapot.

Szabvány tiltja a 12 V és a 230 V azonos dobozban való vitelét - kapcsolását, MÁR HA az a 12 V érintésvédelmileg kell (SELV-PELV). Ha a 12 V rendes 230-as módon van szigetelve, beférhet (FELV).

Előzmény: ISTI125 (52031)
_istvan_ Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52045

Sziasztok!

Kivitelezési kérdésem lenne. Ha padlófűtést tervezek a házamba, és az aljzatbetonban szeretnék kábelezni, milyen csövet lenne célszerű használnom? Az "egyszerű" lépésálló gégecső, vagy a MÜ II-es védőcső is megteszi, esetleg valami komolyabb kell? (symalen pl.)

Ilyen esetben egyébként hol vezetik el a csöveket? A padlófűtés alatt szigetelésben gondolom, ugye? Ilyenkor van valmi szabály, hogy pl. csak a fal mentén , vagy a faltól bizonyos távolságra vezethető e a cső, vagy mehet minden a legrövidebb úton?

Köszi előre is!

Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52044

Anyósodéknál???  Minek?  :D

Előzmény: Dreamer (52043)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52043
Anyosomeknal teszek fel vedokapcsolot. 3fazis van naluk (3x16A 4-es al vezetovel). A kiselosztoban vegezzem el az Pe-N osszekotest?

Dreamer
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52042

1. megtaláltam egy gyártói prosiban a szabványt két szabvány létezik az egyik ipari felhasználásra ott van 6KA kisebb is, a lakossági viszont 6KVA kezdi az értéket. Tehát igaza van.

Előzmény: ötfelezős (52040)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52041

2. pontban nincs igaza mert van egyedi műszaki eltérési papír róla, az is igaz egy magyar gyártónak, ha megvan a csövezés műbizonylata akkor nincs ok megtagadni

3. ebben sajna igaza van, egy rendelet a termékfelelősségről taglalja, de nem a termék szabvány mert a leszereltnél a gyártáskorit kéne figyelembe venni, na persze senki sem fogja rámondani hogy még jó.

Előzmény: ötfelezős (52040)
ötfelezős Creative Commons License 2013.05.03 0 0 52040

Érdekes dolgokat olvastam egy műszaki ellenőr tollából, lakásfelújításról esik szó.

1. 6 KA alatti zárlati szilárdságú kismegszakító nem alkalmazható. Indok, nincs ilyen az érvényes szabványokban.

2. MÜ III 13,5, 16, stb cső nem alkalmazható. Indok, nincs ilyen az érvényes szabványban.

3. Leszerelt szerelvény csak úgy szerelhető vissza, ha bevizsgálják.

DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52039

102

Előzmény: ISTI125 (52037)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52038

Benéztem, azt hittem külön akarja kapcsolni :-D

Előzmény: gergerg (52035)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52037

Köszönöm a válaszokat! Olyan kellene ami egyszerre kapcsolná a két áramkört, de ugyebár külön-külön kezeli. Ha jól látom ez a 106+6-os kapcsoló kívülről úgy néz ki mint egy csillárkapcsoló, a 102-es kapcsoló pedig mint egy normál kapcsoló, így az utóbbi lenne a megoldás, igaz?

gergerg Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52036

Ja, hogy billenőcsere!

Előzmény: gergerg (52035)
gergerg Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52035

A 102-vel mi a bajod?

Előzmény: DkGrinder (52034)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52034

106+6

gergerg Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52033

A tesztelés biztos jele. :-)

Előzmény: Dreamer (52020)
gergerg Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52032

Fizikailag megoldható, de én nem támogatom, tegyél relét.

ISTI125 Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52031

Üdv mindenkinek!

Remélem tudtok segíteni! Olyan fali kapcsolót keresek, ami képes két áramkört külön-külön kapcsolni, nem mezei csillárkapcsolót keresek hanem olyan kapcsolót ami egymástól függetlenül tud kapcsolni egy 220V-os és egy 12V-os áramkört. 

Köszi 

Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52030

Hát, ez (ahogy írtam) nem Tracon volt, de a kialakítása 1.1... Persze nem Tracon ára volt, aztán az új sínnel pedig megdupláztam az árát! Ja és végre használható arra mire szánták volna.

Na majd holnap beszámolok a szerelési tapasztalatokról. :)

Dreamer

Előzmény: DkGrinder (52029)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52029

Ráadásul a TRA nem elég, hogy sz. még drága is.

Előzmény: DkGrinder (52028)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52028

Ja a hermadikat elfelejtettem.

Előzmény: Dreamer (52027)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52027

Váááá pont ez az...!!!

Dreamer

Előzmény: Dreamer (52026)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52026

Ehez, hasonló a szentem, de MVVK cimke van rajta. :(

Dreamer

Előzmény: DkGrinder (52025)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52025

.BS vagy .IKO ? :-D

Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52024

Sajnos most ez fért be... Azért vettem egy új sínt és azt teszem fel. Persze az új sín és a fos kiselosztó ára már ott tart, hogy ebből egy jobbat is lehetett volna venni. De méretben, most csak ez fért be, a többi (most hogy nem a saját sínje lesz benne) nem számít.

Dreamer

Előzmény: Lacivill (52023)
Lacivill Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52023

mért nem veszel elosztótáblát?::--))

Lacivill Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52022

1: Kötelező.

2: mérő, és tábla közé kevés, 6mm2 kell minimum

Előzmény: mézga01 (52019)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52021

Milyen világítótestek lesznek felszerelve? Kettős szigetelésűek?

Dreamer

Előzmény: mézga01 (52019)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52020

Mai napi dühöngésem:

Új MVVK nevű nagyon "márkás" kiselosztóban a gyárilag hozzá adott sín található:

Vezeték még nem volt benne :(

Dreamer

mézga01 Creative Commons License 2013.05.02 0 0 52019

sziasztok.

Olyan kérdésem lenne,hogy ujonnan épült lakóházba kell-e a világitótestekhez "földelést" vinni?

Mindenképpen szükséges és kötelező ?

Továbbá a MKH 2,5 réz sodrott vezeték jó 2x16A és 1x20A főbiztositóhoz a lakás szerelésben?

Nem túl vékony ez a keresztmetszet?

Előre is köszönöm a válqszokat.

Prista Creative Commons License 2013.04.30 0 0 52018

Köszönöm, remélem most már menni fog.

Előzmény: Szirty__ (51881)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.30 0 0 52017

Kábelt nem tilos védőcsőbe húzni, csak szerintem felesleges. Én inkább kihasználnám a kábelt nyersen lefektetve, sokkal jobban hűl és nem fog az elkövetkező jópár évben az megsérülni a fagyhatár alatt. A másik hogy a kábel az mechanikai sérülések ellen védett! Pl szamkam

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52016

Köszönöm

Lacivill-nek is

60ezer munkadijjal együtt +22ezer a visszakötés

És 3 hét minimum az átfutása

Hogy nem küldtek/vagy küldtek számlát és vajh miért csak 3 év mulva vágták le?

Mindegy, majd lekérik a számlamásolatokat, ha vissza van minden kötve

Előzmény: Peter atyuska (51979)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52015

Földbe földkábel, függetlenül attól, hogy van e védőcső. Van egy eset amikor a védőcsöves vezetés esetén lehet alkalmazni nem föld kábelt, amikor a csövezés vízzáró, nagy mechanikai ellenálló képességű és megfelelő íveket alakítanak ki, ilyen lehet egy gégecsöves megoldás pld kopos Kopoflex és kopodur.

Amúgy NAYY, vagy NYY kábel az egyik AL a másik CU sodrott erű.

Előzmény: NeomatiK (52013)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52014

Bocsánat, a rejtett nullázás az nem ez. De elismerem, nem te vagy az egyetlen, aki ebben az értelemben használja manapság, azaz a szétválasztás utáni újbóli összezáródásra. A kifejezés azt volna jogosult jelenteni, hogy nem nullázott hálózatban ettől az érintkezéstől a hálózat nullázottá válik, miközben az meg így veszélyes.

Előzmény: Vargham (48611)
NeomatiK Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52013

Nem tudom a kábel pontos nevét. Olyan kábel, amivel a kinti villanyórától lehet a földben az áramot vinni be az épületbe. Kb 15 méter távolság. MCu vagy NYM? Melyik való oda?

A védőcső azért, hogy védve legyen a kábel :) Felesleges, netán káros lenne? A házból a benti megszakítószekrény leendő helyétől a ház alapjától kifelé számított kb 3 méteres szakaszig már ki van építve már a védőcső.

Előzmény: ha4nz (52011)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52012

Gyárilag kb 3kW-ig vannak egyfázisú mocik vaterán dögivel, de a méh telepen is lehet néha kifogni tök jókat!

Amúgy 380/220V-os csillag-delta motor bekötése: U1-V1-W1 rövidzár és az alatta lévő sorban meg középen kondi egyik lába +N és a két szélső kapocsra meg az L1 és a kondi másik lába. Forgásirányváltás a két szélső kivezetés felcserélésével.

Előzmény: Gepesz35 (52003)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52011

Fogymérő után külön védőcsőben, és külön lakáselosztóba érkezik. De azt áruld már el minek akarsz kábelt kpe-be rakni? MKH akart az lenni, nem?

Előzmény: NeomatiK (52010)
NeomatiK Creative Commons License 2013.04.29 0 0 52010

Sziasztok!

40-es PE csőben villanyvezetéket kéne bevinni a házba. 2 db (egy a normálnak és egy a vezéreltnek) kábel belefér 5x6mm2-es esetén? Azaz nem csak hogy belefér, mert gondolom hogy belefér, hanem befűzhető, nem szorul meg? Lehet így vinni 1 védőcsőben?

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52009

Maximum 30-40 méterekről beszélünk. :)

Előzmény: DkGrinder (52008)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52008

500m hosszú lehet a BUS bár én tartom a régi 305 méteres szokást :-S

Előzmény: b4ndyTA (52007)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52007

Még semmit. Amíg pontosan nincs meg a ki- és bemenetek száma, illetve minden olyan igényfelmérés, ami az eszközök számát módosíthatja, addig nem ruházok be. Majd egyben. Az sem biztos, hogy mindenre szükségem lesz. Miniserver adott, Extension szintén, a Dimmer biztos kell, de a DMX-es egységgel már ki tudtam párat váltani, aztán az RS232 kell a DSC IT-100-as soros portjához, a Relay a ki-, és bemenetek igényétől függ, az RS485-ös a későbbi napelem inverterénél kell a kommunikációhoz, az 1Wire az érzékelőknek, az IR-en még gondolkozom, ha lesz is csak egy helyre, lekábelezem, legfeljebb nem lesz kihasználva, az EnOcean pedig később az árnyékolónál játszhat szerepet, mert oda buta módon csak tápot vittem, nincs irányváltásra lehetőség. Nem tudom jól gondoltam-e ezeket...

Egy valami aggaszt a sok minden máson túl. Van egy helyiségem, ahova csak a három fázis, és egy sokat látott CAT5e kábel megy. Viszont innen szeretném megoldani az öntözést, mágnesszelepek vezérlését, vízforgatást, vízszint mérést, stb. Praktikus lenne ebbe a helyiségbe is tenni eszközt, viszont a LOXONE BUS-os kommunikáció nem tudom mennyire tolerálja a fizikai adottságokat? B változat lehet, a házon kívül, védőcsőben lehúzni egyben CAT7 SFTP-t, és KNX-et. Majd a garázsba falon kívül eljuttatni a központig, nem csinos, de így jártam

Van tapasztalatod távol levő eszközök viselkedéséről?

Előzmény: DkGrinder (52006)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52006

Loxone eszközöket vettél már ?

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52005

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Loxone eszközöket vettél már ?

Előzmény: b4ndyTA (52002)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52004

Nem, a vontatásra, ami egyfázisú, földvisszavezetéses.

Előzmény: ha4nz (51973)
Gepesz35 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52003

Akkor inkább eladom és veszek egy gyári 2Kw-os motort.

Előzmény: Zs:) (52001)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52002

Köszönöm szépen, igazán jól esik a dícséret, mert gyakorlatilag mindent a nulláról csináltam én magam, és ilyenkor benne van, hogy az egész elmegy teljesen rossz irányba... Igen, a dobozok között van átjárás, minimum 3x32-es cső, de van ahol mégtöbb. Van egy DSC864-es központom, bővítőkkel, a másik oldalon, ide is van átjárás, ha kell. Ezt illeszteném egy IT-100-as modullal, a LOXONE-hoz, mert fel szeretném használni a nyitásérzékelőket cimzetten a logikai kapcsolatokhoz.

Előzmény: DkGrinder (52000)
Zs:) Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52001

frekiváltóval megmaradna teljesítményed, de arra viszont áldozni kell

Előzmény: Gepesz35 (51993)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 52000

Nagyon korrektül néz ki,  szép munka , van átjárás a dobozok között?

Gyári riasztód lesz?

Előzmény: b4ndyTA (51999)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51999

Ez meg lemaradt...

Előzmény: b4ndyTA (51998)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51998

Ez a jelenlegi állapot. Jobb felső doboz, három fázis betáp, emeleti fogyasztó kiállások, jobb alsó, földszinti fogyasztó kiállások, bal alsó gyengeáram, vezérlésnek fentartva, bal felső gyengeáram, vezérlésnek fentartva. Mögötte másik oldal biztonságtechnika külön két szekrény. A plusz szekrény ráépítését még meggondolom. :)

Előzmény: DkGrinder (51994)
Gepesz35 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51997

A kapocsdekni alatt 6 kivezetés van és mindhez jön a motorbol ki vezeték.

Előzmény: ha4nz (51995)
Gepesz35 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51996

Mit értel azalatt hogy,hány kivezetéses?Komplesszort,körfürészt,és a veszteséggel számolva oljan 2kw os lenne?

Előzmény: ha4nz (51995)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51995

Picit bővebben a motorról? Hány kivezetéses, mit akarsz vele hajtani és legfőképpen ez erős teljesítményvesztéssel fog járni! 1/3-ra fog csökkenni az a 2,2kW!

Előzmény: Gepesz35 (51993)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51994

De, de ott általában levettük az előlapot az elosztóról  és ráfúrtuk ezt. Ezek amúgy nem valami brutál árban vannak  kb 10-15000 egy üres szekrény, szerelőlappal.

Sima kiselosztóban nagy katyvasz a végén az  egész

Előzmény: b4ndyTA (51992)
Gepesz35 Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51993

Üdv urak!Valaki tudna nekem segíteni abban,hogy adott egy 2,2Kw-os 220/380voltos villanymotor és átszeretném alakitani 220volt ra.Mit és ,hogyan kell kötni,milyen kondi és stb kell hozzá?

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51992

Ezek ténylek tök jók, és egy új háznál, már az indulástól lehet kalkulálni vele. Olyan esettel nem találkoztatok még, ahol C sínes elosztó szekrény volt, és/vagy utólagosan kellett kiépíteni a rendszert?

Előzmény: DkGrinder (51991)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.28 0 0 51991

A vezérlő szekrényeket, sose szoktuk a helyszínen vezetékezni, előre elkészítjük, leteszteljük és a helyszínen csak beüzemeljük.  A szekrények tetején vagy alján van a sorkapocs sor, ahova be kell kötni a kábeleket.

(ilyet kiselosztóba nem tudsz készíteni,  vagy csak egy sor elvesztése árán) Ha a bejövő kábeleket egyből az eszközökhöz kötöd, akkor egy nagy katyvasz lesz az egész.

Nézd meg ez eszközöket eleve érdekesek lennének a könnyen érinthető csavarok a maszkos szekrényben, sőt 1-2 eszköz pl. táp itt se férne bele.

Előzmény: b4ndyTA (51990)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51990

... persze bölcsen nem írtam, hogy négy darab VK5336-os szekrényem van... :D

Előzmény: DkGrinder (51988)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51989

Milyen értelemben? Külön szeretném tenni a LOXONE eszközöket, és külön a kismegszakítókat...

Előzmény: DkGrinder (51988)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51988

Ne rakd egybe a vezérlést a lakáselosztóval !!!!!!

Előzmény: b4ndyTA (51987)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51987

Normál, C sínes, amiben a kismegszakítók is vannak. Hensel VK 5336. Azt most látom, hogy szívni fogok vele, a kérdés, hogy mekkorát... A külön szekrényben a vezérlés, és külön szekrényben az erősáram csak papíron tűnt jó ötletnek. :D

Előzmény: Peter atyuska (51986)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51986

Mármint milyen elosztószekrény?

Előzmény: b4ndyTA (51985)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51985

Urak!

Egy szakmailag nagyon egyszerű kérdés. Hogy néz ki hivatalosan az elosztószekrény bekötése három fázis esetén? Valamilyen gyűjtősín rémlik, fázisonként, és onnan kötök tovább... Ezt szakemberre bízom majd, de látni szeretném egyéb okok miatt.

Köszönöm!

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51984

Milyen vész??? A Mohácsi vész volt itt utoljára, azóta nincs semmilyen vész.

Az egyel elötte lévő hsz-re is reagálnál?  52.000ft-volt a bojler + a vízvezetékszerelés, ebből 7000ft az anyag. Köszönték szépen, és boldogak voltak, hogy azonnal ki lett javítva ami nem működött.

A másik szerelő akit felhívott, csak makogott, hogy mi baja lehet a bojlernek, meg vakerászott, hogy csak hétfőn tud anyagot venni és csütörtöknél elöbb úgysem tudja megcsinálni. Érted? A töketlenkedőknek van vész, mert azokra már senki se kiváncsi.

Max 5% az idióta, a többi normális.

Amúgy a szakmai hozzáértésed és a sokoldolaúságod miatt te vagy az, akit leginkább tisztelekbecsülök ezen a fórumon, de nem értem, hogy minek szajkózod mostanában ezt a hülyeséget???

Előzmény: DkGrinder (51980)
Jahno Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51983

"Lassan eljutunk oda, a gyárban se lesz, ha megrendeli a nagyker, akkor legyártják, és nem javítunk semmit"

Már van ilyen bőven. Nem éri meg minden vackot raktárazni, gyár meg egyszerre gyárt X mennyiséget. Ebben lámpatest, kerékpár, hangfalállvány, PCház, sok mindennél belefutottam.

Előzmény: GeriSoft07 (51982)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51982

Amúgy ebben igazad van, hogy ez nem specifikusan az orczyra igaz. Mindenütt ez van a kereskedelemben.  

A héten szintén azannol kellett volna egy kutyaközönséges 2x18W-os armatúra. Pesti úton a Kucorgótól a baumaxig 4db villanyszerelési "szaküzlet" van.  Szerinted?  Katasztrófa!!!

Nézd, 20 éve mindenhol volt minden, aztán 10 éve bejött divatba, hogy a kiskerekben csak a nagyon kommersz dolgok vannak, a többit "megrendeljük a nagykerből, 2-3-4 nap és itt van"

Ma már a nagykerekben sincs semmi, mert ők is megrendelik a gyárból, aztán majd lesz, a paraszt meg várhat 2 hétig egy 20Ft-os vacakra, mert sehol nincs :(

Lassan eljutunk oda, a gyárban se lesz, ha megrendeli a nagyker, akkor legyártják, és nem javítunk semmit

Előzmény: Fázisceruza (51969)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51981

Igen. :) majd ha nincs ez meg az és a 10e helyett majd kapnak egy 60e javításra ajánlatot rájönnek hogy inkább javítanak mint majd cserélni keljen később. Sajnos mostanában a közös dolgok még kevésbé akarnak költeni, pedig ez a saját ingatlanuk értékét is befolyásolja plusz a használatot is. Ha nekem jön ilyen munka ezt is beleírom, hogy ha nincs kijavítva = nem lesz ez meg az vagy szétrobban = 100x többe fog kerülni plusz a házban sem fognak látni este jobb esetben rosszabb esetben főkapcsolót kell lekapcsolni, és addig nincs vissza kapcsolás míg nincs megcsinálva ahogy kell. Ez hatni szokott kb 40% ban.

Előzmény: Fázisceruza (51978)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51980

Erről beszéltem az áras fórumon, lassan téged is elér a vész.

Előzmény: Fázisceruza (51978)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51979

Új VET trv. és ezzel együtt új szabályok. Egy esetben nem kell új órahely cakk pakk ha szinte aznap van a vissza kötés.

Előzmény: Hófehérhajó (51966)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51978

Ja, tegnap meg egy 10.000-es nagyságrendű vacak kis javításra négyszemélyes lakógyűlést hívott össze egy társasház, és leszavazták.

Most normálisak ezek ???

Előzmény: Fázisceruza (51977)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51977

Na most értem haza egy bojlerozásból. Karbantartás, + nem engedett át a biztonsági szelep. Szopatós volt kicsit, mert fix bekötéssel volt megcsinálva.

A megrendelő egy német nő volt, olyan, aki itt is laki, meg ott is. Azt mondta:  reméli nem megyek külföldre dolgozni, mert kell itthonra a jó szakember, de elárulja, hogy kint kézcsókkal fogadnának engem. :)  

Lacivill Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51976

Mert a visszakötésnél az új szabványokat már be kell tartani.

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51975

Erre valaki?

Lacivill Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51974

Ölég ritka az már, nem tartják.,  de  gugliban 1 perc alatt találtunk most lett véve 2 db.

ha4nz Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51973

Az IT rendszerek tartós földzárlatára gondolsz?

Előzmény: ötfelezős (51972)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51972

Én megengedőbb lennék.

Olyan értelemben, hogy azért ez nem egy egyszerű probléma.

Azon kevés környékek egyike, ahol a földön át iszonyú áramok folyhatnak üzemszerűen. Az ilyen helyek azok, ahol többnyire nem is országos, ismert szabványok érvényesek, hanem helybéli üzemviteli előírások.

Akinek ebben nincs gyakorlata, az vagy fel sem ismeri a problémákat, vagy a legjobb akarattal sem cselekszik igazán jól.

Ettől persze a kár még kár, a baleset meg baleset lenne. Én csak azt mondom, emberileg érthetőbb, hogy ez előfordul, ahhoz képest, hogy egy átlag helyen fordulna elő.

Előzmény: tüzesember (51961)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51971

Jól emlékszel.

Mind a négy féle, járatos, hajdú típushoz van két garnitúra alkatrész a kocsimban, és egy komolyabb raktárkészlet a műhelyemben, viszont a fekvő bojler olyan ritka, mint a fehér holló, ezért ahhoz nem tartok alkatrészt. 5-évente van 1db ilyen javítás, ráadásul 8400ft egy szabályozó hozzá, és 4500ft egy fűtőbetét. :)

Előzmény: ha4nz (51970)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51970

Miért emlékszem én arra, hogy nálad mindíg van bojleralkatrész, ha mész bojlert javítani? Mintha lett volna egy ilyen mondatod nemrégiben.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51969

Nem, nem tudunk jobbat, de amikor a megrendelőmnek a pénz nem számít csak az, hogy a fekvőbojlere adjon melegvizet esére, hogy a gyerekét letudja fürdetni, akkor semmilyen kifogás nem érdekli őt, én meg nyomhatok 100km-t a városban egy fűtőbetétért. :)

Amúgy ebben igazad van, hogy ez nem specifikusan az orczyra igaz. Mindenütt ez van a kereskedelemben.  

A héten szintén azannol kellett volna egy kutyaközönséges 2x18W-os armatúra. Pesti úton a Kucorgótól a baumaxig 4db villanyszerelési "szaküzlet" van.  Szerinted?  Katasztrófa!!!

Előzmény: GeriSoft07 (51968)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51968

Értem. Jelenleg tudunk jobban ellátott háztartási gép akatrész boltot? ahol több cikk van?

Mert a többi amit ismerek, az mind valamilyen körre specializált

Előzmény: Fázisceruza (51967)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.27 0 0 51967

Én is tudom, hogy mi van ott...

Az orczynak pont az volt az előnye, hogy minden lehetett kapni. Igaz, másfélszeres áron, mint máshol, igaz nehéz volt megküzdeni az állandóan változó kiszolgálókkal, igaz kétszer törték fel az autómat a cigányok amíg vásároltam náluk,  de volt minden. Mindíg is csak akkor mentem oda, amikor valami extera dolog kellett, mert volt. Most már ott sem volt.

Előzmény: GeriSoft07 (51905)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51966

Tisztázódott, mégse kell kábel a légvezeték helyére

De új mérőhely  kialakitás/Hensel viszont kell

Miért is, egy visszakötés/visszakapcsolásnál?

Előzmény: Hófehérhajó (51871)
tüzesember Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51965

A 25 KV mindent megmond.

Előzmény: ha4nz (51964)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51964

Bíztató... Áramszolgáltatói vagy ipari?

Előzmény: tüzesember (51963)
tüzesember Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51963

Magyarországon van. 

Előzmény: ha4nz (51962)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51962

Nem tudom hol lehet olyan állomás ahol van zuhanyzó, de hogy ott felülvizsgálat és szakik sincsenek az botrány. Mondjuk a 7,5mm2 azért jól hangzik, de eph? Mekkora potenciálkülönbség lehetett ott?

Előzmény: tüzesember (51961)
tüzesember Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51961

Sziasztok. Olvasgatom a hozzászólásaitokat, ebből is lehet tanulni.

De amit a minap láttam :Dobtam eggy hátast!!

2 db fém zuhanytálca egymás mellett elválasztva csempézett fallal.

A tálcák alján 6-8 db 5-10 mm átmérőjü luk. Áram által kiégetve.

Zuhanyzás közben néha ráz a viz.

Hibaelhárítás:tálcacsere.kőmüves szaki ráköt a tálcákra 5db 1,5mm2 z/s vezetéket a másik végét pedig a festett horg melegviz csőre.

Ugyanúgy ahogy előtte volt. Hilti szalaggal .6-os csavarral .anya alá sodorva a vezetékeket.

Mindezt egy 120/25 KV Alállomáson.!

Vélemény???

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51960

Ma beszéltem egy hozzáértő Vaillantos emberrel, aki pozitívan állt a dologhoz. Értette a "problémámat" és próbált segíteni.

A lényeg az, hogy a 24V-os VRC410s-es időjárásfüggő termosztátjuk ugyanúgy feszültségpotenciál különbséggel operál, mint a 0-10V-os megoldás, csak ez utóbbi a szabvány lett.

Mivel a VUI282-7 nem támogatja ezt, ezért amennyiben ezt a feszültséget valami trükkel megemelik, ugyanazt az eredményt kaphatjuk, mint a gyári megoldás esetén.

Ígérete szerint e-mailen átküldi a grafikont, és az értékeket, mit milyen tartományban hajt végre.

Szóval lehet simán ki- és bekapcsolni, beállított értékek mellett, lehet csak gyári megoldást használni pl. VRC410s és akkor van moduláció is, illetve lehet a VRC410s mellet még a 220V-os ágon ki- és bekapcsolni, vagyis a programozott vezérlés elérhető, viszont a kazán önjáróan állít be mindent, ami működés szempontjából optimális, valamit lehet plusz elektronikával, emelt feszültséggel "próbálkozni".

Előzmény: Lacivill (51931)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51959

Én csinálom saját magamnak, de majd csak kialkudok egy jó árat. :D

Előzmény: Peter atyuska (51958)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51958

Majd lesz egy következő és azt követő és mégse így amikor már kész vagy 99% ban :) ne felejtsd leírni mit kérnek és azt rögzíteni ha módosítgatják x pénz plusz módosításonként, ha már kábelezel és akkor a kábelek plusz x pénz megint.

Előzmény: b4ndyTA (51952)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.26 0 0 51957

Értem, az átvezető megy tönkre.

Dreamer

Előzmény: gergerg (51946)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51956

Mondjuk az Épületautomatizálást, és a Smart Home szavakat beleírhattad volna. Innentől fogva ott leszek. :D

Előzmény: DkGrinder (51955)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51955

Elég sok helyen van loxone fórumtöredék ezért nyitottam egy loxone fórumot.

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51954

Igen, csak a Relay kimenet 16A, a másik meg 5A... Ahogy írtam, pont holnap lesz a konkrét felmérés a bekábelezés alapján, mert sokminden változott az induláshoz képest. Jobban aggaszt, hogy nem férek el az elosztószekrényekben, és véshetek újat... :D

Előzmény: Lacivill (51953)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51953

relay-nak 14 kimenete van, extensionnak csak 8+4! Számold át ujra, tartalék nem árt.

Előzmény: b4ndyTA (51952)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51952

Holnap lesz a végső felmérés, akkor talán pontosan tudni fogom miből mennyi kell majd. Most még nem vészes, 1 Miniserver, 5 Extension, 3 Dimmer, 1 DMX, 1 RS232, 1 Relay, és majd 1 RS485. Ebből úgy tűnik egy Dimmert megúszok, és talán 1-2 Extension-t is. Persze a végére simán módosulhat. Az analóg ki- és bemenetek digitálissá tétele sem butaság...

Előzmény: DkGrinder (51950)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51951

Nem tudom, még csak a kábelezés van meg. De ha nem fog, kicsit berágok, mert úgy ajánlották, mint működő dolog, közben volt aki a lassúságára panaszkodott... DSC864-es központ (5020) IT-100-as modul, RS232-es bővítő. Azt nem tudom hogy fogok hivatkozni az eszközökre. Nyitásérzékelők lekérdezése címezve, hogy pl. a klíma kikapcsoljon nyitott ablaknál adott idő után. A mozgásérzékelőknek valamilyen világítási feladatot adok talán...

Előzmény: DkGrinder (51949)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51950

Akkor egy pár Extensiont elhasználtál :-D

Előzmény: b4ndyTA (51945)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51949

A DSC-s kommunikáció jól működik?

Előzmény: b4ndyTA (51945)
Centi the real Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51948

:-)) Csináltasson új, rövid frizurát... És akkor nem kell ez a cucc!! :-))

Cm

Előzmény: gergerg (51946)
gergerg Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51947

Átnézem, köszi!

Előzmény: Centi the real (51942)
gergerg Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51946

Ez a biszbasz forog itt hogy nehogy eltörjön a tyúkbél. No az nem is törik el, a forgó biszbasz szarik be. Forogni forog, csak nem működik. Unom már hogy évente új ilyen vackot kell venni.

Előzmény: Dreamer (51941)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51945

Igen, 1Wire-ös a hőmérséklet páratartalom mérés, így is kábeleztem. Ezen kívül használnám KNX-en keresztül a klímát hűtésre/fűtésre, a DSC riasztót soros porton (IT100-as modul), illetve a perifériáit logikai kapcsolatokra, világításra. Kerti öntözés, kerti tó fagyvédelem, cirkulálás, DMX-es világítás képek. Meg ami még nem jut eszembe hirtelen. :)

Előzmény: DkGrinder (51944)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51944

Gondolom, amit igazán szeretnél kihasználni az az, hogy ha már van egy Loxonod , akkor a telcsidről szeretnéd elérni  legalább a helyiség hőfok beállítást, ( a többinek amúgy nem is sok értelme van én szeretek minden túlbonyolítani, de a tapasztalat az, hogy egy-két hétig amíg újdonság játszik vele az ember, utána meg rá se néz többé). Én vennék a Loxone –hoz egy 1-Wire modult (ha még nincs) egy vagy több szenzor a megfelelő szobá(k)ba   és azzal indítanám a cirkót. Gondolom a külső érzékelő a Vaillanthoz nem más csak egy NTC, ha szerencséd van ,akkor a moduláló termosztát nélkül is megy az időjárás követés (ez benne van a képkönyvben).

Előzmény: b4ndyTA (51936)
Centi the real Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51943

Hajsütővasakon van ilyen..asszem.

Előzmény: Dreamer (51941)
Centi the real Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51942

Nézd meg itt:

http://www.orczy.com/

Cm

Előzmény: gergerg (51940)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51941

Ha jól hiszem, akkor azok inkább a törésgátlóba vannak öntve. :(

Én még nem találkoztam ilyennel (ettől még lehet...).

Dreamer

Előzmény: gergerg (51940)
gergerg Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51940

Üdv!

Nem tudja valaki hogy hajszárítóhoz ezt a forgattyús 230-as vezetéket valahol lehet-e kapni? Van már egy vödör hajszárítónk de mindegyiknek ez a baja.

plepi Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51939

Távfelügyeletre vagyok bekötve de mivel lejárt a hűség időm ezért lemondtam a távfelügyeletet és jönnek leszerelni a gsm moduljukat. Nekem meg kellene egyet vennem csak nem tudom hogy mijet az a lényeg hogy felhívjon ha riasztás van meg küldjön magáról életjelet legalább egy hónapban egyszer az sem lenne rosz ha kiértesítene a hibákról például alacsony akku feszültség stb de ez nem is annyira fontos. Meg ha veszek egy gsm modult remélem  magát a riasztót nem kell újra programoznom. Ha jól tudom csak a gsm modult kell programozni. Ha valaki tud valami olcsó és jó gsm modult kérem írjon meg kérnék egy kis segítséget telepítésben programozásban bekötésben. Előre is köszönöm.

plepi Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51938

Paradox esp 728 a típusa

plepi Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51937

Sziasztok ki jártas a riasztó szerelésben közületek??

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51936

Nekem ilyen szép mászókám nincs, se hidrováltom és háromutas szelepem se... Ék egyszerű fűtési kör, emelet, és földszint, radiátorok, és padló konvektorok. Tehát csak és kizárólag egy programozható termosztát szerepét javaslod a Loxone részéről? Én azt gondolnám a modulálásnak elég nagy szerepe lehet, de nyilván ez függhez a ház szigetelésétől is... Lehet túlkomplikáltam, de most sem vagyok nyugodt, és nem tudom mi lenne az egyértelmű jó döntés...

Előzmény: DkGrinder (51935)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51935

Elárulok egy nagy titkot 10-ből 9 esetben nem szoktuk se a lángot modulálni se a cirkó időjárás követőjét kihasználni. (bár ez nagyban függ a hidraulika kialakításától. Az alap estet cirkó/kazán > hidrováltó > háromutasszelepek>  osztók (ez neked nincs)… Na mármost a hidrováltó után állítjuk be az előremenő vizet (ami már lehet időjáráskövet) fogyasztás szempontjából mindegy hogy a hidroig pl 60C-ból keverünk 40C-t vagy 50-ből. (addig 2-5l víz van) Ezért legtöbbször a cirkóban, rövidzár hosszúfüst :-D… fix hőfok. ami a rendszer méretezett hőfoka.  

A szabályzás/vezérlést utána oldjuk meg, a többi alkatrésszel, amihez már mehet a Loxone

Van egy gépészeti rajzod/fotód?

Előzmény: b4ndyTA (51933)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51934

Nem az alapoktól van a tulajdonomban, lettek, vannak kompromisszumok.

Előzmény: DkGrinder (51932)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51933

A Vaillantnál csak ez a modell nem kapott eBUS-t... Megyek egy kört a szopó rollerel...

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1161993/834240_01.pdf

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1161993/834701_40.pdf

Nem hiszem el, hogy ne lehetne kiváltani valahogy a Loxone vezérléssel... Van egy 3 eres 24 V-os termosztát csatlakozása, és egy belső, külső hőmérő csatlakozás, igény szerint előremenő vízhőmérséklet méréssel...

A legrosszabb esetben tudom vezérelni időszakosan, előre beállított hőfokkal?

Előzmény: DkGrinder (51930)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51932

Amúgy mit keres egy okos házban radiátoros rendszer ?  :-S :-D

Előzmény: b4ndyTA (51927)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51931

Lehet tudok eszközt a VRC410 "átveréséhez"!

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51930

Elég bugyuta a vaillant honlapja nem igazán találom rajta a telepítői pdf-t, ha van linked segíts.

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51929

Sajnos az okos házak gyenge pontja 99%-ban a cirkók. Az esetek  nagytöbbségében már megveszik a hőleadó készüléket mire odaérünk és a legtöbb esetben csak nagyon nyakatekert módon lehet megvezérelni  . A nagy kazángyártók mind arra törekednek, hogy a saját vezérlőjüket használja az ember.  Ezért rengeteg „csacsi-ragyi „ eszközt árulnak 3-400 000 Ft-os áron de amikor elmegy az ember az automatikáért csak pislog  az  1 000 000-s számlán :-D . (ezért érdemes „buta” cirkót venni)  Ami még tapasztalat, hogy a mérnököcskék csak a sztenderd kérésekre tudnak vélaszt adni általában, ez igaz a beüzemelőkre is. De szinte minden cirkóhoz vannak olyan bővítőkártyák amihez lehet 0-10V-s kimenetet kapcsolni.

b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51928

Igen az a cél, hogy Loxone alapú legyen, illetve, ami nem az, az kommunikáljon majd vele. Csak egyre jobban fogynak a lehetőségek... :/

Előzmény: DkGrinder (51926)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51927

Leírom egyben ismét címszavakban. :)

Vaillant VUI aquaPLUS 282-7 E cikró, nincs osztófej, csak radiátoros fűtés. Azt szeretném, hogy a külső mért hőmérsékelt , a belső mért hőmérséklet, és a kért hőmérséklet függvényében üzemeljen a fütés, adott időszakokban, adott hőmérsékleten. Eddig egy sima digitális kimenettel meg is lehetne oldani, de szeretném, ha a mért értékek alapján modulálhatnám a lángot, ha már tudja a készülék, és, ha már okosházról beszélünk. No ez az, ami úgy tűnik ezzel a cirkóval nem kivitelezhető, valamiért. Holott a Saját VRC410-es időjárásfüggő termosztátjával tudja. A mérnökök állítása szerint a 0-10V-os szabályozás nem lehetséges ennél a típusnál.

Ha ezzel megvolnék, akkor még szeretném bevonni a KNX-es klímákat is, a hűtési/fűtési programba...

Előzmény: DkGrinder (51926)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51926

Még egy nagy kérdés, miért szeretnéd átadni a vezérlést a loxone-nak a ház kompletten loxone-os?

Előzmény: b4ndyTA (51917)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51925

átlapoztam :-D

Vaillant VUI aquaPLUS 282-7 E

Előzmény: DkGrinder (51924)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51924

Mi a Vaillant típusa.

Előzmény: b4ndyTA (51922)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51923

Mi a kérdés

Előzmény: b4ndyTA (51911)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51922

... csodás, első körben a Vaillant azt mondta, hogy ez az egyetlen model, ami nem kapott eBUS-os vezérlést, így a 0-10V-ra se nagyon számítsak. A saját vezérlőjük jele más, mint azt az ember gondolná, az sem járható út, még megkérdezi a szervizeseket is, hátha... Sírok... :'(

Előzmény: Lacivill (51920)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51921

Épp most csinálok egy költségvetést egy inteligens házra ahol minden fütési, és világitási kört Loxone vezérel, redönyökkel fain-cool készülékkel kiegészitve. Ezért ülök már a gép előtt 5 órája.

Előzmény: b4ndyTA (51919)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51920

Sajnos nem tudtál hozzáértővel beszélni..........

A vailanttól kéne megkérdezned, hogy 0-10V-tal vezérelhető-e a lángmoduláció. (Buderusnál igen).

Analóg vezérléshez elég 3 eres hajlékony kábel 3*1mm2.

Előzmény: b4ndyTA (51919)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51919

... pontosan ez a része érdekel, a Loxone-t összekötni a Vaillanttal. Az előbb a Loxone központ, azt a választ bírta adni, hogy működik a rendszer, csak kössem össze a digitális kimenettel. Amin én berágtam, mert ha csak ezt akarnám, akkor vennék egy 10 e Ft-os termosztátot... Nem hiszem el. >:(

Előzmény: Lacivill (51918)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51918

1wire-s termosztátot, és 1 wire-s külső hőmérsékletérzékelőt tennék be. loxont meg összekötni a vailanttal. Beszélned kéne vailant-os szakival.

Előzmény: b4ndyTA (51917)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51917

Ismét köszönöm a gyors választ! Akkor simán kábelezzek el minden csatlakozást a központig? Emlékeim szerint három van a normál termosztát oldalon, és hátom az időjártásfüggő oldalon...  (- + 7 8 9 | L N PE 3 4 5) Ezen kívül van még külső hőmérséklet érzékelő, és előremenő víz bement is, de ha a Loxone vezérli, akkor azok nem ide csatlakoznak szerintem... KNX lehetőségről nem tudok ennél a modelnél. Van viszont eBUS csatlakozó, ami nem RS232-es protokoll.

Előzmény: Lacivill (51916)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51916

Szerintem 99% , hogy megoldható, a szerver analóg kimenetén keresztül lehetséges kommunikáció, vagy ha a vailant tud KNX-en keresztül kommunikálni akkor azon keresztül.

Előzmény: b4ndyTA (51915)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51915

Köszönöm a gyors választ!

Akkor egy teljesen konkrét kérdés a tucatból:

Adott egy Vaillant VUI aquaPLUS 282-7 E cirkó. Sajnos nem osztófejes kivitelezéssel kapcsolódik minden radiátorhoz, két emeleten. Szeretném a Loxone rendszer intelligens fűtés/hűtés rendszerével vezérelni. A cirkó képes a lángmodulációra, van is hozzá gyári VRC 410s időjárásfüggő vezérlő, aminek a funkcióját ki szeretném váltani a Loxone Miniserverrel. Illetve kombinálni szeretném a klíma fűtés/hűtési képességével. A klíma KNX-en keresztül lesz bekötve. Mindenhol lesz hőérzékelő, a lakáson kívül is, hogy adott esetben ezt is figyelembe vegye. A kérdés, hogyan oldható ez meg, illetve megoldható-e?

Első körben a cirkó bekötése érdekel. Ha normál termosztátot használok, akkor is máshova kell kötni, ha az időjárás függő termosztátot használom, akkor is máshova kell kötni... Kiváltható e egyáltalán a VRC 410c a Loxone rendszerével és logikáival?

A választ előre is köszönöm!

Előzmény: Lacivill (51913)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51914

Elfelejtettek szólni amikor kihívtak egy javításra,hogy ráépítették a falat az aramatúrára!:)) A kép miatt már megérte kimenni!:))

Lacivill Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51913

Jelentem már telepitettünk ilyet.

Előzmény: b4ndyTA (51911)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51912
Valami szerver terror vanYour message was rejected by fmx.freemail.hu for the following reason:
mail server permanently rejected message (#5.3.0)

Nézem ezeket a képeket az alaplaprol Alaplap miért is kell neked? Fűtőbetét úgy tűnik van a linkeden, klingerit tömitést azonnal vágnak a szomszédban/autó tömités készitő/ A hőfokszabályzókat meg elméletileg akárhova, akármilyen lyukba be lehet tolni, ha rögziteni nyűgös is, anód rögzités szintén Nemde? Mindegy, összeszedem magam és benézek az Orczy-ra Pár jellemző fotót rátettem pendrivra, hátha ott be lehet dugni egy gépbe :) Nyomj gyorsan még egy tel.számot azért, ha valamit találok és kellene konzultálni
Előzmény: ha4nz (51909)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51911

Szép jó napot!

Akinek kicsit komolyabban köze van a LOXONE rendszerhez, kérem tegye fel a kezét! :)

Köszönöm!

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51910

Vettem, néztem, küldtem :)

Az alaplapot méretileg azért "elnagyolod", mert a furatok osztása, távolsága nagyon nem mindegy

Ha alaplap van, akkor már a többi szerelvény stimmel, ha az nincs  akkor semmi nincs

Előzmény: ha4nz (51909)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51909

Küldtem!

Előzmény: Hófehérhajó (51908)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51908

2 kép van összesen az adattáblárol

80L-hez minden ami elektromos? Váltsunk egy emilt

Előzmény: ha4nz (51906)
NeomatiK Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51907

Azt hiszem, 40-es PE cső van elindítva a földben, amibe a villanyvezetéket kéne bevinni a házba. 2 db (egy a normálnak és egy a vezéreltnek) kábel belefér 5x6-os esetén? Lehet így vinni 1 védőcsőben?

Van még egy védőcső is, de akkor azt más vezetékhez használnám fel.

Előzmény: mzsombi (51890)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51906

Köszi!

Minden, alaplaptól fölfelé. gyakorlatilag: alaplap és klingerit tömítése, fűtőszál, hőkorlátozó, hőfokszabályzó, anód.

Azért mielőtt megvennéd mindet, küldd el előtte a végösszeget, légyszi! Emailem is publikus.

Végignézted az album többi képét is?

Fáziscerka: Ez volt az a bojler amiről annó kérdezgettelek és te egy hasonlót linkeltél már akkor is.

Előzmény: Hófehérhajó (51895)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51905

szóval, ha nem sikerült választ kapnod, annak okai lehetnek:

- emberünk nem ült le a gép elé, megkeresni a cikket, vagy nem találta meg, vagy nem tudja használni: user fault

- orczy rendszerében sem létezik: ez a 30-40ezres tétel mennyiséget tekintve érdekes, de lehet

- te nem jól mondtad, mi kell, így nem találhatták

Így ha megnézzük, 33% az esély arra, hogy az orczy hibája, 33% hogy szimpla emberi hiba (50-en dolgoznak ott, egyet kifogtál), és 33% egyéb hiba

Ha egy tescoban romlot húst veszel, nem az egész tesco szar, igaz? (de szar, tudjuk, de mindegy :) )

(nem, nem ott dolgozom, csak mivel nekik dolgozom épp pár napja, így éppen tudom ,mennyi infóból dolgoznak, és hát ott, ha létező dologról van szó, meg kell találják. láttam mi van nekik :) )

Előzmény: Fázisceruza (51903)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.25 0 0 51904
Nem azt mondom, hogy ez jo, csak azt, ne egy hulye miatt huzzunk le egy halozatot :)
Előzmény: Fázisceruza (51903)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51903

A profizmus szó, valószínűleg semmit nem mond neked így számodra kielégítő lehet a "meg tudjuk rendelni" és a "megkérdezem a kolléganőmet" válaszok is.

Nekem és az ügyfeleimnek ez nem pálya.

Előzmény: GeriSoft07 (51902)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51902
A negy uzlet es az ott dolgozo kettucat ember szinvonala romlik egy kudarc elmeny miatt?
Előzmény: Fázisceruza (51897)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51901

Csak az fogadható el, amivel magad is egyetértesz?"

Nem!

Most elértem régi főnökömet Skype-on, aki megadta Kádár Aba mobil és fax számát

Tiszteletteljes kéréssel fogom töle  pontos magyarázatot megkérdezni

Majd referálok

Előzmény: Szirty__ (51898)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51900

Idáig csak jó tapasztaéatom volt, "kisgyerekkel" nem akadtam össze .)

Előzmény: Fázisceruza (51897)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51899

Hát igen, az Észak Budai terület egy külön  érdekes ,mondhatnám bunkó világ!:) Nem tudok erre mit írni,talán azt hogy  kéne ott keresni valami hálózati technikust,aki értelmesesn elmagyarázza hogy mi a kívánság,persze akkor sem biztos hogy a szerelő is eggyüttműködő lesz!:( Nekem is van még a pincében egy BV-30 amit Budán nem megfelelőnek minősítettek,igaz hogy előtte Pesten 3 nappal vették át!:) Nem tudtam mit tenni, még az áramszolgáltatói múltam sem volt elég..:)

Előzmény: ocsi06 (51874)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51898

Helló Hófehérhajó!

"iGEN A FÖLD IS LEHET VESZÉLYES ADOTT ESTBEN , DE EZ SEM MAGYARÁZAT"

Csak az fogadható el, amivel magad is egyetértesz?

Csak eszembe jutott, de mégis remélem: az egyértelmű, hogy az utalás szigorúan a témára vonatkoztatott és nem arról van szó, hogy igen a föld veszélyes ha túl mélyen temetnek alá...

Előzmény: Hófehérhajó (51892)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51897

Orczy-nak is romlik ám a színvonala. Hajdú fekvőbojlerhez nem kaptam alkatrészt, ráadásul képzetlen eladógyerek volt a pult mögött, ami kifejezetten idegesítő.  :(

Előzmény: Hófehérhajó (51873)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51896

Erre valaki ?

Előzmény: Hófehérhajó (51871)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51895

Azt ird le mi kell és ha arra járok , talán holnap, megvehetem/ha nem bp-i vagy/

Előzmény: ha4nz (51876)
albertjani Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51894

"mert az csúnya és nem törvénytisztelő"

Ellenben gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb, emberségesebb, felhasználóbarátabb,   stb...   :)))

Amúgy tényleg nem szabad ilyet csinálni.

Előzmény: Peter atyuska (51885)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51893

Caps-Lock bocs

Előzmény: Hófehérhajó (51892)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51892

iGEN A FÖLD IS LEHET VESZÉLYES ADOTT ESTBEN , DE EZ SEM MAGYARÁZAT

Előzmény: Szirty__ (51880)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51891

Nem vitatkoznék Kédár Abával, de ez akkor sem magyarázat

Tilos földelni!

Ez nem egyenlő azzal, hogy csak rontja a védelmet a földelés

Előzmény: ötfelezős (51878)
mzsombi Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51890

Igen.

Előzmény: NeomatiK (51888)
ocsi06 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51889

Ha a csatlakozó műszakilag megfelel a teljesítmény bővítéshez akkor nem kell földkábelt kiépíteni.

Előzmény: cityba (51887)
NeomatiK Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51888

Üdvözlet!

Egy kérdés elöljáróban:

A vezérelt ("éjszakai") áram vezetékét a mérőóránál választják le a normáltól?

cityba Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51887

Akkor ha valaki bővítés miatt kér szabványosítást és légkábeles a betáp kábel, akkor teheti be a földbe, akár az utca túloldaláról?? 

Előzmény: Peter atyuska (51882)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51886

Azt hittem csak ma készítenek szerelhetetlen elosztókat.

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51885

Most mondjam azt hogy simán meglehetne oldani okosban azzal hogy megcsinálják majd kérnek egy teljesítmény bővítést a doksin meg az áll meglévő órahely. Aztán a nagy nyilvántartásban szinte ellenőrizni sem tudják, hogy valójában hol volt utoljára. :) de ugye mi itt nem okosba mondjuk mert az csúnya és nem törvénytisztelő.

Előzmény: albertjani (51884)
albertjani Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51884

Megoldják "okosba" :)

Előzmény: Peter atyuska (51882)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51883

Sőt ha eddig valaki készített HT-t akkor ez az új módi ELMU hívatalos válasz:

"HT kiserőmű csatlakoztatásához a Hálózat irányítási osztályunkhoz, mérnök kamarai tagsággal rendelkező tervező által készített csatlakozási tervet kell benyújtani.

Mérési terv, csak abban az esetben kell, ha van méretlen magánvezeték, azaz a csatlakozási pont nem a tipizált mérőszekrényen belül van.  Ha a meglévő mérőhely alkalmas a mérés elhelyezésére, akkor ilyen irányú teendő nincs."

Előzmény: ocsi06 (51874)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51882

Ha a villanyóra végleges akkor, a jelenlegi szabályok szerint már ha hozzá nyulnak kábeles csatlakozást kell létesíteni órahely áthelyezés miatt kb 6 hónap. Sajnos új VET előírás.

Előzmény: Viktor-1976 (51875)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51881

Helló Prista!

A leírás azt írja, hogy ez a billentyűzár.

Kioldásához nyomd meg egyszerre az ESC jobbra (>>) gombokat és forgasd a tekerőt balra.

(A P2.00) paraméterrel lehet befolyásolni a billentyűk tiltását...

Előzmény: Prista (51868)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51880

Hi Hófehérhajó!

"Ennyi erővel önmaga a földelés is veszélyes lenne"

Bizonyos körülmények között bizony hogy veszélyes! Ez indokolja, hogy olyankor másfajta védelmet alaklamzanak.

Pl. a légzsák is lehet veszélyes...

Előzmény: Hófehérhajó (51859)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51879

Irjuk is ki a nevét, mert ő megérdemli. Kádár Aba.

Előzmény: ötfelezős (51878)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51878

Ez nem helyes magyarázat.

Az érintésvédelem fogalma Magyarországon egyet jelent egy neves szakember, szakíró nevével, aki ezzel kb 50 éve foglalkozik. Gyakorlatilag a nemzetközi szakmai élet, szabványosítás, stb és Magyarország között is ő a kapocs. Én meg az ő egyik művéből idéztem kivonatilag. Ő nyilván nem tudja jól, amikor a fejlett világ szabványosítással foglalkozó szakembereinek véleményét közvetítette, hozzá nem téve azt, hogy ő ezzel nem ért egyet. De ha te jobb vagy, éljen a magyar szürkeállomány.

ha4nz Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51877

Íme: https://picasaweb.google.com/lh/photo/eVxTTF6zXzlc4E5pJJp26NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

ha4nz Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51876

Ez van az adatlapján. Csinálok fotókat és minden segítséget megköszönök. Az orczyn találtam hasonló hőfokszabályzókat, de azért majd erősítsetek meg.

Előzmény: Hófehérhajó (51872)
Viktor-1976 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 51875

Tisztel Hölgyek / Úrak !

A következő a dilemmám : építési telkem területén van egy oszlopom rajta egy 3x16A villanyórával, amit az Elmü kötött be még tavaly légvezetékkel. Megépült a falam, amire rá szeretném tenni a villanyórát földkábellel. A kérdés : egyik villanyszerelő azt mondja, hogy ők átszerelik a villanyórát, a földkábel kiépítést csak Elmü végezheti az óráig. Másik azt mondja, hogy kompletten megcsinálják a földben való bevezetést is és az Elmü-től csak átplombálást kérnek. Mi az igazság ? A villanyóra végleges.

ocsi06 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51874

Félre érted,ez egy nagyon új dolog nekem is de megprobálom példával leírni.

Észak Buda területről van szó.

pl:új építésű 12 lakásos három szintes épület szintenként 3 lakással,három fázisú szekrények és hálózat viszont csak 1x32A mérőóra.

Ügyfél kér tőled 3x16A bővítést,elintézel mindent átalakítod a biztitáblát, Elmű jön leveszi az egy fázisút felteszi a háromfázisút mindenki boldog.

Áprilistól viszont ezt a bővítést csak abban az esetben tudod kivitelezni ha új tervet készíttetsz,máskülönben vissza dobják hibával.

Ismétlem csak Budán, Pesten minden maradt a régiben./egyenlőre/

Természetesen ha rosszul tudom kérlek javíts ki mert engem is érint a dolog.

Előzmény: Veszett kutya Tannen 3 (51870)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51873

Jó az orczy.com-nak is :)

Előzmény: Hófehérhajó (51872)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51872

Orczy.hu

Mi az a 14061?

80L-es oszt' kész

Napokban járok az Orczy felé, ha pontosabban megfogalmazod

Előzmény: ha4nz (51864)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51871

Üdv urak!
Gond van!

Barátnőmnek Balatonon van egy nyaralója, levágta a légvezetéket az EON, mondván nem fizetett villanyt
Visszakötés csak kábellel
Ez az új rendelet vonatkozik, a visszakötésre is vagy az EON  "önkényeskedése" ?

A nyaralót örökölte a b.nőm, de szerintem nem iratta át az órát és 2009-ben elköltözött a korábbi lakóhelyéröl, nem jelentette be az uj lakóhelyét
Viszont azt se hiszem hogy 2009-óta ha nem fizetett volna, csak most vágják le a kábelt
Érdekes módon a szemétdíj és a vízdíj az új lakóhelyére jött
Csekkek nincsenek meg, illetve lehet hogy Balatonon vannak a nyaralóban, ő most Pesten még.
EON ügyfélszolga azt mondja nem tud számlamásolatot adni

Ez persze nem igaz!

Köteles-e kiadni a korábbi évek számlamásolatait ha kérem
Ott úgyment a dolog hogy évente egyszer kellett villanyt fizetni

A másik
Akad-e köztetek reg.szerelő aki illetéles Balatonkenesén?

Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51870

Bocsi,de elméletileg minen 7KW-feletti teljesítmény igénynél tervet kell készíteni,a 4 lakásos+közösségi mérőhelyrő/1f-ről3f-ra/tervet kell készíteni,ez nem újkeletű dolog! A kábeles csatlakozás belterületen az egy érdekes dolog,eből valóban lesz egy kis vita!:) De ez egyenlőre BP-belterületén/csak ott!/ és az Eon-területén lesz. Egyenlőre!:)

Előzmény: ocsi06 (51863)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51869

Általában minden normális villanyszerlő boltban van a Hajdúhoz minden.Rosszul gugliztál,be kell menni az üzletbe!:))

Előzmény: ha4nz (51864)
Prista Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51868

Jajj, Jajj!

Most már nem villog a  MON jelű led, de a Loc1 feliratot nem tudom kivenni belőle. Bármit lépek, ez jelenik meg.

Segítsetek a beállításban!!

albertjani Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51867

Amit elsőre kihámoztam a levélbőlés hallomásból, mikor kell kábel:

-132kV alatt, belterületen, új hálózat építésnél, és új bekapcsolásoknál

-1-ről 3 fázisra bővítésnél

-teljesítménybővítésnél, ha a csatlakozó keresztmetszetét növelni kell

-hálózati felújítások alkalmával

Ideiglenes lehet légvez csatlakozós, de ez az állapot nem véglegesíthető.

Ha a fogyasztó másik oszlopra akarja átköttetni a csatlakozóját, akkor megoldható, de annyit kell érte fizetnie, mint egy kábeles csatlakozóért.

Kábeles átfutási idő min. 6 hónap.

(az egész levél ügyvédi nyelven van megfogalmazva, elsőre el kell gondolkodi rajta)

Előzmény: albertjani (51866)
albertjani Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51866

Van ideiglenes, csak az ideiglenes állapot véglegesítését szüntették meg. 

Plusz az ideiglenes csatlakozás összes költsége (anyag és munkadíj) mind a fogyasztót terheli.

Ma kaptam meg én is a céges körlevelet, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége. 

Holnap már megyünk is egy ilyet bekapcsolni (a nagy átszervezések miatt a kábelt lefektették, de nem kötötték be, erre valaki ellopta  :)))   )

Előzmény: Lacivill (51860)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51865

A magyarázat egyértelmü a földelés nem növeli ennek az önnálló védelemi módnak a biztonsági szintjét. Az áramvédő, a törpefeszültség növeli a biztonsági szintet, és nincs ezt csökkentő hátrányuk.

ha4nz Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51864

Hali!

Régebben kérdezgettem már a bojlerekről, de most a balatoni 80 literes kifogott rajtam:

Tipusa: Hajdu 14061 1kW-os.

Ehhez keresnék alaplapot és minden egyebet ami a teljes felujításához kell. Anód, fűtőbetét, hőkorlátozó, szabályzó, tömítések.

Van valakinek ilyen otthon, vagy találkozott már olyan bolttal, ahol még ehhez a tipushoz is tartottak alkatrészt? Én már kigugliztam magam, de 0 sikerrel.

ocsi06 Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51863

Hogy mire? Elméletileg ara hogy kiépítse a csatlakozást,gyakorlatilag ez az egész változás már most kaotikus.

Ma kaptam egy belső körlevelet /Elmű terület/ gyakorlatilag fogalmuk sincsen mi lesz ebből.

És nem csak a csatlakozásról van szó pl.egy új építésű 6 lakásos társasháznál ha egy fázisról három fázisra akarsz

bővíteni tervet kel készíttetni.

Szóval lesznek itt még változások bőven.

Javaslom mindenki alaposan tájékozódjon mielöt  munkát elvállal.

Előzmény: DkGrinder (51861)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51862

Hogy bevigye a delejt a telekre.

Előzmény: DkGrinder (51861)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51861

Mire van 6 hónapja?

Előzmény: Lacivill (51860)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51860

2013.04.18-tól már nincs olyan, hogy ideiglenes. Minden csak földkábellal mehet, kb 6 hónapja van rá a szolgáltatónak.

Előzmény: Dreamer (51854)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51859

"kettős szigetelésű berendezések házát miért tilos leföldelni

Annak a szakirodalom szerint egy oka van, mégpedig az, hogy a kettős szigetelés biztonságosságán a védővezető csak rontana, mivel a védővezető alkalmazásának vannak veszélyei. Fázis-védő csere, rossz érintésvédelem esetén a hibafeszültség megjelenése a hibátlan készülék testén, a csatlakozóvezetékben fellépő zárlatok.""

Ez nem helyes magyarázat. Ennyi erővel önmaga a földelés is veszélyes lenne
Valami olyan magyarázatra emlékszem, még munkavédelmi előadsbol, hogy a szigetelőanyag mint egy kondenzátor elektrikuma, a motor meghibásodás esetén a motor az egyik fegyverzet, a másik a gép külső fémburkolatja
Ez mint egy kondenzátor szerepel ekkor
De hogy miként okoz ez veszélyt nem értem.

Előzmény: ötfelezős (51844)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51858

Nincs, ez egy szántó.

Hm.

Köszi!

Dreamer

Előzmény: Peter atyuska (51856)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51857

Számolni kell nimbus.elte.hu/excel/demok/Villamos_szamitasok.xls

Előzmény: nmve (51851)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51856

Ingatlanon van már mérő? Ideiglenes szigorították így vagy kell lenni építési engedélynek vagy 2 éven belül kikell építeni a véglegest. Az igeiglenes feltétele a helyi szolgáltató tud pontossan válaszolni. Helyi eltérések.

Előzmény: Dreamer (51853)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51855

Vétettem bizony Al, 180m 90-es "vezeték" :O.

Dreamer

Előzmény: Dreamer (51852)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51854

(munkatársam kertjének végében fut a közcélú hálózat, és onnan szeretne elektromos szivattyúval öntözni)

bocs, ez lemaradt... :)

Dreamer

Előzmény: Dreamer (51853)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51853

Urak!

Meg tudnátok nekem írni, hogy ideiglenes lekötéshez (munkatársam kert végében fut a közcélú hálózat) milyen feltételnek kell megfelelni? Milyen oszlop, doboz, fogadó, stb?

Előre is köszi!

Dreamer

Dreamer Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51852

Én 32A 180 m-t minimum 16-ra számoltam. Lehet vétettem valahol?

Dreamer

Előzmény: nmve (51851)
nmve Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51851

Köszönöm a válaszokat.

Lehetséges, hogy 50-es vagy 90-es vezeték kell a 180 méter miatt ,ahogyan a villanyszerelő mondta????

Az nagyon horror lenne.

Egy barátomnál 10-es van 100 méter távolságról behúzva. Akkor hol itt az igazság?

Előzmény: Peter atyuska (51836)
xyzw Creative Commons License 2013.04.23 0 0 51850

Köszi!

Előzmény: arenarock (51849)
arenarock Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51849

Én úgy számolom, hogy a 4-es is elégséges ha kapcsolóüzemű tápot használsz. (1A 3.5%)
2,5-össel is menne, de ott már szabványra sok lenne a fesz esés (5,6%) 

Előzmény: xyzw (51848)
xyzw Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51848

Jaja, a videójel simán el fog menni az FTP kábelen.

Írtam, légvezetéken menne a 230 AC, valszeg villanyoszlopon. Csakhát eddig még nem vittem ilyen messzire hálózati feszt, ilyen távon nincs gyakorlatom, hogy mi lenne a gazdaságos.

Kaptam egy cégtől árajánlatot 2x16 mm2 villanykábel (szerintem az, amit az áramszolgáltató is használ a lakóházak betápjához). Ez jó, vagy van valami jobb lehetőség a gyakorlatban?

Amúgy nem vagyok villanyszerelő, csak elektroműszerész ipari szmk, meg riasztószerelői okj papírom van. 

Előzmény: bcslaci (51847)
bcslaci Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51847

Jó minőségű kábelen, jó minőségű balunnal semmi gondja nem lesz a videó jellel.

Passzív adó - aktív vevő:  600-1000 m, aktív adó, aktív vevő: 900-2000 m

Előzmény: Jahno (51845)
strzoli Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51846

Sziasztok.

Van eladó FI relém 230volt 25 amper 30 milliamper,újak,Moeller gyártmány.7db.

Akit esetleg érdekel keressen.

Jahno Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51845

900 méterre a kompozit is érdekes lesz, helyben nem férsz bele a 90 méterbe, hogy esetleg ott legyen IP alapú? Netalántán wifis cucc, bár abból ami rendesen működik, az csöppet drágább, no meg a DVR/szoftver része. Így már érdekesebb, az biztos.

Előzmény: xyzw (51842)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51844

Miért is tilos földelni a kettős szigetelésű gépeket?

41204. sz. hozzászólás.

Előzmény: Hófehérhajó (51817)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51843

A 3x6 réz már elég (4x16 aluval is számolhatsz).Hol fog menni a kábel ?Keritésen,földben,levegőben ,lesz bővitve?(plusz dugalj ,világítás ,tartóoszlop,egyéb igény)A felhasznált anyagok kivitelezések között jókora különbségek vannak ,érdemes mindet átszámolni (árajánlatot kérni).

Előzmény: xyzw (51842)
xyzw Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51842

Több oka is van:

• 900 méterre szerintem 12 V-ot nem tudok elvinni UTP kábelen: 12V 1 A /kamera.
  • főleg a távolabbi részét kéne levédeni kamerákkal, úgyhogy sok utp kellene, ez egy kicsit luxusnak tűnik, tekintve az UV álló ftp légkábel árát. Még így is, hogy csak videójel fog menni rajta, így is 3-4 kábelt ki kell majd húzni a területre.
  • Biztosabb a stabil 12 V megléte a kameráknál, ha minden kamerának helyi tápegységet adok
Előzmény: Jahno (51841)
Jahno Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51841

Miért nem UTP-n viszed el a képet és a tápot is?

Előzmény: xyzw (51837)
xyzw Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51840

10-15 db komolyabb infrás kamera + néhány kiegészítő, szerintem összesen  max. 2 A

Előzmény: Dreamer (51839)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51839

Mekkor lesz az össz terhelés?

Dreamer

xyzw Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51838

Ja és még egy kérdés: 16 kvadrátos vezetéket alkalmazva mekkora veszteségre számíthatok a túlsó végén? 

xyzw Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51837

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbi problémám megoldásához: egy 900 m kerítésszakaszt kellene levédenem kamerákkal.  Ezzel nincs is gond, de azzal van, hogy hogyan vigyem el nekik a 230 V AC-t. Milyen kábelt kellene alkalmaznom szerintetek? Figyelembe véve azt, hogy minden kameránál meg kellene szakítanom a kábelt, hogy a kis 12 V tápegységeimet fölszerelhessem vízmentes fémdobozba?  2 eres kábel elég, vagy védővezető is kellene, esetleg villanyoszlop, s áramszolgáltató által is használt vezeték? Mit ajánlanátok?

Köszi a segítséget előre is!

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51836

Nappali , vezérelt, H tarifa külön kábelek, külön biztosító dobozok, de lehet közös EPH vezető. 1% lehet az órától az elosztóig. Teljesítmény = A és mekkora biztosíték plusz hány fázis az attól függ mit üzemeltetsz és mekkora teljesítmény lesz.

Nappali, vezérelt, H-tarifa 32A nem kell fizetni, felette igen hogy 1 vagy 3 F lényegtelen. A vezéreltnél azt kell nézni mit használsz és azoknak mekkora az össz teljesítményük erre kell kérni A, a H tarifánál szintén de több nem lehet.

Ha nappali - vezérelt - H ban gondolkodol akkor az eleve 3 db órát jelent 3 db rakhellyel.

Szerintem nappali 32A vezérelt 16A H tarifa ami a klíma max teljesítményben felvesz.

Előzmény: nmve (51831)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51835

Hát a doboz fenekéből mélyebbre vésel.

Lényeg, hogy kis véső kell, és kis kalapács és az vésőt jól meg kell élezni. Akkor nem fog kiesni a doboz a falból,

A doboz belső sarkánál szépen átszakítod körbe akkor ki tudod venni a doboz fenekét, utána már egyszerűen mélyebbre vésel oszt lesz elég helyed.

Előzmény: Törölt nick (51833)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.04.22 0 0 51834

Véssed kii annak a doboznak az alját /fenekét/, amelyikben lesznek a kötések.

Nyugodtan menj bele a téglába. Használd az átlátszó Wagót, mert az kisebb méretű.

Előzmény: Törölt nick (51833)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51833

Pontosan mit?

Előzmény: Fázisceruza (51830)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51832

Hány amperre lesz biztosítva? Szerintem három fázis a nappalinak és egy fázis vezérelt. A terhelés függvényében lehet mondjuk 10-10-16A-ben is gondolkodni. A földkábelt meg méretezni kell, feszesésre és melegedésre. Egy kis segítség: http://electrocord.hu/doc257/ H tarifáról nem tudok nyilatkozni.

Előzmény: nmve (51831)
nmve Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51831

Kedves Hozzáértők!

Leendő családi házamhoz 180 méterre kell elvinnem a földkábel(eke)t az órától.

Nappali és vezéreltre (villanybojler) mindenképp szükség van, de lesz 1-2 klíma is, amit H tarifával hajtanék. Villanytűzhely.

Később talán napelem is lesz.

-1 v. 3 fázis legyen?

-milyen típusú földkábelre van szükségem és mennyire (gazdaságosság)?

-ha a H tarifa miatt plusz kábelezés kell, lehet nem éri meg kiépíteni?

Áramszerelő véleménye szerint 2% lehet egy elfogadható feszültségesés, ehhez kellene számolni az átmérőt/veszteséget.

Köszönöm a tanácsokat előre is.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51830

Véssed mélyebbre!  Hm?

Előzmény: Törölt nick (51825)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51829

eleve sem volt benne csavar

rutinos festő viszont nem keni tele mielőtt észrevenném, vagy rak bele egy szál gyufát, esetleg kikaparja frissen ha már elbzta

Előzmény: Jahno (51827)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51828

Ha nagyon szenvedsz vegyél pár méter 2.5-ös mkh-t meg érvéget az átkötésekhez.

Előzmény: Törölt nick (51823)
Jahno Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51827

Ahamm, rutinos ember éppen ezért bent hagyja a csavart és festés után kiszedi.

Előzmény: Törölt nick (51826)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51826

ui: a festő alaposabb volt, nem tudom hogy csinálta, de centi mélyen van glett a csavarlyukakban

Előzmény: Hófehérhajó (51824)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51825

Én sem sorolnám, WAGO is pofon egyszerű mélyített dobozban, csak az elosztódobozok kötéseknél is alig sikerült meggyőznöm a szerelőt, hogy Wagozzon, ha már megvettem,. mert ő minden áron csavarni akart.

Utólag belátom, jobban jártam volna, ha az egészet én magam csinálom és most az anyagiaktól eltekintve. Tanultam belőle, a maradék 5 helyiség e nyáron következik, azoknál már mindenhova mélyített dobozokat rakatok, abból nem lehet gond, csak egy kicsit több fúrkálás. Szerencsére a 35-ös fal bőven elbírja mindkét oldalon.

Na mindegy, valahogy megoldom, azért köszönöm a segítő szándékot!

Előzmény: Hófehérhajó (51824)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51824

Ha festés is megvolt akkor  marad az izomerő

Bekötöd az elsőt és aránylag rövidre húzod/vágod az átjövöt hogy visszagyűrve ne legyen sok vezeték és így tovább

Belemegy az , tapasztalat

Bevallom én csináltam, de  már régen "nem divat" sorolni a konektorokat

A lyukban, a csavarok helyén meg csak a tetején van glett/festék, könnyen kipiszkálható, vagy nem is kell

Előzmény: Törölt nick (51823)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51823

A mélyített doboz nem opciós, már bent van a falban a normál mélységű,

A sima 3 szál nem gond, azt el tudom normálisan igazítani, csak az átvezetéshez valahogy be kell gyűrnöm az egyikbe 6db vezetéket.

Csavarral egyételmű, bár még először ki kell kaparnom a gipszet is a lyukakból, mert a festőt nem igazán érdekelte, hogy oda még csavar menne

üdv

Előzmény: Hófehérhajó (51822)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51822

És remélhetőleg csavarokkal rögzited az aljzatokat, az behúzza biztosan a vezetéket és megtartja az aljzatot, a kihúzás ellen

Előzmény: Hófehérhajó (51821)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51821

Komoly mesterek ilyenkor már söröznek, ezért én mondom a tutit :)

Igaz, begyűrtem én már 2.5-öst de nyűgös

Mélyitett 65-ös elsőnek és WAGO-val leágazva a többibe

Előzmény: Törölt nick (51820)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51820

Kérdezném az urakat,hogy konnektorok sorkötését normál 65-ös dobozban hogyan lehetne megoldani.

A problémám ugyanis, hogy a villanyszerelőnk inaktív lett és itt maradtam egy szobával, amiben van 4 helyen 2-2 sorolt doboz, 2,5 réz jön be az egyikbe.

Ide szeretnék konnektorokat felrakni, azonban sehogy sem tudom megoldani, hogy a 2,5- réz a normál mélységű dobozbsan beférjen az dugalj mögé és még át is vezessek a szomszédos dobozba.

Egyszerűen annyira merev a vezeték, hogy nem bírom a dugaljat a helyére igazítani.

Bármilyen ötletet, praktikát szívesen fogadnék.

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51819

Visszavonom!

Fém fej és egy lemezzel benyúltam a forgórész tengelyéhez

Szakadást mutatott ohmmérővel, igaz, valós értéket egy 1000V-os megger adna

De ezek szerint szigetelt a forgó a tengelyétöl

Előzmény: Hófehérhajó (51817)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51818

szerintem csak a kommuátortól, ha épp kommutátoros motorról van szó

egyébként a tengely és a forgatónyomaték keletkezés (vasmag) közé milyen ragasztóval milyen szigetelés menne, hogy ne forogjon meg esetleg?

az akkor két ragasztási felület: tengely-szigetelés szigetelés-forgórész

az, hogy nem jól vezet, az annak tudható be, hogy a forgórész vasmag ragasztva van a tengelyre, ha épp nem rámelegítve, de konkrét elszigetelési szándék -szerintem- nincs benne

Előzmény: pampalini111 (51816)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51817

Nincs elszigetelve

Kár hogy már nem tudom jóbarátomat +kérdezni, kisgépjavitó volt

De teszek annyit, hogy megmérem ma vagy a jövő héten a flexem tengelyét a forgórész vasmagjához

Ugyanakkor a tekercs szigetelés és ezzel együtt a tengely szigetelés, nem hinném hogy kielégitené a szabvány szerinti kettős szigetelést

És egy kérdés

Miért is tilos földelni a kettős szigetelésű gépeket?

Előzmény: Szirty__ (51814)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51816

A forgórész tengelye el van szigetelve a vasmagtól és komutátortól,ez a második szigetelés.,ez a kézi furógépekre is igaz.Nagyobb gépeknél lehet más megoldás (Pl.:Hajdu keverőtárcsás mosógép ékszíj hajtás,szigetelt tartóbakok).

Szirty__ Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51815

Helló erniefromh!

Pedig ha a forgórész fémesen érintkezik az áttételek fogaskeregeivel, amik érintkeznek (a csapágyazáson keresztül) az áttétel házal, ami fém és megérinthető, akkor máris erre vonatkozik nem?

Előzmény: erniefromh (51807)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51814

Helló Hófehérhajó!

"Egy flex hogy 2ős szigetelésű? A motor forgórésze fémesen érintkezik az áttétel fém házával"

A kérdésbe ravasz módon belerejtetted a választ is: Úgy, hogy a motor forgórésze el van szigetelve az áttétel fém házától.

Előzmény: Hófehérhajó (51806)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51813

"Valószinüleg" (biztosan) földelő vezeték.

Előzmény: stukov1 (51808)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.21 0 0 51812

-A gyártók a változtatás jogát fentartják!(A nemzeti eltérések a szabványoktól más kérdés.)

-Nekem Kopp-os van. Minden bedugáskor be kell kapcsolni,földelés hiányában nem lehet bekapcsolni!

Előzmény: erniefromh (51803)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51811
Upsz, a tengelytol valo szigetelest illetoleg a tevedes jogat fenntartom!

Dreamer
Előzmény: Dreamer (51810)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51810
(A forgoresz vasmagja elszigetelt a tengelytol, valamint a tekercselest is szigetelik a vasmagtol.)

Dreamer
Előzmény: erniefromh (51807)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51809
Csak jelzes szinten a Secconal ott van az AVK a dobozban!

Dreamer
Előzmény: stukov1 (51801)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51808

Találtam robbantott ábrát a Flex egyik gépéről:

http://www.ereplacementparts.com/images/flex/LW1703S.pdf

A kép közepétől kissé balra 277.436 -jelölésű drót vajon mire szolgál?

Az alkatrészlista alapján "lead wire" .. vezeték. Esetleg földelés?

erniefromh Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51807

"A motor forgórésze fémesen érintkezik az áttétel fém házával"

-A kettős szigetlés fogalma nem erre vonatkozik.

A megérinthető részek vagy műanyagból készülnek, vagy a fémburkolatok úgy vannak az üzemszerűen
feszültség alatt álló részektől elszigetelve, hogy ezekre a burkolatokra veszélyes nagyságú
érintési feszültség ne kerülhessen egyszeres hiba esetén.

Ezt a védelmet egészíti ki az áramvédő.

Előzmény: Hófehérhajó (51806)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51806

Nem a z volt, én aljzatrol irtam

Ugyanez vonatkozik a villásdugókra is. Ha foldelt akkor be kell kötni a földelést is

A kettős szigetelésű gépeken nincs földelő érintkező a villasdugón

A Metabon hogy van megoldva a viz, nem tudom, nem volt a kezemben még

erniefromh!

Ugyanez neked is  

De a vesszőpiripámra senki nem reagált

Egy flex hogy 2ős szigetelésű? A motor forgórésze fémesen érintkezik az áttétel fém házával

Előzmény: Szirty__ (51799)
ötfelezős Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51805

Megadtad a megoldást magyarul, hordozható, mint Portable.

Előzmény: Lacivill (51786)
erniefromh Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51804

"Azért, mert a magyar szabvány szerint ha 3 pólusú  az aljzat akkor mind3at be kell kötni. Azt hiszed hogy földelt, aztán mégsem"

Ezt a mondatot nem sikerült alkalmaznom a készüléken lévő csatlakozóra. Hogyan függ vele össze?

Előzmény: Hófehérhajó (51798)
erniefromh Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51803

" (a gép valószinüleg nem földelt) "

- A gép kettős szigetelésű. Semmi se tiltja sem hazánkban, sem a forgalmazó országokban  -USA, Kanada- az áramvédő alkalmazását kettős szigetelésű berendezésen. Valamint a dugaszcsatlakozó a fentebb említett országokban így néz ki akkor is ha nincs mindhárom pólusa bekötve.

"földelés hiányában be sem lehet kapcsolni az áramvédő adaptert (betáp földelt hálózat)."

-Huh, nem tudom ezt hol hallottad, de próbáld ki, menni fog.

Előzmény: pampalini111 (51802)
pampalini111 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51802

Helló!

Mindegyiknél áramvédőt alkalmaznak.A földelés a tesztgomb miatt kell (a gép valószinüleg nem földelt) ,földelés hiányában be sem lehet kapcsolni az áramvédő adaptert (betáp földelt hálózat).A Makita ugy néz ki mint a normál sarokcsiszoló változata.

Előzmény: stukov1 (51801)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51801

Eddig ez a hozzászólás tetszett :)

Kicsit megfordítom a kérdést: a márkás (nem adapteres vagy barkácsolt) vizes csiszolóknál hogyan oldják meg az érintésvédelmet?

Miben különbözik az Alpha-Tools adapteres megoldásától. Maga a gép tisztára hasonló, az elején lévő nyílásokon szerintem kifele nyomja a levegőt meg a vízperemetet is, a hátsó résznél szintén vannak rések.

Mellékelek 3 videót, itt elég részletesen bemutatják őket. 

Metabo PWE 11-100            Itt azért rendesen be van öltözve gumiruhába a fickó.

Makita PW5001C

Secco WP800 (ez amerikaikínai)             

Előzmény: flepnis1 (51792)
botsinkai Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51800

Csak érdekességképp: angol és ausztrál 3 pólusú csatlakozóhoz 2 szálas zsinór megy (kettős szigetelésű szerszámgépeknél).

Előzmény: Lacivill (51797)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51799

Helló Hófehérhalyó!

A kérdés nem az volt amire válaszoltál!

Előzmény: Hófehérhajó (51798)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51798

Azért, mert a magyar szabvány szerint ha 3 pólusú  az aljzat akkor mind3at be kell kötni. Azt hiszed hogy földelt, aztán mégsem. Az ördög meg csak reszelgeti a körmét :)

És mi a helyzet a vízköddel és a nyitott szellőző rácsokkal a motoron?

Az hogy az Alfa mit ajánl nem édekes

Kici kinai is ajálja a karácsonyfa égőit és más "megbizható" szerkezeteit

Előzmény: Szirty__ (51795)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51797

Mert szabvány szerint csak olyan gépen lehet 3P csatlakozó ami igényli a védővezetőt.

Előzmény: Szirty__ (51795)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51796

Heló!

"A vizes linken meg három pólusú a csatlakozó, tehát nyilván földelt a gép" - a 3 pólus az nem az amerikai szabvány konnektor miatt van?

A neten "wet stone polisher" néven ilyeneket árulnak, azért kérdeztem, hogy mennyire biztonságos a cucc, főleg az ilyen adapterrel átalakított. De ez elvileg az alpha-tools által hivatalosan ajánlott, kvázi biztonságos(?) átalakító szett.

Előzmény: Hófehérhajó (51794)
Szirty__ Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51795

Helló Hófehérhajó!

"A vizes linken meg három pólusú a csatlakozó, tehát nyilván földelt a gép"

A csatlakozó púlusainak számából miért következne az, hogy mindegyik be van kötve?

Előzmény: Hófehérhajó (51794)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51794

Bizonyára nem fejeztem jól ki magam

Miért kettős szigetelésű a kéziszerszám, amikor nem az?

A vizes linken meg három pólusú a csatlakozó, tehát nyilván földelt a gép

D lehet-e földelt ha kettős szigetelés?

Naa, ezt akartam valahogy kihozni belőle :)

Természetesen, nem kell Fi-hez földelté tenni

Előzmény: flepnis1 (51792)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51793

szállítástámasztótányér"

Ez az amikor nem fizetik meg a műszaki forditót, de még a Guglit sem használják
Scope delivery=szállitás körébe tartozó/dolgok/

backing pad=csiszoló tányér és nem támasztó tányér
buffing wheel=csiszoló/polirozó korong

http://www.cpometabo.com/metabo-polishing-and-backing-pads/metabo-polishing-and-backing-pads,default,sc.html

http://www.metabo.co.uk/Product-catalogue-accessories-handheld-powertools.23956+M55897b8548f.0.html#93565

Előzmény: Teaway (51789)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51792

A Fi müködéséhez miért kellene a flexet földelté tenni? Ha betennél egy kétpólusú 10mA-es Fi-t a vezetékbe akkor az leoldana amint elkezdene a hibaáram rajtad, vagy a polírfejen keresztűl a föld felé távozni! 

Előzmény: Hófehérhajó (51790)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51791

Kérdezem/teszem hozzá, egy vizes vágásnál , mit fog csinálni a szellőző ventilátor a vízpermettel? Ez a gép IP 65?

Előzmény: Hófehérhajó (51790)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51790

"Egy adapter készlet, ami az írás szerint bármilyen sarokcsiszolóból  vizes csiszolót/polírozót csinál."

Fi relé flexen?
Kéziszerszámok  Mo-gon kettősszigetelésü, ugyanakkor a fém fej/áttétel nincs elszigetelve az elektromos résztöl. Kettős szigetelést meg tilos földelni
Akkormost?

A linkelt flex meg földelt lehet, hisz ott a 3 érintkező a fi relén

A bármilyen flexxel ezért óvatosan!

Előzmény: stukov1 (51787)
Teaway Creative Commons License 2013.04.20 0 0 51789

És ez mi lehet ott alatta: szállítástámasztótányér?

Előzmény: stukov1 (51785)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51788

Én biztos nem vennék kezembe egy ilyen barkácsolt eszközt.

Előzmény: stukov1 (51787)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51787

Így már kezd világossá válni a dolog.

És a kérdésem második fele? Mennyire biztonságos ez? Főleg az adapteres barkácsolt megoldásra értem. Mire kell odafigyelni használatkor?

Lacivill Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51786

residual-current device (RCD), P talán a a személyt jelöli.

Magyarul Fi relé, létezik  hordozható kivitelben is.

Előzmény: stukov1 (51785)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51785

Hmm... a Metabo magyar oldalán " PRCD - személyvédő kapcsoló" -nak írják.

A lap alján .

Előzmény: arenarock (51784)
arenarock Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51784

A magyar megfelelője fi relé lesz szerintem...

Előzmény: stukov1 (51783)
stukov1 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51783

Üdv! Még soha nem írtam ide, de hátha kapok választ a kérdésemre.

Kizárólag hobbi célból egy olyan szerszámgépet szeretnék amivel a műkövet, gránitot csiszolják a sírkövesek.

Ez lényegében egy víz adagolásos sarokcsiszoló - megfelelő csiszolótárcsával.

A gondom az, hogy ilyenből nincs "tescos" változat, csak Makita, Bosch, Flex, Metabo -ról tudok. Mind 100K HUF körül.

Meg vannak az ebay-en mindenféle kínaiak szállítással együtt ~40K HUf.

Aztán egyszercsak megtaláltam ezt . Egy adapter készlet, ami az írás szerint bármilyen sarokcsiszolóból  vizes csiszolót/polírozót csinál. 

Egészen egyszerű dolgok, de van közte egy számomra titokzatos

" Ground Fault Circuit Interrupter" nevű alkatrész, a tápvezetékre van kötve és arra szolgál, hogy zárlat esetén levágja az áramot.

Kérdésem: mi a magyar megfelelője ennek a "Ground Fault Circuit Interrupter" -nek, lehet-e ilyet boltban venni vagy csinálni/csináltatni?

Ha összeraknék egy ilyen adapterkészlet + sarokcsiszoló együttest mennyire tűnik biztonságosnak ez a fajta megoldás? A használata közben indokolt még pl gumikesztyű meg gumicsizma használata?

( korábban már gondoltam ilyen átalakításra, de meglepetés volt, hogy találtam hivatalosan is ilyen megoldást)

Köszönöm előre is! 

RG500 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 51782

Urak itt egy kis közérdekű ha valaki nem találkozott volna vele!

Változások a műszaki igénybejelentés folyamatokban

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 2013. április 11-én hatályba lépett módosult előírásainak megfelelően 132 kV-nál kisebb névleges feszültségű közcélú hálózatot, csatlakozó vezetéket és közvilágítási elosztó hálózatot létesíteni belterületen kizárólag csak földkábellel szabad. Ennek alapján a műszaki igénybejelentési folyamatokban az alábbi változások szükségesek.

Kábeles csatlakozók létesítése belterületen 2013.04.18-tól

-         A 2013. április 18. után kiadott Műszaki Gazdasági Tájékoztatóban (MGT) belterületen kizárólag kábeles csatlakozás írható elő, akár új igénybejelentésről, akár teljesítménybővítésről, akár csatlakozó vezeték cseréről van szó.

• Olyan teljesítménybővítési igények esetén, amikor a meglévő csatlakozó vezeték cseréje műszaki okból nem indokolt (mert a meglévő csatlakozó vezetékre a kért igény kiadható), nem kell előírni a csatlakozó vezeték földkábelbe helyezését. Ebben az esetben a fogyasztó a 76/2011. (XII. 21.) NFM rendelet (a továbbiakban: csatlakozási díjrendelet) szerint járó, az igényelt teljesítménytől függő alapdíjat, köteles megfizetni. Amennyiben teljesítménybővítésnél a helyszíni munkavégzéskor derül ki, hogy a meglévő csatlakozó nem felel meg, az igényelt teljesítményhez, úgy az eredeti igény lezárandó, és új igényt kell indítani az eredeti folyamatra vonatkoztatva, de már kábeles csatlakozó szerelésével.
  • Olyan teljesítménybővítési igények esetén, amikor a meglévő csatlakozó vezeték cseréje műszaki okból indokolt, a csatlakozási díjrendelet alapdíjra és kábeles csatlakozóra vonatkozó normatív díjtételeit és szabályait kell alkalmazni.
  • Olyan teljesítménybővítési igények esetén, amikor a meglévő csatlakozó vezeték cseréje műszaki okból nem indokolt vagy a fogyasztó teljesítménybővítés nélkül csatlakozó vezeték cserét vagy áthelyezést kér, a fogyasztó továbbra is a kábeles csatlakozó létesítés költségének 100%-át fizeti (és az esetleges alapdíjat).
  • Azon esetekben, ahol helyi építésügyi, önkormányzati hatósági tiltás van a földkábel létesítés miatt, ott is a törvényi szabályozás szerint kell eljárni, mert az erősebb a helyi szabályozásnál.

-         Ideiglenes csatlakozó véglegesítésének lehetősége megszűnt. Az ideiglenes csatlakozó a fogyasztó tulajdona, így az a fogyasztó döntése, hogy szabadvezetékes vagy kábeles ideiglenes csatlakozót létesít saját költségére. Viszont a végleges bekapcsolás kérésekor mindenképpen az elosztó fogja a kábeles csatlakozót létesíteni. A fogyasztó figyelmét kiemelten fel kell hívni arra, hogy a kábeles csatlakozó létesítés átfutási ideje legalább 6 hónap, így időben rendelje meg azt.

-         A fogyasztók által korábban létesített, és a jelenlegi szabályozás előtti időszakban a végleges mérésre is megfelelő, szabadvezetékes csatlakozóval szerelt ideiglenes mérőhelyek esetén is új, földkábeles bekapcsolást kell indítani, ha az ideiglenes mérőhely megszűnik

-         Ezeket a szabályokat kell alkalmazni azokban az esetekben is, amikor egy korábban beadott igényre hiánypótlás érkezik.

Átmeneti intézkedések 2013.12.31.-ig

-         A 2013.04.18. előtt kiadott, szabadvezetékes csatlakozást előíró MGT alapján elkészíthető a szabadvezetékes csatlakozó vezeték, amennyiben az igénylő az MGT érvényességi idején belül elfogadja / elfogadta azt. 2013. december 31-ig kapcsolható be a szabadvezetékkel létesített csatlakozó.

-         Amennyiben előzetes igénybejelentés nélküli bekapcsolási igénnyel, a fogyasztó megbízásából a regisztrált villanyszerelő jelentkezik, a bekapcsolás szabadvezetékes csatlakozóval is elvégezhető, ha a regisztrált villanyszerelő 2013.04.22-én ügyfélszolgálati irodák zárásáig a kész – komplett dokumentációval jelentkezik. Hiánypótlásra nincs lehetőség ebben az esetben.  A regisztrált villanyszerelő nyilatkozatával igazolja, hogy az igényt 2013.04.11. előtt vette át a fogyasztótól. Igénybejelentő lapra a regisztrált villanyszerelő saját kezével ráírhatja a nyilatkozatot (dátum, aláírás).

flepnis1 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 51781

Raszista be-eee írás :-)

Előzmény: Veszett kutya Tannen 3 (51780)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.17 0 0 51780

Asszem NOÉ elbaszta!:)Pár birkát le kellet vona rugni a tutajról!:))

Prista Creative Commons License 2013.04.17 0 0 51779

Köszönöm, de sajnos más az előlap, így nem sikerült a beállítás.

Remélem olvasható lesz.

Előzmény: erniefromh (51701)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51778

Onnan szedtem, hogy az órának lakáson kívül kell lenni, s egy belső gangos nyitott udvaros házban azt nincsen az emeleteken hova tenni, mivel emeletenként nem négy, hanem 10nél is több lakás van.

S ez legalább olyan tipikus, ha nem tipikusabb belvárosi ház, mint az általad emlegetett emeletenként mondjuk négylakásos, belső zártlépcsőházas.

Előzmény: ha4nz (51773)
szassy Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51777

Köszönöm szépen az ötleteket!!:)

Előzmény: ha4nz (51776)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51776

Két vezetőhornyos dob, egyikre megy a függesztősodrony, pl fürdőszobai fregolizsinór, fém középrésszel és a másik horonyba meg minimális hassal a vezeték. Aztán lehet rá kötélsorolót is rakni, meg... De ez már az emelőgépek mechanikája témakör lenne, ami ide nem kell.

Előzmény: szassy (51775)
szassy Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51775

Köszönöm a tippet, kivitelezhetőnek találom, már csak a függesztés-emelés kérdését kellene valahogy megoldani.

Előzmény: flepnis1 (51768)
szassy Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51774

Nem rossz ötlet de 230 V-ot kellene a lámpához vinnem :S

Előzmény: flepnis1 (51767)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51773

Én nem tudom honnan szedted ezt a csillagpontos dolgot, de simán átvették a műszaki ellenőrök a napokban nálunk az egyik társasházban a gerinc fel és az emeleten A2 fogadó, majd onnan szét a 4 fogymérőhöz a méretlen fővezetéket. Bár nem tudom ki szerelte, de hogy a 60 éves méretlen fővezetéket hogyan tudták kicserélni az újra arra kiváncsi lennék. Lehet hogy legközelebb lebontom havernál a lakáselosztót és alákukkantok. Vagy lehet hogy eonos regszerelő saját maga szerelte és pár nappal később is ő vette át?

Előzmény: Törölt nick (51759)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51772

UFF

Előzmény: petya 03 (51770)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51770
Kb annyira személyeskedtem mint te! De biztos ,hogy nem gúnyoltalak, nevettelek ki, és főleg nem magyaráztam félre az íràsaidat, hogy lejárassalak. Én is csak véleményt írtam a hozzászólásodról ha személyesnek tűnt. ...elnézést!!! Nem vagy köteles segíteni ebben igazad van ,de akkor ne is foglalkozz az írásaimmal, főleg ne ilyen stílusban. Látod megint rosszindulatúan félremagyarázol dolgokat ,hogy estétől reggelig mindenem meg lett.......51716 os hozzászólásomban a legelején írtam, hogy eredetileg is terveztem ,hogy nekiállok magam ,csak megakadtam az említett kérdésben. Itt elbizonytalanodtam aztán találtam ezt a fórumot, gondoltam utána járok mert érdekel. Szép lassan kezdett tisztulni a kép (51721es írás) egy kicsit ahogy az igen tisztelt mesterek válaszolgattak és akkor kezdtem bizakodni, hogy talán kapok annyi segítséget, hogy neki merjek állni.
Humorérzékem van hidd el, de ez nem volt humoros.
OFF
Előzmény: flepnis1 (51746)
peti.olah Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51769

Porszívó kábelfelcsévélő dobja? Azon túl, hogy a vezetékre nem lógatunk semmit.

Előzmény: Dreamer (51766)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51768

Elsőre nagyon vadnak tűnt az ötleted, pedig nem is az. Esztergáltatsz két dobot műanyagból a redőnymotorra, a végére egy vékony réz csúszógyúrúvel (vagy nagy méretű réz alátétet ráragasztani) amihez hozzárögzíted az acélsodronyt. A gyúrúvel szemben meg egy kefetartót.

Előzmény: szassy (51765)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51767

Törpefeszültségű fényforrást (12-24V Led) a csillárba és két, egymástól elszigetelt dobon vékony 1-1,5 mm-es acél sodronnyal függeszteni?

Dreamer Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51766

Vezetéket nem szoktunk kitenni mechanikai hatásnak (nem az a feladata). Még akkor sem, hogy elenyésző a súly.

A vezeték felcsévélését olyan dobra tenném aminek van csúszógyűrűs kivezetése, amivel a dobba lehet a vezetni az áramot.

Innentől a többi gyerekjáték... :)

Dreamer

szassy Creative Commons License 2013.04.16 0 0 51765

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek abba hogy hogyan lehetne egy csillárt egy csőmotorral (redőnymotorral) függőlegesen mozgatni  (emelni-süllyeszteni). Van-e valami lehetőség a kábel felcsavaródása-szakadása ellen? Lehet a vezetéknél fogva mozgatni vagy elszakadhat egy kb. 1-2 kg-os csillártól?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51764

Ami érdekes kérdés mivan egy olyan épülettel ami müemlék?

És mi írja elő kötelezően hogy egy új létesítés esetén csoportos központi mérőhelyek lehetnek? Mert ilyen sem az MSZ 447:2009 szabvány sem egyéb szabályzat.

Előzmény: Törölt nick (51762)
Lacivill Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51763

Azért érdekes, mert arról lehet hallani, hogy a gázművek elzárta a gázt. De még olyat nem hallottam, hogy az ELMŰ lekapcsolta a főkapcsolót egy bérházban, pedig minden 3.-ban le lehetne. 

A társasházak zömének nincs érvényes felülvizsgálati jegyzökönyve.

Előzmény: Törölt nick (51762)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51762

Önk. építési hatósághoz megy a levélke, ha a cucc egy ilyen tökhivatalos felülvizsgálaton megbukik..., az meg simán hatósági uton intézkedést kezd a szolgáltatónál, s lekapcs. Igen hamar megy, napok kérdése.

A többit nem tudom értelmezni ami írsz, mert a központi óraelhelyezés előírása miatt minden borul, nincsen felszálló meg leágazás, csillag van.

A kapualjban-lépcsőházban kötik a "leágazást" az un. fogyasztásmérő-konzolon, s onnan már minden felszálló önálló, mért vezeték.

Ami ráadásul pont-pont lehet csak, leágazás s kötés nélkül, hisz minden fogyasztó vezetéke már saját mért leágazása tkp.Tehát az óra mögül indul, s folyamatos védőcsőben megy kötelezően és közvetlenül a lakáselosztóig.

Mivel az óra kihelyezése, s az egész cirkusz regszerelő köteles, ebben nincs a tulajsonosnak semmiféle "önálló ügye", az egészet csak a társasház végzi s végeztetheti, kezdve a kötelező tervezéssel, benyujtással, engedélyezéssel, stb.

Előzmény: Peter atyuska (51761)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51761

Felülvizsgáló nem hatóság ő nem tud lekapcsoltatni semmit, és joga sincs rá, egyet tehet írásban jelzi hogy nagy szar az egész és 2 héten belül fel kell újítani, ha a ház nem teszi meg akkor a társasház = tulajdonosok felelőssége lesz. Aminek egyenes következménye = biztosító kárbejelentés esetén = nem lesz hajlandó fizetni semmit senkinek. Az más kategória hogy egy esetleges hatósági építési hatóság, tűzrendészeti hatóság a bekért jegyzőkönyv alapján valóban lefogja kapcsoltatni a szolgáltatóval a betápot. Plusz ad egy szép összegű csekket, így lesz egy 300e Ft nyitott bünti + a felújítás teljes költsége.

Megjegyzem a felújításokat lehet apránként is elvégeztetni. Élőszőr csak a felszálló fővezetékek és dobozok, aztán a főelosztó és végül a lakásleágazások amik a tulajdonos sk ügye.

Előzmény: Törölt nick (51759)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51759

Elfelejtettél szólni az olvtársnak, hogyha kijön egy ilyen felülvizsgálat a házat azonnal lekapcsoltatja hatóságilag az elmondottak alapján(élet és tüzveszély miatt), és addig nem kapcsolják vissza, amig a regszerelő alá nem ír.

Ő meg majd akkor fog, ha az egész a legutolsó szabványok és vonatkozó szabályok szerint (praktikusan általa) fel lesz újitva, órák kint, vastraverzen a lépcsőházban, tehát "teljes csillag", derékvastag köteg indul a földszintről, cirka 15millió huf egy átlagos 50lakásos bp társasházra....helytől, adottságtól és igényektől függően. Ja és több hónap szétverés, bent a lakásokban is....közben áram nélkül akár hetekig, vagy ideiglenes kötésen, csökkentett terheléssel (csak hűtő, világítás, tévé, max, max egy gép még..villanybojler nem, ha más melegviz nincs, mint villanybojler, marad a lavór a tűzhelyen, a la 40es évek.....)

Hajrá felülvizsgálat.

Előzmény: ha4nz (51747)
ha4nz Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51758

Ha bemegy akkor vagy megnyugtatja a doki vagy benntartja 24 órás megfigyelésen és EKG-n. meg tolja bele a vérhigítót. Ha nincs áramjel, akkor csak megégette a kezét és az a jobbik eset. Jobbulást neki!

(a fi-t meg mérd ki és ha nem hajlandó leoldani, akkor íves javítást neki)

Előzmény: joevagyok68 (51757)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51757

Köszi mindenkinek !

Én is úgy gondoltam, hogy nem rázhatta meg (annyira), de a nővére jól besz@ratta, hogy nemrég valaki úgy halt meg, hogy megrázódott és nem ment be kórházba és ....

Tehát menni KELLETT...24 óra..

Még1x köszi.

ficere50 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51756

Áramütés esetén mások lennének a jelek...itt valószínüleg a zárlat "hőhatása" okozhatott kisebb égési sérülést. Kezeljétek úgy mint bármely kisebb égési sebet...

Előzmény: joevagyok68 (51753)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51755

Szegényke jól megijedhetett!

Ha a vezetékek elemi szálai összeérnek akkor nagy szikrázás melett egy-egy szál elfröccsen és nem tud kialakuni sem zárlati áram sem hibaáram ami lekapcsolná a FI-t.

Esetleg, de ez csak károgás... ha rossz kötés (ek) vannak az áramkörben és túl van biztizve akkor nem tud akkora áram elindúlni ami leverné a biztit. 

Előzmény: joevagyok68 (51748)
Jahno Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51754

Az nem szokott gond lenni, de persze akkor a biztos, ha doki látja, ne én mondjak hülyeséget. Égési sérülés a két zárlatos mazzag közti hőtől van, ha nem rúgta meg rendesen, akkor az max. meleg és ijedség lesz, ráadásul ha a két pólus ilyen közel van és áram megy rajt keresztül, akkor sokkal csúnyább az égés.

Előzmény: joevagyok68 (51753)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51753

Úgy néz ki mind 2 szál szigetelése szétment. és ott "szikrázott"..

DE se bizti, se fi relé nem oldott.

Csukló égési sérülés "szerűség"..

Induljunk kórházba ?

Előzmény: Jahno (51752)
Jahno Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51752

Mert nem a Fí felé ment a villany. Pár hete nekem is szétcsapta magát egy hősugárzóm, ezek ilyenek. Lehet a fogantyúnál már csak azért égett meg, mert zárlatos volt, és csak a fűtőszál kuszálódott össze benne, az jól tud szikrázni és egyre jobban melegedni, míg a megszakító vagy valami köztes vezeték/egyéb bírja. Fít tesztelheted mással is, hogy biztos legyél benne, leoldott volna-e vagy sem.

Előzmény: joevagyok68 (51751)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51751

ez az érdekes, hogy nem oldott le

De azt mondja mintha érezte volna, hogy..

"Égési sérülés" is van csuklón..

Előzmény: Törölt nick (51750)
Jahno Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51749

OTSZ nálunk annyiban kimerül, hogy folyosón nem lehet cuccot hagyni és tűzoltóság fenyeget a rácsok miatt is. Én időnként lenyomnám a folyosóvilágítást is, sokan onnan csapolnak villanyt.

Előzmény: ha4nz (51747)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51748

Lenne egy - lehet hüle - kérdésem..

- rendszerben van FI relé

- hajszárító "zárlatos" lett. Úgy néz ki foggantyúnál "eltörtek" a vezetékek . Asszony éppen fogta... kaphatott-é áramütést 

Elmondása szerint hajszárító füstölt, szikrázott, hajszárító "tövénél" a vezetéken égésnyomok, kezén "égésnyomok"..."szerinte" megrázta az áram...lehet az ?

Vagy a FI relé miatt nem lehet ??

Sebészeten volt, bekötözték.Elvileg mondta mi történt...

KELL menni kórházba 24 órás megfigyelésre ??

ha4nz Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51747

Hol is vannak ilyenkor a kötelező felülvizsgálatok jegyzőkönyvei 6 évente? :) Erre kellene rávilágítanoda lakógyűlésen!

Érintésvédelmi felülvizsgálat, mérés

A jegyzőkönyv az MSZ 60364 sz. szabvány [Msz 172/1.sz.szabvány] és az Msz 4851.sz.szabvány, valamint a 14/2004. (IV.19.) FMM rendelet és a 8/1981.(XII.27.) IpM sz. rendelet (KLÉSZ) (Kommunális és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzata) előírásai szerint készül.

A vizsgálat gyakorisága 6 év.

zvédelmi szabványossági felülvizsgálat

A jegyzőkönyv az MSZ 60364 sz. szabvány [Msz 1600.sz.szabványsorozat], valamint a 28/2011. (IX. 6.) BM (OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat) rendelet előírásai szerint készül.

A vizsgálat gyakorisága 6 év.

Villámvédelmi mérés és felülvizsgálat

A jegyzőkönyv az érvényben lévő 28/2011. (IX. 6.) BM              (OTSZ Országos Tűzvédelmi Szabályzat) rendelet [Msz 274.sz.szabvány], valamint Msz 4851.sz.szabvány előírásai szerint készül.

A vizsgálat gyakorisága 6 év.

Előzmény: Törölt nick (51744)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51746

Semmi közöd a jellememhez! NE személyeskedj!!!

Nem vagyok köteles semmilyen segítséget adni neked, viszont mint nyilvános "szakmai" fórum, véleményt mondhatok a topik témájában tett írásaidról.

Este 21-kor még azt mondtad nem állsz neki, másnap 10 kor már mindened meglett ami ahhoz kell hogy megcsináld! (20-év)

HA NINCSEN HUMORÉRZÉKED akkor szerintem kár volt beregelni! Ez egy nyilvános fórum és nem sértegettelek!

Előzmény: petya 03 (51743)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51745

Sajnos ez nagyon nagy gáz... Sok épület esetén ez lesz a szűk keresztmetszet!

Dreamer

Előzmény: Törölt nick (51744)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51743
A lakásvillamosság alap kapcsolásai: egysarkú, kétsarkú, váltó, keresztváltó, csillár. De gondolom ezt te is tudtad, hogy erre gondolok ,csak kötözködni akarsz. Nincs ezzel gond ez sokmindent elárul a jellemedről ,de ez inkább a környezetednek probléma!
Én az elején megmondtam miben kellene a segítség te ezen jót nevetsz, gúnyolódsz, mert te mindent tudsz természetessen, de szakmailag nem mersz hozzászólni mert félsz, hogy konfrontálódsz esetleg nagyobb tudású szakemberekkel itt a fórumon. A többiek ha figyelmeztettek is a veszélyekre (amit tisztelettel, és köszönettel tudomásul is vettem)azért segítő szándékkal álltak hozzám, de legalábbis nem nevettek ,és gúnyoltak. Sajnos nagy szükségem lenne arra a kis pénzre ami a zsebemben maradna ha meg tudnám csinálni.
Megnyugodhatsz nem fogok munkát vállalni, nem leszek konkurenciád, ez gáz ,hogy tőlem félsz. A szerszámozotságom meg nem 12 óra alatt lett meg ,hanem 20 év amiből talán egy másfél szobás lakást azért meg lehet szerelni.
Előzmény: flepnis1 (51737)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51742

Akkor van esély leégésre ha túlterhelődik, ha mindenki marad a saját eddigi teljesítményén akkor nagy eséllyel még sokáig működik, az viszont biztos ha a kötéshez hozzá kell nyúlni ott ilyen esetben komoly problémák adódnak.

Előzmény: Törölt nick (51741)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51740

Akkor egy kis jog.

Mia tied:

- biztosító doboz, a csővezés, a villanyóra szekrény

- a vezetékek

- a szerelvények

- az a vezeték és cső szakasz ami a társasház vagy szolgáltatói hálózat csatlakozási pontja

- önnáló ingatlan esetében a földelés ha van villámvédelelm azzal való összehangolása a szükséges védelmi elemek

A mihez hozzá nyúlhat a tulajdonos:

- a biztosító doboz annak szerelvényei és az oda beérkező lakás vezetékei

- földelés és védelmi berendezései

A reg szerelő hatásköre:

- a társasházi leágazás vagy szolgáltatói leágazástól a lakás biztosító dobozáig.

- ennek kialakítása az aláírása alapján büntető jogi felelősség terheli

- földelés megfelelő állapotának ellenőrzése.

A szolgáltató tulajdona:

- az óra és biztosítékai

- az órahely plombálása után a plombált doboz sértetlenségének ellenőrzése a mért és méretlen vezetékek ellenőrzése a csövezéssel együtt.

Jogi előírások:

- kormány rendelet a hálózatra csatlakozásról

- szolgáltatói üzletszabályzatok, ha a szerződést aláírták

- szabványok a mérési helyre, csövezésre, vezetékekre, méretezésekre

- trv, rendelet és szolgáltatói üzletszabályzat a reg. szerelők jogáról és felelősségéről szankciókról

- kamarai törvény a kötelező regisztrációról

- építési törvény és a kötelező felelősség biztosításról

A reg szerelő időszakonként köteles vizsgázni = pénz, kötelező kamarai reg = pénz, a trv és szabványi változások követése = pénz, biztosítás = pénz.

Lehet sk csinálni mindent a lakáson belül, és felvállalni egy esetleges hibás kivitelezésből eredő károk minden konzekvenciáját, lehet azzal finomítani hogy egy szakít felkérnek ellenőrzésre sk csinálja de szaki adja a szaktudást, teljesen szakira bízni.

Ja igen egy normális szaki ad ajánlatot, és van szerződés, ha valami szar vagy rossz ott a kötelező garancia, szavatosság érvényesítési lehetőség.

Előzmény: petya 03 (51736)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51739

"egy kis lakást ahol a felelősség az enyém"

Biztosan jól bele gondoltál? Egy társas házban még rosszabb a helyzet mint a telkeden. Egy félre sikerült kötés esetén nem csak a Te lakásodban élőket veszélyezteted, hanem akár a többi lakásban lakót is.

Egyébként pedig a döntés a Tied, de ne várd azt, hogy itt az ebből élők felállva éljenezve tapsikoljanak!

(Nem veled van a hiba, hanem azzal, hogy nem keresel eleget, illetve olyan környezetben vagyunk ahol a tanult és tapasztalt mesterek megkéri a munkájuk díját)

Dreamer

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51738

Én speciel naponta csinálom de vannak olyan helyzetek amikor bizony 2 napig vakarom a fejem, hogy miként lehet megoldani egy órahelyet és földelést. Sőt első látásra sem lehet azonnal eldönteni hogy fog kinézni, főleg ha szerelés közben előkerülnek rejtett hibák vagy egyéb műszaki problémák és mindent újra kell gondolni és tervezni.

Előzmény: petya 03 (51721)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51737

:-)

"Milyet kell hozni és hány eret? A földelés hogy van ilyen helyen?"  -  "tisztában vagyok a lakásvillamosság mindegyik kapcsolásával"

Előzmény: petya 03 (51736)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51736
Nagyon szélsőséges dolgokat írsz le példának, de te is tudod ,hogy nem erről van szó!
Képzeld van érvéghüvely fogóm, na mit szólsz ,sőt tisztában vagyok a lakásvillamosság mindegyik kapcsolásával. Tudom hova kell kétsarkú kapcsoló, be tudok kötni egy fi relét.stb. Nem egy üzemcsarnokot akarok megszerelni hanem egy kis lakást ahol a felelősség az enyém. Természetesen szakszerűen ,biztonságosan szeretném megcsinálni ,hisz az enyém!!! Nagy álltalánosságokat írsz le de semmi konkrétumot. Azt hittem azért is van ez a fórum, hogy segítsetek? Ha te mindent tudsz mért nem segítesz? Titok? Utána tudok olvasni a szabványnak csak az tovább tart ,ill csak ez a része érdekel ,a "humbuk "nem.
Előzmény: flepnis1 (51734)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51735

Erre gondoltam:

"Amivel nem nagyon vagyok tisztában az a méretlen és az órától a kiselosztóig levő rész .....főleg a földelés."

Minden héten felbukkan egy új nick, hol bözsenéni, hol távgyógyászvillanyász, és volt már biolédi is aki nem akart villanyt a lakásba.

Majd eltűntek... sejthető te is elfogsz.

Hogy miért nem segítek... Nem egy fizetős oldalra regisztráltál be, ahol köteles valaki valamit is adni, segíteni neked! A véleményemet elmondtam arról amit eddig írtál ide ezen a néven.

12-óra alatt összegyűjtöttél anyi szerszámot és tudást hogy nekiállj a lakásod teljes kivitelezéséhez. Ehhez neked már nem kell segítség! Még 12 óra és munkát is vállalhatsz!

Előzmény: petya 03 (51729)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51734

Ilyen alapon nem kell kresztanfolyam, nem kell műszaki vizsga, felesleges a forgalomszabályozás és a forgalom irányító lámpák is! Mindenki csinálja saját belátása szerint!

Persze LCD-TV-re lehet költeni, meg okostelefonra. Vilszerre meg minek. Aztán a megszakítóba megy bele a 2.5-ős meg a 1.5 ös vezeték egymás mellé hüvely nélkül (mert fogó úgysincsen). Ja és társasházban nem csak a saját izéjével játszik az ember hanem a többi ember biztonságával is... pl. lakástűz.

Előzmény: erga45 (51728)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51731

Egyrészt minden villanyszerelés komoly büntetőjogi felelősséggel jár (hisz itt nem látható veszély helyzet alakulhat ki)!

Én tanultam a villamossággal való bánást (sőt vizsgáztam is belőle), ennek ellenére mióta komolyabban foglakozok vele, folyamatosan érnek meglepetések és olyan helyzetek amihez tapasztalat kell (és akkor ne is beszéljünk a szakma szabály oldali ismeretéről)!

Szóval hidd el, nagyon erős volt amit írtál!

Azt gondolom, ettől sokkal komplexebb, mint amit te pár sorban leírtál (mint pl. a duglajak fűzése - és ez egy nagyon egyszerű eset)!

Arról ne is beszéljünk, hogy a szereléshez nem árt, ha jó szerszámok vannak. Egy kalapáccsal, vésővel, csavarhúzóval, kombifogóval nem fogja megváltani a világot!

Dreamer

Előzmény: erga45 (51728)
Jahno Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51730

Józan ész az elég tág megfogalmazás, itt jó lenne olyat is beiktatni, mint szaktudás, szabvány, egyebek. Ha ennek úgy utánanéz, vagy a "villamos alapismereteknek", akkor is érdekes lesz, hisz kismegszakítóból ezer+1márka van, de lehet egy rendes kötőelemmel sincs tisztában, vagy a hány dugaljat lehet párhuzamban feltenni egy körre kérdéssel.

Előzmény: erga45 (51725)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51729
Melyikre gondolsz? Főleg azzal van gondom, hogy .mit végezhet egy regisztrált és egy nem regisztrált szerelő ezért már biztos nagyon hülye vagyok. Az meg, hogy segítséget kérek az nem szégyen szerintem! Te biztos mindent tudsz, de akkor azt nem értem ,hogy mért nem segítesz? El lehet mondani ,hogy veszélyekkel jár, de attól még lehet segíteni. A felelősség úgyis az enyém bárhogy is döntök.
Előzmény: flepnis1 (51724)
erga45 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51728

De most komolyan. Ilyen alapon egy járdán is életveszélyben vagy, hiszen egy méterre tőled másfél tonnás vasdarabok száguldanak. Egyszerűen életképesnek kell lenni, és használni az eszünket. Ez érvényes a villanyszerelésre is. Aki nem ért hozzá, az hívjon szerelőt, a kolléga viszont csinált már egy szerelést a hétvégi házban, ha jól értem. Szerintem simán rábízható egy lakás, és biztos vagyok benne, hogy mivel a sajátja, sokkal jobban odafigyel majd rá, mint egy szerelő.

Előzmény: Dreamer (51726)
erga45 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51727

A méretlenhez nem nyúlhatsz hozzá, hiszen méretlen. Az óra után viszont a te birodalmad van. Az órából kilépő (elmenő) vezetékek vastagok legyenek (a 6-os réz alap, de inkább több), aztán az óra után jön a nullavezető és a földvezető összekötése (nullázás), utána jön a FI-relé, melybe a fázis és a nulla megy, utána a lakáselosztó, ami a fázist adja a lakásáramköröknek a kismegszakítókon keresztül. A fürdőszobába kétpólusú kapcsolókat tennék, ezek nem csak a fázist, hanem a nullát is megszakítják.

Ha bármi hülyeséget írtam, nyilván kijavít majd valaki, egyébként nem vagyok szerelő, csak egy magadfajta amatőr.

Dreamer Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51726

:(

Dreamer

Előzmény: erga45 (51725)
erga45 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51725

Szerintem nyugodtan csináld meg Te, alapvetően három dolog kell hozzá: villamos alapismeretek, szilárd kötések, és józan ész. Nézz utána a FI-relé működésének is, és szereld be azt is. Mi pl. elég sokat fizettünk egy szerelőnek, aki után én csináltam a javításokat (elég sokat). Semmi értelme villanyszerelőre költeni, és ne törődj a károgásukkal (mint pl. életveszély), hanem tartsd be a fenti "józan ész" pontot, és akkor nem leszel életveszélyben. Természetesen mély tisztelt az ebben a topicba írogató villanszerelőknek, ők általában kiváló szakemberek. Megfelelően vastag vezetékeket használj (nézz utána, mekkora teljesítményhez mekkora kell), legyen jó a földelésed.

Előzmény: petya 03 (51723)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51724

Tilos, életveszélyes nekikezdened és kivitelezned!

Ebben most sem irónia sem gúnyolódás nincsen! Az meg hogy menyire vagy /idézet/: "hülye hozzá", az kiderült az előző hozzászólásaidból.

Előzmény: petya 03 (51723)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51723
Nem azt mondtam, hogy teljesen hülye vagyok hozzá, de nem vagyok biztos mindenben.....ez nagy különbség, ezért kérném a segítséget. Képeket csak akkor tudok felrakni ha én csinálom, az viszont csak akkor lehetséges ha segíttetek nekem. Iróniára és gúnyolódásra nincs szükségem hisz segítségért jöttem!!!
Előzmény: flepnis1 (51722)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51722

Az jó mert akkor csak az életveszélyes dolgokkal nem vagy tisztába a többi megy... Hajrá!

Majd azért rakj fel képeket :-)

petya 03 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51721
Köszönöm a válaszod, azt hiszem már értem!:)
Egyre jobban gondolkodom megint azon, hogy talán nekiállok én. Az áramkörökkel tisztában vagyok, foglalkozom hobbi szinten vele, sőt a hétvégi házban én csináltam a villanyt a kiselosztótól, ellenőrizték is meg mérték is....jó lett.:)
Amivel nem nagyon vagyok tisztában az a méretlen és az órától a kiselosztóig levő rész .....főleg a földelés.:(
Ha ebben tudnátok segíteni akkor lehet, hogy nekiállnék.
Köszönöm előre is.
Előzmény: Peter atyuska (51720)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51720

A szabvány szerint mivel te ezek szerint több lakásos házban laksz elégséges 6 os MKH vezeték, a földelés a társasház földelése adja ha van ha nincs csak előkészítik a közös fővezetékhez. El kellene gondolkodni azon, hogy

- lesz e olyan fogyasztód amit vezéreltre lehet rakni (hőtárolós kályha, bojler)

- lesz e olyan klímád ami hűtő - fűtő ezt H tarifára lehetne rakni

ezek alapján a mérőhely kialakítása fog változni de inkább most mint 4-6 hónap múlva és kifizetni megint egy mérőhelyet.

A lakás előírások szerint kell FI relé, egy vagy több a több előnye, hogy funkcióként lehet őket rakni, így egy hiba esetén nem az egész lakás lesz kikapcsolva. Általában világítás, dugaljak, fürdőszoba, konyha a minimálisan javasolt körök. De ez szabadon választott, egy jó szerelő a helyszín ismeretében és hogy te mit akarsz pontosan elkel tudnia mondania mit javasol optimálisan.

Előzmény: petya 03 (51716)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51719

Reg. szerelő:

- papíroz

- felszereli a dobozt ha kell

- megcsinálja a csövezést a tetőtartótól a dobozig, majd a kiselosztóig ha kell

- vezetékez ha kell cserélni

- a régi órát átrakja az új dobozba

- ha szükséges létesít egy földelést

Szolg. szerelő:

- ellenőrzi az elkészült munkát

- felrakja az új órát és biztiket

- plombákat rak fel

- papíroz

Előzmény: petya 03 (51707)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51718

hmm.

Azt ne felejtsd el megkérdezni, mi a főállása, ha TMK-s vagy biztonsági őr, nem valószínű, hogy olyan felszereltsége és tudása van, hogy a végén jobb lesz a villanyod mint most. Amit citya oldalán láttál ár az egy reális ár, ha nem nagyon tér el az ismerősétől érdemes elgondolkozni egy villanyszerelőn.

Előzmény: DkGrinder (51717)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.15 0 0 51717

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Azt ne felejtsd el megkérdezni, mi a főállása, ha TMK-s vagy biztonsági őr, nem valószínű, hogy olyan felszereltsége és tudása van, hogy a végén jobb lesz a villanyod mint most. Amit citya oldalán láttál ár az egy reális ár, ha nem nagyon tér el az ismerősétől érdemes elgondolkozni egy villanyszerelőn.

Előzmény: petya 03 (51716)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51716
Még konkrétumot nem beszéltem le vele, de én vagyok ezekre kíváncsi, szeretem átlátni a dolgokat, meg amatőr szinten azért kicsit értem is a dolgot. Filóztam azon is, hogy én nekiállok aztán elvetettem, de szeretek tanulni.:)
Előzmény: botsinkai (51715)
botsinkai Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51715

Ha ezeket nem tudja a villanyszerelőd, akkor válassz másikat...

Előzmény: petya 03 (51714)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51714
Köszi szépen! Ez már egy kiindulási pont.
Vill szerelő fogja csinàlni másodállásban aki nem regisztrált.
Az órától ami a lakásba lévő kiselosztós fal másik felén van a lépcsőházban, hozhatja Ő az új vezetéket ha megadják a 32 A-t, vagy csak a reg. szerelő? Milyet kell hozni és hány eret? A földelés hogy van ilyen helyen?
Előzmény: botsinkai (51711)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51713
Egy fi relé kell vagy külön kell a tűzhelynek is?
Előzmény: Lacivill (51710)
gergerg Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51712

500 000.  + - 400 000

Előzmény: petya 03 (51708)
botsinkai Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51711

Nagyságrendileg 100e anyag, ugyanennyi munkadíj.

Minyimum, jóárasítva. :)

Lacivill Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51710

El ne felejtsd a Fi relét beleteni.

Dreamer Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51709

Nehezet kérsz.

A regisztrált szerelő ugye egy megalkudott összeg lesz.

A többit pedig hidd el, hogy csak szemrevételezés után lehet mondani.

Egy másodállasban dolgozó szerelő lassabban, de olcsóbban megcsinálhatja.

Egy profi csapat több emberrel, hamarabb, de drágábban is megszerelheti. Adott esetben lehet a minőség ugyanolyan, de lehet más is... :(

Kifoghatsz egy olyan aki megvezet, olcsón megkókányolja utána pedig rémálom lesz. Persze ez nem most derül ki, hanem évek múlva... A javítás pedig nem biztos, hogy rombolás nélkül megolható.

Nagyon nehéz hidd el!

Dreamer

petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51708
Komárom Esztergom megye.
A műszaki tartalom: nem a leggagyibbra gondoltam ,mondjuk egy közép kategória. Kb 8 áramkör sorolható dugaljak a fő helyekre. Sima olcsó kiselosztó. Csövezve. Csak nagyságrendileg érdekelne a munkadíj, tudom ,hogy pontosat nem lehet így ,de kb tudnom kéne mire számítsak.
Előzmény: Dreamer (51703)
petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51707
Köszi a választ!
Most akkor a reg szerelő végzi a munkát (és mit is pontosan?) vagy a szolgáltató embere(és Ő mit?)
Előzmény: Peter atyuska (51704)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51706

Tudom, hogy nem éppen szakmába vág, de nem tudjátok, hogy IMI motoros két lépcsős szivattyú, sziattyú részében a lépcsők közötti tömítés valami spec anyag, vagy valami vastagabb papír?

Fel kell egyet újítanom apósnak, és tuti anyagot szeretnék :) (egyébként én első körben kartonra és FBS-re gondoltam).

Dreamer

cityba Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51705

Nagyon szupi kalkulátort találtál :)) Szerintem is a tartalom és minőség nagyon fontos és árat befolyásoló tényező, ami a kivitelezésre is vonatkozik. Pistabá a sörözőből tuti 10-ed ennyiért csinálja meg, 10 szer annyi idő alatt 10 óra garanciával. 

Előzmény: petya 03 (51702)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51704

Az hogy mennyi az ár az igénytől függ = mennyi anyag kell hozzá és mennyi ideig tart.

Nincs olyan hogy alanyi jogon bármi is járna, a szolgáltató nem számol fel hálózat fejlesztésért költséget 32A-ig a felett meg amperenként 3600 Ft. Az ügyintézés két felé válik egyik egy regisztrált szerelő megkeresése aki a műszaki oldalt készíti el, a másik a helyi szolgáltató ahol be kell jelenteni mint igény a bővítést, ha már megvan a reg. szerelőtől a papírok akkor ott helyben kiadják az összes papírt vagy vissza kell menni érte, és meglehet beszélni mikor menjen ki a szolgáltató embere a cserére. De ez az ügymenet változhat a helyi eljárások szerint de az ügyfélszolgálaton mindent megmondanak, vagy a reg. szerelő.

Dreamer Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51703

Kedves Petya!

A srácok nem fognak tudni érdemben válaszolni, mert:

- nagyon nem mindegy, hogy nyugat vagy kelet magyarország,

- nagyon nem mindegy, hogy milyen a műszaki tartalom (csak érzékeltetés képpen, fel lehet anyagárban szereni egy kiselosztót 8 eFtért is, meg 50 eFtért is utóbbi nem feltétlen jelent nagyon elrugaszkodott árat)

- nagyon nem mindegy, hogy milyenek a helyi adottságok

Ha van egy nagyon pontos műszaki tartalom, egy megye és egy ár, akkor lehet valamit mondani rá, de arra sem lehet mérget inni.

Hogy valamit segítsek is: "alanyi jogon" 32A jár, ha minden körülmény engedi. Ha Neked villanytűzhelyed lesz, akkor minden bizonnyal szükséged is lesz rá!

Dreamer

petya 03 Creative Commons License 2013.04.14 0 0 51702

Sziasztok!

A kérdésem a villanyszerelési árakkal lenne vidéken.

Egy másfél szobás tömblakás teljes villanyszereléséről lenne szó. Tégla épület csövezve, szerelvényezéssel együtt. Villanytűzhely is lenne.

A munkadíj kb mennyi lehet nagyságrendileg?

Ezt az árkalkulátort találtam. http://www.villanyszerelés.weboptimal.hu/villanyszereles-kalkulator

Ill. jelenleg a lépcsőházban 15A van az óránál. Mennyi jár most alanyi jogon ingyen ,és hogy kell ezt intézni?

Köszönöm előre is a válaszokat.

erniefromh Creative Commons License 2013.04.13 0 0 51701

Azt jelzi hogy kézibe van kapcsolva, csak az előlapról vezérelhető.

Ha nem ég a led, akkor lehet a kapcsain keresztül vezérelni.

Vagy ha villog, akkor hálózaton keresztül (LAN).

Az 'M' gombbal lehet váltogatni, nyugtázni a 'PRG' gombbal 5 másodpercen belül. Ha letellik az 5 másodperc akkor nem vált.

Előzmény: Prista (51700)
Prista Creative Commons License 2013.04.12 0 0 51700

Üdv az Uraknak!

Céges probléma, amivel nem tudok megbírkózni:

A V&T frekvenciaváltón villog a MON jelű led. Nem hajlandó működni!!!

Segítsetek a beállításban!!

Dreamer Creative Commons License 2013.04.11 0 0 51699

Nem rossz ötlet (bár nem olcsó), de azért egy hagyományos kapcsolót párhuzamosan iktass a rendszerbe!

Dreamer

Előzmény: Myth22 (51698)
Myth22 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 51698

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy szoba benne egy álmennyezet amibe 12 vagy 16 gu10-es alacsony fogyasztású led spot lámpát szeretnék tenni. A villanykapcsoló a szobán kívül van és szeretném a lámpákat távírányítással vezérelni mondjuk 4 lépésben, hogy 3-3-3-3 vagy 4-4-4-4 lámpát külön külön is tudjak kapcsolni. A fényerőszabályzás is fontos lenne.

Erre a célra megfelelnek ezek az alkatrészek? Vagy mit, hogy kellene?

Dimmer
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=646606

Távirányító
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=640375 

Izzó

http://www.lednext.hu/index.php?id=termekek&art_id=1155&nyelv=hun&erkezett=www.argep.hu 

cityba Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51697

Szolgálati kerékpár, utánfutóval :)) sárga villogóval egy antennán, nem kell parkolást fizetni, parkolóhelyet keresni, nem rossz ötlet. Lassan tényleg ilyen lesz a szolgáltatóipar. 

flepnis1 Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51696

Nálunk is volt rendszeresítve szolg. kerékpár.... De a létszám több mint duplája volt a mostaninak.

Előzmény: Hófehérhajó (51693)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51695

Mehetek biciklivel is, de akkor egész napomat elkúrom az egydarab bojlereddel, és akkor az már 90.000ft-ba kerül.

Amúgy a kerékpárt csak sportolásra használom:)

Előzmény: Hófehérhajó (51693)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51694

Jajmá' ! Humor volt csak, semmi sértődés nincs!

Előzmény: Tízenhármaska (51687)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51693

Te autóval mennél egy nyomorúlt bojlerhez?
Hallottál  kormányunk rezsicsökkentő akciójárol?
Majd az ilyen autózó, öreg nénit lehúzó bojlerszerelőkre is figyelemmel lesznek az illetékes elvtársak
Kompresszor is van a helyszinen, úgyhogy csak biciGlivel gyere

El vannak a mai villanyászok kapatva nagyon. Én még jártam ki az Elműtöl körbeaggatva fogy.mérőkkel, óriás bőrtáskában a szerszámok és villamossal mentünk Budára szerelni
A közeli közvilágitás égő cseréihez meg kézzel toltuk ki a nagykerekű kikurblizható létrát a Váci útra

A lényeg
Láttam az Orczy honlapján pont olyan műanyag csövet , különböző literes bojlerekhez, amit quovadis2010 olvtárs emlitett.
Az hogy s mint, hova kell benyomni és hogy "rögziteni"?

Előzmény: Fázisceruza (51688)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51692

Ja, és még annyit, hogy ha én javítanám ezt a bojlert, akkor biztos vinnék magammal egy kompresszort. :)

C20NE Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51691

Uram, nehogy már elkezdjen magyarázni egy viccet!

Előzmény: Fázisceruza (51690)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51690

Hát..., hétfő reggeltől idáig, 13 megrendelés készült el.  Most ez sok vagy kevés?

Előzmény: C20NE (51689)
C20NE Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51689

".....és rá is érek állandóan."

Ennyire nincs meló?

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51688

Nekem minden alkatrész van a kocsimba a bojlerhez, és rá is érek állandóan.

35.000ft-ért rendberakom neked tip-top. Olcsóbban nem vállalom, mert ennél olcsóbban azok a kóklerok dolgoznak, akik után én megyek javítani. :)

Előzmény: Hófehérhajó (51685)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51687

Szia!

Természetesen megkövetlek,elnézést.

Tessék visszaadni azt a jelképes pálmát,az most nekem jár :-))

Itt Szabolcsban nem nagyon lesz szükség bányászati tanácsadásra :-))

De,köszi :-))

Üdv: Gyula

Előzmény: Hófehérhajó (51683)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51686

Mindig szerettem ennek a fickónak a humoros írásait olvasni

http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/585bojler/hajdu120l.htm

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51685

Lehet kapni csövet a pótlásra,"

Merre keresgéljek, vizes bolt vagy boyler bolt?

Mert annak a végén valami coll menet van, metszőm meg nincs hozzá. Az meg nyűgös, hogy a mentes csonkot is visszahegeszteni egy új cső végére

Előzmény: quovadis2010 (51673)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51684

Persze , adott esetben jó ha cserélik, de az anód elfogyása nem magyarázza ezt a hibát

A kifolyó cső lesz a +oldás szerintem.

6 fős család

Időm sok nincs kivergődni hozzájuk, addig fürödjenek kevesebbet, nem kell mindenkinek friss melegvíz :)

Előzmény: Fázisceruza (51670)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51683

Majd ha a mélyművelésű bányák szellőzési problémáival kapcsolatban teszel fel kérdést, én is pálmával minősítem
Esetleg a felszini bányászat rekultivációs lehetőségeihez hozzá tudnál szólni?
:)
Maradjunk annyiban, hogy villanyász vagyok szakma szerint, ettöl még tehetek fel akármilyen kérdést ami nem világos nekem
Vagy te tisztában vagy a villamos szakma minden ágával? Ugye nem?!
Az általad emlitett villamos hibalehetőségeket én is végig gondoltam és kizártam, ezért kérdeztem itt a többi szakmabelit
Mindegy, spongyát rá!

Előzmény: Tízenhármaska (51666)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.10 0 0 51682

Hoppá!

Ez a rész ami nem volt világos nekem
Tehát a meleg víz úgy jön kifelé, hogy belűl felnyúlik a tartály felső részére? És mivel a melegviz felűl van, ezért?

Ez bizony lehet
Nagyon régi a boyler lehet ez is vagy 20 éves.

Aki cserélte a betétet, gyerekkori barátom villamosgép javitó volt /RIP/, ezért villamos hibát nem feltételezek, de elképzelni sem tudok a tünetek alapján, vizes rész nem lett változtatva
Az emlitett haver, a fia

Mi a gyakorlati megoldása?
A kivezető cső bele van hegesztve a tartályba
Levágni, új cső behegeszt? Szerszám környezet, hegesztő gáz/villany, adva van.

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51681

De jó, hogy életemben nem javítottam még egy  bojlert se :-D

De ezek után már bele se kezdek.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51680

A 21-éves bojlernek még egy 1,5cm vastag öntvény volt a tartály pereme, a 13.évesnek meg egy 3mm vastag lemez. Ez a különbség a kettő között.

Lent a telken, lomiból guberált bojlerem van, mert jobb mint az új. :)

Előzmény: Tízenhármaska (51676)
quovadis2010 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51679

Nem mindegy, hogy H vagy Z !

A horganyzottak olcsóbbak voltak annak idején, de a 20-30 éves zománcosak

még ma is újjá varázsolhatók egy teljes alaplap cserével.

Előzmény: Tízenhármaska (51676)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51678

Köszönöm a válaszod!

Tényleg nem találkoztam még ilyen esettel.

Előzmény: Fázisceruza (51674)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51677

Én még ilyennel nem találkoztam.

Máris megéri itt olvasgatni :-))

Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51676

Érdekes.

Éppen 2 hete voltunk javítani utoljára. Hölgy mondja bojler nem működik, kb 21 éve üzemel,de még sosem volt takarítva a belseje.

Sajnálom,hogy akkor nem csináltam fotókat,ilyent azért nem láttam. Két vödör vízkő volt benne,természetesen úgy kellett lefeszíteni az alaplapot. A fűtőbetét teljesen szét volt nyílva. Az anódrúd csak egy pálcika volt.

Érdekesség benne,hogy maga a bojler fémházon nem volt se lyuk,de még igazából egy rozsdafolt sem.

Előzmény: Fázisceruza (51670)
gergerg Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51675

Azért azon a 800ft-on nem biztos hogy érdemes spórolni.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51674

Olyan 10-15 éve volt egy sorozat, amibe műanyag bukócsövet raktak. Ez a cső szépen elporlad a hő hatására és hiába van tele a bojler forróvízzel, nem jön ki belőle.

Előzmény: Tízenhármaska (51671)
quovadis2010 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51673

Nem túl gyakori hiba, de azért találkoztam már vele több alkalommal is.

A melegvíz felnyúló csöve elkorrodál szinte tőben, van hogy le is válik.

Mindenesetre, így alíghogy kiveszünk a bojler aljából (!) pár liter vizet,

rögtön keveredik a bejövő hideggel és úgy észleljük mintha teljesen

kifogyott volna a meleg, holott a bojler test fenti részében ott van.

Lehet kapni csövet a pótlásra, de "házilag" is megoldható egy megfelelő

méretű és vastagságú kpe csővel.

Előzmény: Hófehérhajó (51663)
arenarock Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51672

Ja, a melegvíz csőnyúlvány van lejőve, vagy fordítva van bekötve a bojler?

Előzmény: gergerg (51669)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51671

Akkor ezzel MOST nekem újat mondasz!

És mostmár komolyabban érdekel mi is lehet a hibaforrása.

Mert az biztos hogy nem javítottam annyi bojlert mint Te,kb évente jó ha 15-öt.

De,eddig mindig megoldottuk a javítást,persze ha nem az E-on részéről volt a hiba :-))

Szóval türelmesen várom az oktatói építő válaszod :-))

Előzmény: Fázisceruza (51668)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51670

A haverod bojlerja kb 13-éve nem volt karbantartva. Az említett hibajelenség mellett, sajátossága még ennek a típusú készüléknek, hogy nagyon érzékeny az anód-rúd elfogyására. Szétrohad a tartály pereme és kuka.

Érdemes mielöbb elvégezni a karbantartását, ami kb fele pénz mint kicserélni a készüléket.

gergerg Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51669

Csak az a baj hogy nem ez a probléma. Egyik sem.

Előzmény: Tízenhármaska (51667)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51668

Halvány, lila fingod sincs róla, hogy mi az említett hibajelenség oka!

Előzmény: Tízenhármaska (51667)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51667

Basszus :((

"-Hőkorlátozó: ha az nem jó,vagy ha kioldott akkor 20-30 liter vízed sem lesz,mind addig amíg kinem cser feltekerveéled,vagy vissza nem kapcsolod."

Ez így értelmes :-))

-Hőkorlátozó: ha az nem jó,vagy ha kioldott akkor 20-30 liter vízed sem lesz,mind addig amíg kinem cseréled,vagy vissza nem kapcsolod.

Előzmény: Tízenhármaska (51666)
Tízenhármaska Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51666

Szia!

Úgylátom minden hétre jutt egy poénos beírás :-))

Most úgyérzem a héten-igez még elég az elején vagyunk-a Tied viszi a pálmát :-))

Szóval villanybojler. Gondolom azért azzal tisztában vagy milyen főelemekből áll villamosságilag.

- Fűtőbetét: ugye azt írtad hogy cserélve lett,igaz nem írtad, hogy hány W-ra is lett cserélve. Azért tételezzük fel,hogy 1500W.   

Még mindig fűtőbetét. Mi már találkoztunk olyannal is,ami csak pár órát müködött,és befejezte a pályafutását.

-Hőkorlátozó: ha az nem jó,vagy ha kioldott akkor 20-30 liter vízed sem lesz,mind addig amíg kinem cser feltekerveéled,vagy vissza nem kapcsolod.

-Hőfokszabályzó: azt írod csontig feltekerve. Én azért azt mondanám Neked,ha mész javítani,legyen nálad hőfokszabályzó.

Jah és vízkőre is gyanakszol: ugye az azért nem játszik mert ha cseréltek fűtőbetétet akkor az a minimum,hogy a vízkövet kiszedik :-))

Természetesen ha abszolutt nem működik a bojler,akkor vezeték egységcsomag és sorkapocs is legyen a tarisznyában :-))

Üdv: Gyula

gergerg Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51665

Aki meg akarja, ezzel is megtudja rendesen is csinálni. Aki nem akarja, az nyilván nem. De az az FK.A-val sem tud  kezdeni semmit.

Előzmény: Veszett kutya Tannen 3 (51660)
gergerg Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51664

Van benne egy 10 perc alatt cserélhető alkatrész, amit kékkember 15-ért ki is cserél a haverodnak. Többet nem mondhatok. :-)

Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51663

Üdv
Van egy nem értem probléma
Haver sír, hogy a 120L-es vill.boyler csak kb.20-30 liter forró vizet ad
Fűtőszál cserélve lett benne, szabályzó hiába van feltekerve
Ha a szabályzó rossz, akkor nem melegedne fel, ha vízkő akkor sokára melegedne, de akkor se ilyen keveset adna le
Maradhat valami módon levegő egy boylerben, hogy egyáltalán nincs meg a 120L?
Vagy valami más ötlet?

Közelröl nem láttam még a készüléket, de ötletem sincs

Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.09 0 0 51662

Láttál már engem panaszkodni? :)

Tulajdonképpen fizethetnék is a kókleroknak, de ezek olyan rendesek, hogy ingyen csinálják nekem a munkát.

Benézek majd.

Előzmény: Reléguru (51661)
Reléguru Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51661

Ne panaszkodj. Jutalékot kéne fizetned a kóklereknek:-)

Rég láttalak. Nem ugrassz be valamikor? Van mostmár bőséges készletünk, ha még nem vetted meg a kompakt fénycsöveket:

http://www.vilagitas.eu/

http://www.vilagitas.eu/szemelyes_atvetel

Előzmény: Fázisceruza (51655)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51660

Már megint a régi téma!:)) FKA kell a penlba,minden mással ez lesz! Szép festés,csempe..... oszt' még köll a füstüveges elosztó!:)

Előzmény: DkGrinder (51659)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51659

Igazából nem a sín melegedett, hanem a vezeték melegítette a sínt (szerintem), valószínűleg még az is közrejátszott, hogy ez a fajta sín töredékére roncsolja az amúgy is vékony alut

Előzmény: Dreamer (51658)
Dreamer Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51658
Haaat igen, az eredetileg 6A-re (vagy max 10-re) van meretezve. Egyebkent szerintem a sin nem csak a 16c-tol melegedett...

Dreamer
Előzmény: DkGrinder (51657)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51657

1.5 alu c16

Előzmény: Vargham (51656)
Vargham Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51656

Közelebbről mi látszik, mi az oka?

Előzmény: Fázisceruza (51655)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51655

Lesz itt meló dögvel...  :)

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51654

A szolgáltató így köti: szolgáltatói bejövő vezeték - biztosíték - óra - lakás elmenő vezeték

Progálgasd végig hogy van e olyan amikor valami működik, telefonközpont, riasztó, csengő. Ha van az a ludas ha nincs akkor lesz egy vadászat a kábeleknél ki hova megy címszóval.

Előzmény: erga45 (51649)
peti.olah Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51653

Az óra előtt szokoik lenni az áramszolgáltató kismegszakítója. És igen, egy csengőtrafó is fogyaszthat ennyit. De miért a Fi előtt van kötve? Ugyanúgy agyonüthet egy zárlatos csengőtrafó, mint bármi más.

Előzmény: erga45 (51651)
C20NE Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51652

A csengőtrafó, mágneskapcsoló tekercse, riasztóközpont tápja.....bármi. Szerintem az óra elé teszik az áramszolgáltató megszakitóját, az elvileg az órát (is) védi!

Előzmény: erga45 (51651)
erga45 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51651

Nem buherált az óra. Fogyaszthat egy csengőtrafó ennyit terheletlenül? Az Elmű-s főmegszakítót a mérő elé, vagy a róla eljövő fázisra szokták tenni? Köszi!

Előzmény: C20NE (51650)
C20NE Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51650

Akkor van valami ami megszakító nélkül van bekötve direktben az óráról jövő fázisra. Keresd meg és megáll az órád. ( Ha buherált az óra akkor az előbbiek nem igazak )

Előzmény: erga45 (51649)
erga45 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51649

Urak, van egy egyfázisú fogyasztásmérőm, utána egy nullázás, utána egy FI-relé, utána pedig a lakáseloasztó. Ha a lakásban minden figyasztó ki van kapcsolva (nem Stdby, hanem kihúzás), akkor is van kb. 5 W fogyasztás a mérő szerint. Akkor is, ha a lakáselosztó minden kismegszakítóját lekapcsolom, és akkor is, ha a FI-relét lekapcsolom. Egyedül akkor áll meg teljesen a tárcsa a mérőben, ha a mérőn lévő megszakítót is lekapcsolom. (ez a megszakító egyébként a mérő elé, vagy utána van kötve jellemzően?). El kell fogadni ezt az 5 W-ot, vagy be kellene jelenteni, mint hibát? Nem teljesen világos ugyanis, hogy ez Elmű-s történet, vagy a saját történetem.

Köszi szépen!

Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51648

basszus 6KA

Előzmény: Peter atyuska (51647)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51647

Általában normált de inkább 6KV, ha olyan a felhasználási hely gép vagy eszköz ami szükségessé teszi akkor nagyobbat is, de nem jellemző.

Előzmény: Edit Erzsébet (51645)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51646

Az armatúrák és a bele való fénycső típusok nem csere szavatosak. Egy 40W os 120mm hosszú míg az 58W 160mm hosszú pld. Amít lehet tenni az hogy a fénycső színárnyalatával hideg fehér, meleg fehér illetve a sáv számmal variál az ember 3 sávos vagy 4 sávos. Illetve a burával áttetszőt használ a matt helyett.

Előzmény: forcer (51642)
Edit Erzsébet Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51645

És a Lakásokba mekkorát szoktak felszerelni ?

Előzmény: C20NE (51644)
C20NE Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51644

Azt, hogy olyan esetben is meg képes szakítani az áramkört mikor éppen 6000A folyik rajta. ( Idő kell a megszakításhoz egy kismegszakítónál, ám ez idő alatt a zárlati áram hatalmasra nőhet, pl. villámcsapás esetén. Ilyenkor, ha a zárlati megszakító képességet meghaladó áram folyik rajta, az érintkezők összeolvadhatnak, és a mechanika hiába old, az érintkezők zárva maradhatnak )

Előzmény: Edit Erzsébet (51643)
Edit Erzsébet Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51643

Ezt csak kiványcsiság képpen kérdezem meg hogy mit jelet a  Zárlati megszakítóképesség?

Zárlati megszakítóképesség: 6 kA <Ez mit jelent?

forcer Creative Commons License 2013.04.08 0 0 51642

Üdv!  Az lenne a kérdésem, hogy 3 × 40 Wattos fénycsőarmatúrákba ki lehet e cserélni a fénycsöveket ( 120 cm ) 58 Wattosokra? Vagy cserélni kell mindent, trafót, gyújtót, stb.? Kösz.

GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 51641

zavarszűrő

Előzmény: erga45 (51639)
erga45 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 51640
Előzmény: erga45 (51639)
erga45 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 51639

Sziasztok!

Ez egy laptop töltőjének a vége. Mi a feladata a bekarikázott elemnek? Köszi!

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.07 0 0 51638

Meg nem mondom pontosan, hol van kb. két hétig csak jogszabályokat olvasgattam de minden amit a felügyelő mondott valós volt, a baj az, hogy 100 jogszabályból max. 10 –et lehet betartani. Ezt ők is tudják, és ha pénzre van szükségük tuti  találnak fogást. A másik agyrém amit már szinte mindenhól betartatna az építési napló, na abban vannak még fura dolgok. Tavaly a hőmérséklet adatokkal ba….tak, hogy hétvégén is ki kell menni beírni.

Előzmény: Vargham (51634)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.07 0 0 51637

Szívesen!

Előzmény: kneissl (51636)
kneissl Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51636

Köszönöm a segítséget, nagyon jó a fényképes és írásban is érthető leírás !

Betonhoz való anyagokat vettem, de mivel ilyet még nem szereltem, azért kérdeztem rá, most már biztos vagyok a dologban.

Köszi! 

Előzmény: DkGrinder (51593)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51635

Én is hasonló eredménnyel zártam az olvasnivalót :-)

Előzmény: Vargham (51634)
Vargham Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51634

Köszönöm. Elolvastam. (Néhol csak a pontok címeit.) Hol van benne ilyen? Arra tippelek, hogy valamelyik nagyon bonyolultan és általánosan megfogalmazott mondat lesz az. :-)

Előzmény: DkGrinder (51628)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51633
Megbizom magamat es 100ft a munkadij? :)
Előzmény: DkGrinder (51628)
Qkorica Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51632

Ez az, pontosabban nem tudnak kikapcsolni...

Előzmény: gergerg (51631)
gergerg Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51631

Én úgy emlékszem a legrandoknak van valami minimális terhelésérték ami alatt nem működnek, így sem relét, sem ledet nem tudnak kapcsolni.

Előzmény: Peter atyuska (51630)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51630

Legrand plusz relé ez a biztos megoldás.

Előzmény: Qkorica (51629)
Qkorica Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51629

Urak!

Tudnátok javasolni dobozba sülyeszthető mozgásérzékelő kapcsolót, amely LED lámpát tud korrektül kezelni?

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51628

290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet

De ez nem új keletű, még hazánkban sem, csak eddig nem nagyon tartatták be.2010 óta szokták számon kérni a buzgóbb épfegyesek.  2012-ben volt olyan hátam ahol a tulajnak még kerítés mázolásról is igazolást kértek.  Hivatalosan pl. még akkor se vakolhatod ki a házad, ha az a szakmád.

Előzmény: Vargham (51625)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51627

Leírnád részletesen mit hogyan, milyen anyagokkal újítottatok fel?

Talán belevágnék én is

Előzmény: Edit Erzsébet (51621)
ficere50 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51626

akkor még nagyobb a baj...  :-(

Előzmény: flepnis1 (51624)
Vargham Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51625

Amikor a tulaj magának kivitelez (jogilag tilos !!!)

Hol van ilyen a törvényben?

Előzmény: DkGrinder (51611)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51624

Ő szerelte! Ez felmentés? :-)

Előzmény: ficere50 (51623)
ficere50 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51623

...ha szakember szerelte, akkor elég baj, hogy csak hallottál róla...

flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51622

Tudnál feltenni képet a lakáselosztórol?

Edit Erzsébet Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51621

kb egy hónapja újítottuk fel, és hallatom erről a fi relé ről..

Előzmény: flepnis1 (51618)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51620

Igen!

Előzmény: Edit Erzsébet (51616)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51619

Pontosítanék: Nem elég felszerelni, be is kell kötni. És még egy csomó dolog kötelező...

Előzmény: flepnis1 (51618)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51618

A kötelező szó talán jobb lenne!

Amúgy ez miért jó neked?

Ilyen izé... kérdéskényszered van?

És kedves "Erzsike", ha már fel tetszett újítani saját kecses kezeivel a villanyt, akkor miért utóleg tetszik kérdezősködni?

Előzmény: Edit Erzsébet (51616)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51617

Így más! Jól is tetted volna és ez nem mószerolás...

Előzmény: DkGrinder (51615)
Edit Erzsébet Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51616

Sziasztok!

Egy lakásba ajánlott fel szerelni egy Fi relé-t?

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51615

Csak nem gondolod, hogy nem köptem volna be az ellenőröknek :-)))))

Előzmény: flepnis1 (51614)
flepnis1 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51614

Bocs! Nem villany, de jól látom hogy a vas távtartó nélkül le van téve a zsaluzatra?

Előzmény: DkGrinder (51591)
topet2 Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51613

Szerintem meg a lónak a másik oldalán vagyunk már.

péjani Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51612

Nem tudom,mi ezt használjuk a huszas és huszönötös symalen cső (ahogyan lyukasztod)"tömítetten"belepasszol.

Előzmény: DkGrinder (51595)
DkGrinder Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51611

Azt mindig elfelejtem mondani, hogy háromféle villanyszerelés van.

1. Amikor a tulaj magának kivitelez (jogilag tilos !!!)  olyan anyagokból amit vesz, talál hazajött a gyárból….
  2. Lakóparkos, alvállalkozós, generálos…project, ahol a jól bevált papírgyárosok mindent elnéznek megfelelő honoráriumért.
  3. Tisztességes első kézből vállalt munka ahol, van egy megrendelő, egy vállalkozó és egy vadidegen hivatali szerv

Csak a harmadik esetben van/lehet az, hogy mindenki végzi a dolgát és minden rendben, szabványosan készül.

A megrendelőnek a 2. és 3. munka is ugyanannyiba kerül a különbség az, hogya képlet más:

pl:

A második eset vállalt munka értéke 1 500 000 anyaggal,

ebből fővállalkozó lenyúl 500 000-t

papírgyárosoknak kb 200 000 marad

350 anyag

450 000munkadíj.

Harmadik eset vállalási ár szintén 1 500 000

ebből 700 000 anyag és

800 000 munkadíj.

Szerintem látszik, hogy a 3. esetben az aktív szereplők mindannyian jól járnak.

DkGrinder Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51610

„Nem tudom felétek,hogy van,” de nálunk az építési naplóba le kell fűzni a műbizonylatokat, amin rajta van a doboz típusa és a szerelés módja, ha egyszerűsített egyoldalas műbizonylatod van, akkor  azon van egy hivatkozás egy műszaki leírásra, ami fent van a gyártó honlapján.

Előzmény: topet2 (51601)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.04.06 0 0 51609

Na jó, ezt csak viccnek írtam, meg azért, h hátha Gergely elkezdi otthon legyártani szabadidejében a deszkákat.

Amúgy meg kategóriákkal jobb megoldás lenne mint a "rendszer".  Mindíg felcsillan a szemem mikor fúrt faéket találok a mennyezetben, mert az azt jelenti, hogy nem kell elővennem a fúrógépet és problémamentesen felrakhatok bármilyen lámpatestet.

A "rendszer", sajnos nincs összhangban lámpatestekkel, mert amelyik mennyezeti lámpának éppen akkor a rözítő lemeze mint a beépített doboz, azt akkor aszívás feltenni, hogy csak na.

A lentebb látott kaiser doboz még talán használható lenne, de életemben nem láttam még ilyet beépítve. Inkább csak az olcsó 65-ös dobozokkal találkozom a födémekben.

Előzmény: nap50 (51603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!