Keresés

Részletes keresés

MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52168

A 80-as években még nem volt nullázásra alkalmas az áramszolgáltató rendszer.

Ergo, arra az akkor érvényes előírások voltak érvényesek.

Előzmény: Dreamer (52157)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52167

Mi maradt ki? Hensel 70100-as doboz a földkábel fogadására.fővezetéki sorkapocs,földelőszonda,100x100 -as doboz,alumax kötőelem,tetőtartó horganyzott csőből,vizgátló sapka,műanyag védőcső,kampós bilincs,esővédő lemez,villás soroló sín,első nekifutásra....

Ennyit a "horribilis összegről",meg a lehúzós szerelőről! Lehet hogy ezzel eggyütt nem 110 000, de 105 000 lehet:))

Előzmény: Hófehérhajó (52163)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52166

Mesélni a Fiamnak szoktam, Ő értelmes, intelligens, okos ....

Téged legfeljebb tanítanálak.

Egyszer -vagy többször- már megtettem.

Ezt a tételt is elmagyaráztam párszor, de te nem tanultál belőle.

Ha fizetsz, tartok neked továbbképzést.

Bár nem tudom, hogy lenne e értelme, ha még mindig földelőszondának nevezed azt, ami sohasem volt az!

Előzmény: nap50 (52156)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52165

Írtam korábban, kikapcsolás, EON levágta a lékábelt az oszloprol, most

fölkábeles visszakötés, szabványos mérőhely kalakitással

Oszlop bekötésétöl  a kábelhossz lehet vagy 15m valós hossz

Én semennyire nem ragaszkodom, nem én csinálom, én itt vagyok Bp-en a helyszin meg Balaton, b.nőm fia intézi az ügyeket, helyhez közel lakik

Korábbi árajánlat anyagra 35ezer volt, most valamiért felugrott 110ezerre

Érdekes módon az EON elengedte a 22ezer Ft-os visszakötési díjat

SZoval csak a reg.szerelő anyagárai érdekelnének mit számol fel 110ezerért.

Mondtam a srácnak, b.nőm fia, kérjen számlát az anyagrol. Akkor ott valamit mellébeszélt a szerelő

Szolgáltató adja a kábelt?

Előzmény: Peter atyuska (52164)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52164

Új létesítés vagy meglévő kerül máshova ha ezt is tudjuk meg a következőket is akkor lehet árakat mondani:

- ki a szolgáltató

- mi van a műszaki tájékoztatóban

- légkábeles vagy földkábeles

- a telekhatárról mennyire van a mérési pont légvonalban

- mennyire ragaszkodsz gyártmányokhoz

- mennyi biztosító lesz benne = mekkora elosztódoboz kell

Előzmény: Hófehérhajó (52161)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52163

Egyelőre nem befolyásolnék :)

De számoltam

Akármilyen 1f. "hensel"  20ezer, 10 a kismegszakitó doboz/szekrény, 10 az ÉV , 5db. kismegszakitó 5ezer

Legen idáig 50 ezer

Mi jön még hozzá?

Előzmény: Dreamer (52162)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52162

Megosztod mennyi árat mondtak? (Most kérdeztem egy ideiglenes légvezetékes 3F bekötéshez szükséges cumókat az anyagot 80-ra saccolta az üzletben az ismerős)

Dreamer

Előzmény: Hófehérhajó (52161)
Hófehérhajó Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52161

Üdv Urak
Saccoljatok nekem egy "jó" anyagárat, 1 fázisú fogy.mérőhely szabványos kalakitására
Szekrény, akármilyen tábla/szekrény a kismegszakitóknak, ÉV relé, de talán még 5 új kismegszakitó is

B.nőmnek egy horribilis árat adtak anyagra .
Mivel nem vagyok a közelben , nem tudom mi lehet benne. Aki intézi az ügyt az meg csak "gügyög", értelmes választ erre nem tud adni, "a villanyszerelő azt mondta"

Vidék, kb. 15m kábeles bekötés. Kábelt a szolgáltató adja?

mekkme Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52160

Tegyél majd fel egy móriczka ábrát, hogy ilyen volt-ilyen lett! Szerintem az sokat segítene a megértésben :)

Előzmény: Dreamer (52141)
NeomatiK Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52158

Köszönöm a válasz(oka)t.

40-es KPE cső (2,3mm falvastagsággal) van a házból kivezető szakaszon,  ez elég merev, így a hajlítási sugárral nem lesz baj. Ezt is úgy raktam be annak idején, hogy a lehető legnagyobb sugárban görbüljön.

Előzmény: ha4nz (52150)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52157

Ezek a szabályok általánosan érvényesek pl. egy 80-as évek beli szerelésre is? (Ezt kb. azóta nem nézte senki).

Dreamer

Előzmény: MesterekMestere (52154)
nap50 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52156

Mesélj már nekem, hogy légvezetékes családi háznál, hogyan kötöd össze a PEN-t a a földelőszondával(  vagy aminek nevezed)?

Előzmény: MesterekMestere (52154)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52155

hmmm ....

Én olyan ember vagyok, aki elismeri ha hülyeséget csinál/beszél és mindenféle gőg nélkül elgondolkozok rajta.

Mert Te olyan emberi kvalitással rendelkezel, ami ezt lehetővé teszi.

Előzmény: Dreamer (52152)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52154

Megy itt az okosság már megint.

/olyanok osszák az észt, akik pár évvel ezelőtt itt még azt állították, hogy ha éjfélkor, teliholdnál, farkasüvőltéskor lehugyoznak egy földbe ásott vödröt, az qrvajó földelés lesz/

• PEN vezetőt az óra előtt földelünk.
  • Itt kialakítunk egy fő-földelőkapcsot, ahonnan indul az EPH, és ide fut be a földelés. /bizonyos esetekben más lehet a kialakítás. pl. egy "előkertes épületnél, ahol a mérő a telekhatáron, a fogyasztói főeloszto, a házban van./
  • Nem földelőszonda, mert azt másra használjuk!
  • Nem közösítés, hanem szétválasztás.
  • A PEN vezetőről ágaztatjuk le az N vezetőt, /nem fordítva/ és a PEN onnantól fogva PE.
  • Innen már 3 vagy 5 vezetős és TN-S a rendszerünk. Ezeket a vezetékeket visszük a fogyasztói főelosztóba.
  • A PE vezető, nem földelés, és nem földelővezető, hanem védővezető.

jólét...

Dreamer Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52153

Köszönöm, igazad van. Talán egy éve sincs, hogy óra csere végzésekor a szolgáltató emberei némi juttatás fejében lecserélték a régi, itt-ott megégett EBA kismegszakítókat korszerű társaikra. Abban reménykedtem, hogy a kismegszakítókig rendbe tették. Nem :(

Sajnos Ők olyan emberek, hogy csak akkor költenek valamire, ha nagyon kell. Ezt a mostani "békát" is én nyeltem le (azért, mert nem rég kisgyermek született, és fontosnak tartottam, hogy kiegészítő védelem kerüljön a rendszerbe).

Ezzel csak azt akarom írni, hogy egy regisztrált szerelő megfizetése, részükről csak felesleges mulatság, hiszen eddig is működött, most is működik... nem? :(

Dreamer

Előzmény: pampalini111 (52147)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52152

Köszönöm!

(Én olyan ember vagyok, aki elismeri ha hülyeséget csinál/beszél és mindenféle gőg nélkül elgondolkozok rajta. Miért írtam ezt:

"Láthattad, gyorsan előkerültek a segítők és megtudtad, hogy rossz döntést hoztál. Azért provokáltam ki ezt a vitát, hogy ne maradjon így az anyósod kiselosztójában az összekötés."

Messziről nem láthatod ezt. Ahogyan nálunk sem volt összekötve a villanyóra mögött (pár éve nulla szakadás miatt le kellett bontani), itt sem biztos egyáltalán, hogy van kötés. Ha lenne, akkor le fogom írni, hogy Neked volt igazad volt. Ha nem... akkor "véletlen" szerencsém volt)

Dreamer

Előzmény: cosalf (52144)
cosalf Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52151

Nem tudom, mivel szokták melegíteni a vízet, mivel nincs rá szükségem, nem is akarok most utána olvasni.

A kérdező 5 és 3 eres vezetkről ír, ebből gondoltam, hogy 3 fázisú a vízmelegítő rendszere.

Ha egy fázisról működik a fűtési rendszere, ami 9 kW-os, ahhoz meg kevés a 40A-es FI-relé és mágneskapcsoló.

Előzmény: pampalini111 (52149)
ha4nz Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52150

Védőcsőnek a KPE cső ideális, de amit sose felejts el, az a kábel minimális hajlítási sugara! Ez a földből való felállásra vonatkozik, és a kábelt hogy könnyen bele tudd húzni ezért kb 1,5*kábelátmérő a védőcső min. belső átmérője. Ha csak simán mkh vezetékeket húzol bele akkor jóval kissebb átmérővel is megoldható ugyanez. Fektetése: fagyhatár alá, min. 80 cm mély árkot ásunk alját ha csak kábel megy bele akkor homokágyat készítünk és kígyózva fektetjük, majd újabb homokágyal takarjuk és a tetejére jelzőszalagot fektetünk. Utána föld vissza és planírozás meg fűmag. Ha védőcső akkor csak simán földdel fedjük, de itt nehezebb a kígyózás, bár a csőben a kábel még tud helyezkedni. A jelzőszalagot mindkét esetben a kábel felett 10-20 cm-re rakjuk. Kertben is hasznos (oda akár a kordonszalag is jó), de hivatalos esetben csak erősáramú kábel lehet a felirat szövege.

Ha oszlopról állsz le, akkor úgyis csőben indul a kábel, mert az oszlophoz rögzíteni kell a védőcsövet 3m magasságtól lefele egészen a fagyhatárig, tehát ott már lesz egy kanyarod, de ha az árok 30m hosszú akkor lehet spórolni vagy 28m kpe csövet. A túlsó végét meg megint akár csőbe húzva bemész vele a fogadóba.

Előzmény: NeomatiK (52120)
pampalini111 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52149

A 40 A -re szükség van ,pl.:Stiebel Eltron 8,8kw vízmelegitőhöz (1F) kevés a 25A. Az ár 3db-nál reális ,fütés-kringetés(víztisztitó)-világitás ez 3db mágneskapcsoló + 3db programozható időrelé amivel automata és kézi üzem is megoldható,a külön kábel a zsompszívattyúhoz egy 6A 2P kismegszakitóval ,40A áramvédő ,ez a legolcsóbb anyagokkal is 40e fölött van.

Előzmény: cosalf (52148)
cosalf Creative Commons License 2013.05.09 0 0 52148

A 40A-es FI-relével is ugyan ez a helyzet. Elég a 25A-es is. Nincs kedvem keresgélni, mennyi az árkülönbség a kettő között.

Előzmény: Törölt nick (52104)
pampalini111 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52147

Szia!

A közösítés valószinüleg a fogyasztásmérő alatt van .A 4-es vezeték cseréjét ajánlom,F-N (PEN) 10mm2-re csere a fogy.mérő -elosztó között.Földelő szondától vezeték (6-10mm2) az elosztóba a PEN-re,itt csináld a PEN- PE-N szétválasztást, az EPH vezetöt is itt ágaztatod le.

Előzmény: Dreamer (52142)
cosalf Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52146

Ha megengeditek, akkor ehhez is fűznék pár szót.

Azt így nem tudom eldönteni, hogy miért kell mágneskapcsoló, de én is tennék, mert azt lehet vezérelget, ha pl. a vízhőfokot szabályoztatja, vagy a szívattyút indíttatja stb.

A gond az, miért kell 40A-os mágneskapcsolót megvetetni, amikor 25A-es is bőven elég 11kW-os fogyasztó üzemeltetéséhez.

A Ganzkk oldalát néztem, az ára duplája a 25A-es mágneskapcsolóénak.

Ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy van-e valakinek medencéje, vagy nincs.

Előzmény: Törölt nick (52104)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52145

Ha "szar" akkor előbb vagy utóbb teljesen behal, két módon simán ki lehelli a lelkét és egyszer csak se kép se hang, vagy egy nagyot durran és darabokba repül szerte szét. Ha lehet inkább cseréld.

Előzmény: ISTI125 (52143)
cosalf Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52144

Itt, ezzel a pár hozzászólásommal én tettem a legtöbbet azért, hogy közelebb juss a megoldáshoz. Ugye, nem gondolod komolyan, hogy eddig senki sem olvasta 3-szor is leírt kérdésed?

Láthattad, gyorsan előkerültek a segítők és megtudtad, hogy rossz döntést hoztál. Azért provokáltam ki ezt a vitát, hogy ne maradjon így az anyósod kiselosztójában az összekötés.

Előzmény: Dreamer (52141)
ISTI125 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52143

Hmmm... Lehet, hogy akkor hibás a táp...:s Lehet ezen a villogáson kívül valami nagyobb probléma belőle? Mert ugyebár ezt, vagy egy 102-es kapcsolóval, vagy a relés megoldással meg tudom szüntetni, viszont ha például ettől akár tűzveszélyes is lehet az már komolyabb gond. Elvileg pedig nem egy sz.r, szabályozható feszültség, túlfeszültséggátlós... Sajnos kicserélni sem túl egyszerű, mert el lett gipszkartonozva, persze nem lehetetlen, de ha nem muszáj akkor nem erőltetném:)

Valaki?

Előzmény: Teaway (52083)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52142
Elore is nagyon koszonom, varom!

Igerem megirom mi lett a dolog vege! (Hatha lesz olyan is akit erdekel)

Dreamer
Előzmény: tp329 (52140)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52141
Sajat szavaimmal mondtam el, es ez is torzit a kepen! Tudod ugy gondolom, hogy segito keszseggel minden megoldhato. Azert hoztam ide a temat, hogy joindulatu segitokesz emberek kijavitsanak, es segitsenek amiben bizonytalan vagyok!

Igaz nemi provokacioval, de ugy tunik, hogy lesz akivel megvitassam a temat, es ennek orulok!

Egy dolgot kerek, ha nem szeretnel segiteni, inkabb lepj tul a teman, mert ezzel a szoveggel (bar ketsegtelen hogy van igazsagtartalma) csak felesleges hozzaszolasok generalodnak, es nem visz kozelebb a megoldashoz!

Nagyon koszonom, beke veled!

Dreamer
Előzmény: cosalf (52139)
tp329 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52140

Semmi akadálya, majd később rád írok egy mailt. Bár nem tartom offnak a témát, szerintem ide való, no és én sem vagyok nagyon a szakmában és mondhatok olyat, amit jó, ha kiigazít valaki. :-)

Több szem, többet lát!

Előzmény: Dreamer (52138)
cosalf Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52139

Érzed már, milyen jó tanácsokat tudnak adni a "szakmában lévő villanyszerelők"?

Ez a mondat se akármi: "elmondták azt is, hogy jobbára vastagabb PE vezető esetén kötelező".

Előzmény: Dreamer (52117)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.08 0 0 52138

Teljesen jogos amit írsz, azonban a ház most kicsit messze van tőlem. Amíg újra megyek addig viszont szeretném a legtöbb dolgot megtudni erről.

Esetleg a fórumot nem terhelve, kereshetnélek email-ban?

Dreamer

Előzmény: tp329 (52136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!