Megosztod mennyi árat mondtak? (Most kérdeztem egy ideiglenes légvezetékes 3F bekötéshez szükséges cumókat az anyagot 80-ra saccolta az üzletben az ismerős)
Üdv Urak Saccoljatok nekem egy "jó" anyagárat, 1 fázisú fogy.mérőhely szabványos kalakitására Szekrény, akármilyen tábla/szekrény a kismegszakitóknak, ÉV relé, de talán még 5 új kismegszakitó is
B.nőmnek egy horribilis árat adtak anyagra . Mivel nem vagyok a közelben , nem tudom mi lehet benne. Aki intézi az ügyt az meg csak "gügyög", értelmes választ erre nem tud adni, "a villanyszerelő azt mondta"
Vidék, kb. 15m kábeles bekötés. Kábelt a szolgáltató adja?
40-es KPE cső (2,3mm falvastagsággal) van a házból kivezető szakaszon, ez elég merev, így a hajlítási sugárral nem lesz baj. Ezt is úgy raktam be annak idején, hogy a lehető legnagyobb sugárban görbüljön.
/olyanok osszák az észt, akik pár évvel ezelőtt itt még azt állították, hogy ha éjfélkor, teliholdnál, farkasüvőltéskor lehugyoznak egy földbe ásott vödröt, az qrvajó földelés lesz/
PEN vezetőt az óra előtt földelünk.
Itt kialakítunk egy fő-földelőkapcsot, ahonnan indul az EPH, és ide fut be a földelés. /bizonyos esetekben más lehet a kialakítás. pl. egy "előkertes épületnél, ahol a mérő a telekhatáron, a fogyasztói főeloszto, a házban van./
Nem földelőszonda, mert azt másra használjuk!
Nem közösítés, hanem szétválasztás.
A PEN vezetőről ágaztatjuk le az N vezetőt, /nem fordítva/ és a PEN onnantól fogva PE.
Innen már 3 vagy 5 vezetős és TN-S a rendszerünk. Ezeket a vezetékeket visszük a fogyasztói főelosztóba.
A PE vezető, nem földelés, és nem földelővezető, hanem védővezető.
Köszönöm, igazad van. Talán egy éve sincs, hogy óra csere végzésekor a szolgáltató emberei némi juttatás fejében lecserélték a régi, itt-ott megégett EBA kismegszakítókat korszerű társaikra. Abban reménykedtem, hogy a kismegszakítókig rendbe tették. Nem :(
Sajnos Ők olyan emberek, hogy csak akkor költenek valamire, ha nagyon kell. Ezt a mostani "békát" is én nyeltem le (azért, mert nem rég kisgyermek született, és fontosnak tartottam, hogy kiegészítő védelem kerüljön a rendszerbe).
Ezzel csak azt akarom írni, hogy egy regisztrált szerelő megfizetése, részükről csak felesleges mulatság, hiszen eddig is működött, most is működik... nem? :(
(Én olyan ember vagyok, aki elismeri ha hülyeséget csinál/beszél és mindenféle gőg nélkül elgondolkozok rajta. Miért írtam ezt:
"Láthattad, gyorsan előkerültek a segítők és megtudtad, hogy rossz döntést hoztál. Azért provokáltam ki ezt a vitát, hogy ne maradjon így az anyósod kiselosztójában az összekötés."
Messziről nem láthatod ezt. Ahogyan nálunk sem volt összekötve a villanyóra mögött (pár éve nulla szakadás miatt le kellett bontani), itt sem biztos egyáltalán, hogy van kötés. Ha lenne, akkor le fogom írni, hogy Neked volt igazad volt. Ha nem... akkor "véletlen" szerencsém volt)
Védőcsőnek a KPE cső ideális, de amit sose felejts el, az a kábel minimális hajlítási sugara! Ez a földből való felállásra vonatkozik, és a kábelt hogy könnyen bele tudd húzni ezért kb 1,5*kábelátmérő a védőcső min. belső átmérője. Ha csak simán mkh vezetékeket húzol bele akkor jóval kissebb átmérővel is megoldható ugyanez. Fektetése: fagyhatár alá, min. 80 cm mély árkot ásunk alját ha csak kábel megy bele akkor homokágyat készítünk és kígyózva fektetjük, majd újabb homokágyal takarjuk és a tetejére jelzőszalagot fektetünk. Utána föld vissza és planírozás meg fűmag. Ha védőcső akkor csak simán földdel fedjük, de itt nehezebb a kígyózás, bár a csőben a kábel még tud helyezkedni. A jelzőszalagot mindkét esetben a kábel felett 10-20 cm-re rakjuk. Kertben is hasznos (oda akár a kordonszalag is jó), de hivatalos esetben csak erősáramú kábel lehet a felirat szövege.
Ha oszlopról állsz le, akkor úgyis csőben indul a kábel, mert az oszlophoz rögzíteni kell a védőcsövet 3m magasságtól lefele egészen a fagyhatárig, tehát ott már lesz egy kanyarod, de ha az árok 30m hosszú akkor lehet spórolni vagy 28m kpe csövet. A túlsó végét meg megint akár csőbe húzva bemész vele a fogadóba.
A 40 A -re szükség van ,pl.:Stiebel Eltron 8,8kw vízmelegitőhöz (1F) kevés a 25A. Az ár 3db-nál reális ,fütés-kringetés(víztisztitó)-világitás ez 3db mágneskapcsoló + 3db programozható időrelé amivel automata és kézi üzem is megoldható,a külön kábel a zsompszívattyúhoz egy 6A 2P kismegszakitóval ,40A áramvédő ,ez a legolcsóbb anyagokkal is 40e fölött van.
A közösítés valószinüleg a fogyasztásmérő alatt van .A 4-es vezeték cseréjét ajánlom,F-N (PEN) 10mm2-re csere a fogy.mérő -elosztó között.Földelő szondától vezeték (6-10mm2) az elosztóba a PEN-re,itt csináld a PEN- PE-N szétválasztást, az EPH vezetöt is itt ágaztatod le.
Azt így nem tudom eldönteni, hogy miért kell mágneskapcsoló, de én is tennék, mert azt lehet vezérelget, ha pl. a vízhőfokot szabályoztatja, vagy a szívattyút indíttatja stb.
A gond az, miért kell 40A-os mágneskapcsolót megvetetni, amikor 25A-es is bőven elég 11kW-os fogyasztó üzemeltetéséhez.
A Ganzkk oldalát néztem, az ára duplája a 25A-es mágneskapcsolóénak.
Ezzel kellene foglalkozni, nem azzal, hogy van-e valakinek medencéje, vagy nincs.
Ha "szar" akkor előbb vagy utóbb teljesen behal, két módon simán ki lehelli a lelkét és egyszer csak se kép se hang, vagy egy nagyot durran és darabokba repül szerte szét. Ha lehet inkább cseréld.
Itt, ezzel a pár hozzászólásommal én tettem a legtöbbet azért, hogy közelebb juss a megoldáshoz. Ugye, nem gondolod komolyan, hogy eddig senki sem olvasta 3-szor is leírt kérdésed?
Láthattad, gyorsan előkerültek a segítők és megtudtad, hogy rossz döntést hoztál. Azért provokáltam ki ezt a vitát, hogy ne maradjon így az anyósod kiselosztójában az összekötés.
Hmmm... Lehet, hogy akkor hibás a táp...:s Lehet ezen a villogáson kívül valami nagyobb probléma belőle? Mert ugyebár ezt, vagy egy 102-es kapcsolóval, vagy a relés megoldással meg tudom szüntetni, viszont ha például ettől akár tűzveszélyes is lehet az már komolyabb gond. Elvileg pedig nem egy sz.r, szabályozható feszültség, túlfeszültséggátlós... Sajnos kicserélni sem túl egyszerű, mert el lett gipszkartonozva, persze nem lehetetlen, de ha nem muszáj akkor nem erőltetném:)
Sajat szavaimmal mondtam el, es ez is torzit a kepen! Tudod ugy gondolom, hogy segito keszseggel minden megoldhato. Azert hoztam ide a temat, hogy joindulatu segitokesz emberek kijavitsanak, es segitsenek amiben bizonytalan vagyok!
Igaz nemi provokacioval, de ugy tunik, hogy lesz akivel megvitassam a temat, es ennek orulok!
Egy dolgot kerek, ha nem szeretnel segiteni, inkabb lepj tul a teman, mert ezzel a szoveggel (bar ketsegtelen hogy van igazsagtartalma) csak felesleges hozzaszolasok generalodnak, es nem visz kozelebb a megoldashoz!
Semmi akadálya, majd később rád írok egy mailt. Bár nem tartom offnak a témát, szerintem ide való, no és én sem vagyok nagyon a szakmában és mondhatok olyat, amit jó, ha kiigazít valaki. :-)