Keresés

Részletes keresés

Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52223

Az nem a népies neve, hanem amióta világ a világ földelőszondának hívják, és attól, hogy rátált egy szakbarbár erre fórumra még nem fog kifordulni a világ önmagából.

Előzmény: nap50 (52222)
nap50 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52222

Ha valaki beleköt az állitásodba az szőrszálhasogatás, ha te belekötsz a földelőszonda (népies nevébe ) az nem.

Előzmény: MesterekMestere (52221)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52221

A kort én is ismerem, ezért írtam, amit írtam.

Nem szabad elsiklanunk az elnevezések felett, mert "komoly" szakember nem keveri a szezont a fazonnal.

Már akkor is csatlakozóponti földelést kellet készíteni, amely a becsatlakozási helyen tette kötelezővé a PEN földelését. /ezt akár nulladik lépésnek is nevezhetnénk/

Kizárólag szétválasztásról, leágazásról beszélhetünk, mert a sorrendben az az első lépés.

PEN vezetőről leágaztatod az N vezetőt, és innentől kezdve a PEN PE vezető lesz.

Ez a lényeg.

Az hogy a régi, meglévő földelt hálózatot összekötöd a PE, vagy leánykori nevén nullázó vezetővel, már csak az egyik további lépés.

Tehát, ezek az előírások.

Az hogy mi volt a szokás ........

.... már kitárgyaltuk.

Tehát, javaslom ne hasogassuk tovább a szőrszálat.

Mind a ketten egy nyelvet beszélünk, akkor értsük meg egymást.

... szerintem ...

Előzmény: ötfelezős (52219)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52220

Akkor még egyszer.

• A nullázáshoz az áramszolgáltató engedélye szükséges.

Az indoklás 2. bekezdése:

• Erre az engedélyre azért van szükség, mert csak az áramszolgáltató tudhatja azt, hogy a szóban forgó hálózat nullázottnak van- e nyilvánítva, ill. kielégíti-e a 10.5 alfejezet előírásait.

Ez az, amit az akkor érvényben levő szabvány előírt.

Nekünk akkor is, és most is az érvényben levő szabványok alapján kellett, és kell dolgoznunk.

Ma is vannak Munkabizottságok, amelyek megoldásokat javasolnak, véleményt alkotnak, állásfoglalásokat készítenek.

Ezek csak akkor vállnak kötelezővé, ha szabványba kerülnek. /amíg nem kerülnek szabványba, addig csak "szóbeszéd" /

Tehát, javaslom ne hasogassuk tovább a szőrszálat.

Mind a ketten egy nyelvet beszélünk, akkor értsük meg egymást.

... szerintem ...

Előzmény: ötfelezős (52218)
ötfelezős Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52219

Egyetlen olyan szabványt sem ismerek, amely átkötést, közösítést említ.

De ez nem baj, mert aki ismerte a kort, az tudja, hogy a fizikai megoldása a leágaztatásnak az azért volt az átkötés, mert a villamosítás a nuku érintésvédelem állapotból a védőföldelésen át fejlődött a nullázásig, és most épp ezen ponton vagyunk. Tehát vagy volt védővezető hálózat, vagy a nullázásra való áttérés miatt felhasználták e célra a vízcsőhálózatot, és ezeket, ahhoz, hogy nullázás legyen, össze kellett kötni. Még akkor is, ha az áramkört a trafótól kezdve nézvén ez leágazott.

Ergo, azért mert néhány helyen ez volt a szokás, még ne állítsuk be szabványnak.

Nos, hozzászólásomban az MSZ 172-t és az Érintésvédelmi rendszabályt emlegettem, nem helyi szokásokat. De ezt kedden tudom pontosítani, hogy is szólt a szabvány.

Amik, mármint helyi szokások valóban voltak, ebben igazad van. 77 után az ELMŰnek 38 kirendeltsége volt, ha jól emlékszem, tehát a fejről lefelé adott utasításokat 38 féleképpen értelmezték.

Előzmény: MesterekMestere (52214)
ötfelezős Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52218

Semmiképp sem vitatkoznék Veled évszámokról. /nem is ez volt a lényege a mondanivalómnak/

A lényegének a fele pont ez volt, hiszen ezt írtad:

A 80-as években még nem volt nullázásra alkalmas az áramszolgáltató rendszer.

...

Az akkori előírások nem tették kötelezővé a TN rendszert.

Dehogynem, már rég kötelezővé tették, új létesítéseknél.

...Ebből nyilvánvaló, hogy nem mindenhol voltak meg a feltételek, hiszen nem hiába kellettek ezek az engedélyek.

Mi ugye nem szóbeszéd, hanem szabványok alapján dolgozunk.

Rossz módszerrel rossz nyomon jársz. Én láttam azt a levelet, amiben az MVMT arról beszél, hogy a vidéki hálózatoknál befejeződött a nullázásra való áttérés. Azzal a levéllel kezdtem az általam említett beszélgetést. Ezt persze minősítheted szóbeszédnek, de hidd el, nem tudatmódosító szer miatt álmodtam pont ezt. Ami a szabványt illeti, 72-ben adták ki, tehát akkor az engedély még valóban lényeg volt. Bár engedélyként sosem lehetett alkalmazni a gyakorlatban. Mivel a szakemberek álláspontja az volt, hogy egy körzeten belül nem szabad keverni, ezért VF-en nem engedélyezhette volna úgysem, nullázottnak minősített hálózaton meg kötelezően írta elő.

Előzmény: MesterekMestere (52213)
nap50 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 52217

A PEN+rúdföldelő összekötése a mérő előtt, minimum házi főelosztó létesítésnél lehetséges. Viszont alapból a  légvezetékes bekötések nem ilyenek.

Előzmény: MesterekMestere (52215)
bcslaci Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52216

hát ha nálad április 19. az év eleje, akkor igen

Előzmény: Peter atyuska (52209)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52215

Nem engem minősít, ha olyan berendezést /alkatrészt/ hívtok földelőszondának, ami nem az.

Te dolgozz nyugodtan a gugliból .... /legyen a te kereszted/

Sikerült megtanulnod, hogyan kell elkészíteni a PEN vezető földelését légvezetékes csatlakozásnál?

Előzmény: nap50 (52193)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52214

hmmm ....

Ahogy olvasom -sajnos- ma is vannak kiskirályok a helyi szolgáltatóknál, akik "előírják" a tutit. Az a baj, hogy néhányan -itt is- azt gondolják, hogy azt a szabvány is úgy írja elő.

Ez nem így van!

Egyetlen olyan szabványt sem ismerek, amely átkötést, közösítést említ.

Az MSZ 172 leágazásról ír. Nullázóvezetőt a nullavezetőről.

A 447-es is.

A későbbi szabványok: PEN vezetőről N, és PE vezetőt.

Ergo, nem közösítésről van szó, hanem szétválasztásról.

Amit te a dobozban történő szokásról írtál:

Annak pont az ellenkezőjét írja az MSZ 172.

• 10.41 Megjegyzés 2. bekezdése: ... nem szabad ezt a leágaztatást egyszerű vezetékkötésként kezelni, s dobozban elhelyezni, vagy másként nem könnyen megtalálható módon szerelni.

Ergo, azért mert néhány helyen ez volt a szokás, még ne állítsuk be szabványnak.

Mindenhol egyforma előírások vannak érvényben, nálunk az akkori ÉDÁSZ, most EOn területén mégis elfogadták a szabvány által előírt megoldást.

Előzmény: ötfelezős (52186)
MesterekMestere Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52213

Semmiképp sem vitatkoznék Veled évszámokról. /nem is ez volt a lényege a mondanivalómnak/

Mindenesetre előkerestem a7 1982 -es MSZ 172-t. /nekem 1982-es van meg/

Kikerestem az ide vonatkozó részt.

Gondolom ez Neked is meg van, és ez alapján könnyebb kikeresni.

A 10.13 szakasz foglalkozik vele. /azok számára, akik nem ismerik/

• A nullázáshoz az áramszolgáltató engedélye szükséges.

Az indoklás 2. bekezdése:

• Erre az engedélyre azért van szükség, mert csak az áramszolgáltató tudhatja azt, hogy a szóban forgó hálózat nullázottnak van- e nyilvánítva, ill. kielégíti-e a 10.5 alfejezet előírásait.

Ebből nyilvánvaló, hogy nem mindenhol voltak meg a feltételek, hiszen nem hiába kellettek ezek az engedélyek.

Mi ugye nem szóbeszéd, hanem szabványok alapján dolgozunk.

Előzmény: ötfelezős (52184)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52212

Jogos mert ez már a módosított. Amúgy pont a nagy cégek bulizták ki hogy a főállást vegyék ki. Az más kérdés hogy egy kicsit nehezebb lesz ellenőrizni hogy a FMV ként aláíró az jogosan ír alá a megállapodásokban majd ezt is külön kell kezelni.

Előzmény: Lacivill (52211)
Lacivill Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52211

Ebben az az újdonság, hogy a régebbi rendelet egyértelműen azt irta, hogy a cég alkalmazottjának kell lennie FMV papirnak. Amit belinkelt a Laci az már puhitás, mert lehet az adott cég alvállalkozója, ( egyéb munkaviszony) SZVSZ.

Előzmény: Peter atyuska (52209)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52210

Helló Gergely!

"Azért egy-egy üvegbiztit nem nagy szám betenni a banándugók mögé. :-))"

Ez már igaz, de ha próbalámpáról van szó, akkor a "dikkmán bizti" meglehetősen jelentéktelen zárlati szilárdsága szerintem túl nagy optimizmusra nem ad reális okot.

Előzmény: gergerg (52201)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.11 0 0 52209

Nem újdonság év elejétől él. A bírság ami hozzá van rendelve az már ütősebb lett, a többi tétel re is plusz nincs mérlegelés egyből írják a csekket. A megrendelőnek meg Építési Műszaki ellenőrrel kell szerződnie és neki is van bírság rendelve. A társasháznak pld kell minden nagyobb nem javítások amik sürgősek egy ÉMÉ is, sőt nem csak általános építész hanem ha szakipar is van szakágiak, szakmánként.

Előzmény: bcslaci (52206)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52208

Köszönöm!

Előzmény: gergerg (52199)
ötfelezős Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52207

Jobb lett volna, ha az MSZ 1585-öt figyelembe veszi a cikk szerzője...

Előzmény: Dreamer (52197)
bcslaci Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52206

De jó, már megint kevertek egyet nagyjaink:

1a) A vállalkozó kivitelező az általa vállalt tevékenységből olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet

a) amelyhez

aa) - a 13. § (8) bekezdésében meghatározottak kivételével - rendelkezik az építőipari kivitelezési tevékenység jellegének megfelelő jogosultsággal rendelkező - vele tagsági, munkavállalói vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló - felelős műszaki vezetővel,

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300109.KOR

gergerg Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52205

"tökéletesen elboldogulok 1db 15W-os hűtőgép izzóval... Néhányszor szétrobbant már"

Megadnád a tipusát? Az az izzó ami már többször is szétrobbant de még mindig jó, engem is érdekelne. :-)

Előzmény: Fázisceruza (52203)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52204

Szirty: igen, műterhelésnek jó, nekem van egy olyan dugaljam, ami egy e40-es foglalattal sorban van, és egy 150W-os izzó van benne (vagy 300 igény szerint(), ide dugok olyan gépet próbára, aminél nem szeretném ellődözni a biztiket, záratos vagy sem, ha teljes fénnyel világit,akkor rossz, ha nem, és éledezik a gép tápja, vagy forog a motor, mehet direktben a hálózatra.

De a vezérlés vizsgálata nem trafóház, ugyebár...

Fázisceruza : jajjdekisironikus valaki :)

Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52203

Most tényleg ennyire berosáltál attól a kis pukkanástól?

Mutassál már olyan szerelőt, akivel ez -vagy hasonló- még nem fordult elő! Ez benne van a pakliban.

Magam részéről, tökéletesen elboldogulok 1db 15W-os hűtőgép izzóval...

Néhányszor szétrobbant már. -és akkor mi van?

Előzmény: GeriSoft07 (52200)
Szirty__ Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52202

Helló Gerisoft07!

"Soha
Nem
Használunk
Próbalámpát"

Soha ne írd, hogy soha! :)

A próbalámpa megfelelően használva hasznos. A két sorbakötött lámpa jó eséllel nem fog egyszerre eldurranni.

Persze alapszabály, hogy 3 MVA-es (esetleg nagyobb :) 20/0.4kV-os trafó szekunder gyűjtősínre nem dugdosunk másfeles dróttal bekötött, két soros E14-es izzós próbalámpá hogy megnézzük van-e villany.

A próbalámpa olykor azonban mégis hasznos vezérlések vizsgálatára. Egészen egyszerűen azon oknál fogva, hogy számottevő terhelést okoz, amit sem a fázisceruza nem tesz, sem a sok tíz MOhm ellenállású multiméter vagy a fesz kémlelő kütyü.

gergerg Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52201

Azért egy-egy üvegbiztit nem nagy szám betenni a banándugók mögé. :-))

GeriSoft07 Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52200
A cikkírónak szeretettel:
Soha
Nem
Használunk
Próbalámpát

Ennyi, röviden, én személy szerint a helyén szeretem az ujjaimat, és nem amputálva
Mert ugye zárlat védelem nincs benne, ami lakásnál talán nem gáz, de ha egy kiselosztón lámpázik, és épp eldurranni támad kedve az izzónak, vagy odaüti valahova és letestel, akkor egy késes biztosító zárlati árama nem kicsit leolvasztja a drótját

Nekem alu tokozott fedél olvadt a kezemre, mert szabálytalan módon egyel magasabb betét lett beletéve, és a késes bizti fülére szabálytalanul ráfordítottam az alu tokozott fedőt, mert csak 3 csavart vettem ki
Szar ügy, hogy ez egy 1MW trafo kimenő oldali sín elosztója volt, és mák hogy a biztosíték elmenő oldala, így megúsztam egy szemüveg cserével, 3 ujjamba belefröccsent aluminiummal és hogy 5 percig egy nagy fehér foltot láttam

Azóta a fenti sorokat, amit anno szakmai tanárunk mondogatott, máshogy értékelem
Előzmény: Dreamer (52197)
gergerg Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52199

Villámhárító vizsgáló összekötőjéhez használunk olyat amit láttál, de keresd úgy /fém revíziós ajtó/ találsz majd több méretet. Kővel szépen körberakod.....

Előzmény: b4ndyTA (52198)
b4ndyTA Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52198

Urak!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy a képen látható kiállásokat egy ízléses, lehetőleg fém ajtóval, szekrénnyel, akármivel el tudjam zárni. Ez a ház egyik oldala, csak villamosvezetékek lesznek benne, a víz idő közben kiiktatódott... Néhány épületnél láttam OBO feliratú kisajtót, hasonló megoldás érdekelne vagy jobb, bronz színben, zárható kivitelben. Minden segítséget előre is köszönök!

Dreamer Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52197

Hehe, mit találtam... A feszültség ellenőrzés rejtelmei.

Ezek szerint mégsem emlékeztem rosszul.

Dreamer

Lacivill Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52196

obo.hu honlapján keresd meg a túlfeszvédelmet.

Előzmény: Fecus (52195)
Fecus Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52195

Köszönöm. Majd még utánaolvasok mik ezek a fokozatok. A lakás adott. A hálózat 35 éves alumínium. Csak a kapcsolótáblán és a konnektoroknál tudok beavatkozni. Azt hittem hogy ez valamennyit segít.

Esetleg van valahol egy link ahol nem pilótavizsgásan le van írva, hogyan van felépítve egy lakás védelme?

Előzmény: Peter atyuska (52192)
Lacivill Creative Commons License 2013.05.10 0 0 52194

Az a legnagyobb kérdés, hogy mikor leszz ebből bekötés!

Előzmény: Hófehérhajó (52190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!