Majd ha a mélyművelésű bányák szellőzési problémáival kapcsolatban teszel fel kérdést, én is pálmával minősítem Esetleg a felszini bányászat rekultivációs lehetőségeihez hozzá tudnál szólni? :) Maradjunk annyiban, hogy villanyász vagyok szakma szerint, ettöl még tehetek fel akármilyen kérdést ami nem világos nekem Vagy te tisztában vagy a villamos szakma minden ágával? Ugye nem?! Az általad emlitett villamos hibalehetőségeket én is végig gondoltam és kizártam, ezért kérdeztem itt a többi szakmabelit Mindegy, spongyát rá!
Ez a rész ami nem volt világos nekem Tehát a meleg víz úgy jön kifelé, hogy belűl felnyúlik a tartály felső részére? És mivel a melegviz felűl van, ezért?
Ez bizony lehet Nagyon régi a boyler lehet ez is vagy 20 éves.
Aki cserélte a betétet, gyerekkori barátom villamosgép javitó volt /RIP/, ezért villamos hibát nem feltételezek, de elképzelni sem tudok a tünetek alapján, vizes rész nem lett változtatva Az emlitett haver, a fia
Mi a gyakorlati megoldása? A kivezető cső bele van hegesztve a tartályba Levágni, új cső behegeszt? Szerszám környezet, hegesztő gáz/villany, adva van.
Éppen 2 hete voltunk javítani utoljára. Hölgy mondja bojler nem működik, kb 21 éve üzemel,de még sosem volt takarítva a belseje.
Sajnálom,hogy akkor nem csináltam fotókat,ilyent azért nem láttam. Két vödör vízkő volt benne,természetesen úgy kellett lefeszíteni az alaplapot. A fűtőbetét teljesen szét volt nyílva. Az anódrúd csak egy pálcika volt.
Érdekesség benne,hogy maga a bojler fémházon nem volt se lyuk,de még igazából egy rozsdafolt sem.
Olyan 10-15 éve volt egy sorozat, amibe műanyag bukócsövet raktak. Ez a cső szépen elporlad a hő hatására és hiába van tele a bojler forróvízzel, nem jön ki belőle.
A haverod bojlerja kb 13-éve nem volt karbantartva. Az említett hibajelenség mellett, sajátossága még ennek a típusú készüléknek, hogy nagyon érzékeny az anód-rúd elfogyására. Szétrohad a tartály pereme és kuka.
Érdemes mielöbb elvégezni a karbantartását, ami kb fele pénz mint kicserélni a készüléket.
Üdv Van egy nem értem probléma Haver sír, hogy a 120L-es vill.boyler csak kb.20-30 liter forró vizet ad Fűtőszál cserélve lett benne, szabályzó hiába van feltekerve Ha a szabályzó rossz, akkor nem melegedne fel, ha vízkő akkor sokára melegedne, de akkor se ilyen keveset adna le Maradhat valami módon levegő egy boylerben, hogy egyáltalán nincs meg a 120L? Vagy valami más ötlet?
Közelröl nem láttam még a készüléket, de ötletem sincs
Igazából nem a sín melegedett, hanem a vezeték melegítette a sínt (szerintem), valószínűleg még az is közrejátszott, hogy ez a fajta sín töredékére roncsolja az amúgy is vékony alut
A szolgáltató így köti: szolgáltatói bejövő vezeték - biztosíték - óra - lakás elmenő vezeték
Progálgasd végig hogy van e olyan amikor valami működik, telefonközpont, riasztó, csengő. Ha van az a ludas ha nincs akkor lesz egy vadászat a kábeleknél ki hova megy címszóval.
Az óra előtt szokoik lenni az áramszolgáltató kismegszakítója. És igen, egy csengőtrafó is fogyaszthat ennyit. De miért a Fi előtt van kötve? Ugyanúgy agyonüthet egy zárlatos csengőtrafó, mint bármi más.
A csengőtrafó, mágneskapcsoló tekercse, riasztóközpont tápja.....bármi. Szerintem az óra elé teszik az áramszolgáltató megszakitóját, az elvileg az órát (is) védi!
Nem buherált az óra. Fogyaszthat egy csengőtrafó ennyit terheletlenül? Az Elmű-s főmegszakítót a mérő elé, vagy a róla eljövő fázisra szokták tenni? Köszi!
Akkor van valami ami megszakító nélkül van bekötve direktben az óráról jövő fázisra. Keresd meg és megáll az órád. ( Ha buherált az óra akkor az előbbiek nem igazak )
Urak, van egy egyfázisú fogyasztásmérőm, utána egy nullázás, utána egy FI-relé, utána pedig a lakáseloasztó. Ha a lakásban minden figyasztó ki van kapcsolva (nem Stdby, hanem kihúzás), akkor is van kb. 5 W fogyasztás a mérő szerint. Akkor is, ha a lakáselosztó minden kismegszakítóját lekapcsolom, és akkor is, ha a FI-relét lekapcsolom. Egyedül akkor áll meg teljesen a tárcsa a mérőben, ha a mérőn lévő megszakítót is lekapcsolom. (ez a megszakító egyébként a mérő elé, vagy utána van kötve jellemzően?). El kell fogadni ezt az 5 W-ot, vagy be kellene jelenteni, mint hibát? Nem teljesen világos ugyanis, hogy ez Elmű-s történet, vagy a saját történetem.
Az armatúrák és a bele való fénycső típusok nem csere szavatosak. Egy 40W os 120mm hosszú míg az 58W 160mm hosszú pld. Amít lehet tenni az hogy a fénycső színárnyalatával hideg fehér, meleg fehér illetve a sáv számmal variál az ember 3 sávos vagy 4 sávos. Illetve a burával áttetszőt használ a matt helyett.
Azt, hogy olyan esetben is meg képes szakítani az áramkört mikor éppen 6000A folyik rajta. ( Idő kell a megszakításhoz egy kismegszakítónál, ám ez idő alatt a zárlati áram hatalmasra nőhet, pl. villámcsapás esetén. Ilyenkor, ha a zárlati megszakító képességet meghaladó áram folyik rajta, az érintkezők összeolvadhatnak, és a mechanika hiába old, az érintkezők zárva maradhatnak )
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy 3 × 40 Wattos fénycsőarmatúrákba ki lehet e cserélni a fénycsöveket ( 120 cm ) 58 Wattosokra? Vagy cserélni kell mindent, trafót, gyújtót, stb.? Kösz.
Meg nem mondom pontosan, hol van kb. két hétig csak jogszabályokat olvasgattam de minden amit a felügyelő mondott valós volt, a baj az, hogy 100 jogszabályból max. 10 –et lehet betartani. Ezt ők is tudják, és ha pénzre van szükségük tuti találnak fogást. A másik agyrém amit már szinte mindenhól betartatna az építési napló, na abban vannak még fura dolgok. Tavaly a hőmérséklet adatokkal ba….tak, hogy hétvégén is ki kell menni beírni.
Köszönöm. Elolvastam. (Néhol csak a pontok címeit.) Hol van benne ilyen? Arra tippelek, hogy valamelyik nagyon bonyolultan és általánosan megfogalmazott mondat lesz az. :-)
De ez nem új keletű, még hazánkban sem, csak eddig nem nagyon tartatták be.2010 óta szokták számon kérni a buzgóbb épfegyesek. 2012-ben volt olyan hátam ahol a tulajnak még kerítés mázolásról is igazolást kértek. Hivatalosan pl. még akkor se vakolhatod ki a házad, ha az a szakmád.
„Nem tudom felétek,hogy van,” de nálunk az építési naplóba le kell fűzni a műbizonylatokat, amin rajta van a doboz típusa és a szerelés módja, ha egyszerűsített egyoldalas műbizonylatod van, akkor azon van egy hivatkozás egy műszaki leírásra, ami fent van a gyártó honlapján.
Na jó, ezt csak viccnek írtam, meg azért, h hátha Gergely elkezdi otthon legyártani szabadidejében a deszkákat.
Amúgy meg kategóriákkal jobb megoldás lenne mint a "rendszer". Mindíg felcsillan a szemem mikor fúrt faéket találok a mennyezetben, mert az azt jelenti, hogy nem kell elővennem a fúrógépet és problémamentesen felrakhatok bármilyen lámpatestet.
A "rendszer", sajnos nincs összhangban lámpatestekkel, mert amelyik mennyezeti lámpának éppen akkor a rözítő lemeze mint a beépített doboz, azt akkor aszívás feltenni, hogy csak na.
A lentebb látott kaiser doboz még talán használható lenne, de életemben nem láttam még ilyet beépítve. Inkább csak az olcsó 65-ös dobozokkal találkozom a födémekben.
Kb 13 éve csináltunk egy társasházat aminek az összes főfala csúszózsaluval ment föl. Nehézkes volt felkötözni a vashoz a dobozokat, mert a zsalu ahogy ment fölfelé, úgy túrta le. Ide akartunk léset használni, de nem engedték. Később jó nagy hungarocell darabokat tettünk be, azt ha el is nyomta a zsalu, még bele fértünk a méretbe.
Én már olyat is láttam hogy az ácsoktól kértek azt a kis vackot amit a zsalura tesznek ahol összehúzatják, és abba dugták a 20-as csövet. Gondolom a gyári csővégről vették az ötletet.
Azt is lehet csinálni, hogy egy tenyérnyi deszkába belefúrsz kétirányból derékszögben úgy, hogy a furatok találkozzanak, majd az egyik lyukba betolod a csövet, és a másik lyukkal lefelé leszögeled a zsaluhoz.
Így van. Régen mi is sima 65-ös dobozt használtunk a lámpákhoz, az elosztóhoz meg 15-es nehézfalút, de ez már jópár éve történelem. Főfalaknál ami már födémezéskor is megvan, ott mi is csak leütjük a csövet a zsalu mellett.
Pedig jó, a fal elé szöktuk ütni, úgy hogy épp a hegye érje a falat, így ha kicsit csúszik a fal még mindig jó, ha meg a másik irányba csúszik akkor kicsit rá lehet piszkákni. Ja, és könnyen kijön, 3-4 alkalommal ujra használható. Van nagyobb is, amibe 32-es csövet is tehetsz.
Ja amit elfelejtettem, kapcsoló leállásoknál nem kell doboz, kicsit le kell ütni téglát, és lelógatni 40-50 cm-t a csövez, erre később rá lehet ültetni egy dobozt. Amit mák ne felejts el, ha több szintes a ház a felszállóknak berakni egy két hungarocellt
Ami a lényeg, hogy sima dobozzal és gégecsővel ne kísérletezz, ha csak egy útvonal nem járható több időd, pénzed rámegy, mint amibe a normális anyag kerőlne.
Mi kaiser dobozt használunk 4db szöggel kell leszögelni, ez amit a képen látsz kombi lámpakiállás doboz még metrikus menetes csillárhorog is van benne, de létezik hagyományos 65-ös doboz alakú is.
Ebbe négy irányból lehet csöveket beletólni.
Lágy íveket kell hajtani, mi a két réteg betonvas közé szoktuk fűzni a csöveket, kötöző dróttal, vagy minőségi vastag kötegelővel ( a gagyikat letépi a mixer) rögzítjük. A dobozba hosszan kell beengedni a csöveket és drasztikusan lerögzíteni mert az a legkritikusabb pont, ha béna a pumpás brutális nyomás nehezedik öntéskor
Urak, valaki le tudná nekem írni, hogy a betonfödémbe a betonba való dobozt és a hozzá való csövet hogyan kell lerakni amikor már be van zsaluzva a födém, és az alsó vashálóhoz meg lehet kötni a csöveket illetve a dobozokat?
Van valami trükk, amit tudni kell, vagy simán lyukasztani a dobozt, beletolni a csövet, a dobozra rápattintani a tetőt, és pofával le odadrótozni a zsaluhoz?
Nem tudom milyen kivitelezés de elvben kell lennie építési naplónak, abba jogilag az EME, FMV írhat be illetve olyan esetben is belehet írnia a kivitelezőnek annak meghatalmazottjának ha a kivitelező nem ért valamivel egyet, illetve lehet kéni írásban az adott kivitelezésről az EME-től és a felülvizsgálótól az adott tárgyban hogy márpedig kijelentik büntetőjogi felelősségük tudatában hagy a megkifogásolt műszaki tartalom megfelel az építési engedélyben foglaltakkal és az akkor érvényes vonatkozó rendeleteknek és szabványoknak, ezt a tervező is kiadhatja ha a műszaki ellenőr vagy a felülvizsgáló erre nem hajlandó. A kivitelező csak ebben az esetben mentesül a későbbiekben a jogkövetkezmények alól. Illetve akkor ha az adott munkát szabályosan az építési naplóba átvették és a EME ezt aláírta. Nem árt a naplóról sk másolatot készíteni és a másolatokat is aláíratni ebben az esetben nehogy eltűnjön és átíródjon az adott lap.
A szakhatóság indít 100000 büntivel a felülvizsgálódnak és a kivitelezőnek is. Ez így nem szabályos, de a terven mi szerepel mert ezt már ha minden igaz az új szabvány szerintit kellet tervezni. Kérdés a terven mi szerepel ha ott így akkor a tervezőnek kell majd bizonyítania hogy megfelelő volt ha nem akkor a felülvizsgálódnak mert elfogadta.
A het poenjat irtad most le. Csak ezzel az a baj, hogy nem vicces,raadasul megteveszted ezzel a kerdezod meg a laikus naiv olvasokat. Meg a regi szepidokben sem volt igy!
Nem tudom közületek kinek van meg az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója képesítés, de most változtak a rendeletek és újabban tűzvédelmi szakvizsgával lehet csak folytatni máj. 1.-től. Több kollégámat is el akarják küldeni erre a tanfolyamra, ez 10 óra és 80000 Ft. Akinek megvan a bevont elektródás ívhegesztő végzettsége és ahhoz megcsinálta a tűzvédelmit akkor az mentesül ez alól a vizsga alól? Természetesen érvényes tűzvédelmiről van szó.
Neked egy telefonra van szükséged, amelyiken megigényelheted az autómata cseréjét. Kiszállási díj fejében három nap alatt megejtik. A regszerelők meg éhen halnak.
Olyan 230V-os időrelét keresek ami óránként bekapcsol, és kb 5 percen keresztül működtet egy ventilátort. Van valami ötletetek?(A venti nem nagy teljesítményű)
A szolgáltatót nem érdekli mi van az óra után őt az óra előtt, óra és a biztosítódobozig érdekli a műszaki tartalom. De ha már gondolkodol rajta el kell gondolkodni a vezérelten is legalábbis olyan dobozt felrakni, hogy ha mégis kéne később ne keljen mindent újra csináltatni.
bizony elég, ezt nem vitattam. Ugye nálam 6kw három fázisú főzőlap van, házivízmű (1200w) meg asszony a picigyerekeknek befűtünk a 2500w-os ventillátorral, mégis ritkán megy le ez-az amaz. Tipikusan akkor ha a villanysütő is megy, na az már általában sok.
Félreértettem a hozzászólást, kezdtem reménykedni hogy 3x16-ot azért adnának ingyér ha a hálózat elbírja, hiszen az óra után korrektül megcsináltam.
ez most tuti? Nekem (ELMŰ-ÉMÁSZ) telefonba a mucuska azt mondta hogy 1x32A, de mivel nálam 3x10A van, csak pénzért bővítik (mármint 3x16-ra az 3x6A-t ki kell fizetnem ami egy vagyon).
Ez a három áramkör csepept kevésnek tűnik nekem. Érdemes lett volna többfelé osztani a lakást.
De a te problémád máshol van.
A leírásod szerint az óra alatti 10 Amperes kismegszakító megy le. Az lesz a szűk keresztmetszet. Utána nem volt sok értelme 16 Amperes kismegszakítókat rakni, azok sosem fognak leoldani...
Szerintem ez 25A-ba belefér, lehet azt csak simán kicseréli a szolgáltatód. A 32A-t szabványosítás után rakja fel a szolgáltató ami nem kevés pénz. Fi relé
Nem rég újítottam fel a lakásban a vezetékeket,a bizti táblát mert régen mindig le verte az áramot.De most sem vagyok meg elégedve az eddigi munkámmal mert ha megy a bojler és a pl a porszívó vagy bármi nagyobb teljesítményű készülék akkor szintén le vágja az órát.
Valaki tud segíteni valami tippet adni?
Biztosíték tábla: 3x16A
1x16A-Bojler
1x16A-2 és fél szoba
1x16A-konyha, fürdőszoba,spejz
Vezeték: Minden hol 2,5 vezetékeket használtam.
Én a Villanyórára gondolok hogy az gyenge mert 10A.
NYY 0,6/1 kV (MB Cu 1 kV, E-YY) Felhasználási terület: szabadban vagy belső térben, szabadon és kábelcsatornában energiakábelként, erőművekben, ipari üzemekben, kapcsolószekrényekben, ha mechanikai sérülésnek nincs kitéve. Lehet. Szerintem.
emlékeim szerint , melyeket szereltem, csak két szál vezeték jön ki a szerkezetböl Persze ha belepiszkálna egy szakember és kivezetné a világitás drótját is akkor igen
Nem tudom melyikőtök járatos a mai kábelfajtákban és a megnevezéseikben, de egy kicsit összekavarodtam az új betűjelzésekben. Régebben használtak olyan szamkat... kábeleket amelyek mindhárom ere fehér volt és csak egy csík jelezte a beazonosításukat. trineutrál rendszerű kör keresztmetszetű volt. Utána jött ugyanez, csak már piros, kék, fekete teljes érszínnel. A gondom ott kezdődik, hogy egy ilyet kellene kicserélnem, de semmit nem látok hogy lenne-e rajta páncélzat, vagy aluszalag árnyékolásnak. kb 30 méteren köt össze két betáplálási helyet (tehát mért elosztó fővezeték), de azt nem tudom hogy végig csőben megy-e. Csőben megy a látható szakaszon, de szerintm ezt semmi sem indokolja (mármint a felépítése alapján) , mert fagyhatár alá van fektetve.
Találtam az electrocordban NYY 0,6/1 kV (MB Cu 1 kV, E-YY) jelű kábelt, ez vajon megfelelne helyettesítőnek? 4*25 RM. Az érszám és a keresztmetszet jó de mi az az RM?
Egy kis segítségre lenne szükségem. Vettem egy Westinghouse bendal márkájú távirányítós mennyezeti ventilátort, de othon szembesültem azzal a problémával, hogyha bekötöm csak a távirányítóval lesz működtethető a világítása. Most csillárkapcsolóm van a falon, úgy szeretném bekötni, hogy az egyik kapcsolóval csak a világítást tudom kapcsolni, a másikkal pedig magát az egész ventillátort helyezném áram alá, így távírányítóval is működtethető lenne. Megoldható ez valahogy?
ha már érintőlegesen mozgásérzékelés a téma: udvarra mit ajánlotok, csak az infrasorompó a megbízható? Szirénát nyomnék róla, ha bemászik valaki, az infrasorompó bevált, de nincs valami egyszerűbb megoldás, hogy ne kelljen elkábelezni az udvar túlvégére?
Nekem összesen 7db mozgásérzékelő van a ház körül, amiknek egyik funkciója, hogy én lássak közlekedni, a másik pedig az, hogy észleljek bármilyen mozgást a ház körül. Pl a macskákat. Ha látom hogy itt ólálkodnak és le akarják húgyozni a lábtörlőmet akkor felpattanok a kanapéról és odabaxom a papucsot. :) Például.
A kamerákat még nem raktam fel, csak be vannak kábelezve.
Na ja, és mikor a kutya meg a macska szalad éjjel 2 kor akkor mit csinálsz? Kitekered az izzót? :-)) Ez tényleg komfortos. :-)) Mi 360-as mozgásokat is raktunk, na az aztán a rémálom. lehet állítani az érzékenységet úgy hogy vagy téged sem lát, vagy légmozgásra is kapcsol. Egy ideje lépcsőházak közlekedő részeibe is multifun kciós relé, nyomógomb, mozgásérékelő hármast alkalmazzuk. A mozgás adja a kényelmet, a nyomó a biztonságot. A kérdezőnek viszont nem ez volt az igénye.
Felénk a riasztó és a FEHÉR koax kábelt imádják az egerek :D , ha nincs védőcső előfordulhat pár év múlva szemcsés TV kép (vagy kockázós :D) illetve téves riasztások özöne
Szerintem szabvány nem tiltja, ( ha megfelelő a kábel)de illik csőbe tenni. Esetleg ahol sok spot van ott szokták szabadon vinni ( bár mi erre is ráhúzunk egy csövet, hogy ne tekeregjen összevissza a vezeték)
1 kis tanácsra volna szükségem ugyanis épitkezem és a villanyszerelés fázisában tartok ill már majdnem megvan. A következő lenne a kérdésem:
Új épitsről van szó az épület fa födémes, gipszkarton álmennyezettel. A villanyszerelők e fölött vitték el kábeleket MBCU tipusuakat szabadon szerelve csak simán a gipszkartonra fektetve , igaz összekötegelve, majd helyiségenként álltak le vele. Kérdem én ez szabályos? vagy csőbe kelett vna tenniük? vagy vezetékcsatornába ? mi erre a szabály? Ja az UTP és az antenna és a riasztó kábelek is igy mennek.
Ilyen teljesítményű motort (ezek elvileg 400/690V feszültségűek) indíthatsz csillagkapcsolásban is, így az induláskori magasabb áramfelvétel kérdése "megoldott". Ha a kismegszakítók C10 értékűek, még a tartós üzem is elképzelhető, mert a szokványos terhelési csúcsok közelében fellépő áramok felfutási karakterisztikája közel sem olyan meredek, mint induláskor. Viszont ha csak B karakterisztikás a kismegszakító, akár indításkor is lehetnek problémák.
Reggel (hajnali 330-kor) felkeltem, semmi gond. Na jó fáradt voltam a minusz egy óra miatt, de legyőztem. Elindultam a parkolóba és rámszakadt az ég. Eső de nem a csendesebbik fajtából, hanem a fejfájdítóan nagy cseppes fajtából. Ok, munkahelyre megérkeztem, kabát, pulcsi ronggyá ázott. Kiteregettem a villanymotorra, ahogy szoktam, majd irány az öltöző. Itt már rutinosan kerülgeti mindenki a vödröket, de ma reggelre több vödröt is széttört a leszakadt vakolat. Jól indul a reggel... :) Írtam volna előbb is, de egész nap ilyen apró vackokkal zavartak, hogy nem megy a máv kályha az esztergán, meg encoder hiba, leoldott hővédelem, stb. Hazajöttem, semmi eső nem volt, de úgy lefárasztottak húsvét alkalmából, hogy ledőltem és csak most ébredtem fel. Mi történt a délután?
Valakinek nincsen kölnije holnap délelőttre kölcsönbe? Körbe kéne járnom a gyárat a többiekkel, végiglocsolni a kormánypultokon a hölgytagokat, de az enyém eltűnt. Vagy állítsam inkább ki őket az esőre egyesével?
Kétségtelen hogy olcsó, és az is hogy működik, de mitől diszkomfortos? Mondj komfortosabb verziót ami nem 50 000 alatt kijön. Én is mondhattam volna 2db mozgásérzékelős kapcsolót 36000-ért ami tudja a mozgást is, a nyomó funkciót, a fixen be és fixen ki funkciót de nem erre van most igény.
A terület nem nagy (kb. 5m x 8m), de kellene elég fény. Ez egy udvaron van ahol kellene egy közlekedő világítás (3 lámpatest), és egy fullos 9 lámpatest.
Igazándiból a 6-os blokkot lehet, hogy nem is kellene mozgásérzékelővel kapcsolni.
Most azonban megingatta a projectem, hogy a TMB sorozatú mozgásérzékelőknél ez a kitétel szerepel: "Az érzékelők kompenzálással ellátott fénycsövek ill. kompakt fénycsővel szerelt lámpatestek kapcsolására nem alkalmasak. "
Én pedig pont kompakt csöveket szerettem volna kapcsolni.
Az azért kell, mert a mozgásérzékelő vagy a 9-es blokkot működteti, vagy csak a 3-ast (igény szerint). Az állandó meg azt célozza meg, hogy akár állandóan is világítson a 3/8 blokk igény szerint (egyébként a két kapcsoló valójában egy 105-ös).
Igaza van, én is sok helyen külön szerelem fel, mert a beépitettnek az irányszöge leginkább a szemből közelitésre van kitalálva. Bár én ha 1 mód van kerülöm a mozgásérzéklőket kültéren, csak a gond van vele.
Még valami eszembe jutott: a villanyszerelő azt mondta, hogy a külön szerelt lámpa és külön mozgásérzékelő hatásosabb, mint a 2 in 1 lámpa. Mi a ti véleményetek? Tényleg annyival jobb? Mert ha csak kicsivel és annyira nem számottevő a dolog, akkor inkább maradnék ennél a kompakt változatnál.
Ha a 3 lámpa folyosó szerű, vagyis csak a kapun vagy a bejárati ajtótól tud a sávba belépni, és bentről hajlandó kapcsolni, akkor elég 1 mozgásérzékelő.
Üdv urak!Valaki tud abban segíteni,hogy van egy hajdu villanybojler és tegnap este azt vettem észre,hogy elég gyengén jön kifele a melegviz és pár másodpercen belül csak egész véknyan fojt a csapon.Hidegviz nyomás az rendben volt mi lehetett vele?
azt el kell dönteni hogy csak váltókapcsólóval akarod-e működtetni vagy mozgásérzékelővel is,mert ha a mozgásérzékelővel felkapcsol a lámpa akkor váltókapcsolóval nem tudod lekapcsolni,megkell várni míg letellik a mozgásérzékelőn beállított idő,viszont ha váltókapcsolóval kapcsolod fel a lámpát akkor mozgásérzékelő nem kapcsolja le mert független tőle.Van nappali és éjszakai üzemmód is,ha a hold szimbólumra van állítva a kis poti akkor nappal nem fog kapcsolni.
És bocsánat, de azért kérdezem meg itt is, mert a villanyszerelő hajlamos a kisebb ellenállás irányába elmozdulni (:P) és a számára egyszerűbb változatot nyomni. Én pedig azt szeretném, ha nem csak jó lenne, hanem igényesen is nézne ki.
Lenne egy kérdésem. A ház külső falára, a kaputól befelé 3 fali lámpánk lenne a bejáratig. Megoldható-e, hogy az első, kapuhoz közelebbi mozgásérzékelős legyen és azzal együtt felkapcsolódjon a másik kettő is?
Mondjuk ilyen és a másik kettő ugyenez, de nem mozgásérzékelős. (Az utolsó közvetlenül a bejárati aktónál van.)
Ezek kapcsolgatása: ha bentről szeretném felkapcsolni fixre ezeket, az megoldható-e? (Mondjuk kifelé megyek. ;) De akkor mikor kapcsolódik le?)
Ha nappal van és járkálok a kertben elöl, megoldható-e, hogy a mozgásérzékelő ne érzékeljen?
Sokan azért nem tudnak ezekről a jogszabályokról mert alvállalkozóként dolgoznak, és minden fővállalkozónak megvan a saját papírgyárosa aki 10-20 000 FT- okért nyomkodja a pecséteket. Sajnos ezekkel a rendeletekkel pont a tisztességesen dolgozó sajátlábon álló cégeket fojtogatja a hatóság. De erről nem a hivatalok tehetnek
A tervezett épületről a 290/2007. (X.31.) Korm. rendelet szerint kiviteli tervet kell készíteni. Az építési munkákat csak ennek birtokában lehet megkezdeni!
(4) Az építési engedélyezési dokumentáción túlmenően
c, épületvillamossági kiviteli dokumentációt kell készíteni, ha 7kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele
MEGJEGYZÉS: Tájékoztatásul ez a teljesítmény a következő fogyasztókészülékek teljesítményigényét elégíti ki: lakás világítása, rádió, lemezjátszó, televízió, videó-magnatofon, magnetofon, automata mosógép, 80 l-nél kisebb térfogatú forróvíztároló, vasaló, hűtőszekrény, fagyasztószekrény, mikrohullámú sütő, mosogatógép (2 kW), porszívó, grilles villanytűzhely (10,4 kW-os), 1,5 kW-nál nem nagyobb teljesítményű és nem hőtárolós fűtőkészülék és más 0,4 kW-nál nem nagyobb teljesítményű készülék, összesen 2 kW egyidejű teljesítményben.
Az építési trv és annak rendeletei előírják az adott ingatlan villamos tervét is ha x kw meghalad a betáp, eddig nem kérték sok helyen függetlenül attól, hogy kötelező lett volna. De ez lassan megváltozik az más kérdés hogy az ügyintézők nem foglalkoznak egyes részekkel nagyon.
Redőnyös ablakos sem mind ilyen, amx. aki megteheti. Volt ablakos céfg, aki ingyé felmérés, blábláblá, de volt aki nekem azt mondta, hogy kb. ennyi, 10%-ot befizetek előlegnek, akkor kijönnek és pontosítanak a felmérésen, amitől árban X%-nyi változás lehet, majd végösszegből előleg levonásra kerül.
Ebbe a csapdába minden kezdő vállalkozó belesétál, valamilyen szinten én is jártam már így, de ahhoz már igazán hülyének kell lenni, hogy valaki kétszer menjen bele ugyanabba a csapdába.
Amúgy a sok szakipar (Pl redőnyösök) már ki se járnak felmérésre. A tulaj mérje le az ablakot, adnak rá árat és ha átutaltad az előleget, akkor kifárad felmérni.
Ebből a szemszögből nézve, szerintem a villanyszerelők igazi balfaxok, mert még mindíg az ingyenes dolgokkal próbálnak melóhoz jutni, meg a másiknál olcsóbban elvállat munkáktól boldogak.
Egyszer beleszaladtam egy olyan szituba, hogy valami közintézmény portása(vagy mi) kihívott felmérni egy melót, de odahívott ám több szerelőt is. Mikor rájöttem hogy ez az ökör ott akar versenyeztetni minket, hogy melyikünk lesz olcsóbb, akkor otthagytam rákba az egész bandát, mert tutira nem akartam a leglúzerebb lenni, aki legolcsóbban dolgozik.
Nagyon homályos amit írsz...indítókondi minek a fűtéssel kapcsolatban??? Sőt! Az max a motoroknál "játszik", de az újabb gépeknél nem is mindig, mert ott kommutátoros motor hajt...Csinálj próbát, hogy ha azon a körön csak a mosógép üzemel, akkor mi van. Kicsi lehet a védelem/keresztmetszet???
Tehát a terv mindig kell , ami nem azt jelenti hogy az csak rajzból áll.
Persz nagyon egyszerű munkáknál ez tényleg felesleges.
Pl. két balkezes vagyok és egy egyszerű hálózat bővítést nem tudok elvégezni. Ez állna egy 3 -as un, dugaljból és a kamrába kéne bevezetni mert úgy gondoltuk oda kerül a hűtő eztán ott a helye. És mivel kettő van egymás tetején/mellett. Ezért kell a 3 -as. Kigondoltuk, hogy a konyhából lenne praktikus át vezetni sokat vésni nem akarunk hát legyen un. falon kivüli.
Ez eddig a laikus elképzelés. Ezt telefonból elvállani nyilván nem lehet minimum kell egy szemle.
Azért kell tudni, hogy az elképzelt csatlakozási helyről lehetséges é vagy sem , hanem nyilván kell egy másikat ajánlani - ez mán szak feleadat.Ki mégy, megnézed, megállapítod, hogy jó az elképzelés, mennyi mérete/hossza a vezeték és főleg a kábelcsatorna, hány a törés hányfalon kell átvezetni, milyen anyag kell mennyi és pl. az a dugalj milyen szinű legyem _ ugyan kamrába tök mindegy, de néha nem.
Most aztán a kuntsaf vagy megveszi sk. az anyagot ilyenkor jó bőven rá kell számolni kétszer ilyen piti munkához senki sem megy ki. Vagy Te veszed meg. Fejben kiszámolod, mondasz egy árat ( anyag munka díj potya kiszállás ) persze jó mester ilyen munkáér nem ótózik 10 kilométereket, úgy irányitja a megrendelőt, hogy akkor nézhesse meg amikor arra egy nagy munkája van.
Vagy persze van aki ilyen piti munkát nem is vállal.
Tehát mondtál egy árat és azt vagy elfogadja megrendelő vagy sem. Ha nem akkor mit csinálsz ? Megvered ?
Ezért olyan árat kell mondani ami neked is és a megrendelőnek is megéri.
Ez meg nem könnyü.
De én ilyen munkát sk. végzek nem vagyok konkurens.
Ja hát a terv, az amikor valaki előre leírja ezeket.
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy újjabb fajta mosógépben az indítókondi bedöglik, akkor lecsapja az áramot? Akkor csapja le ha nem egy rövid programon 40 fokoson van és és éppen a fűtőszál szívja az áramot 60 fokra. Csak azért kérdezem, mert megrendeltem a kondit, de filózok a vezeték cseréjén egy 16A-esre, mivel az ELMÜ-től is az jön és a hosszabító is olyan már.
Természetesen elfogadom amit írsz,és persze van benne igazság is.
De.
Írták már itt jópáran,a megrendelők nagy többsége nem hajlandó tervet készíttetni,sőtt fizetni meg főleg nem.
Ha fokozni akarom, még sokszor azt sem tudja mit szeretne,mész vele helységről helységre,hallgatod a sok sületlenségét,majd megkérdi Mester Úr Ön hogy látja? Jó lenne ha elkészítene egy TERVET!
Tudod,mikor a Te általad elkészített rajzból,anyagösszeírásból dolgoztatnak egy másik mestert.
Ezt ugye azért nem gondolod,hogy lekell nyelni?
Én nem nyelek,arra van egy Ősi szakma :-))
Szóval,én továbbra is így fogom fel, a munkáért díjfizetés jár.
Tudok Neked írni erre még egy példát: van már villamossági bolt -Debrecen-amelyik már 5 ezerért áraz be Neked egy 5-6 oldalas anyagkérelmet,ez nem vicc. Te -vagyis én - ne túráztasd csak úgy az eladóját,aki közben egy fizető vásárlót szolgána ki közben.
A terv és az árajánlat nem ugyan az. A tervért jár a pénz az árajánlatot pedig ingyen készítik ! Így a sorrend - terv díjért, majd ez alapján árajánlat ingyen !!
Néha bizony az árajánlatból nem lesz munka ez pech.
Ilyenkor magába néz az ember mit csinált rosszul.
Persze ez kismunkáknál sokszor összemosódik !! Mármint a terv és az árajánlat.
Mert mivan amikor kimegy egy ember a munkára. Beszélget felmér meg saccolja megéri e ez neki.
Sok minden elhangzik a megrendelő és a munka megtekintő részéről.
A ha megrendelő annyira béna, hogy nem tudja leírni az igényeit akkor természetesen más végzi helyett és ha azt leírja akkor már elkezdődik a tervezés pénzért ..
két kályha térben máshelyről jön. Közös csak a főmérő, aztán minden szétválik. Látom olvasási nehézségek állnak fenn !
Idézem magamat korábbról :
"Az egyik egy 3 fázisu mérőről megy, a másik, a kisebb egy szokásos gödöllői gyártmányú egy fázisu mérrőről.
A vezetékek az almérő és a főmérő között kb. 35 fm vagy tán 40 is van."
Úgy kell elképzelni : volt egy villanykályha rossz helyen - hát elvittük 35 m- rel arrább. Nagy a ház !! Ez egy nagyteljesítményű, így 3 fázisú.
És hogy tudjuk mennyit fogyaszt ez a kályha, hát beépítettünk egy 3 fázisu mérőt. Aztán pár év múlva a kiskályhát vittük arrébb és ide is beépítettünk egy mérő. 2 kW-ra meg elég az egy fázis is.
Aztán egyszer rájöttünk, hogy talán ez a kályha ellátó drót alulméretezett van valamennyi veszteség. Csakhogy veszteség kétrészből tevődhet össze óra hiba és hálózati veszteség. Na mindegy nem téma továbbra !!
És miért vagy ingerült ?? Tulajdonképen mások okulására (is ) raktam fel, hogy mit tud okozni egy alulméretezett vezeték.
Tehát hőveszeteség a nem megfelelő helyen, és néha akár olvadás is - nefélj ez nálam nem követekezik be !!
Egy konkrét esetben az ELMŰ nem járult hozzá a bővitéshez, tervet kért. Lakhatásit ha beadjátok akkor Pesten biztos ki fog menni egy szaki a kormányhivatalból.
Erről a tervmániáról jut eszembe ( tervező voltam vakamikor ).
Nos jó 17 éve az egyik külső kerületben minket is elért a csatornázási projekt. Ok. fizzetünk kb. 60 eft ot - majd egyhavi fizetést azért hogy menjen az utcában a csatorna, ebben a 60 -ban benne volt a telekre való beállás is a fogadó aknával. Meg is csinálták és még jól is.
Nos a rákötés mindenkinek a saját dolga volt. Nálunk 3 lakás a telken majd 30 fm sárga csatorna cső, idomok, miegymás.
A nagy munka az árok ássása volt. Ezt egy brigád elvégezte jó pénzért. ( éppen telefon oszlopokat állítottak, kérdezetem szabad időben egy kis ásás vállalnának é. ? Vállalták. )
A cső rendszer elkészítése sk. másod magammal, ment mint a karíkacsapás. A csöveket kellet kenegetni, hogy összecssúszanak.
Főpróba : kis papircsónakok eregetése, hogy végig mennek é. Végig mentek.
Majd egy félévmúlva hivom a szolgáltatót, hogy rákötnénk, kössük a szereződést. Monják nem olyan eccerű, arról terv kell. Azóta se tudom mi az apjuk faszának kell nekik ez a megvalósulási terv. Az előző évben még azt monták nem kell, csak jó legyen, hanem jó hát a tulajszivja meg, nem mén el a szarlé.
Na mindegy köll a terv nektek - hát csinálok.
Mint mondtam tervező voltam vala. Egy A3 ra ráment az egész - függöleges csőterv, vizszintes vonalvezetés becsatlakozások, anyag stb. Úgy minha egy vállakozónak csináltam volan, hogy a szerint készítse, ami akkor valóban kell.
De mán túl voltunk a munkán, minden működött rendesen, az a nyavalyás szolgáltató meg játszotta az agyát ezzel a tervvel. Já a pöcsét !!
A magyari bürokrácia hajlamos a pöcsétre. Így , hogy sima legyen az ügy, az egyik fivér volt épp nálam, mondám nyomj rá egy ilyen pöcsétet. Vót egy bt. je.Kis húzódkozás után ráányomta. A szolgátató meg rá nézett, kipipálta, majd lefüzte és ment az irattárba, de gondolom az egerek már megrágták.
Ok. de a szomszéd néninek ez a hülyeség 20 eft já-ba került.
Azóta az általunk kifizetett csatorna részt természetesen eladták, pedig elven nekünk is van tulajdonrészünk benne - ha mán fizettünk.
ja szarlé elevezetés évenként bőven az infláció felett emelkedett !!
Most konkrétan, szándékosan nem mondazs el fontos részleteket? Nehogy segíthessünk?
Má rég kiszámoltuk volna neked, ha elmondod, hogy a retkes fenébe van kábelezve a két vackod?
Mert nem értem, hogy a 3f és 1f kályhád egy vagy két kábelen lóg? ha egy kábelen, mi a francnak két mérő? ha két kábel, akkor mindkettő 40m? mekkora a keresztemtszet? a "szerintem 1-es" az lof...sz, mert ez elolvadt volna a francba már régen
ha egy kábel, akkor se mindegy, mert ha egy 3f kályha terheli a 3 fézis, + egy 1f, akkor az egyik éren 2x akkora terhelés fut végig, + a nulla is dolgozni fog rendesen, mert nem 0 a csillagpontod az asszimetria miatt
de te csak beszélsz a levegőbe össze vissza
tudod mit, cserélj kábelt, költs el 40x500Ft-ot, aztán sopánkodj hogy továbbra is ez a helyzet
Nálunk csak a gáztervek és az építészeti engedélytervek kötelezőek.
A többi önkéntes alapontörténi, de ez nem jelenti azt, hogy nem hasznos.
Elvileg mindent meg kell tervezni !
A terv a gondolat papírra vetett változata !!
Ilyen eccerű.
Persze ehhez tudni kell rajzolni , tudni kell számolni és ismerni kell a szakmát.
És egy terv nagyon sok mindent tartalmaz. A terv nem azonos a razzal !!
És egy tervenek nem kell szépnek lenni, hanem helyes információkat kell tartalmaznia.
Villanytervek ?
hát azt nem csináltam, de gondolom kiírjuk az anyagot, kiszámoljuk a vezeték hosszakat majd meghatározzuk aszerevények helyét ezeket írásban és rajzon rögzítjük. Lehetőleg min. 2 példányban.
De terv már az is, ha felrajzoljuk a vezeték nyomvonalát a falra.
Nem is olyan régen volt egy villanyszerelési munka nálam. Nagyjából úgy csinálta amester ahogy megbeszéltük, de bizony egy külső csatornás erősáramú vezetéket pont 35 cm arrébb rakott mint ahogy megbeszéltük. Egyajtó mellett kellett volna lefelé jönni e, hátnem pont akkor ebédeltem amikor csinálta. Úgye rögzítve sehol se lett, így sajnos ott maradt ( A mester munkájával ezt leszámítva elégedett vagyok. )
Nálunk már kétszer járt a felügyelet, állítólag harmadjára már nem jön. (Bár ha kell a pénz, azért megéri kijönni mégegyszer.)
Használatbavételinél kell majd szerintem a terv. Utána fogok nézni. Mivel indukciós tűzhelyet szeretnék, mellette fagyasztószekrény és mosógép a 3 gyerekre, ezért így van, ahogy mondjátok, háromfázisú szekrényünkben van most még 1x32A. (Két éve - az építkezés alatt- minek fizessek többet az áramért, ha majd élesbe fordul a dolog, bővítünk.)
Mi Pest környékén dolgozunk, itt az elmúlt évekbe ezrével épültek a lakások, ehhez megfelelő mennyiségű ellenőr van. Most évente pár száz lakás épül, ezért baromira ráérnek macerálni. Volt olyan családiházam tavaly ahol 8 épfegyes jött egyszerre két napig szórakoztattak egy ötnapos munkán . Az ellenőrzéseknek örülnék ha kiszűrnék a trógereket, de azt látom, hogy a nagy kapcsolatrendszerrel rendelkező tróger fővállalkozó ugyanúgy, vagy még sza…ul adja át a házakat, minket meg túráztatnak egy gipsz minőségi tanusítvány miatt.
Az építés felügyelet, egy ELMŰ-ves barátom most cserélgeti 3f-ra ,a a tavalyi mérőhelyeiket. Azt mondta a felügyelő, hogy még visszamenőlegesen is vissza tudják vonni a lakhatási engedélyeket. Tavaly én is vívtam 1-2 helyen, mert ugye senki nem akar tervekre költeni, ezért általában mindenki azt csinálja, hogy 3f mérőhelyet készít bele egy 1f 25A kismegszakító, így 7kW alatt nem kell terv, utána ha lezajlik az átadás kár egy 3f.
Tudom, hogy nem ezt ajánlottad, csak írtam, hogy én ezeket néztem. Réz lesz. A 3 elmenő 2 fázis esetében elegendő is lenne, a világításnál kell csak 4 elmenő, ahová a te általad írt megoldást alkalmaznám, vagy ezeket, ha lehet őket az előző postomban felvetett módon bővíteni.
Olyan ügyben jöttem hogy az eleketromos kapu folyamatban van és fi relé is kellene hozzá.
A gyártó azt írja 100-300mA nél ne legyen érzékenyebb. Akkor most milyet vegyek?
Továbbá hogy kell bekötni a relét,milyen fomában kapcsolódik hozzá a földelés?
A óra dobozban van a fázis meg a nulla és a földelés. a nulla meg a föld össze van kötve de külön vezetéken mennek tovább. 2 pólusú lenne a relé. Hova kössem be és hogyan?
Köszönöm, ez jónak tűnik. Én ilyeneket nézegettem. Azt leszámítva, hogy legfeljebb 4 vezeték csatlakoztatható hozzá, ez mennyire felelne meg a célnak? Esetleg ehhez hozzá lehet illeszteni egy másik ilyet és akkor már 8 csatlakozási pont lesz azonos potenciálon, vagy külön vezetékkel kell őket sorba kötni? Egy 4 modulos dobozban, amiben van is 4 eszköz mekkora szabad sínhossz áll rendelkezésre? 6 modulos kellene, hogy elférjek ezekkel a megoldásokkal?
Létezik sinre pattintható Wagó tartó, ha réz akkor jó megoldás lehet. Szerintem bemész egy jobb kiskerbe, és kezedbe nyomnak valamit ami alkalmas a feladatra.
Most a lakás összes dugalja és világítása egyetlen fázisról, egyetlen áramkörről megy és az elmúlt 10 évben biztosan nem lett sötét semmi, szóval én nem tartom ezt olyan kardinális kérdésnek ami miatt külön körre raknám a világításokat. Mindazonáltal a kérdésem egyáltalán nem erre irányult, és bár kétszer is leírtam érdemi választ nem kaptam rá.
Ez így van, és azt sem érdemes elfelejteni, hogy a villanytűzhelyes lakásoknál a min teljesítmény 11,04 KW és ezt idén már durván számon is kérik sőt, a 3F is kötelező !!
Ha új épitésű családi ház, és 7kw felett van a teljesitmény kötelező NEKED tervet csináltatnod, és e nélkül elvileg nem veszik a házat, és a szolgáltató se ad rá engedélyt.
Profi. Ilyen jelek nálunk is vannak (voltak) a falon, bár amit itt látok pl. a fürdőben rózsaszínű színnel (a dupla "zászlós" kapcsolójel, azt nem tudom mi. :)
A tervezett körök számáról gőzöm sincs. :S Holnap megyünk ki megnézni és megbeszélni a villanyszerelő, mi és a műszaki ellenőr.
Mi új családiház ajánlathoz szoktunk készíteni tervet , az elosztó ajánlatból meg látszik a körök száma. (Bár mindig megfogadom, hogy legközelebbihez,nem tervezek ingyen, mert tízből nyolcszor továbbadják, és aszerint kérnek ajánlatot. Na persze az elosztóból általában hiányzik 10-15 kör de azt kevés megrendelő nézi.:-( ...)
Hogy a vezetéken elfüstölgő teljesítmény a kályhateljesítmény ötödrésze legyen tartósan? Büdösödés, olvadás, földig nyúlás, füst, kötés elégés nélkül? Illetve anélkül, hogy a kályha körül megfagytak volna a madarak? Hát...
Két kályha van az egyik 3 fázisú, megfelelő keresztmetszetű vezetékekkel. Semmi gond.
A másik a kiskályha a 'herélt' csak 2 kW-os, 40 fm vezeték valószinű csak 1 mm2 -es, vagy annyi sem.
Olyan egyszerű : hosszú vezetéken nem megfelelő keresztmetsznél nagy a veszteség. Nem akarok új vezetéket beépíteni vsak mellé egy másikat. Ez sem gond, csak az ,hogy a 40 -ből másfél maradna az eredeti. És hogy senki sem ilyedjen meg : mindenütt falonkivül megy, kábelcsatornában.
A mérés eredménye : a szolgáltató órája mért 8,5 kWórát,a mellékmérő mért 6,95 kWórát. Hová lett a különbözet ?
Elveszett a hálózaton. Hő formájában.
Van egy bojlerem 120 liter, itt a bekötő vezeték szintén alulmértezett, fűtésnél meleg , de nem túlságosan, de az fűti a fürdőszoba levegőjét.
Hogyan született ez amegoldás ? Az 'aranykorban' fűtöttem hőtárózós kályhákkal. Vége lett az aranykornak, a kályhák árválkodtak pl. virágállványként, amig végül egy melléképület előlépett lakássá.
A kályhák csatlkozásától lettek tovább vezetve az új fogyasztási helyig !
Megrendelő oldalról szólnék hozzá. Éppen most villanyszerelnek nálunk. Kértem egy "tervet", értsd valami skiccet legalább, bár én azok egyike vagyok, akik normális tervet is hajlandó vagyok(lennék) megfizetni a későbbi használhatóság, visszakereshetőség, hibaelhárítás érdekében. Látnám a köröket legalább, gondolkodnék együtt a szerelővel, mi mivel lenne egy körön, stb. Nincs. Minek az. Persze nyomulni fogok még párszor.
Ma kiderült, hogy a betonfödémben elvitt védőcső valahogyan sérült, a nappaliba nem lehet áthúzni a vezetéket. Rögvest padlóban húzott vezetékre gondoltak, noha ott megy az összes fűtéscső, víz majd, stb. Amikor felvetette a műszaki ellenőrünk, hogy esetleg mégis mehetne a padláson ugyanolyan védőcsőben, csak már nem a betonban, akkor valamiért nem tetszett. Oda is adtam a műszaki ellenőr telefonszámát, meccseljék le ők.
"Igaz, egyszer telepitettem a stukkók mögé táványitós fényerőszabályzós megoldást, az tetszett a kuncsaftnak"
Nekem nem tetszenek ezek a megoldások, nem is terveztem ennyire látványos megoldásokat. A kiállásokat viszont megterveztük rendesen, hová, mennyit. Azt meg, hogy milyen eszközünk lesz 10 év múlva, ki tudja...
Egy hátsó épületeben való kis lakásban hőtárolós kályhák 'ontják' a meleget, kettő kályha. Az egyik 6 kW, a másik 3 kW - herélt. Az az egyik fűtőszál kivéve !! Nagyjából 2 kW.
Az egyik egy 3 fázisu mérőről megy, a másik, a kisebb egy szokásos gödöllői gyártmányú egy fázisu mérrőről.
A vezetékek az almérő és a főmérő között kb. 35 fm vagy tán 40 is van.
Gondoltam egyet megmérem az kis kályha mérőjének és a főmérőnek a fogyastás különbözetét - hát sajnos 15 - 17 % . Ez most a kismérő hibája vagy inkább a vezeték vesztesége , Szerintem az utóbbi. Elmegy ennyi energia az égbe . Én a főmérő alapján fizetek - nekem az almérő szerint. Még szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezen csak évi 350 kWóra a fogyasztás. Vezérelt pizben most 30 ft /kWó, így az csak 1800 ft. Vékony a drót, a kályha annak idején azért lett 'herélve'.
Kérdés ha mellé rakok egy másik vezetéket, akkor jó e az úgy. Miért ne lenne. A fő problém, hogy kb. 2 m vezetéket nem tudok cserélni ( falakon megy keresztül. )
Ja harmadik vezetéket a védőföldelést is duplázzam ?
Nem elágazatlan, mert a 16-osok után elágazik a sufnik felé és egy 3 fázisú szalagfűrészhez is. Én most csak kifejezetten a lakás elektromos hálózatát írtam.
Az elektromos hálózat tervezése magán megrendelőnél nagyon el van hanyagolva Amig házat , vízórát/aknát, gázt, csak tervek alapján lehet épiteni, addig villanyt nem terveztetnek kötelezően Nem azt mondom, hogy villanyász ne tervezhessen és rajzolhassa meg, de erre mindig az a válasz "ugyanmá' megcsinloád azt magadnak, vagy anélkül is" Jellemzően még pontos elképzelésük sincs mit hova hányat, de a bútorokat már tervezik és méricskélik
Befúrtam konektor sorokat amikor jöttek hogy nem jó, mert oda ágy kerül ami takarja Konyhába szintén a leendő pult fölé konektorok, le volt burkolva amikor kisütötték, hogy kell egy kiállás még a szekrény peremi halogéneknek, persze kapcsolhatóan És hát a villany az csak drótozás, ugysem látszik, nem lehet mutogatni a vendégseregnek lakásavatón Igaz, egyszer telepitettem a stukkók mögé táványitós fényerőszabályzós megoldást, az tetszett a kuncsaftnak Nincs becsülete ennek a munkának.
Ha nem létszükséglet, nem szívesen biztosítanék külön-külön minden kört. Ráadásul az egyik fázis 5 felé ágazása 5 helyiség világítását szolgáltatná, azokat meg feleslegesnek tartom külön biztosítani, szóval ide mindenképp valami sorkapocs kellene, csak mondom azt nem tudom, hogy van e valami olyan eszköz, ami gyárilag tud 6 vezetéket fogadni és esetleg sínre pattintható, hogy magában az elosztóban elhelyezhessem, vagy kell ezen felül egy kötődoboz is. A FI relé kint lesz az óránál. Sőt eredetileg bentre egyáltalán nem is akartam rakni kismegszakítókat, de mivel egy csengőt is el kellene helyeznem valahol, így kézenfekvőnek tűnt, hogy felrakok egy ilyen szolíd kis 4 modulos elosztódobozt, amiben el tudok ágazni, meg el tudok helyezni egy sínre rakható csengőt. Ha meg már úgyis van egy ilyen dobozom, akkor +3 kismegszakító már nem oszt, nem szoroz.
Nagyobb elosztót rakjál be + fi relét, a 3f relé 4 modulhelyet foglal el szóval 12es minimum kell. Azután mehet tele biztositékkal és szépen belekötöd a vezetékeidet, nem baj ha marad 1-2 bizti szabadon.
Igen. Felújítom a hálózatot. A terv az, hogy a mérőóra után 16 A-es kismegszakítókkal biztosítom a fázisokat, majd bejövök velük a ház egy központi helyiségébe, ahová felrakok egy füstüveges elosztódobozt. Itt a fázisok 10 A-es kismegszakítót kapnak, majd utánuk ágaznak szét fázisonként 3-4 felé és innen viszonylag rövid vezetékszakaszokkal érik el céljukat. Semmiképpen nem tudnám a fázisokat a nulla/föld módján elosztogatni egy 4 modulos elosztóban? Mindenképp kellene még egy kötődoboz is mellé?
Dreamer: Ilyen sínre pattintható sorkapocsba (fővezeték leágazó?) hány vezeték csatlakoztatható? Van olyan amibe 5 is mehet, vagy több ilyen sorkapcsot kell kis vezetékdarabokkal összefűzni, hogy meglegyen a kellő csatlakozási szám?
Arra gondolsz hogy ha a kismegszakítóba több vezetéket is kell kötni? Olyan elvileg nincs, az elősztó nem kötődoboz. Ha 2 vezetéket kell tenned egy kismegszakítóra az mehet simán egymás mellé, ha 4-5 vezetéket kell kötnöd egy kismegszakítóra, akkor erősen el kell gondolkodni hogy a vezetékelés, vagy az elosztó van elrontva.
Lakáselosztóban mivel osztjátok el a fázist? Sima Wagoval, vagy van valami olyan sínre szerelhető elosztó, amibe 4-5 vezeték csatlakoztatható, mint pl. a nulla/föld elosztókapocs?
Tervet a megrendelőnek kéne adni, költségvetés kiirással. Egy 100-200e Ft-ot elkér érte egy tervező. Én nem adok át max pdf-ben költségvetést első körben, nemhogy rajzot. Ahol épitési engedélyköteles a dolog terv nélkül úgyse veszik át a melót.
Ahol most dolgozok, ott a főnökömnek van egy "főnöke" egy idősebb úriember aki már nem aktív, már nincsenek emberei, kapcsolatai viszont még vannak, de már a munkában nem nagyon akar részt venni, a zömét ő adja. Jópár éve, teljesítményes alapon. Egy másik részét a munkáknak a besegítések adják, mikor pár ismerős mester megszorul munkával, és a harmadik rész a legkisebb, a saját vállalások.
Elyakás családiház rajzába nem tudsz normális rejtett hibát tenni. Ez van. Én valami eltüntetősben gondolkodom. Nincs valami olyan program amitől egy rajz x idő után megsemmisül?
Ugy kell a rajzokat kiadni hogy legyen benne "veletlen" valami eldugott hiba :)
Mint regen RT-ben kozolt rajzok eseten, amit meg lehetett venni kitben, annak az ingyen kozolt rajza 80% hogy hibas volt, persze mindre nyomdabiba volt a kifogas
+ Ha a villanyóra egy ideiglenes volt azt a szolgáltató úgyis véglegesre kéri majd átépíteni, azt még kifogja fizetni, ha nem talál aláíró embert hozzá.
Ezen ne csodálkozzál, én speciel a részletes tervezésért már pénz kérek ha látni szeretné, max egy nagyon egyszerű szöveges leírás. Amit persze a végárban jóvá írunk.
Sokan csinálják így. Jóhírű cégtől kérnek rajzot-ajánlatot, amit általában díjmentesen kapnak, aztán azt a rajzot mutogatva keresnek "olcsó" kivitelezőt.
Nemrég írtam hogy adtunk árat egy házra, amit mégsem mi csinálunk mert valaki adott egy olyan árat ami csak a töredéke volt a miénknek, mjdnem annyiért véllalták mint a mi anyagköltségünk. Na mindegy mi csináltunk a házról egy rajzot, megterveztük mit hova, erre adtuk az árat ami sok volt. Sok extra van a házba megálmodva, számolva az áramköröket fi reléket, túlfeszt, mi egy 48 modulos elosztóval kalkuláltunk, plusz egy 36 modulost a gyengeáramnak. Ma volt egy kis időnk, és mivel más ott dolgozó szakmákat ismerünk, gondoltuk beugronk szétnézni. Amint beléptünk rögtön látom hogy szinte pont úgy helyezték el a szerelvényeket a mesterek ahogy mi akartuk, majd kicsit jobban megnézve láttam hogy pontosan úgy. A mesterek nem voltak ott csak más szakmák. Mondják hogy itt hagyta a villanyszerelő a rajzot amiről dolgoznak. Nézem, az a rajz amit én csináltam. Nézem a lakáselosztót, a 48 modulos helyett e 24-es bóvli, benne 12 kismegszakító meg egyetlen fi relé, és egy hatalmas pókháló. Gyengeáramú központ egy 150-es doboz. Mérőhely, ami ideiglenes volt, azt fúrták fel a falra. Ja így lehet. Mindenesetre örülök hogy ha az árunk nem is, legalább a tervünk megfelelt.
Jahno hozz hozzátenném, ha van kiviteli terved ott le van írva hogyan, ha nincs az már érdekesebb kérdés mert akkor van egy rahedli lehetőség mint Jahno írta.
Sziasztok!! Meglévő riasztórendszeremhez keresnék gsm modult mit ajánlatok milyen típust a rendszerem paradox esp 728-as amely most távfelügyeletre van kötve és szeretném megszüntetni ezért egy saját gsm modulban gondolkozok amely felhív riasztás esetén.
A képen, középen LG logóval, látható egy LED-információs kijelző. (hasonlóak vannak az autópályák feletti hidakon is) Ezeket Andor fiam készítette (programozta, tesztelte) a munkahelyén Ausztriában. (30 db van belőle a pályán és futamonként viszik magukkal)! Pénteken egy hajszálon múlt, hogy nem tették fel egy Malajziai gépre, mert az elektronika letiltott a nagy hőség és páratartalom miatt. Ki kellett volna kapcsolnia a védelmet és ezért láthatta volna a "cirkuszt" ilyen messze... (még Dubai necces...!)
Hol csőben, hol tálcán, hol csatornában, mikorhogy, ezt elektromos terveden jól látni, kivitelző ez alapján fogja építeni, műszaki ellenőröd meg jól aláírja, hogy valóban úgy kell.
Fémszerkezetű házat szándékozok építeni. Miként történik a villany szerelése ennek a háznak. Gondolok itt a vezetékelésekre. Esetleg, ha képet tudnának felrakni.
Létezhet, hogy egy négy vezetékes egyfázisú mérő visszaforgásgátló nélküli tipusa visszafelé forogjon? Mármint el lehet azt úgy kötni, pl az áramtekercse fel lett cserélve? (1-3)
Nem túl rég dolgoztam egy házban, ahol azt mondja a tulaj, hogy nála egy villanyszerelőnő dolgozott. Vissza is kérdeztem, hogy jól értem-e, de állította, hogy csaj volt. Hát..., gondoltam, ilyet se láttam még, meg tán nem is fogog.
Aztán rá nemsokkal, ben tagyok a boltban, ahol vásárolni szoktam, mire bejön egy "nő" és elkezdi rendelgetni az anyagokat, de láthatóan rutinos volt, és szakkifejezéseket használt. Ekkor kezdtem felfigyelni rá, mert süllyesztett szereléhez ritkán vásárolnak kifestett körmökkel az emberek.
Néztem-néztem, de nem tudtam eldönteni, hogy mit is látok valójában. Melósruhában volt meg bakancsban, de ki volt sminkelve, hosszú haj tán még masni is volt benne. Elég zavaros volt az összkép...
Miután elment, mondja boltos srác, hogy ez férfi volt eredetileg, de átoperáltatta magát nővé. Hát ekkor esett le, hogy ő a villanyszerelőnő. :D
Az én fiam még csak 2 éves, de a multkor mire hazaértem melóból, az összes dugaljat lecserélte itthon gyerekzárasra. Mikor kérdeztem hogy csinálta csak annyit mondott: várjál fater, a ledszalagokat még nem is láttad. :-))
Na nem gondoltam ám én hogy ez egy hiteles műszer csak valahogy eszembe jutott hogy hogy is működhet ez. Néha jól jönne mikor sokat kell próbálni, pláne fi-relés háznál, mert ott ugye a próbalámpás védőteszt után lehet viszakapcsolni.
A képből és a mellékelt szövegből sem derül ki egyértelműen, hogy a "készülékben" glimm lámpák vannak. LED-nek látszanak, de izzó van leskiccelve mellette.
Ennek a "teszternek" a "mérési" eredményeiből túl sok (helyes) következtetést nem szabad levonni.
Egy glimm lámpa már attól is világít, ha az egyik kivezetésére fázist kötsz a másikra meg egy pár méteres vezetéket ami csak a levegőben lóg. És ez fogja megálapítani nem szakadt-e a földelés?
Ma is le kellett kötnöm egy testzárlatos sütőt, ami egy működésképtelen védővezetőhálazatra volt csatlakoztatva. Ilyenkor kicsit ráz a víz, de a tulajok nem halnak meg csak olyan könnyen.
Ha "földelve" vagy, kicsit megfog rázni. Mert ugyan az alapelve hasonló mint a fáziskeresőnek, viszont a korlátozó ellenállás értéke lényegesen kisebb.
Hát nem tudja jól. 30mA FI az eltérés a szabványban annyi részünkre, hogy 100mA lehetséges de az is felvonulási szekrényeknél, illetve kültéri rendszereknél.
Másban is, nincs jogod megtagadni a kivitelezést ha nincs FI relé, mert pld földelése sincs, vagy az egész házban nincs földelés. A reg szerelő jogkőre a mérőhelyre terjed ki másra nem. Akkor tagadod meg a munkát, ha a bővítési igénynek nem felel meg a ház fővezetéke. Egyet tehetsz készítesz egy jegyzőkönyvet és ennyi.
Én az ipari, energiaátviteli berendezésekben használatos, nagy teljesítményü kondikat ismerem(tem), ahol a névleges fesz., kapcsolási mód, mellett csak a meddőteljesítmény van megadva... (azok, amelyek egy kisebb szekrény méretű, "edények", voltak a trafóházakban, ahol "csoportos kompenzáció" történt...)
Amit belinkeltél, is korrekt, de ne feledd, hogy a tervezést (számítást) is egyszerűsíti, ha a meddőteljesítmény van feltüntetve...--> (tg fi)? stb.
Én is arra emlékeztem, hogy er.ber.szer. voltál...! A vita, tehát: döntetlen, ha elfogadod... :-)
Minden kondenzátornak a kapacitás a legfontosabb jellemzője.
A fázisjavító kondenzátor is ide tartozik, azzal a különbséggel, hogy azokon azt az adatot tüntetik fel, amekkora meddő teljesítményt tud kompenzálni. Ez egyfajta "szamárvezető".
Adott egy elektromos redőny, a dokumentációja szerint a párhuzamosítás (egy kapcsoló vezéreljen kettőt) tilos, mert a fordított polaritás miatt a végálláskapcsolók károsodhatnak. Valaki meg tudná mondani hogyan áll elő a problémás helyzet? 4 ér van: Földelés, nulla, fel, le.
10 A "D" karakterisztika, 2,5-ös Cu... (a kondik, köztudottan nagy árammal indulnak, ezért a "D") A mágneskapcsoló előtti legyen 16 A-es motorvédő "C".
Kedves MM! Bizony nem elég jól tanítottam anno, mert a "kompenzáció"-t kissé hanyagoltuk.
Az egyedi és csoportos fázisjavítás eszközeit a névleges feszültségük és a "kondenzátorteljesítmény" jellemzi, aminek a mértékegysége a kvar. (Farád szóba se kerül)
Példa: 2,2 kW-os motos egyedi kompenzációja esetén, ha 1500-al forog (4 pólusu), akkor 1,33 kvar-os kondi kell. Ennek belül delta kapcsolása van, így a motor 3 tápvezetékére kell simán rátenni...(persze 3 db lomha biztin keresztül!)
A mágneskapcsoló a teljesítménnyel számítható, az ellenállások pedig a kisütést szolgálják, hogy kikapcsolt állapotban ne legyen töltés a kondikon. A "kisütő"-ellenállások áramkörbe iktatását a mágneskapcsoló bontó-érintkezői végzik! (persze nem azonnal esik a feszültség nullára!)
A kondenzátor egységek fémháza EPH-ba kötendő!
Y/D esetén a motor U, V, W, pontjaira kell a kompenzálót kötni...
Ennyi jutott eszembe erről...
Mesternek: ha Te épületvill. szakos voltál (?), akkor ez nem is volt tananyagod...!
Az oktató mondott egy érdekes dolgot, amit rajta kívül nem tudott senki sem.
Szerinte 2007 óta minden lakáselosztótábla kötelező tartozéka a FI-relé.
Indoklás: minden 25A alatti dugaszolóaljzathoz kötelező a FI-relé, és mivel egy lakásban elég sok ilyen van, így az elosztóba kell felrakni.
Ez egész Európában így van, 30mA-esest írnak elő.
Magyarország kivétel, mert itt még érvényben van a KLÉSZ, így 100mA-es megengedett, hogy egyes készülékekhez külön-külön még 30mA-es használható legyen.
Ezentúl ha kimegyünk egy új fogy.helyet bekapcsolni és nincs Fi-relé beépítve, megtagadhatjuk a bekapcsolást és/vagy hibajegyzéket kell készítenünk.
Életszerű a bojlert dugvilláról üzemeltetni? :O Hm... Abetyárját... (egyébként én is erre gondoltam, de kicsit megkavart az, hogy ott minden rendben...)
1.Mekkora biztosítékot kell tenni a mágneskapcsolók elé és hogyan állapítom meg,hogy hány kvar -os kondik kellenek?
2.Mért van ellenállás a kondikon a fázisok közt?
3.Ha 3 fázison 2,5kvar egy kondi akkor azt lehet vezetékezni 2,5ös vezetékkel?Ugyanígy 9 kvar nal mekkora vezeték kell?1 fázison ilyenkor hány amper folyik?
Szereltem pár éve adatvonalat egy általános iskolában. Amikor már a második modemem füstölt el rögtön a konnektorba dugás után, gyanakodni kezdtem. Elő a multimétert és hoppá:
-minden földelésen rajta volt a fázis a számítástechnika teremben. Isteni szerencse, hogy nem vágta agyon valamelyik gyereket. Karbantartó subri kicsit színvakra kötötte :)
Tegnap voltam egy címen, ahol a vízművek emberét hajszál híján agyonkúrta az áram mikor megpróbált vízórát cserélni.
A vízóraakna egy nyelestelekhez tartozott, ezért két óra volt benne, egyik az utcafronti házé, másik a hátsó épületé.
Csak a hátsó háznak a vízcsövén volt kint a fázis, többi része a vízvezetéknek műanyag volt. Értelemszerűen, a hátsó ház lakója hívott ki, hogy valami nem okés a villannyal. Vízvezetéken, védővezetőn, mindenen kint volt a fázis nála. Lekapcsoltam a mérőt, akkor is. Na ez ugye már nem annyira fasza dolog, mert akkor honnét jöhet a szufla? Közben előkerült az első ház tulaja és mivel látta, hogy vízóraaknában mókolok, meg hallotta, hogy rázott a víz, úgy éppencsakhogy de bedobta a köztudatba, hogy nála tegnap volt bojlerszerelés. Jó, kimértem, a bojlerét, abban nem volt hiba.
Szerintetek?
RoninTT ha bedobja a jó megoldást, akkor kiírom nagybetűvel, hogy ő a világ lejobb villanyszerelője.
Feltalálta az aggregátort :) csak azt nem tudni hogyan pakolgassuk a merülő aksikat a töltöttel üzem közben. Ez is olyan mint a világításnál fénycsöveknél használatos varázsdoboz aminek hatására a kiégett fénycső is világit, sőt nem kell előtét és fele lesz a fogyasztás is. Sőt még kétszer nagyobb lesz a fény is. :)
Ha a rögzítést nem húzzák meg megfelelően akármilyen a berendezés, vagy a vezeték akkor is lesz hiba. A hibák ellen csak állandó karbantartással lehet védekezni. És olyan megoldásokkal amik bolond biztosak, pld hegesztés, sajtolás de szerelvényeknél eleve nem jöhet szóba, így hiba előfordulása mindig várható.
Rosszul gondolom, de akkor egy ilyen megoldással (és tetemes többletköltséggel) hatékonyan lehetne védekezni a kiselosztóban történt nulla lazulás/szakadás/stb?
A megengedett %-ból számolhatsz magadnak feszültségesést
230V-on 5%=11,5V
12V-on meg 0,6V
"Az egyen- és váltakozó feszültségen történő energiaszállításnál a vezetékek hatásos ellenállásán feszültségesés jön létre (a többi komponenst elhanyagoljuk, lásd később). Az épületen belüli különböző jellegű kisfeszültségű elosztóvezetékeken a megengedett, egyben a méretezés alapjául szolgáló feszültségesés szokásos értékei:
Van, de ez a permetező száomra csak annyit ér amennyit vörösréz árba adnak érte. A nagyapám ilyen permetezője sokkal értékesebb (nekem) Attól hogy valami régi, nem vonz, azt tartogatom amihez kötődik valami emlék. Na jó, néha kivételt teszek, de csak nagyon ritkán.
Milyen felirat van nyomva bele? Elég ha azt megmondod hogy milyen nyelvű.
Igazad van, én egy 1000 fős faluban lakom és pont tegnap száoltam össze hogy egyetlen ember van a faluban akinek nincs 30M-ás traktorja, de neki is csak azért mert túl szűkra csinálta a mangalica kolbász kerítésen a kaput és nem fér át rajta.
Most te komolyan azt gondolod hogy vidéken a szalmazsákba kötegenként van a pénz bedugdosva csak a parasztja nem akar kivenni belőle? Gyere már egy kicsit a keleti irányba is. Itt a munkaképesek 10%-ka tud még eljárni dolgozni. 10% állami helyen dolgozik, a többi meg havi 22800ft-ból várja a válság végét. És nem mind semmirekellő.
Másrészt meg mert láttál néhány új traktor, (felénk tuti nem, itt még lefestik az MTZ-t) ne gondold hogy mindenkinek van. Én is láttam Pesten 50M feletti autókat jópárat.
Az azért nagyon csípem hogy úgy általában itt a fórumon mindenki profi korrekt munkát végez, mindenki mindent számláz, és mindenkinek milliók vannak gépekben, és mindenki rogyásig van melóval, a való életben meg még csak olyanokkal találkoztam akik azzal kezdik "számla kell?" meg hogy "ú, itthon vagyunk már 2 hete" meg "lessz elenőrzés, mert a cég az asszony nevén van én meg munkanélkülin vagyok" :-))
A szerszámkészleteket meg inkább hagyjuk, ismerem a nagy átlagot, nekünk volt 4 nagy vésőgépünk, egy te5 és egy te18-as hilti, egy makita és egy hilt marónk. A hiltit mindenki utálta ezért a makitával szereltünk több száz lakást, és most is olyan mint új korában. És mi ennyi géppel igen csak felszereltnek számítottunk akkor is, nem most.
Hallod, nekem világéletemben csak csúcskategóriás, a legújjabb gépeim voltak. Az első munkahelyemen 3 havi fizetésemet spóroltam össze az első makita vésőgépemre.
2000 körül, mikor nagyiparban nyomtam a lakásokat, úgy számoltam, hogy megnéztem hány napig tart a meló azt felszoroztam 60.000/nappal + anyag. Persze egy nappal mindíg többet kalkuláltam és kettővel elöbb végeztem. :) Ha jó volt, akkor megcsináltam, ha nem akkor meg lexartam, mert rogyásig voltam melóval.
Ilyen, hogy tekercselgetni egy gépet eszembe nem jutott. Tartalék lezsírozott metabó vésőgép volt mindíg a kocsimban, azt ha lerohadt egyik eldobtam és elővettem a következőt.
Én soha nem értem, hogy ezek a "csóró" vidékiek, hogyan tudnak 30M ft-os traktorokkal jönni pestre tüntetni. Te érted ezt?
Meg aztán a parasztnak soha semmi nem jó. Ha esik az a baj, ha nem esik az a baj és állandóan sírnak, hogy nincs termés. Aztán állambácsi kifizeti nekik a kiesett terményt, így aztán tökmindegy, hogy termelnek-e vagy sem, a pénzük megvan. Hűdesajnálom ám őket is.
Ne érts félre! Van hétszámjegyű fedezetem, bármikor veszek egy újat is porszívóval! Bosch GNF 35 CA a kiesett példány. A másik két hilti jelenleg is megy, a makitát épp csapágyazom. A hozzávaló bosch porszívó van, a hiltihez hilti, stb... Az én cégem nem csak villanyszereléssel foglalkozik, hanem csőszerelés vagyonvédelem, lakatosmunkák. A lakatosoknak kell lassan egy új flex. Megveszem újonnan is, de olcsóbb szokott lenni a használt, csak azt nem tudom hogy azt hogyan lehetne elszámolni, ill. leírni költségként.
Prodax kismegszakítót tettünk be nemrég, C25A. A mérőnél bakony C20A, bővítés megkérve. . Régi áramköri kismegszakító elco C20A. Pár nap múlva szólnak, mennek lefele a kismegszakítók. A prodaxok. A bakony nem. Csere Eti-re, azóta jó.
Nekem nem kell bemutatnod ezeket a viszonyokat, és 100km-re lakom Bp-től, minden nap megyek-jövök, az előző céggel javarészt 1-2-3-12 kerületekben dolgoztunk, új lakásokat csináltunk 500e-1,2M négyetméter árak mellett, most Zugló, Rákos X az fő területünk, sokkal sokkal olcsóbbán, egész más anyagi helyzetű embereknek dolgozunk, itthon meg gyakorlatilag csak szivességből dolgozok, mert még feketén sem tudnék annyi pénzt kérni egy napi munkámért mint amennyit legálisan keresek alkalmazottként.
Tökéletesen értettem amit írtál, meg azt is amit fáziscerka akart. Annyi igazság van fáziscerka szövegében is, hogy az olcsón dolgozás egyenes út a lejtőn. Csak az a baj hogy már sokan ott vannak, a bicikli meg lefelé áll. Az olcsón dolgozok hogy egyek, egy szükséges rossz. A következménye további züllés. Az elmúlt hetekben mi is retteneteset gányoltunk, mert abból a pénzből az jött ugye ki. Nekem nincs ebbe beleszólásom, de azért látom mi a helyzet.
Pedig én sosem voltam vállalkozó, és ma sem vagyok az. Voszont sokszor látok ezt azt, az előző cégnél elég jól ellestem azt a képességet a főnökömtől, hogy a munka megtekintésekor, és a megrendelővel történt első találkozás után tudjam hogy ki leszünk-e fizetve. A szélhámosokat 8-10 kérdéssel szoktam tesztelni, olyan kérdésekkel amik látszólag az elvégzendő munkával kapcsolatosak, a valóságban viszont a megrendelő emberi, és anyagi tulajdonságaira vonatkoznak. Ha cégről van szó, és látom hogy valami nem stimmel, amint hazaérek már nézem is a cégbírósági bejegyzéseket. eddig 90%-ban megmondtam a nemfizetőkről az első nap hogy nemfizetők.
Szerintem a horonymarókat nem érdes javítani, ha valami tönkremegy bennüki akkor utána sorba meghal minden. Pár éve tönkrement az egyik gépembe az a pici kúpkerék 104 000 lett volna a csere.
Egy profi gép 3-5 évet leharcol még napi 8 órában is 2-3-at.
Én nem tartom helyesnek az árversenyt, szerintem nem az árakkal, hanem a minőséggel kellene versenyezni. Én ezt teszem és bejött nekem bejött. Régen mi is beleálltunk 30-50 000FT / lakásos lakóparkba ( ami ma a lent említett 80 000-nek felelt meg.) nem volt benne semmi örömöm. Volt egy barátom akivel belevágtunk egy nagyon nagy melóba én egy pár hónap után kiszálltam de a kolléga végigcsinálta. 10-15 fős csapatokkal kellett dolgozni. Utána ő is besokallt, ma egyedül dolgozik, és azt mondja jobban keres mint amikor egy egész sereget vezényelt . Én 2006 végén váltottam és lezártam mindent. Nulláról újraépítettem egy céget és kialakítottam egy megrendelői kört. Rengeteget tanulok napi 2-5 órát képzem magam, olyan komplex munkákat adunk át amiről sokan álmodni se mernének, minden munkánkra büszkén tekintek vissza , és örömmel tölt el. Hazudnék ha azt eltitkolnám, hogy 2-3 évet kenyéren és vízen éltünk, de ma én csak a TV-ből, és a régi lakóparkos haveroktól tudom, hogy válság van folyamatosan van melónk .Rövidtávon lehet, hogy kifizetődőbb a kóklerkodás de hosszútávon nem. Szerencsére van itt néhány kolléga akivel már fórumon kívül is megismerkedtünk és tudom, hogy nem csak én gondolkozok így. Fáziscerkának üzenem, hogy tartsa az árait amíg lehet, mert ha egy szutyok bankár hazavisz a 1-2 millát a kávézásért, akkor aki fizikailag is ért valamihez miért ne tehetné.
Amennyivel egy melón indokolatlanul olcsóbb voltál azt egy másikon nem tudod behozni, persze ha cél mindenáron, hogy a tied legyen a meló akkor érthető.
Látod pont most derül ki, hogy talán azért nem javittattad meg a horonyvágót mert nincs rá keret. Miért? Mert olcsón vállalod a melót, nem kalkulálod bele a gépbeszerzést, javitást.
Zálogházból még életemben nem vettem semmit, oda a lopott cuccokat viszik leginkább. Flexel belevágni a horonyvágásba nem fehér embernek való. Gyári pórszivód van a horonymarohóz? Milyen márkájuak?
Maradjunk annyiban, hogy -és itt szeretném lezárni ezt a vonalat részemről- ,hogy szerintem sokan vagyunk úgy hogy valakinek olcsóbban dolgozunk, mert a végeredményt egy másik melón bőven behozzuk.
Szerszámkopásról meg annyit, hogy szerintem sokan vagyunk jó szakik, akik nem olcsó gépparkkal, szerszámokkal, segédeszközökkel rendelkezünk. Bár a minap eszembe jutott, hogy egy cég könyvelésében hogyan jelentkezne, ha pl. egy nagyflexet a zálogházban vennék tizedannyiért használtan mint a márkaboltjában? A cél ugyanaz és teljesíteni is tudja: lehet vele bőven vágni, mert ugyanaz a minőség.
A másik: nálatok hogyan működik a gépjavítás? áfás számla a szervízből és utána költségként könyvelitek el? Vagy zsebből kifizet a javítóember és elvben csak gépcseréitek vannak?
Igazából lerobbant a horonymaróm és azt kellene megtekercselni. Én is megcsinálnám, de kb 1/4-ből mint amennyit a tekercselő kérne. Ezért kérdeztem melyik lenne a jobb út?
Idén január 1 től választható a pénzforgalmi elszámolás.
vagyis csak azt az áfát kell becsengetni amit megkaptál, viszont forditva is igaz, amelyik számlát nem fizetted ki, annak az áfáját nem igényelheted vissza.
Rád gondoltam, de elnéztem. Végig olvastam a hozzászólásokat, és csak arra emlékeztem mikor válaszoltam, hogy MM nagyon helyeselt neked, azt már elfelejtettem hogy az egy másik téma volt, elnézést kérek érte, ebben tévedtem!