Keresés

Részletes keresés

toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 161
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9036766&la=94425230 ez a szaktopik

 

illetve leírásként

tgyás ami 6 hónapig jár

https://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyertam20060213/tgyas20090417.html/ugyleirasjogi

 

 

gyed ami a tgyás után 2 évesig jár

https://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyertam20060213/gyed20090417.html/ugyleirasjogi

 

az idei fizetése befolyásolja mindkettőt, mivel 2010ben szül

mind2re az igaz, hogy "A napi átlagkereset kiszámításánál a ... jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem napi átlaga vehető alapul. "

 

én csak azt nem tudom, hogy a tp az eü bizt alap-e, lehet h nem, és akkor az az idő kimarad a számításból, de ehhez Szakbarbár kell.

 

Szerintem, ha nincs eü oka rá, akkor dolgozzon még - baromira fog hiányozni a felnőttekkel való interakció, mert utána napi 24 órában egy csecsemővel lesz összezárva ami azért nem egy agytorna, bizonyos értelemben.

Előzmény: onelove oneunited (159)
N Nycky Creative Commons License 2009.10.21 0 0 160

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9036766&la=94425230

 

Itt olvasgass vissza kicsit, és ha nem találtál választ,akkor kérdezz.

Sajna én nem értek hozzá a saját dolgomat sem igazán értettem meg, hogy akkor most miért is és mit csináljak, de itt vannak szakértők,a kik tudnak neked segíteni.

Ha esetleg a link nem működne, a szülői munkaközösségben van egy olysmi nevű fórum, hogy  gyes/gyed/gyás vagy valami hasonló tuti benne vana nevében. Meg fogod találni.

 

Niki

 

onelove oneunited Creative Commons License 2009.10.21 0 0 159

Sziasztok

Újabb kérdés:

Hogy is van ez a gyed téma?

Ha valaki már a terhessége elején elmegy táppénzre,akkor az szülés után kevesebb gyedet fog kapni,vagy az nem befolyásolja a gyed összegét,hogy valaki korán elmegy táppénzre,vagy végig dolgozik terhesen?

Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 158

Ja, meg jók ide a tesós könyvek is:

Anna-Peti, Anna-Peti-Gergő...

 

Előzmény: Zsuzsa89 (157)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 157

Na, ez az a könyv: A Tesó-ügy.

http://www.libri.hu/konyv/a-teso-ugy.html

 

Előzmény: Zsuzsa89 (156)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 156

Régről, saját gyerekkorból nekem is ezek vannak: Peti Ida és Picuri, Sehány éves kislány (szerintem ez a legkisebbeknek is jó), és egy új kiadvány, Tesókönyv (pontos címet majd megnézem este otthon), Rékának tetszett... a képek tök jók, meg a szöveg is: Anya egy nagy sírós bálna lesz a terhesség alatt, stb :))

Azóta már többször előjött ez, mert elég érzékeny tudok lenni :/ Réka már ebből a könyvből tudja, hogy köldökzsinór, lepény, stb... a Peti Ida és Picurit még nem mutattam neki.... majd előveszem a padlásról, megnézem, mi is van benne, annyira rég volt...

Előzmény: Naala (155)
Naala Creative Commons License 2009.10.21 0 0 155
A Peti, Ida és Picurit nekem is megvették. Az nagyon aranyos és hasznos! De én már nagyobb voltam kb 6-7 éves mikor olvastam. De mondjuk nekem nem is volt kistesóm így engem ez a téma később kezdett érdekelni, a nővérem 1 évvel idősebb mint én, ő sem nagyon kérdezgette, hogy, hogy kerültem én oda. :-)
Előzmény: N Nycky (152)
toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 154
... és máris látszik h mekkora különbség van védőnő és védőnő körzet között. Nálam abszolút papírmunkás az egész védőnősdi, a laboreredményeket bemásolja (amikre a nődoki asszisztense adja a rendelőintézetbe a beutalókat), még véletlenül sem viszek hozzá semmi mintát... emellett lényegi dolog csak a vérnyomás- és súlymérés.  Jó fej nő, de nekem felesleges.  
Előzmény: KicsiManci (153)
KicsiManci Creative Commons License 2009.10.21 0 0 153
Kedves Toria, és Niki! Köszönöm válaszaitokat! Sikerült! Megtaláltam, és be is jelentkeztem :-) Már nagyon várom, hogy ide is mehessek, és megkapjam a kiskönyvemet :-)
N Nycky Creative Commons License 2009.10.21 0 0 152

Hali!

 

Védőnő:

 

Elvileg a 12. héten legkésőbb kell menni, de nem árt ha hamarabb eljutsz, én az egyikkel a 8. héten jelentkeztem be, a másodikkal meg már a 6.on, mert fonots volt, hogy meglegyen a kiskönyvem, bizonyítandó, hogy babát várok, mert gondok voltak a munkahelyemen. Azt hiszemmost is a 8. hét körül jelentkeztem be, a harmdik babával is. A védőnőhöz járni kötelező, mert meg kelllennie a kiskönyvben nem tudom hány pecsétnke, hogy ott jártál, a védőnőnek minden alkalommal meg kell mérnie a súlyodat, a vérnyomásodat, meg tudtommal kötelezően vizeletmintát is vinni kell neki, hogy megnézze van- valami fertőzésre utaló jel, mert ha valami fertőzést szed össza velaki, az káros lehet a babára, később pedig koraszülést okozhat, tehát fontos szűrni, mégis töbektől is hallottam már, hogy a védőnő nem nézi nekik minden alkalommal. Én kb havonta szoktam menni hozzá, mint a orvoshoz is. Voltaképpen akkor megyek a védőnőhöz, ha vn valami új leletem, mert azis kb havonta van valami. Eleinte az uh-k, aztán a vérvétlek...stb. űHa valami gondod van akkor is védőnőhöz kell fordulnielőször, mert az a dolga, hogy a terhességgel, babavárással kapcsolatban segítsen, akár elméleti dologról van szó,akár gyakorlatiról. És mivel kötelező, tehát ingyenes.

 

Testvérféltékenység:

Nekem a nagyobik 4 és fél évesvolt mikor a kicsi született, és eleinte nem is volt gond, én többször bevontam,hogyplaz ő dolga volt, hogy amikor tisztába tettem a kicsit, ő adogatta a popsitörlőt, ő hozta az új pelenkát.

Néha a babát is a kezébe adtuk, de persze azt csak úgy, hogy keten fogtuk, vagy az én ölemben ült a nagy, és úgy kapta meg a kicsit, hogy ő is tartotta, meg én is, éspersze ap is a közelben volt, hogy hamar el tudja venni a picit, ha a nagy nem úgy viselkedne mint kellene, vagy ugyanígy apának az ölében.

Nekem elég hamar megértette, bár már jó előre magyaráztuk neki, hogy a baba bnagyon pici, törékeny, így nemkapőhatja meg, nem emelgetheti, nem piszkálhatja.

Nálunk a féltékenység később kezdődött, amikor a kicsi is már  mászni kezdett, és ment elvette a nagyobbik játékait.

Most kicsit én is félek tőle, hogy mi lesz, mert a nagyot ugye már tudjuk hogyan fog viselkedni, ő örül a kistesónak, és már mondta, hogy majd megint jön seíteni ha kell a pelenkázásnál, bár igaz, azért ahogy nőtt a tesó, akkor már nem volt kedve hozzá, és elmaradt a segítség, viszont azóta szeret játszani a kicsivel, bár már a kicsi is 22 hónapos, kis örökmozgó, már bőven lehet nyúzni.

Azt viszont még én sem tudom, hogy a kicsi hogy fogja fogadni alegkissebbet.

Igazából még azt sem mondogatom neki igazán, hogy kissebb tesója lesz, mert nem tudommennyire érti meg. Arra gondoltam, hogymajd december után, amikor már nagyon látszik a pocakom, illetve majd látható lesz a pici mozgása már kivülről is, majd akkor kezdem neki mondogatni, akor is lesz rá 3 hónapja, hogy hozzászokjon, és náluk még az is hosszú idő.

AMi meg  kérdéseket illeti, nekem is mondott néha érdekes dolgokat a nagyobbik.

A legemlékezetesebb az volt amikor megkérdezte, hogy anya, a kisbaba hogy kap enni ott bent? Megmagyaráztuk neki, hogy a baba abból kap enni, amit anya megeszik, azaz voltaképpen anya hasából eszi meg azt amit előzőleg anya már megevett. Pár nappal később telljes meggyőződéssel kezdte el megmagyarázni valakinek, hogy anya megette a kistesóját, ezért a baba most ott van anya hasában, és azt eszi, issza mait anya is, mert any hasából eszi meg azt ami neki kell.

Aztán később persze újra előkerült  téma, hogy hogy került be oda a baba, és jött  a következő kérdés is, hogy jó,jó azt érti, hogy bent van a baba a hasamban, de hogy fog onnan kijönni?

Mivel eddigre már 4 éves megvolt a gyerek, próbáltuk neki megmagyarázni a dolgot, hogy a babalyukon jön ki, bár azt is hozzátettem, hogy őt viszont úgy szedte ki a doktor bácso a hasamból, hogy felvágta a hasamat,és kiszedte, mert probléma volt, nemkapott ott bent enni már. eg is mutattam neki a heget a hasamon, és mondtam azt is, hogy lehet hogy a ksitesó is ugyanott fog kijönni, ert a doktorbácsi kiveszi.

Aztán most, hogy jön a következő gyerek is, megint érdekelni kezdte a téma. Annakidején mi gyerekkornkben kaptunk anyáméktól egy könyvet, Peti, Ida és Picur címmel, és azt olvastam el neki, azóta már többször is, kiegészítve egy egy dologgal, pl arról, hogy nekem akkor miért a hasamat vágták fel, hogy kivegyék őket. Szerinem elég szemléletesen, sok rajzzal magyarázza el, hogy mi a különbség a fiúk és alányok között, hogy keletkezik a baba, hogy nől, és hogyan születik. Nekem annakidején is nagyon tetszett, mikor anyuék nekünk olvasták, magyarázták, de most is nagyon jó könyvnek tartom, bár én még a 4 éves gyereknek nem akartammegmutatni, mert szerintem még kicsi volt hozzá. A baj inkább az, hogy mostanában nem látok ijen jellegű könyvet, és ez is 1987-es kiadósú könyv, azóta meg nem láttam a könyvesboltokban, pedig már elég mgviselt a mi példányunk is.

Ha valakit érdekelne, megadom a könyv egyéb adatait is, hátha valaki megtalálja.

 Annakidején a Móra Ferenc Könyvkiadó adta ki, 1987-ben. PETI? IDA ÉS PICURI címmel, Grethe Fagerström - Gunilla Hansson Írók alkották. Róna Annamária fordította.

Az még a köny előszavában is szerepel, hogy nagyon fontos, hogy a gyerekek a könyvet először egy felnőtel együtt olvassák el. Ha valaki megtalálja, én merem ajánlani mindenkinek ezt a könyvet, mert ezzel aránylag egyszerűen meg lehet mutatni, magyarázni egy gyereknek, hogy születik egy baba.

 

Niki

 

toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 151
(én annak idején betelefonáltam a megtalált védőnői szolgálatra, hogy keresem a védőnőmet, x utcában lakom, és akkor megmondták, ki az )
Előzmény: toria78 (150)
toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 150
régen a medinfónak volt jó oldala a védőnőkről, most csak ezt találtam http://vedono.lap.hu/ nem elég részletes, de hátha bp-i vagy
Előzmény: toria78 (149)
toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 149

A nődoki mellett dolgozó asszisztens megmondja, nmikor kell menned, én még beutalót is kaptam. A 12. hét körül érdemes, amikor már van UH leleted várható szülési dátummal vagy még bármi más leledet (labor).

A védőnői hálózat körzetes , tehát lakcím szerint tartozol valakihez (ennek főleg akkor lesz jelentősége, amikor vmelyik eredményt talán a hepát a védőnőhöz küldik, nem a nődokihoz...). Meg aztán majd ő jár ki a gyerekhez is.

Elmondod, hoyg terhes vagy, mutatod a papírjaidat, kiállítja az ottani belső kartonodat, illetve ő állítja ki a várandós kiskönyvet, mind2 helyre bemásolja uazokat a dolgokat (név lakcím fogl. menses betegségek stb), vérnyomást mér, ad egy rakás szórólapot, kiadvánt stb. Az ellátás ingyenes, és rendszeresen visszahív.  

Ez utóbbi könyvbe vezeti majd mindenki (nődoki védőnő fogorvos szülész stb stb) a vizsgálatok eredményeit, erre adnak majd igazolást az anyasági segélyhez a szülés után (hogy iksszer voltál terhesgondozáson)

 

Előzmény: KicsiManci (148)
KicsiManci Creative Commons License 2009.10.21 0 0 148
Szia Toria! Épp az utolsó megjegyzéseddel kapcsolatban léptem most fel ide :-)
Mikor érdemes védőnőhöz menni? Mit kell olyankor mondani/tenni? Fizetni kell? Válaszokat köszönöm!!
Előzmény: toria78 (147)
toria78 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 147

üdv itt Orsi, akkor kb velem vagy egyidős terhes (máj 8 a céldátumom).

 

Zsuzsa, amit lejjebb írtál, idézem "Most épp a neveink: Réka vagy Balázs. Remélem, Réka :)". Akkor hogy is lesz??

 

Nekünk nincs fiúnevünk!!!! Én ugyan írtam már egy kb 15-20 neves listát, de a férjem erős kritikus... érdekes, most mennyivel másabbak is tetszenek, vagy tetszik mert jól megy a vezetéknévhez.

 

Féltékenység: passz, talán még korai beszélni róla, mint ahogy igazából a kisebbikről is - mert hogy mikor születik meg, még lesz előtte télapó, karácsony, szülinapok, várás, és akkor. Nagyon sokára egy 3,5 éves számára. Az persze igaz, hogy a bébi már része a életünknek, a nagyobbat csak a hátamon viszem, ölben nem, és vannak remek kérdései v megjegyzései  nap mint nap.

"Anya, ezeket a szerkényeket tegyük el innen, és ide tegyük a kistestvérem ágyát, jó?".   "ezt az autót ki is készítem neki. Ide felteszem, á nem is ide, inkább ide legalulra a polcra, hogy ő is elérje majd. "    "-És most odabent hogy alszik? Párnája van?"   "Nem is kell neki másik ágy, csinálok neki helyet, és elférünk majd itt mi ketten. Majd mesét is olvasok neki."

 

A kisbabákra ő is kíváncsi, simogatja őket, óvatos stb.

 

Védőnő letudva, megvan a terheskönyvem (tényleg gányul néz ki), 6 hetente tervezi h menjek hozzá.

 

11+4

Előzmény: Zsuzsa89 (142)
franciacsibe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 146
lehet epp azert mert a hasadban levo baba az meg elvont, viszont a szobaberendezes mar egy konkret dolog, azaz helyet kell szoritani az uj jovevenynek, stb.
Nala hogy volt a feltekenyseg a paroddal kapcsolatban? Nagyon feltekeny volt vagy egyaltalan nem? Vagy csak elfojtotta? Ebbol azert kiindulhatsz hogy mikent lesz a kistesoval...
Előzmény: Zsuzsa89 (143)
franciacsibe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 145
amit viszont en alapvetoen fontosnak tartok es elore tisztazom is veluk ha szoba jon, hogy nem ok fognak babazni. Ez a kisbaba nem jatekszer, nem az o felelosseguk, nem az o feladatuk. Tehat nem ok teszik majd tisztaba, nem ok furdetik. Nem cipelgethetik majd meg ilyenek. Viszont pl bohockodhatnak neki, hogy megnevettessek meg ilyenek es ha nagyobb lesz, egy csomo mindent megtanithatnak neki. Szoval hogy megmaradjon a testverszerep es nem menjen at anyapotlo szerepbe.
Előzmény: franciacsibe (144)
franciacsibe Creative Commons License 2009.10.21 0 0 144
Nalunk orulnek neki a nagyok, bar tudom hogy megis lesz feltekenyseg, amikor a baba itt lesz. Mert most meg elvont nekik, akkor lesz nehez, ha a kisteso miatt kevesebbet vagy nem azonnal tudok veluk foglalkozni... A nagyobbik eleve feltekeny tipus, de hozzaszoktunk mikent kezeljuk (naluk a specialis a testverfeltekenyseg, mert ugye nem biologiai testverek es a kicsi 2 eves volt, a nagyobbik 4, amikor osszekoltoztunk). De kisbabaval megint uj szitu lesz. A leanyzo egyaltalan nem babazos tipus, viszont a fiam nagyon szereti a kisebbeket, a jatszoteren is odamegy mindig a kisbabakat megnezni, kisergeti a kicsiket es ha sirnak, odamegy vigasztalni, szoval az o reakciojatol azert kevesbe tartok. Meg a korkulonbseg is eleg nagy ahhoz, hogy orajuk mar eszervekkel lehessen hatni.
Előzmény: Zsuzsa89 (142)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 143

Amúgy Réka nagyon várja a tesót, bármikor eszébe jut, mindig széles vigyor és "kisbabaaaa" felkiáltás! :)  Már adott puszit is a pocakomra, minden előzmény nélkül, és mikor kedvesen megköszöntem a puszit, rögtön mondta (felháborodva), hogy ezt nem én kaptam, hanem az öcsihugi! :)

De amin meglepődtem, mikor megkérdeztem tőle, hogy majd segít-e berendezni a tesó szobáját, akkor kategórikusan nemet mondott....

Előzmény: Zsuzsa89 (142)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.21 0 0 142

Üdv körünkben! :)

Mennyi idős a nagyobbik?

 

A kérdés mindenkihez szól... ki hogy készül már most az esetleges tesóféltékenységre?

Én nagyobbikom 4 éves lesz, mire megszületik az öcsihugi. Nagy bánatomra nem egy babázós fajta, pedig az szerintem nagyban megkönnyítené ezt a tesó dolgot... Még van fél év, remélem, addig azért sikerül rávezetnem a babázásra, annak minden örömével együtt...

Előzmény: laurynster (141)
laurynster Creative Commons License 2009.10.21 0 0 141
Sziasztok,

2010. május 6-ra várom második gyermekemet. Örülök, hogy rátok találtam. :)

Orsolya
onelove oneunited Creative Commons License 2009.10.20 0 0 140

Köszönöm szépen az infókat.

Egyre okosabb leszek,hála nektek.    :-))

Naala Creative Commons License 2009.10.20 0 0 139

Nekem még nincs saját tapasztalatom, de nálunk nem apás szülés lesz. Ez a környezetünkben elég ritka, hiszen manapság már az agyakoribb, de mi így döntöttünk. Külön külön döntöttünk így, és nagyon megkönnyebültünk, hogy ugyanazt akarjuk. Amiért én így döntöttem: nem akarom a fájdalmamat a férjem szemében látni, hogy megfeszül úgy segítene rajtam de úgysem tud. Az ő döntésének az oka: ez nem férfinak való dolog.

Ha az apuka szeretne bemenni, és anyukának is így a legjobb, az csodás, de nem vagyunk egyformák.  

N Nycky Creative Commons License 2009.10.20 0 0 138

Mi is szerettünk volna apás szülést, de ahol én szülök, ott császárnál nem jöhet be az apuka, a folyósón várhatja meg amíg kiszedik a babát, de mehet a babával nézheti a fürdetést, öltöztetést, aztán megkapja a gyereket.  Nekem a kissebbiknél le lett kamerázva a dolog, igaz a fürdetés lemaradt, mert ki kellett szaladni akameráért. Aztán a kissebiknél nem is tudom mert ugyan megnéztem a videót utána többször is, de már nememlékszem rá. Megint meg kellene nézni őket.

Sajna a harmadik már mindenképpen császárrallesz meg, és ahogy előzőleg is apuka ott lesz, és amíg engm varrogatnak, addig foghatja a babát.

Én arra emlékszem, hogy amikor kitoltak, akkor a folyosón láttam Páromat, a kezében volt a lányka, lehajolt hozzám, elmondta, hogy minden rendben, a pici egészséges, (előzőleg riogattak az uh-k alapján, hogy beteg ), elmondta mekkorával született,és hogy szeret. Még egy cetolit is akezembe nyomott, rrajta, hogy milyen súllyal és hosszal született a pici, mert őszintén ezekre az adatokra fél óra múlva már nem emlékeztem, mert akkor az volt a fonos, hogy egészséges.

 

Párom most is jelezte, hogy a műtő elé most is be szeretne jönni, és megfogni a picit amíg lehet, legalább ő ismerkedjen vele amíg én nem tudok a műtét miatt.

Ja igen, és a műtét előtt az előkészítóben bent lehetett, ott fogta a kezem, és bátorított, hogy minden rendben lesz, mert én bizony ott az előkészítőben féltem kicsit.  Részben  a műtéttől, részben meg attól, hogy esetleg tényleg beteg a babánk.  Igazán fontos volt, hogy akkor bent volt, és bátorított, és én sem hagynám ki.

Sajnos a természetes szülés nekem már csak álom marad, így csak sajnálom magam amikor mások a szülésről beszélnek, hogy nekem ez végleg kimarad.

 

Niki

 

franciacsibe Creative Commons License 2009.10.20 0 0 137
attol viszont ne felj h utban leszel, most mar a szulesek min. 90%-a apas szules, hozza vannak ehhez szokva. Es ugyis elmagyaraznak mindent a szulesfelkesziton, abbol a szulessel kapcsolatos eloadasra + szuloszoba latogatasra erdemes ketten menni. (es neked jol megjegyezni, hogy ejjel hol kell bemenni, csengetni, stb. ez is sajat elmeny, anno en egyedul voltam, elmagyaraztak, aztan mikor akcio volt, nem voltam olyan allapotban hogy emlekezzek ra hol van az a ***** csengo, sem olyan allapotban h barmit elmagyarazzak a baba apjanak... szerencsenk volt h a portas meglatott, kulonben a korhaz lepcsojen szulok meg, nem volt sok idom hatra, vagy 10 perc)
Előzmény: onelove oneunited (132)
franciacsibe Creative Commons License 2009.10.20 0 0 136
a vege lemaradt: viszont a koldokzsinort azt vaghatja.
Ami a jelenlet mellett szol, hogy igy o furdeti meg a babat (bar ehhez bejohet mikor a baba mar kibujt), ahol a fiamat szultem, ott egy kiskadat raktak a fejem melle es apuka mosta le a babat, azok meghitt pillanatok voltak (leszamitva a tenyt, hogy en kozben a mehlepenyt szultem megfele es varrtak a gatrepedesemet, szoval annyira intimmek azert nem mondanam, mindenesetre maradando emlek mindenkinek)
Előzmény: franciacsibe (135)
franciacsibe Creative Commons License 2009.10.20 0 0 135
nekem az exferjem bent volt, o akarta, koldokzsinort is vagott, bar arra tenyleg unszoltak egy kicsit.
A mostani paromnak mondtam hogy nekem ugyan mindegy, hogy o hol lesz, mert ugysem fogok vele foglalkozni (az elso szules tapasztalata: annyira befele fordul az ember lelkileg es testileg es annyira a babaval valo kommunikaciora, egyutt "dolgozasra" osszpontosit, hogy a kornyezet gyakorlatilag nem szamit, engem kifejezetten zavart mikor beszeltek hozzam vagy hogy a parom probalta fogni a kezem mikozben en nyomtam), szoval jojjon, ha mindenkeppen akar, nezelodjon nyugodtan, de engem hagyjon beken kozben :)))
Előzmény: Zsuzsa89 (134)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 134

Apás szülés...

Mindegy eset egyedi.

Elsősorban az anyától, az anya-apa kapcsolattól és az apától függ, hogy jó-e, ha valaki belemegy ebbe...

Ha anyuka igényli, apuka képes rá jól csinálni (mert ha semmit se ér, akkor inkább maradjon a folyosón), akkor nosza!

Lehet, hogy egy anyuka igényli, de apuka nem akar, vagy húzódzkodik, nem kell erőltetni, ott van a legjobb barátnő, az édesanya...

Ha apuka kedvet érez, de anyukát csak idegesítené a szitu, akkor apuka fogadja el anyu döntését, és maradjon csendben...

Szóval ezt csak Ti tudjátok eldönteni...

 

Nálunk első gyereknél úgy volt, hogy apuka (exem) úgy döntött, hogy bejön a vajúdás alatt, de a végén, a tényleges (véres) szülésnél inkább kinn várakozik. Én elfogadtam ezt, ő szíve-joga dönteni.

Aztán úgy alakult, hogy egy hosszúkás helyiség volt a szülőszoba, ő belül volt a fejem mellett, aztán a végén bejött a szülésznő, a doki, és valahogy nem volt helye kimenni... így benn maradt. Nem panaszkodott, utólag sem. De végig a fejemnél maradt, a köldökzsinórt sem akarta elvágni, szóval nem látta az igazán véres eseményeket (csak sejtette). Annak viszont nagyon örült, hogy végül ott volt, abban a pillanatban, amikor Réka megszületett. Őszintén szólva én nem nagyon emlékszem rá az utolsó percekből... akkor vettem észre megint a jelenlétét, amikor már odaadták Rékát, és megfoghattuk, és gyönyörködtünk benne... szerelmünk gyümölcsében :)

 

Most az "új apukával" azt tervezzük, hogy végig benn lesz, köldökzsinórt is vág, de ők teljesen mások eleve, úgyhogy tuti minden másképp fog alakulni...

 

Lényeg a lényeg ismét: valakinek való, valakinek nem való az apás szülés.

 

Előzmény: onelove oneunited (132)
toria78 Creative Commons License 2009.10.20 0 0 133

Onelove, szerintem a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy bemész, és fogod a párod kezét. A bentlét lényege nem az, hogy fizikailag segíts, mert valszeg nem tudsz, hanem legyél ott, bátorítani, nyugatni, te jobban tudod, mivel lehet őt biztatni, és egyáltalán, hogy a párod érezze , hogy nincs egyedül annyi zöld/fehérruhás között.

Én császárral szültem, az előkészületektől bent volt a férjem, és mi pl beszélgettünk, ő jobban látta, hányan vannak a túloldalon, mi történik (részletek nélkül persze) stb. Majdnem 1 órát feküdtem a műtőben, nekem megnyugtató volt h ott volt, és ő ment a fiunkkal a méricskélésre tisztogatásra. Emlékeim szerint nemrég vezették be a kórházban, hogy császárnál az apa mellkasára teszik a gyereket a korai fizikai kontaktus érdekében - ezt pl szeretném most.

 

Előzmény: onelove oneunited (132)
onelove oneunited Creative Commons License 2009.10.19 0 0 132

Hello...

Újabb kérdésem lenne a mélyen tisztelt hölgyek felé...  :-))

Megkért a feleségem,hogy ha majd odakerül az idő,akkor én is menjek majd be

(apás szülés) amire én természetesen igent mondtam.

Ha a drágámnak ez az óhaja,akkor legyen.

Azonban van egy kis aggodalmam affelől,hogy nem leszek-e ott majd felesleges?

Egyátalán tudok én majd valamiben segíteni azon kívül,hogy ott vagyok lelki támasznak,és fogom a kezét?Attól is tartok,hogy esetleg ott csak útban leszek a szülésznő,ill. az orvos számára.

Szóval véleményeket,ill.tapasztalatokat szeretnék kérni ezzel a dologgal kapcsolatban,illetve tanácsokat:mire kell esetleg ügyelnem,vagy mi az,amiben esetleg tényleg effektíve tudok segíteni a feleségemnek szülés közben

Előre is köszi az infókat.

 

Bocsi,ha esetleg valakit untatnék....

Üdv...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!