Keresés

Részletes keresés

etwg Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8280
Itt a cikk forditása röviden.

A Märklin ICE Teszt összefogaloja.

A max. sebesség rendben találtatott, analog üzemmodban 280km/h volt., digitális üzemmodban 330 km/h volt a maximum, le lehetett szabályozni 214km/h-ra.

A MIBA különbséget talál a két menetirány sebességei között – nem tipikus sem a digitális sem az analog világban.

Kifutás digitális üzemben maximális sebességröl 880 mm és 155 mm között volt szabályozhato, analog üzemben ez 600 mm volt, ami nagyon soknak találtatott (rohanás le a lejtön a ford. megjegyzése)

Lassumozgás:
Digitális üzemben aránylag sok nyekergés volt hallhato a mozdonybol – a meghajtás és az elektronika közös tulajdonsága . eléfordul troliban is a ford. megj.)
Az ICE-S min 2 km/h sebességgel volt képes folyamatosan menni.

Analog üzemben a helyzet rosszab volt.

5,6 V-nál mozdult az ICE, de a legkisebb fesz. változásra a sebesség megugrik kb. 30km/h-ra. A mozgás egyáltalán nem szabályozhato. Kb. 3 m megtétele után a szerelvény megállt. Ez a tulajdonság a klasszikus ICE-2-nál is jelentkezett és számunkra megmagyarázhatatlan.

Vonoéerö:

A modellt mindkép irányban mérni kellene az asszimmetrikus meghajtás miatt. Mi azonban csak egy irányban mértünk a meghajtott alvázzal az élen. AZ eredmény egyöntetüen megmutatta, hogy az erösebb motor egyáltalán nem jelent nagyobb vonoeröt.
További nagy különbség a klasszikus márklin motorhoz képest, hogy a C-sinus motornak nincs jelentösebb polus ellenállása (mágneses ellenállás), igy a mozdony sokkal kisebb teher mellett is legurul a lejtöröl. (az áttétel is kisebb, igy kisebb a surlodás. Az ICE-nél ez nem igen jelentös, miután nincsenek hozzáakasztott vagonok, és a másik hajtofej is jelent kisebb ellenállást. A mérési eredmények azonban egyöntetüen bizonyitják ezeket a tényeket.
Pontosan ebböl a szempontbol az ICE-S egy nagyon rossz tesztobjektum a C-sinus motor tesztelésére. A motor végleges tesztje csak majd a közelgö 152-es mozdonyban lesz lehetséges. Itt tudunk majd különbözö üzemi teszteket elvégezni.
Ráadásul akkor majd összefogjuk tudni hasonlitani a C-sinus motorral hajtott modellt a klasszikus soros motor meghajtással.

Összefoglalva:

A C-sinus motor elönye az extrem lassu mozgás ami csakis digitalis üzemmodban keletkezik. Klasszikus áramkörökben semmilyen elönyét nem tudtuk felfedezni. A mozgásdinamika sem lett ezzel a mnotorral jelentösen javitva, söt hatástalannak találtuk.

Utánna már csak az árakrol tárgyaltak, ami szvsz nem érdekes, és mindenki számára világos.

és itt a C.sinus motor képe:


Azt hiszem nem kell semmi kommentár.

Előzmény: Törölt nick (8251)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8279
etwg írta:

> Az állorészben több tekercs van amelyekbe elektronikusan kommutálják az áramot...
> Szvsz a Marklinben is hasonlo a motor,

Szerintem is pont ez.

Egyébkény az a véleményem, hogy itt a technológia összeolvadt: egy elektronikusan kommutáló kefe nélküli egyenáramú motor és egy elektronikus visszacsatolással vezérelt szinkron motor az elvileg ugyanaz.

Előzmény: etwg (8272)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8278
Nekem hasonló projekthez kellene kapocs (amivel összekötik a mozdonyokat-kocsikat) és fékcsövek. Lehet vajh ilyet kapni? Remélem a hétvégi börzén találok valamit!
Előzmény: eszgézsé (8261)
etwg Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8277
Egy motor fordulatszáma igen függ sok mindentöl:

Surlodások
Mágnesesség
tömeg
áramforrás
csapágyok
kefék

Ilyen kis méretekben ezeket nem lehet 100%-ban kézben tartani, a magnok meg 1-2%-on belüli sebességet követelnek meg.

Ezt a sebességet 3 modon lehet szabályozni.

1.A rézgaras által emlitett centrifugális szabályzoval. Hátránya, hogy szintén szikrázik amikor megszakitja az áramkört, azaz zavar. (ettöl kattogott sok magnofelvétel).

2.Elektronikusan - ahogy a modelvasutban is divatos, mérik az áramfelvételt és ennek arányában szabályozzák a kimeneti feszültséget. Ez valamivel jobb, nem zavar, de csak bizonyos aránylag nagy áramfelvételeknél hatásos (50 mA felett). A mai motorok azonban ettöl kisebb árammal is mennek. Ráadásul marad a kommutátor ami mindig szikrázik.

3. Tachogenerátorral. Ilyenkor a motor tengelyére egy fogaskerékhez hasonlo szerkezet van erösitve (belülröl), ami egy tekercs elött forog, amiben természetszerüen áramot indukál. Ez az áram a sebességgel arányos és nagyon pontos vezérlést tesz lehetövé. Egy elektronika kiértékeli a tekercs impulzusait és annak megfelelöen vezérli a motrot (bármilyen tipusu lehet).

A modern motorok föleg ilyen vezérlési feladatokra azonban egyre inkább a már tárgyalt szinkron, hall szondás és egyébb kommutátor mentes rendszerek felé mutatnak a modellvasutban azonban csak elvétve, és nem gyakran tévedésböl fordulnak elö. Ezen motorok fö hátránya a bonyolult és drága felépités.
Elönyeik a tömegmentesség (elképzelhetetlen precizio pl. egy 40x CD mechanikában a motor 60000 ford/perc sebességnél is VEZÉRELVE van, azaz nem forog folyamatosan, hanem lépked!!!).
- menetirányt és sebességet tudnak változtatni bármelyik pillanatban igen nagy az forgatoerejük (nem kell áttátel egyenesen alacsony vagy nagy fordulatszámon hajthatnak bármit - robot, lemezjátszo, mozdonyforgato a modellvasuton) és kis áramot vesznek fel.

Előzmény: rezgaras (8276)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8276
RolandTT írta:

> kazettás magnónál... sorozatban csak egyforma fordulatszámú motorokat tudnak csak alkalmazni.

Egyszer szétszedtem egy jobb kazettás magnó motorját. Volt benne egy kis centrifugális fordulatszám szabályozó. A kommutátor és a tekercsek között volt egy kis tárcsa, ami együtt forgott a forgórésszel. Erre volt szerelve két pici súly, a fejükön két pici - leragasztott - beállítócsavarral, és két kis ellenállás. Ha a fordulatszám elért egy bizonyos értéket, a súly kinyitott egy kapcsolót, ami beiktatta az ellenállásokat az áramkörbe (illetve alaphelyzetben rövidre zárta ôket). A pici csavarokkal lehetett a sebességet jusztírozni.

Tehát még a magnómotor gyártók sem tudnak egyforma sebességű DC motorokat gyártani. Léptetôvel vagy szinkron motorral manapság persze könnyű...

Előzmény: RolandTT (8221)
crash__override Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8275
Ja, kurzkupplung, emlexem :-))

A rugos kupplung hasznalhato hosszu vonatnal? Nem nyulik meg? En inkabb Fleischmann kupplungot epitek be (megha bazi draga is - egyszer kell csak megvenni), hogy szabvanyos legyen.

A dekodert pedig tessek ugy epiteni, hogy N-es mozdonyba is beferjen, es akkor torzsvasarlo leszek Nalad :-)

Előzmény: Törölt nick (8201)
etwg Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8274
Valaki kérdezte a fényképezést (annyira aktivak voltunk az utobbi idöben, hogy képtelen vagyok megtalálni.)

A digi fényképezögépnek a fö elönye a mérete, igy odatudod tenni, ahova akarod, mig a NIKON F60-as nem fér a terepasztalra.

A jo kamerának legalább 28mm-es lencsével kell rendelkezni (illetve az átszámitott ekvivalenssel).

Ha ujságba is készülsz a képekkel, akkor nem árt ha 3 millio pixeles a kamera, mert azt szivesebben veszik mint az ettöl kisebbeket.

Figyelj arra is, hogy a digi fényképezögépen a blendét (illetve az annak megfelelö elektronikát) állitani (fixelni) lehessen, mert a modellképekhez igen nagy mélységélesség kell, azaz nagyon be kell szükíteni a lencsenyilást (a Nikonon 20 feletti a minimum).

A digikamera nagy elönye, hogy azonnal látod az eredményt és sokkal érzékenyebb mint a filmes változat.

etwg Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8273
lemaradt a vége:

Azaz 3 V-nál indulnak, igy a motor is kb. 5 V-nál forgásba lendül, mert ekkora áll be a normális helyzet a processzorban. Valoszinüleg ez a feszültság stabilizáltan meg is marad az egész üzemi tartományban (különben aránylag nagy tekercsekre lenne szükség.

A Márklin ezzel a motorral két legyet szándékozik agyoncsapni:

1.A kész gyári vezérlés digitális kompatibilis, a motor aránylag kevés áramot fogyaszt, igy a digitális rendszer kevésbe melegszik, és több mozdony mehet egy boosteren.
2.A motornak nincsenek szikrázo keféi, igy nincs veszélyeztetve az elektronika sem a szikrák által (hogy mit csinálnak a sináramszedökkel, az még nem világos).

Az utobbi aránylag nagy probláma, föleg a jo öreg keleti motoroknál, amelyek mellékesen mint szikrahányok sem vesznének el a világpiacon. Ezt meg nem igen szereti semilyen digitális rendszer.

Előzmény: etwg (8272)
etwg Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8272
Szia rézgaras,

nem áll modomban szétszedni most egyetlen egy Márklin mozdonyt sem, igy nem tudom közelebbröl megvizsgálni a dolgot, de ha igaz a leirás, akkor egy egyenáramu motor modern változatárol van szo - ezért nehéz meghatározni, hogy mi is az.

A CD mechanika motorja kb. igy müködik:

Az állorészben több tekercs van amelyekbe elektronikusan kommutálják az áramot, azaz a forgorészen apro mágnesek vannak, amelyek néhány HALL szondát gerjesztenek a forgás alatt (ezek helyettesitik a kommutátort). Az elektronika kiértékeli legalább 2 Hall szonda jelét (fázisban és idöben), amiböl megállapitja a forgási irányt és a sebességet, és ennek megfelelöen kapcsolgatja a sztatorban az áramot. A sztator tekercsek sokszor csoportositva vannak, hogy ne kelljen 4-16 tekercset vezérelni, hanem csak 1-2 csoportot (ez a motor mechanikai konstrukciojátol függ).
Ebböl kifolyolag az ilyen motornak legalább a következö kivezetései vannak:

3 drot a legalább 2 hall szondátol,
x drot a y tekercsröl az állorészen. (Az x lehet x=y+1 is).

Egy kicsivel nagyobb motorokban (ventillátorok) az egész elektronika benne van a motor magjában, azaz csak két kivezetés megy hozzá, de ezek rendszerint csak egy sebességen tudnak forogni. (Ami a CD stb. mechanikák tulajdonsága is).

Szvsz a Marklinben is hasonlo a motor, és miután a modern meghajto áramkörök már kb. 3 V-nál indulnak (

Előzmény: rezgaras (8268)
luc72 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8271
RolandTT

Gratula én is, és a fotózást még tartom.

Ha valakit nem érdekel lépjen túl a hozzászólásomon.

Bátyám kis korában kapott egy PV vonatot. Ekkor én még azt hiszem 1 méterrel a földtől, egy zacsiba kavarogtam a többiekkel. Majd amikor erőmnek köszönhetően megszülettem, és már értelmesen tudtam sunázni, a teso kapott egy TT méretarányú szettet. Kéttengelyes gőzös+ két zöld személyvagon + óval pálya. Teso inkább a foci meg a gombfoci felé ment, én meg a vonatozgatást választottam. A sors iróniája, hogy annak dacára menyire látszott, imádom a kisvonatokat a szüleim nem leptek meg vele soha. Így minden zsebpénzem, lehetőleg erre költöttem. Tjoe, azaz az unokatesomnak volt egy TT terepasztala, mozdonyokkal, vagonokkal. Amikor ők, megváltak a terkotol én felvásároltam a TT vonatjait. Rengeteget jártam a Deák tére, majd a Kálvin tére vásárolgatni, ismerősöktől is meg vettem amijük volt, így szépen felduzzadt a készletem. Egy nagy terepasztalt akartam építeni, vettem rahedli házat, van több száz modell fám, iszonyú mennyiségű váltom, sínjeim. De aztán jött a csajozos időszak, ekkor erősebb volt a libidóm, mint a kisvonat imádatom, így bedobozolódtak, és kész. 1988 ota, így vannak, igaz azóta csináltam egy katalogizálást. 2000 novembere körül, megpillantottam a fugi csörgő készletét H0ban és megvettem. Na innentől lehet számítani a H0 időszámítást. Rájöttem ez egy bazi drága hobby, így használt cuccokat vettem, fugi sínekkel. Majd bele nyúltam ROCO vagonokba, aztán mozdonyokba, asszony, aki idén tényleg az lesz, tűrte, SŐT a gőzösök nagyon bejönnek neki, és a szép vagonok is. Amikor ujjakat veszek, akkor este mindig meg vitatjuk, hogy melyik tetszik neki és melyik nem. A katalógusokból kijelölt nekem dolgokat amiket okvetlenül meg kell vennem. Na mára eljutottam oda, hogy minden régi PIKOt el, vagy oda adtam, fugi síneket lecseréltem ROCOra és PILZre. 51 db mozdony és 269 vagonom van. Meg ismerkedtem veletek, FÖRSTEREL akivel idén kirukkolunk saját gyártású mozdonyunkkal H0ban, és előre láthatóan annyit, nagy durrrr lesz. A minőségről annyit igérhetünk, legalább ROCO minőségű lesz. Mi olyat nem engedünk ki a kezünkből mint a Fugi szili, mert azt én fogom a saját kalapácsommal össze törni.
A TT cuccokat megőrzöm, majd lesz vele valami, de az is szép mennyiségű.

Bocs a hosszuságért.

rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8270
csíkostáTTú írta:

> A leendő feleségem viszont még ecsettel aprólékosan portalanítani is képes.

Szép az ilyen. Az én nejem csak azt értékeli a vasútmodellezásben, hogy a férje este nem a kocsmában ül. (Meg azt, hogy egy-egy vasúti célú vásárlás után tud ô is mire hivatkozni... ;-(((

A fiamnak 5 éves kora óta van saját vonatja, de mostanában már inkább a PC-s játékok érdeklik. Ráadásul kisírt magának karácsonyra egy versenyautó pályát (emelt kanyarokkal, loopinggal). Én ellene voltam, mert a két sínrendszer nem kompatibilis :-)), de kifejtette, hogy a vonattal nem lehetett versenyezni...

Előzmény: Törölt nick (8220)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8269
RolandTT írta:

> éppen szülés előtt állunk

Éljen! Egy új potenciális vasútmodellezô!

Előzmény: RolandTT (8211)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8268
etwg írta:

> Nem szinkron, hanem 4 polusu léptetö motor

Te, én azt hiszem, inkább szinkron motor. Ahogy én ismerem, az "igazi" léptetô motorok reluktancia motorok, azaz a forgórészükben nincs mágnes, hanem egy különleges formájú lágyvas, ami a léptetôtekercsek mágneses körét zárja (mágnesesen) rövidre. Vannak persze léptetômotornak nevezett szinkronmotorok is, amelyek forgórészében mágnes van, de ezeket csak a felhasználási területük miatt nevezik léptetô motornak.

A sinus-motor leírásából szvsz. egyértelmű, hogy annak a forgórésze egy sokpólusú állandómágnes.

Előzmény: etwg (8199)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8267
etwg írta:

> a sinfeszültség függvényében változtatja a kimeneti frekit, ami kapcsolgatja a motort.

Te, azt hogy csinálhatja, hogy ne legyen túl kicsi a fesz. amikor már elindítja a forgást? Én úgy képzelem (én úgy tervezném :-))))), hogy az egész mondjuk 4V alatt nem ad ki semmit, e fölött kezdené csak el forgatni az áramot a feszültséggel arányosan.

Egyébként a leírásból én azt következtettem ki, hogy a motorban van egy érzékelô, ami visszajelzi a forgást a vezérlô elektronikának, hogy sose essen ki a szinkronból.

Előzmény: etwg (8198)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8266
Mivel végre valami iránt némi érdeklődést tapasztaltam, feltettem a WebZine-re a 80-as évek Vero és Auhagen házaiból párat, majd scannelem a többit, azon kívül Kibri TT-s házait, az úgy sem lelhető fel sehol sem a Kibri web-oldalán, se a 2001/2002 katalógusában. Továbbá "Főszerkesztőnk" (BoGár) tanácsára, a Faller TT-s házakat, de ezt még holnap folytatom, mert túl nagyok ahhoz, hogy bescanneljem egy darabban.
Mivel Roco teljest írtam így feltettem az autókat is, bár itt is tartozom 3db-al, valamint elkészült a Brawa és PMT teljes TT-s paletta, Gützold és Jatt, hamarosan érkezik, de lassan nem várom a telefont a korházból úgyhogy csak holnap.
RolandTT Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8265
Off
Igaz, és köszi mégegyszer. Említett Keresztlányommal szoktam kisétálni a nem messze lévő "nagyvasúthoz". Szóval érzem én is a csíziót:)
On
Előzmény: eszgézsé (8263)
eszgézsé Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8264
PG54!

Nézd meg a BYGmodell weblapját, 0-s PV vasút felújítottan eladó! Mozdony+3vagon,sínekkel együtt. 29900 HUF-ért kínálják.

Üdv

eszgézsé Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8263
Üdv Néktek!

Hogy Matíz ne unatkozzon :-), még egy cím:

1137 Bp Szent István krt. 12.
Ez a Casio bolt pincéjében található, használt cuccokat árul inkább, a PeCsanál is kint szokott lenni, de ebben nem vagyok biztos. (Olyan kis gyűjtők boltja szerű.)

RolandTT!
OFF
Ne akadj fenn a részleteken, amíg nem megy a gyerek a lábán, addig viszed majd a kezedben. Nem lehet elég korán elkezdeni, hadd szívja a börzét az anyatejjel magába :-)
Ürügyet mindig lehet találni, ez meg a kellemest a hasznossal tipikus esete, nem? Csak vigyél elég pelust! :-)

Üdv!

RolandTT Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8262
Szia! Neked is köszönöm szépen. Az ötlet is nagyon jó, csak mikorra fog tudni járni?:)
Egyébként azt is köszönöm mindenkinek, hogy a Feleség kérdésre is válszoltatok. Ha nem gond a többiek véleményére is kiváncsi lennék!
Előzmény: eszgézsé (8260)
eszgézsé Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8261
Tanácsot kérnék a tapasztaltabbaktól.
Szeretnék magamnak egy MDmot-ot és egy Btx-et. A börzén láttam műgyanta kasznikat. De milyen alapra építsem? Az MDmot-nál lehet Csörgő alapra építkezni? És a Btx? Fuggert kocsi legyen az alapja?
Van ebben valakinek már tapasztalata?

Üdv

eszgézsé Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8260
Szia Csíkos!

Akkor örülök, hogy segíthettem. A még apám által is összerakott jó öreg VERO-s cuccokat is lehet nála originál megkapni. Csak vele is érdemes vigyázni, ne dőlj be, hogy csak itt, csak nálam, van amit máshol érdemes venni. Ld. RolandTT következő hozzászólását, akinek előre is gratula a következő vasutas generációért.
OFF egy kicsit, mint gyakorló apa mondom (9 és 7 évesek) jó progi gyereksétáltatás ürügyén, során szombatonként börze-boltok-füsti útvonalat bejárni. Na, ja csak a nejemet tudnám kicsit rávenni, hogy ne kacatjaimnak titulálja a vonatokat. Ez egy kicsit válasz is martisznak.
On

Üdv

Előzmény: Törölt nick (8256)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8259
Csak a M&H-nál sosem láttam annyit, mint ott. Meg igazából tavaly csak apróságokat vettem tőle, az igazi építkezéseim tavaly előttiek voltak, akkor nem tűnt fel, hogy drágább lett volna.
Előzmény: RolandTT (8257)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8258
Amikor a kezemben volt JSB-nél a tesztelt Marklin gépezet, akkor utána már fel sem tűnt a "C" sínrendszer pöttyös talpfarácsa. Ez még mindig szebb, mint a három sín...-)))
(A műanyag ágyazatról ne is beszéljünk, a pöttyök a kisebbik baj, az ágyazatot élethűvé tenni nagyobb munka.)
Előzmény: RolandTT (8254)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8257
Bocsánat a negatív reklámért, de Auhagenben 20%-al drágább mint a Modell&Hobby, ahova te is bejáratos vagy!
Előzmény: Törölt nick (8256)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8256
Hali!
Tudod, hogy mióta keresem a ZZ Emoki pontos címét? Eltalálok oda, sőt nekem is feltűnt, hogy mindig ott vannak mindenhol. Sőt az újabb AUHAGEN épületeim onnan valók. Meglepően nagy a választéka belőlük. Meg van egy saját készítésű H0 daruja is, szép, és megfizethető árú!
csíkos
Előzmény: eszgézsé (8253)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8255
ZZ Emoki-tol meg nevjegyem is van...hogy hagyhattam ki :-)))) Koszonom a cimeket, holnap upgrade-elem ismet az oldalt :-)
Előzmény: eszgézsé (8253)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8254
De a pontocskák milyen idétlenek a sínpár között! Legközelebb mutatok Neked, mert nekem van ám Märklinem is sőt Piko-m is. (Ezek lesznek az érdeklődést nem tanusitó leánygyermekek öröksége!!:-)
Előzmény: Törölt nick (8249)
eszgézsé Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8253
Szia Matiz!

Igen, jól sejted, a Teréz krt.-i HO-KI költözött lejjebb kb. másfél-két járdányit a Madách színház felé az Erzsébet körútra. A telefonszám változatlan. Egyébként az ott megtalálható két srác is kint szokott árulni a börzén, bár néha nehéz dűlőre jutni egy-egy alku során. De azért mindig segítőkészek voltak, makettekben is.

A Szív utcai boltról már írtatok véleményt, pont Te voltál a "szerencsés" aki élvezhette a megfelelő hozzáállást. Na, igen néha kicsit rosszkedvű és kioktató az ottani ember.

A Beleznay bolt címe: XII. Alkotás utca 39. Nyitva 10-16-ig. Szombaton zárva.

A Gyűjtők boltjában tényleg találni kuriózumokat, csak ne mutasd a bácsinak az örömödet, mert vagy 100%-t ugrik az ár. Alkudni vele keményen! A PeCsa piacon is rendszeresen árul.

Még egy cím:

ZZ Emoki Modell Hobby és Játékvasút
1133 Bp Pannónia u. 112.
T:359-2763 Nyitva: H-P 14-18
(Nem kell meglepődni, a Dráva u. sarkánál találhatók egy 10 em. panelházban). A börzén és szinte minden kiállításon találkoztam velük.

Ps: Azt a VIII. Lehel u.i bejegyzés bizti az Erkel u.-ra vonatkozhatott, csak nem a VIII hanem IX. a kerület és nem Lehel, hanem Lónyay az utca, amire merőleges az Erkel u. (Mint a viccben, amikor Moszkvában Mercedest osztogatnak...Na, de ez már OFF)

Üdv

Előzmény: Törölt nick (8239)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8252
Már remélem, hogy annyira ismersz, hogy nem felejtek el semmit!! Csak jó munkához idő kell.
Előzmény: Törölt nick (8248)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8251
A meglepo (es mulatsagos) hogy azt a bazi nagy aramszedo csuszkat rendesen eltuntettek...oldalrol pl nem is latszik.

A Sinus-rol teszek meg fel abrakat, grafikonokat, mert ez igy eleg foghijjas meg! (Ma mar nem, szerintem vasarnapra marad.)

Előzmény: Törölt nick (8249)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8250
TT START szett ügyben én is segíthetek, ha már Rolandék szülnek shabbath-kor!-)))
Előzmény: Törölt nick (8248)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8249
Megnéztem az ominózus "sinus motort". Bocsánat, de nekem a rajzokból az tűnik ki, hogy ez egy váltóáramú aszinkron motor, csak itt a hagyományos motorhoz képest a "forgórész" áll, és a köpeny forog. Szóval nem egy túl drága valami, de sok pénzt lehet érte kérni, mert ugye a modellvasútak többsége egyenáramú, ez meg csak váltóval megy, így a Marklin monopol cikke lehet.(Lefogadom, hogy levédették!)
Ettől még igen szép, és jó mozdony a Marklin Taurus. Csak nem az én pénztárcámnak, meg én a NEM szabványosok táborába tartozom. Valaki írta, hogy bazi nagy áramszadő csúszka van a mozdony alján, ami valljuk be, eléggé idegenül hat.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8248
Inkabb szolj, ha van TT Start egyben :) Vagy gyere ki a borzere es segits osszevalogatni :-))
Előzmény: RolandTT (8246)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8247
Egyébként van ezekből egypár N-es méretarányban is+ H0-is, mert akkor OKOSAN nem írták ám rá a méretarányt! Pirinénintől a Triálban meg hiába kérdeztem, mikor eleve azt hitte, hogy díszes gyertyatartó lakozik a dobozban:) (Meg minek az neköd te gyerök) szép idők voltak. Nem is katalógusból válogatunk, meg ilyenek!
Előzmény: RolandTT (8246)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8246
Küldjek Neked pár scannelést erről is????:)
Kb 30 Vero házam van, abból legalább 25 gyári csomagolásban, Mamos, meg szinte az összes.
nem tétlenkedtem én a 80-as években sem:)
Előzmény: Törölt nick (8244)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8245
www.extra.hu/gpetya a honlap cime. Digitalis vasutmodellek epitese hazilag, komplett leirassal, LENZ kompatibilis rendszerrel. Nagyon reg frissult, Gpetya idonkent meg ide is irogatott egy darabig.
Előzmény: RolandTT (8243)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8244
A borzen idorol-idore feltunik egy kis gyari csemege, VERO haz bontatlan csomagolasban :-)))
Előzmény: Törölt nick (8242)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8243
Matiz!
Nem bántásdiból írtam, nagyon jó ötlet, hogy egy vasútmodellezéshez ilyen fontos honlapon ingyen és bérmentve leírod a boltok elérhetőségét. Pont ezért írtam, hogy úgy gondoltam, hogy hitelességéről nem Te tehetsz!! már az is nagy segítség, hogy ezt összegyűjtötted. Egyébként az oldalon én még tavaly év elején olvastam, de nem találom, a Digitális dologról volt szó a honlapon, magyarul.
Előzmény: Törölt nick (8235)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8242
Mint AUHAGEN újdonság. Ki emlékszik már a VERO, MAMOS szocialista vállalatokra?-)))
Előzmény: RolandTT (8236)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8241
A kezugyesseget hagyjuk, de van sok Start-set-es kocsim probalkozasokra :-)

Sajnos mostantol mar nem biztos, hogy kint leszek a borzen...de holnapig meg valtozhat, nagyon szeretnek kimenni.

Előzmény: Törölt nick (8240)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8240
Ha van egy kis kézügyességed (miért ne lenne?), akkor csinálhatsz is ROCO CLEAN kocsit egy régi, esetleg eladásra szánt vagonodból, akár egy régi PIKO start szettes kocsiból is. Börzén leszel? Viszek egy mintát.
Előzmény: Törölt nick (8237)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8239
Hello!

Nem a Teréz körúti bolt költözött az Erzsébet körútra?

A többi cimet köszönöm, fel is tettem az oldalra.

A mai napon legalább 4x irtam át, de eddig is jó lett volna friss információ. VÁROM mindenki tapasztalatait a boltokról!! (Még1x kénytelen vagyok hangsúlyozni, nem Bp-n lakom, kissé hátrány ha valamit vásárolnom kell.)

Előzmény: eszgézsé (8215)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8238
Aha!
Stimmel. Én is ezen a véleményen vagyok! Egy terepasztal lehet szép, bármilyen gyártmányú modellekkel. Amúgy nem egy kategória a TT-s BR23/35, meg egy új tervezésű modell (nem tudom luc72-é melyik gyártmány). A Tillig a külcsínhez alapvetően nem nyúlt, csak tökéletesített ezt-azt. Érdekes például, hogy az általam látott képeken eme mozdonynak három lámpája van elől, a TT modellnek meg csak kettő. Ettől még igen szépen mutat egy gyorsvonat előTT. Bármennyire csodálom is, de nem váltanák méretarányt, túlságosan a szívemhez nőttek a cuccaim, ez meg érzelmi hobbi is.
Előzmény: RolandTT (8233)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8237
En csak mosolyogtam, mikor ajanlgattak a ROCO CLEAN kocsit. Meg akkor is mosolyogtam, mikor a sinradirt ajanlgattak.

Most van egy kopasnak indult sinradirom es amint lehet, veszek egy ROCO CLEAN kocsit, mert elkepeszto sok koszt gyujtenek a palyara a modellek!

Hat ez van.

Előzmény: Törölt nick (8232)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8236
Ez így van!!! De egy kicsit szerintem vicces, hogy felvásárolnak régi cégeket és azok termékeit, mint újdonságot jelentetnek meg. egyébként az Auhagen, meg Mamos néven fotott sokáig.
Előzmény: Törölt nick (8234)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8235
Valljuk be, arra a honlapra mar az en altalam innen osszegyujtott cimek mentek fel, pont ezzel a kettovel kiegeszitve. Gpetya holnapjarol van szo, az extran. (Meg megvan az osszes e-mailem ezzel kapcsolatban........) Ezert vegso soron masolasrol nincs szo.
Előzmény: RolandTT (8206)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8234
Az Auhagen olyan, mint a Tillig, nem? Összevásárolt minden régi "DDR házgyártót", de nekem a kedvencem, minden hibája ellenére.
Előzmény: RolandTT (8231)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8233
Steve! Te is írtad, hogy bepályáztál volna egy BR 35-re. Én is nagyon kedvelem ezt a modelljét is a Zeüke-nak, de mi is belátjuk, hogyha nézted LUC72 BR 35-ét, hogy messzemenőleg meg sem közelíti kivitelében a miénk az övét. Mégis szeretjük, nem szarozzuk a sajátunkat, de látjuk hibáit. Én pl. erre gondolok az ETWG által felkavart Märklin vitának lezárásaként. Nem tudom, hogy érthető vagyok e, de nagyon szeretem ezen hobbymat, de látnom kell hibáit, hiányosságait is.
Előzmény: Törölt nick (8230)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8232
A másik "érintkező" Marklinéknél is a sín. Szerintem Mopi kolléga tudna mesélni, hogy milyen gyakran kell pucolni a pályát...
P.S.: eszem ágában sincs szidni a Marklint!
Előzmény: martisz (8229)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8231
Neked is köszönöm!
Egyen én is túl vagyok ráadásul Fiú, lett volna, de 3 szívkamrával a 4-ből. Saját maga nem tudott lélegezni 1 percet élt. Na mindegy ezt most hagyjuk, csak már régen elterveztem, hogy megvárom még pár éves lesz és Vele indulok neki monumentális asztalomnak. De egy lánnyal már nem biztos a siker (mármint, hogy leköti). Bocs mindenkitől.
Feleség ügyileg is igazad van, bár most, hogy említed az enyém úgy 15 évvel ezelőtt összeállított pár házamat, többek között egy olyan Vero házat, amit az Auhagen a 2000 újdonságlapjában mint újdonságot jelentetett meg.
Előzmény: martisz (8227)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8230
Nézd meg, mennyibe kerül a Marklin Taurus, és mennyi a ROCO, vagy a PIKO. A "sinus motor" olyan, mint egy brilliáns az üveg gyöngyök között. Szép, de abban a környezetben túl drága, és felesleges. Persze megnézem én azt a motort mégegyszer.
(A kaját majd kóstolhatod, a készítőjét nem adom!-)))
Előzmény: RolandTT (8228)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8229
Pl. itt a Marklin technika egyik előnye a csúszósines áramfelvétellel. Nincs sín, kerék, áramszedő kontaktus, helyette van egy ronda kiálló fémtárgy, ami azonban 100% hibátlanul működik (gondolom én, aztán korántsem biztos, hogy így van...)
Előzmény: Törölt nick (8223)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8228
Ok, de azért Te veszed el, én csak kostolok:)))) Bocsánat.
Szóval engem azért zavar, mert tényleg szépen mutat pl. a Roco ludmillája párban, de így valamelyik nagyobb igénybevételnek van kitéve, úgyhogy sajnálom már a modelljeimet és 1-2 "körnél" többet nem hagyom őket így menni.
Egyébként nagy dolog lenne, vagy drágább lenne egy ilyen motor??
Előzmény: Törölt nick (8223)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8227
A gyerekről annyit, hogy a nagyobbik lányom 3 évesen szögelte le az első síneket az azóta már szétbontott analóg asztalomra, 5 éves koráig semmiféle festési munkálatból nem lehetett kihagyni, 5 évesen pedig 80%-ban egyedül rakta össze a Faller féle óriáskereket.Most 7 éves és sz...rik az egészre.De megjött az utánpótlás szintén lány formában, igaz ő 1 éves kora óta inkább az igazi gőzösökre bukott (2001.áprilisától szeptemberig minden szombat reggelt a Füstiben kezdtünk mozdonyvezetéssel) Most 2 éves, aktívan részt vesz az építésben, kicsit hiányolja a Roco piros-zöld világítós váltóállító pultját, az volt a kedvenc szórakozása, ilyen szempontból a digitális technika is jár lemondással...
Egy szó mint száz lányokkal is szép a vasútmodellezés. Egy tipp: nálunk 2 Fuggerth Csörgő és 6-7 vagon kötötte le a figyelmüket addig, amíg én a Roco-kat nyüstöltem, tökéletesen bírták a földön tologatást és a megrendezett kataszrófákat. Feleség szinten kiváncsi vagyok viszont, hogy van-e olyan nő a világon, aki örül annak, hogy a férje 30-40 ezerért (játék!!!)mozdonyt vesz ahelyett, hogy neki adná a pénzt ruhára, meg kozmetikai szerekre.
Sok sikert a szüléshez ! Én már kettőn túl vagyok
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8226
Elnézést mindenkitől, de még itt ülök a telefon mellett, addig is pofáznom kell.
Luc72! Ha már a a MIBA-ról esett szó. A 2001/12 számában találtam BR 23-35 leírást és képeket, és valószínűleg a Te modelledet a következő oldalon.

JSB A V&M 4. száma megint csak jóra sikeredett, egy dolgot azért megjegyeznék, ha szabad (nem megszívlelendő, csak az én véleményem). Ha egy Märklin írás jelenik meg egy lapban akor legalább az alcímben illenék azt jelezni.

ETWG!
Köszönöm szépen Neked is, és elnézést tájékozatlanságomért. Szégyen ide, vagy oda, ezt tényleg nem tudtam.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8225
A kajára gondoltam!
Előzmény: Törölt nick (8224)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8224
Tud, nem is akárhogy! Majd viszünk kóstolót!
Előzmény: RolandTT (8222)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8223
Nekem van két különböző évjáratú BTTB-s BR130 gépem. Nincs különbség! Persze ez nem csak motor kérdése...
Amúgy a "sinus motorról": nem tudom elképzelni, hogy modellvasútban olyan elképesztően pontos fordulatszám szabályozhatóságra van szükség, mint mondjuk egy audiofil CD játszóban. Ugyanis a mozdonyok mechanikája - bármelyik is, és bármilyen drága - ezt a nagyságrendű pontosságot meg sem közelíti. Arról már ne is beszéljünk, hogy a sín-kerék-áramszedő kontaktusok mennyire tarthatóak kézben, még gondozott pálya esetében is. Ugyanis ez a nagyságrend itt csak álom.
Előzmény: RolandTT (8221)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8222
Ezek után én sem haboznék elvenni.:) (Ha mosni és főzni is tud mellette, az sem hátrány, de nem elsődleges:-)
Előzmény: Törölt nick (8220)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8221
Jajj még ne ETWG! Bár holnap is jó lesz.
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy miért nem tudnak olyan -legalább egyforma mozdonyoknál- motorral szerelt mozdonyt gyártani amik egyforma sebességgel mennek? Pl. a kazettás magnónál, vagy a CD meghajtóknál (jó az egy kicsit más, mert szinkronizál) ha egy motor lassabb, vagy gyorsabb akkor nem jól játssza le a zenét. Ott sorozatban csak egyforma fordulatszámú motorokat tudnak csak alkalmazni.
Nekem legalábbis nem mennek, se a Roco, se a Tillig, Jatt, PMT (de ez közelít) de még a Brawa azonos mozdonyaim sem egyforma sebességgel.
Előzmény: etwg (8216)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8220
Hasonló tapasztalataim nekem is vannak, a gyerkőcök néha órákig képesek nézegetni a leendő asztalom 100x75cm nagyságú elkészült részletén futó vicinálist. A szüleik nem. (A leendő feleségem viszont még ecsettel aprólékosan portalanítani is képes... Májusban el is veszem!)
Előzmény: RolandTT (8217)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8219
Jó poén volt,én is röhögtem :)
Előzmény: RolandTT (8208)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8218
Kösz!
Ennél azért egyszerűbbre számítottam! Tipikus német tervezési filozófia: precíz, de drága, és nem is tud többet annál, amit ígér. Igaz, ez nem kevés. Viszont szerintem nem ér ennyit az egész...
steve
Előzmény: etwg (8216)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8217
Kicsit OFF de nem teljesen.
Erről már érintőlegesen volt szó itt a fórumom, hogy a generációk, hogyan adják át egymásnak a vasút modellezést. Ezért, ha már szóba került leírnám, hogy keresztlányom, volt az aki eddig a legtöbb időt töltötte a vonataimmal a családomból, hosszú ideig nézte és mindig mondta, hogy "most azt,.. most azt", hogy melyik mozdony tegyem fel neki a pályára.
Nem tudom ki, hogy van vele, de Feleségemmel 17 éve ismerjük egymást, minden hobbymban partner, legyen az biliárd, vagy akár számítógépes hálózatban játszás AGE-k, vagy Dibalo 1-2, de a vonataimban igazából, csak a vasúti szerencsétlenségek kötik le!:)
On
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8216
Szia martisz

a cikk megerösitette az elképzeléseimet mert a következöket irja:

"Egy 12 polusu rotor kb. 20 mm külsö átmérövel egy 9 tekerccsel ellátott sztatorban forog.
A sztatorban forgoáramot generálnak, és a rotor forgását szondákkal jelzik vissza az elektronikába, ami a tényleges állástol függöen gerjeszti a sztator tekercseit."

Elképesztöen bonyolult eljárás, azonos a CD lemezjátszok, Floppy meghajtok motormeghajtásával. Az elönye hogy irtoan preciz, kis méretü, és az elektronikával lehet meghatároznia tulajdonságait. Hátránya, hogy elektronika nélkül nem megy (semilyen áramra), a meghajtáshos modern processzorokra van szükség, azért joval drágábbak, mégha ma már hatalmas tömegben is készülnek.
Valamivel finomabb az általam emlitett egyszerübb stepper motortol, de ahhoz igen hasonlit, a beépitett szenzorokkal, csak a "lépés" küszöböt finomitják, amitöl annak idején a Halmai testvérek motorjai nem igazán váltak be.

Ha valakit érdekel erröl máskor.

Jo éjszakát mára.

Előzmény: martisz (8207)
eszgézsé Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8215
Sziasztok!
Pontosítani szeretnék a címekkel kapcsolatban:

Újpesti cím:
Játék és Modell bolt, 1042 Görgey A. utca 4. Telefon:370-4008 Nyitva: H-P: 10-18 Szombat 10-13
(Egy kedves hölgy az eladó, makettekkel is foglalkozik)

Nickov:
1062 Teréz krt. 34.
Van mobilszámom a sráctól, de nem tudom publikus lehet-e. Egyébként a börzén is láttam árulni. Talán emlékeztek egy koszolt Csörgőre psz. nélkül.

Szán Bt:
Csepel Kisáruház, 1215 Bp Ady Endre út 9-11
06-30-9701-339
(Modell és makett bolt főleg, de vasúttal is foglalkoztak, nincs saját tapasztalatom róluk)

Volt(van?) egy másik bolt is Budán a Lövőház utcában, a Mammut mellett. Mintha úgy rémlene, hogy beköltöztek a Mammutba, de ez nem biztos.

Üdv mindenkinek

Előzmény: ms bakter (8195)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8214
Köszönöm szépen!
Képzeld nem!! Nem baj keresztlányom is 2 éves és imádja a vonataimat!!:) Ebből vasutas leány lesz:)
Mindig szívesen látlak!
Előzmény: Törölt nick (8212)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8213
Szia Roland

mindenképpen gratulálok a jövendöhöz, jo egészséget meg jo modellezö utánpotlást.

Habár ujjaim elfáradtak (nem a titkárnömön), de most véletlenül jot irtam amikor image liftingröl irtam, ez az amikor felpoliroznak valamit, valakit többre mint az valojában ér (a hölgyeknél szokott elöfordulni)

Előzmény: RolandTT (8211)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8212
Akkor egy igen nagy kalappal Nektek!
Remélem "f" betűs lesz! Fiú, vagy femina...-))))
Majd kereslek a szomszédomban!
Előzmény: RolandTT (8211)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8211
Off
Szia Steve! Sajnos, bár nagyon akartam, nem valószínű, mert mint magánban Luc úramnak írtam is éppen szülés előtt állunk (na jó nem én, de hát nekem is ott a helyem:). Ez annyira konkrét, hogy ma vittem be nejemet a kórházba. Ha holnap nem, akkor biztosan szombaton fog szülni.
ON
Ma mindenki kicsit kapkodik az írással és jópofa dolgok jönnek ki, mint a mosdó, vagy ETWG liftinget említ filing helyett.:)
Előzmény: Törölt nick (8210)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8210
Hogy örülj: az általam fejlesztgetett dekóder is LENZ kompatibilis...
Előzmény: RolandTT (8208)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8209
Roland!
Jössz a szombati börzére?
Bármilyen közel is vagyunk egymáshoz, valahogy soha sincs időm átmenni pár utcával arrébb, logikus, hogy a város másik végén találkozzunk, nem?
steve
Előzmény: RolandTT (8206)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8208
Nekem az a lényeg,hogy a LENZ rendszerem most már úgy működik a Roco mosdonyaimmal....

Én is szeretném, hogy már a mosdóm is digitál legyen.:)

Előzmény: martisz (8196)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8207
etwg: elmentek a képek
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8206
Ha a M&H a Modell & Hobby szaküzlet rövidítésének szántad, az soha nem volt a Erzsébet, vagy a Teréz körúton, ott a Ho-Ki modellbolt van ill. volt.
A József krt. 55. helyén egy étterem van már jó pár éve (ez pont a Baross u. és József krt. McDonnaldsal szembeni oldala.)
Valljuk be Matiz a címeket egy honlapról másoltad az elején, ott írták ezt és a Erkel u.-i boltot úgy, hogy 2 utca sarkát emlegettek, melyek párhuzamosak egymásra, tehát nem metszik egymást csak a végtelenben ill. ott sem.
Előzmény: seTTebello (8188)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8205
Egy kérdés? Vasútmodellek és az asztal fényképezéséhez kérek ötleteket. Nekem egyszerűbbnek tűnik egy digitális kamera, de nem tudom, hogy van-e olyan forgalomban (200E Ft alatt), amelyikkel lehet éles makro képeket készíteni.(A mostani HP C200-am erre alkalmatlan). A másik megoldás egy NIKON F60-as lenne, erre milyen objektívot kellene venni? Ez egy kicsit nyűgösebbnek tűnik nekem a digitálishoz képest (hívás, nagyítás, szkennelés...) több munka több pénz. Kinek mi a tapasztalata?
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8204
Légyszives küld el a privat cimre, ugy látszik ez a MIBA elkerülte a figyelmemet.

Kösz. Esteleg leforditom a lényeget. (Ha érdekel valakit)

Előzmény: martisz (8202)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8203
Nézd a Marklin a már elmondottak miatt is aránylag értékes modell. Erröl tesz a gyárto is, azzal, hogy sok darab nem igen készül az egyes katalogus számbol, és a nagy reklámmal, és image liftinggel szinte szugerálja az embereknek, hogy jo befektetés Marklinbe ölni a pénzt (természetesen nem azért, hogy a modellek a terepasztalon rohangáljanak), és a hirek kiszellöztetése (30 000 vagy még több DM-ért kelt el egy régi mozdony) is arra ösztönöz sok embert, hogy a bank helyett modellekbe fektessék a pénzt. Aki ezt megszereti, és ideje meg ereje van aukciokra járni, annak lehet, hogy idövel be is jön a számitása, de csak akkor a rengeteg mások is ebbe fektették a pénzt, és igy elkelt ez vagy az a tipus. Ha nem hát pechje van az embernek. Ez is hozzátartozik a nyugati "vasutmodellezéshez".
Itt az embereknek aránylag nagy gondot okoz mibe fektessék a pénzüket, amiböl azt ha kell vissza is lehet hozni. Nem mindenkinek futja házra, telekre, ilyenek bélyegekbe, modellekbe, részvényekbe, a szerencsétlenebbek bankba teszik a pénzt abban a reményben, hogy az érték legalább megmarad. (Hát nem mindig lásd Argentinát, Amerikát stb.)
Előzmény: aranyosi (8200)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8202
Kezemben a MIBA 2000/6 havi száma, benne 4 oldalas teszt C-SINUS-motorról, fényképekkel, műszaki rajzokkal, tesztekkel.Sajna a német szöveget csak részben értem, ha érdekel valakit, adja meg az e-mail címét és átküldöm neki jpg-ben.
Nem tudom, hogy ide a forumba lehet-e képeket betenni?
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8201
Szia crash!
Valamikor egykor régen írtad, hogy kíváncsi lennél a TT kurzkupplungra. Ezért küldtem. Egyébként a Fleischmann N-es kupplungja - valamelyik, mert nem vagyok otthon ebben a méretben - pont jó a Tillighez, és az új Tillig így is van kiképezve, hogy cserélhető. Az enyém egy primitív maszekolás, a régi, mára hasznavehetetlen kapcsolók egy részének eltávolítása, és a két kocsi összekapcsolása egy pici rugóval. Olcsónak olcsó, de csak állandó vonatokhoz ajánlom.
Dekóder: most egy kicsit lelassultam a fejlesztéssel, mert tengernyi egyéb dolgom is volt, de közben történt egy fejlemény: a dekóder "lelke" időközben kifutó típus lett a gyártónál, de van utódja, csak az fele annyiba kerül, tehát tavaszra, mire elkészül, még olcsóbb is lesz!
steve
Előzmény: crash__override (8162)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8200
Nagyon köszönöm , hogy válaszoltatok, ez sajnos nem minden fórumra jellemző. Bécsben vannnak használt modellvasút kereskedések és ott is előkelő helyen szerepelnek a marklinek. Lehet , hogy Istenkáromlás , de nekem néhány régi piko modell nagyon tetszik (persze nem az amelyiknek piros a komplett alváza) van egy kb 30 éves villanymozdonyunk és tökéletesen üzemel. De az is lehet , hogy még nagyon kezdő vagyok.
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8199
Elnézést javitom magam:
a terminologia lehet hogy nem volt jo. Nem szinkron, hanem 4 polusu léptetö motor (stepper motor), amit lehet, hogy egy kicsit felpucoltak, és valahogyan forgásra birtak primitivebb körülmények között is (nem kell okvetlenül komplett meghajto elektronika), habár amint irtam az sincs teljesen kizárva.

Előzmény: etwg (8198)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8198
A szinusz motor, habár nekem sem igen van informáciom rola egy szinkron motor azért van hozzá 6 vezeték.

Csak olyan mozdonyokban van ahol benne a digitális dekoder, amelyik analog üzemben ugy néz ki, hogy egy frekvenciaváltoként müködik, azaz a sinfeszültség függvényében változtatja a kimeneti frekit, ami kapcsolgatja a motort.
Digitális üzemben meg ez amugy is a rendszer velejároja lehet.

Jelentkezzenek a Marklinesek, és javitsanak ki, nem találtam eddig sehol, semilyen konkrét leirást, csak egy katalogusban találtam egy rémképet, amin jol láthato a szalagkábel ami a motorhoz vezet.
Miután amugy is veledaják a dekodert, lehet, hogy igy még befér az árba a szinkronhajtás is.

Előzmény: Törölt nick (8197)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8197
Szeva rezgaras!
Utána nézek pontosan, mert bevallom, hogy csak átfutottam a leírást. Ebből nemkem aszinkron motor jött ki, de mondom, megnézem, mert lehet, hogy Neked van igazad, de egy egyfázisú szinkronmotor egy agyrém, pláne a modellvasútban, mert k@rva drága kivitelezni...
steve
Előzmény: rezgaras (8159)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8196
1, Nos, előző esti litániámnak úgy látom lett egy kis viszhangja, bár én csak (annak ellenére, hogy nem tetszik a Marklin, mint vasútmodell, csak mint játék) egy kicsit védeni akartam a Marklin-mundér becsületét, mert egy kicsit csípte a szemem a leesik a Marklin mozdony az asztalról, ha így, meg nem áll meg, ha úgy, szóval részemről ennyi volt, én részemről nem szaporítom tovább a témát.
2, A digitális technika fejlődésében nem vagyok járatos, ezzel csak annyit akartam érzékeltetni, hogy tudomásom szerint a Marklin kezdte el kikaparni a gesztenyét ez ügyben. Nekem az a lényeg,hogy a LENZ rendszerem most már úgy működik a Roco mosdonyaimmal, ahogy azt elképzeltem, amikor a digitális rendszer felé vettem az utat.
3, Figyelmetekbe ajánlom a digitális vasútmodellezés forumot, ami párhuzamosan fut ezzel a fórummal, tegnap este éppen ott ecseteltem az analóg Roco állítóműveim bekötését a LENZ LS100-as funkciódekóderbe.

Sziasztok, és várom az újabb témákat, de remélem nem az egymás le...ása lesz egy újboli téma.

ms bakter Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8195
A IV. ker. Görgey Artúr utcai tippet köszönettel vettem. Erről lesz szó, mert a hirnököm is villamosmegállokról beszélt.
Matiz, ellenkező irányú vélemények hiányában a másik 2 cimet meg tényleg érdemes lesz levenni.
Előzmény: seTTebello (8188)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8194
Köszönöm a munkátokat, mert csak megerösitette az általam irtakat.

Ezek a tények. Mégha rozsaszin szemüveget is veszünk.
Hidd el én is igen örülnék, ha a dolgok a Marklin javára lennének kedvezöbbek, de sajnos erre igen kicsi a remény.

Előzmény: luc72 (8193)
luc72 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8193
A mérések alapján:

Marklin 14 Km/h DIGI nélkül
A ROCO 5Km/h Digi nélkül

Ezek a sebeségek tartoznak az elindulo Volthoz.

Előzmény: Törölt nick (8192)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8192
Kucasokodom.

Még néhány mérés kellene: mennyi a Marklin legkissebb egyenletes sebessége és mennyi a ROCOé :-) Na jó, egy BRAWA-t is be lehet venni!

Egyébként a pár db modellem közül a BR106 a leglassabb, lassú üzemben a leghalkabb is.

Előzmény: luc72 (8189)
101 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8191
Üdv mindenkinek!
Digitális technikában a Viessmann is gyárt váltóállító dekódert, amely négy váltót tud kezelni.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8190
Hm, ezeket akkor ki fogom venni a listából.
Előzmény: seTTebello (8188)
luc72 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8189
Hali

Na tudtam egy ismerősnél méréseket végezni.

Marklin 37840 BR50

Elvégeztük a méréseket, és ezek tudatában itthon elkezdtem keresni teszteket. Erre az egyik újságban megtaláltam pont ennek a mozdonynak a tesztjét, és szinte teljesen tükrözte a mi eredményeinket.

Dekoder nélkül: 5,4 V az indulás
Dekoderel: 5,2 V

Viszont 17,4 V ig megy, dekoder nélkül 226 Km/h a végsebessége.

3,7 mm-rel rövidebb a kelleténél, a mozdonyon a két szélső tengely távolságának 105,7 mm-nek kéne lenni-e, helyette 110,2 mm. Mondjuk a méret nem érdekes most.

A ROCO Taurus

Dekoder nélkül 1,4 V
Dekoderrel 0,3 V

Viszont az is igaz, hogy most már a Marklin modellek is egyre szebbek, bár vannak amik olyan aránytalanok valahogy. Például nekem a fémből készült vasúti kocsijai sem tetszenek, ráadásul nem értem miért nem képzik ki a kocsijaikat a különböző elterjedt kuplungok használatára.
DE A LÉNYEG NE MARAKODJUNK, A MARKLINES IS VASÚT MODELLES TEHÁT HAVER!!!

Más

Matiz

Az tényleg elvan írva, mert amire a cím céloz az az Erkel utca.

Előzmény: TEE (8170)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8188
IV. ker: Görgey Artúr u. eleje, ahol az István útról befordul a villamos. A Lehel tér felé menő villamosok megállójánál. Én itt egy Fuggerth M41-et és a hozzá tartozó vagonokat láttam.
Volt még egy hely a Szent István téren, a városházával ellentétes oldalon az István út felé. Használt elektronikai cuccokat árultak meg néhány használt PIKOt. Most egy kinai vendéglő van a helyén, ha jól láttam.

József körút 55, szerintem az Erzsébet, vagy a Teréz körúti M&H-ra gondoltak.

VIII. ker Ráday, Lehel út ez szerintem az Erkel utcai ROCO bolt.

Előzmény: ms bakter (8186)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8187
CsíkosháTTú: „Viszek egy primitív, de használható ötletet síntisztítóhoz!”

Én tudod, mit használtam sokszor? Azt a „hungarocell” tömböt, ami a BTTB kocsik papírdobozának a két végén volt, a kocsit megvédendő. Ha nem nyomtam rá nagyon a sínre, még csak nem is szóródott szét. :-)

Elméláztam egy picit: mit gondoltok, Tillig vajon ki fogja egyszer (pár éven belül) hozni a Taurust? A jelenlegi állapotok szerint egyfajta mozdony (kivéve pl. az áramszedőket), és egy rahedli féle színezéssel el lehet adni…

ms bakter Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8186
Matiz,
Amire én gondolok a IV. kerületben, ott minden bizonnyal lennének vasutas dolgok is. A mult héten láttak ott egy használt Roco ICE szerelvényt, csak a helyszin nem egészen pontosan rekonstruálható, sajnos.
Más esetleg tud erről valamit, please?
Előzmény: Törölt nick (8184)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8185
A ROCO saját rendszeréhez nincs váltó-dekóder, csak a LENZ-é.
Előzmény: rezgaras (8183)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8184
Ezzel a két címmel nekem is gondom van. A címeket másoktól kaptam, lehet, hogy van benne hiba. Ha más is megerősíti, hogy ezek rossz címek, leveszem azonnal. (Ráadás, hogy nem Bp-i vagyok, abszolút nem is ismerem a várost :-)) )
IV kerületben egy modell boltot ismerek, de ott nincsenek vasutak. Ha jól sejtem, az Árpád úton van amit én ismerek.
Előzmény: ms bakter (8181)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8183
Matiz írta:

> Marklinnál előbb találom meg a váltó-vezérlést pl mint a ROCOnál,

Nem értem egészen a problémát. Azt hiszem, váltóhoz alkalmas minden ún. funkció-dekóder. Ilyeneket sokan gyártanak:

Arnold - 86290
Kühn - F050
Lenz - LF100XF
Tran - DCX30
Zymo - MX67

Vagy valami másra gondoltál?

Előzmény: Törölt nick (8174)
pg54 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8182
KovácsE!

OFF
Halihó!
Rég láttalak errefelé.
pg

Előzmény: KovacsE (8173)
ms bakter Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8181
Ha már a nap során előkerültek a boltok, lenne néhány kérdésem:
1. A V&M honlapján a "Modell-szaküzletek" között szerepel a "Budapest, József krt. 55" cim is. Én jártam ott a minap, de nem találtam meg. Ha valaki tud közelebbit, arra kiváncsi lennék.
2. Ugyancsak a V&M honlapjának "Modell-szaküzletek" listájáról származik a következő: "Budapest, VIII. kerulet, Lehel utca. A Rádai utcabol nyilik". Tudtommal ebben a kerületben nincs Lehel utca. Mivel a Rádaihoz közel van az Erkel utca, lehet, hogy netán a Modell Kit-ről van szó? Ha nem, és valaki már járt itt, ez is kifejezetten érdekelne.
3. A minap hallottam róla, hogy a IV. kerületben, valahol a Béke utca folytatására merőleges utcában szintén van egy modell-bolt. Ennek tudja valaki a pontos cimét?
MAREZ Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8180
A váltók digitális vezérlését az LS100 vagy LS110-el tudod megoldani, mely vezérli a hagyományos állítóművet, mindez kiválóan működik.Az előnye, hogy nem kell a mozdonyaiddal együtt címezdnek a váltókat és még feedback-ed is lehet. A Lenz Ls100 Roco cikkszámú megfelelője a a Roco katalógusban is szerepel.
Előzmény: Törölt nick (8174)
crash__override Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8179
Nem, Lenz. De a katalogusban (a nagy vastag) benne van.
Előzmény: Törölt nick (8178)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8178
Hát, a katalógusukban nincs... Biztos, hogy ROCO?
Előzmény: crash__override (8176)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8177
Tisztel uraim

ne keverjük a dolgokat (most majdnem valami sz@rt irtam).

Tudtommal nem digitális mozdonyrol tárgyaltunk (azon meg igen érdekes lenne lemérni az indulofeszültséget).

Egy közönséges váltoáramu csucs Marklin mozdonyrol volt szo. Amennyiben benne van egy dekoder az változtat valamit a helyzeten, mert az már extran kezeli a bennelevö motort, és lehethogy javit valamit a tuljadonságán (eddig még nem igen tapasztaltam, majd én is utánna nézek).

Elöször is egy váltoáramu szabályozo trafo 4V-nál kezdödik (az a legkisebb feszültség amit a Marklin trafo kiad).

Egy soros motor csak akkor indul el, ha már fennáll a mágneses tér (ami igen ritkán keletkezik 4 Volt alatt a tekercsen). Ehhez jön még a kefefeszültség amiböl jön ki a 6 Volt- majd szoljatok vissza, ha valakinek sikerül bebizonyitani a "fizika alapvetö tévedéseit", és elindul egy soros motoros Marklin mozdony ugy 4-5 V körül vagy alatta.

Ha dekoder van a mozdonyban, annak kb. 2V ra van szüksége, hogy csipkerozsika álmábol ébredjen (ez mindegyikre vontakozik LENZ vagy Motorola).

További néhány voltocskára, hogy kezelni is tudja a modellt. A DCC modellek is csak akkor indulnak kisebb feszültségröl, ha a dekoder 0 cimen kikapcsolja magát - amit nem mindig tesz meg. A Marklinnel sokszor az átkapcsolás segit, de nem minden modellben van ilyen kapcsolo. Ez az üzemmod azonban nem természetes, mert a dekoder sokkal jobban szereti a digitális áramot.

A szinusz motor egy szinkron motor, amiröl már rézgaras itt beszámolt, ha majd elindul váltoáramon, akkor lehet rola tárgyalni. Azt senki nem vitatta, hogy a szinusz motor tényleg egy csucstechnologia a vasutmodellzésben, de már valamikor a Halmai testvérek is bebizonyitották, hogy nem igen alkalmas modellvasutazásra, mégha remekül megy is.

Ehhez tehát meg kell "irni" (programozni a tulajdonságokat), azok nem maguktol olyanok amilyenek.
Azaz, ha nincs megirva a fékezö program akkor semmi oka nincs fékezni, mégha tele van mágnessel is. Mert nem a mágnese tér fékez, hanem a méágnese térben mozgo tekercs fékezne ha azon áram folyna, ami azonban a szinkron motornál nem igazán fordul elö. Ott az áram ugrál polusrol polusra (ezért szoktak kiesni a szinkron motorok a "szinkronbol").

Igaz tuloztam egy kicsit, amikor a repülésröl volt szo, mert a nagy surlodások miatt erre nem igen kerül sor, amitöl az is világos, hogy az ilyen mozdonynak sem igen forognak a kerekei ha tologatod. Söt digitálisban pl. miért ne lehetne a mozdonyt is vezérelni, nem csak a tolatot.

Na majd kiváncsi leszek mit, és föleg hogyan mértél.

Nem ocsároltuk a Marklin (mégha neked, mint képviselöjüknek igy is esett), hanem megvitattuk a megoldásait, amik hát... de erröl már volt szo.

Előzmény: TEE (8170)
crash__override Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8176
De, arulnak, az Erkel utcaban is lehet kapni, negy valto megy egy dekoderre...

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8175
Fent is van.
Előzmény: KovacsE (8173)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8174
Kössz az infót, beleteszem!

A Marklinnál előbb találom meg a váltó-vezérlést pl mint a ROCOnál, utóbbi ugyanis CSAK az ágyazatos sínhez készít váltó-dekódert. Így aztán, aki digitálisan akar váltót kapcsolni, barkácsoljon bátran. Nem így kellene. Miért nem adják ki végre a "rendes" váltóhoz is a dekódert?

Előzmény: KovacsE (8173)
KovacsE Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8173
A bolt neve és címe:
Gyűjtők boltja
Budapest VII.Hársfa u.45.
Tel.:321 06 05 vagy 06 30 250 33 54
Nyitva:Hétfő,Szerda,Csütörtök 10-18-ig
Kedd,Péntek 10-17-ig
Előzmény: pg54 (8171)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8172
Szia pg54 meg a többiek,

a digitális vezérlés korántsem olyan uj mint sokunknak tünhet.

Elöször is tisztázzuk mi is a feladat.

A modelleket egy sinek egymástol függetlenül vezérelni.

Erre már az 50-enes (!) években voltak kisérletek, és csak az elektroncsövek mérete korlátozta az eredményeket - mert akkor még nem volt tranzisztor sem (van egy leirásom kb. 1956-bol). Már akkor is voltak mini csövek, amik elméletileg befértek egy H0-s vagonba, de kellet hozzá táplálás, meg egyébb aligha kisebb alkatrész.

A hatvanas években aztán megjelentek a tranzisztorok és az elsö ugy ahogy müködö távvezérlések. Ezek nagy többsége a frenkvenciasávos vezérlést használta, amikor egy egy mozdonynak egy egy frekvenciát utaltak ki (1-100 kHz-es sávban).
Ez a rendszer sokáig létezett, söt a hatvanas évek végén a Halmai fivérek jelentösen tökéletesitették a rendszert uj modern motorok felhasználásával (szinkron motor N mozdonyba 1969-ben). Ezek is frekvenciasávos vezérlések voltak, de már volt egy kis digitális szaguk is, az átvitt jel nem volt egyenáram jellegü.

A 70-es évek közepén kerültek az elektronikai boltokba az elsö kisebb, és sokat "tudo" chipek, ami már elörevetitették a digitális jövöt.
A Salota, meg az akkori Selectrix rendszerek voltak kaphatok, amik kb. 4-8 mozdonyt tudtak csak kezelni. A mozdonyelektronika még mindig elég nagy volt, és a H0 volt az a méret amibe még ugy ahogy belefért.

A 80-as években egyre komolyabb chipek láttak napvilágot, és direkt késztették az elektronikus amatöröket, hogy valami értelmes dologra használják öket.
A 80-as évek közepén megjelntek a PIC áramkörök, amik gyakorlatilag egy csökkentett képességü, de univerzális processort jelent, és egyetlen 14-16 lábu áramkörbe öszpontosit mindent amire szökség van.
Ez az áramkör más más funkciokra programozhato, és gyakorlatilag ez képezi a mai DCC dekoderek lényegét.

Ekkor kezdett el a Lenz a Marklinnek dolgozni, miután a Marklin abban az idöben igen rosszul állt a piacon és kellett valamit lépnie. A rendszer kezdett kialakulni, és ráadásul megjelentek a rádio telefonok is a piacon (a mai GSM telefon elödje). Ezek igen hasonlo eljárással kommunikáltak a központi vonallal (igaz, hogy galvanikus kapcsolat nélkül).
Ezeke a telefonchipek lettek aztán átalakitva a mai digitális modellek számára. A motorola a telefongyártás vezetö cége saját fejlesztésü áramkörökkel, és amikor a Lenz összerugotta Marklinnel saját céget alapitott a Marklin meg a Motorola utra tért.
Igy keletkezett kb. 10 éve a 2 rendszer, a Lenzcék nagyon ügyesen nyitva hagyták a kapukat, ugy hogy az amerikaiak átvették a Lenz eljárást mint szabványt és igy kötelezték a többieket a követésre.
A Marklin meg a küzd a maga fözte gulyással, és csak igen türelmes amatörök dolgoznak itt ott be a rendszerbe és probálnak belöle kihozni valamit, ami abba soha benne sem volt. (váltoállitás, foglaltságjelzés stb.)

Előzmény: pg54 (8169)
pg54 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8171
Matiz!

Jó lenne betenni a Hársfa u.-i boltot (nincs pontos adatom fejből, de ha kell utánanézek). Tudom, hogy drága, meg alkudni kell, de elképesztő dolgok bukkannak fel ott (és nem mindent visz ki a Pecsához...)
pg

Előzmény: Törölt nick (8168)
TEE Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8170
Na, már megint az ócsárolás..., mert etwg ezeket írta:

-addig mig egy modern (nemcsak ROCO) mozdony 1-2V nál elindul addig a Marklin 6-nál kezd mocorogni.

Talán 0,6V-nál nem? A hét végén meg fogok mérni néhány gépet, és majd leírom az eredményt. De már most tudom, hogy jóval kevesebb lesz, az általad írt 6V-nál! A mocorgásról meg annyit, hogy még csigatempóban is rángatás nélkül mennek a mozdonyok -és nem csak a sinuszosak.

-Egy sinusz-motoros jármüvet nem lehet megállitani (fékezni) a lejtön (vagy csak alig), ez modellnyelven azt jelenti, hogy ha a nagy lejtö után egy még nagyobb kanyar következik, akkor a Marklin az asztal alá kerül (ha csak nem kötsz rá egy már emlitett madzagot).

A motornak a mágnes miatt bőven van fékező ereje, nem indul el magától még egy lejtőn sem! S ha már az asztalt említetted, a bemutató digitál asztalunkon a helyszűke miatt iparvágány ívű ovál van, de ott még max. sebességnél sem borult ki vonat!

-Egy mozdonynak akkor kell mennie, ha valami huzni valo van, igen ritkán érdekes az, hogy egy ledöglött mozdonyt vontassanak valahova.

Egy terepasztalon abszolút életszerű, ha a felsővezeték nélküli mozdonyszínbe / javítóműhelybe egy dízel tolja be vagy húzza ki a villanygépet. Egyébként a szinuszos modellt vontatni csak nehézkesen lehet egy másik géppel, a vontató gép kerekei meg is pörögnek kissé, a szinuszosé meg kissé csúszik.

A lényeg pedig a következő:
A Märklinnek vitathatalan múltja és tapasztalata van a modellgyártásban, így SZVSZ nem kellene az érdemeit, valóban jó műszaki színvonalát kétségbe vonnod, ráadásul olyan állításokkal, melyek nem is feltétlen helytállóak!

TEE

pg54 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8169
Martisz (és a többiek)!

"Lehet, ha a Marklin 10 éve nem találja ki a digitalt, ma egyik cég sem foglalkozik vele"

Kíváncsivá tettetek, hogy hol is van a digitalizálás eredete?

A kecskeméti szakköröm fénykorában (1984 táján) a gyerekek dobták föl az ötletet, miért nem csinálunk olyan vezérlést, mint a játékautóknál (vezeték nélküli távirányítás). Ebből az ötletből formálódott ki egy olyan nagyfrekvenciás vezérlés terve, amit jól el lehet választani a tápfeszültségtől (hullámos egyenáram). Egészen előrehaladott volt a tervezés (Piko H0-hoz), amikor... innentől OFF
Egy-két lelkes gyerek leérettségizett, nekem is sokasodtak a dolgaim, aztán elkerültem Kmétről, végül megjelentek a kereskedelemben a digi vasutak. Most már valószínűleg a tervek sincsenek meg...
ON
Szóval mindezt azért meséltem el, mert szerintem a Marklinék nélkül is beindult volna a digitalizálás (ez technikai korkövetelmény volt)...
pg

Előzmény: martisz (8152)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8168
Kijavítottam az közérdekű infok között a HO-Ki címét, a telszám ugye maradt. BYGmodellék címe / telszáma is bekerült. Ha valakinek van hozzátennivalója, kérem juttassa el hozzánk! Előre is köszönjük!
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8167
Kiváncsi lennék mire alapoztad a reményeidet (a TRIX is a Marklin cége - tehát egy árpolitikát követnek).
Előzmény: TEE (8166)
TEE Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8166
Sajnos az utóbbi..., pedig reméltem, hogy kicsivel olcsóbbak lesznek a Märklinnél!

TEE

Előzmény: Törölt nick (8165)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8165
Vannak Trix modellek TEEnél az árakrol annit, hogy döbenetes.
Olyan olcsó vagy olyan drága? :-)
Előzmény: luc72 (8164)
luc72 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8164
DOBTAM FEL MÉG TAURUS KÉPEKET.
1024*768 méret.

http://kep.tar.hu/luc72

Vannak Trix modellek TEEnél az árakrol annit, hogy döbenetes.

luc72 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8163
Én olyan fél9-9 közt érkrzem.
Előzmény: Törölt nick (8157)
crash__override Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8162
Megjott, koszi, de miert kaptam? Engem a dekoder erdekel :-)

Nem latszik a kepen, hogy valamilyen gyari kkk-epitettel a kocsi ala, vagy Te magad csinaltad. En N-ezek, es a Deaknal szoktam venni Fleischmann gyari kkk(Kurz Kupplung Kine)-t (1900 penz/par). Mondjuk TT-re lehet hogy inkabb a Roco fele H0 lenne jo, csak elofordulhat, hogy kanyarban tuzottan eltavolodnak egymastol a kocsik a meretaranybeli kulonbseg miatt...

A dekoderrel egyebkent hogy haladsz? Prototipus letezik mar?

Crash_

Előzmény: Törölt nick (8101)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8161
martisz írta:

> ha a Marklin 10 éve nem találja ki a digitalt, ma egyik cég sem foglalkozik vele,

Úgy tudom, nem Märklin találta ki a digitális vasutazást, mégcsak nem is az elsôk voltak. Én legalábbis így tudom, javítsa ki, aki jobban tudja.

A "rendszervitáról" pedig annyit: a német Newsgroup-ban (de.rec.modelle.bahn) rendszeresen kitör a vallásháború a Märklin és a NEM hívôk között. Magyarországon erre eddig nem sok alap volt, hiszen csak egy pár embernek van öreg Märklin játékvasútja, az idôsebbek még szocialista (de legalább NEM szabványos) Pikóval vonatoztak, az ifjabbakat pedig elrettenti az árkülönbség. Hiszen még akinek van mit aprítani a tejbe, az is meggondolja, hogy ugyanazért a pénzért egy vagy két mozdonyt vegyen. Tehát mi tulajdonképpen a németekkel, svájciakkal szemben elônyben vagyunk. Használjuk okosan.

Előzmény: martisz (8152)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8160
martisz írta:

> egy 1936-os Marklin mozdonyt 33000 DEM-ért adtak el gyűjtőnek

Miért, ezt te normális dolognak tartod?

(félreértés ne essék, nem akarok beleszólni, hogy ki mire költi a pénzét, de véleményem lehet róla. Azt sem tartanám normális embernek, aki ugyanezt a pénzt elégeti)

Előzmény: martisz (8152)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8159
csíkostáTTú írta:

> a "sinus motor" gyakorlatilag egy rövidrezárt forgórészes aszinkron motor

A leírásokból szvsz. nem ez látható.

Ahogy én megértettem, a sinus motor egy elektronikusan vezérelt SZINKRON motor. A forgórészben egy sokpólusú mágnes van, amit az állórész vezérelt tekercsei vonszolnak körbe. Azaz a V&M oldalon lévô kijelentés "a forgóáram elvét követve működik", igaz: mind a szinkron, mind pedik az aszinkron motorok forgóárammal járnak.

A "sinus" névrôl pedig arra következtetek, hogy a tekercseket az elektronika nem egyszerűen kapcsolgatja (mint pl. egy léptetô motorban), hanem szinuszoshoz hasonló áramot nyom bele, mint egy vezérelt áramgenerátor (ez nem nehéz, az iskolából emlékezhetsz rá, hogy minden hagyományos tranzisztor tulajdonképpen egy vezérelt áramgenerátor). Ez aztán meglehetôsen egyenletes járást biztosít a mozdonyoknak. A kapcsolt tekercses szonkronmotorok mindig rángatnak, vibrálnak egy kicsit.

Összefoglalásként az a véleményem, hogy a sinus motor egy nagyszerű és szupermodern dolog, csakhogy hasonló eredményt sokkal egyszerűbben (és olcsóbban) is el lehet érni. Az a gyanúm, hogy jelentékenyen drágább is, mint akárcsak egy Faulhaber.

Vagyis olyan, mint a házasság: megoldást jelent minden olyan problémára, amik nélküle nem is léteznek ;-)))

Előzmény: Törölt nick (8136)
etwg Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8158
Szia martisz,

senki soha egy szoval nem irta, hogy ezt meg azt nem kell venni, egyröl szolt a duma a immar nem nevezett valtoáramu mozdonyok technikai bravurjairol (amik sajnos nincsenek). Semmi masrol, természetesen mindenki azt vesz amit akar, olyan autoban kocsikázik amilyenben akar, és arra hivatkozik amire akar, de nem illdomos a technika csucsára hivatkozni, ha nyilvánvalo, hogy az autot pl. egy gözgép hajtja, mégha azt a legjobb szinvonalon teszi is. A gözmozdonyt sem azért szeretjük, mert az a technika csucsát képezi, mégha rengeteg problémát és megoldásukat a mai napig is bele kellene verni a felnövö korosztály fejébe, hanem mert nekünk tetszenek és valamikor (de nem ma) a müszaki fejlödés csucsát képezték.

Nem érdemes sok szot elkölteni a dologra, de nincs több pontban igazad:

A LENZ valamikor a Marklinnek kezdte fejleszteni a digitálist, mert a Marklinben még a mai napig a szelén egyenirányitonál tartana a Lenz nélkül (söt éppen ennek a hiánya késztette a Marklint anno a váltáramu modellvasut bevezetésére) .
Hogy utánna a Motorola jött, az már a Marklin érdeke, mert a Lenz nyilvánosságra akarta mindig hozni a fejlesztéseit, mig a Marklin azt a páncálszekrényben tartotta - erre jobb volt a Motorola telefondekodere.

Az tény és valo, hogy ha Marklin nem száll bele a digitális üzletbe, akkor ma már talán csak madzaggal huzogathatnánk a modelleket, de egy piac vezetönek (ami kétségtelen) ez a kötelessége, hogy irányt adjon a modellvasutazásnak. A többiek meg bizonygassák, hogy mennyivel jobbak.

Az anyagi háttér valoban a tradiciobol származik, illetve attol, hogy akadt egy nagy nemzet illetve korosztály, akinek a Marklin fogalom lett bármilyen is a minösége. (Ez vonatkozik autokra, ételekre, ruhákra bármire egy fogyasztoi társadalomban).

Egy baj szokott lenni modelvasutas szempontbol: egy Marklin terepasztal már kilométerekröl "világit", és inkább játékasztalnak, tünik mint igazi terepasztalnak. Az igazi terepasztalok még Németországban sem igen Marklin anyagbol készültek, hanem Fleischmannbol (Nürnberg, München stb.) Azok egészen valosághüek, és nem pedig egy cirkuszi mutatvány, és nem azzal hencegnek, hogy hány mozdony rohan egyszerre céltalanul, hanem, hogy pl. melyik vasutat probálták élethüen leképezni.

Előzmény: martisz (8152)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8157
Mikorra mész ki?
Előzmény: luc72 (8156)
luc72 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8156
Szia

Ha jösz a börzére, akkor ki viszem a ROCO Taurusát, azt ami a V&M magazinban szerepelt.

Előzmény: aranyosi (8149)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8155
Hello!

A V&M weblapján fent van a boltok listája, a modellezés részben. Adós vagyok még a Teréz körúti modellbolt címének kijavításával, egyébként szerintem hellyel-közzel pontos. Fényképek keresésére a Mercurio a legjobb, de hazai oldalak is vannak bőven: vasut.lap.hu ! Ajánlom még a Gigant Club honlapját, ott is vannak Taurus képek!

üdv

Előzmény: aranyosi (8151)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8154
A fórum a legjobb helye a modellértékelésnek. Akkor, ha ezt a nagy „Öregek”, azok a profik akik személyesen megtapasztalták, hogy milyen egy modell, azok írják, az meg már a vasútmodellező társadalomnak „Nemzeti kincs”!!! Én szívesen veszem mindazt az információt ami a hobbymról szól, mind pozitív, mind negatív. Ha tudom megcáfolom őket, ha nem akkor okosodom. Erre is nagyon jó a fórum.
Előzmény: martisz (8152)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8153
Igaz nem engem kérdeztél, de szombaton vagy a börzét választod 9-12-ig Láng Műv.Ház XIII.ker Rozsnyai utca 3(?), Váci út és a Madarász V.utca között, (Pesten se túl nagy a boltválaszték) vagy szerintem a legjobb a Modell-Kit IX.Erkel utca 6. Tel: 218-13-20. Szombaton nyitva. A másik a Modell&Hobby, több üzletük van, én a XIII.Váci útiba jártam csak (Ez egyébként egy köpésre van a börzétől) a házszámot nem tudom, de ha mész a Váci úton a centrum fele,Az Árpád híd pesti hídfője felett átmenő felüljárón átérsz, és a felüljáró lábánál balra lesz egyből a BMW és Land Rover szalon előtt. Szombaton 13-ig ez is nyitva szokott lenni.De mondom én az Erkel utcait ajánlom...
Előzmény: aranyosi (8151)
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8152
Nem kívánom a Marklin-Roco vitát bővíteni, mert baromságnak tartom az egészet. Mindenkinek szíve joga eldönteni, mire költi a pénzét, csak egy-két gondolat. Magam a Roco-ra esküszöm, csak Roco vonataim vannak (nem kevés) LENZ rendszerrel, és ha 30-szor lehetne választanom én akkor is ezt választanám: azonban a Marklin nem azért ilyen drága, mert tradíció. 100 éve van a piacon (a múlt hónapban egy 1936-os Marklin mozdonyt 33000 DEM-ért adtak el gyűjtőnek egy német aukción, nem azért mert Marklin, hanem azért mert az eredeti állapotában még ma is ugyanúgy működik, mint új korában), elsők voltak mind a vasútmodellezésben, mind a digitális technikában, és sok más dologban még. Lehet, ha a Marklin 10 éve nem találja ki a digitalt, ma egyik cég sem foglalkozik vele, nincs Lenz, stb...Anyagi háttere pedig nem monopolhelyzetéből adódik, hanem abból, hogy a nyugati országokban az emberek már az ötvenes-hatvanas években olyan terepasztalokat építettek, amiket mi most még mindíg csak tervezgetünk és vágyunk, mert megtehették, és akkoriban nagyon nem volt miből válogatni. No már most azok az asztalok a mai napig úgy működnek, ahogy 30-40 évvel ezelőtt. (Én láttam tavaly Villach mellett egy kis porfészek faluban egy 150 nm-es Marklin klubasztalt, amit 1958-ban építettek,nem hiszem, hogy ezeket az asztalokat szétszednék, kidobálnák a 3000 db-os Marklin járműkészletet és lecserélnék a Marklinnél (szerintem) százszor szebb és pontosabban leképezett Roco vagy Brawa mozdonyokra...).Aztán aki most kezd bele, eldönti, hogy milyen asztalt akar építeni, ami úgy néz ki, hogyha fényképen látod nem tudod eldönteni, hogy igazi vagy modell-e (én ilyen vagyok), vagy 100 éve bevált rendszert választ, aminek sinei között viszont mindenhol végigfut a talpfákon egy fémtüske és a mozdonyok forgózsámolyai alól kilóg egy réz érintkező.(Megjegyzem ezek a mozdonyok nem fognak soha a pályán azért, mert éppen nem kap mind a négy tengely feszültséget. Nos ez az én véleményem, szerintem ne szaporítsuk tovább ezt a dolgot, írjunk olyanról, amivel segíthetünk egymásnak olcsóbban vagy szebben vasútmodellt építeni...
Előzmény: etwg (8134)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8151
Köszi. Azt hittem , hogy csak én nem alszom.
Matiz! A fórum indulásakor közzé tettél egy pár modell boltot. Ha szépen megkérnélek, megtennéd ezt mégegyszer , hátha esetleg bővült a lista?
Sajnos itt Miskolcon nem sok lehetőség van a vásárlásra. Ezért is gondolkodom , hogy szombaton elmennénk a családdal a börzére meg hátha nyitva lesz nek üzletek is.
martisz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8150
http://mercurio.iet.unipi.it/, itt találsz annyi képet, amennyit akarsz (Az European Railway Server-re klikkelj)
Előzmény: aranyosi (8149)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8149
Olyan képeket keresek amik nagyfelbontásuak, hogy windows háttérnek lehessen használni és ha lehet mozdonyokat szeretnék, főleg a "taurus" most a kedvenc. Közben megnéztem a terepasztalod képeit, már mentettem is le háttérnek 1-2 mozdonyt.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8148
Milyen kepekre gondolsz? ROCO modellekre, Taurus modellekre, igazi Taurus kepekre, vagy sima modelles kepekre?
Előzmény: aranyosi (8145)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8147
Ha mégis arra vetemednék , hogy vennék egy piko taurust 14000.- ért, hol tehetem ezt meg?
JSB Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8146
Ühüm.
Előzmény: BoGar (8144)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8145
A vasút és modell honlapjáról letöltöttem egy kiválló minőségű Rocco taurus képet.Tökéletes háttérnek. Hol találhatnék hasonló képeket?
BoGar Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8144
Volt itt szóa Piko Taurusról. Esetleg nekik is lesz Bikájuk, vagy nem?
BoGar Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8143
OFF
Joem, akkor a tintasugarasban egyezik a véleményünk. Az én eddigi tapasztalataim szerint szinte az összes nyomtató tintája vízben olható, kívéve az Epsont.

ON

Előzmény: joem (8139)
joem Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8142
Szegény faterom nem volt egy elektromos guru. Volt 1 db trafója meg vagy 4-5 mozdony. Ezért aztán a BR23 polaritását megfordította, hogy szembe közlekedés is legyen...
Előzmény: pg54 (8141)
pg54 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8141
Aranyosi!

Ugyanezt tapasztaltam (rég volt), amikor használtan kaptunk (a kecskeméti szakkör) két gőzmozdonyt (Kleinbahn). Az egyik a BR50-es volt, a másik egy kis szertartályos, nem emlékszem már pontosan. A Piko mozdonyokkal ellentétes irányban mentek. De hogyan? Én addig olyan halk mozdonyokkal nem találkoztam!

Gondolom, nem nehéz polaritást váltani a mozdonyban...

pg

Előzmény: aranyosi (8140)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8140
Tavaly vettem Ausztriában egy 1044-es mozdonyt kleinbahn gyártmány. Amikor kiprobáltam igen peglepődtem mert ellenkező irányba indult el mint a többi mozdonyom . Én azt hittem hogy egy irányba kellene futni az összes tipusnak. nem jól gondoltam?
joem Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8139
Kicsit OFF
Tectronix témához:
(Volt) cégemnél van egy ilyen masina. Eszeveszetten drága fenntartani, garnitúra színes viasz kb 60 K HUF+ ÁFA, 2- 300 oldalanként cs. A nyomtatott anyag viaszos tapintatú engem pl. a hideg rázogat tőle. Nem igazán tudom fólián, pláne nem modellen elképzelni.
Valaki említette, hogy mostanában a jetek tintája már nem vízoldékony. Most vettem egy HP 980 cxi-t, gyerek szépen lenyalogatta a festéket a fotopapírról.
Nagyon OFF
Matiz, a kazettát (mindkét verziót) szeretném kölcsön kérni, mert még nem sikerült egyszer sem elkapnom.
ENDOFF
etwg Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8138
Látom sportosan veszed a témát, én sem akarlak igazán meggyözni arrol, hogy mi jobb, de vannak azonban bizonyos tények, amiket jo volna szem elött tartani.

Ilyen pl. az én Marklin digitális rendszerem (1-es méretben) ami még magával sem kompatibilis - és sajnos nincs egy Lenz, Digitrax stb. akitöl be lehetne szerezni az alternativát. Ugyhogy most töröm a fejem, mit is kezdjek, de a haveroknak is mind ez van, és nem nagyon akarunk már pénzt beleölni, hogy átálljunk a DCC-re.

A csillagos auto nekem is nagyon kényelmesnek tünik (hetente csak 3-4 szer használom), csak két dolgot nem lehet vele csinálni:

sportosan gyorsulni
és
hegyre menni

A többi dolog remek, és meg is van fizettetve.

Előzmény: Törölt nick (8137)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8137
Hat, most jol beletrafaltal :-)
OFF-OFF-OFF kicsit: megvan a felvetel szerencsetlen afrikai uszorol, ket valtozatban: az egyik, ahogyan a TV-ben leadtak es a masik, az eredeti, ahol a bemondo ilyesmiket mond "b*szdmeg, ezt a hulyet...valaki mentse mar ki a benat" - ugye ezt nem adhattak musorba :) A csillagos autoval is beletrafaltal a kozepebe, mert igazan rajongoja vagyok a markanak, bar sajnos jelenleg nincs, de mar elofordult nalunk, es a mai napig, sok-sok autonk kozul a legmegbizhatobb, legkenyelmesebb volt, a minosegere egy szavunk sem lehet. Rengeteg adatom es fotom van az egykori allolampasokrol, mivel szeretnek egyet venni es felujitani majd... Tehat, annak hiszek amit mar probaltam :-) Lehet, hogy felreertettel, mert nem az volt a celom, hogy meggyozzelek milyen jo is a Marklin!! Mint mar irtam lejjebb, csak annyi, hogy nekem egyre jobban tetszenek a Marklin modellek. Azt hiszem, Mopi tudna meg tapasztalataikrol beszamolni, hogy birjak a strapat a modelljeik es mit tudnak. A ROCO digital annyira LENZ, hogy a most kaphato LENZ rendszerek nem kompatibilisek vele - lasd Digitalis vasutmodellezes topic...
Előzmény: etwg (8135)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8136
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a "sinus motor" gyakorlatilag egy rövidrezárt forgórészes aszinkron motor. Ergo: csak váltóáramú táplálással működik. Nekem a váltóáramú megoldás nem tetszik, de ez egyéni vélemény.
A reklámmal kapcsolatban igazad lehet. Úgy tálalják, mint egy világmegváltó újdonságot, pedig igen régi megoldás...

P.S.: mielőTT valaki belekötne! Tudom, hogy a sinus motor fordított, de működési elve az általam leírTTal azonos.

Előzmény: etwg (8134)
etwg Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8135
Lenézést a mondat igy helyes:

Ha valaki ilyesmit felállitana, akkor szvsz a Marklin ilyen motorral be sem kerülhetne a mezönybe:

Előzmény: etwg (8134)
etwg Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8134
Szia Matiz,

egy kicsit lehethogy most lekonyitom a lelkesedésedet a sinus motorrol, mert valamikor a forum tele volt mindenféle jármü teszt elképzeléssel és jellemzökkel.

Ha valaki ilyesmit felállitana, akkor szvsz a Marklin ilyen motorral be sem kerülhetne a mezöbe:
(Igaz, hogy a legutobbi olimpian is rajthoz engedtek egy afrikai uszot, aki egy ora mulva boldogan jött ki a medencéböl, és örült, hogy nem fulladt a vizbe...)

Csak néhány ok:

-addig mig egy modern (nemcsak ROCO) mozdony 1-2V nál elindul addig a Marklin 6-nál kezd mocorogni.

-Ha mozdonyvezetöt akarsz játszani, akkor neked 14-6V azaz 8 Volt áll a rendelkezésedre, mig egy másik mozdonynál 10 - 12 V, ez 36%-al több!

-Egy sinusz-motoros jármüvet nem lehet megállitani (fékezni) a lejtön (vagy csak alig), ez modellnyelven azt jelenti, hogy ha a nagy lejtö után egy még nagyobb kanyar következik, akkor a Marklin az asztal alá kerül (ha csak nem kötsz rá egy már emlitett madzagot).

- Egy mozdonynak akkor kell mennie, ha valami huzni valo van, igen ritkán érdekes az, hogy egy ledöglött mozdonyt vontassanak valahova. (Valamikor a ROCO gözösök kerekei is forogtak, mert a meghajtás csak a szerkocsiban volt, de hála az istennek erröl ma már letettek - elég nagy baromság volt a dolog, amikor a kanyarban szorultak a kerekek - álltak - a mozdony meg vigan futott.)

-A Marklin hatalmas összegeket költ reklámra, és nem vagy az elsö, aki bekapta a horgot, tulajdonképpen erre megy ki sok cégnél a játék - elégha ha pl. csak arra gondolsz hány hive van egy csillagos német autonak, pedig sokszor még a felét sem tudja annak, amit egy normális kocsi tud a piacon, amelyik ráadásul csak a felébe kerül. Kell csak hozzá egy kis uri kalap meg az azzal járo gög, hogy a tulajdonos mutathatsa a boldogságát.

-Azt meg, hogy a Marklin a digitális piacon olyan jol áll, RENGETEG pénznek köszönheti, meg a monopoljának, de semmi esetre sem a Motorola technologiának, ami mint sok egyébb a Marklinnél, már akkor elavult volt mikor elöhozták (limitált cimek, nem növelhetö parancs tartomány).

Szvsz a Marklin a mai napig a karácsonyfa alol nézegeti a modellvasutasokat, ugy a hogy a tulaj gyerekei tologatják a szeme elött a szebbnál szebb mozdonyokat és vagonokat. Én is ilyen boldog vagyok, hogy látom a kicsit játszani, de ez még nem jelenti azt, hogy az a falokomotiv modellnek minösül - persze az ö szemében ez az amire mindig is vágyott, ugyhogy ezzel megy akár aludni is.
(A ROCO nem fejlesztett semilyen digitális rendszert, hanem csak egyszerüen megvette a LENZ megoldásait, tehát nem jo az összehasonlitásod).

Elnézést a hosszuságéert, ezt a témát én már rágni nem fogom (Marklin mozdonyaimat meg évekkel ezelött eladtam).

Előzmény: Törölt nick (8133)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8133
Hello!

Arra epitettem, amit lattam; a Tauruson kivul egy gozos es egy hanggeneratoros gozos - ez utobbit TEE-nel lattam, a bolt nagy zaja ellenere tisztan es szepen szolt a pultbol a mozdony!
Szerintem jo a meghajtasuk, a Sinus-motor szerintem felulmulja a ROCO-t, de lehet, hogy ebbol is hit kerdes lesz. A ROCO mozdonyok kozul meg nem talalkoztam olyannal, aminek elforgott volna a kereke, ha vontattak. Szerintem ha egy modellnek ilyen mechanikaja van, az mar nem rossz, az en terepasztalomon legalabbis lenne helye.. Egyet akartam kihozni az egeszbol: amennyire nem tetszett a Marklin, annyira megtetszett. Teny, hogy a hagyomanyaikhoz gorcsosen ragaszkodnak. De mar maskent nezem a modelljeiket mint eddig. A digitaljuk is jobb megoldasokat kinal, mint a ROCO.

udv

Előzmény: etwg (8127)
BoGar Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8132
Aha, kb 1 000 000 az ára. Ezért mondom, hogy sajna nem sokan engedhetik meg, hogy megvegyék. Én csak egy helyen láttam, történetesen az Amerikai Követségen. De ők is úgy használták, hogy egész npa be volt kapcsolva, mert minden indításnál 15 percig melegedett és közben egy adag viaszt elolvasztott, szóval a fenttartása is drága volt, anak ellenére, hogy a fekete viaszkocka ingyen járt hozzá.
Előzmény: rezgaras (8120)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8131
Köszi, alkalom adtán élek vele!
At a baj, hogy a fényképezőgépem egy hagyományos Minolta 300Si, és egy ferdeszemű szkennerrel kerülnek digitalizálásra. Ráadásul az objektív mélységélessége nem igazán alkalmas makro fotózásra. Hiába: szagény ember, víz, meg a főzés...
Előzmény: luc72 (8123)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8130
Például én...
Előzmény: luc72 (8128)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8129
etwg írta:

> Enyhén megleptél ezzel a nézettel

Ezt a hozzászólást én is szó szerint így akartam írni. Minden pontjával egyetértek.

(nem esküdtünk össze :-)))

Előzmény: etwg (8127)
luc72 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8128
Ezt én is észre vettem maerklin gözösökön, hogy olyan aránytalanok.
Egyébként az én ROCO taurusom hangjával maximálisan elégedett vagyok.

Szombaton ki jön a börzére?

Előzmény: etwg (8127)
etwg Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8127
Szia Matiz,

Enyhén megleptél ezzel a nézettel. Még eddig nem fordult elö a kezemben Márklin mozdony ami bármiben is felülmulta volna a modern középmotoros meghajtásokat - (eltekintve attol, hogy a kisgyerekek is eltologathatják a Márklin mozdonyt a karácsonyfa alatt - éppenséggel lehetne rá egy madzagot is kötni, és ugy huzogatni).

Ebben a megállapitásban nem szoritkozom csak a ROCO-ra, de bármilyen egyébb mozdonyra.
SZerintem pontosan a Márklin a maga makacsságával, már régen csakis a mechanikai történelem könyvekbe valo, nem pedig egy terepasztalra. Amugy a már ök is rájöttek a megoldásaik hátrányára és nem egy uj modelljük Faulhaber motorral is a pultra került.

A hanggenerátort, meg a fényeket azért nem illik összekeverni a mozdony tulajdonságaival, mert azokat be lehet szerelni bármilyen mozdonyba, még olyanba is amelyik alig müködik.
Nemrégen probáltam egy ROCO váltoáramu (azaz Marklin kompatibilis gözmozdonyt), nem akartunk hinni a fülünknek, hogy azon a mozdonyon még az áramszedö papucs sem csapott zajt, igy az ESU hangenerátor remekül volt hallhato (amennyiben egy néhány öregebb Márklin mozdony éppen nem volt uton, és a zajával nem nyomta el az ESU hangját).

Erröl csak ennyit. A Marklin sokkal jobban tenné ha tényleg a modellek minöségére koncentrálna, nem pedig a világitásra meg a hangra, söt esetleg finomabb kerekeket is csinálhatna, meg egynéhány mozdonyon olyan vezérmüvet mint az eredetin van, nem pedig olyat ami a formatervezönek jobban tetszik.

Előzmény: Törölt nick (8125)
Mopi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8126
Igen, ez így igaz. (Bár nincs meg a Märklin Taurus, mert III-IV Epoch-ban utazunk.)
Előzmény: Törölt nick (8125)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8125
A Marklin mechanikaja tokeletesebb. Hiaba egy forgovaz hajtott, hiaba a forgovazon van a motor, jobb, mint a ROCO szerintem. Halkabb. Erosebb. A Sinus motornak koszonhetoen ha tolod a mozdonyt, akkor is forognak a kerekei! Ilyet a ROCO nehezen tudna..
A hanggenerator, tavolsagi-tompitott feny mar csak a "finomsagok"...
Előzmény: rezgaras (8124)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8124
Matiz írta:

> a Marklin messze felulmulja a ROCO-t tudasban

Ezt kifejtenéd egy kicsit jobban? Ez csak a DCC-ben mutatkozik meg, vagy másban is?

Előzmény: Törölt nick (8115)
luc72 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8123
csikosháTTu

Szerintem egy kicsit csökentsd a képek méretét(szél/mag) mert igy elég életlenek.
De ha meg beszélünk egy idő pontot, akkor digizek is neked otthon.

luc72 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8122
Matiz

Némelyik képen elég sok a halott pixel, ez a tömörités vagy más hibája? Lehet, hogy elkérem az eredetieket, ha lehet.
Én letöltötem az egész képtáradat, és igy, hogy töröltél már muzeális értéket képvisel:-)))

luc72 Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8121
Na ja!
A ROCO viszont cca 30000 huf mig a Maerklin 105000 huf, és ez a különbség szerintem oriási.

A PIKO Taurust az M&H boltokban meg/ki lehet probálni az ára 14000 körül lehet szoval egy kategoria a csörgövel, de azért sokal jobb.

Előzmény: Törölt nick (8115)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8120
BoGar írta:

> Nem csak az Alps, hanem az Oki és a Xerox/Tetronix is gyárt viasznyomtatót,
> és tudomásom szerint mindkettőhöz vannak speciális színek, pl: arany, ezüst.

Szvsz. elvileg működik, más kérdés, hogy ki adná oda a Tektró Phaser-jét ilyen kísérletekhez.

Szintén az amerikai Newsgroup-ban írták, hogy a legtöbb "copyshop", másoló szolgáltató bolt nem nagyon engedi, hogy az ô saját papírjukon kívül bármi mást betegyenek a gépükbe. Ha ugyanis jön egy kuncsaft valami műanyaggal laminált papírral, és a másológépben derül ki, hogy a műanyag nem bírja a melegítést és ráragad a hengerre, akkor dobhatják ki az egészet. Sôt, ha emellett a papírvezetôket is összekeni, akkor esetleg az egész gépet. Szóval, ha nekem lenne egy Phaser-em, nem engedném, hogy belerakjál bármilyen papírt! :-(( Azt a gépet úgy egy milkó körül vesztegetik, nem?

Előzmény: BoGar (8102)
etwg Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8119
A különbség csak abban van, hogy az ALPS nyomtato addoig amig volt 200 USD alatt volt, az utodok meg 500 USD felett szoktak lenni, de javits ha olcsobbat is ismersz.
Előzmény: BoGar (8102)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8118
Teljesen kezdő vagyok még a modellezésben, csak a kicsi fiamnak szeretnék majd egy terepasztalt, ehhez gyüjtögetek. Addig is olyan jól mutatnak a már beszerzett "alkatrészek" a polcon.
Természetesen én is elkezdtem még gyerekkoromban Piko modellel és maradt is néhány sin ,de terepasztalom még sosem volt. Mindenesetre a Marklin mozdonyok nem az én anyagi helyzetemnek készültek. (hiába szép)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.09 0 0 8117
A Yahoo-ra is feltettem a kepek egy reszet:
http://uk.photos.yahoo.com/bc/matiz_b/lst?&.dir=/Uj+kepek+a+terepasztalrol&.src=ph&.view=t&.last=1

De ha ez nem mukodik, akkor egyszeruen http://photos.yahoo.com/matiz_b es uj kepek album.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8116
Ha minden igaz, az emeleten árul Csikós Pista bácsi a börzén. Sok alkatrészt kínál, ha mész fel a lépcsőn, rögtön balra van, általában sokan vannak nála. A lagutóbbi börzén volt nála PIKO Taurus, a Siemens Dispolok változat. Talán még nem vitték el tőle, és ott lesz, ha jössz.
Előzmény: aranyosi (8114)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8115
Tudod, olcso husnak...

En csak kivulrol lattam, de nem tetszett.

Viszont, ha mar Taurus... a mostani V&M cimlapon egymas mellett all a ROCO meg a Marklin, ugye. Nagyon jo a foto, jol latszik rajta, hogy a ROCO szebben kidolgozott, mint a Marklin. Ami viszont nem latszik, hogy a Marklin messze felulmulja a ROCO-t tudasban. Hat, ez van. Vagy szep es buta, vagy csunya es okos :-))))))

Előzmény: aranyosi (8114)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8114
A piko honlapján láttam egy Siemens "taurus" mozdonyt amit meglepően olcsón kínálnak, a Conrad-tól is meg lehet rendelni. Nincs tapasztalatotok , hogy milyen a szerkezet?
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8113
Biztos sok a múzeológus-)))
Az érintkezők tisztasága nagyon fontos! Meg a síneké is! Szombaton jössz börzélni? Viszek egy primitív, de használható ötletet síntisztítóhoz!
Majd fotózok is, osz megy fel a képtárba, csak az még időbe kerül...
Előzmény: Törölt nick (8112)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8112
A szoveget most alkotom hozza. A Ludmillarol is keszitek par ilyen szetkapott-kepet, mert mindenkinek latnia kell :-) Ma egyebkent a 106-ost pucoltam meg (es a kasznit kicsit bekoszoltam), az erintkezoin hajlitottam, alkohollal lemostam oket. A kerekeket is lepucoltam. A tengelyek kaptak 1-1 csepp olajat, aztan osszeraktam es szepen ment. Koszosak voltak az erintkezoi, ez volt a gondja.
Kozben elkeszult a szoveg, leszedtem jo par kepet a regiek kozul. Lehet, hogy egy kulon albumba majd felkerulnek.

Nem ertem miert, de a regi terepasztalom kepeit mar tobb, mint 6000-en lattak, viszont az uj terepasztalos kepeket csak 2000-en. Jobban ki kellene emelnem az albumok kozul, hogy szembeotlo legyen?

Előzmény: Törölt nick (8111)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8111
Nem csűrted el!
Klasszak a képek! A BR106 nagyon tetszik!!!
Előzmény: Törölt nick (8110)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8110
Fent vannak az esti kepek is. A regi sotet kepeket valoszinuleg torolni fogom majd, nehany masik keppel egyetemben. A lenyeg azert marad :-) KATT es maris uj ablakban nyilik - ha csak el nem csurtem.. Az uj kepek mindig az album vegen vannak.
Előzmény: Törölt nick (8109)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8109
A sajatom: (vagy 400 kep :)) )
http://kep.tar.hu/matiz

Luc72-e:
kep.tar.hu/luc72

Masoknak is van keptara!

Előzmény: martisz (8107)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8108
Jelentem tiszteleTTel létrehoztam a képtáramat!

http://kep.tar.hu/br56

Feltölteni majd holnap lesz időm, mert a képeim méretét kicsit le kell, hogy vegyem.

martisz!
Matiz kolléga képei ugyanitt vannak, csak
/matiz-ra végződik.
csíkos

martisz Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8107
Bocsi, de új vagyok köztetek, hol van ez a bizonyos képtár?
Előzmény: Törölt nick (8103)
luc72 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8106
Az ezüst könyvben az 520/II igy helyesen mert az 1900 évek elején volt már 520. Szoval az 520.075 ami ugye most Hatvanban rohad az van pont a könyvben és ott olaj tüzelésre van átalakitva, most viszont szenes. Miben történik az átalakitás?
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8105
Meg én kérnék egy használati utasítás, amíg nincsen honlapom...
Előzmény: Törölt nick (8103)
luc72 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8104
"Ha gondoljatok felteszem a keptaramba."

Ez nem kérdés, mindenki mindent rakjon fel.
Valakinek lehet pont az kell.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8103
Hali!

Keszult ma par esti kep a terepasztalomrol, vegre megtanultam hogyan kell sotetben fotozni :-)) Ha gondoljatok felteszem a keptaramba.

Luc72: nem is olyan jo az, tele van iszonyatos hibakkal, azt kell hogy mondjam, az MSTS elethubb! (Van Trainz topic is itt egyebkent!)

udv

Előzmény: luc72 (8094)
BoGar Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8102
Egy kicsi, a szakmámba vágó kiegészítés. Nem csak az Alps, hanem az Oki és a Xerox/Tetronix is gyárt viasznyomtatót, és tudomásom szerint mindkettőhöz vannak speciális színek, pl: arany, ezüst. Tudom, ezeket senkinek sem éri meg megvenni. Még a MÁV Rt. sem vette meg, pedig ők aztán nagyon költik a pénzt számtechben. d:-))

Üdv: BoGár

Előzmény: rezgaras (8083)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8101
crash!
Mail ment az itten szereplő címedre a TT kurzról, ha látszik belőle valami...
csíkos
khotjoe Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8100
Pénz mindig legyen nálad,mert sose tudod mit látsz esetleg mit szalasztasz el.
Előzmény: aranyosi (8098)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8099
Hali!
Reggel 9-től délig van. A 3-as metró Forgách u.-i megállójától egy sarokra.
csíkos
Előzmény: aranyosi (8098)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8098
Köszönöm. És kb. mettől meddig tart? Ugyanis Miskolcról mennénk és meg kell terveznem az indulást,érkezést.És mire számitsak így év elején? Vigyek magammal elég pénzt, vagy majd később lesz nagyobb forgalom?
luc72 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8097
És most szombaton.
Előzmény: aranyosi (8095)
khotjoe Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8096
BP 13 kerület Rozsnyai ut 3 LÁNG MÜV.KÖZPONT.
Előzmény: aranyosi (8095)
aranyosi Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8095
Segítségeteket kérném! Hol találom a legközelebbi börzét? Előre is köszönöm
Aranyosi Zoltán,
luc72 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8094
A bolt neve: MÁV Nosztalgia KFT.

Gyerekek ez a TRAINZ nevű program bek@kilás milyen jó. tervezel egy terepasztalt 3Dben domborzattal házakkal meg mindenel, aztán nyomulhatsz rajta vonatal.

Előzmény: nohab (8082)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8093
Pardon, kimaradt. Helyesen:

Egész lapot tilos másolni, egyes cikkeket saját használatra szabad

Előzmény: rezgaras (8092)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8092
JSB írta:

> Másolása törvény szerint bárhol a világon , tilos.

Nem igaz.

Egész lapot tilos másolni, egyes cikkeket szabad.

Előzmény: JSB (8045)
khotjoe Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8091
Tudjátok-e ki forgalmaz DOM-MODELL cuccokat,és hol.
Förster Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8090
Nem tudok telefonszámot adni, de egy kicsit közelebbit írok a felbontásáról. A MÁV Intercity felirat csíkozása H0 méretben abszolút éles. Én nem láttam semmi különbséget a letraszet és a vizesmatrica közt. Az én átfestett Intercity vagonjaim is vizesmatricások. Luc72 látta őket és ő is csak nézett, annyira jó minőségűre sikerültek.
etwg Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8089
A jonevü cégek ma már mind szublimácios technologiával dolgoznak, ahol a felbontás kb. 1000 körül van (Fujinon, Alps stb.)
(A color transfer is.)
Előzmény: nohab (8087)
martisz Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8088
Van egy német cég, amelyik az öszzes MIBA-ban hirdeti magát, lemezen vagy neten átküldött bármilyen logot rányomtak fóliára. Nézzétek meg, hátha megcsinálják a New York-os logot is. A cím www.color-transfer-service.de
Előzmény: rezgaras (8083)
nohab Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8087
Nincs véletlenül meg a telefonszámuk? Érdekelne a dpi-felbontás, amit tudnak.
Előzmény: Förster (8086)
Förster Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8086
NYPD matrica. Csak egy ötlet. Nekem bevált. A számítógépen készítsd el a matrica tervét és nyomtasd ki, ha van olyan nyomtatód, amely kívánt felbontást tudja, vagy mentsd le floppy-ra jpg kiterjesztéssel. Utána irány a Kálvin téren a Városkapu üzletház. A földszinten baloldalon a második üzlet és fotó és nyomtató/fénymásoló bolt. Ott nyomtatnak ill. másolnak színes lézerrel vizesmatricalapra. Egy A/4 tavaly még 1000 HUF + Áfa volt. Annyit tehetsz a lapra, amennyit képes vagy, nincs határ. Fehéret természetesen nem tud nyomtatni. Ott a hol a matrica fehér lenne, hagyd átlátszóra, és az alapot, amira felteszed a matricát, fesd fehérre. A részletességről annyit, hogy van olyan szép, mint a letraszet alapú a börzén is kapható szárazmatricák, amalyek egyébként minden kétséget kizáróan gyönyörűek .... és méregdrágák.
Förster Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8085
Régen nem írtam a topicba, de mentségem legyen, hogy nagyon elfoglalt vagyok. Szóval : valaki keresett BR 130-as motort. A Beleznai féle boltban nincs per pillanat, de ha van akkor cirka 2500-3000 HUF az ára. Sajnos nem emlékszem ki ajánlotta, de ott minden arany árban van, hivatkozással a Német Márka folyamatos drágulására. A Csikós Pista bácsinál rendelhető, ő 1800-2000 HUF-ért hozza. De várni kell. No most hogy előkészítettem magamnak a reklámot, ki vele:
Nekem van néhány motorom, használtak de negyon jó állapotúak. BR 130/01/03/41/E499-be való, BR 120/52/118/106-ba való és még egy harmadik fajta, ami a VT 137-ben van, meg még néhány régebbi gőzösben / BR75, stb. / eddig, mint tartalék alkatrészeket megtartottam, de most már nincs szükségem rájuk és baráti áron odaadom. Ha érdekel még valakit küldjön emilt.
Más : A V 43 azért esik szét, mert az egyik oldalán nem csavarral, hanem bepattintós módszerrel oldja meg a gyártó a stabilitást. Ez jó is de nem abból a viszonylag puha műanyagból, amiből a V 43 forgózsámolya készül. Én úgy küszöböltem ki ezt a dolgot, hogy a forgózsámoly összerakása után csavarhúzóval a helyére toltam azt a kis kapaszkodó fület és egy előre elkészített / műanyagból kivágott / pici lapocskát dugtam a csavarhúzó helyére. Többet nem fog szétesni és nem bonyolítja a további szétszedést sem. Próbáld ki ! Egyébként, mint azt Luc72 is írta, egy pici türelem és meglesz az új V 43-as hajtás abszolúte elérthető áron, ami tökéletes futást fog biztosítani a gépnek, leszámítva a kerek adta hibákat. Apropó nálatok is az a helyzet, hogy a tengely hossztengelye és a kerék síkja nem merőleges, tehát futás közben 8-as szerű forgást produkál a kerék ?
Mégegy apróság a V43-hoz. Aki teheti vegye le a lendkereket, mert tragikus a minősége és a Bűhler motor beégéssel honorálja, ha hosszabb távon ütő lendkerékkel kínozza valaki. Ugrásszerűen javul a billegés és remegés. De nagyon óvatosan vegyétek le a lendkereket, mert sajnos a rözítése úgy történt, hogy 1,9 mm-re, +/- 0,03 mm lett a lendkerék felfúrva és nagy erővel a motor tengelyére préselve. Éppen ezért nagyon szorul és vigyázni kell nehogy a motort is tönkre tegyük vele. A helyes az lett volna, ha mint az a nagy gyárakban bevett szokás, hogy fix 1,97 mm-re teszik a furatot és akkor is egy stabil de viszonylag könnyen oldható kötést hoznak létre. Egyébként a németországi barkácsboltokban lehet 1,97 és 2,03 mm-es fúrókat kapni. A 2,03 mm-est arra használják, hogy a 2 mm-es tengelyen forgó pl. fogaskerekek imbolygás nélkül forogjanak.
Jól elkalandoztam.
e-mail: Flieger@freestart.hu
rezgaras Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8084
Gerin írta:

> A honlap háttérképe a MÁV Pécsi Üzletigazgatóság udvarán álló 275 sor. - mozdony.

Sorry, szégyellhetem magam. Nem néztem jobban utána. Valóban a 275-ös volt a "legnémetesebb" magyar mozdony - szimpla keresztfej-vezeték, Y-alakú tolattyúrúd vezeték, kiálló tolattyú-fedél, stb. Még a 242 és a 303 voltak hasonlóak. Nem gondoltam erre...

Előzmény: Gerin (7851)
rezgaras Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8083
read_me wrote: :-))))

> NYPD (new york police department)dekorációs matrica kellene, amit H0 autókra szánok.
> Már vagy 1,5 hónapja keresek ilyet a neten, de nem találok

Nem is fogsz. A rec.models.railroad Newsgroupban már megírták, hogy New York városa nem járul hozzá a városi címerek semmiféle felhasználásához, még modelleken sem. Állítólag az az oka, hogy felelôsségi perektôl félnek. Talán hallottatok már róla, hogy Amerikában ügyes ügyvédek egész elképesztô felelôsségi pereket is megnyertek, pl. amikor valaki nekiment egy lámpaoszlopnak, a város fizetett! Nem világos ugyan, hogy a címerek milyen felelôsségi kérdéseket vethetnek fel, de NY városa mereven elzárkózik minden ilyesmitôl. Tehát csak illegálisan lehet ilyesmit forgalomba hozni, de azt ott meg büntetik.

> gondoltam, hogy elkészítem én a matrica képeket

Nem könnyű. Kell hozzá üres matrica fólia és színes lézer nyomtató vagy másológép. Tintasugaras nyomtatóval nem működik, bár ez talán megérne egy kísérletet, mert az utóbbi idôben a tintasugarasok is vízben nem oldódó tintát használnak. Kell még fixáló lakk, amit a tetejére kell fújni, amikor rányomtattál. Az egészet ezután úgy lehet használni, mint egy szokásos matricát.

Mivel a lézernyomtatók és másolók fehér festéket nem használnak, ilyet nem lehet készíteni!

Van egy speciális nyomtató, az Alps cég gyártmánya, ami viaszréteget nyomtat. Ez ideális, árulnak hozzá fehér meg arany színű festéket is. De csak Amerikában. Az Alps cég sajnos már évekkel ezelôtt kivonult az európai piacról.

Előzmény: read_me (7829)
nohab Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8082
Friss hír a kiadótól: a könyv hivatalos ára 2424, aki nem akar többet adni érte, az a korrekt üzleteket keresse. Aki nem talál ennyiért, az keressen engem, vagy ZM-éket a képeslapokon is megtalálható számok valamelyikén.
nohab Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8081
Tegnap megvetem az „Emlékképek a 424-esröl” című könyvet... Történt az, hogy a könyv ugye tavaly évvégén jelent meg 2424 Ft áron viszont jan. 1-töl már 3424 Ft árulják

Hol? Megkeresem Zékányékat, ha ez valami partizánakció, akkor a bolt megüti a bokáját érte.

Előzmény: luc72 (8079)
pg54 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8080
Luc!

"kísértetiesen hasonlít"

Merthogy ugyanaz! (tudtommal)
pg

Előzmény: luc72 (8079)
luc72 Creative Commons License 2002.01.08 0 0 8079
Hali

Na aszongya hogy kicsit lehet hosszú leszek.

Tegnap megvetem az „Emlékképek a 424-esröl” című könyvet. Nekem tetcik, viszont vigyázat új vásárlok, sajnos kis hazánkban szokásos trendbe ütköztem. Történt az, hogy a könyv ugye tavaly évvégén jelent meg 2424 Ft áron viszont jan. 1-töl már 3424 Ft árulják, de a könyvön a régi ár szerepel és a szállítmány már tavaly meg volt, de az utász az lehetőleg tárolják jövőig így plusz haszon van rajta.
Meg vettem az Ezüst könyvet is, mivel szinte csak ez van a témában, ezért ennek az ára is borsos 7500Ft. (Erre már matricás ár dukál)

Sok érdekes dolgot fedeztem fel gyorsba benne. Pl TT előnyben, a MÁV M322, 40 sor. Később M30,20 sor. Mozdony gyártotta: Jung, Jugenthal, 1950 Nekem kísértetiesen hasonlít a BTTB 2630, 2631 azaz V36/BR103 mozdonyra.

De érdekes a MÁV Bzmot 601 psz. Sínautóbusza is. Az Ikarus/Ganz-MÁVAG gyártmánya 1983bol.
Ez két Ikarus busz egymásba kapcsolva Cummins 250 kW motorral.

Ezt a hírt pedig igazából lucförster nickel kellett volna beírnom, MEG VAN A KÉT FRÖCSÖNTÖ GÉP ÉS A TAMPON NYOMO IS!!! A fém tömb is meg van, úgyhogy már semmi sem tart vissza minket.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8078
Megvolt, mail ment.

Urak, friss ROCO-s hirek a V&M weben.

Előzmény: JSB (8077)
JSB Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8077
MATIZ, fontos dolgok mentek, lelkendezz, aztán tedd fel!

Folyt.köv.

Előzmény: Törölt nick (8069)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8076
Van még valami, ami érdekelni fog:
régebben ígértem egy igazi súlyt a V36/BR103 aljára, közeleg!
Előzmény: RolandTT (8074)
JSB Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8075
Mai postával, illetve maillel érkezett erre vonatkozó néhány újdonság.

Figyeljétek a V&M honlapot, Matiz idején múlik, mikor tudja felrakni.

Az anyag neki is meglepetés lesz, mert másról szól, mint amit küldtek,pedig a téma ugyanaz, a cég is.

Előzmény: Törölt nick (8058)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8074
Hi! Engem mindenképpen érdekelni fog a dekóder ( de ezt szerintem Te is tudod)!
Előzmény: Törölt nick (8073)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8073
Szép Jó Estét!
Tudod most nem voltam a saját gépem - sőt egyáltalán gép, és telefonközelben sem! - és szépen elkezdtem olvasgatni, oszt, ha olyat láTTam, akkor válaszoltam...
steve
P.S.: készül egy DCC kompatibilis dekóder, ami jó a régi BTTB mozdonyokba is! nem egy nagy "vasziszdasz", de legalább olcsó lesz, nagyon. Bővebbet majd a V&M tavaszi számában, ha minden stimmelni fog...
Előzmény: RolandTT (8071)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8072
Nem akartam a reklámot, de így meg nincs értelme a hozzászólásomnak. Erkel straße. 990,- Ft Fifásan (vagy Áfásan).
Előzmény: RolandTT (8070)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8071
Én viszont, nem hagytam le se a Miki-t a Beckmann-t meg 2* nem hagytam ki. Csak valaki nem olvassa el csak az utolsó pár hozzászólást. Ejnye.
Előzmény: Törölt nick (8066)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8070
Szia Matiz! Ott járkálsz el mellette, mikor pesten jársz! Roco 10905 zsír (10906 Olaj).
Előzmény: Törölt nick (8063)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8069
Majd megy egy mail, csak hazaindulok (kb 2 óra múlva)
Előzmény: Törölt nick (8068)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8068
Szia Matiz!
Kucsoroghatnék én is egy ilyen "hogyan tegyünk ide képet" leírásért, komputeres analfabétáknak stílusban?
steve
Előzmény: Törölt nick (8053)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8067
Krupiz!
mail ment, hátha mégse veszed meg...
csíkos
Előzmény: krupiz (8044)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8066
Lehagytad a
MIKI-close, és a
Beckmann
cégeket.
Előzmény: JSB (8013)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8065
Kivánok!
Valamikor vissza fogok kérni egy kölcsönadoTT "TT Kurier" újságot: volt benne egy szép hosszú cikk: 50 éves a TT címmel. Sajna német, de majd segít valaki, ha el nem ilyesztem...
steve
P.S.: Roland! Az újság asszem '96-os szám...
Előzmény: etwg (8005)
etwg Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8064
Szia Matiz

csak egy rövid válasz:

"A mozdony közepe felé eső 2 tengely rugózik, arra nem jöttem rá, mire jó ez."

Ez arra jo, hogy biztositva legyen valamennyi kerék érintkezése a sinnel. A 3 tengelyes alvázak, ha merev csapágyazásuak akkor csak maximum 4 kerék érintkezik a sinnel a maradék a levegöben van. (A fizika szerint csak 3 kerék tenné ezt). Ezért kell egy tengelyt rugozva, vagy billenöen megépiteni minden jo (jonak készülö) 3 tengelyes alvázban. (4 tengelyesben két tengelynek kell rugoznia).

Zsirozáshoz legjobb a savmentes szilikon zsir - orás szaküzletben, de sok modell szaküzletben is kapghato. Autos- és barkácsboltokban néha van grafitos vagy teflonos zsir is azok is jok, csak savmentes legyen (rá szokott lenni irva).

Előzmény: Törölt nick (8063)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8063
Az ünnepek alatt nem igen voltak bent, de egyébként bármit elintéznek és gyorsan válaszolnak. A BRAWA lassabban válaszol és szűkszavúbban :-((((((((((

Más.Lassan egy éve üzemelnek a modelljeim, megkezdtem a "főjavításukat" :-) A Ludmillát szétszedtem és alaposan megtisztogattam, már nagyon ráfért, felszedett némi port a pályáról. A mechanikája gyönyörű. Tényleg, mint az igazié :) A forgóváz alján kis fedelek vannak. Az eleje felé eső két tengelyhez egy közös, a hátsó tengelynek külön fedél. Ezt lepattintva lehet hozzáférni a tengelyekhez. Az egyes tengelyekre fogaskerekek viszik át a meghajtást, nem pedig egy hosszú kardán - ezzel gondolom megspórolták a csigakerekeket és a velük járó zajt. A mozdony közepe felé eső 2 tengely rugózik, arra nem jöttem rá, mire jó ez. Minden tengely fém csapágyas. A kerekeken nincs érintkező. És mivel nincs a mozdonyban, nem is tud elkoszolódni, nagyon jó megoldás! A tengelyek középen szigeteltek, lévén a két oldaluk ellentétes pólusú, a csapágyon és a forgóváz oldalán levő fémlapon keresztül veszi az áramot fel. A tényleges meghajtáshoz nem nyúltam hozzá, annyira zárt, hogy nem volt semmi kosz benne, inkább a kerekek és a fékpofák között valamint a forgóváz egyes részeinél állt meg a por.
Ahogy a sajátjaimon tapasztaltam, a modellek belsejét zsírozzák, nem pedig olajozzák. Milyen zsírt lehet használni? Van speciálísan erre a célra készített anyag? Ha van, hol keressek pesten?

A két Gützöld mozdonyt is megtakarítanám, azoknak csapnivaló az érintkezésük a BRAWAkhoz képest :-( A 106-ossal manapság állandóan gond van, lehet hogy átalakítom az érintezőit valami megbízhatóbbra.

Előzmény: Intersziti (8059)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8062
Köszi a kiegészítéseket!
Előzmény: etwg (8027)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8061
Hehe... ugyanaz a gagyi áramszedő! :-)
Előzmény: etwg (8028)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8060
Megjöttek, köszi szépen!!!
Előzmény: RolandTT (8032)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8059
Szóval mindig ez az Andrea szokott írni. :-)
Kérdeztem régebben tőle TT-s dolgot, csak akkor még nem tudtam, mi a helyzet a Roco-Tillig dologról. De nem is válaszolt.
Előzmény: Törölt nick (8058)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8058
Fresh from the factory:

thank you for your mail.
There will be two NOHABs in our 2003-production-program:
- the Rek 1600 of the CFL
- the MY of the DSB

Exact delivery dates are not available yet.

Mit freundlichen Grüssen / With best regards,
ROCO MODELLSPIELWAREN GMBH

Andrea Pöschl
Export-Team

Jakob-Auer-Strasse 8
A-5033 Salzburg

crash__override Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8057
Buek mindenkinek, meg minden :-)

Luc! Nincs meg hir a Nohabomrol ?

Crash_

etwg Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8056
Uj képek kerültek fel.


Jo szorakozást

Előzmény: etwg (8054)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8055
mail ment!
Előzmény: etwg (8054)
etwg Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8054
Küld el privatban, hogy hogyan, a baj az, hogy Ti az én szervereimhez szintén alig tudtok hozzaférni, azaz nekem fennt kellene tartani egy 3. szerver oldalt Mo-n is - pillanatnyilag van ott egy, de nem nyilvános, miután csak a képátvitelre használom.
Előzmény: Törölt nick (8053)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8053
Csak a linket tedd ide, a képet ne!
Vagy, két képet tegyél fel, egy picit (mondjuk 100xvalamennyi pixel) és a link a nagyra mutasson. Ha kell segítek!
Előzmény: etwg (8052)
etwg Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8052
Sajnos pillanatnyilag halvány gözöm sincs arrol, mikor mekkora kép jelenik meg az indexen (én meg ráadásul nem is látom). Nálam sajnos a dolog ugy megy, hogy a képet fel kell dobni egy magyarorzsagi szerverre (amire feltudok jutni, de azután már én nem látom), onnan meg átrakni az Indexre (szintén vakon). Egy kicsit bonyolult, de az én szervereimröl egyenesen nem tudok betenni képet az indexbe.

Ha az egér jobb gombját megnyomod, akkor letölltheted a képet és olyan méretben nézegetheted amilyenben akarod. Majd megprobálok még egy néhány trükköt a jövöben, hogy kisebb kép is legyen.

Előzmény: pg54 (8029)
nohab Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8051
Ha valaki nem olvassa a Vasútbuzulls-t, a NOHAB-ok hosszáról betettem egy képecskét:


Világosan látszik a különbség: amint azt már többször is írtam, a forgóvázcsapok távolsága minden gépnél egyenlő, az orrok kinyúlása változik. Jól látszik ez a a randatzölddel jelölt távolságokon, de legjobban a két norvég gépen érzékelhető a sor legvégén az a 15 cm diffi, ugyanis a Di3-asok közül, mint azt írtam, van 18600 és 18900 mm-es is.

lelketlen Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8050
Egyrészt a gyűjteményed mennyisége.
Másrészt a milyensége...
Nem kispályás!
(Azért a képek sem rosszak!És nekem egész rendesen lejöttek!) Üdv.!b.
Előzmény: RolandTT (7991)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.07 0 0 8049
Itt vagyok!
Előzmény: RolandTT (8048)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8048
267mm!!!!!!!!!!!!!!! "Csuklósak" az első kerekek, a szerkocsin, meg némi elfordulást enged!!!! Nagyon jó konstrukció, ha akrod megnézheted nálam!
Most el kell mennem, de, ha visszajövök megbeszélhetjük, kb 2 óra.
Előzmény: seTTebello (8046)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8047
Hú, megelőztek...
Természetesen TT BR52-ről van szó.
Előzmény: seTTebello (8046)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8046
Üdv
-A reklámkiadványok nem jogvédettek
-A szakmai kiadványok/katalogusok jogvédettek
Egy Faller katalogus mindkettő lehet, ha a cég nem jelezte, hogy a katalogust jogvédettnek tekinti, akkor az szabadon terjeszthető.
A fordítás gondolom nem okoz gondot.

Mekkora a BR 52 által használható legkisebb ív sugara?

Előzmény: RolandTT (8037)
JSB Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8045

Nem direktben vasút, de mégsem off!

A lap és a katalogus két külön dolog.

Az újság nem más terméket kíván eladni(eltekintve a reklámtól), hanem közöl híreket, tényeket, történelmet, stb. Előállítási költségei vannak (több mint elég) és vonatkozik rá a nemzetközi jogban kialakult halom törvény, amit józan eszű és tisztességes ember anélkül is ismer, hogy a paragrasokat sulykolnák belé. A lap (valamennyi) abból él, hogy mnegveszik. Másolása törvény szerint bárhol a világon , tilos. Erre egyesek - mert az arcátlanságot összetévesztik az élelmességgel - fütyülnek.
A katalogusok esetében előfordul, hogy kikötik, nem másolható. Van amikor a sokszorosítást szinte elvárják, hisze egy más termék eladása céljából nyomták. Informative tovább adható, de ha valaki maga haszonszerzési szándékkal emel ki részeket, jogot sért, mert saját üzlete érdekében ügyködik. Ilyenkor kell az eredeti tulajdonos hozzájárulása.

Újságok, még kivonatosan sem másolhatók, kivéve, ha sajtószemle céllal tszik.

Ezt még magunkfajta vasutasnak is illk tudni, hiszen nem kevesen publikálunk és a törvény (az erkölcsi és a hatósági)és jómodor ismerete és gyakorlása még nem ártott senkinek.

krupiz Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8044
Ok! meggyőztél!Megveszem!
Nem haragszom én a hozzászólásodért, sőt ezért van a fórum - szerintem.
Hozzáteszem, hogy én nem érzem magam vasútmániásnak(egyenlőre lehet, hogy változni fog?!), csak szeretnék az 5 éves kisfiamnak egy minnél jobban a ti igazi terepasztalotokhoz hasonló "valamit" összehozni az ő és az én örömömre.
pg54 Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8043
A dolog fordítva pásszol:
A Faller cég sincs rászorulva Matiz (vagy bárki)2000 Ft-jára...
pg
Előzmény: krupiz (8041)
pg54 Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8042
Kedves Krupiz!

Ne vedd lerohanásnak.
Pusztán arról van szó, hogy kevesen vagyunk vasútmániások, és ahhoz, hogy színvonalas lapunk/lapjaink legyenek, ahhoz támogatni kell őket. Legalább a lap árával. És persze annál jobb, minél többen.
(Hidd el, hogy a milliós példányszámú napilapból vagy a jól menő gazdasági lapból se gond nélkül kimásolok egy-egy cikket, ha kell.)

((Azt már igazán csak dupla zárójelben mondom, hogy ha megengedheted magadnak, akkor vedd meg ezért az egy cikkért is!))

És ne haragudj, hogy szóltam.
pg

Előzmény: krupiz (8040)
krupiz Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8041
Jé! Matiz se venné meg a katalógust 5 oldal miatt, na én is ezért nem adtam a lapotokért~700 Ft-ot az engem érdeklő egy cikkért.
Bocs ha cinikus voltam, de ez talán passzolt ide.
Ui.: lehet, hogy már nem is kell a cikk inkább.
krupiz Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8040
Köszi a lerohanást!

Nem azért nem vettem meg az újságot, mert nem telik rá, hanem egyenlőre és most ez a dolog érdekelt volna belőle és más nem.

Ha megsértettem eme kérésemmel néhány embert akkor BOCS!

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8039
Az en velemenyem: a katalogus 2000Ft korul van, nem nagy osszeg, raadasul otletet is kaphatsz belole, megeri megvenni.
A jelenlegi helyzet: mondjuk 200 oldalbol mindossze 5 TT-s, ezert az 5-ert mar nem is biztos, hogy megeri megvenni...
Inkabb dontsetek Ti :-)
Előzmény: RolandTT (8037)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8038
Az Extra bune, beletesz egy scriptet minden html file-ba, ami feldobja a reklam ablakukat. Nem tudom kikuszobolni. Illetve ki tudom, de akkor masik szerveren kell nehany file-t elhelyezni, es a masik szerver nem elerheto kulfoldrol, gyakran gyengelkedik es hasonlo bajok vannak... Elvileg mar meg van oldva a problema, gyakorlatilag meg varni kell ra egy kicsit :-)

A Szili kerekei nem a legjobbak. Forditsd a tetejere, adj neki tapot es gyonyorkodj a kacsazo kerekekben. Egyebkent a motor miatt is billeghet, a lendkerek nem kozeppontosan van atfurva.
(Na, inkabb abbahagyom, mert kiderul: a kulcsin kivallo, a belbecs ramaty!) Erre is van megoldas, Forster fog vele kirukkolni.

Előzmény: BoGar (8031)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8037
Feltehetjük! Csak nem tudom, mi a helyzet jogilag!
Mondjuk, nem hiszem, hogy a Faller a katalógus eladásából élne, sőt egy kis reklám jól is jöhet neki, de én eddig a saját képeimet tettem fel. Azt mutogathatom, megvettem, lefotóztam és közzéteszem. Egyébként az összes Faller TT-s ház is meg van nekem természetesen, és be is vannak scannelve.
Szóval döntsön a Köz!
Előzmény: BoGar (8033)
pg54 Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8036
JSB!

Szívemből szóltál (és megelőztél)...
Én Takilacit akartam idézni, neki volt egyszer egy jó szövege arról, hogy támogassuk már (mi, ittlévők) a vasútbarát sajtót azzal, hogy megvesszük, és nem fénymásoljuk...
Persze Takilaci hozzászólását "természetesen" nem találtam, mert nem találhattam meg. Így csak az idő ment.
De vele és Veled is messzemenően egyetértek e témában.
pg

Előzmény: JSB (8035)
JSB Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8035
Ha úriember lennél vennéd a lapot és nem kunyerálnál "Tetszik" ez a partizán önérzet, ahigy a "nagyoktól" látod. A legszebb míly sokra értékeled mások munkáját.
A cikket csikoshaTTu írta előtte is röstelkedhetnél,ha ismernél ilyesfajta érzést KISPOTYA

Ha szegény vagy - VALÓBAN AZ!! - küldök lapot ingyen saját költségünkre, hogy több pénzed maradjon a netre, meg miegymásra.

OK?!

Előzmény: krupiz (8034)
krupiz Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8034
Sziasztok!

A V&M decemberi számában, ha jól láttam volt egy cikk a házi kandelláber készítéséről. Ha valaki bescannelné és elküldené nekem nagyon örülnék.
(esetleg, ha van egyéb háztájiban elkészíthető alkalmatosságról kép/írás az is jöhet)
Előre is köszi!!
Üdv.: Zoli

BoGar Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8033
Szia Roland!

Nem teszed/teszük fel a Fallert a Webzine-re??

Előzmény: RolandTT (8032)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8032
Szia! Képek mentek!
Előzmény: Intersziti (8026)
BoGar Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8031
Matiz: Egy apró észrevétel a honlappal kapcsolatban. Valamiért a felső frame lapozhatóvá, azaz gördíthetővé vált. A felbontásom 1024*768, de ettől függetlenül sem kellene.
BoGar Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8030
Köszi, Matiz!

Szerintem a fogaskerekek jó helyen voltak, de most, hogy kivettem a kettőt, már megy. A kuplungok is jó helyen voltak. Most tökéletesen megy, bár mintha még billegne.

A V63-omat jelenleg megpróbálom átépíteni, hogy hátsó, azaz zárófények is meglegyenek. Remélem sikerül.

Üdv: BoGár

Előzmény: Törölt nick (8004)
pg54 Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8029
Etwg!

Ez egy icipicit nagyra sikeredett... Alig találtam meg a mozdonyt a képernyő mellett :-)))
pg

Előzmény: etwg (8028)
etwg Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8028
A Roco mozdony a PSK katalogusában kb. 1988.


Előzmény: etwg (8027)
etwg Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8027
Szia Intersziti

elöször a kérdésedre:

Elnézést én kevertem, a holland cég neve a PSK, nem a PMT. (Haarlemben székelnek). Náluk volt sokáig kaphato a ROCO ÖBB mozdonyának a motorizált változata. Egyébként személykocsikban voltak erösek. (majd bescnannelek egy pár képet.)

Amit a cseh gyártokrol irsz az a BTTB korra volt érvényes (pl. T435, T458), a TILLIG már betartatja az árszinvonalat.

Az éjjeli hozzászolásokmban rosszul irtam a Schwaetzer TT nevét (nem Schweizer).

Kimaradt a Hirsiger TT a sokáig egyedüli élenjáro singyárto a Krüger TT is.

Az UNION TT is hozott egy mozdonyt a DB V100-t.

A Beckmann TT, gyakorlatilag egy egy személyes vállalat volt, aki kiadta a munkát másoknak.
Beckmann szinte valamennyi modelljét egy BTTB/Zeuke alvázra épitette, de azt is feljavitotta (pl. az álvázak rugozatát, rámáját fémböl öntette Plauenban, Drezdában a DMV kluboknál.

Ugy a Beckmann mint a JATT is nyugatnémet cégek voltak, (Berlin) és nem volt szoci elödjük).

Volt még egy Jeike TT cég is jármükiteket gyártott (egy sinibuszt is, de nem tudom, hogy valaha is elkészült).

A Kroner TT is személykocsikra koncentrált (old Timer).

A Roco elsö nekifutásábol van egy teherkocsim, nem rossz, de nem annyira jo, hogy meséket irjunk rola.

Előzmény: Intersziti (8026)
Intersziti Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8026
Hali!

JSB!
És a Beckmann történetéről tudsz valamit? Valamikor 95 táján egy osztálytársam mesélt róluk, hogy ca. 40 ezerért kaphatok fémvázas 243-ast is (Trabi), ha akarok… (na, ekkor hagytam abba a dolgot, és bontottam el az asztalt).
A Beckmannban azt sajnálom, hogy kis cég (hány ember dolgozhat ott? Egy-kettő?), és rohadt drága (gondolom a kis sorozat miatt). Ezért sajnálom én, hogy soha az életben nem lesz nekem már Lufthansa színű 103-asom, meg pantográf-szedősöm, meg Rheingoldos 110-esem…
És a JATT? Neki volt szoci elődje?
Azért én látok új dógokat is, pl. a Karsei villamosait, asszem ezeket láttam Lipcsében (bár ezek még csak olyan kis régi kéttengelyesek), de emmár jó jel.

RolandTT!
A szkennelt Falleros oldalak neten vannak? Vagy ha nem, elküldenéd? Lécci! :-)

Etwg: „PMT – Holland”
??? Iggen??? A Profi Modell Thyrow? Az holland? Thyrow ott van Potsdamtól délre.

„ROCO (kétszer is kb. 1970 közepén…”
Van képetek róla, hogy miket gyártott?

„2 orosz gyár ( Péterváron)”
Az egyik neve simán TT-modell, vettem két orosz személykocsit tőlük (Hannoverben).

Cseh gyártókkal kapcs. azt hallottam (szintén az előbb említett volt oszt.társamtól), hogy olyan cseh modelleket, amik a Tillignél már „auslauf”-ok, meg lehet még venni az eredeti gyártója nevén, Csehországban, ráadásul olcsóbban. Tényleg?

etwg Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8025
Tudomásom szerint a ROCO az elsö nekifutás alatt soha nem jutott el a motorizált TT mozdonyig. Volt nekik egy villamos mozdony kinézetü, de még a TT Start sorozattol is sokkal rosszabb mozdonyuk (müanyag pantográf, motor nélkül), de fogalmam sincs mennyi került a boltokba (ha egyáltalán). A vagonok évekkel késöbb Angliában tüntek fel - azok is messze elmaradtak a az akkori ZEUKE szinvonaltol.
Előzmény: RolandTT (8022)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8024
Egy kicsit még magyarázkodom, ha szabad. A Zeükét azért tartom fontosnak megemlíteni (1990-93 között), mert azok már megint csak minőségi darbok voltak, lásd Király E. Nohabját, amiért megöl a sárga irígység.
Én már nem vennék BTTB-s mozdonyokat, mert bőven mind meg van, de egy ilyen fehérdobozoson azért elgondolkodnék.
Előzmény: JSB (8013)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8023
A PMT nálam a szeretem kategóriába tartozik (az árán kívül) BR 89, és az újdonság BR 91 van meg nekem, ezenkívül E69-el próbálkozik (Ja és egy nagyon jó LVT alváz, motorral kompletten).
Viszont az általam is lehúzott Jatt-ot én azért nem porolnám össze:) Igaz már a Tilligé, de pl. a modernisierungs személykocsija, mind súlyeloszlásra, mind .. szóval menettulajdonságai a Tillig vagonok előtt van. Meglököd kézzel a pályán és jó darabig elmegy a lendülettől, ráadásul lágyan siklik a pályán.
Azt hiszem, hogy annyira "márka", hogy a Tillig azért nem véletlenül odaírja katalógusaiban hogy ehem-behem Jatt.
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8022
A Beckmannt pár sorral lejjebb említettem, hogy lehet kifelejteni?:) Még hirtelen a Table Top jut az eszembe pl. BR 93. Próbálkozik a Miki is TT-ben, nekem van Wörner tartálykocsim, de ne feledkezzünk meg a Kittlerről sem ja és az Általad említett Zerba-ról sem (én figyelek ám minden szavadra!! Na meg tőle is van egy tartálykocsim). De igazán mi JSB-vel, ha jól érzem a dolgot a BTTB körüli gyárakról beszéltünk (beszállítók, kooperációs partnerek). Ez azért lehet érdekes, hogy az itteni "olvasók", érdeklődök is lehet, hogy szeretnék tudni, hogy a szekrényben lapuló modelljüket végül is ki gyártotta (BTTB jelzéssel).
Más a Rocoról én egy régi TT Kurier-ben olvastam, hogy 1971-ben gyártott TT-ben BR118-at!! Na most ezt a Roco nem erősítette meg nekem és azt sem tudom, hogy ez a szokásos Dízelgép volt e, vagy a Villany.
Előzmény: etwg (8017)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8021
Aki az előző hozzászólásomtól még nem kapott volna kedvet, legyen kedves megtekinteni ezt a képet... Egy hibátlan Tatra villamos modellje.
Előzmény: Törölt nick (8020)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8020
Modell-villamosos honlapajánlat: http://members.tripod.de/modelltram/ (Hannoveri modellek is :) )
seTTebello Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8019
OFF
Pedig mennyit gondolkodtam a 8000-esen! Cselekedni kellett volna.
ON
Szentpétervári gyár a PERESVET. Orosz dízel ikermozdonyt és gyorvonati kocsikat gyárt. Ha még megvan, kicsit drága. + szerintem nem a legszerencsésebb tipus.
Ölschlegel francia motorkocsi, tipusát nem tudom, ep. II-III.
Előzmény: etwg (8017)
etwg Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8018
Már megtaláltam a 3. berlini cég nevét is:

Beckmann TT

egyébb gyártok itt vannak:

http://www.tt-modelleisenbahn.de/00start/navi.htm

Előzmény: etwg (8017)
etwg Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8017
Sziasztok mindannyian TT specialisták!

én azonban a sort egy kicsit jobban kiterjeszteném (egészen biztos hogy még ez sem komplett, de ki az 1 orakor éjfél után):

ZEUKE, HERR, GÜTZOLD az NDK-bol
PMT - Holland (ma az orosz modellek europai forgalmazoja + saját modelljei is vannak már)
SCHWEIZER TT (A BTTB svajci képviselöje)
JATT (por hamvaira)
MATRA (már korábban bedobta a törülközöt)
HORNBY-TRIANG (angol cég a 60-as években már abba is hagyta a TT-t - van tölük 2 vagonom)
HARMAN (USA sokszor nekifogott , de nem sok eredménnyel)
RÖWA (tudtommal csak papiron a beharangozott modellek soha nem kerültek a boltokba a ROKAL megszünése után egy darabik a formák tulajdonosa volt)
ROCO (kétszer is kb. 1970 közepén majd mostanában)
2 orosz gyár ( Péterváron)
LPH Jicin Csehországban (1990-töl a BTTB-nek is begyártott - modelljeit ma részben a Tillig forgalmazza)
ARNOLD (1989 után)
BRAWA ma
(volt még egy 3. berlini gyárto is -most sajnos nem jut a neve az eszembe - nyugatberlini srác volt és néhány kivételezett NDK-s klub beszállitott neki alvázakat - azt hiszem E10 (DB) mozdony csinált fém alvázakkal, Zeuke mechanikával. )
Sok kisebb angol gyár (3mm scale) ahol az angol tradiciokhoz megfelelöen vagy 5 gyár termékeiböl lehet összehozni egy sokszor remekül kinézö modellt.

Előzmény: JSB (8013)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.06 0 0 8016
Én megköszönöm ETWG-nek és Neked is a TT-s társadalom nevében is!! Azonkívül, hogy most teljesen egyformát állítottunk (értem ezt úgy, hogy eddigi tudomásom nekem is ennyi volt a dologról és mást nem állítottam), egy nagyon fontos kiegészítést kell tennem hozzád. A BTTB után megint Zeüke!!! és utána eladva Tillig-nek, (akié már volt a Pilz). + Ez nem tudom, hogy mennyire igaz, de ETWG majd ellentmond a Matra is beleolvadt a Tillig-be. Az ő konstrukciója a BR218 sorozat, mint a 94-es katalógusban még 0xxxx helyett a száma 9xxxx, tehát beszállítótól származott addig!
Előzmény: JSB (8013)
pg54 Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8015
Andresz!

Tényleg jók a képek, és a kiállítás is.

Hiányoltam a 0-ás asztalt, most nem volt? Az elmúlt években láttam.

OFF
"egy kis város modellezői"
Nekem Szombathely se kutyám, se macskám, de azért - magyar viszonylatban - a 90000 lakosával nem is olyan kis város...

pg

Előzmény: andresz (8012)
luc72 Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8014
Probáltalak hivni, de valszeg nem értél haza, holnap csörentelek.
Előzmény: JSB (8013)
JSB Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8013
TT gyártók voltak:

Zeuke (Otto Zeuek/Berlin)1957! Magyarországona az akkor szokásos novemberi játékkiállításon 1962-ben mutatták be a BNV akkrori városligeti területén. Ekkor kezdődött nagyobb mértékben nálunk a PIKO és Zeuke árúsítás az Úttörő Árúházban (Bp. V.ker. Kossuth Lajos utca).
Herr(keskeny nyomközű gőzős és kocsik, valamint E70) Gützold E-Holzroller sorozat gépei (egy időben Hruska is)valamint néhány kocsitípus.
Több alkalmommal, hogy a szocialista munkaverseny sikeres és a termelési százalék 100 felett legyen beszállt Hruska és Oybin is. Ők folyamatos beszállítók is voltak.

Nyugati oldalon, az NSZK-ban (Német Szövetségi Köztársaság, volt BRD-Bundes Republik Deutschland-alias Nyugatnémetország - megszűnt 1990-ben - az NDK-val újraegyesítéskor)csak ROKAL gyártott TT vasutat(eleinte TT nyomtávval de 1:100 méretarányban), de csődbe ment és megszűnt.

Zeuke előszőr Berliner TT Bahnen, az ottani rendszerváltás után Tillig lett.
Gyártott még JATT( 2001-ben béke poraira), és ROCO aki szintén a múlt év tavaszán adta át a TT-t Tillignek.
Nagyjából itt tartunk ma.

Előzmény: RolandTT (8003)
andresz Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8012
Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe a Szombathelyi Vasútmodellező Klub decemberi kiállításán készült képeket. Ahhoz képest, hogy egy kis város modellezői elég szép makettekkel büszkélkedhetnek. Legalábbis szerintem :)

Üdv:

andresz

Vasútmodell-kiállítás képei 2001.


Törölt nick Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8011
Inkább 12-16 körül.
Előzmény: BoGar (8010)
BoGar Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8010
Szia!
Szinte mindig van ha jól emléxem még az árakra akkor kb 9-10 e Ft körül van.
Előzmény: GZoltan (8009)
GZoltan Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8009
Sziasztok!
H0-ás PIKO NoHAB-ot szeretnék vásárolni, azt szeretném megtudni, hogy a Börzén milyen gyakorisággal szokott lenni, és kb. milyen árban?
Ha volna valaki, aki segítene, nagyon megköszönném.

E-mail cím: ggs@mailbox.hu

luc72 Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8008
rolandTT

Uhhh emilt meg kaptam, ami neked jó.
Sok sikert nektek!!!

luc72 Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8007
RolandTT

Na mi legyen?
Ha gondolod viszem a digifényképezőt is.

luc72 Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8006
Gyerekek türelem, már folyik a gyártása a Szili uj meghajtásának.
A lendkerékel vigyázni, ha a mozdonynak van oldal irányu billegése mert szétveri a motort.
Előzmény: BoGar (7994)
etwg Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8005
Ne szomorkodj ilyen hidegben, én sem vagyok már biztos minden részletben. Nekem csak azok a dolgok állnak össze, amik átmentek a kezemen, illetve maradékai még mindig a gyüjteményemet gazdagitja.

Valmikor amikor a ZEUKE elkezdte a TT-t (1960 körül), akkor volt már a Herr a maga H0m (keskenynyomtávu mozdonyaival), illetve a Zeuke és Herr közösen hoztak valamit a terepasztalra. Igaza van JSB-nek, hogy részletekben nem lehet követni ma már a dolgokat, mert szegények anno maguk sem tudták, mikor hol mi készül.
A Herr mozdonyt, ha megvizsgálod ott láthato a Herr konstruktöri iskola (E70-es ben megmaradt - egy tengely meghajtás, fémváz) a két keskenynyomtávu mozdonyban meg eltünt a mozdonnyal együtt. A BR23, és a BR81-es is ugyanilyen alapu volt (a legelsök). Késöbb valami megváltozott (nehézkes lett a fém beszerzése a boldog szociban), és a 60-as évek vége felé jött Renz (vagy Renk) mérnök ur, aki mindent egészen jol átdolgozott és egységesitett.
A Herr mozdonyban a motor is egy kicsit nagyobb volt (kb 2 mm-rel) ugyanigy az elsö BR23-sban is. Sajnos a BR81-es elsö darabjai már a veszendöbe mentek, igy nem tudom, hogy azok milyenek voltak, mert a késöbbi kaszniba ez a motor már bele sem fért volna. (A BR23-be belefért még 1970-ben is).

Ennyi. Hiteles története nincs igen a Zeuke-nak, valamikor az uj Modelleisebahnerben kitértek eme részletekre is, de nem tudom melyik számban. Szerintem, csak a belsö (ha még van ilyen) emberek tudnának több részlettel szolgálni, de nem hiszem, hogy ma már nagyon sokan vannak, akik mindent tudnak az akkori döntésekröl. Volt egy idö, amikor még a DMV klubok is bedolgoztak ugy a PIKO-nak mint a Zeukenak, söt mint azt már megbeszéltük a gyártás sokszor ki lett adva harmadik (egyébként pl. gombot gyárto) cégnek.

Előzmény: RolandTT (8003)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8004
Rosszul raktad össze, semmi mást nem rontottál el. Biztos, hogy minden fogaskerék jó helyen van? Egyébként a mozdony közepéhez közel eső tengelyeket hajtó fogaskerekeket ki is hagyhatod, egyrészt csendesebb lesz, másrészt meg gyengébb sem lesz tőle! Ha ez nem jön be, akkor a kupplung-befogót raktad rossz helyre.

Még valami, aki csak ki szeretné állítani, annak sem ajánlom, hogy a kupplung-befogót kivegye! Ugyanis e hiányában álló helyzetében képes darabokra hullani a modell :-O Ha nincs benne, kiesik a forgóváz és az azt hajtó kardántengely!

Előzmény: BoGar (7994)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.05 0 0 8003
Kedves ETWG!
Tudod, hogy minden tiszteletem a Tiéd, de lassan rá kell jönnöm, hogy nem sokat tudok az egészről, pedig van egypár újságom pl. Der Modelleisenbahner 72-80 minden szám és könyvem is Modell Eisebahn Katalog No. 1-3 (Z,N,TT,H0,0,I,II), és ami érdekesebb Spielzeugland 2000 Buch (Phantastische Welt der Modelle). Ezekből őszintén semmi újat nem tudtam meg ugyan, de a Herr-ről az E70-en kívül nem volt tudomásom, hogy mást is gyártott volna TT-ben. De a lényeg, hogy a BR 23 és 81 számomra echte Zeüke. Kérlek, ha kis időd jut rá ejtsünk mégis pár szót, mert most úgy vagyok vele, mint egy régi Kabos filmbeni szereplők, hogy: "hogyan kerül a kalapüzletbe a vasút?"
Előzmény: etwg (7997)
JSB Creative Commons License 2002.01.04 0 0 8002
A fejlesztés a Köpenicker Strassen ment, utána ki-ki úgy gyártotta amije volt, azaz a szerszámterveket eleve testre szabták.

Nyilt titok, hogy hadigazdálkodás folyt, így ha utána mérsz, valóban minden kalliberben tökéletes.

Mikor Otto bátyánktól (Isten nyugosztalja) az üzemet elvették, mert túl nagy volt, a többieknek még adtak két évet, jött az AS(ahogy sikerül) szabvány. Akkor züllöt le a modellek színvonala.
A BR 23 berlini fejlesztés, a sorozat is mindaddig, amíg fém első gerendába két esztergált ütközöt szereltek. Később jött az egybe fröcssöntött, az már ott készült máshol, ahogy írtad.
A totális káosz akkor ütött ki, mikor egész Sonneberget és környkét (Türingia) államosították. Gyakran egy fimához öt telephely tartozott.
Még véletlenül sem hagytak meg semmit úgy ahogy volt, átszerveztek (sok értekezlettel). Évtizedek óta egymással dolgozó üzemek sora nem tudta ki-mit hol gyárt. "Nagy idők" voltak.
Akkor állt egyszer 3000 MÁV tartálykocsi (hónapokig) mert berlinből nem jött kerékpár. Csak a forgóváz keret volt Gützinál, aki örjöngött, hogy ki fogják rúgni, mert nem teljesíti a TERVET amit a minisztérium a DEMUSA-n keresztül előírt.
Nem rúgták ki, de plusz HO-s mozdonyokat kellett gyártania a népi karácsonyra 8000 (akkor még ez volt a széria) darabot.
Emlékszem , akkor csak azt lehetett kapni Bad Schandautól, Rostockig.

Előzmény: etwg (7997)
Király E. Creative Commons License 2002.01.04 0 0 8001
Üdv!
A börzén mindig van új és bontott is,de pár hete láttam az Alkotás Úton is Beleznayné üzletében.Biztosan találsz, nem egy ritka darab.Szia
Előzmény: 424nurmi (8000)
424nurmi Creative Commons License 2002.01.04 0 0 8000
Lehet még valahol kapni Br 130-as hoz motort? H0-ás.
RolandTT Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7999
Köszönöm, hogy megnézted! Igen a telefon az rossz helyen volt, pedig a kávéscsészémet nagynehezen kimontíroztam a képből!:) Az E18 szerintem a legjobban sikerült darabjainak egyike a Jatt-nál. Arról is lesznek képek, de mint írtam 2 gyártónál nem teljes a paletám!!!: Jatt és a Beckmann!!
De az alap dolgok meg vannak. Csak azért írtam, hogy ne legyen csalódás senkinek esetleg.
Előzmény: seTTebello (7995)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7998
Úgy lesz, csak reggel végeztem vele, így az indexnél nem vettem le még a NEW feliratot sem a régiekről. Mellesleg ezek még csak az első szárnypróbálgatások. (pl. a kb. 3000 db képből pont a BR81 képeket nem találom sehol. Meg ilyenek.)
Előzmény: BoGar (7992)
etwg Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7997
Szia JSB

"Később már egy-egy tipust gyártott más, de a szerszánok és természetesen a fejlesztés is Berlinből származott. "

EZ a mondat igy nem egészen felel meg a valoságnak, mert egészen a legutobbi idökig legalább 2, de inkább 3 "kézirást" lehetett a TT-s mozdonyokon felfedezni.

Az eredeti TT modellek pl. mind 0,4 modulos fogaskerekekkel készültek.
A Gützold modelleken 0,5-ös modult használtak (durvább fogak).
A Herr eredetü modellek meg fémvázasak voltak (belülröl). (BR23, az elsö BR81-es). Késöbb ezeket átdolgozták.

A vagonokon is felfedezhetö ilyesmi. A Zeuke iskola a vagonok aljára felfröccsentette a fékberendezést, az Oybini (vagy a Schicht már nem tudom) meg külön fékekek voltak.

Előzmény: JSB (7980)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7996
"...ha esetleg valakit érdekel."
Hogyne, főleg a JATT DRG E18. Azt még úgyse láttam.
Előzmény: RolandTT (7985)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7995
A telefonod se rossz.))
Előzmény: RolandTT (7991)
BoGar Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7994
Szétszedtem a Fuggert Szili-t, megnézni, hogy miért is oly hangos. Szétszedtem a futóműveket is, amit utolag belegondolva már nem tennék meg. Nem tudom, mit szúrtam el összeszerelésnél, de azóta nem megy a mozdony. Még hangosabb lett és az aljánál lévő rögzítést a fogaskerekek lelökik. Mit csinálhattam rosszul??

Üdv: BoGár

seTTebello Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7993
A képek nagyításban elég hamar lejönnek. Aztán rendes méretben is. Épp most nézem.
Előzmény: RolandTT (7991)
BoGar Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7992
Roland: Lenne hozzád egy apró kérésem. Amennyiben frissíted a Webzine hozzád tartozó részét, légyszí küldd el a frissítés lényegét. Erre a frissítés kiírása miatt lenne szükségem. Köszi!
RolandTT Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7991
Lelketlen! Ne légy ilyen lelketlen! Mi a lenyűgöző? Az, hogy nem jönnek le a képek, vagy az, hogy "má megint itt ez a hülye", vagy inább a Roco modelljei, vagy én magam?:-)
Előzmény: lelketlen (7986)
luc72 Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7990
Én is meg néztem.

Nekem elég lassú volt az oldal.

Előzmény: TuTú (7989)
TuTú Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7989
Waov!Meg is pörgött a számlálóm!:-)
És nem csak néha olvasom a fórumot hanem minden munkanap...:-)
Remélem sikerül hasznos dolgokat találni a lapomon.Szivesen várok javaslatokat hogy miket jelentessek meg rajta...(vagy az esetleges hibákat is kérem mailban...)
Hozzákezdtem az új asztalomhoz közben,ezt munkafolyamatonként végig fogom fotózni...

Üdv!
TuTú
(Andrew3)

Előzmény: Törölt nick (7974)
MAREZ Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7988
Egy érdekes link a Nohab barátoknak

http://emdexport.railfan.net/

a.fusi Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7987
Szia Taka_TT
vannak eladó TT-s sínim, váltóim a szintén eladó asztalomon. Asztal nélkül is megegyezhetünk.
írtam az email címedre, de visszadobta.
Ha érdekel jelezz magánba.
fusi
Előzmény: Taka_TT (7963)
lelketlen Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7986
Ez lenyűűűűűűűűgöző!
Előzmény: RolandTT (7985)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7985
A teljesség igényével feltettem a Roco TT-s képeket, Őket követi, majd a Brawa, Gützold, Jatt, ha esetleg véletlen valakit érdekel.
RolandTT Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7984
Nagyjából sajnos igen. Mivel látom, hogy N-ben utazol, így nem tudok segíteni, mert a TT-s összesen 4 oldal a Faller katalógusomból be van scennelve. Próbáld meg még a kinti boltokat megkeresni a Weben, ők szokták kitenni a képeket. Én csak TT-s ilyen oldalakat tudok.
Azért talán egy kis segítség innen elindulnod:
http://www.modellbahn-net.de/

Előzmény: krupiz (7983)
krupiz Creative Commons License 2002.01.04 0 0 7983
Sziasztok!

A Faller termékeit szeretném megnézni a WEB-en, hol tudnám ezt megtenni?
A Faller.de-n próbáltam, de ott valahogy nemigazán találtam az összes terméküket.
Csak a (papír)katalógusukban lehet?

RolandTT Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7982
Steve és Mindenki!
Ha már az illetlenségről beszélünk, elnézést, ha valakinek nem válaszoltam valaha is kérdésére. Nem direkt tettem, én nem szelektálok, csak lehet, hogy figyelmetlenül olvasok. Írom ezt azért, mert ETWG e-mail-jét keresve most láttam, csak meg a 2. lap tetején, hogy Steve 7912 hozzászólása nekem szólt. Még egyszer bocsánat.
Steve 12-én börzén is találkozhatunk, de változatlanul mindig szívesen látlak otthon is!
RolandTT Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7981
Egyet értek Veled! Én is próbálkoztam ezzel, de a nyomtatott dolgokon kívül nekem más belelátásom nem volt a dologba.
Off
JSB igyekeztem nagy vonalakban azonnal válaszolni E-mail-ben, de sokat panaszolták, hogy nem kapták meg tőlem megígért leveleimet. Ezért kérdezem, csak -és, hogy ne tűnjek illetlennek-, hogy meg kaptad e válaszomat. Köszönettel: Roland
ON
Előzmény: JSB (7980)
JSB Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7980
Talán a "legegyszerűbb", ha valamelyik számban szépen végigveszzük az NDK TT történetét (Rokal-NSZK külön story). Csak így lehet végigjárni a Gützold, Oybin, Hruska stb. bedolgozást. A dolog oka a szocialista munkaverseny volt, mert hirtelen kellet sokat gyártani és a berlini Köpenicker Strassen nem bírták az iramot. Később már egy-egy tipust gyártott más, de a szerszánok és természetesen a fejlesztés is Berlinből származott.
Előzmény: RolandTT (7979)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7979
Elnézést mindenkitől, de a 4. gépem (amit persze netezésre használok) túlmelegszik és szirénázva elszáll (mondjuk a radiátor előtt van).
Szóval, azt hiszem most JSB is elveszett itt a gyártók sorában, mert az E11, E42 (BR 211, 242) mindig is a Gützold gyártotta, még újból is próbálkozott vele 1997-99-ig, valamint az E499, YC1 is az ő munkája volt, mint ahogyan azt ETWG-vel már ki is tárgyaltuk itt a fórumon (ők voltak a VEB Eisenbahn-Modellbau Zwickau). Az E70-t gyártotta a HERR.
Neked viszont egy jó hír Steve. A Tillig 3 év után elkészült a 4 tengelyes tartálykocsijával, szürke KVG-s színezésben! Nagyon igényes munka!!! Valamint ugyan így 3 évig benne volt a katalógusában mint rendelhető termék, de csak most 2001 decemberében készült el valójában a V100-as dízelmozdonyával (BR110), menetirány szerinti világítással, 5 pólusú Round motorral, digitális előkészítéssel.
És még valami a BR23-35 még rendelhető lesz, csak már, ha valaha is elkészül a Tillig a 2002-es katalógusával akkor ott már Auslauf modell lesz, tehát bizonytalan, hogy meg kapod-e, de ha sietsz akkor még jó esélyed van rá.
Előzmény: Törölt nick (7978)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7978
Köszi! Ezt én is tudom, arra gondoltam, hogy ezeknek a gépeknek az aljába bele volt írva, hogy: "Gützold". Legalábbis annak a kettőnek, ami nekem hajdan volt (E11, és YC1 - ejtsd: cséesz -, mivel orosz festésű, amúgy a CSD E499 megfelelője). Az eredeti tűnődésem arra vonatkozott, hogy mivé is lettek a Gützold, meg a Hruska, meg más régi gyártók, amikor "VEB......".
Előzmény: seTTebello (7977)
seTTebello Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7977
Veb Eisenbahn Modellbau Zwickau
1978-1979 BR242, BR211, BR254, CSD E499
1988-1989 BR242, BR211
Előzmény: Törölt nick (7975)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7976
Igen, mar kerestem oket telefonon de nem vettek fel, holnap ismet akartam hivni de ezek szerint mar felesleges. Koszi.
Előzmény: Törölt nick (7972)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7975
Az isten se tudja ezeket a keletnémeteket követni...!
Akkor most ki is volt az Oybin? Ki volt Zwickau-ban? Habár mostmár mindegy.
Előzmény: JSB (7965)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7974
Még egy oldal:
www.extra.hu/Andrew3

A kolléga itt is előfordul néha TuTú álnéven...

Előzmény: Törölt nick (7973)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7973
Íme még néhány oldal:
www.tillig-tt-bahnen.de
www.beckmannTT.de
A JATT már nem önálló, sajos a honlapja is azt közli, hogy keressük a Tilliget.
Kiegészítőket, épületek ilyesmi a
www.auhagen.de
oldalon találsz.
csíkos
Előzmény: seTTebello (7966)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7972
Kicsit olvass vissza! Valamikor alább írtam, hogy 12-én vagyik az első. Szombaton ne fáradj arra...
Előzmény: Törölt nick (7967)
luc72 Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7971
Jajjjjjjjjjjjjjj

Nem azért írtam.
A történet az, hogy mielőtt vittem volna JSBnek a mozdonyt, előtte a földön bejárattam egy karikán, na ekkor jött asszony, és bummm, véletlenül felrúgta. Na így repült le a merevítő rudazat, de pótolható, és már rég egészséges.

Előzmény: Törölt nick (7969)
Mopi Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7970
Azt hallottam, hogy kis hazánkban van egy kb. 35 négyzetméteres Märklin terepasztal. (Nem múzeumi, hanem magán!)
Kérdésem: Tud-e valaki valamit az asztalról? Kié? Hol van? Szívesen megnézném...
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7969
FELcserélsz két szót és teljesen más lesz a mondat értelme :))))) Este kijavítom :) Tegnap éjfél körül raktam fel az anyagot, rendesen be voltak gyógyulva a szemeim...ha van még hiba légyszi jelezzétek, mert több Sam többet lát :))
Előzmény: luc72 (7968)
luc72 Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7968
"Fontos, hogy ne kézzel erőszakoljuk az áramszedő nyitását,
a lafettát vízszintesen rögzítő összeköttí elem hamar kipattan és reménytelenül elszáll (a
vizsgált modellel megtörtént). A hiányt csak teljes áramszedő cserével hozhatjuk helyre."

Helyesbítés, nem kézzel, hanem lábbal nem szabad.:-)))

Előzmény: Törölt nick (7967)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7967
Na, akkor hozom a lamer színvonalat: hééétvéégééén lesz böööörzeeee? :-))
Mindenesetre szombaton reggel (meló után bedagadt szemmel) járok egy kört, akár még a LÁNGba is kinézek...

A V&M ismét frissül, tegnap a ROCO Taurus került fel, ma este a Maerklin Dispolok ujságból kimaradt néhány ábrája, és még lesz néhány plusz dolog ebben a hónapban!

üdv

seTTebello Creative Commons License 2002.01.03 0 0 7966
Üdv
Nem akarok félinfókat küldeni, ezért még nem válaszoltam.

Alkatrész, ha Budapesten jársz minden második szombaton a börzén, Csikós úrnál.

modelleisenbahn TT.de, gyártmánylista is van, bár nem naprakész. A JATT még önálló gyártóként van rajta. Linkek között Bejczy Gábor honlapja, Die ungarische TT seite, magyarul.
Az első magyar vasútmodellező webzinen RolandTT cikk+mozdonyok dobozban.

Előzmény: Taka_TT (7964)
JSB Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7965
Az már a hetvenes második feléből kellett származzon, mert akkor nagy összevonások és államosítások voltak. Kitört a "tervszerű" anyaghiány, a minőség ment lefele, a hangulat is... ez nem csak a TT-ben volt így!
Előzmény: Törölt nick (7960)
Taka_TT Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7964
Üdv!

Még valami

Keresek jó internetes oldalakat TT témában.
elsősorban magyar, de külföldi id lehet.
bye

Taka_TT Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7963
Üdv!

Légyszíves írjátok meg hogyan juthatok hozzá TT-s alkatrészekhez. Váltó, sín. Elsősorban ezek érdekelnek és használtan. az első darabom kb 20-24 éves úgyhogy régiek is jöhetnek. :))
Szívesen leveleznék bárkivel a témában.
írjatok emilt
örök hála!
ha valaki irc-zik, beszélhetünk az elektron.hu csatin, bármely DALnet szerveren.

Király E. Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7962
Üdv!
Nekem 6 db.ilyen 4 tengelyes tartálykocsim van, szerintem szépek,és szerelvényben nagyon jól néznek ki.Érdemes őket összegyűjteni, mert a Tillig tényleg nem csinálja,és előbb-utóbb elfogynak.Helló
Előzmény: Törölt nick (7961)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7961
Ja! a MÁV-os változatú tartálykocsik gyakori vendégek a börzén, eléggé sok kerülhetett hozzánk anno...
Előzmény: Törölt nick (7960)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7960
Gúten Ábendet!
Közben utánanéztem, ennek a tartálykocsi kooperációnak: (hogyaszongya) VEB Modellbahn Oybin.
Te JSB! Nekem volt valaha E11-em, annak az volt az aljába írva, hogy: Gützold. Csak mára már nincs, minthogy villamos gép egyáltalán nem maradt, mert nem fogom a vonalakat villamosítani.
steve
Előzmény: JSB (7959)
JSB Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7959
A tartálykocsik Gützoldtól származtak, leglábbis 1972-75-ben amikor Drezdában tanultam. Ha volt(mert mind ment exportra) 8,20 kelti márkába került. Volt MÁV is, barna, középen fekete védőfestéssel.
Az E 11, később 411 stb, Holzrollerek Hruska gyártmányuak voltak.
Előzmény: Törölt nick (7958)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7958
Szia RolandTT!
Visszakanyarodnék az ütközők témájára. Ma este volt időm kicsit szemlét tartani a vagonparkom feleTT. Érdekes dolgot veTTem észre: emlékszel a BTTB választékában a négytengelyes tartálykocsikra? Ezt valamilyen kooperációban gyártogaTTák, és amióta van Tillig, nincs ez a vagon. Ezeken szabályosak az ütközők, a vele egykorú vagonokon meg nem...
steve
krupiz Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7957
Sziasztok!

Hol vannak a közl.múz. képek?

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7956
Jók a közl.múz.-os képek! Jövő héten megyek én is, nem fotózni (bár lehet) csak nézgelődni, tavaly óta nem jártam ott! :-)
Előzmény: luc72 (7954)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7955
Annyi mozdony vezetéséhez kell az energia, nem-)))
Előzmény: luc72 (7954)
luc72 Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7954
RolandTT

Te enyit eszel, kezdek komolyan agodni érted:-)))

A lurdys M&H lejebb költözött egy szintel.

luc72 Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7953
Vagy összement mert most többet mossák:-)

Előzmény: Törölt nick (7952)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7952
Nem lehet, hogy elkopott a hossza a gyári állapothoz képest? Levegő súrlódása, ilyesmi...-))))

Mindenesetre köszi a mérést többünk nevében!

Előzmény: DGKUm (7949)
luc72 Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7951
RolandTT

megkaptam.

Megyek fotozni a közMuzba.

luc72 Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7950
Hali

Januárban tuti, hogy megyek Bécsbe Klein kocsikért. Ugy el voltam havazva, hogy nem tudtam össze hozni Decben.
Füstibe belehet jutni, magyarok az örök, remélem értitek. Én töbször is voltam.

DGKUm Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7949
Szent Tehén (M61 001) hossza:
Lezárulhat a vita! A Szent Tehén hosszaként az MVP-ben a mai napon, az úr 2002. esztendejének január hava 2. napján 18830 mm-t mértünk. (Pedig nem is csapkodott a farkával.) A mérés lehetséges pontatlansága legfeljebb +-40 mm, tehát 18790 és 18870 mm között van, nem 18600 és nem 18900 mm a hossz. (Tehát ez a mozdony is selejt?!) Az is tény, hogy a Szent Tehén épp a hőlégfúvó alatt áll a csarnokban (nehogy reszkessen szegény és síma szőre felborzolódjon) és így melegen hossza pár mm-rel nagyobb, mint egyébként! Laposüveg nem volt, vagy nagyon lapos volt, és emiatt nem leltük! :-)
pg54 Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7948
Nohab!

"mindennél többet árul el a lap aktuális voltáról"

Teljesen igaz!

Bár nem azonos mértékű átvágásnak érzem a cég részéről, ha valaki az ország távoli csücskéből odautazik, és a 004 helyett talál öt (vagy akár csak egy) másikat, csak azt pont nem; avagy a bezárt kapu előtt derül ki, hogy egészen hiába jött...
pg

Előzmény: nohab (7947)
nohab Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7947
Főleg az, hogy szegény érdeklődőt a honlap infójával alaposan átvágják!!!

Nevezett honlap infója szerint M61,004 a nosztalgia-üzem sztármozdonya. Szerintem ez mindennél többet árul el a lap aktuális voltáról.

Előzmény: pg54 (7938)
nohab Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7946
Pg54!

Én elhiszem, engem nem kell meggyőzni. Csak fel akartam sorakoztatni a rendelkezésemre álló források valamennyi információját...

Én is elhiszem, csak azért mondtam, mert a NOHAB gyári rajza abszolút elsőkézből származó info, a hazai könyvecskékben megjelentek pedig mind másod/sokadközlés. Így pedig helyesek ugyan lehetnek, de a kettő közül mindenképen a gyári a mérvadó.

Előzmény: pg54 (7927)
nohab Creative Commons License 2002.01.02 0 0 7945
P.S.: gyerekek, a "NOHAB" egy gyár. Mi itten kicsi hazánkban ennek a gyárnak csak egy termékét használtuk, és szeretjük. Most az összes termékéről vitatkozni, hogy mekkora, milyen, az olyan, mintha a mi Ganz-Mávag mozdonyainkat egységesen "GANZ-nak" hívnánk. Pedig ugye különbséget teszünk a V41/V42 között is, pedig külsőre eléggé egyformák...

Szerintem a felvetésedben benne van a válasz... Természetesen különbséget kell tenni a NOHAB különböző termékei között, de ha Magyarországon azt mondod, hogy NOHAB mozdony, akkor mindenki, aki ismeri, az M61-est érti alatta, hiszen közel-távol nem volt más NOHAB-termék (sajnos). Északon más a helyzet.

Szóval abszolút jogos, amit írsz, de _szerintem_ nem zavaró, ha az M61-est általánosan NOHAB-nak hívják itthon.

Előzmény: Törölt nick (7926)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7944
Vigyázat! a Klein honlapja " .at"-re végződik!
Előzmény: khotjoe (7943)
khotjoe Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7943
A börzén sürün látok KLEIN MÁV-os kocsikat,vagy a honlapjukon megrendeled és elküldik de ugy drágább.
Előzmény: tom sawyer (7941)
JSB Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7942
A gyártó Klein Modellbahn (vigyázz a Kleibahn másik cég!) A bolt ahol ősszel még láttam, Bécsben a Südbahnhoffal szemben.
Volt a Floridsdorfi üzlezben is.
Előzmény: tom sawyer (7941)
tom sawyer Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7941
Sziasztok!

Tudnátok nekem olyan címet mondani ahol a KLEIN gyártmányú modellek beszerezhetők(MÁVos teherkocsik)?

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7940
"Danke Schön! Mondták a partizánok!"
Akkor a "csíkos NOHAB-mérés" márciusban, ha addig el nem felejtem. (Esküvőm, miegymás, stb., ...)
Előzmény: pg54 (7938)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7939
Oszt a Déliben nem is jártál?-)))

OFF
H.J. közös barátunk (nekem rokonom is) építgeti az asztalát! Van neki egy MÁV 410-e is!
ON

Előzmény: pg54 (7937)
pg54 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7938
Mopi!

Köszi!

Amúgy szuper :-(((((

Főleg az, hogy szegény érdeklődőt a honlap infójával alaposan átvágják!!!

(Speciel én most ennek az üzenetváltásnak köszönhetem, hogy nem utazok hiába 2x200 km-t a Füsti miatt! Ugyanis még januárban mindenképpen el akartam újra menni...)

pg

Előzmény: Mopi (7935)
pg54 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7937
Csíkos!

De én Pesten láttam, leginkább a Nyugatiban...
pg

Előzmény: Törölt nick (7934)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7936
SŐT!
A NATO Expressz repülőnapon a reptér iparvágányán is láttam az egyiket a kormányvonat előtt. Hogy melyik volt, azt nem figyeltem, mert ott a repülésről volt szó.
Előzmény: Törölt nick (7934)
Mopi Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7935
pg54!

Vélemények: Nosztalgia & MVP pro&kontra topic 54. és 55. hozzászólása.

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7934
"...mindet láttam..."

Naná! Kecskeméten gyakori vendégek voltak!
Bocs, egy félig kecskeméti!

Előzmény: pg54 (7927)
pg54 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7933
??????????
Előzmény: Mopi (7931)
pg54 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7932
Mopi!

"Akkor várhatsz, mert szvsz a Füsti januárban zárva van."

Biztos?

Merthogy az MVP honlapján a jelen pillanatban is ez olvasható:

"Téli nyitvatartás
november 1-től, március 31-ig Hétfő kivételével minden nap 10 órától 15 óráig"

pg

Előzmény: Mopi (7928)
Mopi Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7931
Bocs, de most néztem meg, hogy januérban és februárban is zárva.
Előzmény: Törölt nick (7930)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7930
Még szerencse, hogy nem írtam határidőt...
Előzmény: Mopi (7928)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7929
Hali!
Akkor, ha hamarabb nem találkozunk, tali 12-én a börzén? Addigra hátha tudok konkrét újdonsággal szolgálni...
steve
Előzmény: RolandTT (7913)
Mopi Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7928
...kimegyek a Füstibe...

Akkor várhatsz, mert szvsz a Füsti januárban zárva van.

Előzmény: Törölt nick (7926)
pg54 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7927
Nohab!

"ragaszkodom a 18900-hoz"

Én elhiszem, engem nem kell meggyőzni. Csak fel akartam sorakoztatni a rendelkezésemre álló források valamennyi információját...

Sajnos egyelőre nem fenyeget a veszélye, hogy NOHAB-modellt készítsek (túl nehéz)...

Kicsit OFF
Egyik kedvenc típusom...
14 éves fejjel ('68-ban) onnét tudtam, hogy 20 db van Magyarországon, hogy mindet láttam!
ON

pg

Előzmény: nohab (7922)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7926
Mivel 2,7mm-en folyik polémia, ünnepélyesen fogadom, kimegyek a Füstibe, és megmérem! Habár szerintem a dolognak nincs túl nagy jelentősége, de ez csak az én véleményem.
Még egy kívánságom van az új évben, legyen végre egy igazán szép, autentikus NOHAB modell a forgalomban, amiből lehet MÁV M61-et csinálni.(Non plusz ultra, akár gyári M61 is!)
steve
P.S.: gyerekek, a "NOHAB" egy gyár. Mi itten kicsi hazánkban ennek a gyárnak csak egy termékét használtuk, és szeretjük. Most az összes termékéről vitatkozni, hogy mekkora, milyen, az olyan, mintha a mi Ganz-Mávag mozdonyainkat egységesen "GANZ-nak" hívnánk. Pedig ugye különbséget teszünk a V41/V42 között is, pedig külsőre eléggé egyformák...
Előzmény: nohab (7922)
nohab Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7925
Egyébként az 1550 nem stimmel, az 1700.
Előzmény: nohab (7922)
JSB Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7924
Viszont!

Elkészült a ROCO International Taurus HUPAC-ban(ezüst) már kifutó, és a V&M címlapján szereplő 1016 005-8. A gyártó bejelentése ellenére néhol üzletben is előfordul. A neten ETS-től rendelhető.

Hívást várom!

Előzmény: luc72 (7903)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7923
Figyelem TT-sek!
A V&M tavaszi számában a modellezés TT-s lesz, ha nem jön közbe semmi. Csak most JSB ne vegye a fejemet!-)))
Amúgy meg BÚÉK Mindenkinek!
nohab Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7922
Pg54!

Hivatkozva a Nydqvist och Hol Aktiebolag IL71028 számú, "LOKSAMMANSTALLNING MAV DIESEL EL LOKOMOTIV" gyári rajzra, ragaszkodom a 18900-hoz.

Előzmény: pg54 (7882)
JSB Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7921
Mindenkinek újfent BUÉK, néhány gyári MÁV modellel!

Matiz, mail ment, hogy szaporodjanak az olvasók!

Képek készülnek.

Előzmény: Törölt nick (7920)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7920
Meg valami, a tavalyi evben, a szamlalo inditasa utan 3454 -en latogattak meg a V&M weblapot (uj latogatok) . Koszonom, koszonjuk!!!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7919
Luc72, figyelted mar a Brawa 119-es forgovazat? Tisztitas kozben vettem csak eszre, hogy a szelso tengelyekez kapcsolodo csapagyas resz+rugo kulon mozog, mint az igazi mozdonyokon....nagyon szep reszlet, es tenyleg csak most tunt fel...
Előzmény: luc72 (7917)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7918
Boldog uj evet, sok - lehetoleg magyar - uj vasutmodellt, meg minden jot kivanok!
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7917
Most vágod le azt amit eszel?
Előzmény: luc72 (7916)
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7916
DU. kint voltam Rákosrendezön ugyhogy közben feldobtam pár képet.
Előzmény: RolandTT (7915)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7915
Természetesen, még örülünk is neki!
Off
Eszem valamit és jövök magánba (E-mail) beszélni a részleteket! Ok? 15-20 perc türlmet kérek (nagy zabálás lesz:-).
On
Előzmény: luc72 (7914)
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7914
Én Óbudai srác vagyok, de ha lehet akkor nálatok is jó fotoznék is ha szabad.
Előzmény: RolandTT (7913)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7913
Szoktam, csak nem mindig, mert az egyetlen pihenőnapom! Viszont 12-én találkozhatunk is, és Kispesti vagyok, és mindenkit szívesen látok (ügye SteveJ), ha esetleg nem vagyok messze itt is öszefuthatunk.

Egyébként Tamásékat nagyon szeretem. Segítenek mindenben, de amit nem tudok elfelejteni Nekik, hogy egyszer kikeresték a telefonszámomat a tagok adatai közül, hogy felhívjanak egy nagyobb és speciális cuccok érkezésekor, sőt kérésemre addig nem is tették ki még nem értem oda. (Cserébe ha jól láttam több mint a 80%-at megvásároltam:)

Előzmény: luc72 (7912)
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7912
Bameg ez besz.rás adat. A börzére nem szoktál jönni, dumálhatnánk.
Előzmény: RolandTT (7911)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7911
146 db mozdony (most már a BTTB-k vannal háttérben, kevesebb mint a fele mozdonyparkomnak), 508 db személy-, 1011 db tehervagon. Ez igaz mára:), mert remélhetőleg úton van egy szállítmány 6 db mozdonnyal és még vagy 20-30 db vagonnal.
Előzmény: luc72 (7910)
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7910
Hali

A poén az volt, hogy felraktam vagy 10 mozdonyt, asszonyt meg a rokonokat elakartam varázsolni, hogy milyen profi vagyok digi vezérlésben, na többet használtam a STOP gombot mint bármi mást összevéve. Ráadásul karira megleptem magam egy pár dekoderel, így most már az összes mozdonyom dekoderes, de el is kell gondolkodjak melyiknek mi a száma.

Egyébként halottam rólad az M&Hban, te se egyszerűen adod elő a vasútmodellezést, bár ezt a képeidből is láttam. Hány mozdonyod és vagonod van, Ha nem vagyok indiszkrét?

Előzmény: RolandTT (7909)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7909
És milyen szép szilveszterünk is volt! (Képzeld, ha nem jött volna ki 2002-ben a vonat -vagy inkább Vonat- az ágy mögül. Egyrészt mászhattál volna Te be érte, másrészt mondhattad volna, hogy ez az év is jól kezdődik! Remélem a gyönyörű BR 35 volt!?)
Előzmény: luc72 (7905)
mav275 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7908
BUÉK minden sinkoptatónak.

mav275

seTTebello Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7907
Boldog új évet kívánok.
Méleket megkaptam, köszönöm.
Csak az elkészült terepről vannak képek. Kb 40 évvel ezelöttről, nagyon jók.

Intersziti Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7906
BUJÉK és sok sok modellt kívánok!
luc72 Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7905
Hali

Nálam is ez történt, 2001ben bement a vonat az ágy mögé és 2002 ben jött ki.

Előzmény: RolandTT (7904)
RolandTT Creative Commons License 2002.01.01 0 0 7904
Hát akkor idén elsőként is Boldog Új Évet Kívánok mindegykinek:)
Nem is tudom, hogy egy vérbeli fórumos vasútmodellező, vajon mit is tud szilveszter éjszakáján csinálni, ahelyett, hogy "ittent eszmecserél". Vajon berugik?:-).
luc72 Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7903
BUÉK

JSB
Bocsi, holnap tényleg hivlak.

gmarc Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7902
BÚÉK
Mopi Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7901
A Faller Car System termése: (mégegyszer BUÉK!)

Mopi Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7900
BUÉK!
424nurmi Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7899
BUÉK!
etwg Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7898
Csatlakozom

mindenkinek BUEK

Előzmény: bambusz_ (7895)
khotjoe Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7897
Kiprobáltam a felirat eltávolitását arcszesszel és jol sikerült,semmi nyoma nem maradt,ajánlom nektek is ha ilyen gondotok van.
BUEK mindenkiNET.
RolandTT Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7896
BUÉK Mindenkinek!
bambusz_ Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7895
Minden kedves topictársamnak ill. kollégának kívánok

Nagyon boldog, és eredményekben, sikerekben és új modellekben gazdag, de tönkremenetelekben szegény új esztendőt 2002-ben!!!

Aztán a többit meglátjuk...

Üdv: Bambusz

pg54 Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7894
Sok kedvezményes vásárt,
jó börzéket,
még jobb kiállításokat,
magyar Taurust 0-ban, H0-ban, TT-ben, N-ben, Z-ben,
még nagyobb lakást,
időt és pénzt korlátlanul,
szóval: BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT MINDEN MODELLEZŐNEK!
pg
pg54 Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7893
RolandTT!

OFF
"(Egyébként legjobb hasznosítási módja az elöőbbinek, ha a fal felé fordítod, nagyon szép efekteket tud csinálni, vagy akár disco-világítást:-)"

Ez nagggyon tecccik!!!
ON
pg

Előzmény: RolandTT (7890)
torrente Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7892
Luc72!
"minden áron egy deportáló szerelvényt akart össze alítani."

Csak zenészeket nem találok sehol,kis makettban.
Kellene a "pályaudvarra",ahová megérkeztek a vonatok.

Előzmény: luc72 (7889)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.31 0 0 7891

A forrás a "Helyes vágányon a TT vasúttal".
Vannak benne kapcsolási rajzok, etc. Régi BerlinerTT rendszerhez jó.
RolandTT Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7890
Szia Luc72!

Na jó őszinte leszek. Erősen nézegettem, hogy mi ez az érdekes háttér a BR35 1. képénél! Úgy nézett ki mint egy -nem is tudom- nagyon modern gyárépület a cégérrel (ez volt a Thomson felirat).
Csak a 2. képen láttam, hogy ez egy mezei TV. Nagyon tetszett!! Csak ezért jegyeztem meg a dolgot.
(Egyébként legjobb hasznosítási módja az elöőbbinek, ha a fal felé fordítod, nagyon szép efekteket tud csinálni, vagy akár disco-világítást:-)

Előzmény: luc72 (7889)
luc72 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7889
Hali

Egyenlőre helyszűke miatt nincs itthon terepasztalom, így gyorsba dobtam fel a TV elé a cuccokat, egyébként ez a TV másra is nagyon jó.
Az északi fűtőház tulajdonképpen készen van, épületek nélkül 1:87 ben, de neki is megszűnt a helye, így most össze van csomagolva. Remélhetőleg lesz neki végleges helye, ahol mindenki meg nézheti. A füstinek, meg a Köz.muz.nak nem kellet, de a Lángosokhoz sem viszem.

Torrente

Felnyomom a képeket. Egyébként ennek a srácnak az volt a mániája, hogy minden áron egy deportáló szerelvényt akart össze alítani.

Előzmény: RolandTT (7871)
pg54 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7888
BoGar!

Benne van.
pg

Előzmény: BoGar (7886)
BoGar Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7887
Linkelni így kell:
[a href="http://vasutmodell.ini.hu"] Webzine [/a]

A [] jelek helyére <> jelet kell rakni.

Előzmény: krupiz (7883)
BoGar Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7886
Csak nem bent van már a Vasút és Modell is? Mert a Webzine már bent van egy ideje! d:-)))
Előzmény: pg54 (7885)
pg54 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7885
Matiz infója nyomán ide is beírom, hátha valaki még nem találkozott vele:

http://vasutmodellezes.lap.hu

Lehet válogatni...
pg

krupiz Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7884
seTTebello!
Megy mail-ban :)
BUÉK!!
krupiz Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7883
bocs! egy kicsit elcsesztem ezt a linkes dolgot :)
Na mégegyszer....(a "href" -et egybe kell írni én megpróbálom becsapni a szóközzel a böngészőt-remélem sikerül :)
"De többet a Webzine-n lehet megtudni"
Ha most sem jó elküldöm levélben
Bocs mindenkitől az OFF-ért :)
pg54 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7882
Bender Oszi!

Nem akarom a tanakodást újragerjeszteni, de négy napig nem voltam netközelben, azért nem írtam be hamarabb.

Az általam említett Petrik Ottó: Vasútmodellezés című könyvben van jellegrajz is a NOHAB-ról, amelyen a főméretek együtt is kiadják a jelzett 18600 mm-t.
Így az alábbi méretek találhatók rajta:
- ütköző: 600 mm
- ütköző talpától 1. tengelyig: 1550 mm
- tengelytávolság forgóvázban mindenütt: 2000 mm
- belső tengelytávolság (3. és 4. között): 6300 mm

Egyébként kiváncsian várom, hogy végül is le fogja-e mérni valaki a Füstiben... :-)))

pg

Előzmény: Bender Oszi (7783)
krupiz Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7881
Sziasztok!

Köszönöm seTTebello, ha a németben több a kép mint a szöveg, akkor jöhet :)!
Ha jól tudom igy lehet linket elhelyezni a szövegbe:
"De többet a Webzine-n lehet megtudni"
Amit feltettél nekem annak mi a forrása?

pg54 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7880
Csíkos!

Még anno a kecskeméti koromban a gyerekekkel csináltunk egy nagy H0-ás asztalt (ma is ott van). Azon saját készítésű és gyári 1:87-től a TT-n át N-ig mindenféle épület volt. Nem tudom, hol olvastam azt a jótanácsot, de nagyon bevált: a perspektívához kell (érdemes, lehet) igazítani az épületek méretarányát. Így a néző felőli oldalra kerültek a H0-ások, leghátulra az N-esek. Annyira bejött az ötlet, hogy - optikai csalódás révén - a valóságosnál nagyobbnak tűnt emiatt az asztal.

Abban persze teljesen igazad van, hogy a vágányközeli épület nem lehet más, csak a járművekkel azonos méretarányú. Ezt a problémát mi bölcsen kikerültük... :-))

pg

Előzmény: Törölt nick (7877)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7879
Krupiz
http://www.tar.hu/settebello/t.JPG
Magyarul egyelőre ennyi van. Van még németül, ha akarod felteszeszem.
OT Hogyan kell ilyen közvetlen hivatkozást csinálni? Klikk, és már ott is vagy.
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7878
Hogy a fene essen bele! Pedig pályáztam egy új példányra! Olyan szép mozdony, ezek szerint TT-ben csak volt...!
Mindegy, majd frizírozom a mostanit, meg van egy ötletem a hajtás egyszerű feltuningolására, ha kész és műxik, akkor közzéteszem, de várni kell rá, mert tavaszra el kell készülnöm némi elektronikákkal.
Apropó tuning! A börzén feltűnt egy tagnál belső berendezés a TT-s porosz kéttengelyes kocsikhoz, szándékomban áll "tesztelni"...
Előzmény: RolandTT (7839)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7877
Ez a méretarány kérdés egy jó kérdés!!!
Menyasszonyom kérdezte, hogy a kivilágított "Y" kocsimba miért nem teszek "utasokat"? Nosza kipróbáltuk! Ekkor derült ki, hogy a leendő "utas" nem fér be a kocsiba. Tudom, a kocsi nem pontosan 1:120, de az "utas" sem, csak ő a másik irányba tér el. Akkor most mi csináljunk az épületekkel? Ha nem túl vonatközeli, akkor még elmegy, de egy állomásépület, netán "stellwerk"...
steve
P.S.: a BR23 1970-ben lett BR35, amikor az egész mozdonyflottát átszámozták. Érdekes, hogy a pályaszámokban csak a sorozatjel változott, legalábbis a BR23/35-nél.
Előzmény: RolandTT (7870)
BoGar Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7876
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Boldog Új Évet Mindenkinek!!
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7875
Mivel legközelebb csak jövőre leszek NET közeli:

MINDENKINEK SOK MODELLVASÚTTAL TELI, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!

torrente Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7874
Bocs mindenkitöl kicsit off!

luc72!

Nem tudnád felrakni a bécsi fényképeket?Fényképezd le a képeket a digitálissal,és úgy megpróbálnád felrakni.
Amúgy Király a transzport mozdony!Tudod mire gondolok!
Itt van a Trainz nálunk gyere érte!

off vége

Előzmény: luc72 (7867)
JSB Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7873
Nem tudom feltünt e, hogy elég szép számmal Faller Ho valójában TT (egzakt 1:120) és a terepasztalok hátteréül szolgáló 380cm-es diorámák között is négy TT méretarányú. Híd is van a szériában. Ha érdekel benneteket, katalogus számmal képpel feltesszük a V&M webre.
Előzmény: RolandTT (7870)
BoGar Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7872
Sziasztok!

A hiba javítva! Köszi, hogy szóltatok. Ja és épp ma raktam ki az oldalra a freestat statisztikai rendszerét. (Ma 19-en nézték meg az oldalt.)

Előzmény: RolandTT (7871)
RolandTT Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7871
Igen BoGár! Nem működik! Viszont csoda, hogy Valaki észrevette. (Akinek van egy Thomson TV-je és azt használja háttérnek, másra nem jó?:-)
Előzmény: luc72 (7867)
RolandTT Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7870
Kezicsókolom ezt én is tudom (7822-n együtt is emlegettem őket), azért köszönöm a pontosítást. Azért írtam, hogy 23 van mivel tudom, hogy az a 35, de feliratozásban van különbség, és nem tudom Luc-nak mire kell.
Hölgyek és Urak. H0-ban nagyon irigylem tőletek a Vollmer házakat! Olyan nagyon, hogy vettem 4-5 db-ot is belőlük, ha nagy lenne akkor vitrinbe teszem, de olyan szépek, hogy nem tudtam kihagyni!
Hogy-hogy nem említitek a házakról beszélve????
Kibri is nagyon jó, de TT-ben 7 féle házat kínál, ráadásul mindenkitől eltérően 1:120-ban! Ezt a hülyeséget:-) ezek a 4 szintes házak olyan magasak mint az Auhagen Only TT-s 2 szintes házai! Egymás mellett nagyon hülyén néznek ki. Gondolom a TT-sek tudják, hogy a Faller is 1:100-ban nyomja a TT-s épületeket.
Előzmény: etwg (7861)
nohab Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7869
Ha pedig az N-esre gondolsz, az szinte kész, talán januárban teljesen kész lesz.
Előzmény: nohab (7868)
nohab Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7868
Alakul. Mostanra sikerült megoldani a forgóvá-maszk problémát, remélhetőleg még januárban vihetem a fényezőműhelybe az elsőt...
Előzmény: Törölt nick (7844)
luc72 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7867
Nem müködik a kép fejezet.
Előzmény: BoGar (7865)
JSB Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7866
Kedves Luc!

Ha nem láttad a lezártam után jött a lehülyéző áldás, és nem írtam rá semmt, valamint gyühet amit a pacák irni akar, néme leszek, tehát már előtted vagy tucatnyi epistolával letudtam.

Légyszi keress meg telefonon, ki voltál kapcsolva.

A képes ötletet jónak tartom, de az igazi lenne, ha aki meri vállani, IGAZI NÉVVEL LEGYEN, férfiak lennénk, vagy mi a szösz...

Előzmény: luc72 (7863)
BoGar Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7865
Luc72, ha jól gondolom, itt a koszolás és a vadszőlő a +dolog.

Egyébként nekem egy Auhagen állomásom van. Nagyon szép lett a végén, de rengeteget kellett vele dolgozni. Nagyon sok alkatrészen rossz volt a csonk. De többet a Webzine-n lehet megtudni róla.

Előzmény: luc72 (7863)
luc72 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7864
Köszi

Király képek vanak az oldalon.

Előzmény: RolandTT (7845)
luc72 Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7863
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=603360&beginnum=80
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=613584&beginnum=80
http://kep.tar.hu/luc72/index.phtml?aid=27504763&pid=613585&beginnum=80

Azért egy Auhagen házból is lehet szépet csinálni.
Nekem van POLA,FALLER, KIBRI, AUHAGEN, házaim de én mindegyikhez hozzá nyúlok még. Viszont ha nagy az igény az épületek összerakásának trükkjeire, akkor talán JSB, ha írok egy cikket, beteszi az újságjába.

JSB,NOHAB

Az isten áldjon meg titeket, ne vitázatok már mindenért. Egy régebbi félreértés miatt most mindenért egymásnak ugrotok, úgyhogy ABBA HAGYNI, mert szét csapok köztetek:-)

Viszont kéne egy topictalit összehozni, és ott mindenkiről készülne egy kép, amit felhelyeznénk valahova, így könnyebben meg ismernénk egymást a későbbiek folyamán.

etwg Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7862
A microscal szállit üres matricás lapot két kivitelben: Laserjathez, és tintás nyomtatohoz. A laserjet jobb, mert nem kell bajlodni a festékkel.
A tintásnyomtatoval készitett nyomást impregnálni kell, ami vastagitja a matricat. Ha hozzájutsz egy ALPS nyomtatohoz (szublimácios eljárás) akkor akár fémfoliát is tudsz nyomtatni (arany, ezüst stb.)
A foliát az OLD PULLMANNál illetve a FEATHERS
-nél lehet beszerezni Svajcban, az interneten a www.micromark.com cimen. Egy kb. A4 folia 5 USD-ba kerül.
Van néhány cég Europában, akik ALPS nyomtaton megcsinálják amit akarsz, csak COREL DRAW-ban csináld meg a képet.
Előzmény: read_me (7829)
etwg Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7861
A BR 35-ös azonos a BR23-ssal, csak a 1960-as évek vége felé a 23-as át lett keresztelve.
Előzmény: RolandTT (7841)
etwg Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7860
Az abalküveget soha ne ragazd müanyagragasztoval, erre sokkal biztonságosabb az egyszerü fehér folyékony faragaszto (parkett, ponal, stb.) az elöször is nem marja meg az anyagot, száradás után teljesen átlátszo, igy kisebb ablakokon mint üveg is használhato (kenyd a ragasztot a rámára, ugy, hogy egy buborék takarja az egészet. Ha megszárad átlástczo lesz, is teljesen illeszkedik a rémához, ha kell tüvel még be is lehet törni....)
Előzmény: Cax (7852)
etwg Creative Commons License 2001.12.30 0 0 7859
A müanyagépületek ragasztására kaphatok speciális ragasztok. (sok nehezebben elérhetö, de rendszerint olcsobb toluen illetve perchloretylen oldoszer is jol ragaszt.) A ragasztok két változatban kaphatok, a higabb (ami a legjobb a modellvasuthoz), valamint a vastagabb folyásu (repülömodellekhez). A higabb azért jobb, mert a modellépületek igen pontos öntvények (mégha néha javitgatni is kell), igy a ragaszto a maga kapilláris tulajdonsága miatt igen kis mennyiségben remekül ragaszt. Egy tüfokkal vigyél fel egy cseppnyi ragasztot, és meglátod, hogy fut végig a résben.
A vastagabb ragaszto csak akor kell, ha fugát kell kitölteni.
Sok modern épület azonban már ragasztás nélkül is összeállithato a beöntött pöckök fogják igen jol össze.
AZ épületet mindig az "L" eljárás alapján kell összeállitani. Aza elöször ragazd össze a közvetlen L alaku oldalakat (derékszögben), majd a két egységet száradás után ragaszd össze, majd jöhetnek az abalakok, tetö stb.
Előzmény: Fecus (7847)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7858
"a 120-as Faller házat talán váltóháznak lehetne nevezni"

Vagy inkább (ragaszkodva a vasúti szaknyelvhez) "váltóállító központ". Ennek van egy vasutas köznyelvi megfelelője, a "torony". Németül (bár szerintem ez senkit nem érdekel, de azért leírom - csakazértis!): Stellwerk.

Ugye nem voltam OFF?

Előzmény: Cax (7852)
JSB Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7857
Még tegnap ment külön mail. Kérlek ellenőrizd, ha nem külön mailban jelezd!

Kösz!

Előzmény: krupiz (7856)
krupiz Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7856
Szia seTTebello és mindenki!

seTTebello: no problem, ami késik nem múlik - remélem.
JSB kollégától még nem kaptam semmit - kedves JSB kollega veheted "felszólításnak"
Eddig xAndrew - valakiv@mailbox.hu-tól kaptam link-et.

Király E. Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7855
SZia Steve!
Mostanában nem beszéljük meg, de azért egy páran összejövünk a börzén. 10.30-kor mi már hárman az Erkel utcában voltunk/Luc és Balázs/mert meg akartunk nézni egy állitólagos akciót..de erről Luc már irt.A Brawa mozdony egy Br 06-os volt,kivülről nagyon szép,de tényleg olyan volt a hangja, mint a régi Piko 01-esé.Szinte kerregett.Lehet hogy még túl új, de azért mégis csak 99900 ft.Utána feltették a Roco 35-öst,/ami szintén új/és nagyon halkan, sokkal nagyobb kifutással ment.Üdv mindenkinek
Előzmény: Törölt nick (7837)
JSB Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7854
Válasz, ahogy kérted, ment!

B.U.É.K!

Előzmény: Fecus (7846)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7853
Hello!

Nezd meg a Kibri epuleteket, olcsobbak, mint a Faller, es sokkal jobb epiteni oket. A faller, de meg a Pola Mozartstrasse is helyenkent rossz illesztesu, reszelni kell, miegyeb...

udv

Előzmény: Cax (7852)
Cax Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7852
Sziasztok! Már három hónapja kisérem figyelemmel a fórumot, de mostanáig még nem írtam bele semmit. Nektek köszönhetem, hogy 15 év eltelte után újra belefogtam a vasútmodellezésbe.
Egyelőre ennyit magamról.
Fecusnak üzenem, a 120-as Faller házat talán váltóháznak lehetne nevezni. Nekem is van egy ilyen és leszámítva a gerendákat a falban, egészen jó néz ki a képzeletbeli Abaligeti állomásom váltóházaként. Ragasztásra mindenképp makettragasztót ajánlok, olcsóbb mint a pillanatragasztó és pár perced marad még a pontos illesztésekhez. Maga a házat nem bonyolult összerakni (nagyon pontosak az illesztések), de egyre figyelj, az üvegre óvatosan kend a ragasztót, mert nekem megfolyt és ezért beopálosodott (megmarta) és cserélhettem ki egy vékony műanyag lapra. Raktam bele világítást is a felső szintre és két vasutas is bent figyel a teremben. Sajnos képet nem tudok róla prezentálni, még nem sikerült vennem digifényképezőt de már rajta vagyok. Amúgy a piacot átnézve csak a Faller jött be nekem, mind minőségben, mind választékban egyaránt. Tudom-tudom nem olcsó, de nagyon profi! Eddig már 6 épületem van, ebből 3 kész, 3 most készül az ünnepek alatt.
Előzmény: Fecus (7847)
Gerin Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7851
Rézgaras!

A honlap háttérképe a MÁV Pécsi Üzletigazgatóság udvarán álló 275 sor. – mozdony. A sorozat és pályaszám valamikor a 22.020 volt; ezt a számot és táblát a gép (külső)renoválása után, idén nyáron visszakapta. További részleteket nem tudok. Talán mdbz…(?)

Gerin

seTTebello Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7850
Szia Krupiz!
Elnézésedet kell kérnem, de a tömörítés nem müködik, így 26ezervalamennyi kbyte lett egy oldal. Gondolom JSB mindent elküldött, ami a dombépítésben fellelhető.

Szia CsíkosháTTú!
Januárban elég sok dolgom lesz, nem hiszem, hogy eljutok a börzére.
Én 10.30.-kor még ott voltam, sőt akkor vettem meg a D341.-et.
Egyébként láttam a "Kleine Eisenbahn ganz gross" című Trost könyvet, sárga gerincen halszálkás betűk.
Volt még egy H0 szlovák ES 499 "gorilla".

Taka_TT Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7849
Üdv!

Szívesen leveleznék bárkivel modellvasut témában!
kérem írjatok emilt mert nem mindíg tudok idejönni

örök hála

gmarc Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7848
Üdvözlet!
Régen jártam erre, de sajnos még mindig nincs és nem is lesz egy darabig időm terepasztalozni.
De azért bemutatom nektek a rhenshagen-i fűtőház oszlopos tagját, egyelőre csak kiállítási tárgyként, de üzemképes, jó kondiban van, pedig legalább 15 éves, ha nem 20.
Íme My1125:


és oldalról:


Talán még 5 évet tud várni...

Fecus Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7847
Majdnem elfelejtettem. Karácsonyra egy Faller házacskát amiben a váltókat álligatják - nem tudom a hivatalos nevét-. B-120. Mennyire lehet ez magyar? Mivel ragasszam? Mire vigyázzak -még sohasem ragasztottam ilyen "összeragasztós" modellt-?
Köszi
Fecus
Fecus Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7846
Kedves Mindenki!

Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok.

Most volt időm elolvasni a V&M-et. Szuper. A lámpák pont jók lesznek a kis állomásomra. Magánba írja meg valami mi az a "QuaBLA", hol lehet a cikkben említett modelleket megnézni?

Üdv.
Fecus

RolandTT Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7845
Kicsit konkrétabban pár BR35 kép.

http://members.tripod.de/HistorischeEisenbahn/mein1.jpg
http://www.heukelbach.de/30403.jpg
http://www.heukelbach.de/30319.jpg
http://www.heukelbach.de/30219.jpg
http://www.heukelbach.de/30207.jpg
http://www.heukelbach.de/30203.jpg
http://www.heukelbach.de/42513.htm
http://www.heukelbach.de/42420.htm
http://www.heukelbach.de/42532.htm
http://www.heukelbach.de/42611.htm
http://www.heukelbach.de/42619.htm vagy jpg
http://www.heukelbach.de/42412.jpg
http://www.heukelbach.de/42520.jpg
http://www.heukelbach.de/42522.jpg
http://www.heukelbach.de/42530.jpg

Előzmény: luc72 (7840)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7844
Ha már erre jársz, mi a helyzet a kis-szériás Nohabbal? Azt hiszem már volt róla kép itt 1x-2x...
Előzmény: nohab (7843)
nohab Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7843
(Különben is a lexikális NoHAB tudás maximumán Imatra-t nem lehet elérteni)

Ismétlem, én tudom, hogy hol készültek, de ha valaki innen veszi az infóit, annak az Imatrád erősen félreértheő volt, és ezt a félreértést kívántam megelőzni, három kurta szóban, erre jönnek a dörgedelmeid, meg a sajnálkozásaid. Én is sajnálom, hogy pusztán a nevem látványa ennyire megvisel.


Előzmény: JSB (7835)
nohab Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7842
Nem én egy idült hülye vagyok, csak Te vagy a mindenkinél okosabb.

Mondtál már nagyobb hülyeséget is a NOHAB-okról.

Egyébként meg nem magam miatt írom, de téged sokan mindenek felett álló autentikus forrásnak tekintenek (ezt magad sugallod titokzatosságoddal), és ezt a hozzászólást szinte lehetetlen volt a magyar nyelv és társalgás írott és íratlan szabályai szerint nem úgy értelmezni, hogy a NOHAB-ok készültek Imatra-n.

Előzmény: JSB (7834)
RolandTT Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7841
http://www.dampflokomotive.de.vu/
http://home.snafu.de/verkehr/lok/index.htm
http://www.dlok.de/
http://www.dampffreunde.de/
vagy inkább: Br23, mert itt 35 nincs.
http://www.dampffreunde.de/Dampfloks/Die_Baureihe_23_10/die_baureihe_23_10.html
http://www.heukelbach.de/HP-Fahrzeugindex.htm

Még van, majd keresek.

Előzmény: luc72 (7840)
luc72 Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7840
Hmmmmmmm.
Pont a BR35röl keresek képeket a neten, Railserveren viszont semmi nincs.
Előzmény: RolandTT (7839)
RolandTT Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7839
A BR35-ről jut eszembe. Nem tudom, hogy tudjátok e, mert még nem jelent meg a Tillig 2002-es TT-s katalógusa (a H0-ás megjelent), a BR 35 és BR 23 lekerül a Tillig gyártmánylistájáról (auslauf). Ez annyiból érdekes, hogy 1958-ban ez volt a Zeüke első modellje (kronológiában úgy tudom, hogy kis fázis késéssel követte "Őt" a BR81 és a V200 /BR 221/. Másrészt idén még egy bőrt megpróbált lehúzni róla a Tillig és kiadta a BR35 musemszug des EMBB-t (EMBB=Eisenbahn-Museum Bayerischer Bahnhof). Még annyit fűznék a dologhoz, hogy itt a Tillig a műanyag helyett fémből készített hosszú tengelyével jóval jobb menettulajdonságokkal rendelkezik mint a BTTB BR 35 (nem "lötyög" a pályán, kiegyensúlyozottan megy). Szerintem kár érte.
Intersziti Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7838
Holló!

Na, ami a múltkor nem sikerült:

Etwg: „Ma már sok vagonon meg a felujitott mozdonyokon is egy ujabb eröabszorbcios zonát is beépitenek (láthatatlan ütközök), amik a mellvéd (ütközö- és horogtarto) és a fö ráma között van […] Ilyen pl. a TAURUS is”

Itt jól látható

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7837
Szia luc72!
Elkerültük egymást a Börzén! Én kb. 10.30-ra értem ki, és csodák csodája (!!!) kaptam végre tapadógyűrűt a régi BR35-ömhöz! Egyébként eléggé családias volt kinn a hangulat, vagyis kevesen voltunk.
Azért én láttam érdekeset:
H0:
- BR234, regional bahn festéssel, BRAWA: 28.400Ft
- Siemens Dispolok, nem kérdeztem az árát, de meglepően szép, PIKO. Mindkettő gyári, új.
- PIKO szett: BR95 + három négytengelyes REKO-vagon, árat itt sem tudok, mert mindig el volt foglalva a tulaj.
N:
- BR 65.10 + kétrészes emeletes vonat: 15.000Ft Használt, de szép.
Saját méretarányomban nem volt különlegesség, csak BTTB-s NOHAB-dömping: 7-9.000Ft között.

A legközelebbi börze csak Január 12-én lesz!!!
seTTebello!
Rá érsz akkor?
steve

luc72 Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7836
Szia

Sejtem mire gondolsz, tedd fel a kérdésed a modellezős topicba.
Annak idején lehetet kapni üres vizes matrica lapot, és tinta sugaras nyomtatóval rányomtattál valamit majd szépen körbe vágtad, és ragaszthattad. Repülő makettezésben próbáltam.

Börzén kint voltunk, nagyon érdekes dolgot nem láttam.
Az erkel utcában egy ember szándékozott Brava mozdonyt venni az ára 99900 Ft, kérte a próbát, mondták, kérem ez egy Brawa de azért kivették a dobozból. A sínen a mozdony meg se mozdult, de a moci mormogott, a rudazat hibás volt. Van másik! És ezzel is ugyan ez történt, mondták van még egy utolsó mindjárt hozzák, addig a vevő kinyitatta a ROCO új BR35-ösét, ennek meg a terelője volt el/ szét törve. Utána elő került egy működő képes Brawa gőzös, de addigra emberünk már nem is annyira akart vásárolni plusz elég hangos volt. Közben mi kiszúrtunk egy N es mozdonyt amire valamit ráejtettek, mert annak is el volt törve a kasztnija. Egyébként (ott) Európában, most a Brawa mozdonyokra akció volt. Erkelesek gyorsan be is vásároltak Ludmilábol és itthon már 32000-35000-ig árulják. Ja van akció is náluk, a 8000-9000 Ft vagonokat 14000-ért adják de most 30% engedmény van rájuk.

Előzmény: read_me (7829)
JSB Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7835
Nem modell , tehát OFF

Remélem halottál (mint szuper művelt elme) a bizonyos lukakból fúvó szelekről.

"Félreértetted", mert úgy AKARTAD, ettől a világ (kis vével) méfg nem arra forog, amerer akarod

(Különben is a lexikális NoHAB tudás maximumán Imatra-t nem lehet elérteni)
LEZÁRTAM!

ON

Előzmény: nohab (7830)
JSB Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7834
Nem én egy idült hülye vagyok, csak Te vagy a mindenkinél okosabb.

Előzmény: nohab (7831)
bambusz_ Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7833
Kösz az infot, az igazság az, azért bátorkodtam ezt írni, mert ilyet láttam néhány építkezésen falszigetelésnél. Ehhez a részéhez nem értek...
Viszont kiválóan faragható, és könnyű! Szinte már csak ilyet használunk terepépítéshez!
Előzmény: RolandTT (7828)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7832
Hello,

ha a Gützold-ra gondolsz, akkor már nincs fent. (Megvan még az anyag, ha érdekel előszedem)

A következő frissítés az oldalon jövőre várható. (Ma és holnap vagyok megint netközelben, egyébként meg pihi van.)

A börze nem jött össze, ma ugyanis dolgozom :(

üdv

Előzmény: seTTebello (7819)
nohab Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7831
...Nem piszkálta a kutya se, átvette és nem javította, tehát így az övé.(7741 folytat 7784-en...

Ismered az idézet fogalmát?

Előzmény: JSB (7824)
nohab Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7830
Már megbocsáss, de azt feltételezni(akárkiről), hogy akad oly futobolond ki arra gondolna, hogy a "szentek" közül egy is Imatraban készült, siralmas.

Ne haragudj, de az a siralmas, hogy egy olyan hozzászólásra, amiben kizárólag a NOHAB-okról van szó, te beírod egyetlen kusza tőmondatban, hogy "A gépek Imatraban készültek.", és utána kikéred magadnak, hogy én azt hiszem, hogy a NOHAB-okra gondolsz. Sajnos nem látok a fejedbe, így nem arra reagálok, amit gondolsz; hanem arra, amit leírsz belőle.

A "mittudomén" vasutak pedig - amint arra már Mopi is rávilágított - nem az én szüleményem volt, kérlek olvass figyelmesebben.

Előzmény: JSB (7816)
read_me Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7829
Hali!

Pontosabban: NYPD (new york police department)dekorációs matrica kellene, amit H0 autókra szánok. Már vagy 1,5 hónapja keresek ilyet a neten, de nem találok (persze russia police decor sheet létezik ...bla... ), ezért gondoltam, hogy elkészítem én a matrica képeket. Csak attól tartok, ha valahol valamilyen jóféle papírra ki is nyomtatják, látszódik majd a hálós szerkezet a pici feliratokon (vagy neem...?) Azt meg nem tudom, hogy nyomdában vállalnak-é ilyet, és ha igen, milyen mértékben megy rá a gatyám!

Üdvözlettel

r_m

Előzmény: JSB (7826)
RolandTT Creative Commons License 2001.12.29 0 0 7828
Hi!

Bocsánat, hogy belebeszélek, de mint az elején írtam építész vagyok, és nem vitatkozás, de nem a
kék Styroform anyagot szeretjük használni, hanem Therwoolint, vagy Isolytot (kőzetgyapot), ami nem alkalmas fenti célokra (Styroformot gépészeti anyagok hőszigetelésére használjuk, ha nem kapunk mást). De nem ez a lényege mondandómnak, hanem a Nikecell igen kemény felületű anyag tud lenni ragasztó anyagok rákenése után! Ettől függetlenül nem javaslom én sem senkinek, csak az igazsághoz ez is hozzátartozik!

Előzmény: bambusz_ (7813)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7827

Krupiz! Mél megy.
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7826
Kínos ügy. Vakmatrica csak elvétve kapható, leginkább művészellátó boltokban. A festék nem lehet akármi(ugyanott a boltabn még csak egyszer fordult elő, a cég, mai divat szerint hamar megszünt, így címet nem adok), mert nem fog kötni, s leválik, ha az alap vizet kap. Konkrétan milyem emergency kellene, egészségügyi, technikai, stb?
Előzmény: read_me (7822)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7825
Rendelkezésre áll elegendő szakirodalom és élő példa. Keress mailen. Add meg pontosan miről van szó és adok anyagot.
Előzmény: krupiz (7823)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7824
Nem piszkálta a kutya se, átvette és nem javította, tehát így az övé.(7741 folytat 7784-en, remélem nem a 77844-ig)

Kutya kötelesség ha valahol éltél, dolgoztál és ismered őket megszólalj ha mittudomén...
Kívánom valamennyiünknek, hogy ott tartsunk AKÁRMIBEN, mint manapság mélyen elhallgatott északi rokonaink. Többek között láttam a modellezőiket dolgozni, EGYÜTT egymásra fújás nélkül(Te láttál már ilyet idehaza?).

Kaptatok két tényt(VR, Imatra), no commenttel. Egyébként a nagyvasutas topic témája lenne!

Előzmény: Mopi (7817)
krupiz Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7823
Sziasztok!

Köszönöm a sok hozzászólást, segítséget domb/hegy/terep építés ügyében.
Megpróbálkozok vele a napokban.
(seTTebello várom az igért csatolt állományt!)
Ha még van valakinek jótanácsa, tapasztalat ne tartsa vissza magát!!

read_me Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7822
Üdv Mindenkinek!

A kérdésem a köv.:
Hogyan tudok vizesmatricát készíttetni saját tervezésű vektorgarfikás, vagy sima jpg képről??? A 1:87 miatt fontos lenne a jó minőség, és a nem túl vastag hordozófelület. Ha tudtok ilyet, légyszíves osszátok meg velem, sokat segítenétek!

Vagy, ha valaki tudja, hogy hol lehet venni Mo.n 1:87 emergency matrica szettet, az szintén sokat segítene. Sajna a gyártó céget nem tudom, talán microscale...?

Előre is kösz

seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7821
Ez egy reménytelen randevú...
Előzmény: Törölt nick (7815)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7820
Ezt én sem tudom... Miért is nem jó?
Előzmény: BoGar (7818)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7819
Pontosan. Talán ki lehetne alakítani a hungarocellből egy stabilabb réteget, ami bírná a terhelést - a Big Boyt természetesen nem -, de szerintem itt kezdődik a gányolás.

Matiz
Nincsenek már fenn a szkennelt katalógusok, vagy csak én nem találom?

Előzmény: BoGar (7818)
BoGar Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7818
Szia!

Mond, Hungarocellre miért nem jó, ha vágányt fektetünk?? Mi baj lesz? Mert én csak arra tudok gondolni, hogy a terhelés miatt esetleg benyomodik, mást nem.

Előzmény: bambusz_ (7813)
Mopi Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7817
JSB!

Ne piszkáldd nohabot a "mittudomén Finn Vasutakkal", ha figyelmesebben olvasnál, akkor tudnád, hogy én írtam a "mittudomén"-t. (7741-es hozzászólás)

Előzmény: JSB (7816)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7816
A finnek az általad említett "a mittudomén" vasútjuknak készítettek néhány gépet a kedvencedhez hasonló formával(nem vált be). Ezek közül láthatsz egyet Rihimäkiban (Helsinkitől északra, elágazó csomópont). A múzeum csak a nyári hónapokban tart nyitva(ápr. vége - okt eleje).

Mellesleg kívánhatnánk olyan mittudomén vasutat magunknak. "Csak" ER 460, és Pendolino futkározik feléjük. Hat év alatt, míg ott dolgoztam, egyszer késtünk 3 percet a Helsinki-Lieksa 680km-es távon.

Már megbocsáss, de azt feltételezni(akárkiről), hogy akad oly futobolond ki arra gondolna, hogy a "szentek" közül egy is Imatraban készült, siralmas.

B.U.É.K. Nektek és Mozdonyotoknak!

Előzmény: nohab (7814)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7815
Akkor baj van, jó, ha dél felé kiérek...
Előzmény: seTTebello (7810)
nohab Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7814
A gépek Imatraban készültek.

Mármint a NOHAB-ok?

Előzmény: JSB (7808)
bambusz_ Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7813
Erre vonatkozóan volt (?) egy cikksorozat a Vasútbarát magazinban...

Egyébként seTTebello kolléga eljárásaihoz annyit tennék még hozzá, hogy a Nikecell helyett lehet alkalmazni a kicsit drágább, viszont jóval könnyebben alakítható kék styroform anyagot. Ujabban ezt használják építkezéseken hőszigetelő anyagként. Esetleg ilyen helyekről maradékot lehet szerezni, de venni is lehet...

Ez általában 2 cm vastag táblákból áll, és faipari ragasztóval kiválóan ragasztható. A felület pedig akár csiszolható is (vannak spec. kaparó szerszámok, amivel nagy hatékonysággal dolgozható az anyag).

Ha a terep kialakítása kész, érdemes egy vékony gipszréteget képezni a felületén, mert ez már festhető, és jöhet rá a homok, fű, stb...

Vágányt nem szabad rá építeni, ahogy a Nikecell-re sem!!!

Jó munkát!

Előzmény: krupiz (7805)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7812
Elnézést: Krupp rajz, amiről elhagytuk azt, ami a modellen nem szerepel, kivéve a vonórudakat, melyet Fleischmann már több mozdonyán megoldott.
Előzmény: JSB (7807)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7811
Köszönöm
A Bühlerre én is gondoltam, ezek elméletileg el is férnének, ha a motor tengelye rövidebb lenne.
Nálad mi szükség volt a remotra?
Előzmény: ltibor (7796)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7810
Igen, de csak 10.30-ig. Valószínüleg fekete öltönyben, szürke kabátban leszek, és lesz ott majd valahol egy bordó Astra, sáros macskatalp-nyomokkal a motorházon.
Előzmény: Törölt nick (7803)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7809
Szia Krupiz
Most nem leszek túl részletes, amit találok, azt elküldöm csatolt fálylként.
Elöször is választanod kell, hogy papírból, vagy Nikecellből, az egykori Hungarocell, építesz-e.
Papír: kartonból kivágod a hegy metszeteit mind a két, egymásra merőleges nézetből. Ezek a metszetek egy rácsot alkotnak. Összeillesztés után a metszetek közt adódó négyzeteket összegyűrt újságpapírral feltöltöd. A domb felületéd enyvvel bekened, ne sajnáld, majd néhány réteg újságpapírt, ragasztasz rá. Azt az újságpapírt, amit a domb felületére ragasztasz előzőleg gyűrd össze, majd simísd ki. Így jobban felveszi a terep formáját.
Nikecell: a lapokból hozzávetőlegesen kivágod a domb alakját, összeragasztod. Ragasztás előtt a ragasztót próbáld ki. A Technokol oldja a Nikecellt. Szvsz. az enyvvel érdemes megpróbálni, mert olcsó, és igen csodálkoznék ha oldaná. A ragasztó száradása után felmelegített késsel pontosan vágd ki a terepet. Azért kell felmelegíteni a kést, hogy kevesebb Nikecell-hulladék képződjön. Ez az eljárás rettentő büdös, szeretteink nyugalma érdekében érdemes a pincében végezni.
Még néhány megjegyzés:
Papírból főleg kisebb dombok és töltésoldalak készíthetők. Ha a dombon út vezet nem ajánlom, mert az árkok, kanyarok, elkészítése macerás.
Nikecellből sziklák is készithetők, ezeket modellfestékkel, vagy enyvvel kell bekenni. A modellfesték sokkal szebb és végülis nem kell belőle jelentős mennyiség.
Van még valami olyan, hogy kifeszített drótok tartják az újságpapír-rétegekből készített terepet. Műszaki érzékem azt súgja, hogy ez nem az igazi. A sziklákat gipszből is szokás készíteni, ekkor a gipszhez ragasztót kell adagolni, különben porlad. A gipsszel vigyázz, nehezen jön ki, viszont könnyen ejt foltot. Vaszary János egyik könyvében olvastam: "Ez olyasféle dolog, mint a spiritizmus, a dolognak magyarázatát adni nem lehet, viszont az itt-ott jelentkező giszfoltokat se lehet letagadni."

Előzmény: krupiz (7805)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7808
Finnek: VR - Valtion Rautatie - Állami Vasutak.

A gépek Imatraban készültek.

Előzmény: nohab (7801)
JSB Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7807
A két V43 modellt "összehasonlítani" annyi, mint az USA Modern Art Museum (Modern Művészetek Múzeuma) és a Louvre Párizs gyűjteményét összevetni.

Az ábra amit a téli szám 22. oldalon (V&M)közöltünk autentikus rupp jellegrajz, Kasselből. Az NEM tűrés szerint mindkettő jó. A lényeg most már az, melyik kinek jelenti az arányban hibátlant. Ez bizony vizuális ízlés kérdése, amit a zseb "tehetsége" is befolyásol.

A fotomaratott az exlusive, a "tömeg" is VW kategória. Örüljünk , hogy leglább e mozdony modell esetében a "bőség zavara" okozhat gondot!
Adjatok hálát mindkét önpusztító hősnek, hogy belevágott. Aki az első volt, vállalta a többet, a nem járt úton, gondolnátok... mindkettő első? Deák a maratott, Fuggerth a fröccsöntött.
Aki bírja szuflával, tessék, utánuk csinálhatja.

Előzmény: Törölt nick (7803)
Mopi Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7806
Az addig oké, hogy az 5 finn 18900, de ez a standard, a többi norvég a kivétel, nem ez az öt.

Ezt nem tudtam.

. Az A1A'A1A' elrendezésnek a hosszhoz semmi köze (pláne, hogy az ötből 2 Co'Co'), egyszerűen azért lettek A1A'A1A'-k, mert a finneknek azok lettek volna, és 3 gép már nagyon kész volt (teljes vezérlés megvolt), amikor visszamondták a szerződést (illetve még nem volt semmi aláírva, csak a szoros határidő miatt a NOHAB már elkezdte építeni a gépeket a saját szakállára).

Ezt tudom. Azt, hogy A1A'A1A' elrendezésű csak zárójelben jegyeztem meg. Nem mondtam, hogy sok köze van egymáshoz a hossznak és a tengelyeknek.

Előzmény: nohab (7801)
krupiz Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7805
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!
Ha volna olyan jó, és türelmes valaki, hogy leírná a domb/hegy készítés mikéntjét (minél részletesebben, esetleg képekkel/ábrákkal)nagyon megköszönném!!(Esetleg Link-is jöhet!)

A 101-es nick-el jelenlévő topiclakó társunktól már kértem ezügyben segítséget, de ő csak az ünnepek után érne rá leírogatni, én meg pont most az ünnepek alatt érnék rá.:)

Köszi!

Üdv.: Zoli

BoGar Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7804
Csíkosháttú: Nekem is azt tetszik jobban. De nekem a másik, azaz amit a börzén vettem, az is tetszik. Ha időm engedi, akkor kiviszem mindkettőt a börzére és össze lehet hasonlítani!

Üdv: BoGár

Előzmény: Törölt nick (7803)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7803
Szia!
Szombaton ki tudsz jönni a börzére?

Bogár!
A két V43: Deák, és Fuggerth 5mm különbség van, ennyivel hosszabb a Deák. (Ennyi eltérést a NEM szabvány megenged.) JSB barátunk szerint a hosszabb modell egy olyan jellegrajzról készült, amin ennyi a helyes hossz. Ennyit arról, hogy mennyit ér egy jellegrajz. A mostani V&M-ben megjelent rajz 5mm-rel rövidebbnek mutatja a V43-at. Ha számít az egyéni véleményem, én a Fuggerth-et tartom szebbnek.
steve

Előzmény: seTTebello (7793)
luc72 Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7802
Valami Barbon arc szesz trükköt hallottam.

Szombaton börzére gyertek minél többen.

Előzmény: khotjoe (7797)
nohab Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7801
Az M61-es 18600mm hosszú, ez biztos A 30 centivel hosszabb adat azért jöhet szóba, mert a NoHAB cég a Finn Vasutak (mittudomén, hogy mi pontosan a finnek neve) részére gyártott volna 5 gépet, de a finnek visszamondták. De ekkor már elkezték a gépek gyártását, a norvégok pedig megvették ezt az 5 gépet. Ezért van az, hogy 5db Di3-mas 18900mm. (És az 5 gép közül szvsz 3db négytengely meghajtású. A1A A1A)

Az addig oké, hogy az 5 finn 18900, de ez a standard, a többi norvég a kivétel, nem ez az öt. Az A1A'A1A' elrendezésnek a hosszhoz semmi köze (pláne, hogy az ötből 2 Co'Co'), egyszerűen azért lettek A1A'A1A'-k, mert a finneknek azok lettek volna, és 3 gép már nagyon kész volt (teljes vezérlés megvolt), amikor visszamondták a szerződést (illetve még nem volt semmi aláírva, csak a szoros határidő miatt a NOHAB már elkezdte építeni a gépeket a saját szakállára). A másik kettőnek (622-623) szinte csak a váza volt meg (Dániából érkezett az összes az MY 1101 kivételével, a FRICHS gyártotta), ezért azokból minden gond nélkül lehetett Co'Co'-t csinálni.

Egyébként meg a dánok is 18900-asok, és A1A'A1A'-k. Ez utóbbi inkább csak vezérlési és tengelyterhelési kérdés, mert két TC mindenképpen könnyebb, mint 3, persze a vonóerő 3-mal nagyobb.

Előzmény: Mopi (7758)
nohab Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7800
A miért kérdéseket megelőzendő, a 6 hosszabb norvég azért hosszabb, mert a 602 eredetileg MY volt, illetve abban a szériában gyártották, mint az MY 1101-1104-et (ezeknek még nincs hangtompítójuk, nagyon vaddisznó hangjuk van!). A maradék öt a honlapomon, illetve a cikkeimben is olvasható "finn export" példányai.

A norvégek a tudomásaim szerint a kisebb kinyúlás miatt lettek rövidebbek, a királycsapok távolsága ugyanaz, az orr rövidebb 15-15 centivel.

Előzmény: nohab (7798)
nohab Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7799
MX 18300
Előzmény: nohab (7798)
nohab Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7798
NOHAB-hossz:

DSB MY 18900 mm
MÁV M61 18900 mm
NSB Di 3.602,622,623,641,642,643 18900 mm
NSB Di3 összes többi 18600 mm
DSB MX egyelőre passz, utánanézek, de vázszerkezetileg nincs köze a hagyományos kerekorrúakhoz.

khotjoe Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7797
Segitség kellene.Hogyan lehet leszedni a feliratozást régi PIKO kocsikrol ugy,hogy a festése ne sérüljön.
ltibor Creative Commons License 2001.12.27 0 0 7796
Motor ügyben lenne egy címem:
www.mgb.hu
Itt található a Bühler cég mo-i képviselője (Óbudaiak helyzeti előnyben). A TT Tillig Szergejembe innen szereztem új eredeti villanymotort, és a Fuggerth mozdonyok motorjai is innen vannak (legalábbis tavaly még úgy volt).
A motorokról részletesebb leírás a
www.buehlermotor.de vagy www.buehlermotor.com címen érhető el, ha épp elérhető.
Jó remotorizációt!
Előzmény: seTTebello (7791)
BoGar Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7795
Akit érdekel: Régebben volt szó arról, hogy a legnehezebb mozdony a valóságban a Szergej. (Persze itt csak a mo-i jelenleg is üzemben állókról van szó.) Akkor mondtam, hogy nekem itthon az egyéni gyártású Szilim, amit a bőrzén vettem. Most, hogy a Fuggertet is megvettem tettem egy összehasonlítást, és ekkor eszembe jutott lemérni a súlyát. Az egyén Szilié 30 dkg, a Szergejé 25 dkg.

Akik akkor ott voltak a bőrzén, amikor összehasonlítottunk az én V43-asomat és a Deák félét, tudják, hogy többeknek nem tetszett a Deák, mert szerintük nem volt arányos az igazihoz képest. A Deák féle hosszabb mint az egyéni. Most kiderült, az egyéni és a Fuggerth egyforma hosszú a Deák féle tényleg hosszú. Arányaiban a Fuggert féle és a magán nagyon megegyezik, bár a kézi kicsit mintha magasabb lenne. De csak 2-3 mm lehet az eltérés, vagy még annál is kevesebb. Akinek van kedve, leközelebbi összejövetelen összehasonlíthatja. Vagy ha JSB-nek van kedve, odadom tesztelésre az kézit, és lehet írni egy nagy V43 tesztet! d:-))

JSB: Holnap feladom a csekket, gondolom, idén már nem lesz belőle újság.

Bocs, ha hosszú voltam. Üdv: BoGár

jéegykerek Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7794
7777
seTTebello Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7793
Sőt, szerintem a korai BerlínerTT-n is így van. Van egy régi savszállító kocsim, azon így van. Volt egy átmeneti kor, amikor Zeuke dobozban jöttek ki a modellek, de már népi tulajdonú volt az üzem, talán ekkor gyárthatták.
Nagyon szívesen a gondjaidra bízom az E444-et, a hétvége felé valamikor.
Előzmény: Törölt nick (7792)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7792
Nem csak a kerékre gondoltam, a régi Zeukén van egy belső fém keret, abban vannak "csapágyazva" a tengelyvégek. A BTTB simán belerakta a műanyagba.
E444: sajna nem ismerem a modellt, látni kéne, hátha jó bele valami! Ezért is nem reagáltam a felvetésedre.
Előzmény: seTTebello (7791)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7791
Fémkerékkel szépen fut a berlini TT is. Egyébként jó, hogy előkerültél, az E444 motorra nincs valami tipped?
Előzmény: Törölt nick (7790)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7790
Igen, ezt kihagytam, mert sajna a régi Zeuke kocsijaim kezdenek erősen kopni, meg az Y-nok mára már... Otto Zeuke még adott az ilyesmire! Azt észrevetted, hogy a Zeuke kocsi sokkal szebben fut, mint a BTTB?
Előzmény: seTTebello (7764)
crash__override Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7789
Ez a Te sarad, ne kendd bambuszra :-)
Előzmény: by az ex bhv (7781)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7788

Így kellett volna írnom:
Szerintem az SVT137 sokkal szebb, mint az ICE...
Előzmény: seTTebello (7785)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7787
Most újít(gat)ok fel egy LIMA gyártmányú FS E444-et. Az eredeti motor tönkrement. Mivel anyagi lehetőségeim korlátozottak, eddig csak NDK gyártmányú mozdonyaim voltak.
Milyen új motort építsek be? Kardánost nem lehet, csak olyat, ami csak az első forgóvázat hajtja. Az eredeti E444 Bobo tengelyelrendezésű.
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7786
Nem csak volt, van is. Ideiglenes a megoldás - nyomai láthatóak is. (De ennek nemsokára vége!!)
Előzmény: BoGar (7784)
seTTebello Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7785
Szervusz etwg
Kicsit sokallom ezt a 600 márkát egy TT SVT 137-ért, amennyit a KATO kér érte. Lehet, hogy nem értek a gazdasághoz, de szvsz a TT piaca ezt nem bírja el.
Szerintem sokkal az SVT 137 szebb mint, az ICE, + nem kell felsővezeték. Szeretnék egy ilyet építeni, van néhány előnye, nincsenek szegecsek, kiugró részek az áramvonalazás miatt, és vannak hátrányai is, a sok házilag készített alkatrész.
Nem tudsz esetleg egy olyan weboldalt ahol fenn vannak a jellegrajzok? Én már megnéztem a korabeli magyar folyóiratokat, Technika, MMÉEK, de csak fényképek vannak, sínzeppelin, SVT 137, BR 69, BR 06, etc. A német keresőoldalakról kiindulva még ennél is rosszabb az eredmény. Megpróbáltam a formatervező, Peter Behrens építész szerint is keresni, de semmi.
Köszönöm.
BoGar Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7784
Vettem. Ezek szerint a társzolgáltatóval volt a gond.
Előzmény: Törölt nick (7780)
Bender Oszi Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7783
Szia etwg,

bölcsebben látod ezt a dolgot, csak az a baj, amíg nem vettem észre a hosszméret eltérést nem is zavart, hogy milyen hosszúnak kellene lennie. Sok más vasútmodellezős dologgal is így vagyok, szinte jobb nem tudni részleteket (milyen forgóváz, kerékméret stb.), mert addig nem is zavar. Ez a lapos üveges szertifikát viszont jó ötlet. A magam megnyugtatására lezárandó a Nohab hosszméret bizonytalanságot, a kék könyvben (amely 18600 mm hosszat jelöl) levő nézetrajz összes ott megjelölt mérete a rajzhoz képest méretarányosan stimmel, kivéve a hosszméretet, amely a méretarányos rajz alapján 18900 mm kellene legyen. Így tehát a 18900 mm a jó szerintem és kész. (A megnyugszik a beteg tipikus esete)

Oszi

Előzmény: etwg (7778)
bambusz_ Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7782
Milyen szabványra gondolsz???
Előzmény: by az ex bhv (7781)
by az ex bhv Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7781
JSB und andere Leute!
I wünsche auch!
Na megyarul sikerekben gazdag, de siklásokban szegény új évet kívánok mindenkinek!
Zsolt
Ui.:
Bambusz szabvány mikor lesz?
Előzmény: JSB (7732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!