öregem, ha hazajössz, akkor találkoznunk kell. Ennyire nem lehet, hogy mindent félreérhetsz.
Írd már le nekem, hogy én hol írtam, hogy "csak" a felszerelésének köszönheti ezt a képet...
haaat most egy kicsit mellefogtal. nem lila halozsakban hasalt a molon.
es nem is 600/2.8 AF televel keszult a kep. es nekem az a benyomasom, hogy baratunk nem olyan felszerelescsinalta termeszetfotos.
en kicsi vagyok meg ahhoz, hogy vitatkozzam, de nem tudom miert kell egybol azt gondolni egy latvanyos kep keszitojerol, hogy tuti csak tul sok millioja volt telere es ez adta a jo kepet.
technika:
Kodak ED200 dia
Nikon F5
VR80-400mm
Manual Focus
f/5.6
1/250sec
jo, az F5 nem egy ketfilleres cucc, de egy MF 400/5.6 tele az nem egy nagy osszeg. es gyanitom, hogy ha a tele mogott az F5 helyett egy F65 csucsul, akkor sem lett volna a kep rosszabb.
Hol írtam??? Soxor írok hülyeséget is, de elismerem, ha kijavítanak.
De..., végezz el egy kisérletet.
1. Készíts vonalas ábrát. Több fajta széleségű vonalpárral
2. Olyan távolságból fotózd le, hogy a vonalpárok a filmen 30-100 lppm-nek megfeleljenek.
3. Helyezd a géped egy állványra.
4. Műfényvilágítás mellet, az optimális f/8 rekesszel kattints néhányat az 1/2-1/30 tartományban.
5. Kattints a (világítás változtatásával) ellenörzésképpen f/8 és 8-10sec záridővel, vagy MLU-val.
6. Kattints még ellenörzésképpen sötét szobában vakufénnyel f/8 rekesszel.
7. Hasonlítsd össze az eredményt. Szigorúan jó felbontású dián, vagy direk TMAX100 negán. (ne a labor nagyításán) használj min. 8x lupét.
Ha nem látsz különbséget, akkor minden rendben.
Ha központi záras géped van akkor storno az egész.
------------------
Én sajnos láttam különbséget, ezért a számomra fontosabb téjképeket csak állványról és MLU-val készítem, ha SLR gépet használok.
Lehet, hogy ez maximalizmus, de legalább az élesség rendben...
Ilyen borult időben hogy lehet normális természetfotókat csinálni? Ugyanis én próbáltam gombákat fotózni, de elég döglöttek lettek a színek, meg aztán normális kontrasztok sincsenek a képeken.
nem teljeskörű ismeretem alapján:
Alexandra kiadó könyvesboltjaiban (Alexandra a kiadó is) valamint a Magyar Könyvklub boltjaiban biztosan. Hogy máshol merre, azt nem tudom.
A címe "Az év természetfotói 2002", Alexandra kiadó.
Igen érdekes és "ötletes" cím :-) Azért azt minimum rá véshették volna a borítóra, hogy a BBC fotópálázat anyagaiból!!!
Ha ezek után megjlenik a naturArt egy hasonló cíymű albuma, akkor elkezdünk majd vitatkozni hogy ki használta elôbb??
A legmulatságosabb, hogy Mété Bence sztoriját elôszôr átültették magyarból angolba és a magyar fordítást az angolból, úgy ahogyan tippeltem.
Elég kellemes a végeredmény. Nyilván nem volt pénz és idô arra, hogy egy magyar anyanyelvű természetfotós átfussa....
pedig itt is megemlítettetek kt világhírt ostromló lelkes és és tettrekész fiatalt akik tökéletsen értik az angolt, és jobbára a magyart is...
Talán majd ha ôk nyernek :-)
eke
eke (nem tudom melyik topikban írtad), igazad van, csak hülyeségből írhattam kacsát. Azt a gőzölgő vízfelületet a kedvenc halastavam is produkálja, majd egyszer kipróbálom HGyuri sárgaszűrős ötletét. Csak ne kéne korán kelni hozzá... Viszont nem értem amit Százbolha írt, tájképnél - nem teleobjektívvel - miért lenne akkora baj a t.felcsapás hiánya, ha rendesen le van rögzítve a váz?? Tapasztalat?
Tudom, hogy most ki fogtok nevetni, de táj/term fotóhoz egy olcsó orosz RF gép is jó lehet.
Akár FF akár dia.
Mostmár nagyon favorizálom (dicsekszem a 2.500 Ft-os Zorkijommal), megismertem és mert láttam 4900ft-ért 35/2.8 objektívet is.
HGyurinak mutattam tesztdiákat...
szerintem jobb mint a semmi. Azért egész jól rajzol és nincs tükörcsapás a zár leheletfinoman mozog 10eFt-és szett... Én is másodgép (x) gépnek gondoltam.
Majd szkennelek egyet.
Az Exaktákat nem nagyon ismerem, de majd körülnézek.
Campona? A jövő héten lehet, hogy útba ejtem, ha lesz még csütörtökön vagy pénteken! Köszi!
(Másodgépet keresek fekete-fehérhez vagy diához. Valami Exa, Exakta típus lenne célszerű...)
Rzso
Egyébként én is kerestem Neked.
Régebben 10e környékén láttam 200/4-et, ma viszont 3900 Ft-ért egy Exakta kihuzatot. Szinte új volt!!!
Nem tudom mennyire tudnád használni, terepre nem túl elönyös.
--------------------
Hattyú, vadkacsa!!!
Tényleg kihagytam.
Balatonon sok családi hattyús képet készítettem
Jót (természetfotót) nehéz velük, meg sem próbáltam, mióta Zsila Birodalmi cirkálóját láttam.
A kacsák könnyebb esetek, a Vajdahunyad várnál egész szelidek, van róla egy tekercsnyi bemutathatatlan próbálkozásom, de a dunán természetes környezetükben is egész közel engednek.
Csak kicsit obligát téma.... én maximalista vagyok!
--------------------------
Egyébként a Camponában jelenleg is tarta Fényecset #2 kiállítása és Zsilának is kinn van néhány képe.
Egyszeri amatőr fotósként kimentem az erdőbe (dunakanyar, felsőtisza, velencei nádas, dunaiholtágak, stb) de 0 azaz nulla fotózható madarat találtam.
Ez nem azt jelenti, hogy nem láttam néhány (akár ritka) madarat, hanem azt hogy nem kerültem kattintási pozicióba.
Nem könnyű dolog ez, és nem madárhatározó kell hozzá....
Mivel kevés az időm nem tudok helyismerethez jutni, nem tudok beszoktatni, stb, stb.
Már azt is megkockáztatom, hogy madarat nem 500-as telével kell lőni, hanem közelről.
Szóval feladtam.
Persze voltam fotósbarátokkal gyurgyalagot meg széncinkét fotózni, de azok kemény munkával be voltak szoktatva. A vaku nem zavarta őket, a kattanás annál inkább. Azért anno még volt silent módom. Tényleg működött!!!
eke: na jo de en nem lapos madarakat akarok fotozni! :D na jo viccen kivul, kossz. ezek szerint nagyjabol akarhova mehetek Magyarorszagon es minden muut mellett leszenk vagy van valami kornyek, ahol azert tobb van? nem tudom, en csak ritkan lattam facanokat otthon (Del-Alfold). egyelore madarakban szeretnek utazni, de nem tudom, hogy hogyan fogjak hozza (marmint a felkutatasukhoz).
100bolha: hat sajnos nem a parton lakom. hah, az milyen jo is lenne... azt a reszt, ahol lakom midlands-nek hivjak :(
msmks: ez jo, de kapasbol termeszetvedelmi korzetekkel inditani? ugy ertem, hogy ez eleg nem egyszerunek hangzik nekem. mert nyilvan ott ritka madarak vannak... persze az sem lenne rossz. nem tudom igazabol, semi tapasztaltom.
inkabb valami olyan leiras kellene, hogy ez meg ez a madar tavaknal/mocsaraknal, a masik meg ilyen es ilyen lombu erdoben talalhato meg.
Szentpéteri ügyben egy kis tisztázás:
Wp-n díjjazott anyaga nem manipulált, ezt biztosan mondhatom, mivel volt szerencsém látni majd az összes diát; egyébként tényleg vannak jobb képek az anyagban, csak azokkal nem pályázhatott, mivel egy nem kevésbé hozzáértő lapban, a National Geographic-ban fognak megjelenni jövő nyáron. Gondolom a NG-ban azért csak értenek ahhoz hogy mi manipulált, és mi nem...
A jó fotókhoz nem szükséges millióc cucc, jó ötlet és rettentő kitartás kell. Nem mondom jól jön az élességcsapda, meg az AF, de ez nem zárja ki azt, hogy manuál géppel nem lehet brilliáns képeket csinálni.
Én a múltkor egy Libri könyvesboltban vettem egy térképet, Magyarországi természetvédelmi körzetek vagy mi a címe, és ebben benne van az összes magyar természetvédelmi terület és hogy milyen védett élőlényeket lehet megtalálni rajtuk.
Na, végre egyet meg tudtam nézni. Szerintem nagyon szép színhatásokat tud létrehozni a felkelő vagy a lemenő nap, nem feltételezem, hoyg rá kellett játszani erre. Én is csodás színeket látok itthonról a 3. emeletről, és nemrég kint Németországban láttam szép ködtengert, bár az már nem hajnalban volt.
én dorozsma után találtam egy fácán, kb 4-5 napja lehetett ott és már több teherautó is átment rajta. Ez kb igaz minden nagyobb műútra, de vannak ott galambok meg apró énekesek is. Meg békék kígyólk stb.
Ezek is érdekelnek vagy csak a madarak iránt komolyak a szándékaid? :-)
eke
na arrol meseljetek nekem egy kicsit, hogy hol van elerheto info arrol, hogy hol mikor milyen madarakat lehet talalni. online vagy offline is jo. nem akarok csak ugy kimenni a pusztaba ozt galambokat puffogtatni (fotozni). de sajnos semmi tapasztalatom, hogy hol es mikor milyen madarakat lehet talalni.