Hát gyerekekkel nem nagyon... nekünk is 3 van, mindenhová jöttek velünk eddig, 4 éves koruktól snorkeleznek ők is, szeretik is, de ha eljutunk ilyen nagy útra, akkor oda ők nem jönnek. Majd ha már keresnek, összegyűjtik maguknak a rávalót :)
SZóval engem konkrét tippek érdekelnének tapasztalatok alapján, hogy itt+ott jártunk, és ez+az relatíve olcsó volt az élmény nagyságrendjéhez képest!
Tudnátok nekem snorkelezéshez olyan helyet javasolni, ami nem Földközi tengeri, vagyis inkább: attól eltérő az élővilága, és a Nagy Korallzátonyhoz képest azért olcsóbb a megközelítése (pedig az lenne a jó, de arra sztem sosem fog összejönni a pénz :( Elkezdek félretenni most már, így 5-10 év múlva talán sikerül eljutni valami nyüzsgő élővilágú sósvizes helyre, lassan elekzdek tervezgetni is :D
Bar regeletem a http://www.aida-hungary.hu/forum oldalra meg nem lettem aktivalva ,oda nemtudokirni.Erdeklödnek hogyha nullarol indulnek a szabadtödös treningezessel 42 evesen vane reallis eselyem hogy huzamosabb ideig maradhassak a vizalatt.Most minden trenirozas nelkül kb.1 perc szarazon.Erdemes belekezdeni vagy nekem ez a hajo mar elment...?Sajna csak most talaltamra a temara vagy eddig mindig volt mas ami jobban erdekelt...
Egyrészt: egyedül ne gyakorolj! Mindig legyen valaki veled gyakorláskor. Ez egy életveszélyes sport - sajnos ezt már sokan bebizonyították - ha egyedül csinálja az ember.
Másrészt: ha a fővárosban laksz, tudom ajánlani az edzéseinket (AIDA Hungary az egyesületünk neve, megjegyzem, a fórumunkon igen nagy mennyiségben találsz hasznos dolgokat - pl. szárazedzéssel kapcsolatban is). A weboldalunkon fent van a telefonszámom, hícj fel, ha érdekel.
Van tanfolyam is,egy barátom szervezi, ez ügyben is tudok mondani neked infót.
Ha nem fővárosban (vagy környékén) vagy, akkor ismerek néhány szabadtüdős búvárt néhány más helyen az országban. Sajnos országszerte kiterjedt klubhálózatunk nincs..
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy ha valaki elkezdi gyakorolni a víz alatt úszást, (és persze mellette azért úszik is, nem csak víz alatt :D), akkor önmagában már ettől is fejlődhet benne, vagy mindenképp szükséges mellé például futni, vagy egyéb légzés gyakorlatokat végezni (amikről egyébként fogalmam sincs, egyáltalán mik azok)???
Én elkezdtem ezt gyakorolni és hosszabbítani akarom a víz alatt tartózkodásom idejét. Úgyhogy szoktam úszni, meg víz alatt is próbálgatok, meg néha eljárok futni, emellett párszor beugrik pár fizikai munka és súlyzós edzés is.
Lényegében érdekelne, mivel illetve hogyan lehet gyorsan fejlődni ebben! Ha valaki tud egy normális oldalt, ahol ennek a képességnek a fejlesztéséről részletesen olvashatok ossza meg please.
Valsalva manőver (pár szóban): orrodat fogd be, és csinálj úgy, mintha kifújnád (fújd az orrod fele a levegőt). Természetesen csukott a száj.
Veszély:ha túl mélyre mész egyenlítés nélkül, akkor dobhártya megsérülhet, ráadásul, ha egyenlítés nélkül mész mélyebbre, akkor az egyenlítés is nehezebb lesz. Akár lehet "előre egyenlíteni". Lefele menet gyakran egyenlíts, és gondolj arra, hogy fel is kell elég levegőnek maradni.
Alapszanály sznorizáskor is: mindig társsal, sose egyedül!
Ócsai, Hegyeshalmi, Ecseri. Esetleg Hévíz (ez veszélyes lehet a melegebb vize miatt, és nehezebb engedélyt kérni rá) kisebb mélységhez lehet Dorog.
Minden tónál érvényes, hogy a helyi búvárklubról és/vagy a tó tulajdonosától kell engedélyt kérni a merüléshez. Igazából búvár végzettség (valamilyen kártya) kell általában.
Csak olyan füldugót haasználhatsz, ami nem zárja el teljesen a hallójáratot és így lehetővé teszi a kiegyenlítést, különben még nagyobb problémáid lehetnek.
Sziasztok Magyarországon tudnátok egy két tavat ajánlani , ahol asetleg rá lehetne edzeni a külföldi merülésekre. Külföldön már sokat merültem , de itthon még nem próbáltam soha. Előrre is köszönöm
Szerintem kb. semennyire nem lesz probléma emiatt a cápákkal, de ez csak szubjektív véleményem. Azért pár vércseppnél többre van szükség az odacsalogatásukhoz.
Sziasztok! Lenne egy nagyon fontos kérdésem. Bocs előre is a témáért.
Eddig sikerült mindig úgy belőni a nyaralást, hogy elkerüljem a problémát. Sajna, idén másképp lesz...
A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes Tenerife déli partján az óceánban tamponnal fürdeni? Merjek, vagy sem? Nem tudom, mekkora lehet így a cápaveszély...
Pedig az időpontot jól számítottam ki a nyaraláshoz, csak hát a természet... közbeszólt.
Szeretek én is merülni, sok szép helyen voltam már. Tudtok Tenerifén olyan helyet, ahová direkt érdemes elmenni szabadtüdőzni?
Sziasztok! Lehet hülye a kérdés, de amikor tengerparton voltam, többször láttam magasból ugrálni gyerekeket, tinédzsereket is. Vagy sziklákról vagy direkt ilyen ugróemelvényről amire fel lehet menni lépcsőn. Sokan pl fejeseket ugrottak bele. Jó magasról is láttam ugrani emberkéket és nem értem, amikor mondjuk egy fejesnél beér a vízbe, biztosan egy csomót siklik lefelé, hogyhogy nem reped be a dobhártyája a hirtelen nagy nyomásváltozástól?
Konkrét helyet nem tudok ajánlani, mert nem jártam olyan sokfele, de pl. az Adira déli réészei állítólag szebbek (nagyobb, gazdagabb élővilág), és azt mindenképp tartsd szem előtt, ohgy a sziklás tengerpart a nyerő. Görög szigeteknél is vannak jó helyek, és persze valóban sokfele. A homokos tengerpartok nem annyira jók (É Afrika országainál sok helyen). Most beugrott néhány kép a török ttengerpartról, azok is szépek.
Általában véve: ahol vannak sziklás partszakaszok, ott lehet szebb merülőhelyeket találni.
Merüléskor ved ki a szádból a sznorit, ez biztonsági kérdés is.
Ha komolyan érdekel a dolog, nézz fel az AIDA Hungary weboldalra, azon belül a fórumon van giga mennyiségű info. Az edzésre is elnézhetsz, kedden, és csütörötökön reggel 6:30-8:00 Hajós A. uszoda. Ha ez utóbbi is érdkeel, hívj fel, a weboldalon (említett) ott van a számom (az egyesület elnöke vagyok). Tudok én is ajánlani tanfolyamot, ahol nagy részletességgel megismertetnek a sportággal (ami ez esetben a freediving, avagy szabadtüdős merülés /vagy apnea/).
Tudnátok nekem mondani a Földközi tengeren snorklerezésre alkalmas szép helyeket. Azt tudom, hogy az adria nagyon szép, de ott már voltunk és most kicsit távolabb merészkednénk.
Ezt nem tudom, én készülékkel merülök ott nincs levegő probléma. A maszk egyenlítésére sem figyelek tudatosan, néha orron át kilégzek és annyi, akkor szoktam benne vizet tartani ha nagyon párásodik vagy éppen sok napos arcszőrzetem van és unom már az ürítgetést :D
Köszi a választ. Gondolom akkor a maszkot is többször kell egyenlíteni. De az nem túl sok levegőveszteség? Itt asszem valakik valami olyasmit írtak ahogy olvastam hogy nem kell annyiszor, ha van egy kis víz benne. Ez igaz?
Amikor érzed a nyomást a füledben (még a fájdalom előtt, ha fáj akkor már késő), az első 10 méteren sűrűbben, utána ritkábban (a víznyomás 10 méterenként 1bárral nő, amihez hzzá kell adni a légköri 1 bar nyomást is, tehát 10 méteren 2 bár a nyomás ami a légköri duplája, 20-on 3, 30-on 4, tehát 0-ról 10-re süllyedéskor van a legnagyobb (kétszeres) nyomásnövekedés)
ez a frenzel egyenlítési technika jó- e?
ha meg tudod tanulni akkor jó, sokan használják
maszkba levegőt kell fújni, de ha meg kiürítjük belőle a vizet az már nem jó?
a maszkban is egyenlíteni kell a nyomást, különben rányomódik az arcodra (ugyanaz az effekt mintha a maszk lenne a dobhártya és a belső légtere a belső fül), normál esetben vízteleníteni nagyon ritkán kell (legjobb esetben merülés előtt ki kell belőle önteni :D)
hogyan lehet megakadályozni hogy a pipából víz áramoljon a pofánkba?
fogalmam sincs, tudatosan még soha nem foglalkoztam vele, de soha nem is folyt be
nézegettem itt a fórimtopikot, de az b@szt@ a csőröm, hogy értékes információkat EMAILBEN osztottak meg egymással a tagok, nem pedig ide betették. Ha valaki segíteni akar másoknak nem egyszerűbb ide berakni az egész útmutatóját, mint 100 embernek elküldeni, aki megkéri? Nekem egy csomó kérdésem lenne, több ellentmondásos dolgot is olvastam a neten és azért akarnám megkérdezni ezeket a dolgokat egy tapasztalt merülőtől!!!
Például rögtön az egyenlítéssel kapcsolatosan, olvastam egy frenzel egyenlítési dolgot, ami jóval bonyolultabb mint befogni az orrot és fújni egyet :D
Csak olyan kérdéseim lennének, hogy a merülés alatt mire kell figyelni.
Hányszor, milyen mélységekben kell egyenlíteni, például ez a frenzel egyenlítési technika jó- e?
Nem zavarja- e meg a relaxált állapotot például az hogy a nyelvedet folyamatosan dugattyúként kell használnod az egyenlítéshez?
A maszkkal kapcsolatosan is fel volt hozva itt egy téma, a maszkkal kapcsolatosan. Mi az, hogy "az orrot levegőztetni kell", hogy normálisan tudjon az ember egyenlíteni? Meg mi az, hogy a maszkba levegőt kell fújni, de ha meg kiürítjük belőle a vizet az már nem jó? Arról sem tudtam sehol olvasni (OKÉ, igaz angol nyelvű oldalakat nem néztem), hogy hogyan lehet megakadályozni hogy a pipából víz áramoljon a pofánkba? :p
szóval ezekről az apró dolgokról érdeklődnék, amikre oda kell figyelni amikor az ember víz alatt van. Mert én azt hittem, ez a sport ennél egyszerűbb. :p
Amúgy nagyon érdekelnek ezek a dolgok, már kölyökkoromban is imádtam usziba járni, meg víz alá menni, de ahogy felnőttem ez elmaradt és nem sokat jártam ilyen helyekre. Sportnak sem ilyet választottam hanem gyúrtam. Nagyon régóta nem sportolok már semmit... Lusta vagyok mint a dög. Kb 1 éve full edzetlen állapotban egyszer megpróbáltam átúszni egy 33 méteres medencét vízalatt, az sikerült. Ennyi volt a nagy víz alatti múltam :D :D :D De most már eljutottam odáig hogy érdekell is és át akarom úszni az 50 méterest is majd (ha eljutok egy uszodába egyszer :D), meg ki akarom próbálni a sznorizást is majd, meg ilyenek :D :D :D Persze nem ártana azzal kezdeni ezt az egészet, hogy kicsit többet mozgok, mint a napi elkerülhetetlen legminimálisabb mozgásmennyiség :D :D
Sziasztok! Én azt szeretném megkérdezni, hogy olvastam erről a dologról, hogy milyen ágai vannak, stb, de egyetlen egy dologra nem kaptam választ. Hogy akkor hogy hívjuk azt, amikor mindenféle súlyok, kötél segítsége nélkül az a cél, hogy szimplán minél mélyebbre leússzunk és onnan vissza ússzunk akár uszonnyal, akár anélkül??? Tehát lefelé is úszunk meg felfelé is és nincsen rajtunk súly és a kötélt sem használjuk segítségül.
Egyik horvát ismerősöm azt mondta ő így csinálja és 25-30 méter mélyre le tud úszni uszony nélkül. Ami azt jelenti, hogy 60 métert tud úszni egy levegővel víz alatt, de amennyiben ez függőleges irányban történik így 100szor nehezebb, mintha mondjuk egy medencében hosszában úsznál 60m- t a víz alatt, ráadásul azért egy 50 méteres medence víz alatti átúszásához is kell némi gyakorlás.
Szóval egyik kérdés, hogy szerintetek úgy ahogy leírtam úgy a legnehezebb e (tehát hogy végig úszol súlyok nélkül) és hogy mennyire hihető ez a történet egy ötvenes évein túl lévő embertől? Mondtam is neki hogy ezt meg kell mutatnia :D
5mm-es ruhához (szabadtüdős ruha, puhább, mint a készülékes nedves ruha) 4 kockát szoktam használni (1.25 kg-ös kockák). Ez inkább nagyobb mélységhez van belőve, de ez nem olyan lényeges különbség. Szóval a 7 mm-es ruhához több súly kell, de testalkattól is függ, hogy mennyi lesz a vége. Kölcsönkérni, és akár uszodában kipróbálni érdemes szerintem is.
Nincs a közeledben búváriskola? Onnan lehetne kölcsönkérni ólmot és medencében beállítani a kellő súlyt. Az nagyjából jó lesz élővízben is. Vagy megvárjuk míg valaki idetéved, akinek van tapasztalata ebben (ruhában, ólommal még nem szabadtüdőztem). Nekem készülékes merülésnél 5mm-es 56-os ruhához 8kg kell.
Üdv. Mindenkinek! Egy kis segítséget kérnék: hogy kell kiszámolni szabadtüdős merülésnél kb. mennyi ólomra lenne szükség 2-3 m. mélységig (nedvesruhában) történő merüléshez. Köszönöm előre is!
Ez a sűrűség... Márcsak azért sem lehet egyforma a tengerek sótartalma, mert a folyók közelében keveredik az "édesvízzel", aztán ott vannak a sarkok, ahonnan szintén nagy mennyiségben olvadnak le jégkockák. Ahol nagyobb a párolgás és a hőmérséklet ott ezért is lehet más. Egy nagy vihar is higíthat. Bár hideg és meleg áramlatok jócskán kavarják a vizet, bizonyára mindenütt van eltérés.
Tehát az Égei tenger északon bizonyára sokkal töményebbnek tűnik, mint a Balti tenger.
Szabadtüdős merülésnél (főleg nagyobbaknál) ki kell venni a sznorit a szájból, mert ha valami gubanc van, eszméletvesztés, akkor a sznorin keresztül víz áramlik a szájba, légutakba. Ha csukott szájjal merül az illető, akkor ájulás után sem jut víz a szájába, légcsövébe.
Természetesen ez az elővigyázatosság semmit sem ér, ha nincs merülőtárs, aki ilyen veszélyes helyzetben segíteni tud.
Maszk párásodás: attól függ, mennyire tiszta az üveg/plexi. Főleg, ha akár a legkevesebb zsír is van rajta (nem is láthatóan), már akkor sokkal jobban párásodik. Praktika: fogkrémmel szoktam kimosni a maszkot, az kíválóan zsírtalanítja, tisztítja. (Én spec bele is szoktam köpni, az is segít.)
Szóval a Mares maszkod is valószínűleg pont annyira párásodik, mint a TriBoard, ha ugyanolyan tiszták. Mpndjuk hővezetésben az üveg jobb, mint a műanyag, de tíz perc után már úgy is felveszi a víz hőmérsékletét mind a kettő.
Nem olyan régen ígértem hogy ha beszerzek egy modernebb snorkelt ami víz álló akkor beszámolok róla.
Na most volt szerencsém venni 7500ftért egy Subgear fusion dry-t.
3méterig vízálló a leírás szerint.
A teszt hely:
Görögország sithonia félsziget.
Napi 5órát nyúztam a pipát két héten keresztül.
És nagyon megvagyok vele elégedve.
szabadtüdővel nyaralás vége felé 6-7méter körüli merüléseket produkáltam és a pipa száraz maradt.
Ami beszabadúl kevéske víz (1/5 dl kb).Esetleg rosszúl időzített levegővételnél víz alatti nem erőteljes kifújásnál vagy keményebb áramlásnál történik.
A víz nagyon szépen távozik az alsó szelepeken egy fújásra csont száraz a pipa.
3méterig sokáig nem mertem lemenni mert valahogy ugyképzeltem hogy utána beszabadúl a víz de szerencsére tévedtem.
Nagyon nagy segítség volt görögországban mert a víz olyan sósvolt hogy boldogsággal töltött el amikor nem éreztem az ízét.És véleményem szerint csak egy ilyen magasabb generációs pipával lehet ezt elérni. Hogy az ember a szépségre és az élvezetre koncentráljon ne a víz ízétől szenvedjen.
volt pár nap amikor a hullámok 1méterek voltak a pipa remekül feküdt a víz tetejére és megfelelő időben zárúlt a szelep.
Csutora része szintén profi, puha, nem ingerel, kényelmes, a víz sosem szivárgott be ott.
Nagyon nem bántam meg a vételét. Ajánlom másoknak.
A maszkomról is ejtenék pár szót.
Mares storm maszkom van nagyon puha szilikon gumi.Boltban úgy áttam hogy ez marad a lekönyebben az arcomon.
Sokáig azt hittem hogy kiválló maszkom van. De sokszor bepárásodott a vízben és hosszú távon kényelmetlennek éreztem és mintha picinek is.
Barátnőmnek volt egy 2000ft-os tribord szemüvege. Gondoltam letesztelem már. Keményebb szilikon gumi kinézetre bénább.
És láss csodát hihetetlen de jobban bejött kevesebbszer párásodott nagyobb szögben látótávolság, szabadabnak éreztem magam, egyszóval jobban éreztem magamat benne kényelmesebb is volt.
És hiába keményebb szilikon a víz nem szivárgott bele.
Bár nem hiszem hogy marest lecserélem amíg elnem foszlik de úgy látszik nem feltétlen rossz a búvárszemüvegben az olcsó kategória.Esetleg hamarabb elöregszik a gumija.
A horvát tengerpart szinte végig sziklás, és pont az a jó sznorizáshoz, ott vana legtöbb látnivaló. Érdemes a part mentén elúszni, de oda kell figyelni a hullámzásra és ha van az áramlásra, mert visszafele is kell úszni, ha ugyanott szeretnél kijönni a vízből, ahol bementél.
Ha van lehetőséged, akkort vitesd ki magad valami turisták által kevésbé elérhető helyre (kis szgiet) csónakkal, és azok a helyek még szebbek tudnak lenni.
Az apnea merülés elégé igéénybeveszi a szervezetet, általánosságban lehet azt mondani, hogy tartsál elég szünetet a merülések közt, hogy legyen elég oxigéned. A kóválygás lehet egyensúlyszervből is eredő (merthogy fejjel lefele merülsz, és hirtelen fodrulsz.) Ennek az orvosi okait nem ismerem, lehet egy orr-fül-gégésszel érdemes erről beszélni. Talán nem jól egyenlítesz, és amiatt lehet. Igazából nem szabadna ilyen jelenségnek lennie (én sosem tapasztaltam ilyet), ezt érdemes orvossal megbeszélni.
Tavaly nyaron tobbszor is probalkoztam a vizalatti vilag szemlelesevel, viszont az volt a tapasztalatom, hogy miutan kijottem - mondjuk 10 perc utan - a fejem csak kovalygott es jopar ora kellet, mire rendbejottem.
Mit csinaltam rosszul? Mire figyeljek, hogy ezt a mellekhatast elkeruljem?
Ez a módszer arra jó, hogy ha csak egy kevés víz van a csőben, a nagyját egy nagy fújással ki lehet fújni. Ha van egy kevés víz a sznoriban, attól még lassan lehet levegőt venni.
Szia, ha gyorsan szeretnél sznorit űríteni, menjél le egy vizihoki edzésre és bele fogsz jönni igen gyorsan. Sajna csak Pécset és Budapesten tudod kipróbálni. Csak ajánlani tudom. :-)
Sznoriból még csak nem is aszelepset szoktam használni, szóval a legegyszerűbb fajtát. Mondjuk általában az írt mélység alá szoktam merülni, még nézelődéshez is.
Egyébként még nem hallottam erről a típusról, megoldásról. Ha esetleg vennél. és kipróbáltad, jó lenne, ha megosztanád a tapasztaléataidat!
Belenéztem a weben. Jól csinálták, Matyi is, sztem. A kedvéért bele fogok nézni a héten még, jó látni, hogy kicsit leszabályozzák azt a hűdenagy önállóságot és egoizmust egyes lakókban.
Hárman szoktunk lenni, de volt már több is, amíg nem disszidáltak egyes tagjaink (egyik srác Ausztráliában, másik meg Cipruson lakozik mostanság) Az egyetlen rendszeresen edző leányzó pedig anyai örömök elé néz, szóval ő sem edz.
Másodéves hallgató vagyok és marketingkutatást kell végeznem búvárfelszerelés témában. Összeállítottam egy kérdőívet és óriási segítséget jelentene, ha kitöltenétek!
Augusztusban eltört a karom és most 8 hét no sport után elég ramaty a kondim mindenhez. Igyekszem kocogni újra, hogy helyre tegyem magam. Hányan edződtök ott reggelente?
Azt el is hiszem! :) A nagy "dzsemmelés" közepette nem gondoltál rá, hogy lekocogj közénk vmikor? :) Kedd, csütörtök reggel 6:30-7:45-ig vagyunk a Hajósban a benti 25-ösben. Bár a régiek közül gyak. senki sincs.. Az Adrián jobban előfordulunk mindegyik AH generációból (Gyuró, Jules, Levente, Umbi - sajna én mostanában keveset voltam a csapattal, meg külöbnben is)
Nekem volt olyan anno a Komiban, hogy fejjel lefelé apneázva addig szívtam a levegőt az arcomból ameddig csak tudtam, a helyére meg víz és az Esutach kürtbe is rendesen bement, mert benyomtam oda is egyenlítés szerű préseléssel. Jó nagy faszság volt !:)
Helló, visszaegyenlíteni nem kell, mivel feljövetelkor az arcüregben, homloküregben, de legfőképpen a közép fülben levő nagyobb nyomású levegő magától távozik. Amennyiben megfázás miatti trutymó miatt ez nem tud megtörténni (ez inkább készüléskes esetben fordul elő, szabadtüdős esetben gyors felemelkedés miatt jobban ki tud jönni, még ha gátolná is valami), akkor nagyon csúnya fej/arcfájást okoz. Sajnos már volt ilyenben részem (készülékes túra utolsó naján). Három napig szívtam vele, nagyon rossz volt, nem kívánom senkinek. Szabadtüdős esetben ez nem szokott előforsulni, nem hallottam még ilyen blokkról.
Víz: talán olyasmi lehetett, hogy egyenlítéskor vízet nyomtál valamilyen arcüregbe/középfülbe - talán, és az tudott egyszer csak kijönni. (csak találgatok)
Így jártam én is. Éppen egy ajándékboltban b.sztuk el az időt az asszonnyal Viren, lehajoltam valami kis kosárkához tengeri csillagokat nézegetni oszt elkezdett dőlni a víz az orromból. Kiváló ürügy volt volt elmenekülni a bazársorról, kiültem a kocsiba zenét hallgatni amíg a zasszony nézegette a sok vicket-vackot.
Lehet hulye kerdes de mikor a buvarok jonnek fel akkor fujas helyett szivnak? Mert ugy akkor vissza fele kell egyenliteni nem? Snorizaskor feljovetelkor sosem egyenlitek. Lehet akkor is kell? Egyszer elofordult hogy snorkel utan egy nappal setalunk az tomott ovarosban egyszer csak elkezd folyni az orrombol a viz, de mint a vizfolyas vagy fel percig folyt. En meg azt hittem elfolyik az agyvizem vagy valami hujeseget mert nagyon megilyedtem amikor lattam hogy nem all ell. Aztan leesett hogy az arcuregem megtelt vizzel es csak a visszaegyenlites hianyanak tudtam be, csak tudnam hol ment be a viz. Tudtok erre okosat mondani mit csinaljak hogy ne forduljon elo?
Horvátország / Vrsar-Porec-Rovinj környékén van tengeri csillag? Szeretnék legalább egyet látni! :) Minimálisan milyen mélyen van azon a részen, ahol vannak az Adriában?
Az a nagy uborkához hasonló színű, de korong alakú élőlény mi a tengerben? Olyan 20-40cm átmérő között lehet, sötét színű, mint az uborka.
A harmadik kérdésem, hogy a part közelben is gyakran a sziklákon lévő élénk piros zselészerű élőlény milyen hatással van az érintésre?
Negyedik kérdésem: mit tegyek, ha medúzákkal teli részre keveredek. Csak az alsó lebenyszerű csápjai csípnek? Sikerült beúsznom a kikötőben a gumicsónakhoz és kifelé evezve vettem csak észre, hogy tele van a víz vele. :(
Durva. Van az urbánus legenda is a halott búvárról a leégett erdő egyik fáján fennakadva. Örülök, hogy megúsztad. Egy repülő még nagyobb sebességgel halad a vízet szántva a feltöltő cuccával.. EGy hajó is veszélyes, de ezt tuti nem lehet túlélni, ha elkapja az embert.
Ja igen, még egy fontos dolog: legyen nálad feltűnő színű bója - lehet kapni is direkt szigonyos vadászathoz gyártott búját. Ugyanis a másik legnagyobb veszély az, hogy egy hajó vagy csónak elüt a vízen. Ezt a veszélyt csökkentheted azzal, hogy valóban csak nagyon közel vadászol a parthoz. Ha nincs a bólya, ez a szimpatikus tűzoltó repülő nagyjából a fejemre szált volna. Miután kimenekültem a partra, ott töltött ahol előtte merültem.
Viszont nekem érzékenyebb a fülem, vagy nem tudom. Erre az alapvető fizikai dologra én is gondoltam, és próbálom is időnként, hogy "belefújok a fülembe", de ugyanúgy megfájdul pár perc múlva, ha sokat vagyok vízben, víz alatt...
Én búvárszemüvegben merülnék. Most lehet hogy hülyének fogsz nézni, de a víz alatt is egyenlítsek nyomást? Simán ahogy levegőt veszek és lemerülök, fújjak egy kicsit a "fülembe"?
Nem ez a megoldás. Ki kell egyenlíteni a nyomást a belsőfül és a külső víz közt. Ezt úgy tudod megcsinálni, hogy befogod az orrod (a búvármaszk kialakítása nem véletlenül olyan), majd úgy csinálsz, mintha kifújnád azt: fújod a levegőt (valójában csak nyomod). Na ilyenkor a fül belső járatába áramlik plusz levegő, és kiegyenlíti a külső nyomást. Hallani is lehet, hogy sziszeg, meg ahogy "kipattan", illetve a tompa zúgás helyett rendesn fogsz hallan ia víz alatt.
Kicsit próbálgatni kell, de arra vigyázz, hogy ne merülj mélyre (már akár 3-4 méter is mély egyenlítés nélkül!), mer tbeszakadhat a dobhártya, az meg elég kellemetlen.
Szigonyozni / szigonnyal vadászni - ezeket a kifejezéseket szokták használni. Legfontosabb tanács: egyedül semmiképpen se! A legjobb, ha ilyen téren tapasztalt társsal mentek szigonyozni. Másik tanács: fokozatosság. Mind a mélység, mind a merülési idő tekintetében tartsd be a fokozatosság elvét. És ne erőltesd a dolgot.
A fő veszély a szigonyos vadászat esetében az, hogy valamilyen okból annyira elfogy a levegőd még mielőtt a felszínre érnél (vagy közvetlenül akkor!), hogy elájulsz. Ez minden különösebb előjel nélkül (a légszomjat lehet egy ideig tolerálni) bekövetkezhet! Ha ekkor nincs ott a társad, aki ezt rögtön észreveszi, és segít neked (felszínre hoz /ha kell/, ott a levegőn tart, és ha szükség van rá, akkor akár levegő befúvást is alkalmaz, akkor gyakolrtilag nics esélyed a túlélésre. Ha csak valóban rövideket merülsz, akkor ezt a veszélyt csökkentheted, de merülőtársra mindenképpen szükség van. (Pl. ha begörcsöl a lábad, akkor is segíthet.)
Ja igen, még egy fontos dolog: legyen nálad feltűnő színű bója - lehet kapni is direkt szigonyos vadászathoz gyártott búját. Ugyanis a másik legnagyobb veszély az, hogy egy hajó vagy csónak elüt a vízen. Ezt a veszélyt csökkentheted azzal, hogy valóban csak nagyon közel vadászol a parthoz.
És tartsál elegendő pihenőt a felszínen a két merülés/vadászat közt!
Felszerelés ügyben nem tudok segíteni. Nézz körül a www.deeperblue.net (angol) oldal vagy a www.aida-hungary.hu (magyar) fórumán, talán ott tud valaki tippeket adni.
Sziasztok. Horvátországban szeretnék szigonyhorgászni(spearfishing),még nem csináltam,tudnátok adni 1-2 infót milyen mélységben jó kezdőknek? Honnan szerezhetek felszerelést?Meg milyen veszélyekkel járhat? Part közelében gondoltam:) Köszi a válaszokat!!!!
Huhh, egy kicsit régen néztem már ide. Szóval a www.aida-hungary.hu fórumán nézzél szét, ott vannak tippek edzéshez. (ha még olvasod ezt a megkésett választ)
Hogyan tudom "edzeni a tüdőmet", hogy minél hosszabb ideig bírjam egy levegővel víz alatt? Gondolom ennek megvan a maga technikája. Egyelőre nem merészkedem 10 méternél mélyebbre, de engem is vonz ez a dolog!
Csak egy ötlet a szebb vízalatti világért. Ha tehetem én is merülök, néha palackkal, de inkább szabadtüdővel és utóbbi időben szabadidős szórakozásként elkezdtem tengeri sünt irtani, megmutatom, miért. A kisebb Lukavci szigeten készültek a képek, megálló volt evezgetés során. Lukavci Az első képen a sünökkel teli aljzat, ami áramlásiránnyal szemben van a szárazföld felől, növényvilágnak, halaknak a kis gébek kivételével nyoma nincs, vízalatti sivatag. A sünök felzabálnak minden szerves anyagot, lepusztítják az aljzatot, élhetetlenné téve a többi faj számára. Ez a tipusú környék mindenkinek ismerős a horvátoknál. A többi képen a kárókatonatelepek felőli oldal, ugyanabban a mélységben, ahonnan az áramlás jön a két sziget közül, a mezők érintetlenek még, varázslatos gazdaságban a növények, bár halakat nem fotóztam most. A sünök még nem kerültek be oda, pár darab volt csak, amiket ciánoztam. Ha ráértek, ez olyan, mint a tótakarítás, én egy hosszabb vékony rúddal szoktam összetörni őket, terített asztalt biztosítva a környék élőlényeinek, amelyek ilyenkor hatalmas rajokban követnek, amerre járok. Próbáljátok ki, néha tenyérnyi rákok másznak elő a kövek alól az ingyenkajára, de jött már polip, s a megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb hal a helyi faunából. Ahol eltűnnek a sünök, regenerálódik a tengerfenék sekély területe, újra gazdag növényzet borítja be, ami nemcsak a szemnek kellemesebb, de helyreállítja a táplálékláncot is. Kis lépés ez :-)
A búvárboltoknál érdeklődjél! Ha jól emlékszem, az Abyss boltban van karbon penge. A C4 olasz cégtől lehet rendelni, azok igen jó cuccok (www.c4carbon.com. Az Omer termékei is jók, a Leaderfinnek is láttam karbon uszonyát. Érdemes a weben rákeresni a "carbon fin" kifejezésre, esetleg hozzátenni, hogy "spearfishing" vagy "freediving". Ha angolul beszélsz, akkor a DeeperBlue fórumát ajánlom: http://forums.deeperblue.net/bi-fins/53778-carbon-fin-one.html.
A www.aida-hungary.hu oldalunkon a fórumon is van erről a témáról szó.
Hello! Köszi szépen a válaszodat! Nyár szünet alatt tervezek egy budapesti utat,szeretnék elmenni az edzésetekre.Rendszeresen nem tudok felmenni Budapestre,mert én kazincbarcikai vagyok.Időpontot majd egyeztetünk.Ha késöbiekben Miskolc környékén eszedbe jutna, olyan személy,akivel felvehetném a kapcsolatot.Akkor légyszíves szolj!!
Szabadtüdős edzésekről nagy anyagunk van az egyesületben, de éppen honlapköltözés miatt nem elérhető (a legtöbb anyag fórumban van, hozzászólások formáában). Igyekszemfeltenni ezeket az anyagokat az új helyre, ahova költöztünk, hamarosan elérhető lesz (talán már holnap reggelre, ha nem jön közbe valami).
Az lényeges, hogy csak edzőtárssal edzzél, mert az uszodai része is nagyon veszélyes lehet! Van egy biztosítási rednszer, ami minimalizálja a kockázatot, de egy valamennyire hozzáértő emberre szükség van. Ha el tudsz jönni hét végén, akkor szívesen látunk az edzésünkön, és ott megnézhetetd, elsajátíthatod a módszereket, eljárásokat. Budapesten a Komjádi uszodában szoktunk edzeni - bár nyáron jó időben nagyon nagy a tömeg, illetve tóra vagy jobb esetben tengerre megyünk merülni.
Időpontot tudunk egyeztetni vagy a fórumon - ha sikerül beindítanom, vagy pedig email-ben (jaraysz kukacjel t-online pont hu címre írjál).
A weblapunk a www.aida-hungary.hu - a fórum is itt lesz elérhető.
Egyébként a bringa, úszás, futás mind jók alapozásnak.
Hello! Még gyerek cipőben járok a szabatüdőzés terén, ezért előre is elnézést kérek, ha hülyeségeket kérdezek!Szivesen megismerkednék ezen fajta merüléssel közelebbről is,ezért érdeklödnék,hogy van-e köztetek miskolci,kazincbarcikai aki esetleg segiteni tudna,hogy miként és merre induljak el, és jól jönne egy edzőpartner is!!:) Örülnék ha le tudnátok írni a kezdő lépéseket,vagy, hogy mégis milyen gyakorlatokat csináljak!!Mert fogalmam sincs!!Lehet jól fog jönni, mert imádok bicajozni,uszni,futni stb.
a maszkot is egyenlíteni kell a nyomás növekedésével. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy a naszkba is kell fújni (nyilván az orron át) egy kis levegőt. Amit aztán felfele jövet vissza is lehet szipákolni (ha nem teszed, akkor a nyomáscsökkenéssel a maszkban kitáguló levegő kibuborékol a maszk pereme mellett - kárbavész úgymond).
Valószínű. hogy ezt nem csináltad, és a keletkező relatív vákuum szívóhatással volt a szemedre, ezért vérezhetett be. Menj el egy szemészhez, mond el neki, hogy mi történt, és ő tud majd szakértői véleményt mondani.
Egy kérdés mindenkihez. Múlt héten az adrián próbálkoztam a szabadtüdőzéssel. Elég csúnyán bevérzett a szemem egy 10 méterre történő merülés alkalmával. Kérdés , hogy mi lehetett az oka. Maszkkal lehet e ilyen probléma? Találkozott e már valaki ilyesmivel? Előre is köszönöm a segítséget.
Az uszodai szabadtudos buvar vilagbajnoksag eddigi eredmenyei itt lathatok: http://en.wch2007.h2oteam.com/results2/ A helyszinrol, Mariborbol jelentem. :) A magyarok kozul Adam bejutott a B dontobe uszonyos apnea szamban, 159m-rel - ami uj magyar rekord is egyben. Holnap statikus szam jon, majd utana az uszony nelkuli apnea uszas.
Csak általánosan tudok erre válaszolni: minél távolabb az emberek által látogatott helyektől (strandokra gondolok elsősorban), pl. autóval megállni a tenger partján menő úton, és letúrázni, lemászni a tengerhez, és ott sznorizni, vagy bérelni csónakot, és messzebb menni a part mentén az elérhető helyektől. Esetleg érdemes elmenni tengeri nemzeti parkokba (ezek természetvédelmi területek), vagy kihajózni kis néptelen szigetekhez.
Általában véve az Isztria jó hely sznorizni, mert sziklás a tenger. Pontoisabban szinte mindenütt találni sziklás részt (mivel az van túlsúlyban). Mondjuk úgy, minél sziklásabb, annál jobb.
Én - bár jó részükön már régen - a köv. helyeken voltam: Savudrija (ÉNy csücsök), Porec, Vrsar, Rabac, Opatija, Brsec. Az utóbinál elég nehéz a lejutás a tengerhez - meredek szerpentin. Ide elsősorban a mélyésg miatt járunk. A parttól kb. 50-100 méterre van 60 m, a parti szikla alatt van 30 m-es fal.
Adj meg egy emailcímet (akár a jee_c kukac torzsasztal .hu-ra)! Küldök én is egyet, akitől tudsz D3-at venni. Nekem pont tegnap mondta az illető, hogy aránylag olcsón jut hozzá Suunto kompjuterekhez. Kérdezd meg tőle. Egyébként a Divexbe (nem a Budaörsiben) is szokott lenni olykor.
Vodice (Splittől északra) tapasztalataim szerint snorkelre szar. Az istriai félsziget csücskét tudom ajánlani: Medulin, Premantura, igaz az sziklás tengerpart, de krisztálytiszta a víz, bőséges az élővilág, s vannak vízalatti barlangok is.
Az Adriára készülök vitorlázni. Két éve voltam, akkor ott is megpróbálkoztam a snorkellel, de nagy csaldás volt. Sehol egy hal, szürke, kihalt élővilág.
Biográdból indulunk. Snorkelre kellemes hely után érdeklődnék (ötlet, link stb). Nincs nagy igény, néhány hal, zöld növényzet már megteszi.
Az Árpád híd pesti hídfőjénél levő uszodában vannak az edzéseik. Néha valóban feltűnik közülük egy-két srác a Komiban is, de csak elvétve, illetve nem rendszeresen.
Dobd fel a kérdést a www.aida-hungary.hu fórumára, talán valaki tudja. Mondjuk Csabi esetleg tudja, bár ő mostanában víz alatti rögbire jár, ha jól tudom.
Nézz körül a www.aida-hungary.hu fórumán, ott az Általánosban van egy topik a víz alatti fotó, videóról. Barkácsolós emberek ott is vannak, bár ők most éppen kameratokon gondolkoznak, és 100 méteres mélységig. :)
Hm, most talaltam egy gyartot, ami nem uveg lencset hasznal elol. Itt egy review: http://www.stevesforums.com/forums/view_topic.php?id=69270&forum_id=43
Sziasztok, ewa-marine jellegu tokot szeretnek kesziteni. Van valakinek ilyen iranyu tapasztalata, otletei? Elsosorban a front port beillesztesi modja kerdeses, de erdekes az anyagvalasztas (es hol kaphato) is.
Max 5-6m melyre merulnek vele. Az ewa-marine-ert egyreszt nem akarok annyi penzt kiadni, masreszt szeretek barkacsolni.
Előd László,Gulyás Zsolt ,Apám és még valaki( most hirtelen akartam kimondani a nevét) számolt be a 10.Búvárfotós VB-ről,diavetítés és videózás volt,aztán a szünet után Bálnavadász faluról volt két féle videó.Az első még 2003ban készült Hadzsi úrnak köszönhetően.A másik 2005ben mástól.
kérdés, hogy csak szabadtüdőzéshez, vagy készülékes merüléshez is szeretné használni a computert.
Ha csak freedivinghoz, akkor lehetséges a Suunto D3, ha készülékeshez is (vagy később ahhoz is), akkor lehet pl. a Suunto Mosquito is. Ha a pénz nem számít, akkor akár lehet Suunto Vyper is, vagy egy D9. :) Na ezek ugye mind Suunto cuccok. A D3 speciálisan szabadtüdős merülésekhez lett kitalálva, de készülékes merüléshez csak mint másodlagos kompjuter lehet (barlangihoz, technikaihoz nem! Oda teljes értékű másik comp. kell).
A www.aida-hungary.hu fórumán is érdemes megkérdezni,a freediver társaim nem járnak erre, lehet ők is tundak mondani ötelet.
Egy ismerősöm kérdezi, de én nem vagyok járatos az ügyben, hogy szabadtüdős mélymerüléshez milyen műszert ajándékozhatna a fiának. A nem túlzottan drága megoldások érdekelnék. Minden választ és tippet köszönök!
Hali mindenkinek és boldog karácsonyt. Két kérdésem lenne,mindkettö inkább uszással kapcsolatos de hátha valaki tud rá válaszolni. Nos 1 Ilyen kar uszólapot(hand paddles) szokott valaki használni edzéshez?Ha igen mi alapján kell kiválasztani a megfelelö méretet? Illetve 2 Ilyen vagy ehhez hasonlo sznorkelt szeretnék.Tud valaki ebben segiteni hol vehetnék ilyet? Üdv mindenkinek.
mondjuk a topikok közt az Általános, Napi csevejbe írhatsz bármit, de edzéssel kapcsolatban van mondju ka SZabadtüdős edzés és technika, vagy akár az Edzésnapló is.
Ha angolul elboldogulsz, akkor felkerült a Deeperblue.net-re a téli edzések cikk második része. Ebben konkrétan a dinamikus edzésről is írnak, de persze az előbb említett topikokban is jó csomó tippet kaphatsz. A cikk magyar fordítása lassan készül, és majd az is olvasható lesz a weblapunkon (a Deeperbluetól engedélyünk van megjelentetni a náluk közölt cikkek magyar fordítását).
Hahóka!
A dinamikus apnea-át hogyan kell gyakorolni?az elvét vágom,de két merülés között kell valamennyi időt eltölteni?1 perc,5 perc,10?vagy kifújom magam és megyek is a következő körre?Sejtésem szerint idővel kevés oxigént kapna az agyam és elájulnék lent.Szóval kell pár percet fent lélegezgetni?
áhh...még nem indulok a Tour de Hongrie-n,de ami késik nem múlik!Az egyik nagy álmom ez,legalább ez ha Tour de France már nem esélyes nagyon.Ha nem bicikli akkor megyek kamionozni a f*szba.De addig is apnea,bicikli,futás,úszás és búvárkodás! Az oxigén legyen veletek!Sziasztok!
reggel 6:45-7:00 körül szoktunk menni. Kapdd össze magad egyik reggel, és gyere le. Van jó pár új ember, akiket még nem ismersz, és vannak köztük elég jók is. Na, nézd meg az általad is ajánlott weboldalt, oszt akkor képbe kerülsz mindjárt. Ha ránéztél volna, láttad volna a versenyt. Egyébként eszemben volt, hogy hívjalak, sőt azt terveztem, hogy leugrok a Mountexbe, és dumálunk, de sajnos nem volt rá időm, és a sok szerveznivaló miatt kiment a fejemből. :(
Emailt hova küldjek? Küldjél már egyet, a címem fenn van a weboldalon (Rólunk, Tagok, ...)!
Április 27 a szülinapom,amikor 18 leszek és indulhatok saját felelőségre egy versenyen.Látom vágod a kerékpáros edzéseket.Hát őőő csak szerényen,hogy mindennek megvan az ára.nem egyszerű eljutni a legjobb szintig.Tom Sietas se a 10perces rekordjával kezdte a statikus apneát! :) Tényleg csak szerényen,hogy már-már év vége felé élvezem ha 180 felett lehet a pulzusom.enyhe mazoista létemre szeretem ha szenvedek.Itt Tatabányán szoktak rendezni évente egy Gerecse 50 nevű teljesítménytúrát,amit a legutóbb teljesítettem is,habár nem edzettem rá így a lábam már a vége elött 20km-mel elkészült.Mikor visszaértünk az erdőből az első aszfaltútig,apum feladta(azért szépet teljesítette,mert ő meg állandóan autózik!A múlkor lett 1 éves a kocsija és 60.000Km-ert tett már bele,szóval mindig úton van)Na visszatérve a biciklizéshez a kedvenc versenyszámom az időfutam.Itt egyesével szabad menni,általában 20km a táv és ing-gatya feelinggel végig! :)
Na akkor vissza az Apneához.Elég érdekes az eset a sráccal.Azért kivi lennék hogy nem fájt a feje utána?Én a teszt alatt végig tudatomnál voltam a segítőm állítása szerint,én csak küzködtem hogy állva maradjak,ami sikerült is.
Milyen verseny volt? MAN?Szívesen mentem volna segíteni!!!!!
Legközelebb szóljatok(írjatok egy mailt) Pl: Márciusban is!!!
Nagyon, nagyon ramaty kondim van (egy éve kiment a térdem és azóta sem nagyon lehet szaladgálni sokat(szóval ohne aerob edzés), néha megyek úszni is, de már nem bírom olyan jól, mint régen:(, no meg reggel nehéz felkelni, ha 3-4 körül fekszel!:)
Hey Tzui! Nem jelentkeztél amikor a verseny volt, pedig jó buli volt (bár nekem, mint szervezőnek azért egy kis öszüléssel járt :)). Mi a szüzsé? Kedden csütörökön regel lenn vagyunk a szokott helyen (sátras). Gyere le! Ez parancs. :)
Szabadtüdőzés alias apnea: inkább az apnea.lap.hu-t javasolom, illetve természetesen a www.aida-hungary.hu -t.
Lényeges: apneát egyedül sose! Szárazon éppen lehet, de az sem igazán javasolt. Példaképpen: egy újonc elmesélte, hogy több, mint 7 percet csinált szárazon. Később kiderült az elmondásából, hogy 4 perc után valamivel elájult, majd amikor magához tért 8 perc körül járt már a stopper, és azt hitte, hogy addig nyomta.. :)
Tomi, nekem is van egy országúti bringás barátom, és mivel Izraelben melóztunk, propagáltam neki a freedivingot. Persze tetszik neki, egy hete írta, hogy sikerült uszony nélkül leérnie az eilati roncs fedélzetéig (20-21 m).. :) Ja, titeket aztán valóban irigyellek az aerob kapacitásotokért! :) Ha komolyabban érdekel a freediving, akkor várunk valamelyik edzésünkre, a www.aida-hungary.hu oldalról illetve annak a fórumáról könnyen fel tudod velünk venni a kapcsolatot - sőt a pécsi srácokkal is (Balázs, Gyuri).
Az április 27-et honnan vetted? :) Szlovéneknél mácius 3-4, nálunk március végén tervezünk versenyt.
Én mindig egy picit kalimpászok a kezemmel mintha lefelé akarnék menni ez jó edzés azért.megnyugtatod magad hogy bírod még egy kicsit.Aztán persze lehet hogy ez hülyeség egy Apnea szakember szemével.Szerintem nem veszélyes annyira mert tisztában vagyok képességeimmel.Huh nagyon kiri/fura volt az az ájulás teszt.Nem volt gond vele.Amúgy országuti kerékpározom versenyszerűen,ezért ilyen spéci a tüdőm.de azért van mit fejlődnöm.Régebben az ágyban fekve tartottam vissza a levegőt,de azt hallottam hogy semmi értelme.Akkor mindig 4perc felett teljesítettem.valóban más,mert vízben mégiscsak mozog az ember annyira.De a lenti világ nagyon szuperül megnyugtat.Lehet olyan pulzmérőt kapni ami víz alatt is jó?
Nagyon intelligens állat, ha nyugodtan viselkedsz, meg tudod simogatni is. ha kellőképpen lassan mozogsz, a tintahal és a szépia is szembefordul veled, nagyon kíváncsiak. Sokszor ez a vesztük. Buta hal ha nem lát nagy nyitott szájat, már nem fél.
A feljövetel nálam azt jelentette, hogy mozdulatlanul hagytam magam a felszínre emelkedni. Jobban sikerült, mintha felúsztam volna. Pedig 6 kiló ólommal merülök.Ez tengerre igaz. A kötél meg nagy segítség. Ha rángatod, tudják,baj van.
Egyszer az Adrián történt vala :)
Nah szóval most nyáron volt hogy két merülés(búvárpalackos) között szabadtüdőzgettem.mikor feljöttem a víz alól 2perc 30 másodperc után apum megkönnyebbülését láttam miután megdörgöltem a szemem,hogy a víz ne zavarja.Nem tudta hogy én eddig bírom és már megijedt.Amúgy 8 méteren voltam el a halak között.találtam egy polipot ami tökre megnyugtatott.nem menekült el képzeld,talán azért mert nem volt az a buborék és nem zavarta meg semmi.szerintem azt nem zseretik és azért nem lehet búvárkodás közben igazán megfigyelni,mert elmenekül egyből valami résbe.
No Jó, de Ő kezdőként az egyperccel is túlteljesít.
Csak példaként. Van egy tizennégy méteres kötelem, samuval a csónakból le függ. Megindulok le, majd belepusztulok. Nem sikerül. Tavaly még ment.Újra és újra.Csőd. Este felhúzom ,lemérem. A fenébe ez a húszméteres.
Vízben lehet gyakorolni - hozzá nem értő módon csinálva - fuldoklásnak hívják.Ha kapálózol 10 mp alatt véged, ha nyugton maradsz akár két percig is kibírod. nip.
Az érdekelne hol lehet utána nlni annk,hogy kihazánkban hol lehet szebadtüdősmerülést gyakorlni?Valószínű béna vagyok mert nem találtama neten ezidáig.Pécsen vannak akik ezzel foglalkoznak?
Nem, nem TV-nézés, hanem "DunaTV". Utazós listákon "mi az a sznori?" -ra adott válasz: "Maszk fel, pipa be, fej viz alá, és enjoy the DunaTeeVee!" (tudod, az akváriumos adásszünet :)
"Mostanság nagyobb áruházakban osztogatnak T*cckó gazdaságos sznorikészletet. 2-3 eHUF, szemüveg, pipa, némelyikben békatalp is van. Jók ezek valamire? "
Áruházakra csodálatosnak tűnő árakkal ellátott termékekre NE bízd az életed!Egyáltalán nem a minőségről híresek!És ha a baj víz alatt következik be...
FELEJTS EL! :) Inkább kerüljön egy kicsit többe,mint egy életbe(azt nem lehet megfizetni!!!)
Kicsit régen írtad már,de éreztem hogy erre válaszolni kell!
Kérdésem lenne hogy milyen kategóriákban vannak a versenyzők egy szabadtüdős versenyen?Jah és milyen időket szoktak lent tölteni?Oh,mielött még elfelejteném 88-as születésű vagyok. Beleolvasgattam az oldalakba,de nem találtam hasonló kérdést, ezért bátorkodtam írni! :)
Válaszokat,vagy esetleg valami eredménylista helyének címét a neten előre is köszönöm!
Kéne nekem egy jó orrcsipesz! (rossz van) Nem "vizibaletthoz" kellene. A mostanival nem tudok egyenlíteni. A forrás megjelölést "tehetségtelen amatőr" jeligére emilben.
Mostanság nagyobb áruházakban osztogatnak T*cckó gazdaságos sznorikészletet. 2-3 eHUF, szemüveg, pipa, némelyikben békatalp is van. Jók ezek valamire? Egy Technisub Aqualung-al (5* ar, de temporált meg tényleg jó, nem folyik be, 10 méter mélyen kipróbálva + szelepes a pipa :) összehasonlitva mit lehet ezektől elvárni, strapabirás, minőség, használhatóság terén? Vagy érdemesebb már akkor odakinn a piacon megvenni pár dinárért ugyanazt?
még régebben láttam egy filmet,szerintem mindenki tudja mire gondolok..bár nem tudom hogy a nagy kékség számotokra "alapfilm"-e...:-) a lényeg,hogy szivesen megismerkednék a technikával közelebbről is,ezért érdeklödnék,hogy van e köztetek győri aki esetleg segiteni tudna,hogy miként és merre induljak el.:-)
Üdw.!
Valaki mondja meg, milyen békatalpat és hol érdemes venni? Nem lenne rossz, ha Székesfehérvár vagy Siófok környékén lenne. Tud valaki?
Kb. 10000Ft-t gondoltam rá, de olyan kéne, ami azért valamennyire használható. Van ilyen ebben az árban egyáltalán? :-)
Nem unalmas, mert másról szól és más. Medencében befelé figyelsz és nem kifelé, mint merüléskor. Amúgy én egy csomót hülyéskedek, mert nekem a sima úszás unalmas. Bukfenc, rekordok, próbák, úszás, elul felül stb.
A vizalatti gokartot meg el tudom képzelni úgy, hogy a csávó palackkal nyomul, és lábbal hajtja a propellert. Vagy csövön lógazunk a vízbe adott távonként reduktorokat, és csak azoknál lehetni levegőt venni...:-)
Érdekes, de szerintem pöszén néznének, ha 5 ólomövvel meg búvármaszkkal 2 csávó elkezdené csépelni egymást a medence alján :-) Én nem snorkelezek meg semmi ilyen, mert medencében unalmas, (néha szimpla úszószemüveggel szoktam ellenni: távúszás a medence alján pl.) de a vizihoki nagyon megtetszett. Sajnos Pest messze van, suli meg minden reggel, ógyhogy idén meg jövőre tuti nem fogom rendszeresen űzni. Ha tetszeni fog, akkor nyáron tervezek cuccot venni és heti 1-2x feljárni. Bár, egyelőre még ez is valószerűtlen.
De ez a pankráció tetszik. Nyúlok a tesiszertárból pár 2,5ös súlyt és haverommal elbaromkodunk :-)))))
Jópofa dolognak tartom, de annyira nem, hogy rendszeresen ezzel foglalkozzak. Ennek hatására feltaláltam néhány hasonlóan érdekes vízalatti sportot, íme:
- vízalatti pankráció (underwater wrestling) - vízalatti cselgáncs (sok ólommal, hogy jó nagy gravitáció legyen a dobásokhoz) - vízalatti diszkoszvetés - vízalatti gerelyhajítás (a szigony puska nélküli verziója, azaz manuál-szigony) - vízalatti futás (sok ólom) - vízalatti rúdugrás, úgy hogy a léc kint van a vízből de víz alól ugranak é oda esnek vissza. Kezdetben át lehet ugroni az alsó műugró palló vízalól! - és végül vízalatti gokart - ezen még dolgozom, talán kis tengeralattjárókkal lenne.
Hello mindenki! Gondoltam benézek, mert ti közel álltok a témához. Nem fordult meg valakinek a fejében, hogy vízihokizzon? 2 magyar oldalról tudok: www.vizihoki.hu és www.piranha.hu. Nekem baromira tetszik. Lehet, hogy jövő 7en ki is tudom próbálni
Február 4.-én Hot Club of Hungary koncert lesz a Benczúr klubban.
A zenekar a Django Reinhardt és Stephane Grappelli által népszerűvé vált manouche swinget játsza, magyarországon egyedülálló módon selmer/maccaferri tipusú gitárokon, ami még autentikusabb hangzást eredményez.
Sajnos a zenekar a hegedűsét még nélkülözni fogja,de
Vendég lesz az idén 20. születésnapját ünneplő Hot Jazz Band énekes,trombitás,bendzsós,hangszerelő,zenekarvezetője Bényei Tamás, aki tőle ritkán látható módon gitározni (is) fog!:))
ON:
és a szólista egy levegővel játszik minden számot,szóval nagyszerű statikus apnea edzés is lesz! :)))
Ha a www.aida-hungary.hu/forum -on mondjuk az Általános/Napi csevely topicban rákérdezel, akkor lehet, hogy ráakadsz arra az emberre, akinek meg van videón (asszem németül). Egyéb lehetőségről nem tudok sajnos. A film zenéje könnyebb eset. Ott arra is rákérdezhetsz.
Nincs meg valakinek az OceanMen című film számítógépen, vagy tudja valaki hol lehet beszerezni DVD-n? Segítségeket az ujvi@freemail.hu címre küldjétek!
Ki az akit érdekel télen egy kis fincsi melegvíz, kellemes színes koralltömeg, sok hal, sok napfény és egy csipetnyi édenkert? Van még pár helyünk, nyugodt, tapasztaltsrácoknak és esetleges kísérőiknek. Akit érdekel adjon egy jelet!
MAURITIUS 2005. február vége 224.000 Ft + illetékek
Sznori ürítéséről: van egy nagyszerű módszer, amit egy freediving fórumon vagy cikkben olvastam. A következőképpen néz ki: veszel egy levegőt a vízen (azért nem rajta! :) hason fekve, majd a hszztengelyed körül forogsz egyet (ezt sem kell gyorsan), miközben folyamatosan fújod kifele a levegőt. Nem kell erősen fújni, a lényeg, hogy lassan buborékoljál, ahogy a sznori belefordul a vízbe, és csinál egy kört veled együtt. Abba az irányba kezdd a fordulót, amelyik oldalon a sznori van. Ezzel a módszerrel szépen kifolyik a megmaradt kevés víz is a légzőcsőből. A módzsert nagyon gyorsan el lehet sajátítani, egyszerű, nem igényel semmi extra képességet, és jó is.
franky71!
sajnos nem a tengerparton élek (élünk), ezért amíg oda el nem jutunk, marad az uszoda, vagy valamelyik tó.
Legutolsó tengeri túránkon azért elég sokat bóklásztunk is, persze azért ment a mélység apránkénti meghódítása - azt azért megjegyzem, hogy még ha nincs is általában sok látnivaló egy kötél menti merülésen (bár azért lemenni, és leérni az aljára, az sem piskóta látvány! :), de azért az is egyfajta laza dolog, nem erőlködős - úgy nem is lehet igazán. :)
Nekem rosz tapasztalatom volt egy olyan snorkellel, aminek a szájba vezető részén a cső keresztmettszetét enyhén ellaposították. A boltban jó ötletnek tünt, hogy az ember szájában természetesebben áll. Csak sajnos sehogy nem lehetett belőle kifújni az összes vizet. Ez nem csak azért gáz, mert szörcsög, hanem mert lemerülés előtt, mikor a legnagyobb levegőt akartam venni, jól letödőztem a maradék cseppeket. :-((
Én két éve szabadtüdőzöm versenyszerűen is. Természetesen nem felejtettem el miért is kezdtem az egészet a szabadság érzetére, a vízalatti világ szépségére gondolok elsősorban. DE nem mindegy pl, hogy lenn mennyit tudsz nézelődni ill. ha kedved szottyan 20-25 körül roncsot nézegetni akkor ne legyen akadály.
Ugy látom régen jártam ezen a forumon, akkor még csupa "rekord","medence","statikus" stb. szavak röpködtek,én meg a tengerben szeretek nézelődni,nyugodtan,semmiféle rekordra nem törekedve.Öt éve snorizom,és jó látni,hogy másokat is érdekel a dolog igy fél úton az úszkálás és a búvárkodás között...
A szelep a könnyebb ürítést teszi lehetővé, a víz nem folíik ki rajta magától (kipróbáltam) meg amúgy is macerás megvárni míg kicsorog és addig fuldokolni (adott esetben).
Sajnos pont most jöttem meg egy ilyenröl, de csinálok neked egy kis reklámot :) Mert én teljesen odavoltam a Vörös tengertöl, hogy pár méterre a parttól már gyönyörü korallzátonyok vannak rengeteg szines hallal. Én mindig ugy képzeltem, hogy ilyesmi csak nagyon messze az embercsordáktól képes megélni.
Nekem is ezt ajánlották és nálam teljesen bevált. Lehet, hogy fölös pénzt is legombolnak vele rólad, de egy teljesen kezdö szerintem minden kis apróságnak örül, amivel megkönnyitik a dolgát, legalábbis én igy voltam vele. (pl ebben az esetben, hogy nem kellett annyit fujkodni a vizet)
sziasztok.szeretnek egy 5 mmes apnea ruhat venni.pesten hol kaphato es mennyi penzert juthatnek hozza mondjuk egy elios vagy picasso ruhahoz? elore is koszi
Válaszoltam Töckümöglünek. Már szégyeltem magam, milyen sokat írok, és nem szégyeltem magam, milyen remek dolgokat :-))). Kicsit megszakítottam, kiléptetett a fórum. Aztán elveszett minden, amit írtam. Most ingadozom a sztoikus nyugalom és a kurvaidegesség határán, de mint szabadtüdős merülőféle, inkább a sztoikus nyugalmat fogom választani. Hogy erre képes legyek, nem tudom leírni még egyszer azt a sokmindent, amit az előbb.
Csak annyit, hogy fent említett kollégának, és Zemann kollégának is azt tanácsolom, hogy látogasson le a www.aida-hungary.hu/forum -ra. Az itteni egykori törzsközönség ugyanis az Index tavaszi döglődésekor előbb az origóra, majd az iménti fórumra költözött. Ott van ilyesmikkel foglalkozó topic is, és több tapasztalt, sokat látott szabadtüdős búvár. És mivel fiatal a fórum, visszaolvasni sem olyan nehéz. :-)
Ezt a fórumot is érdemes azonban olvasni, mert itt is számos kincset érő információ gyülemlett fel a hosszú évek során. De mindenképpen kérdezzetek ott is, ha interaktivitásra vágytok. :-)
Hali!
Szeretnék többet meg tudni a szabadtüdős merülésekröl.
Tudnátok nekem segíteni,hogy hol lehet valamilyen könyvet
venni vagy,hogyan lehetne az egészet elkezdeni?
Én a divexben vetem pár hete technisub venturát, meg snorkelt is hozzá (szetben is lehet) 8ropi nekem külön 10volt szerintem kellően nagy a választék és számomra meglepő módon fel is lehet próbálni a maszkokat is, a snorkelt is a szádba veheted! :-)))
az említett példányokkal nem hinném, hogy rosszul jársz...
és egy bónusz kérdés a rezidensektől: hol lehet olcsón (márkapreferencia nélkül) & kb. mennyi pízért neoprén mamuszt venni bp-en vagy vonzáskörzetében? (divex?)
Mi meg szerintem kollégák vagyunk. Nemrég szinte szó szerint ugyanezt a kérdést tette fel nekem egy székesfehérvári kolléga (ismerőse nevében), akit a búvár topicon Kékbálna néven futó szintén kolléga irányított hozzám. Bár ha az vagy akire gondolok, akkor te itt vagy Pesten. Kicsi a világ.
De az is lehet, hogy teljesen rossz nyomon járok. :-))
Az én véleményem egy picit más, bár úgy jársz a legjobban, ha kipróbálsz többet fajtát, majd pedig eldöntöd, hogy a te igényeidnek melyik a legjobb.
Én a lehető legegyszerűbb variációt preferálom. Fejformát követő cső, nem bordázott szájrész. Semmi kupak, szelep, csapóajtó, ,,szuperdrájszisztemdivermaster" baromság. Ezek csak arra jók, hogy a sok gyanútlan kezdőről még több pénzt le tudjon húzni a gyártó.
Ha átjössz az AIDA Hungary fórumára (http://www.aida-hungary.hu/forum/), akkor beszélhetünk erről (is) napestig.
Amelyiknek a száj részénél van egy szilikonszelep arra jó, hogy amikor a felszínre értél elég kiemelned a fejed a vízből, s akkor a csőben lévő víz súlya nyitja és kifolyik, nem kell egy erős fújással kifújnod a vizet.
Olyan hókuszpókuszokról, amiknek például ping-pong labda van a légzőcső felső végén egy kosárban, nem tudok nyilatkozni.
Tavaly nézgelődtem Horvátországban egy maszkkal és egy uszonnyal a víz alatt.Közben rájöttem, hogy jó lenne egy légzőcsö is.Na most jött el az ideje ennek.Milyet érdemes venni?Milyenek vannak?(hallottam un szárazról is)Látttam olyat amin mindenféle szelep van.Ezek hogy működnek?És egyébként is hogy kell használni?
Bocs a sok kérdésért, de teljesen kezdő vagyok.
Néhány évvel ezelőtt a www.freediver.net fórumán elindult egy kezdeményezés, melynek lényege az emlékezés. Emlékezés azokra a társainkra, akiket Lady Blue - ki tudja milyen okból - örökre magához szólított.
Ezen a napon (minden év május 31-én) a www.freediver.net fórum aktív és passzív közönsége - freediverek és szigonyos vadászok - egy napra elcsendesülnek. Nemsokára május 31.
Dear Freedivelist and friends,
As a volunteered duty to the freedivelist and per agreement with
Mark Barville, I am honored to disseminate the following message.
On May 31st, the Freedivelist will be silent to reflect on the divers lost to our sport. With this in mind, think of how you dive and how
you can improve on being a good diving partner to somehow prevent
the unnecessary loss of a friend.
This date is designated as Freedivers Memorial Day. We ask that
you remember all freedivers lost and no longer with us.
Our hearts and prayers go out to the survivors of our fallen brothers and sisters, some who have been named at the url below. http://www.freediver.net/freedivelist/photogallery/memorial/index.html
Let the day of remembrance begin on May 31 at 0001 hours wherever you
are around the world.
Örömmel tudatom a tisztelt nagyérdeművel, hogy a mai napon Érden nagy sikerrel debütált Magyarország első autentikus Django Reinhardt stílusú zenekara , az Emmet Ray Project.
;-)))
Mint remélem sokan közületek tudtátok, hogy a mai Tengeri Só előadás a jövő hétre lett elhalasztva(azaz 14.-re). A csúszás oka egyszerű mivel az ELTE-n tavaszi szünet van és ezért nem kaptunk tervet. Láttam, hogy sokan panaszkodtatok a tengeriso.hu weboldara, ígérem a probléma még a héten orvosolva lesz és indul az új oldal bővebb információkkal. ű
A jövő hetet nevevezhetjük az idei szezon beindulásának is, mivel 14.-én azaz szerdán lesz ugye a halasztott előadás, és 15.-étől teljes mértékben megkezdődik az Tengeri Só Vízalatti Filmek Fesztiválja 2004. Már most a Francia intézetben megtekinthető kis hazánk jeles búvárfotográfusainak kiállítása, valamint "Él mint hal a vízben" című gyermekrajzpájázat képeinek kiállítása.
A fesztivál idén fordulópontjához érkezett, mint tudjátok idén kiírtuk az első olyan pályázatot, ahol a hazai búvár filmkészítők mérhetik össze tudásukat. Meglepetésünkre igen sok pályamunka érkezett, amit nagyon köszönünk a szerzőknek. Ajánlani tudom mindenkinek , hogy ha teheti ne hagyja ki egyik film megtekintését. Ilyen merülésekben szegény időszakban felüdítő lehet mind képzeletben mind filmvásznon a víz alá merülni.
Idén sem maradhat el az Antibes-i Víz Alatti Képek Világfesztiválján helyezéseket elért filmek bemutatása, amely megint nem csekély élménydús perceket okozhat a nézőknek.
Nos akkor nem is szapüorítom a szót már most megosztom veletek a fesztivál programtervezetét, hogy mindenkinek legyen ideje a családot a rokonakat beízítani, ha őket is elhozod fesztiválra talán kapnak egy csepett abból amiből, mi búvárok minden merülésnél jócskán kapunk.
15. CSÜTÖRTÖK 21.00 NYITÓ VETÍTÉS. Luc Besson: Nagy Kékség (a belépés ingyenes)
16. PÉNTEK 19.00 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ (zártkörű)
20.15 FILMVETÍTÉS Bemutatkozik az Antibes-i Víz Alatti Képek Világfesztiválja és a Tengeri SÓ, 8’
Jozef Valik, Peter Rolko: What a wonderful world 20’
Mark Brownlow (Discovery Channel, BBC, (feliratos): ROBOCÁPA és rokonsága. 59’
21.45 FILMVETÍTÉS Leandro Blanco: Dalirium 5’
Michael Bhana (Discovery, NHNZ, feliratos): Tonhal cowboyok.47’
SZOMBAT 10.00 FILMVETÍTÉS Bemutatkozik az Antibes-i Víz Alatti Képek Világfesztiválja és a Tengeri SÓ, 8’
Őrsi Ferenc: Ras-Mohamed,22’
Florian Graner, Pegley Kevan (angol, feliratos): Norvégia titokzatos vizei 50’
11.30 BÚVÁRMŰHELY, kerekasztal beszélgetés Digitális fotózás a víz alatt. Házigazda: Nike Ferenc
13.00 FILMVETÍTÉS Jozef Valik, Peter Rolko: What a wonderful world 20’
Mark Brownlow (Discovery Channel, BBC, feliratos): ROBOCÁPA és rokonsága. 59’
15.00 FILMVETÍTÉS
Bemutatkozik az Antibes-i Víz Alatti Képek Világfesztiválja és a Tengeri SÓ, 8’
Vida István (KÉKSÉG produkció): Anjelita, 13’
Michael Bhana (Discovery, NHNZ, feliratos): Tonhal cowboyok.47’
16.30 FILMVETÍTÉS
Cseh Attila és Cseh Lívia: A Festő, 6’
Milorad Duknic: Sors 10’
Florian Graner, Pegley Kevan (angol, feliratos): Norvégia titokzatos vizei 50’
18.00 KONCERT
Kövi Szabolcs különleges estje filmvetítéssel, fényjátékkal és tánccal
19.00 ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÁS
az I. Magyar Búvárfilm Szemle és az „Él, mint hal a vízben!” gyermekrajz pályázat díjainak átadása
FILMVETÍTÉS
az I. Magyar Búvárfilm Szemle díjnyertes filmjeinek vetítése
21.30 FILMVETÍTÉS
Leandro Blanco: Dalirium, 5’
VASÁRNAP
10.00 FILMVETÍTÉS
Kék Álom Búvár Egyesület: Ciprus - Zenybia, 5’
Karáth Emil: A korallszirtek éve / REEFCHECK ’97 25’
11.30 BÚVÁRMŰHELY,
kerekasztal beszélgetés Hogyan készült? 30 díjnyertes kép. Előadást tart: Dombovári Tibor
15.00 BÚVÁRMŰHELY,
kerekasztal beszélgetés Víz alatti filmezés: trendek és technikák. Házigazda: Molnár Attila Dávid
16.30 FILMVETÍTÉS
Molnár Attila Dávid (ECOFilm, versenyen kívül): A Streiter történet, 27’
Michael Bhana (Discovery, NHNZ, feliratos): Tonhal cowboyok. 47’
18.00 FILMVETÍTÉS
Gortva Attila (ATLANTISZ Búvárkör): Források nyomában 35’
KISTEREM
SZOMBAT 10.30 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Kék Álom Búváregyesület: Ciprus-Zenybia 7’
Vida István (KÉKSÉG produkció): A kékség vándorai a Yucatán-félszigeten 30’
Gortva Attila (ATLANTISZ Búvárkör): Isvernai kalandok 20’
Medek Miklós (BHG Búvárklub): Gazsi 25’
12.00 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Őrsi Ferenc: Gubal-szoros 22’
Karáth Imre (MAGISTRATUM Stúdió): Találkozás a delfinekkel 28’
Hadzsi Imre: Baleo-baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában 40’
13.30 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Vida István: Üveghalak barlangja a Gobal-szigeten 13’
Kármán Irén (GOËSS Film): Érzelgős utazás 16’
Mészáros András: É 19°58’ K 37°46’ 17’
Kiss Balázs: Kirándulás Csodaországban 22’
Őrsi Ferenc: Cápavadászat Szudánban 40’
15.30 FILMVETÍTÉS
Kis Frigyes (SPECIÁL Kft.): Maldív-szigetek korallzátonyai 25’
Molnár Attila Dávid (ECOFilm, versenyen kívül): A Streiter történet 27’
Kék Álom Búváregyesület: Elátkozott csatahajó 30’
17.00 FRANCIA FILMEK VETÍTÉSE (szinkron nélkül, franciául!)
Chanvallon Stéphanie: Rance insolite le Peuple discret 9’
Clua Eric: A bout de souffle 12’
Multignier Benoit: L’ami du grand requin blanc 52’
18.30 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Jozef Valik, Peter Rolko: What a wonderful world 20’
Gortva Attila (ATLANTISZ Búvárkör): Források nyomában 35’
Karáth Imre (MAGISTRÁTUM Stúdió): Történelem a tenger mélyén 30’
20.00 FILMVETÍTÉS
Karáth Emil: A korallszirtek éve / REEFCHECK ’97 25’
Michael Bhana (Discovery, NHNZ, feliratos): Tonhal cowboyok. 47’
VASÁRNAP 10.30 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Mészáros András: É 19°58’ K 37°46’ 17’
Kiss Balázs: Kirándulás Csodaországban 22’
Medek Miklós (BHG Búvárklub): Karibi pillanatok 30’
12.00 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Kék Álom Búváregyesület: Zákyntos, a teknősök szigete 5’
Karáth Imre (MAGISTRATUM Stúdió): Találkozás a delfinekkel 28’
Őrsi Ferenc: Ras-Mohamed 22’
Vida István (KÉKSÉG produkció): A kékség vándorai a Yucatán-félszigeten 30’
13.30 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
Cseh Attila és Cseh Lívia: A Festő, 6’
Vida István (KÉKSÉG produkció): Anjelit 12’
Gortva Attila (ATLANTISZ Búvárkör): Isvernai kalandok 20’
Hadzsi Imre: Baleo-baleo! Bálnák és bálnavadászok Indonéziában 40’
Kis Frigyes (SPECIÁL Kft.): Maldív-szigetek korallzátonyai 25’
15.30 FRANCIA FILMEK VETÍTÉSE (szinkron nélkül, franciául!)
Clua Eric: A bout de souffle 12’
Leandro Blanco: Dalirium 5’
Chanvallon Stéphanie: Rance insolite le Peuple discret 9’
Herzog Michael: 3000 lieues a contre-courant – Le retour du saumon dans le Rhin 44’
17.00 MAGYAR BÚVÁRFILMEK
az I. Magyar Búvárfilm Szemle díjnyertes filmjeinek vetítése
CAFÉ DUMAS (a Francia Intézet kávézója)
Péntek 21.00 Krétakör Színész Tánczenekar – koncert Adelaide és Kolibri - koncert
A búvárkodás, víz alatti fotózás és filmezés egy-egy részterületét érintő, népszerű kerekasztal-beszélgetések a 2004-es fesztiválon sem maradnak el. A beszélgetéseket az adott terület szakértői irányítják, és ezzel jó alkalmat kínálnak arra, hogy az érdeklődők kifejthessék véleményüket, kérdéseket tehessenek fel.
04.04.17. szombat, 11:30, Nagyterem: Digitális fotózás a víz alatt. Házigazda: Nika Ferenc
04.04.18. vasárnap, 11:30, Nagyterem: Hogyan készült? 30 díjnyertes kép. Házigazda: Dombovári Tibor
04.04.18. vasárnap, 15:00, Nagyterem: Víz alatti filmezés: trendek és technikák. Házigazda: Molnár Attila Dávid
Köszönöm a figyelmet mindenkinek bocsánat a hosszú hozzászólásért.
Üdvözletét küldi mindenkinek A TENGERI SÓ VÍZALATTI FILMEK FESZTIVÁLJA 2004 rendezvény szervező csapata.
Lementem az egészet, és archiváljuk. Már tervbe vettem egy kis progit, amivel lehet majd a lementett cuucban browse-olni, keresni, statisztikákat kérni.
Ja, nekem is vacakol mind a kettő.
Mennyi helyünk van a web-domainhez? Van hozzá adatbáziskezelés (mondjuk valami SQL)?
Ha nagyon kell, biztos össze tudnék dobni egy topikot CGI-ban, vagy JAVA motorral..
Vagy b) változatként körbe lehetne nézni a weben, biztos van valami ingyenes cucc, ami már tud ilyet. Nem egy nagy vaszisztdasz.
Nekünk úgy is csak egy topik kell, a tagok regisztrációját kézzel meg lehet csinálni, kérelmező mail alapján.
Most éppen megyeget a dolog, de egy próba erejéig támogatom a fórum létrehozását az origón.
Prézli! Megcsinálod? Ha igen, fel kellene tenni a linket.
Vagy megcsinálhatom én is.
Nem tudom nektek mennyire működik a forum.index.hu. Az index fórumaiban már sokan nagyon elégedetlenek a technikai színvonallal, sőt volt egy nap amikor hivatalos bojkottot hirdettek a fórumlakók. Én egész nap gép előtt ülök, és az idő nagyon jelentős részében (nagyobbik részében) az index fórumai elérhetetlenek, ha elérhetők nagyon lassúak, vagy nem enged hozzászólni a rendszer. Mi lenne, ha nyitnánk egy fórumot az origón? Ezt más témában már megvalósítottam. Ott működnek a dolgok. Itt viszont amúgy is úgy látom hogy kicsit lecsökkent a forgalom, ha ezt még a technikai ellehetetlenülés is tetézi, akkor az az apneás élet rovására megy (szerintem). Az egy hátrány, hogy a korábbi hozzászólások itt maradnak, de szerintem nem akkora gond. Meg vissza is lehet jönni ha szükséges. Kommunikálni viszont itt egyre nehezebb úgy látom.
1. Serial mask without water inside stay mandatory for all AIDA competitions.
2. Nose-clip, goggles, lenses, and any kind ballast other than a weight-belt with a quick-opening-system outside of the divesuit stay forbiden for all AIDA competitions.
Tehát a szöveg szerint csak a csak a versenyekre vonatkozik, rekordokra nem.
Én odaadom a Flonak (a zsét), mert nem biztos h szombaton fent leszek pesten!
más,
A performance honlapon úgy láttam, hogy a Mandy paradisia-t viselt a csúcsdöntés alatt (a videót nem tudtam megnyitni, de a képekből ez derül ki)!
A kérdésem az lenne, h szerinted ez nem szabályellenes?
Én is keresztül mentem hasonló dolgokon annak idején.
Manapság ha új úszómester jön az uszodánkba vagy új helyen próbálok apneázni akkor mindíg először odamegyek az úszómesterhez és összeismerkedem vele, finoman kipuhatolom a hozzáállását, megbeszéljük mit fogok csinálni, és hogy mire kell vigyáznom, mit lehet és mit nem. Ez általában bejön, és egyben érezteted vele is hogy tiszteletben tartod amit csinál, így nem kell felesleges köröket futni a főnöknél, pályát bérelni vagy hasonlók.
A régi úszómesterek előre köszönnek és kezet nyújtanak.
Ezzel egyetértek, ennek az esetnek a jó megoldása belefér a rugalmassági törekvésbe. Szóval azt nem értem, hogy miért nem ott helyben mondták ki, hogy nem érvényes a gyakorlat, mert sajnos túllógott a 20 mp-n az OK jelzés? Ez lett volna a korrekt, és nem hiszem, hogy ehhez szükség lenne a videófelvételre, elég hozzá egy stopper.
Persze azt el tudom képzelni, hogy a bírók is nagyon szerették volna, hogy érvényes legyen a rekord - akárhogy nézzük ez egy nagyon nagy teljesítmény - függetlenül attól, hogy a szabályok szerint nem fogadható el hivatalos rekordnak. Szóval lehet, hogy emiatt nem vették észre a helyszínen, hogy késett az OK jel.
AIDA International is currently working on improving their website and will in the future have more possibilities to put videos online. But just to make a first start the AIDA Board agreed on putting the exit of Stephane Mifsud’s static attempt online. We made it a very small file of only 1 mb in a small resolution, because it’s very clear what happens and because of the limited bandwidth we have currently available with our hosting provider. This will change in the future and we can put bigger videos online. But I really think that for this issue this video is okay.
You can download/view the video at the following address: http://www.aida-international.org/mifsud.wmv
Remember that this is from the official videotape and it is put online only to show to everybody interested that Stephane doesn’t make an okay sign within 20 seconds. You can see Stephane completely and after 21 seconds the video zooms in on his face.
And remember; we are also reading forums, guestbook’s, mailing lists and believe me when I say that we’re still working for you. It is a very good idea to put all videos online and this will probably happen in the near future. So keep the constructive ideas coming!
Tegnap akartam válaszolni, de a fórum egyszerűen nem működött.
Szerintem nem ott van a gond, hogy érvénytelenítették a rekordot, hanem ott, hogy erre a rekord elfogadását követő ötödik hónapban került sor. Addig mindenhol új eredményként tartották nyílván. Ezt óriási baklövésnek tartom, amely egyáltalán nem tesz jót az AIDA hírnevének (és ez már nem az első eset)..
Más:
Nemsokára Herpay kollégától megérkezik a pénz, így a többi csipeszrendelőtől (Flo, Scuba, Balázs) is beszedném alkalom adtán, hogy minél előbb el tudjam küldeni az emberünknek.
Hogy érted? Miért nem hamarabb mondták meg neki, hogy nem fogadják el?
A részemről úgy gondolom, hogy nagyobb rugalmasság lenne elvárható az AIDA szervezettől, és nem csak ebben az esetben. Ebbe persze nincs sok beleszólásunk (Pa3, tudsz valami módot esetleg?).
nem kapcsolodik a témához, de legalább egy uszonyról szól :
Ha valaki talakozik egy Régebbi gyártásu Waterway monofinnel (fekete zsákban lattam utoljára) sötét barna, élvédő nélküli, és különös ismertetőjele, hogy javitva van a penge oldalan egy kis fehéres felkörrel !!! No hat ez az uszony nagyon hianyzik a gazdinak (aki történetesen én vagyok) ha barki látta valamerre kószálni a kicsikét kérem jelezze (byry100@hotmail.com) előre is köszönöm !
"Stephane Mifsud 8'24': SAD NEWS
Friends of the freediving world, once again there is sad news to report about the development of our sport. Stephane Mifsud has informed me that AIDA will not recognize his 8'24" static record. For those who don't know the whole story, Mifsud's record, (like Annabel's), was accepted by the two AIDA judges on-site. Mifsud then paid 500 Euro for the anti-doping test, and the videos were sent to AIDA. Five months later, Dieter Baumann, (who was not present at the event), informs Mifsud that the 'okay' sign does not appear on the video. The cameraman for the event said that he was under the impression that the video should have a close-up of Mifsud's face, to capture whether or not he was okay. Unfortunately, by zooming in on Mifsud's face, the okay sign was not captured on the video, even though it may have been seen by the judges on site. So, the record is not recognized by AIDA, even though several documentaries have already been made about the event, and aired on television. Every freediver I know of, has great respect for Mifsud and this incredible record. The video was posted online and it clearly shows Mifsud coming up with incredible ease. Dieter Baumann himself, in his e-mail to Mifsud, congratulated Mifsud on an amazing performance, even if it can't be recognized by AIDA.
Mifsud replied that this decision has 'turned a page' in his career as a freediver. He stated that he will no longer participate or associate with any event which has anything to do with AIDA. This, of course, is unfortunate, since everyone knows he is the king of static (8'24") and dynamic (209m), even though neither of those performances are recognized by AIDA. He has also stated that he is seeking a refund for the cost of the anti-doping test, and his lawyer is already working on it.
I'm profoundly saddened to hear all this. As I stated earlier on this guest book, I'm always fighting for the rights of innocent athletes, and here, again, we see an innocent athlete being humiliated, his time and effort being ridiculed. I hope that all freedivers in the world would stand behind him, and let him know that they appreciate his skill and determination. I know that Howard's IFB (international freediving board), already accepted Mifsud's 8'24" static as a record, and I too surely recognize it in my own mind.
Ambrosia Productions were going to include a clip on Mifsud's 8'24" in their next DVD; I hope they still do so.
I ask myself this; when almost all the freedivers, and all the media, already accept Mifsud's performance, then what relevance does this decision by AIDA have, five months after the fact? Little relevance, in my mind.
I was hoping to see Mifsud at the 2004 world championships in Vancouver. He had previously stated his intent to come. Now, all those who are competing there will be deprived of the presence of this great champion.
Március 16-án Martin Stepanek 100m-es konstans merülést hajtott végre a Kajmán-szigeteknél! Újabb álomhatár kipipálva, habár a teljesítmény nem hivatalos. A hivatalos csúcsdöntésre, még néhány napot várnunk kell!
Just a quick update from Cayman with Mandy and Martin.
Mandy's current constant ballast training depth is 74m and Martin has now reached 100m in constant ballast Both are very strong and tomorrow, Friday, is our last training day before the first record attempt this Sunday.
We'll have video clips of the record attempts by each afternoon mid-week with the record attempts happening on the 21st, 23rd, 25th and 27th.
For weblogs, photos and our newest video, please go to www.performancefreediving.com.
Just a quick update from Cayman with Mandy and Martin.
Mandy's current constant ballast training depth is 74m and Martin has now reached 100m in constant ballast Both are very strong and tomorrow, Friday, is our last training day before the first record attempt this Sunday.
We'll have video clips of the record attempts by each afternoon mid-week with the record attempts happening on the 21st, 23rd, 25th and 27th.
For weblogs, photos and our newest video, please go to www.performancefreediving.com.
Kirk Krack, Mandy-Rae Cruickshank, Martin Stepanek, George "Doc" Lopez, and Tony Marcuccino are all on Grand Cayman right now getting prepared for Mandy-Rae and Martin's world record attempts in Constant Ballast and Free Immersion later this month. Check here often for Kirk's daily updates of their training.
Valaki érdeklődött túrákról... Szemfüles és nagyon figyelmes olvasók talán emlékeznek egy beszólásra, amiből lett egy túra Vis szigetre. Most indulunk szombaton, és ki tudja mikor jövünk haza. Tán haza sem jövünk.
Úgyhogy csak tessék figyelni ismerkedni a csapattal pl. a szombatokon. A túraszezon meg már elkezdődött. Jövő héten ezerrel fog dübörögni.
Koma!
Madame Karka ma Jengibengizik az összes nagy pocakjával (hiába, nem lehet elég korán kezdeni formálni a gyermekek zenei ízlését) - én meg ilyenformán pesztrálkodom otthon...
Jó mókát!
Krk
Nekem Gyöngyösön volt hasonló tapasztalatom: a jegykezelő hölgy mondta nekem érkezéskor, hogy lehet, hogy majd pályabérletet kell fizetnem - ez ott egyébként nem volt olyan vészes összeg, sőt különben is olcsó volt a belépő. Azt mondta, hogy erre akkor lesz szükség, ha a zsúfoltság miatt az úszómester úgy ítéli meg. Végül nem így lett, és a normálisan kifizetett belépőjegy árán úsztam.
Szerenecsére még nem jártam így egy strandon, uszodában sem, de ez sajnos "benne van a pakliban". Amit Karka, Zoooman mondott az alapján talán mennni fog. Sok sikert hozzá!
Hahó Nyú! Amennyiben az sz.hely rövidítés kedvenc nyugatmagyarországi fővárosomat jelenti, akkor értetlenül állok az esemény előtt. Ugyanis nem volt véletlen, hogy épp ott rendeztük a versenyt - ebben az uszoda hozzáállása is döntő volt - meg legjobb tudomásom szerint az intézmény kíváló kapcsolatot ápol a helyi búvárklubbal (az A betűssel) és annak tagjaival. Szóval azt gondolnám, hogy ezek után akkor a mezei apneistát sem zargatják... Mindenesetre szerintem is egy kellemes csevejt megér a dolog a helyi illetékes elvtársakkal - vagy a buvarakkal is talán...
Tavaly júniusi uszásról van szó -vagy júliusi- és már jó ideje hivatalos világcsúcsként van számontartva. Ebből arra következtetek, hogy bizony ez egy jól sikerült gyakorlat volt.
A "dánod" miatt, pedig ne búsulj, ők sem vágják a magyart...:)
1. Mondd azt hogy te is vizilabdás vagy és ez egy különleges edzés.
2. Kérdezd meg mit szeretne cserébe hogy ez őt ne zavarja.
3. Keresd meg a főnökét és szépen kérd meg, hogy edzhess.
4. Kérd meg hogy felügyeljen rád némi jutalékért. /én is ezt csinálom/
Tegnap komoly trauma ért.
Este fél kilenckor, zárás előtt egy fél órával úszkálok a sz.helyi uszi nagymedencéjében keresztben, a kihúzott vízilabda kapu mögötti óriási térségben, rajtam kívül senki nem volt a medencében csak a vízilabdázók a kapu másik oldalán. Odajön az úszómester, hogy tilos uszonyt használni, vegyem le. Kérdem miért, kit zavarok vele. Tiltja a házirend, tábortüzet is rakhatnék, azzal sem zavarnék senkit, mégsem szabad. Kicsit még erősködtem, erre kinyögte, hogy béreljek sávot, ott használhatom.
Nem vitatkoztam tovább...
Megjegyzem kb. másfél hónapja rendszeresen jártam az usziba és eddig nem zavartam senkit.
Felétek mizus, ott is ilyem portásmentalitású úszómesterek vannak?
Nem tudom mitévő legyek teljesen le vagyok törve, nem akarom annyiban hagyni, de szélmalomharcnak tűnik.
igen-igen....nagyon jó a srác...abszolút harmónikus a mozgása, persze nagy előnye -pl. velem szemben-, hogy jó magas, hosszú kezek, lábak....
nekem is 75 megy max, de inkább monofinezek.
Gondoltam, ha már éppen itt lófrálok... Igen, Attila volt, aki a szabadtüdős filmet (amit az első Extrem tv-s riportban be is mutattunk tavaly ilyenkor) is csinálta az Akadémián velünk... Meg akár a MAN-ra is eljött volna... Mellesleg van egy másik expedíciós srác, aki meg itt dolgozik nálunk a cégnél! Hogy, hogy került bele a csapatba az rejtély...
Az időpontváltozást azt gondolom, hogy Gyúró biztosan nem tudja - mivel melegebb égtájakon lubickol, de remélhetőleg Branka azért tudja, hogy mit kell ilyenkor tenni! ;-)
Még mielőtt nagyon beleélnétek magatokat az április 7-ei időpontba, szólok, hogy a Tengeri Só legközelebbi időpontja április 14. Ezt tegnap mondta Branka.
Jules és Gyuró előadása is be lett jelentve az egész programmal együtt. Gondolom velük már beszélt ez ügyben (a kiveteles második szerda ügyében). (még a weblapon /www.tengeriso.hu/ is rosszul szerepel a dátum)
Egyébként tegnapi Són nagyon jó volt az antarktiszi expedícióról szóló előadás, és Anna előadása is jó volt, csak sajnos nem jutott rá elég idő. A végén már sürgettek bennünket az épület elhagyására (este 10 óra).
Pa3! Te ismered valamelyik expediciós srácot, ha jól emlékszem. Melyiküket? Molnár Attila Dávidot?
Papucs nuku - azt be kell szerezned (természetesen az Omer Millenium a legjobb)!
És tényleg jó!
És az árengedményt BPetyával kell lebeszélni, ő a boltos - én csak őriztem mostanáig.
Ha nem kell senkinek, akkor gondolom végső soron visszarepül Oroszhonba.
Viszlát szombaton,
Karka
Valóban szerda, én március 7.-ét néztem valami oknál fogva.
A közös edzésben én is benne lennék, bár Debrecen kicsit messze esik Bp.-től egy edzés kedvéért,de majd megoldom.
Április 3.-án Buda napján megpróbálom összehozni.
Április 7. nem vasárnap, hanem szerda. A Tengeri Só előadásokat mindig a hónap első szerdáján tartják. Itt bővebb információkat találsz a programról: www.tengeriso.hu
Ettől függetlenül összehozhatunk egy közös edzést valamelyik szombaton.
Az ápr. 7.-i előadás engem is nagyon érdekelne mindenképpen megpróbálok Bp.-re utazni.
Ha jól tudom az vasárnap, nem-e lehetn-e előzőnap, azaz szombaton összeszervezni egy közös edzést, résztvennék csak úgy ismerkedés céljából.
A nyári táborrock is érdekelnének , ha beférnék.
Ha valaki nem kötelezte el magát erősen a monofinek mellett és nem akar párszáz euróval rövidebb lenni azért, hogy hosszabb lehessen egy C4-gyel, akkor annak lehet, hogy jó alkalom lenne kipróbálni, majd megvenni azt a PowerBlade pengét (nálunk csak Póver Béla), ami nálam leledzik már jó ideje (használatlanul). Ára 90USD.
Balázs Peti a forrás, de most vettük észre, hogy ez még mindig nálam van és ha kell, akkor visszaszállíttatja, de jobb lenne, ha elkelne "házon belül". A penge anyaga ugyanaz a NYÁKlap, mint amiből a monok készülnek, alakja/hossza szinte megegyezik a C4-gyel és közepes keménységű/lágyságú, vagyis ideális.
Én az enyémet már egy éve használom és nagyon klassz...
Ha szükséges elviszem a Közgyűlésre is - de keressetek mailben/mobilon, ha érdekes!
Tzui! Olyan kep van a gepemen rolad, hogy padlot fogsz tole! (a mentoangyal polod mar szaritas alatt volt akkor, te Hos Eletmento Viozbeugro. :)
Umbi! Csutortok reggel Vituki figyel!
Weblap: tettem fel infot az 1%ĂĽos ado temaban a Magunkrol/Sportegyesulet fiokba. Bar sokaknak mar keso lenne (megjegyze, Pa3 kuldott rola idoben levelet), de jovore is jol johet.
Ápr. 4. azon a tengeri són azért ott leszek. Csaba kérted a MAN. I. képeket cd-n, ha megyek akkor viszem magammal, gondolom ott lesz az egész Aida-hungary. Szerveztek v.milyen túrát tavasszal?
Nem tudna valaki nekem Szombathelyen készült képet küldeni amin látszom !
(Nem könyű csajozni a neten egy nagy sárga AIDA Hungary-s pólóval,ui. minden képen háttal vagyok,amikről itt tudomást szereztem.)
:)))))))
Volt Komi szombaton, bár elég kevesen jöttek. Balázs, Flo és én, valamint 4 új emberke. A végefelé megérkezett Láposi Levi is. Teljesen rendben volt minden.
Akinek esetleg elkerülte a figyelmét, frissítettük az aida-hungary.hu/Eseménynaptár-t. Érdemes megnézni.
Holnap dr. Göbl Anna előadása (is) a Tengeri Són, "Búvárbalesetek keszonkamrás kezelése" címmel.
Mély levegőt mindenkinek!
Mivel sokminden nem történik, hozzászólások tárgyában úgy gondoltam leírnám mai statikus edzésemet.
FLO-tól kaptam stat edzéstervet, /amit nagyon köszönök neki/ amiből a következő sorozatot vittem végig.
1.30-as indulásról 15 sec.-ként növelve a merülési időt, közöttük 1 perc pihivel elértem a 300 másodpercet, azaz 5 prcet.
Majd 5 prc pihi után nyomtam egy max-ot 5.50-re.
Ez ismét jobb mint a múltheti volt, remélem még sokáig számolhatok be hasonló eredményekröl.
Holnap úszást és dinamikust tervezek ha minden összejön.
Hasonló jókat minden olvasómnak!
Ja, összességében jó volt a műsor. Fel is van véve vidóra (na ez aztán jól magyarul volt, szóval felvettük). Műsorvezetőnek azért voltak furcsa, értetlen kérdései (végül is nem csoda, alikus lévén), de a hangulata, és hozzáállása szimpatikus volt: érdeklődő és pozitív. :)
Anniy látszott, hogy a legelején voltatok egy kicsit megszeppenve, de aztán oldódott a hangulat, és könnyedebben folytatódott a társalgás.
Ami szintén poén, hogy Picur és én is debütáltunk alattomban, mint amatőr operatőrök a TV-ben. :-) Természetesen a Robi is szerepelt a bejátszáson - Floval együtt, a statikus gyakorlat közben.
Igazából jó lett volna, ha mondjuk Jules mester vagy Gyuró is ott van, de így is rendben volt a társulat. :)
BúvárÁkos! 70%-a az apneásoknak nyomja a jógát? Végül is, ha azt nézzük, hogy jógalégzéssel készülünk minden merülésre.. :)
A lényeg: ha valakinek kell, akkor kölcsön tudom adni a felvételt - ezen a kazettán van rajta egyébként a Labirintusos riport is (starring Anna doktornő, Flo, Ákos :).
Mit is mondhatnék még? :) Én jól éreztem magam, csak az első 2 perc volt nehezebb, mert izgultam. Utánna már minden rendben volt. A víz alatti anyagot jól összevágták és tényleg azt éreztük a beszélgetés alatt, hogy érdekli őket a téma!
szerintem teljesen jól, a Csaba nagyon jól beszélt....a legnagyobb poén az volt amikor a Kőváry rákérdezett, hogy 'Csaba,Te orvos Vagy?'...azt hiszem ez sokat elárul kedves elnökünk elméleti felkészültségéről...:))))
az volt még szimpi, hogy a fix.tv-t tényleg érdekelte, hogy miről is szól ez a sport nem csak mint szenzáció.....
Akkor az apnea a te sportod lesz, mivel itt nincs akkora szerepe a sebességnek és a vállad is lehet merevebb, mint egy búvárúszónak :)
Néhány apróság:
A búvárinfóban megjelent egy rövid beszámoló a MAN I.-ről. http://www.buvarinfo.hu/buvarinfo_page0.htm
A Submarine is nemsokára az újságárusoknál lesz.
Ma este 21:15 körül nézzétek a fix.tv-t. Ott leszünk hárman (Búvárákos, Flo, én), téma a MAN I. lesz.
Gondolom a jelentkezők között meglátták a magyar csapatot és úgy berezeltek, hogy inkább lemondták a versenyt.
A viccet félre téve, meg lehet érteni őket, nem volt túl sok jelentkező.
Én annyira nem sajnálom, mert el akartam menni, de amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy pont háromnapos ünnepre esik a családszerető énem győzött (ő gondol a március 13. utáni napokra is).
Mert akkor "már" 22-éves voltam és a vállam nem sikerült a delfin technikához idomítani, az eredmények sem jöttek be igazán.
Most 38 vagyok és mindig szerettem vízalatt úszkálni, most talán megtaláltam a megfelelő sportolási lehetőséget, általatok.
Már egy hónapja edzem magam , apnoe-ra gyúrok!Heti 2-3 alkalommal és egyedül, erőltetett gyakorlatnál segitséggel.
ZOOO
Ez egy orosz mintájú és készitésű, " K I-O" (kju) talán magyarul delfin nevezetű monofin, mert azt festettek rá. ÁR:20 rugó.Választható keménységgel ahogy a vevő akarja.
Magamról: 12 évig búvárúsztam, nyaranta tájoltam,majd amatőrként triatlonoztam, jelenleg vizilabdázom és edzősködöm. 1db hónapja aránylag rendszeresen edzek uszonnyal és nélküle, javuló eredményekkel.
zooo
Szombaton beszélgettünk az aktuális AIDA versenyszabályzat módosításokról (http://www.aida-international.org/news2.htm). Aki esetleg nem olvasta volna, az most megteheti.
Talán a leglényegesebb módosítás lesz a BO és az LMC pontos meghatározása, mivel ez okozza a legtöbb problémát és félreértést.
Csaba
NEW AIDA REGULATIONS "APPENDIX" 2004
The AIDA Delegates Assembly voted on January 19th, 2004, the following emergency modifications for the current AIDA Regulations.
These new points will enter in consideration WITH IMMEDIATE EFFECT for all AIDA competitions & Record attempts, as a new AIDA Regulations "Appendix"
I. MATERIAL FOR DEPTH'S DISCIPLINES DURING AIDA COMPETITIONS
1. Serial mask without water inside stay mandatory for all AIDA competitions.
2. Nose-clip, goggles, lenses, and any kind ballast other than a weight-belt with a quick-opening-system outside of the divesuit stay forbiden for all AIDA competitions.
II. POINT'S SYSTEM DURING AIDA COMPETITION
1. The new point's system for Static Apnea is 1 minute=12 points/1 second=0.20 points.
2. Point's systems for depth disciplines (1m=1pt) and dynamic apnea (1m=0.5 pt) don't change.
III. OFFICIAL VIDEOTAPES & SURFACING PROCEDURE FOR AIDA COMPETITIONS
1. Official videotapes stay mandatory for EACH performances of AIDA competitions. However, they will now only be used in case of protest from athlete, or Record's recognition procedures.
2. AIDA Judges will now take a «direct-judgement» after each performance, with colored-cards, beetween 30 and 60 seconds after surfacing.
3. The meaning of colored-cards is following
- WHITE = OK performance
- YELLOW = OK performance, but with some penalties
- RED = Disqualification
4. The surfacing's procedure, detailled in the current AIDA regulations, don't change for the athletes.
IV. CONSTANT WEIGHT & CONSTANT WEIGHT WITHOUT FINS
1. Athletes will be now allowed to GRAB the rope several times at the bottom for both AIDA competitions and World Records in a specific marked area of 1.50 meter above the bottom plate
.2. Only ONE pulling stay allowed to reach the plate during the descent, and ONE pulling to start the ascent.
V. JURY FOR INTERNATIONAL AIDA COMPETITIONS
1. Following some internal nomination's procedures, the composition of the Jury for International AIDA Competitions will be now composed by :
- 3 «worldwide» International AIDA Judges
- 2 «local» (*) International AIDA Judges
- 4 «local» (*) Assistant-Judges (National or International Judges)
(*) «Local» = At least the complete country of the organizer or the country of event's location.
VI. BLACK-OUT & LOSS OF MOTOR CONTROL
1. Loss of motor control and black-out stay forbiden during both AIDA competitions and World Records (performance not valid = disqualification)
2. A description of black-out and loss of motor control's symptoms will be added in the next version of AIDA Regulations, in order to have detailled criterias for Judges.
VII. WORLD RECORD RECOGNITION
1. The AIDA Executive Board, represented by the AIDA Responsible for Records or the AIDA President, stay responsible to finalize the recognition of World Records, both during AIDA Competitions and AIDA world record attempts.
2. Judges at location stay responsible to check the deroulement of the attempts, the respect of the AIDA regulations, and to forward then as soon as possible all the official material to AIDA (reports, videotapes, etc.)
VIII. WORLD RECORD ATTEMPTS' SESSIONS RESTRICTIONS
1. The maximal duration of World Record attempt's session is now 7 days with International AIDA Judges at location, whatever the number of disciplines or attempts organized.
2. The maximal number of attempts allowed for each depth's disciplines (with or without sled) is 3 attempts per discipline during the same attempt's session.
Semmi friss hír, mindenki alszik!
A héten megkaptam , egy eredeti orosz monofint és teljesítettem vele 100m-t vízfelett és vízalatt.
70 cm széles,60 hosszú ez jó vagy jobb a hosszabb?
Közepes keménységű /a derekam már érzi/.
20-év után újrakezdeni már nosztalgia!
Üdvözlök mindenkit a kissé lelassult apnea fórumon!
Én csak annyit mondok, hogy kedd este a Fat Mo's-ban alá lehet merülni akit érdekel (eddig senkit sem érdekelt, de lelkesedésem töretlen és törhetetlen).
Csaba ha szombaton viszek cd-t kiírod nekem a képeket?Vagy meg tudnád csinálni hogy kiírod,és én akkor adok egy lemezt.
Olyan 6 körül érek ki kb. Jó edzést 4 all!
Tényleg, majd legközelebb. Addig eröltettem a billentyűt, míg megijedt és megjavult. A VITUKI-ba egyébként most indulok. Ha akarsz jöhetsz, MOST. :-)
Pa3:
OKÉ. Szerintem a kettő közül az egyiket megteszem. Ha például kiírom, akkor oda kéne adnom valahogy. Megdumáljuk.
Scu:
Még egy kicsit képlékeny a dolog, de csak egy kicsit. Hogy van-e hely attól függ, hogy lesz-e miben helyet találni. Egyenlőre kedv van, és hozzávetőleges időpont. A márc. 15-i hosszú hétvégét toldanánk meg még pl. 2-3 szabadnappal, és akkor abba már egy Vis-i túra is beleférhet. Én oda mennék. Járműveket meg megoldjuk valahogy, remélem.
szorri, hirtelen írtam, és a nickedet összekevertem tzuiop nickjével. Utólag már rájöttem, hogy elszúrtam. Nagyon helyesen tetted, hogy indultál Szhelyen. :) Ja, és gratulálok az eredményhez!
"... mint a hullák." - hullajó! :) Egyébként ugyanezt már hallottam több helyről is, bvalóban igen találó.
Mivel szoritott az idő, sokat nem cicóztam.
200 m vegykó
10 X 25 lassú kifújt levegővel
pihi 2 perc
2 perc stat 2 pihi
3 perc 2
4 2
4.30 5
5.40
100 levezető
A letolást külön kössz, de most az egyszer nem jogos, nagyon megkeverhettem az előző mondandómat, mert félreérted, indultam a MAN I-en, főleg azért volt jó. Kivülállóként nem lett volna túl érdekes nézni, hogy "emberek elernyedve lebegnek a víz tetején, mint a hullák" (idézet, egy, hozzám közel álló nőneműtől).
Engem a 25 m-es medence jobban zavar, állandóan forgolódni a dinamikus alatt! :-) Viccet félretéve, tényleg nem artom szerencsésnek.
Ha megyek másodmagammal megyek, úgyhogy még van két (-három?) hely a kocsiban, de Sz. helyről indulnék.
a MAN I.-en is már indulnod kellett volna, irgumburgum. :) Én sajna nem megyek Millstattira, mert nem leszek akkortájt mobilis. Flo talán megy, Sine Lege és BúvárÁkos menne, ha jól tudom. SL és Flo is parázott egy kicsit a víz hőfoka miatt - a dinamikushoz, hogy túl meleg. Tzui, nyugtasd meg őket (vagy akár Umbi, BeeGees is megteheti ezt :).
Ki megy az ausztriai versenyre?
Én erősen gondolkodom rajta, csak még egy kis motiváció hiányzik. A MAN I. volt az elő versenyem és az nagyon tetszett.
Prézli az uszony jó, csak a karbon hozzá nem annyira, és nem annyiért(én is csak hallottam).Érdekel, ha csináltok túrát de előtte lemegyek pár edzésre megismerkedni.
Feltettem ide pár képet a MAN-ról.(sajna a többi nemigazán lett jó :(, azért pár hazai versenyző rajtuk van)
http://www.bitbox.hu/public/miki/man/
Bye
Miki
Nagyon helyes. Te leszel a fő attrakció mint magyar dinamikus fővilágcsúcstartó :)
Este 9 óra Fat Mo's Music Pub. De előtte biztos ami biztos csörrenj rám, nehogy valami ne stimmeljen (itt olyasmire gondolok, hogy pl én mint legfontosabb ember nem tudok elmenni és emiatt a Pribojszki ijedtében nem tud szájharmonikázni, a gitáros gitározni, a dobos meg dobolni, a sok ember meg csak ott áll és bámul hogy miért van csend, szóval emiatt)
Sőt! Jövőre is!
Na jó, komolyan: a www.aida-hungary.hu oldalon is vannak képek a Galéria alatt a versenyről. Elég nagyok (800x600). Ezeket én csináltam, és a Scu segítségével sikerült végül megjelenítésre bírni a web-servert. :)
Ja, és ahogy láttam Scu felpakolt még néhány cuccot, úgyhogy érdemes végigböngészni.. Jut eszembe, lehet, hogy csinálok (vagy kéne csinálni) egy olyan szekciót, hogy újdonságok, vagy Új, amibe fel lehetne sorolni, hogy mik az újonann felkerült cuccok az oldalon.
Ha megoldható, akkor valami hasonló elrendezése legyen, mint a honlapodon.
A Variant karbonpengével kapcsolatban nekem nem voltak ilyen benyomásaim (többször is használtam), de annyival nem tűnt jobbnak, hogy 100 - 130 €-t kifizessek érte. Ha már karbonpengét akarsz, akkor C4, viszont C4 minőségű, nyáklapból készített sztereo uszonyhoz hozzájuthatsz itthon is, lényegesen kevesebbért.
hát igen amennyibe kerülne a varianthoz a karbon penge, azért már "igazi" szabadtüdős uszonyt lehet kapni. A képek ömlesztve legyenek vagy, ahogy a weboldalon is van?
Jó volt az előbbi hozzászolás az uszonystrapbírásáról.Amúgy amikor az abyss-ban vettem az uszonyt már akkor mondták hogy a gyártó cég igazgatója is azt mondta egy gyárlátogatónak maguk közt, hogy a karbon tényleg szar lett.
pa3 kiírhatom, hétvégén lehet hogy lemegyek a komiba is megnézni titeket ha lesztek és valakinek odaadom, plusz pár közepes mínőségű videó is van a fordulókról az is rajta lesz. megnézem hány mega (öszz kb.100mega).
Bizony bizony! És mi is tök ki voltunk akadva, hogy annyira gagyi, hogy nem bírja ki, amikor egy utánfutós Zastava áttolat rajta a téli szöges gumijával, vagy amikor a Zodiak propellere bekapja és 14 másodpercnyi intenzív pörgetés után kiköpi, hogy arról ne is beszéljek, amikor ősi horvát szabadtüdős beavatási szertartásként a frissen diplomázott apneista fejére vernek vele egyet - akin mélymerülő sisak van! Le vele! ;-)
Nekem van egy olyan érzésem (Karka vagy Scubi talán jobban emlékszik), hogy Zeljko mester mutatott nekünk carbon pengét Varianthoz, és szemmel láthatóan gagyi minősége volt. Sérülések voltak rajta láthatók, amiket rendeltetésszerű használat okozott.
Bruxink köszöni jól van Timorban - járt nála a pereputtya is mostanság és volt közös családi hányás, miazmás... Azt is mondja, hogy márciusban visszamegy Balira egy kicsit szörfni, mert hiányzik neki a dolog és áprilisban őt is hazaeszi a fene...
Hát lassan megtérnek az AIDA Hungary kiküldött tudósítói is - legalábbis ideiglenesen, gondolom?!
Udv mindenkinek Hong kong felhokarcoloi kozul !!! Nagyon ugy nez ki hogy hamarosan bejelentkezem a komiba egy korre :).... azert mar varom a magyar levegot egy picit ...
mas ... valaki tud valamit Bruxi mesterrol ??? utoljara egy mailt kaptam tole , hogy asszondja ... bazi jok a hullamok Seranganon es uj melom is van Kelet Timorban .... na valszeg nagyon bejott a melo mert azota se hire se hava :) !!!!!!
A kiallitas kepein uszkalo fiu (az egyik) Draga baratom Ivan Punatbol :) ... a masik srac talan a Guszti !!!
Pedig ott van a meghívó. Ha kinyitod az oldalt és ráklikkelsz a galéria linjére, akkor a meghívónak is be kellene jönni.
Ha esetleg nem, akkor:
Juhász István
,,Vízmélyi látnivalók"
Megtekinthető a Bankcenter aulájában (2004.február 2 - 14 között), belépő nincs.
Cím: Bp. 1054, Szabadság tér 7.
A kiállítás megtekinthető minden nap 10 - 19 óra között.
Másik meghívó:
Gyimesi Ferenc búvár-fotográfus ,,A tenger kincsei nyomában" című diaest.
Időpont: 2004. február 23 (hétfő) 18:00.
Helyszín: Magyar Fotográfiai Egyesület, Bp. V. Belgrád rkp 17.V.em.
Az előadás anyaga a Vörös -tengeri búvárszafarik, ill. a Bali sziget térségében végrehajtott számos merülés anyagát mutatja be.
Jencibúvár,
Sporasub Variant:
A karbon penge elég jó (és drága). Égbekiáltó különbséget azonban nem éreztem a fekete műanyag penge és a karbonpenge között (ha azonban van ,,rávaló", csalódni nem fogsz benne).
A MAN I.-ről készített képeidet elkérhetném CD-re kiírva? Természetesen a CD-t állom.
Nekem is variantom van de sima pengével.Nincs összhasonlítási alapom más szabadtüdős ill. vadászuszonyhoz, de jó hogy kis helyen elfér szétszedve, és strapabíró.
Én gondolkodok rajta, bár még várok néhány dologra, amitől függhet az indulás....
Más
http://www.inpho.hu/ Nézzétek meg a galériában a kiállítás meghívóját. Tegnap láttuk Békalánnyal, szerintem érdemes elmenni.
A Galériában van néhány szabadtüdős fotó.
Nagy különbséget nem érzékeltem, de a lábamat igencsak nyomta, emiatt lehet, hogy nem is volt rendesen rajata lábamon, és ezért is érezhettem, hogy jobban tudok haladni a tieddel.
Onnan tudtam, hogy az inkább rendben van, mert hallottam a víz "susogását" haladás közben - azaz elég gyorsan tudtam vele menni.
1. rövidülő pihenőidővel fix idős statikus (pl. 2.30 statikus, 2.30-tól kezdve 15 mp-ig tartó 15mp-vel rövidülő pihenőidőkkel. A fix időt a saját képességeidhez lődd be.)
2. fix pihenőidővel egyre hosszabb statikusok. Pl. 2.30 statikustól 15 vagy 30 mp növekményű időkkel felfele 3.45-ig 4-ig... fix 2 perces (1.30) pihenőkkel.
Balázs! Boldog névnapot, csatlakozom Flohoz, akinek pedig boldog szülinapot kívánok elektronicse is!
az egyes típus jött be nekem jobban (a lágyabb), bár ebben közrejátszott az is, hogy az nagyobb méret volt, míg a másik szorította a lábamat kegyetlenül.
Kösz szépen az uszonyt, Pa3, neked is! Majd megdumáljuk, mikor vigyem vissza. Én igazodok az elképzelésetekhez, szabadidőtökhöz.
Zooooman!
Biztos találsz valakit, akivel együtt tudnál edzeni, vagy legalább lekísérne az uszodába. Mindenképpen előnyös lenne, és biztonságosabb is, ha van valaki, aki rádnéz az úszások közben.
Monofint én is most fogom tanulni. :) Azt már látom, hogy a legtöbb tanulnivalóm a fordulásnál van.
Köszönöm észrevételeiteket, megpróbálom a magam javára forditani őket, bár nálam sajnos szigorúan vett edzésprogram nincs. Azt szoktam úszni ami éppen eszembe jut és képesnek érzem abban a pillanatban magam +időkorlátok. Tök egyedül vagyok!
Jövőhéten sikerül monofin uszonyt szereznem , 20 év kihagyás után megint kezdhetem elölröl a tanulását.De talán megéri!
Hát ismét találkozom rég nem látott sapkámmal? :)
Ha lemész, és valamiért korábban lelépnél, mint ahogy mi odaérünk (ennek kicsi a valószínűsége), akkor plíz dobd be a meisterhez a sapkámat! Thanks!
A képeket megpróbáltam feldobni az oldalra, de még nem vagyok benne biztos, hogy jól sikerült. Mint admin látom, hogy ott van az új galéria, de ha megnézem az oldalt a weben, akkor nem. :(
Nem értek hozzá, de ha minden igaz, akkor az én finem lágy, illetve nagy. Ha nem, akk tévedtem :)
Egyébként 43-as, ugyhogy kiprószálhatod, ha gondolod...
Jó eredmények. Kipróbálhatod azt is, hogy szériát úszol, kevesebb időt hagyva. A 4 perc elég sok a szériához, de akárhogy is nézzük, mindenképpen szép eredmények! (mégha nem is szériának számít)
Uszony nélkül a 70m pl. igencsak szép! :)
Ja, nekem is volt egy edzésem NAtádon, de nem ment olyan jól a 62m-es szériám, mint előtte való edzésen. Talán köszönhetően annak, hogy elég jól bekajáltam edzés előtt (ebéd).
Sine Lege (vagy más segítő monofines)!
MIlyen monofined van? Hányas lábra, és milyen lágyságú? A leglágyabb-ból szeretnék kipróbálni egyet, 43-as a lábam. A közepes lágyságúból már sikerül egyet szereznem kipróbálni. Ha kiderül, hogy melyik jön be jobban nekem, azt fogom venni, ezért kell megnézni.
Holnap reggel mennék a V-ba (valszínű Flo is jön). Umbi?
Scuzi, a képek még nem figyelnek fenn az aida-hungary.hu -n, de hamarosan.
Én sem tudtam szombaton lemenni.Valami izületi fájásos hasmenéses dolog pusztít.Egész hétvégén pihentem.A képek amika versenyen/ről készültek hová kerülnek fel?
Zoomen-t ösmeri valaki?Igéretesnek néz ki,abból amit ír.Nah további szép napot mindenkinek! VD
A 100 as képen történt a pólóvizezés.
Szerintem élesszemű Nessie kutatók láthatják,hogy a szambázó versenyző aki épp derékig kiemelkedik a vízből honaalatt tartva vagyon.
:))
Ma végre kinyitott a Hjdúszoboszlói uszoda, ezért úgy gondoltam úszok néhány felmérőt az eredmények:
5X50 dinamikus /uszony nélkül/ 4-percre,utolsó 70m
5X75 dinamikus /najáddal delfinezve/ 4-percre utolsó 90m
3X statikus a végén: I: 2.30 II:3.30 III.4.40
és mindez 1óra 30 perc alatt bemelegitéssel!
Ti mit hancúroztatok?
Én is vennék egy monofint. Nekem is eszembe jutott már az egyik verseny után annak idején, hogy (úgymond) nem az úszás felöl kellene esetleg megközelíteni a dinamikust lerelaxálódva, hanem a statikus felöl feldinamizálódva. (Most jó szemléletes voltam.) De sosem próbáltam ki. Majd, ha lesz szép új monofinem.
Szombaton nem tudok menni, el fogok utazni.
Jee_c,
A sapkád még mindig sóvárogva vár téged.
A Lobby által bekopizott cikk, szerintem a szabályok nagy mértékű nem ismeréséről árulkodik. És amúgy teljesen félremagyaráz, elferdít dolgokat.
Karka,
A PóverBéládról jutott az eszembe, hogy tényleg holtig fog tanulni az a jó pap, ha nálam porosodik a szerszáma a szekrényben. :-))) Amúgy már kétszer ráejtettem a hűtőszekrényemet és háromszor roppant meg valami benne, mikor a sötétben keresztül toltam rajta a biciklimet, de jól bírja, alig látszódik rajta néhány karistolás. :-))
Szomorú látvány volt hidd el, de kedvenc doktorom még ad neki esélyt, most gyógyítja.
A dinamikussal kapcsolatban annyit még, hogy lehet félreérthető volt amit írtam ezért két dolgot pontosítanék:
1.Nekem a gyorsabb és a lassan de kevesebb energiával stílus monofinnel működik, viszont gyorsan sok energiával sztereo -val sokkal nehezebb és nem vezetett eredményre. A stílusalapvetően nem függ annyira az uszonytól mint inkább attól, hogy az egyén adott uszonyt(legyen az sztereo vagy mono) adott körülmények között megpróbálja a lehető leghatékonyabban kihasználni. Alapvetően szerintem a sztereo uszonnyal történő haladás több örvényt kavar amelyek visszahúzó hatása egy bizonyos sebesség felett már nagyon rossz hatásfokot eredményez.
Tehát az uszonyválasztás inkább a haladás sebességével kapcsolatos.
2.Sejtésem szerint ugyanazon leúszandó táv elérése érdekében nem teljesen szabad a választás, mert a gyorsabb stílusnál sokkal jobban dominálhatnak testi és fiziológiai adottságok is, amelyek fejlesztésére részben öröklődés miatt, részben pedig már egy bizonyos kor felett nincs lehetőség. És ez minél jobban növeled a távot annál jobban igaz.
OFF: Van-e valakinek a Baranya Megyei RFK Közlekedésrendészeti Osztályán ismeretsége - akár közvetetten is? Pécsi különítmény előnyben nyilván! ;-) Segítség kellene! :-( Kösz!
ON:
BeeGees!
Flo mesélte reggel, hogy mi lett az uszonyoddal. :-(
Ma reggel a lassultabb dinamikussal úsztam a "hosszű" szériámat (ez nálam 1.30 pihenő, két és fél hossz 25m-esben). Eléggé bejött nekem, a tervbe vetthez képest hosszabbakat tudtam így úszni, sőt a végén (10.) egy 68-69m-est is.
Amit tapasztaltam, az tényleg olyan volt, mint egy statikus. Úgy úsztam, hogy egy csapás delfin, lazán, majd kb. ugyanannyi ideig csak siklok a vízben. A kétfajta módból a siklás olyan, mint egy igen rövid statikus, de a meghajtás rész is lazább.
Ha jól emlékszem, a versenyen úszott így az ostzrák srác (100 métert), akivel volt riport a műsörben :). Valójában ezt a módot akkor fedeztem fel magamnak, amikor utoljára edzettem a verseny előtt, de már nem akartam változtatni a versenyen. Utólag azt mondom, talán belefért volna. :)
Műsor: ha összejön, akkor sikerül majd megszerezni a teljes felvett anyagot.
Egyébként mono-stereo kérdésben mostanára jutottam el oda, hogy nem halogatom tovább, és veszek egy monofint - csak B. Petit éppen nem lehet elérni, mert külföldön van..
Karka! Sajnos 7végén nem tudok menni Komiba, mert vidéken leszek (a horvát határhoz közel, de ezen az oldalán, sajnos nem a tengernél).
Ja, képek nálam vannak, felcsűrök néhányat. Scu! Megpróbálom az hivatalos weboldal elérését. A Galériák közé mehetnek képek?
Gratula a versenyzőknek,és a szervezőknek egyaránt!! Sajnos a nívócsászár ker.tv olyan szar anyagot csinált amilyet csak ő tud.Személyeskedés nélkül,de a hitoktató társunkon kívül azért más is befért volna a képbe(mármint ezt most áttételesen).azt hogy pl Anikót egy képkocka erejéig se láttam,lehet én vagyok vak,de meg se szólalt.És hát ugye a többieket se láttam.Létezik hosszabb verzió talán?Vagy ha filmezett valaki az felkerül valahová?
Amit asszem Karka írt linknek,az ottani videó minősége sajna nagyon szar:-(Nlam van kép meg hang is.Javasolom ACE mega codec pack felrakását.
Nah de azért minden jó ha a vége jó,és az eredményeket hallva nagyon jó lett!Szombaton talán komiban míting.Addig minden jót!
A lényeg valóban az, hogy rád van bízva a választás :)
Mindkettő mellett vannak érvek és ellenérvek. Saját magadnak viszont csak akkor tudod levonni a tanulságot, ha kipróbáltad mindkettőt (edzésen és nyílt vízben egyaránt).
Nekem nagyon bejött a monofin, nem bántam meg, hogy beruháztam rá.
Ugyanarról beszlünk. Az AIDA International oldalán nincs szlovák bíró, cseh bíróból is csak Stepanek. Ez persze jelentheti azt is, hogy a listát még nem frissítették, bár mostanában szinte azonnal felkerül minden. Érdekelne, hogy mi az igazság...
A leveledet elolvashatom?
Egy ne ide vágó hír:
Dear freedivers,
Because of the non respect of some aida rules (no protests allowed for athletes for example) AIDA must clearly announce that the competition of Cyprus organized by Howard Jones can't be reconized by AIDA.
It means that no performance will be registered in the World ranking list (the current reference to class freedivers) and that no AIDA world record will be recognized.
Athletes had to be clearly informed about this situation It's done.
AIDA respects all organizers and wish a good luck to Howard hopping that in 2005, the freediving community will be together again. Waiting this, see you soon for the most important challenge for freedivers and freediving institutions in 2004 : VANCOUVER
We'll know in August the new name of the first nation in freediving for men and women
Claude Chapuis
AIDA International Technical Officer
letöltöttem a szlovákoktól de nekem csak hang van, és érdekelne az adás mert nem láttam.Ha tudtok más címet is ahonnan le lehet tölteni szóljatok. kösz
sziasztok a verseny jo volt én kb. 4-ig voltam mert nem akartam sötétben vezetni.Gyorsan letöltöttem egy egyszerű progit és a web.axelero.hu/jmedgyes -re felraktam pár képet. nem nagy szám csak próba képpen, és 10-20kb-ak. valamennyire élvezhető(közepes)
C4-ből köszöm már nem hoznék be mégegyet, megelégszem azzal, ami van. Az anno kb. 45 rugóba került. Lehet, hogy most már drágább lévén a cég árai meg a forint is egyre csak erősödik...
Nem mondtam, hogy létezik szlovák AIDA bíró egy szóval sem. Arra céloztam, hogy volt ott egy cseh ember, aki azt állította magáról, hogy az. Ezután megnéztem a listát és megállapítottam, hogy egyetlen szkovák név sem található rajta, sőt még Daniel Exner-é sem. Ebből következhet az, hogy szar az AIDA bírói listája, következhet az hogy D.E. csak egy national judge, akit senki sem ismer és következhet az is, hogy nem mondott igazat.
Az első levélre elkészítettem a válaszomat, holnap majd még egy kicsit csiszolom aztán küldés következik...
Tökéletesen egyetértek a végkövetkeztetéseddel, avagy mindenki találja meg a saját stílusának megfelelőt.
Azért szeretném én is látni a két technikát videjón.
Várok további következtetéseket , hátha valami számomra is használhatót is találok.
sztereo kontra monofin + Mifsud rekord kapcsán az alábbi elméletet jutott az eszembe:
Ha igaz, az hogy Mifsud 4 perc körül úszta a 200 -at míg például Stig kb ugyanazt alig több mint 2 perc alatt teljesítette, akkor világos hogy két teljesen különböző stílusról beszélhetünk. Előbbi valószínűleg kis erőfeszítésű mozdulatokkal nagyon mély relaxációban mondhatni apró mozgásokkal tarkított statikust végzett ami lassú de egyenletes haladást eredményezett, míg utóbbi a monofinnel a video tanulsága szerint is dinamikus erőteljes és valószínűleg sokkal nagyobb pillanatnyi izommunkát igénylő mozdulatokkal úszta le közel ugyanazt a távot.
Vagyis itt a kis energiával hosszan stílus áll szemben a nagy(obb) energiával de gyorsan stílussal. Az eredmények tanulsága mindkét stílus hatékonyságát igazolja, persze, ehhez érdemes lenne azért megnézni a Mifsud video -t is.
A fentieket elfogadva viszont ebből az én logikám szerint az következik, hogy míg a lassab stílushoz nagyon nagy relaxációs és adaptációs készségek kellenek, addig a gyors stílusnál pedig sokkal jobban dominálhatnak az atletikus képességek és a tökéletes technika.
Ez számomra valahol az egykori Mayol-Majorca elvek ellentétének újboli megejelenését sugallja.
A Mifsud példa viszont jó reményekkel kecsegtethez azok számára akiknek atlétikus és technikai képességeik esetleg gyengébbek és esetleg nincs reális és hatékony lehetőségük azok drasztikus fejlesztésére.
Asszem én is maradok a sztereonál
Nekem is van mit tanulnom még meg hát
tegnap fedeztem fel, hogy ismeretlen tettesek ,amíg ti versenyeztetek és én a hétvégén otthon "lábadoztam", addig eltörték az új saját készítésű monofinemet. :-((((
Sírni tudnék.....
Uszonygyilkosok Brrrrr
Érdekes, számomra igen hasonlóak voltak a szabályok, mint a millstatti Night Eventen, ami pedig AIDA verseny volt - bár egy éve.
Ami különös volt nekem is, hogy pontlevonás járt azért, mert az uszony kiemelkedik a vízből. Bár a Ciprusi világbajnokságon is Herberttől ezért vontak le pontot.
Csak ismételni tudom, hogy az alapján, amit én láttam, nem voltatok (ketten bírók) olyan szigorúak, mint pl. az említett versenyen. Talán azzal volt a baj, hogy pontosan nem értették, hogy mi is fog történni, és hogyan.
Köszönöm a kimeritő választ a kérdésemre, amiből azt tudtam leszűrni hogy rám van bízva a dolog.
10-évig uszikáltam mint búvárúszó krallozva aztán jött a delphin technika és én mentem,bár 100-ig eljutottam vízalatt. Most stereoval nyomom
delfinezve Most kipróbálom a hátdelfint vízalatt ,bukósisakban hátha bejön!
Az egyik hölgy a cégnél volt olyan kedves és lefordította magyarra az egyik cikket.
Szombaton reggel elkezdődött az első magyar freediving bajnokság. (MAN I.). A rendezők a verseny kezdete előtt magyar és angol nyelven ismertették a versenyzőket a rendezvény menetével, illetve annak szabályaival. Döntésük értelmében el szerettek volna térni az AIDA szigorú szabályaitól, azaz különbséget kívántak tenni nagy és kis szamba között. Tehát azt a résztvevőt, akinek a teljesítménye nem volt hibátlan, nem diszkvalifikálták azonnal, hanem először megvitatták, hogy nagy illetve kis szambát „követett-e el”. Míg a nagy szamba azonnali diszkvalifikálást jelentett, a kis szambánál a résztvevő tovább folytathatta a versenyt. Amint azt később megtudtuk, a nagy szambát „elkövető” versenyzők is indulhattak a dinamikai versenyben, de a végleges összesítésben ez nem játszottak szerepet, mivel az elért teljesítményükért már nem kaptak pontot. A rendezvény elején valószínűleg nem volt teljesen belátható, hogyan végződik ez az újszerű próbálkozás, a végen viszont mindenki számára világossá vált, hogy az ötlet ugyan jó volt, viszont gyakorlatban kivitelezhetetlen.
A két zsűritag szubjektív döntései alapján a kisebb rezdülések (ha jól értem) megengedhetők voltak, viszont nagyobb motorikus kiesések esetén már diszkvalifikálták a versenyzőket. Egyesek bizony erősen csóválták a fejüket, viszont a döntések igazságosak voltak – legalábbis azon „különleges” szabályokat figyelembe véve, amelyek szerint a zsűritagok osztályoztak. A dinamikai versenyben már rosszabb volt a helyzet. Az első sokk akkor következett, amikor a résztvevők megtudták, hogy bár az első versenyrészben diszkvalifikálva lettek, viszont a másodikban indulhatnak. Abban az esetben, ha ezt már nem tartották fontosnak, a zsűrinél kellett, hogy kijelentkezzenek. A verseny „különlegessége” egyre nyilvánvalóbbá vált. Minél inkább közeledett a verseny vége, annál jobb eredmények születtek dinamikában – viszont a zsűri döntései kezdtek érthetetlenné válni. Hirtelen megszűnt a kis illetve nagy szamba közti különbség, és a legkisebb rezdülést is (legyen az a hidegtől vagy a fáradságtól) szambának ítélték, a versenyzőt pedig kizárták. A másik oldalon viszont egyes jól leplezett kis szambák elkerülték a zsűri figyelmét.
Ez a tény nemcsak a végleges eredményre hatott ki, de lényegében a verseny egész kimenetelére. A versenyzők, csakúgy mint az edzők, egyre inkább kiábrándulttá váltak. A statikai rész jóindulatú pontozása után a dinamikai rész szigorú megítélése következett. Az uszonyokkal történő vízfelszín legkisebb érintéséért is pontokat vontak le. (vagy valami ilyesmi – a szerk. megj.) Ezért aztán a versenyzők a rendezvény végén (ahol valóban remek eredmények születtek) meglehetősen vegyes érzelmekkel távoztak.
A díjak szét lettek osztva, a kedélyek lecsillapodtak, de a szamba mint olyan megítélése továbbra is probléma marad. Legyen szó akár az AIDA rendkívül szigorú szabályairól vagy a Szombathelyen alkalmazott módosított szabályokról, a szamba megítélése egy – jobbik esetben több – zsűritag szubjektív döntésétől függ. Hiszen ezen döntések nemcsak egyes személyek elhelyezését befolyásolják, hanem az egész rendezvény színvonalát...
én sem tudok szlovákul (ez ugyanaz, mint a cseh nyelv?). A Sambathely kifejezést láttam - de én poénnak vettem/veszem.
Az a helyzet, hogy nem tudtam, hogy voltak hőzöngések a bírói döntésekkel szemben, bár ilyenek mindig szoktak lenni. Szóval nem meglepő. Szerintem nem kell túlságosan breakelni amiatt, mert valakinek nem tetszett egy-két döntés. Lettek volna ott a tavalyi Millstatti Night EVenten - na ott aztán volt kiszóródás a versenyből szamba miatt! Abból elég sok vitatott volt, itt - amennyire én láttam - nem nagyon :) - inkább rendben volt a dolog. (ez most nem lefety-lefety :)
Na, vatevör. A lényeg: amit megcsillantottam a cselovékoknak, miszerint meg lehetne szerezni a felvett anyagot az RTL Klubtól, az jó ötlet lenne - főleg annak a tükrében, hogy valószínű rövidítettek is a műsoron a focista halála miatt.
Ja, nálam vannak a képek, amiket csináltam, és El Che-hez csatlakozva feltolom valahova a netre (mondjuk a www.nexus.hu-freediver címre), ha lesz időm (még ma).
Stigs 204m has been recently nulled from video due to samba violation. An old story told again. That's why it's not listed. Peter Pedersen still holds the official record with 200m.
Ez a legfissebb info, de nem tudom, hogy hiteles-e!!?
Uppppsz - emlegetjük itten az új dinamikus rekordot, pedig most jött a hivatalos hír:
The excellent dynamic with fins' performance made by Mr Stéphane Mifsud (209 m) in Geneva on January 25th, will NOT be recognized as AIDA World Record, because the Dolphin Cup competition was NOT recognized by AIDA and did not followed AIDA regulations.
Sincerely,
AIDA Executive Board
Hiába kérem - AIDAéknál nagy a szigor mindenütt!!!
Itt a csapat többsége monóban nyomja valamiért... Nekem egyik nagyrabecsült mesterem azt mondta: amíg nem tudsz jól úszni sztereóval, addig felesleges monózni. Én a "jó pap..." kezdetű mondás miatt (is) maradtam a sztereónál, mert nyilván mindig van még csiszolnivaló a technikán. Másrészről pedig a lefelé történő merülésekkor elvileg egy szint után komolyan számít a sebesség, de az a szint - egy másik mesterem szerint - kb. -50 méter után jön el. Vagyis még van egy kis időm sztereózni a konstansban is.
Az sem mellékes szempont, hogy sztereóban könnyedén el lehet tölteni a vízben 4-5 órát, ugyanez monóban érdekes vállalkozás lenne - de hát itt megint az a fránya komfortosság beszé belőlem... :-)
Persze az egy érdekes kérdés, hogy a szombaton felállított új dinamikus világcsúcs fog-e esetleg ezen a nagy monománián változtatni, merthogy Stephane sztereóban úszta a 209-et... ;-)
Uff - ennyit a bifinek mellett és biztosan fogsz hallani egyéb véleményeket a másik tábortól is!
Tengermély tisztelettel,
Karka
UI: A C4 helyett lehet alternatíva pl. a Power Blade penge (nem azért, mert nekem is ilyen van), amit ugyanaz a csapat csinál, akik a nálunk használatos monofineket (finswimworld.com).
Kösz az infót, úgy érzem még egy darabig kihagyom ezt az ajánlatot.
Statikusban nem igen venném hasznát, dinamikusban meg a najád is megteszi 100 m-ig.
Még egyenlőre azt sem döntöttem el hogy monofin vagy stereo lenne a jobb. TI hogyan látjátok?
Estére meglesz az írások tartalmi része, majd hívlak. Holnap pedig elküldöm mindenkinek.
C4. A legutóbbi árlistán a penge karcolta a 190€-t. Erre jön még a papucs rész, ami kb. 40€. Ha postán hozod, akkor egyrészt postaköltség, másrészt vám, ami emlékeim szerint 25%, bár biztosat a VPOP tud mondani. Ha ezt így összeadod, akkor iszonyat húzós....egyszerűbb, ha te mész el érte és ,,fű alatt" behozod.
Ízirájder! Nem kell nagyon magyarnak lenni - szerintem semmi extra gond nincs velük. Akkor ott lehet, hogy roppant dühösek voltak néhányan, de az elszáll(t). Az, hogy ilyen "feketén" poénkodnak pl. a Szhely névvel azzal sincs különösebb gond - ezt pont Neked mondom? ;-)
Azért a cikkre kíváncsi lennék én is - Prézli a fordítóprogramok nagy ismerője! Sőt, egy progival leferdíteni még vicces is lehet...
Bezzeg Haraldék fórumán nyugi van - uraljuk a terepet a MAN topikban!!! :-DDD
Nos, elkezdtem egy kicsit utánanézegetni a dolgoknak hétvégi verseny ügyben.
Nem tud valaki véletlenül csehül? Én sajna csehül állok vele ;-)
Van két cikk (Jan26/27)a www.freediving.sk honlapon, ahol - ahogy kivettem - eléggé szapulnak minket. A fórumon, ahová JeeCee/DC beírt Szombathelyt csak Samba-thelynek hívják.
Mindenképpen le kellene fordítani, hogy aztán legyen kivel ordítani :-)
Daniel Exner-t, aki nekem AIDA Judgeként mutatkozott be, is megnéztem az AIDA bírói listáján. Még a nemzeti bírák között sem találtam. Mellesleg nem is szlovák, hanem cseh, így pláne nem értem, hogy mit pampog egy szlovák óvásnál.
Grönlandi bácsi most nem a málnától, hanem a dühtől vörös...
A www.oceandevils.cz-n is van egy rövid kis iromány rólunk
Magyarországon tudtommal nem beszerezhető, ki kell menni érte Olaszba. Kb. 45 rugetta volt papuccsal együtt. www.c4carbon.com a címük, ha jól emlékszem...
Hu gyerekek csak bamulok mint jani (akar Umberto is lehet), a moziban es sajnalom, hogy 1000 km tavolsagban ert a verseny. Kizarolag ez az egy oka van hogy nem en nyertem. Idült gerincbantalmaim miatt kenytelen leszek gyakrabban latogatni az uszodakat es lehet hogy emiatt szinte elkerülhetetlen hogy legközelebb gyözzek, bar a Komjadiba a jegy ara felhaboritoan felment, nem tudom ezzel mit lehetne kezdeni. Nezem az AIDA honlapot is, de nem latom az eredmenyeket. Valaki tajekoztasson mar engem is, hogy ne hervadjak fölöslegesen itt a nemetorszagi mucsaröcsögen! Annyit tudok, hogy Florance 32591 metert tett meg es igy a vilagon elöször uszta at a La Manche csatornat egy levegovel, ami egyben magyar csucs is.
Gondolom nincs ellenükre, ha letöltjük tőlük. :)
Jobb minőségű változatot is tudunk majd készíteni, mert fel van véve videóra. Ez is majd rámehet arra a CD(k)re, amik a verseny anyagát tartalmazzák.
Ja, Pa3! Jó ötlet lenne küldeni ezekből az összegyűjtött anyagokból minden résztvevő csapatnak.
Ahogy Haraldék csinálták Millstatt után.
Erről jut eszembe:
ötletek, amelyekkel jobbá tehetők a következő versenyek.
1. praktikus dolog: a kifüggesztett listákat nagyobb méretben (több lap, ha máshogy nem fér el) kitenni, és váltakozó (fehér/szürke) háttérszínnel szinezni a sorokat. Megkönnyíti az eligazodást.
2. újítás: csapatokat is lehetne figyelni, és így egyben csapatverseny is lehetne a verseny egyben. Bár Magyarországon nincsenenk csapatok, de láttuk, hogy az északi szomszédainknál vannak. Ezt a genfi versenyt leíró honlapon is jól látni.
Na igen, és a kérdés: mikor lesz a következő verseny? Jövőre biztos jó lenne folytatni ezt a versenyt, hagyományt teremteni vele.
Nem gyenge teljesítmény. És nem monofinnel nyomta. Az uszonyán látszik a Cressi felirat, de lehet, hogy csak reklám (a 150 méteres fordulónál készült képen!).
Az eredeti képek együtt kb. 44 megát "nyomnak". De szerintem a kicsinyített, 1024*768 változatok is bőven elegendőek a gyűjteménybe, úgy szerintem 10 mega lehet a kollekció.
Láttam a műsort felvételről. Nagy megkönnyebbüléssel vettem észre, hogy a riport velem teljes egészében kimaradt. :-)) Bár az egyik mondatomat egy az egyben idézték később. :)
Amúgy jó volt szerintem az összevágás, bár 4 percbe persze nem fért bele sok. :) Gondolom eredetileg hosszabbra szánták, csak a friss hírek miatt lett rövidebb.
El Che! Hány mega a képek eredeti méretben? Az én képeim olyan 100 mega körül vannak (jó minőségű jpegek). Az egy CD-re az összes képet mozgalmat támogatom!