Régen történt , és ez az oldal nem igazán látogatott, de azért közzéteszem, forrás Göbl Anna.
Az 1983-as Byford Dolphin dekompressziós baleset: A történelem legsúlyosabb merülési tragédiája
1983 november 5-én a világ szemtanúja lett minden idők legszörnyűbb mélytengeri balesetének, amikor a Byford Dolphin fúróplatformon négy tapasztalt búvár vesztette életét egy rendkívül brutális és kegyetlen körülmények között zajló dekompressziós baleset során. Az eset azóta is a mélytengeri búvárkodás legsötétebb fejezeteként van nyilvántartva, és mind a búvárvilágot, mind az olajipari dolgozókat mélyen megrázta.
Kockázatos mélytengeri munka: a szaturációs merülés kihívásai
A mélytengeri olajfúró tornyokon végzett munka rendkívül kockázatos, hiszen a búvároknak extrém mélységekben kell dolgozniuk. Az ilyenkor használt szaturációs kamrák arra szolgálnak, hogy a merülés során keletkező nagy nyomás ne okozzon halálos kimenetelű dekompressziós betegséget, más néven keszonbetegséget. A szaturációs kamrák tulajdonképpen speciális lakóegységek, amelyekben a nyomást úgy állítják be, hogy az megegyezzen a víz mélyén, az adott munkaterületen tapasztalt nyomással. Így a búvárok hosszú ideig a mélyben dolgozhatnak anélkül, hogy minden merülés után órákon át kellene dekompresszióval visszatérniük a felszínre.
Ezekben a kamrákban az oxigén és a hélium keverékével lélegeznek, ami segít megelőzni a nitrogén vérben való felhalmozódását. A kamrákban való tartózkodás azonban nem könnyű, hiszen a nyomás és a gázkeverék mellékhatása, hogy a búvárok hangja magasabbá válik, ami nehezíti a kommunikációt is.
Végzetes hibák: A tragikus incidens kezdete
1983-ban a norvég partok közelében, egy North Sea-i fúrómezőn történt a végzetes baleset. Aznap egy merülőharangot húztak fel a tenger mélyéről, és csatlakoztatták a szaturációs kamrákhoz. A procedúra szerint, miután a harang belépő nyílását lezárták, a kamrát fokozatosan kell dekompresszálni, hogy a búvárok biztonságosan visszatérhessenek a felszíni nyomásra. Azonban ezen a végzetes napon a merülőharang egyik kezelője, talán fáradtság vagy félreértés miatt, idő előtt nyitotta ki a záróelemet.
Ez a hibás lépés drámai következményekhez vezetett. A kamrarendszer, amely ekkor 9 atmoszféra nyomáson működött, egy pillanat alatt összekapcsolódott a külső térrel, amelynek nyomása mindössze 1 atmoszféra volt. Az azonnali nyomáskülönbség következtében a merülőharang hatalmas erővel szakadt el, ami azonnal megölte azt a búvárt, aki a záróelemet kezelte.
A legszörnyűbb pillanatok: az autopszia eredményei
A nyomáskülönbség hihetetlen gyorsasággal pusztította el a szaturációs kamrában tartózkodó búvárok testét. A kamrában lévő három búvár teste egy pillanat alatt brutálisan megsérült. A testnedveik felforrtak, szöveteik és zsírrétegeik szó szerint megolvadtak és kiszivárogtak a testükből. A negyedik búvár aki sajnálatos módon éppen a kamra nyílása közelében állt a legszörnyűbb sorsra jutott: a testét a hirtelen nyomáskülönbség szó szerint kiszívta egy 60 centiméteres nyíláson keresztül.
A búvár maradványait több zsákban gyűjtötték össze, és a platform különböző részeiről hozták vissza a holttest részeit. A beszámolók szerint a fej és az arc különálló, darabokra szedett állapotban volt megtalálható, és a test szinte minden csontja súlyosan megsérült.
Az autopsziában az orvosok különös részletekről számoltak be. A beszámoló így fogalmazott: A fejbőr és a hosszú, szőke haj megvolt, de a koponya teteje és az agy hiányzott. Az arc lágy szövetei ugyanakkor teljesen leváltak a csontokról. A belső szervek, például a máj, távol a kamrától, szinte épen hevertek a fedélzeten, mintha egy boncolás során vették volna ki őket a testből.
A küzdelem az igazságért: a búvárok családjainak harca
A tragédiát követően a búvárok családjai hosszú éveken át küzdöttek azért, hogy kiderüljön, mi okozta szeretteik halálát. Több mint 26 év elteltével derült ki, hogy a felszerelés technikai hibái járultak hozzá a balesethez. Az eset egyértelművé tette, hogy mennyire fontos a megfelelő biztonsági előírások betartása és a felszerelés rendszeres karbantartása, hiszen egy apró figyelmetlenség vagy hiba is szörnyű következményekkel járhat ebben a veszélyes munkakörnyezetben.
Az 1983-as Byford Dolphin baleset máig figyelmeztetés mindazok számára, akik a mélytengeri merüléssel vagy olajfúró munkával foglalkoznak. A tragédia ékes példája annak, hogy a modern technológia és a szakértelem ellenére milyen komoly veszélyek leselkedhetnek a mélységben dolgozókra, és hogy a biztonságos munkakörnyezet megteremtése milyen létfontosságú. Az eset új irányelvek és szigorúbb előírások bevezetéséhez vezetett, ám az áldozatok emlékét és a családok fájdalmát mindez nem hozhatja vissza.
A Byford Dolphin baleset története mélyen megérint mindenkit, aki hall róla, és emlékeztet arra, hogy a mélytengeri munka és a technikai újítások csak akkor lehetnek biztonságosak, ha megfelelő figyelmet fordítunk a részletekre és az emberek életére.
A fizikai fejlettség mellett szerintem szükség van a szellemi érettségre, a felelossegerzet kialakulására is. Megérteni, felfogni a fizika törvényeit, felelosen partnerként gondolni, erezni a merülő társam iranyaba. Stb stb stb.
Ha úgy nézzük egy 18eves gyerek is gyerek még, a 12éves nálam szoba sem jöhetne. Saját gyerekemen latom, a rengeteg snorizás után sokkal biztonságosabban, ügyesebben hajtja végre a feladatokat, mint én saját magam, az első tanfolyamon.
Tehát szabályok ide vagy oda, a józan paraszti ész és a saját tapasztalat: 1., úszótanfolyam, vizbiztonsag, 2., sok sok snorizásesajd 18eves szulinapra mehet a kezdő tanfolyam.
Ez egy nagyon vitatot kérdés, kb. 15 évvel ezelőtt indult el a készülékes junior (12éves kortól) búvár oktatás üzleti célból. Nem lehet tudni, hogy a fejlődő szervezetre (csont,idegrendszer, stb.) milyen hatással van a nyomás változás, még ha ez csak 1atm.is a felszínhez viszonyítva. Nem találkoztam, még eddig olyan merülési táblával, hogy milyen korú gyerekkel, milyen mélységben, mennyi időt lehet merülni.
Ebben a korban lányok és fiuk szervezete más -más ütemben fejlődik, erről sem tudunk még semmit, hogy ezt hogyan befolyásolja a búvárkodás.
A régi sztenderdek szerint 16 év fölött ajánlották a készülékes merülést.
Én a lányomat készülékkel (addig is búvárkodott sznorival) először 17évesen vittem el 20méterre, majd 6 méteren és 3méteren a biztonsági megállon,100%-os oxigént kapott, hogy a nitrogén kiürüljön.
Természetesen a döntés joga a Tiéd, de Én még várnék, addig is fantasztikusakat lehet ABC-vel merülni.
Egy kis segítséget szeretnék kérni nem pont búvár témában, de mégis... Abban tudnátok segíteni, hogy Eger környékén vizsgáztatnak valahol palackot? Esetleg Miskolc, vagy Debrecen környékén? A neten csak pesti címeket találtam, arra viszont nem nagyon járkálok.
Van egy 300 báros búvárpalackom és 2 db. 300 báros légzőpalackom, amiknek lejárt a nyomáspróbája, azokat szeretném levizsgáztatni. Én légpuska töltésére használom őket.
- Van Budapesten 4+ méter mély medence merüléshez?
- Ha keresünk izgalmas formájú, nem téglatest alakú merülési helyeket Budapesten, van esélyünk? Hengeres-ovális kutak, vagy szabálytalan elárasztott helyek?
- Folyami ipari merülésnél a látótávolság rövidsége miatt próbálunk sisakba épített kijelzőt használni, ismer itt valaki ilyen eszközt, vannak tapasztalatok?
Kedves Sporttársam azt irod 54 évesen bizony megerőltető a merülés. Én most 69 évesen is merülök és ismerek még pár sportársat aki szintén. Tehát nem föladni hanem merülni. Nincs csodálatosabb mint a viz alatt lebegni és ismerkedni a különféle képződményekkel. Sok filmet csináltam ponmt azért mert ha már tényleg nem tudok erülni akkor legyen a film amit megtudok nézni és a saját merülésemről
Kedves Lacika az orosz búvárpalackok mint az Ukrajna vagy a Podvodnik azok 2x7 literek és 150 atm (bar) nyomást próbáznak. Nekem is van kettő db sőt más fajták is.
Van egy OMER Tempest 50-s, levegős szigonypuskám, amit felújítottam, de nem találom a pumpáját, így nem tudom felpumpálni újra. Már tűvé tettem a netet, hogy vegyek egy pumpát, de nem találok sehol. Van valakinek ilyen szigonypuskához pumpája, amivel felnyomhatnám újra? Vagy jó lehet ehhez a puskához más gyártmány pumpája is? A menet belső átmérője 12,8 mm. Megköszönném a segítséget. Üdv Ervin
Amit írtál azt s(z)norkelezésnek hívják, nem igazi merülés. Természetesen, ahhoz nem kell semmilyen engedély, hiszen palack nélkül, és gyakorlatilag merülés nélkül úszkálsz és nézelődsz. Kivéve, ha olyan helyen szeretnéd csinálni, ahova csak engedéllyel lehet eleve menni.
Lehet látni szép dolgokat, de azért ne számíts trópusi korallzátony-élményre, s Horvátországban is erősen helyfüggő, hogy mennyire változatos az élővilág. Személy szerint a Brač-sziget kis öbleiben láttam ott a legszebb dolgokat, de nem voltam mindenhol :) Pl. a Kornatinál valószínűleg ennél is jobb az élmény.
A parti merülés az annyit jelent, hogy nem hajóról, hanem a partról besétálva merülnek. Az engedélyköteles, mivel már palackkal történik. Sok helyen van próbamerülés, ahol levisznek palackkal egy rövidke eligazítás után nem túlságosan mélyre, s sok dolgot nem is fogsz valószínűleg látni. Annál nagyobb élményhez már minimum PADI Open Water Diver tanfolyam elvégzése szükséges. (Vagy más rendszerben a hasonló első lépcsőfok.) Palackkal merülni gyakorlatilag az egész világon csak engedéllyel, vizsga után szabad. Enélkül (elvben) nem is kapsz felszerelést sehol.
A SNUBA-val nincs tapasztalom, de amit olvastam róla az alapján ahhoz is kell valaki aki működteti, szóval boltban csak úgy nem kapsz felszerelést. Eleve 6 méter az engedélyezett maximális merülési mélység, de alapból azt szinte senki sem tartaná be, ha nem lenne valamiféle felügyelet alatt, s jó nagy veszélynek tenné ki magát. Gondolom, némely búvárközpontban ezt is igénybe lehet venni.
Sziasztok! Szeretnék feltenni pár láma kérdést. Olvastam, hogy Horvátországban csak engedéllyel lehet búvárkodni. Én egyelőre csak strand szettel, pipával, talppal és szemüveggel szeretnék, illetve van búvárruhám is. Ehhez is kell engedély? Lehet ezzel is "szép" dolgokat látni? Ahol azt írják, hogy "parti merülés", ott ezzel is "nekifuthatok"? A SNUBA mennyire jó alternatíva és hol kapható? Nagyon köszönöm a segítséget!