Sziasztok! Lassan 3 hete ültettünk kettő darab, alacsony törzsre oltott japán füzet. Homokos a talaj, ültetéskor komposztált marhatrágyát i(nem frisset) is kapott az ültetőgödörbe, homokos talajjal összekeverve (tehát nem közvetlenül érintkezett a fa gyökerével), elültetve, beiszapolva vártuk a sorsukat. Naponta locsoltuk, az elmúlt pár napban mondjuk a bőséges napi esőzések mellett nem volt rá szükség. A hajtásai szépen növekedésnek indultak, viszont már egy hete is azt láttam, hogy a friss hajtások levélcsúcsai barnák. Szárazak. Gondoltam megviselte az ültetés, de mostanra az látszik, hogy szinte az összes friss fehér-rózsaszínes hajtásrészek összes levelének csúcsa száraz, barna. Mi lehet a gond szerintetek? Azért nagy melegek nem voltak...a törzseik rendben vannak, betegség, kártevő nyomait, vagy magát a kártevőt sem látjuk rajtuk. Mindkettő fa ugyanezt a tüneteket mutatja, a kert különböző végében....
Az actara esetleg még kapható elfekvö készletböl, de 2013 óta nem engedélyezett burgonyabogár ellen, meg II-es kategóriájú szer.
Az a baj a legtöbb permetszerrel, hogy használja boldog-boldogtalan, ha kell, ha nem kell, arra is, amire nem szabadna, így elöbb-utóbb rezisztencia alakul ki, l. a mospilant.
itt van pl. a repcefénybogár. Kellemetlen jószág, mert szó szerint harap, pedig nincs egy gombostüfejnyi, viszont a lengyeleknél a piretroidokra már kialakult arezisztenciája. Viszont, ha valaki elkezd ellene küzdeni a házikertben csak azért, mert fáj a harapása, akkor lehet, hogy többet árt, mint használ, ha nem a megfelelö szerrel, nem a megfelelö dózisban nyomja, ill. ha túl kicsi a kezelt terület, akkor igazából teljesen értelmetlen is, mivel a bevándorlás gyak. folyamatos marad, miközben a kártétel, amit okoz, gyak. érzékelhetetlenül minimális és a helytelen kezeléssel esetleg rezisztens populáció alakulhat ki a kertjében.
A poliszulfid kén miatt alapvetően igen, bár attól is függ, mennyire tolerálja az adott fa a ként nyáron (perzselésveszély).
Még a Movento lenne jó körtelevélbolhára, ami kimondottan a szívókártevők ellen való, két irányban szisztémikus (tehát felszívódás után a gyökér és a hajtások irányában is terjed), valamint csak a növénybe jutva alakul át méreggé, így kíméli a nem szívogató, hasznos rovarokat (pl. katicák).
Csak sajnos itthon I. kategóriás szer, szomszédos (akár EU-s) országokban bezzeg webshopból szabadon rendelhető... Ezért mi meg kénytelenek vagyunk piretroidokkal mindent kiirtani, ami a fán él és mozog. Ki érti ezt?
Nézegettem a BASF termékeit, felfigyeltem egy Dagonis nevű szerre, ami egyrészt kis kiszerelésben III. kategóriás, másrészt lisztharmatra, varasodásra jó, harmadrészt a málna is nevesítve van a szokásos alma/körte mellett (múltkor érdeklődött valaki apró bogyósok lisztharmat védelméről). A leírás szerint a Score hatóanyaga (difenokonazol) van keverve egy új hatóanyaggal, a fluxapiroxaddal, melynek a marketing szerint kuratív hatása is van. A leírás alapján érdekes koncepció, mindenesetre akinél a sima azolok (Score, Topas) magukban már tűnnek elég hatékonynak, esetleg tehetnek vele egy próbát, hátha. Meg legalább lenne személyes tapasztalat is, nem csak marketing cikkek formájában. Érdekesség: az ÉVI 35 nap almában és körtében! Mondjuk ez azért érdekes...
A Vertimec Pro engedélyokiratában szerepel a körte-levélbolha, paraffinolajjal kombinációban javasolva. Mondjuk a forgalmazási kategória itt is egy vicc:
5 ml, 0,25 liter, 1 liter - II. 0,75 literes szórófejes flakon - III.
De úgy általában mindenféle paraffinolajos készítmény ajánlott rá, meg a mészkén (pl. Nevikén). Vagy a Laser Duplo is III. kategóriás.
Körtelevélbolha ellen mit ajánlanátok, ami 3. kategóriás? Dimilin-t, és Apacs-ot néztem, de mindkettő 2-es kategória. Van 4 körtefám, ami minden évben erősen terhelt a bolhák által. Tavaly nem tudtam őket megritkítani. Mospilan-t nem fújok már. Tavaly nem igazán használt nekik. Karate zeon meg tavaly sem vált be.
Okkal akart lebeszélni róla! A Mospilanra már rezisztensé váltak. A leírásában is -ha elolvastad, burgonyára már csak levéltetű ellen van engedélyezve.
Tegnap előtt szétverte a kertet a jég.. :( A fák leveleit megszaggatta, a terméseket összeverte. Nem tudom megbecsülni hány százalékos kárt okozott, de nagyot..
A mospilánt már két hete kifújtam. Holnap tervezem (már ha végre nem esik majd az eső) megpermetezni a cseresznye, és meggyfákat Decissel (cseresznye légy ellen). A hét nap még belefér. Arra gondoltam, hogy kondícionálás gyanánt wuxal supert, az eső, és a megütött, és a 4 napja tartó eső miatt repedezett héjjú gyümölcsökre tekintettel Teldor gombaölővel egészítem még ki a koktélt. Érdekelne, hogy mi a véleménye a tapasztalt gazdáknak!
Idén használtam először káliszappant, itt kaptam a javaslatot és megvagyok vele elégedve teljes mértékben. Be van készítve egy kis literes permetezőbe és ahol éppen látok tetveket vagy hangyabolyt, lefújom. Csak ajánlani tudom.
Az a lárva tényleg harlekin, de ne aggódj miatta. Nagyon hatékony tetűpusztító, és akkor is sok honos katica marad a kertben, ha ezek megjelennek.
Nálunk mindig szokott lenni tetű a diófán, főleg a levélerek mentén. Nem szoktak borzasztóan elszaporodni, szerintem sem érdemes emiatt permetezni. Csinos jószágok egyébként:
Repcefénybogár, virágporral táplálkozik, harap, mint a ló.
Alapvetően a piretroidok levinnék, de egyrészt, azok más rovarokat is levisznek, másrészt pl. a lengyeleknél már rezisztensek rá a helytelen alkalmazás (túl sokszor használták, de nem a megfelelő dózisban) miatt. Próbáld a ruházatod változtatásával (hosszúnadrág, hosszúujjú ing) kivédeni.
sziasztok találkoztam valamilyen a muslinca nál kisebb rovaral ,rengetegvan, ha csak hozzáérnek a bőrömhöz csípnek mint a veszedelem feldagad mint a szúnyogcsípés az mi a jó ég lehet mit lehet ez ellen tenni köszönöm szépen.